Ao No Exorcist / Blue Exorcist

Started by _Anime Wynter_, 2012-06-26, 10:18:16

Previous topic - Next topic

_Anime Wynter_

A leírásom kisebb spoilert tartalmaz! Igyekeztem minél kevesebb dolgot elárulni. Sajnos másfél éve írtam utoljára komolyabb ismertetõket, így a gyakorlatomat nagyjából elvesztettem.

Nem sok Shounen animét néztem végig. Gyakori eset, hogy amiket én elkezdek, azokat egy idõ után abbahagyom, mert egyszerûen már nézhetetlenné válik a rengeteg ismétlõdéstõl, és a nullaszintû változatosságtól, vagy épp a tömeges karaktergyártástól. Ennek az animének az egyik elõnye annyi, hogy rövid, illetve ha jól láttam, készült még belõle egy 10 epizódos verzió is. Nem láttam még, de idõvel folytatni fogom azzal. Lehet, ha végignézem mind a két szériát, akkor talán mondanám, hogy ,,Bár lenne folytatása". Lehet jobb, ha nem lesz? Ezt majd meglátom. Az elsõ évadból már csak 5 epizód van hátra, aztán befejezem. Részletes véleményt még nem írok róla, majd csak akkor, ha befejeztem.

Ismertetés:
Az anime azzal kezdõdik, hogy megismerjük a két fõbb szereplõ srácot, Rin-t és Yukio-t. Megtudjuk, hogy õk ketten a sátán gyermekeiként születtek, és egyelõre csak Rin-nél jelenik meg a sátán ereje. A születésük körülményérõl nem fogunk egyelõre ok mindent megtudni, csak annyit hogy a felnevelõjük egy téli napon talált rájuk, illetve az anyjuk egy átlagos ember volt.
Egyszer csak hirtelen felgyorsulnak az események, és Rin-ben felébred a démoni erõ. Ezután kap egy kardot a felnevelõjétõl, amiben a démoni ereje el van zárva, nehogy a hatalma alá kerítse a fiút. Az erõ felébredése után bekerül õ is az Igaz Kereszt Akadémiára, ahogy korábban az öccse is, viszont akkorra már Yukio, aki még csak 15 éves, ördögûzõ lett. Rin, megismerkedik az osztálytársaival, akik ugyanúgy ördögûzõk akarnak lenni, és néhányuk azért, mert a szüleiket egy démon ölte meg. Ezek a diákok egy speciális tanórán lesznek délutánonként, ahol csak olyan tantárgyakat tanítanak, amik az ördögûzõk kiképzéséhez kell, mint például a versek tanulása, a fizikai edzések, stb. Ami érdekesség, hogy eleinte a tanáruk Rin öccse, Yukio lesz. Ezen meg is lepõdik mindenki, hogy egy velük egykorú gyerek fogja õket tanítani. Rin-rõl senki se tudhatja a tanárokon, illetve az igazgatón kívül, hogy õ, és a testvére a démon gyereke, fõleg azt nem, hogy az idõsebbik fiú birtokolja a sátán erejét. Igyekeznek titokba tartani a diákok elõl a szituációt, nehogy viszályok, konfliktusok kerekedjenek ki.

Ahogy haladunk a sorozattal, megismerhetjük az akadémia tanárait, illetve az akadémiaigazgatót, aki egyébként egy démon, aki úgymond jó útra tért. Elég fura, és kissé vicces egy fazon, illetve nagyon sunyi alak. A háttérben Rin-t sok megpróbáltatásnak teszi ki. Ellenségeket küld hozzá, és még a testvérét a föld hercegét is, csak azért, hogy megbizonyosodjon arról, hogy Rin erõs, és képes legyõzni a sátánt, illetve tudja e uralni az erejét. A sorozatban vannak érdekességek, illetve egy szereplõrõl kiderül nem az, akinek mutatja magát.

A sorozat grafikája, a karakterdesign jó, szép, igényes. Elõfordul pár baki, amik ugyebár az arcokon látszanak a háttérbõl. (Meglepõ lenne, ha pont egy shounen animében nem lenne egyetlen egy baki sem.) Mint a legtöbb ilyen mûfajban, van legalább egy nagymellû szereplõ, illetve minimum egy bishi, szóval a kislányok is szeretettel elfogyasztják eme animét (Animefüggõkön lévõ hozzászólásokból asszociáltam erre). A zenékrõl nem nagyon nyilatkoznék, hiszen nem tudom kik a zenék szerzõi, japánul meg nem tudok. Annyi biztos, hogy nem borzasztóak, és egyértelmûen inkább Rock mûfajt hallhatunk, vagy ehhez közel állót.

