Vallás, filozófia, ezoteria

Started by noriko, 2004-03-09, 22:07:48

Previous topic - Next topic

Damnatus

Hali!

Nem lehet elõre vezekelni, próbálkoztak búcsúcédulákkal, fel is lépett Luther!

Én mindenkit sajnálok, aki alkoholistává, drogossá, játék-függõvé, sõt, akár dohányossá vált. Amennyi tudásom/tapasztalatom eddig van az abba az irányba tolja el a véleményemet, hogy sokkal kevésbé van szabad akaratunk, mint gondolnánk. Génjeink, neveltetésünk tapasztalataink szinte prejudikálják elkövetkezõ lépéseinket...
Szinte adott, hogy mire hogy reagálsz, s a sors kérdése, hogy elõkerül-e az adott helyzet az ember életében.

katz

Quote from: RamizÖöö... aszittem, hogy a predator erkölcsök szerinti poklot fogod elmagyarázni - "halál, dicsõség, küzdelem feladása" fogalmak kapcsán erre asszociáltam, nem a keresztény tanításra. :)
Viszont amit írtál, azt jó, hogy felhoztad. Ez szerintem egy nagyon visszás dolog! Még jó, hogy van világi jog... :rolleyes:
Ebben a topicban annyira nem szoktak poénkodni.
Visszásnak visszás dolog de szvsz így van, legalábbis én erre következtetek, mert fejbõl nem tudok idézni a Bibliából idevágó dolgot.

A Predátoros témához: Nem teccik a vadászok öngyilkossága sem, de az õ mondavilágukba tökéletesen illeszkedik, h a vesztesenk meg kell halnia. A selejtnek el kell pusztulnia. Ez a vadászok törvénye.
Quote from: BlimpIsmét tudatlanságomat tenném közszemlére, ha megengedik. :)
Szóval elõre nem lehet bûnbocsánatot kérni? Nem lehetséges, hogy elõre vezekelj egy szándékod szerint elkövetendõ cselekedetedért? Köszi a választ.
Damnatus megválaszolta. Annyit fûznék hozzá: ha elõre bocsánatot kérnél a jövõben elkövetendõ bûnödért, tiszta szívedbõl, akkor nem követnéd el!

Fazék

Quote from: katzA Predátoros témához: Nem teccik a vadászok öngyilkossága sem, de az õ mondavilágukba tökéletesen illeszkedik, h a vesztesenk meg kell halnia. A selejtnek el kell pusztulnia. Ez a vadászok törvénye.
Ezen esetben miért nem veszed figyelembe a japánoknál a kultúrális háttért? Hiszen az legalább annyira feljogosítja (kötelezi) õket eme rituális öngyilkosságra, legalábbis tudtommal...

Ramiz

Quote from: katzAnnyit fûznék hozzá: ha elõre bocsánatot kérnél a jövõben elkövetendõ bûnödért, tiszta szívedbõl, akkor nem követnéd el!

Ha mindig megbánod a bûneidet, miért követed el õket? ... Ez nem vezet sehova.
Különben: a meg nem bánt, de nem halálos bûnökkel mi lesz a halálod után? Tisztítótûz, vagy törlesztik helyetted egyházi búcsúval a még élõk. Ez mit szolgál? Az egyház fennmaradását (nem akarsz szívni halálod után? részesítsd a gyerekeidet egyházi nevelésben!)...
12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!! 12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!! 12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!!

katz

Quote from: Blimp
Quote from: katzA Predátoros témához: Nem teccik a vadászok öngyilkossága sem, de az õ mondavilágukba tökéletesen illeszkedik, h a vesztesenk meg kell halnia. A selejtnek el kell pusztulnia. Ez a vadászok törvénye.
Ezen esetben miért nem veszed figyelembe a japánoknál a kultúrális háttért? Hiszen az legalább annyira feljogosítja (kötelezi) õket eme rituális öngyilkosságra, legalábbis tudtommal...
Ki van emeleve fönt: "Nem teccik" A predátor mondavilág egyetlen egy (!!!) ember fejébõl pattant ki, ez olyan dolog, mintha te az Álmok topicban lévõ hozzászólásomat bírálnád. Tegyed! És? Az csak egy történet! A japiknál meg a kultúra szerves része. Figyelembe vettem a sárgáknál is a harakiri jelentõségét, de attól még alantasnak tartom. Mit vársz tõlem? Ítéljem el a teljes japán kultúrát a rituális öngyilkosság miatt? Nem teszem, mert nem tudom milyen az a kultura! Nem éltem ott, ezért nem is tudhatom, de ettõl fügetlenül van egy része amit biztosan elitélek! (meg mégegy: a bugyifétis :ejj: )

