Help Topic Hardver/Szoftver

Started by Nakahara, 2002-11-13, 20:06:43

Previous topic - Next topic

Selmo

A tökéletesség unalmas.

Cloud

Quote from: Selmo on 2009-10-02, 19:51:55
Paint? :_piszka:
Béna vok és nem jön össze a négy egyenlő rész. :D

Selmo

Nézetben bekapcsolod a rácsokat, és nézed az állapotsoron az egérmutató melyik pixelen áll.

A tökéletesség unalmas.

Cloud

Quote from: Selmo on 2009-10-02, 20:02:33
Nézetben bekapcsolod a rácsokat, és nézed az állapotsoron az egérmutató melyik pixelen áll.

^^"

Köszi:D

NLZ

Esetleg Paint.net, vagy valami hasonló: Canvas Size, beállítod a méreteket a felére, megadod az egyik sarokba, elmented a képet, aztán ugyanez a másik három sarokba.
IrfanView is tudja ezt, csak ott kicsit trükkösebb, mert minusz számban kell megadni és nincs % és sarok opció.
[reserved]

Dreamcleaver

MSDNAA-n ilyen van Windows 7 letöltéshez hogy:
-Windows 7 Professional (x64)
-Windows 7 Professional (x86)

Most akkor melyik verzió kell 32bit-es konfigra? Vagy egyáltalán mire lehet 64-est felrakni? Az alaplap szabja meg?

"But there's no sense crying
over every mistake
You just keep on trying
till you run out of cake"
- GLaDOS

NLZ

x64 a 64bites verzió, arra a gépre lehet felrani, ami 64bites processzorral van. Vagyis kb minden proci, ami 2004 után készült. De nem kötelező felrakni, csak ugye akkor 4giga ram limit, viszont 64 bit okozhat inkompatibilitást, de nem vészes. De egyre több progiból adnak ki külön 64 bites verziót, hisz ez a jövő.
[reserved]

TurboK

64 bites windowssal az az egyetlen hatalmas probléma, hogy csak aláírt drivert tölt be.
Tehát ha nem gyári drivert akarsz használni (pl. X360 joystickhoz), akkor cumi van.

Jó lovag, velünk tartasz-e Camelotba a kerekasztal lovagjai közé?

http://www.saunalahti.fi/cse/foobar2000.php target=_blank>http://web.axelero.hu/fka2636/dwnld_fb2k.png>

NLZ

Mintha az ilyenek korrigálásához nem létezne a buher.
[reserved]

TurboK

Quote from: NLZ on 2009-10-06, 23:15:57
Quote from: NLZ on 2009-10-06, 23:15:57
Tesztüzembe kell kapcsolni a rendszert, igen.

http://www.saunalahti.fi/cse/foobar2000.php target=_blank>http://web.axelero.hu/fka2636/dwnld_fb2k.png>

Cobra

W7 64bit megevett mindent, amit ráraktam. Illetve a legtöbb dolgot alapból felismerte. Nagyon gagyi vagy nagyon régi hardverrel meg felesleges kínlódni W7 alatt.
Hide and fear, Cobra Commander is here !

NLZ

Új windózban mindig az a jó, hogy friss drivereket tartalmaz, így általában azzal nem kell annyit szarakodni (egyelőre).
[reserved]

Zsiga

Quote from: Cobra on 2009-10-07, 00:30:43
W7 64bit megevett mindent, amit ráraktam. Illetve a legtöbb dolgot alapból felismerte. Nagyon gagyi vagy nagyon régi hardverrel meg felesleges kínlódni W7 alatt.
+1.
De már a Vista is, én az utóbbi két évben nem telepítettem drivert, mindent megtalál, letölt és rendszeresen frissít automatikusan.