Aki inkább a rövidebb sorozatokat nézné, illetve kedveli a shounen mûfajt, az nyugodtan megnézheti. Nincs tömeges karaktergyár, a karakterek szerethetõek, és mivel nem rétes a sorozat, ezért akár bárkinek könnyen bekerülhet a kedvenc animéi közé.




Kraivan

#1
Sztem ennek kár volt témát nyitni.
megvitattuk az aktuális sorozatokkal, hogy az év csalódása. Jó világ, és megadta azt a hangulatot mint a kezdeti Naruto.
Elleben szokáshoz híven, eltérnek a mangától és akkor blődséggel zárul a sorozat, hogy az már fájt.

_Anime Wynter_

#2
Én csak egy témát nyitottam, és mivel mostanában vagyok valamennyire aktív a fórumon 4 év után, így abszolút nem tudtam hogy ez már ki van tárgyalva. (Meg hát másfél éve semmi naimét nem néztem, így egy fórumot se követtem) Persze lehet érvelni azzal, hogy miért nem olvastam a topikokat, de nem nagyon nézegettem a hozzászólásokat. Lehet egy csalódás volt a többség számára, de engem le tudott kötni (pedig általában a shounen animék csalódások számomra). Kinek mi a csalódás. Én el tudom fogadni a véleményt, de azért kíváncsi vagyok a részletekre. Hamarosan én is megírom mi nálam a hézag, és miért. Tény, hogy agyonfanolt sorozat, sok kislány rajong érte, mert cuki a főszereplő, és így tovább... de legalább jobb mint egy Bleach, vagy egy Naruto. Már csak azért is mert rövid. Igaz, eme megnevezett műhöz nem nagyon kéne hasonlítanom, de mégis jobb, még ha van benne pár klisé.

Egyébként én se gondoltam hogy végig fogom nézni, de végül megtetszett ahogy haladtam vele.

kada

#3
Melyik animét láttad legutóbb? Hogy tetszett? topic pont az ilyenekre való.
Futó animéknál se nagyon szokás új topicot nyitni (követtem el  ^^", de azért csak összejött pár oldal belőle), lefutottakból meg tényleg ritkán alakul ki nagyobb beszélgetés.

No de hogy ON is legyek, hülye szokásom az ismertetőkre kritikát adni.
1) hacsak nem tévedek, akkor Rin tesójával kapcs sokadik részben kiderülő spoilert is mondtál. Az eredeti felállás szerint exorcist az lehet, akit megtámad démon. Namármost Yukiót ha jól rémlik NAGYON hamar támadta meg egy... saját állítása szerint.
2) ismertetőnek spoileres az írásod, kritikához képest meg még hiányzik a végéről alkotott véleményed (spoiler tagek közt, ha már spoiler tag crusader vagyok ::)).
Persze, előre figyelmeztetted az oldasóid hogy van benne spoiler, csak akkor ki a célközönség?
3) a többi diák és Rin között nagyobb a gáz, [spoiler]nem csak simán egy démon ölte meg ...hát, amennyire rémlik a srácok árvák voltak úgyhogy nem a szüleiket, a templom apai figura vezetője halt meg a kék lángok éjszakáján, de a lényeg hogy pont Rin apja, a sátán volt. Így extra gáz a titka.[/spoiler]

Hogy mennyire agyonfanolt vagy sem, az marhára hidegen hagy  :D
Nem volt rossz sorozat szerintem, ami kifejezetten gondom volt vele, hogy a vége szokásos futo manga anime deviancia, elválik a történet, és fail lesz belőle.  :lame:

Mindettől függetlenűl hajrá, tessék csak nyugodtan írni, arra való a fórum.  ;)

Bishop

Lehet érvelni azzal hogy az anime rövid, de aki olvassa a mangát az tudja hogy ennél jobb is lehetett volna. Én inkább nézek valamit hosszan, amíg az az eredeti alkotó szüleménye, és nem egy borzalom. Erre legjobb szemléltető példám FMA kontra FMA brotherhood. Sajnos amennyire várták az emberek ezt az animet akkora kudarc lett így hiába nyitsz topicot. Max pár olyan embernek tetszhetett aki tudatában sincs annak hogy mennyivel több van mögötte mint ami animebe belekerült. Tulajdonképpen én nem néztem végig ahogy elvált dobtam is, de eljutott a Kyoto(Impure King) arcig egyáltalán?