Miura

Quote from: katzAnnyit fûznék hozzá: ha elõre bocsánatot kérnél a jövõben elkövetendõ bûnödért, tiszta szívedbõl, akkor nem követnéd el!
Akkor is elkövetnéd..gondolj a középkorra és a bûnbánat cetlikre..amit lehetett venni a püspököktõl,bûnbánás a jövõbeli bûnökért..
és dehogynem elkövették a bûnöket..mert már bûnbocsánatot nyertek..

ez tehát marha nagy hülyeség..nem lehet elõre bocsánatot kérni dolgokért,mert nem tudod hogy mi lesz a jövõ...
és ebbõl kifolyúlag lehet,hogy elköveted a bûnt,mert úgy hozza a helyzet...
"A szeretet hiányát az ember soha nem pótolhatja; ám a szeretet minden mást pótol."
(P. Matteo)

katz

Quote from: RamizHa mindig megbánod a bûneidet, miért követed el õket? ... Ez nem vezet sehova.
A gyónásnak az is része a bocsánatkérés mellett, h törekszel nem elkövetni mégegyszer ugyan azokat a bûnöket. Az nem ugy mûködik, h a sorozatgyilkos minden egyes ölés után bocsánatot kér, mert hanem ugy, hogy befejezi az ölést. Csak ezzel bizonyítja igazán, h szerinte bûn amit elkövetett.
1. Elismered a bûnödet és kéred Isten bocsánatát!
2. Elfogadod, Isten megbocsájtotta azt. Nem elmondasz 20 miatyánkot meg hasonlók!
3. Nem követed el ugyanazt a bûnt többször, legalábbis kerülöd mégegyszeri elkövetését. Önmegtartóztás!!!
Ha folyamatosan elköveted ugyanazt a bûnt, akkor valójában nem is bántad meg a tetted, vagy nem is tekinted igazán bûnnek hamisan cselekedtél => a bûn rajtad maradt => pokol (tisztitótûz)
Quote from: RamizKülönben: a meg nem bánt, de nem halálos bûnökkel mi lesz a halálod után? Tisztítótûz...
Quote from: Ramiz...vagy törlesztik helyetted egyházi búcsúval a még élõk. Ez mit szolgál? Az egyház fennmaradását (nem akarsz szívni halálod után? részesítsd a gyerekeidet egyházi nevelésben!)...
:wtf:
Az egyház nem egyenlõ a vallással!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Tudnám értékelni, ha végre megértenétek ezt!!!

katz

Quote from: MiuraAkkor is elkövetnéd..gondolj a középkorra és a bûnbánat cetlikre..amit lehetett venni a püspököktõl,bûnbánás a jövõbeli bûnökért..
és dehogynem elkövették a bûnöket..mert már bûnbocsánatot nyertek..

ez tehát marha nagy hülyeség..nem lehet elõre bocsánatot kérni dolgokért,mert nem tudod hogy mi lesz a jövõ...
és ebbõl kifolyúlag lehet,hogy elköveted a bûnt,mert úgy hozza a helyzet...
:wtf:
Ez most nekem szolt? :confused:

Ramiz

Quote from: katz:wtf:Az egyház nem egyenlõ a vallással!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Tudnám értékelni, ha végre megértenétek ezt!!!

Értjük mi, nem kell üvölteni...
12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!! 12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!! 12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!!