Selmo

Quote from: Dreamcleaver on 2009-10-06, 22:17:53
MSDNAA-n ilyen van Windows 7 letöltéshez hogy:
-Windows 7 Professional (x64)
-Windows 7 Professional (x86)

Most akkor melyik verzió kell 32bit-es konfigra? Vagy egyáltalán mire lehet 64-est felrakni? Az alaplap szabja meg?
[spoiler=logout.hu: 32 bites memóriakezelés]Virtuális memóriacím

Virtuális memóriáról már mindannyian hallottunk. De mi az a virtuális memóriacím? Nyílván köze van a virtuális memóriához, nem? Nos, igen is, meg nem is. Mindjárt látni fogjuk, hogy miről is van szó.
A Windows XP egy úgynevezett virtuális memóriacím táblán keresztül éri el a memóriát. Közvetlenül soha nem képes - és ez így is van jól - bármiféle címet elérni, mindig virtuális memóriacímeken keresztül olvas és ír.
Ebbe a virtuális táblába beletartozik minden memória, ami a számítógépen található, beleértve a fizikai memóriát, a virtuális memóriát , a videokártya memóriáját, és minden olyan eszköz, periféria memóriáját, melyen található valamennyi fizikai RAM. És itt jön a probléma. Ugyanis - a 32 bites operációs rendszer korlátaiból adódóan - csak egy ilyen virtuális memóriacím tábla létezik, és ebbe bele kell férnie az összes, a számítógépben található és használni kívánt memóriának is.
Tehát van összesen 32 bitnyi memóriacímünk, melynek címei 0x00000000-0xFFFFFFFF-ig terjedhetnek.

De nézzük meg, hogy hogyan is néz ez ki a valóságban.

A képzeletbeli gépünkön 1GB fizikai memória, egy 128MB-s videokártya, és egyéb elhanyagolható méretű memóriát tartalmazó periféria található, melyeket az egyszerűség kedvéért nem részletezek. A virtuális memóriacím tábla így néz ki (angol elnevezéseket használok, mivel csak angol XP-t használok):

Graphics Controller
Memory Range E8000000-EFFFFFFF (ez épp 128MB)

System Board
Memory Range 00000000-3FFFFFFF (ez épp 1GB)

Ezeket az értékeket könnyen leellenőrizhetjük a Hardverkezelőben, ha megnézzük az eszköz Resources fülét. A legtöbbször több részletben van lefoglalva az eszköznek a virtuális memóriacím, tehát valószínűleg több bejegyzést fogunk látni.

Azt hiszem ezzel eddig nincs is probléma, rengeteg szabad virtuális memóriacímünk marad a bővítésre. De mi történik akkor, amikor a számítógépünkben valóban megtalálható 4GB fizikai memória, és mellette még egy 512MB memóriával rendelkező videokártya? Nos, vizsgáljuk meg.

Windowsunk lefoglalja a virtuális táblából az 512MB területet a videokártyának (és persze minden más eszköznek is foglal, amennyiben szükséges), majd megpróbál 4GB-t lefoglalni a fizikai RAM-nak, de hoppá, itt jön a probléma, annyi már nincs. Mit tehet ilyenkor? Lefoglalja az összes maradék helyet, mely - ez esetben - 3,5GB.
Tehát, annak ellenére, hogy gépünk fizikailag 4GB memóriát tartalmaz, csak 3,5GB lesz elérhető a rendszer számára, a maradék elvész. Ez nem ugyanaz, mintha a rendszer lefoglalna egy részt a fizikai memóriából a videokártyának, egyszerűen nem is tud róla, hogy létezik az a maradék memóriarész. Persze ez a mi szempontunkból lényegtelen.[/spoiler]

A tökéletesség unalmas.

Dreamcleaver

Okkkké...akkor leszedem a 64bit-es verziót és veszek még 2 giga ramot, azt majd lesz valami (Intel C2D E6550 proci). De azt még mindig nem értem, hogy mi az a x86-os Win7 verzió. Az lenne a 32bit-es? (Csak mert a site azt írja, hogy 32 és 64 bites verziók letölthetőek)

over every mistake
You just keep on trying
- GLaDOS

Darkstar

小野寺梓のラブリーすきぴちゃん

Kuroi Tenshi

:facepalm:
MSDNAA-n vagy, hogy lehetsz ekkora n00b.
Legalább néznél utána wikin...
x86 == x86-kompatibilis (8086-tól kezdve (bár visszamenőleg
elvileg tán 8088 is) 80186, 80286, 80386 (ismertebb neveiken
286, 386), 486, stb. is tudja futtatni azt a kódot, arra az
utasítás-készletre épül). Bár eredetileg 8- és 16-bit is bele-
tartozott, 90-es évektől by default a 32-bites rendszereket
jelentette.
x64 == x86-64: az AMD 64-bites x86-utasításkészlet-kiterjesz-
tése.