Zelda

Nem jutott el, azt a részt mellékesen kukába vágták, holott, ha annak az alapját, és az első chaptert feldolgozzák, lehetett volna egy épkézláb befejezés. Anno mikor elindult a sorozat, én is nagy reményeket fűztem hozzá, ám félidőben már igencsak húztam a szám... Az igazság az, hogy tényleg nem kellett volna így végződnie, épp ezért vagyok kiváncsi, hogy milyen bőrbe bújtatják a beharangozott mozit... Anime mozikkal mindig is hadilábon álltam, pláne a fentebb említett Bleach Naruto párossal, de társul ezekhez sok minden más is, kellemes csalódás viszont pár későbbi One Piece mozi... Épp ezért egyelőre kritikus állásponttal várom e művet, ami lehet vagy jó, vagy rossz... Nos, még talán annyit, hogy a manga mostani folytatásával is van egy kis problémám:
[spoiler]Nem tudom, az író nézte-e az animét, de hogy pont az egyik filler epizód témáját kezdje el feldolgozni, és új bőrbe rakni, az egy kicsit gáz... Imho egyelőre csak két chaptert láttunk, de ettől a krakenes dologtól semmi jót nem várok.[/spoiler]
Részemről ennyi...

Cobra

Igazából ha nem akarják lezárni a 25. résszel, akkor jó is lehetett volna a történet. Ha megy még egy évadot, akkor össze lehetett volna hozni valami értelmesebbet.
Hide and fear, Cobra Commander is here !

_Anime Wynter_

A véleményemet akkor szerettem volna kifejteni, mikor befejeztem a sorozatot.

A hozzászólásomban elmondok fontosabb cselekményeket, amik előfordulnak az animében! Aki nem látta a Blue Exorcist-et, annak nem ajánlom a bejegyzés elolvasását!




[spoiler]Végignéztem már tegnapelőtt a sorozatot, de csak most volt rá időm, hogy megírjam az irományom. Lehet hasonlítgatni a Naruto-hoz, lehet nevezni annak, hogy ez az egész sorozat egy kezdetleges Naruto, csak a szereplők, a környezet, és a történet van átírva. Úgy gondolom, a legtöbb animét is lehetne Naruto, Bleach, Death note, vagy akármilyen kezdetlegnek nevezni. Igen, sok anime klisé, beleértve ezt is, de van, amelyik akkor is le tud kötni, ha már korábban emlékeztet valamire. A Naruto-t nem szerettem egy idő után, mivel egyszerűen annyira elhúzták, hogy a végén már beleuntam, és elegem lett a sok időhúzásból. No meg a szereplők se voltak úgymond „szimpatikusak”. Kezdhetném egy hasonlítgatással, mit láthattunk a Blue Exorcist animében, mi az, ami úgymond átmásolásra került. Másik fórumon olvasgattam ilyen hozzászólást, ahol az illető a másolásra tért ki, no meg arra hogy ez olyan mint a Naruto:


       
  • Beszélhetünk a lángokról is, aminek az ötletét a Hitman Reborn-ból másolhatták.
  • A hegyes füleket, amit a Trinity Blood-ból.
  • Maga a szereplők hasonlítgatása, mint például a rövid szőke hajú kislány, akinek az arca kicsit hasonlít a Honey & Clover animéből Hagumira.
  • A karakterek személyiségéről, viselkedéséről, főleg az tud, aki sok animét végignézett.
Persze sorolhatnék még pár dolgot, de úgy gondolom teljesen felesleges ebbe részletesen belemenni, meg alapból hülyeségnek tartom, hogy az alapján döntsek egy műről leginkább, hogy miből mit másoltak át, mennyire hasonló a története egy másik animéhez. Egyébként is manapság már mindenre lehetne mondani, hogy másolat. Csak ugye kérdés, hogy melyik lesz minek a másolata. Amit előbb látunk, az a forrás.