Fazék

Quote from: katzKi van emeleve fönt: "Nem teccik" A predátor mondavilág egyetlen egy (!!!) ember fejébõl pattant ki, ez olyan dolog, mintha te az Álmok topicban lévõ hozzászólásomat bírálnád. Tegyed! És? Az csak egy történet! A japiknál meg a kultúra szerves része. Figyelembe vettem a sárgáknál is a harakiri jelentõségét, de attól még alantasnak tartom. Mit vársz tõlem? Ítéljem el a teljes japán kultúrát a rituális öngyilkosság miatt? Nem teszem, mert nem tudom milyen az a kultura! Nem éltem ott, ezért nem is tudhatom, de ettõl fügetlenül van egy része amit biztosan elitélek! (meg mégegy: a bugyifétis :ejj: )
Kérlek nyugodj meg és folytassuk. Te azt mondtad, ezért pokolra jutnak, tehát úgy véled rájuk is a te vallásod érvényesül, te máris benyomod õket a "poklodba", mégha náluk ez a tett hitük szerint nem is vezetne oda feltétlenül (errõl mondjuk nem tudok semmit, szóval aki jártas a témában az kérem szóljon közbe). Ugyanakkor egy "egy ember által" kitalált dologra, ahol egy teljesen külön fajról van szó, már elfogadhatónak találod és vallásuk szerint megfelelõnek a dolgot? De hisz a japánoké is egy különálló kultúra, mely ha nem is egy fõ fejébõl pattant is ki, de a világ egy másik részén ilyen-olyan hatásokkal, de magától fejlõdött ki, és totállisan más, mint az európai értékrend. Nem látom be, miért kéne másként megítélni és miért azonnal a pokolra küldeni a szamurájokat, a predatorokat pedig fölengedni "valhallájukba". :)

katz

Quote from: RamizÉrtjük mi, nem kell üvölteni...
Nem a nagy betû az üvöltözés?
Quote from: ShiroiPontosan azért üvölt, mert nem értitek... Még mindig nem...
Thx
Quote from: BlimpKérlek nyugodj meg...
:lol:
Már írtam vhol, ha én haragszom rád azt abból veszed észre...
Meg azt is, h ti elég kevesek vagytok ahhoz, h írásban felbosszantsatok...
Quote from: Blimp...és folytassuk.
Ó ne! Az elõbb már majdnem írtam, de ugy néz ki nem hagyhatom ki. A diplomámat akarom végre irni és nem egész álló nap postolni. Ha igény van rá majd tartok egy teologia szemináriumot meeten, vetítés után. Shiroi vedd át a posztomat...
Quote from: BlimpTe azt mondtad, ezért pokolra jutnak, tehát úgy véled rájuk is a te vallásod érvényesül, te máris benyomod õket a "poklodba"
LOL bakke, mi vagy te bölcsész? A szókiforgatás látom nálad is megy, vagy csak lusta voltál elolvasni a korábbiakat...

te máris benyomod õket a "poklodba"
Banyek, szeretném ezt utoljára leírni! Szeretném, ha végre megértenétek!!!
"Ne ítélj, hogy ne ítéltess!"
Sem ÉN, sem senki ember fia nem jogosult megitélni másokat. Csak EGY IGAZ Isten van, csak neki van joga itélkezni felettünk. Én nem nyomom be õket a pokolba, én azt mondom, ha így cselekszenek, akkor az Isteni kinyilatkoztatások alapján, a pokolba kerülnek. ÉN Isten szavát adom tovább. Lehet nem kerülnek a pokolba, ezt nekem nincs jogom eldönteni!!!