Quote from: Dreamcleaver on 2009-10-07, 01:14:54
Okkkké...akkor leszedem a 64bit-es verziót és veszek még 2 giga ramot, azt majd lesz valami (Intel C2D E6550 proci).

A 32 és a 64 bites is elfut <4GB ramon, csak a 32 bites a
microsoft megkötése miatt nem használja a 4GB feletti részt.
Ha most még nincs >4GB ram a gépedben, akkor emiatt
még nem kell váltanod.

Quote from: Selmo on 2009-10-07, 00:44:31

Erre azt írtam volna, hogy old old is old, de úgy látszik,
van, akinek még ez is új lesz....

Quote from: NLZ on 2009-10-06, 22:27:48
x64 a 64bites verzió, arra a gépre lehet felrani, ami 64bites processzorral van. Vagyis kb minden proci, ami 2004 után készült.

Nem egészen, még mindig akadnak kivételek (Via csak
az új Nanótól kezdve 64 bites, és az Intel Atom egyes
verziói ugyancsak 32 bitesek. No meg ott vannak a
főleg ipc irányba gyártó kisebb, alig ismert, másod-
vonalbeli x86-os gyártók, pl. dmp.)

Dreamcleaver

Quote from: Kuroi Tenshi on 2009-10-07, 01:43:13
Quote from: Dreamcleaver on 2009-10-07, 01:14:54
Okkkké...akkor leszedem a 64bit-es verziót és veszek még 2 giga ramot, azt majd lesz valami (Intel C2D E6550 proci).
A 32 és a 64 bites is elfut <4GB ramon, csak a 32 bites a
microsoft megkötése miatt nem használja a 4GB feletti részt.
Ha most még nincs >4GB ram a gépedben, akkor emiatt
még nem kell váltanod.

Nem akarok váltani, hanem venni akarok még 2 gigát a 2 mellé ami van, mert a 64bit-es Win7 már látni fogja.

Amúgy meg nem értem miért kell így lereagálni egy ilyen egyszerű kérdést, de akkor majd legközelebb tényleg megyek inkább wiki-re. Nem tudtam mi a fene az a x86, mert igazság szerint bővebben nem is érdekel. Felhasználói szinten érdekel dolog; hogy 3 évente össze tudja rakni magamnak egy új konfigot, amire rápakolom az éppen aktuális winfost és ennyi. A mélyebb bullshitet meghagyom neked, meg a többi hasonlóan arrogáns kockának (igen képzeld, én csak a 286, 386, 486 elnevezésekkel voltam tisztában).

over every mistake
You just keep on trying
- GLaDOS

Kuroi Tenshi

Quote from: Dreamcleaver on 2009-10-07, 03:20:10
Amúgy meg nem értem miért kell így lereagálni

A mélyebb bullshitet meghagyom neked, meg a többi hasonlóan arrogáns kockának

Nicsak ki beszél.

Már bocs, de ez tényleg rettentő alapszintű kérdés volt.
Leírtam neked FYI, hogy mit jelent, hátha így tiszta lesz.
De úgy látom kár volt.

TurboK

Quote from: Cobra on 2009-10-07, 00:30:43
Ilyenek hogy Ati Tray Tools vagy Speedfan nem mennek a driverlimitálás miatt, és egyikük sem olyan nagyon gagyi program.

Selmo

Nálam megy a speedfan.

A tökéletesség unalmas.

chilip

youtube-on hogy lehet 1 db videót végtelenítve játszani? playlistbe gondolom de a végén mindig leáll :(

ed.: infinitube nem megy ELTE-n :P lehet nem is létezik és ezért törölted a postod...