Ha most nem én nyitottam volna ennek topicot, és láttam volna a beérkező hozzászólást, olvastam volna az ismertetőjét, illetve a másik fórumon a hozzászólásokat, akkor is megnéztem volna, már csak azért is, miért ragadja magával a kislányokat, és miért nem szeretik mások ezt az animét, mi a másolat benne. Igazán akkor tudok én csalódni egy animében:


       
  • ha alapból nem tud lekötni egy idő után
  • a szereplők idegesítőek lesznek, szerethetetlenek
  • a folyamatos ismételgetések jönnek egymás után, és már a megunáson túl is ugyanaz megy
  • a történet egy idő után olyan fordulatot vesz, hogy egyszerűen az már nem tetszik
  • előjönnek a nagymellű karakterek, aztán jön a sok fanservice, átmegy kisebb hentaiba / yuriba az amúgy alapból nem abba a műfajba tartozó anime. Elrontják vele az anime nézhetőségét.
  • karakterek jönnek, mennek, amik feleslegesek, és elrontják a történet folytatását, megszakítanak egy közeljövő nagy eseményt, csak azért, hogy az időt húzzák vele
  • csak úgy bekerül a yaoi, shounen ai, mert az jó poén.
A végén egyszerűen megtetszett az anime, pedig nem gondoltam volna. Így voltam több-más sorozattal is, mint pl Hitman Reborn, Toaru Majutsu No Index, és még sorolhatnám. Mindkettő agyonfanolt volt akkoriban, én meg magamnak feltettem a kérdést, mire ez a nagy istenítés. (A reborn a mai napig nagy tábort birtokol, főleg a női rajongók vannak többségben a bishik miatt.) Az eleje nem tetszett egyiknek se, főleg a Reborn esetében a sok felesleges unalmas ismétlés, ami miatt szörnyen nézhetetlen szemétnek tituláltam a sorozatot mínusz 1-es értékeléssel, de végül sokan rábeszéltek, hogy folytassam, és ha nem bírom már ezeket, ugorjak a 19. epizódra. Adtam neki egy utolsó esélyt, és aztán kiderült, igazuk volt azoknak, akik rábeszéltek arra, hogy folytassam. Persze az anime tipikus never ending volt akkoriban, de mégis annyira le tudott kötni, hogy hetente körülbelül 20 epizódot végignéztem belőle.

Mondhatni, már viszonylag elértem azt, hogy sok animét láttam. Igaz ehhez sok-sok év kellett hozzá. Én amolyan mindent megnéző típus vagyok. Ahogy nőtt a lista, úgy nőttek azok az animék, amik emlékeztettek valami másikra. Van ahol a másolat tetszett jobban.

A Blue Exorcist, egyszerűen le tudott kötni, pedig mint írtam, nekem nem tetszett a Naruto. Vegyük úgy, hogy ez a másolat jobban bejött, mint az „eredeti sorozat”. Mielőtt elkezdtem volna, azt hittem ez a 25 epizód egyelőre túl sok nekem másfél év szünet után, de végül csak végig néztem szép lassan. A sorozat főszereplői nem tartoznak az idegesítő kategóriába, a történet nincs elhúzva, nem lehet egy viszonylag rövid sorozatba belepakolni felesleges helykitöltő epizódokat. A főszereplő, Rin kiképzésének végigkövetése le tudott kötni. Maga a történetet nevezhetjük gyermekmesének, ami vérrel, a karakter elváltozástól, és a hangulattól beöltözik a 18-as karikába. A démont le kell győzni, és meg kell védeni az embereket tőlük. megismerjük a két fiú múltját, hogy születtek, milyen körülmények között. Tetszett a meglepő fordulat, mikor a kockagyerek, aki csak nyomkodta a játékát, egyszer csak levetette a ruháját, majd feltűnt belőle egy 26 éves nő. Az Akadémiavezetőn is lehetett szórakozni, hiszen egy sunyi alak, aki fogadásokat köt másokkal. Eleve érdekesnek találtam ezt a karaktert, hiszen az elején nem nagyon lehetünk biztosak, hogy most melyik oldalon áll. Rin-t szándékosan bajból-bajba keverte, a föld hercegét ráküldte a fiúra, hogy harcoljon vele csak azért, hogy jót szórakozzon. Sikeresen lebuktatta szerencsétlen főszereplőt, így ez által Rin-t osztálytársai majdnem, hogy ellenségként kezelték, ellene fordultak. Persze, lehet mondani erről, hogy megpróbáltak valami túldramatizáló dolgot beleilleszteni, de ez embertől függ, kinek hol áll a túldramatizáló szint mértéke. Természetesen erről is kiderült, hogy a célja leginkább az volt, hogy megismerje Rin erejét, hogy mekkora, és képes-e a sátán apuka ellen megküzdeni. Még ami érdekesség volt, mikor Yukio elkezdte magát tesztelgetni, és egyszer csak róla is kiderült, ő benne is van démoni hatalom annak ellenére, hogy neki állítólag nem jutott születésekor, mert gyengécske volt a testvéréhez képest.