Folytassuk:
Quote from: BlimpTe azt mondtad, ezért pokolra jutnak, tehát úgy véled rájuk is a te vallásod érvényesül, te máris benyomod õket a "poklodba", mégha náluk ez a tett hitük szerint nem is vezetne oda feltétlenül (errõl mondjuk nem tudok semmit, szóval aki jártas a témában az kérem szóljon közbe).
Asszem a hitük szerint ez dicsõ halál. Ugyan úgy, mint az araboknál harc közben kimurdelni (ott legalábbis a hõsi halál után 40 szûz maszirozza a golyóidat), de én nem az õ hitük alapján nyilatkozom róluk, hanem a sajátom alapján. Az ÉN hitem szerint, az öngyilkosok a pokolba kerülnek.
Quote from: BlimpUgyanakkor egy "egy ember által" kitalált dologra, ahol egy teljesen külön fajról van szó, már elfogadhatónak találod és vallásuk szerint megfelelõnek a dolgot? De hisz a japánoké is egy különálló kultúra, mely ha nem is egy fõ fejébõl pattant is ki, de a világ egy másik részén ilyen-olyan hatásokkal, de magától fejlõdött ki, és totállisan más, mint az európai értékrend. Nem látom be, miért kéne másként megítélni és miért azonnal a pokolra küldeni a szamurájokat, a predatorokat pedig fölengedni "valhallájukba". :)
A kettõ között az a különbség, hogy az egyik egy kitalált történet és nem egy vallás alapja. Azt ne mond, h te egy film alapján élsz.
Lehet, h a saját vallásuk alapján az õ menyországukba kerülnekm de az enyém szerint aligha, és mivel és a kereszténységben hiszek, ez alapján fogom megmondani, mi lesz velük nagy valószínûséggel. Istem utjai kifürkészhetetlenek.
Quote from: Blimpa predatorokat pedig fölengedni "valhallájukba". :)
A selejtek nem kerülnek "valhalába". Nem érdemlik meg, lévén nem harcosként haltak meg, hanem próba közben. Az igazi harcos soha nem veszít! Az utolsó csep véréig küzd!!!

Raggie

---???JUJJ???---
Hûha! Benézek a topicba és hattalmas pirosbetûs meg vastagonszedett szentírási idézetek kacsintanak vissza rám... Ez elsõre kicsit erõs/váratlan. :D
De ha már itt vagyok hozzászólok vallásos ember lévén(igen az vagyok, bármily hihetetlen de összefér a kereszténységgel a sör :) ).

Ramiz+Miura kollégák: A középkori bocsánatcédulákat ne hozzátok föl két okból sem:
1-már nem a középkorban élünk... :D
2-ezek tényleg kizárólag az egyház szüleményei voltak, és azon belül is a korrupt és kapzsi papoké(akik tulajdonképpen Isten elõtt nemhogy papnak nem számítottak, de minden miséve és szertartással szentségtörést követtek el, ami halálos bûn!!), akik így gazdagodtak meg és teljesen kiforgatták a vallásos szövegek és tanítások szavait, hogy a tudatlan emberek bedõljenek nekik.
Egyébként az jó kérdés,  hogy azokkal az emberekkel mi lesz, akik ilyen "bûnbocsánatot" véve vétkeztek. Szvsz ha tudták, hogy ez tényleg nem vallásos(tehát nem valódi bûnbocsánat), akkor nem számíthatnak könyörületre, de ha tényleg annyira buták voltak, hogy nnem tudták(akkoriban sok ilyen volt), akkor számíthatnak Isten jóindulatára.

Blimp kolléga: én nemtom, hogy a a japánok hova kerülnek, de az nem nagyon számít, hogí nekik mi a vallásuk. Ez elsõre kegyetlennek hangozhat, de csak egy igazi Isten van(szvsz :) ) és õ dönti el, hogy ki hova kerül. A nem keresztények külön "elbírálás" alá esnek(a Biblia szerint), mivel nem volt alkalmuk felvenni a keresztény hitet, ezért viszont(általában) nem hibáztathatók õk maguk. Ezért a normális/természetes emberi erkölcsök számítanak. Az megint csak jó kérdés, hogy ebbe bele tartozhat-e a rituális öngyilkosság... Ezt nem tudom... :confused:
Uff...
"I know what you're thinking. "Did he fire six shots or only five?" Well, to tell you the truth, in all this excitement I kind of lost track myself. But being as this is a .44 Magnum, the most powerful handgun in the world, and would blow your head clean off, you've got to ask yourself one question: "Do I feel lucky?" ...

Well, do ya, punk?"

Damnatus

Hali!

