HELP FAQ - Mielőtt kérdeznél olvasd el!

Started by Selmo, 2007-04-29, 13:49:14

Previous topic - Next topic

Selmo

Ez itt a help board, mindenkinek szívesen nyújtunk segítséget, de a hatékonyságot nagyon egyszerűen meg lehet növelni az alábbiak betartásával: :redface:
Ha valami problémád van, vagy keresel valamit, pontosan írd le, hogy mi az. Mert egy "nincs felirat az XY animén" vagy "kellene nekem egy óra" beírásra legfeljebb vállvonogatás lesz a válasz. A segítőkészebbek esetleg rákérdeznek a részletekre.
A tipikus problémák után feltűntettem azokat a dolgokat, amiket leírva szinte garantált az azonnali válasz és a megoldás:

  • nem megy az XY anime! - videó kódolása (Xvid/DivX/WMV/H264) és mérete; audió kódolása (MP3/OGG/AAC/AC3); lejátszóprogram; kodek pakk; a számítógép CPU és RAM értékei
  • problémám van az XY programmal - programverzió; operációs rendszer (ha nem Windows XP); a hibaüzenet vagy egyéb gond leírása
  • nincs feliratom! - videófájl; felirat típusa; lejátszóprogram
  • kellene egy program izére - az izé pontos megnevezése, mert pl. az kevés, hogy MP3-at kódolni, kell az is, hogy miből; operációs rendszer (ha nem Windows XP)
  • nem tudok letölteni FTP-ről! - letöltőprogram neve és beállításai; hibaüzenet; körülmények: eddig tudtál letölteni, de most nem megy, vagy első próbálkozás, vagy más programmal megy de ezzel nem stb.

Továbbá a kérdést a megfelelő topicban tessék feltenni, nem sok az a tucatnyi cím, nézd át! :smile: A helytelen topicban feltett kérdésnek megvan az az esélye, hogy aki tudná a választ az pont nem nézi azt a topicot. Másrészt így könnyebb keresni a korábbi hozzászólások között és pl. az Mplayer topicban nem kell átolvasni fél oldalnyi Vista problémát. És végül, kérek mindenkit, hogy a helyes topicban legalább az aktuális oldalt olvassa el, hátha 4-5 posttal korábban ott a válasz a kérdésére. :redface:

K: De én nem tudom mi az a CPU/RAM!
V: Nem is kell. :) Sajátgépre jobb gomb és tulajdonságok, az általános fülön kiírja, hogy milyen a számítógép, pl. Intel Pentium IV 3 GHz, 2048 MB RAM. Nos pontosan ezt kell beírnod.

K: Mik azok a kódolások és hogyan tudom megnézni?
V: A kódolás egy bizonyos tömörítése az audió/videó résznek, minél bonyolultabb, annál több erőforrást használ. A legtöbb lejátszóban a fájl menü tulajdonságok pontjában lehet megnézni a kódolást. Alternatívaként letöltöd és feltelepíted az avdumpot. Az asztalra helyezett parancsikonra ráhúzva egy videót, kiírja a kódolását. A videó kódolás a V: sorban az audió az A: sorban található.

Mint a képen is látható a videó 704×360 nagyságú, DivX 5/6 kódolású, az audió pedig MP3. :)

Mégvalami, AVI-ból a beégetett feliratot nem lehet kiszedni semmilyen módon!

A tökéletesség unalmas.