Az anime lezárása kicsit egyszerű volt. Nem azt akarom mondani, hogy húzni kellett volna, de ahogy a sátán kapuját elintézték, az nekem nem annyira tetszett. Úgy gondolom ez egyfajta hamar elintézésnek tűnt, hogy mikor Rin sikeresen felébresztette Yukio lelkét, aztán mikor ők ketten a karddal együtt elindultak a sátán felé úgy, hogy elkezdtek repülni. Valami más ötlettel kellett volna előjönni. A karakterek közül szerencsétlen Kamiki, a szemöldök kisasszony lett kissé bénán megrajzolva.

A legjobban a 19. epizód tetszett, mikor születésnapi partit szerettek volna rendezni szemöldök kisasszonynak, csak hát lebukott mindenki egy idő után. Jó volt eme epizód, főleg mikor figyelmen követjük, ahogy Kamiki elkezdi a legjobb barátnőjét, Pakut követni, majd rájön a féltékenységi roham, miért pont a pink hajú gyerekkel randizgat. És hát persze, hogy emiatt bukik az egész buli, mert felfedi kilétét, majd aztán az a szerencsétlen pink hajú véletlenül elmondja, mi a helyzet.

Kedvenc karakternek nevezhetném szemöldök kisasszonyt.  Nem irritált a viselkedése, nem volt az idegesítés határán. A 19. epizódban jól teljesített, elszórakoztatott. A másik karakter, az Rin. A kitartása, és ahogy kiáll másokért, harcol, és védelmezi a társait. Ott van Yukio is, aki úgy szintén védelmezte az embereket, segített a testvérének. Őszintén, nincs semmi kiemelkedő kedvenc karakter. Miyuki is egyaránt belekerül, meg hát majdnem mindenki.

Eleinte úgy gondoltam, hogy pontozok 7-re, mert ennyit érdemel az alapján, amit hallottam, láttam, de aztán megadtam neki a 9-es pontot. Végül is úgymond ez az első hosszabb anime, amit idén végignéztem. Jó volt, nézhető, és leköthető darab.

A mangáját nem követem, így nem tudok nyilatkozni róla, melyik jobb, melyik rosszabb. Lehet a manga sokkal jobb, vagy egyszerűen a legtöbb embernek az a problémája, hogy nem követi az anime a mangát. No meg ez a „Kezdetleges Naruto” féle gondolatok, vagy épp vannak emberek, akiknek az a legfőbb problémája, hogy valami nagyon agyonfanolt. Néha az úgymond „eredeti verzió” rosszabb, mint az új.[/spoiler]

kada

#8
Naruto párhuzamokat különösebben nem éreztem (kellően messziről bandzsítva minden shounen naruto aki azt látta csak eddig?), bár ha nagyon akarom bele tudom magyarázni, végülis...
családhiány, vérvonal (az eredeti narutoban a kölyök ráadást maga 9farkú volt vagy mi), majd én leszek a legjobb, elfogadás, power of friendship... de ebből csak a vérvonal ami tényleg érezhetően naruto és nem annyira átlagos. De ha kéne biztos tudnék hozni naruto elötti példát rá.

Manga: elöbb láttam az anime végét (ami nem tetszett, a sorozattól valahogy idegennek éreztem), aztán olvastam bele a mangába (ami hozta a sorozat szintjét minimum).