A biblia alapján azonban aki biztos a pokolban van az Lucifer, és az ördögök. Egy emberrõl sem írja, hogy pokolra jutott volna. Még Júdásnál is csak annyi megjegyzést tesz, hogy "jobb lett volna neki, ha meg sem születik".

Rounin

Quote from: Raggie GordonEzért a normális/természetes emberi erkölcsök számítanak. Az megint csak jó kérdés, hogy ebbe bele tartozhat-e a rituális öngyilkosság... Ezt nem tudom... :confused:
Uff...

Mi számít normális erkölcsnek? Amit a nagyobb többség elfogad és fenntartja létezését :/ Így nem ítélhetsz.

Damnatus

Hali!
Quote from: RouninMi számít normális erkölcsnek? Amit a nagyobb többség elfogad és fenntartja létezését
Pedig ez a normális! Azaz a követendõ norma. És a Tízparancsolat alapelveit a legtöbb vallás/kultúra, ha más megfogalmazásban is de hirdeti.

Fazék

Quote from: katzLOL bakke, mi vagy te bölcsész? A szókiforgatás látom nálad is megy, vagy csak lusta voltál elolvasni a korábbiakat...

te máris benyomod õket a "poklodba"
Banyek, szeretném ezt utoljára leírni! Szeretném, ha végre megértenétek!!!
"Ne ítélj, hogy ne ítéltess!"
Sem ÉN, sem senki ember fia nem jogosult megitélni másokat. Csak EGY IGAZ Isten van, csak neki van joga itélkezni felettünk. Én nem nyomom be õket a pokolba, én azt mondom, ha így cselekszenek, akkor az Isteni kinyilatkoztatások alapján, a pokolba kerülnek. ÉN Isten szavát adom tovább. Lehet nem kerülnek a pokolba, ezt nekem nincs jogom eldönteni!!!
Bocsi, de ki kell hogy javítsalak, miszerint pontosan te forgatod ki az én szavaimat. Én egyszerûen leírtam, hogy a te Egy Istened szerint, ahogy írtad õk pokolra jutnak (nagy valószínûséggel legalábbis)... vagyis legközelebb megpróbálok nem rövidíteni, mert látom így olyanba is belekötsz, amivel csak téged ismételtelek meg :rolleyes:
A bölcsész sértést pedig kikérem magamnak!  :3x3:  :D

Quote from: KatzA kettõ között az a különbség, hogy az egyik egy kitalált történet és nem egy vallás alapja. Azt ne mond, h te egy film alapján élsz.
Lehet, h a saját vallásuk alapján az õ menyországukba kerülnekm de az enyém szerint aligha, és mivel és a kereszténységben hiszek, ez alapján fogom megmondani, mi lesz velük nagy valószínûséggel. Istem utjai kifürkészhetetlenek.
Akkor itt van a komoly különbség köztünk, te hiszel egy Istenben. Én nem. Tudom, hogy ez nagyon komolytalannak tûnik a szemetekben, de én lazán elfogadok egy talán eddigi ismereteim szerint, Terry Pratchett által legjobban lefestett világot, melyben az összes vallás istenei léteznek. Tény hogy kicsit komikusnak tûnik így a kép, de nekem tetszik és semmivel sem hihetetlenebb számomra, mint hogy csak 1 lenne. Tudom hitetlen kutya vagyok, de ezen már nem fogunk tudni javítani érzésem szerint. :haha: Én úgy vagyok vele, hogy miért ne lehetne neki is igaza Istenét illetõen, miért ne kerülhetne a saját túlvilágára? Szóval ezt az "õ is odajut, amit itt kitaláltunk"/(megtörtént velünk), és aszerint ítéltetik meg, kicsit erõszakosnak és "furának" találom...   :eeek: :)

Quote from: KatzA selejtek nem kerülnek "valhalába". Nem érdemlik meg, lévén nem harcosként haltak meg, hanem próba közben. Az igazi harcos soha nem veszít! Az utolsó csep véréig küzd!!!
Ez így korrekt.   :)

Aztán nehogy miattam maradj el a diplomamunkáddal! Ha már én képtelen vagyok szerezni egyet, legalább másokat se akadályozzak már meg ebben. :haha:

katz

I'm Back. Diplomamunka helyett befejeztem Izajás próféta könyvét. Sok érdekeset olvastam belõle, de ez most nem tartozik ide...
Quote from: DamnatusHali!

A biblia alapján azonban aki biztos a pokolban van az Lucifer, és az ördögök. Egy emberrõl sem írja, hogy pokolra jutott volna. Még Júdásnál is csak annyi megjegyzést tesz, hogy "jobb lett volna neki, ha meg sem születik".
Az Ítélet napjáig nem is fog senki sehová kerülni, ezért vagyok roppant kíváncsi arra: mi van azokkal akik már meghaltak? Hol van MOST a lelkük? Köztes állapot? Ujjászületés? Mi?

Rounin

Quote from: ShiroiDe hadd kérdezzek valamit. Kinek érte ez meg, ha kamu? Jézusnak biztosan nem. Ki nyert vele bármit is? Mi van a több ezer (!) tanuval? Nem voltak és kész? Csak kitalálta valaki? Amolyan kreált történelem? És ne az egyházzal gyertek megint.
Ha mégis hülyeség, akkor viszont biztos, hogy minden idõk legzseniálisabb elméje alkotta meg, hogy még ezredévek után is fennáll, és nem sikerült teljesen ledönteni.

Kérdezni a legkönnyebb. A hit éppen arról szól, hogy ha nem is érted, elfogadod, hiszel.

Hogy honnan ez az egész? Erre soha nem fogjuk tudni a választ (remélem; nem szeretnék idõgépet;) )

Kérdezhetném, miért annyi hívõ szülõ ártatlan gyermekének szenvedése? Kollektív büntetés? (ha az, akkor igazság roxx) Persze, majd jó lesz neki a mennyországban, de akkor ennyi erõvel jöhetett volna halvaszületetten is a világra, nem? :(

Amúgy az embereknek megérte. Ha csak kitaláció, akkor is van mire támaszkodniuk. Van amibõl vígaszt, erõt nyerhetnek. Remélhetnek.

Miura

Quote from: Raggie Gordon[BRamiz+Miura kollégák[/B]: A középkori bocsánatcédulákat ne hozzátok föl két okból sem:
1-már nem a középkorban élünk... :D
2-ezek tényleg kizárólag az egyház szüleményei voltak, és azon belül is a korrupt és kapzsi papoké(akik tulajdonképpen Isten elõtt nemhogy papnak nem számítottak, de minden miséve és szertartással szentségtörést követtek el, ami halálos bûn!!), akik így gazdagodtak meg és teljesen kiforgatták a vallásos szövegek és tanítások szavait, hogy a tudatlan emberek bedõljenek nekik.
Egyébként az jó kérdés,  hogy azokkal az emberekkel mi lesz, akik ilyen "bûnbocsánatot" véve vétkeztek. Szvsz ha tudták, hogy ez tényleg nem vallásos(tehát nem valódi bûnbocsánat), akkor nem számíthatnak könyörületre, de ha tényleg annyira buták voltak, hogy nnem tudták(akkoriban sok ilyen volt), akkor számíthatnak Isten jóindulatára.
.
Jól van,a bocsánatcédulákat azért hoztam fel,mert katz említette:
Annyit fûznék hozzá: ha elõre bocsánatot kérnél a jövõben elkövetendõ bûnödért, tiszta szívedbõl, akkor nem követnéd el!...erre mondtam összehasonlításként,hogy ez olyan mint a középkori bocsánatcédulák...
na jól van nem fejeztem ki magam érthetõen....(de hagyjuk ;) )
"A szeretet hiányát az ember soha nem pótolhatja; ám a szeretet minden mást pótol."
(P. Matteo)

Miura

Quote from: ShiroiPont erre lennék én is kíváncsi. Szerintem az újjászületést kizárhatjuk. Megjelölném a köztes állapotot.
Én viszont hiszek benne,hogy újjászületik a lélek.