:_off:[spoiler]elnézést a piszkálódásért, két sor bold teljesen érthető, csak akkor miért nem vártad ki még ezt a két napot a post megírásával, legalább egy éves a mű vagy mennyi, biztos nem szalad el, vagy előz meg vele valaki más  :_piszka:
Aki nem olvasta, annak az eredetit nem ajánlod, aki olvasta, annak meg hiányos hogy akkor még a végét nem láttad.
Akkor kinek való? Aki hozzád hasonlóan épp a felénél tart kb?
Bíztattalak hogy tessék nyugodtan írni a fórumra mert erre való, de egy jó irománynál tudod hogy kik az olvasóid (és mit akarsz kiváltani belőlük), ezt hiányoltam nagyon itt.

Bár ezt már leírtam egyszer, lehet hogy építő-jellegűnek szánt kritikám nem illik a stílusodhoz vagy valami és csak flame-generálásra lesz kb jó ha itt hagyom.[/spoiler]

_Anime Wynter_

Tény, hogy akkor kellett volna megnyitnom ezt a topikot, mikor már megvolt a hosszú post, de gondoltam kíváncsi leszek a véleményekre, majd azután beillesztem a véleményemet. (Legalábbis más fórumokon ezt szoktam meg. Itt nem tudom mi a szokás). Igaz, ismertetőt is azután kellett volna írnom, hogy befejeztem teljesen a sorozatot, de úgy gondoltam, valamiféle hosszabb monológot írok, ne csak linkeljek, vagy másoljak át ismertetőket. e_o Mindegy.

Kraivan

#10
Lehet kihagytam, vagy a másik topicban fejtettem ki:
naruto párhuzamot ott érztem, h a hangulatot megadta.
egy "új" világot pedzegett, ahol szabályokat is állítottak fel, és egy különleges iskolákban vannak. narutoban chackra seal-ek vannak itt mantrák és rúnák. Kb ennyi a nagy párhuzam.
Meg a hangulat. H láttam benne potenciált, és ha rendesen megcsinálták volna, ütött volna úgy mint a Naruto kezdetekben.
De a manga se halad észveszejtő sebességgel, ráadásul már a 6. fejezet után szokás szerint átmennek másik irányba.
Így naruto párhuzam helyett inkább a Classic Hellsing lenne megfelelőbb. A mangához képest kb az is ennyire elbaltázott lett.
megnézhető a sima hellsing is, de bűzlik a bullshittől.
Itt megjelent a volt pápa és az ördög flexel egy torony tetején miközben anyu emlékét látjuk, miközben az ikertesó is hirtelen démon lett, meg bármiféle nagy felvonultatás nélkül igazgatónak nevezték ki.
Persze h bűzlik a sorozat. 1 részt szántak rá arra h elmagyarázzák, hogy kell nyápicdémont idézni, erre 2 epizód alatt jött a világvége és a megváltás.

_Anime Wynter_
Nem a topicnyitással van a gond, csak épp nagyon rossz animet választottál erre a célra. Tény h egy bithalomról van szó, nem fog összedőlni az internet emiatt.
Való igaz, h elvész az ismertető az oldalak közt az idő vasfogában, de páran ugyebár aláírásból láthatóan blogolnak vagy videobeszámolókat csinálnak. Ha felpörög a téma, úgyis jön egy moderátor aki áthelyezi majd a dolgot. :)

Részemről szívesen írok véleményt, de blogra nem szántam magam. Pontozni meg sose szerettem, meg sokszor át se látom, h bődületes baromságokra amit member is 15 percig ócsárol ad rá 7 pontot, miközben más meg kap 2 pontot amikor a grafikai megjelenítés miatt több járna legalább. De Member maszkja a pontozásban is látszódik sztem :P[spoiler]vagy csak én magyarázom bele. [/spoiler]

_Anime Wynter_

Végignéztem a többi Blue Exorcists-et. Hát az a 10 epizódos dolog mindössze max 5 perces poénkodásnak tűnt. Azt hittem valami második évad lenne, de hát nem. Ebből is látszik, hogy ismertetőket nem olvasok el, utána nem nézek. :S A másik special ami hosszabb, ott meg Kuro 1 napját mutatta be. Tetszett. Aranyos volt. Röviden ennyi lenne.
Blogolni blogolnék, sőt blogolok, de másfél éve nem vezettem, mert semmit se néztem, így a napi kb 100 látogatóból lett nulla, vagy 1. :S Most akkor újrakezdem, meg minden, illetve odaírogatom le a véleményeimet amit megnéztem, de majd eldől mennyi ideig lesz ez így. :|