Szerintem meg nem az a lényeg,hogy melyik vallásnak hiszel,hanem maga a hit a lényeg..ez az erõt az embereknek,egyfajta erkölcsi normához tartást.
(P. Matteo)

Rounin

Quote from: ShiroiEzt ne nekem mondd. Nálam ezzel nincs gond. A kételkedõk mit szólnak hozzá?

Van aki tudja. És mert nem megy neki a hit feltétel nélkül, kérdez. Meg tudom érteni. (és mivel kérdez, nem megy neki a hit -.-)

QuotePedig a halálunkkor kiderül. Minden.

Akkor a választ elhalasztanám egy darabig még. Jó a tudatlanság. :]

QuoteAhhoz szerintem túl komplex, túl nagymívû, túl ... Nekem például nem kellett soha semmire támaszkodni. De ha leírnám, hogy milyen hatást váltott ki belõlem a Biblia... :rolleyes:

Egy összecsapott valamivel nem is lehetne megfogni az embereket. És a Biblia elég sokáig készült, volt rá idejük ;)

katz

Quote from: BlimpA bölcsész sértést pedig kikérem magamnak!  :3x3:  :D
Jó, lehet egy kicsit erõs volt idáig alacsonyítani. :D
Quote from: Blimp...én lazán elfogadok egy talán eddigi ismereteim szerint, Terry Pratchett által legjobban lefestett világot, melyben az összes vallás istenei léteznek. Tény hogy kicsit komikusnak tûnik így a kép, de nekem tetszik és semmivel sem hihetetlenebb számomra, mint hogy csak 1 lenne.
Hát nézzük csak:
Jehova a zsidok Istene = a kersztény Istennel aki meg = Allahal a mohamedánok Istenével, lévén ezek a vallások egymásból születtek, csak éppen (közel) ugyan azt magyarázzák, egy kicsit másképp (és gyakorlatilag az összes egyistenhit hasonló hozzájuk).
Van még Budha, aki egy ember volt és ugy lett elvileg isten a sok meditálástól. Na ez nekem olyan, mintha holnaptól kineveznmém magam istencsászárnak
Van még a hindu, mindennek van istene vallás. Hát ez aztán elég fura, de végülis ott is a fõistneken van a lényeg, a többiek olyanok, mint nálunk a különbözõ védõszentek.
A fentiek alapján a te hited is vmi egyistenhit szerûség (egy Isten ezer névvel), de nekem inkább a Mumiás filmbõl jut eszembe az arab vezetõ akinél volt minden, zsidócsillad, kereszt, félhold, meg miegyébb és végül az mentette meg, h a zsidók nyelvén szolt. :haha:
Quote from: BlimpTudom hitetlen kutya vagyok, de ezen már nem fogunk tudni javítani érzésem szerint. :haha:
Isten utjai kifürkészhetetlenek. Túl kis pont vagy te...
Quote from: BlimpÉn úgy vagyok vele, hogy miért ne lehetne neki is igaza Istenét illetõen, miért ne kerülhetne a saját túlvilágára? Szóval ezt az "õ is odajut, amit itt kitaláltunk"/(megtörtént velünk), és aszerint ítéltetik meg, kicsit erõszakosnak és "furának" találom...   :eeek: :)
Ez a mindenkinek igaza van dolog egy kicsit furcsa, de hát az europai kultúrában ez alakult ki, vagy-vagy az is-is helyett.
Quote from: Blimp
Király szmájli :D

Rounin

Quote from: MiuraÉn viszont hiszek benne,hogy újjászületik a lélek.

Szerintem meg nem az a lényeg,hogy melyik vallásnak hiszel,hanem maga a hit a lényeg..ez az erõt az embereknek,egyfajta erkölcsi normához tartást.

Hangsúly az egyfajtán. Ha én abban hiszek, hogy valami elfajzott pokolherceg engem választott ki földi hírvivõjének és gyermekeket kell áldoznom minden holdtöltekor, hogy méltó és jó legyek neki, akkor tartom magam egy erkölcsi normához.
Na vajon?
Nem mindegy, miben hiszel.

katz

Quote from: RouninHogy honnan ez az egész? Erre soha nem fogjuk tudni a választ (remélem; nem szeretnék idõgépet;) )
Nem kell idõgép, hamarosan ugyis itt a világvége.

Miura

Quote from: RouninVan aki tudja. És mert nem megy neki a hit feltétel nélkül, kérdez. Meg tudom érteni. (és mivel kérdez, nem megy neki a hit -.-)
Egy összecsapott valamivel nem is lehetne megfogni az embereket. És a Biblia elég sokáig készült, volt rá idejük ;)
Ez az,az emberek (fõleg a kisgyerekek;)) tudni akarják a miérteket..ha ez nem lenne,akkor nem fejlõdõtt volna egyik tudomyányág sem...
ezért mindig lesznek olyanok,akik utánakérdeznek,belegondolnak a Biblia mondanivalójába...
(P. Matteo)

katz

Ennyi postot, nem gyõzöm követni...
Quote from: RouninKérdezhetném, miért annyi hívõ szülõ ártatlan gyermekének szenvedése? Kollektív büntetés? (ha az, akkor igazság roxx)
Pedig az! Azok az emberek a mi bûneink miatt szenvednek
Quote from: RouninPersze, majd jó lesz neki a mennyországban, de akkor ennyi erõvel jöhetett volna halvaszületetten is a világra, nem? :(
Ezt nem mondod komolyan, igaz?
Quote from: RouninAmúgy az embereknek megérte. Ha csak kitaláció, akkor is van mire támaszkodniuk. Van amibõl vígaszt, erõt nyerhetnek. Remélhetnek.
Az a vallások alapja, ezért hisznek benne az emberek...

Miura

Quote from: MiuraEz az,az emberek (fõleg a kisgyerekek;)) tudni akarják a miérteket..ha ez nem lenne,akkor nem fejlõdõtt volna egyik tudomyányág sem...
ezért mindig lesznek olyanok,akik utánakérdeznek,belegondolnak a Biblia mondanivalójába...

Ja és persze ez nemcsak a Bibliára vonatkozik,hanem az összes többi vallás szent könyveire...
(P. Matteo)

katz

Quote from: ShiroiAz vallás nélkül is ugyanúgy meglehet. Egyik közeli haverom (talán nevezhetném barátomnak is) pl. nincs megkeresztelve, nem is akar megkeresztelkedni, de alapvetõen egyforma elveket követünk. Õ azzal van, hogy neki már úgyis mindegy (úgyis a pokolra jut), de azért vannak elvei. Hit nélkül. Nem tudom, honnan jön sokaknak ez a "azért kell a vallás, hogy valamibe kapaszkodjanak az emberek" dolog, de túl sok alapja nincs. Bár be kell ismernem, hogy egykor még én is így gondoltam. Kb. 14-16 éves lehettem, és semmit nem tudtam a vallásról... :rolleyes:
Már kifejtettem korábban is. Szvsz az ateizmus is egy vallás, hiszen õ is hisz olyan dolgokban amire nincs pontos magyarázat (világ/ember keletkezése meg hasonlók), és ha hisz vmi elvont dologban ami szerinte már logikus akkor az is egy vallás, mégha egyetlen egy hívõje van csak

Rounin

Quote from: katzEnnyi postot, nem gyõzöm követni...

Ditto, fel is adom mindjárt

QuotePedig az! Azok az emberek a mi bûneink miatt szenvednek

Ez elszomorít. Annyira igazságtalan. Ezen csak az segítene, ha mindenki feltenné ezt a kérdést, komolyan.

QuoteEzt nem mondod komolyan, igaz?

Nem. De. Csak félig. Nem érzem helyénvalónak, hogy így kelljen olyannak élnie, akinek még esélye sem volt a bûnre :(

Miura

DE ha már a témánál vagyunk ti elfogadjátok Darwin elméletét?(pl egy pár USA tagállamban tagadják,hogy ez igaz lenne..pedig a génkutatók is kimutatták,hogy a génállománya az embernek 99%-ban egyezika majoméval..)
és ez egyenest ellentmond a Bibliával..
(P. Matteo)