Fazék

Quote from: chilip on 2009-10-07, 16:43:07
youtube-on hogy lehet 1 db videót végtelenítve játszani? playlistbe gondolom de a végén mindig leáll :(

ed.: infinitube nem megy ELTE-n :P lehet nem is létezik és ezért törölted a postod...

azért töröltem, mert kicsit más célra jöt létre gyanús módon, illetve még nekem sem sikerült normális működésre bírnom.
legegyszerűbb megoldásnak én a videó letöltését és folyamatos lejátszását tartom.
vannak mindenféle ingyenes youtube downloader programok, amik akár telepítés nélkül is működnek és simán lekapnak hq/hd minőségben is youtube videókat :)

Darkstar

小野寺梓のラブリーすきぴちゃん

Nakedape

Nothing About Culture Makes Sense Except in the Light of Evolution

kikuchiyo

Itt is megkérdezem, hátha még jobban összezavarodom:

UTP fali aljzatot kéne szerelni. Olyan aljzatot vettünk, amibe nem kell egyenként benyomkodni a drótokat, hanem csak be kell illeszteni őket a helyükre és a fedél lenyomása az összesnél átvágja a szigetelést.

A gond a kiosztással van: van A és B jelű rajz az oldalán: melyik szerint kell a vezetékeket csatlakoztatni?

A kábelnek az egyik felén van csatlakozó, az megy a routerbe, a másik a kérdéses, az lesz a fali aljzathoz kötve.
Failure is the default option

Kvikveg

Mondjon valaki ubuntura .dwg (Autocad file) nezegetot! :frown:
Koszi.
WARNING: module "coffee.exe" did not run correctly. Brain running in limited mode.
Do not meddle in the affairs of dragons for you are crunchy and taste good with ketchup.

Cloud

Quote from: Zsiga on 2009-08-27, 22:56:50
Sennheiser HD 201

Megvettem. Eddig egész jól szól, nem is kényelmetlen, szal meg vagyok elégedve vele. :D
Meglátjuk egy két filmnézés után is ilyen kényelmes lesz-e. :D

motifator

Quote from: kikuchiyo on 2009-10-07, 18:09:26
Itt is megkérdezem, hátha még jobban összezavarodom:

UTP fali aljzatot kéne szerelni. Olyan aljzatot vettünk, amibe nem kell egyenként benyomkodni a drótokat, hanem csak be kell illeszteni őket a helyükre és a fedél lenyomása az összesnél átvágja a szigetelést.

A gond a kiosztással van: van A és B jelű rajz az oldalán: melyik szerint kell a vezetékeket csatlakoztatni?

A kábelnek az egyik felén van csatlakozó, az megy a routerbe, a másik a kérdéses, az lesz a fali aljzathoz kötve.
Színsorrendek: http://www.cablesplususa.com/rj45-utp-guide.htm
Attól függ, hogy A vagy B szerint kötöd az aljzatba, hogy hogy kötötted a csatit a másik végére. [spoiler]Amúgy nem kéne ugyanannak a kábelnek az egyik végére csatit, a másikra aljzatot tenni, de fogjuk rá, belefér. Csatit elvileg csak lengőkábelre teszel, aljzatot meg elvileg csak fali kábelre, de nekünk is lengőkábel van behúzva a falba meg az aljzatokba itthon.[/spoiler]
Ha fehér-narancs/narancs/fehér-zöld/kék/fehér-kék/zöld/fehér-barna/barna a színek sorrendje a csati alját nézve (balról jobbra), akkor B szerint (mi mindig így kötöttük). Ha a fenti sorrendhez képest a narancs és a zöld párok pont fel vannak cserélve, akkor A szerint. De a fenti linken a képek egyértelműbbek.
Nothing amazing happens here, and you get used to that: used to a world where everything is ordinary.
Every day we spend here is like a whole lifetime of dying slowly.

kikuchiyo

Elvileg ez falba húzható kábel, csak apukám tetetett az egyik végükre csatlakozót. Én mondtam, hogy kulturáltabb lett volna a másik végükre is aljzatot és azokat kis nyúlfark-kábelekkel öszekötni a routerrel, de így egyszerűbb egy fokkal, kevesebbet kell szerelni.

Azt mondja, kimérte, hogy a csatlakozó B szerint van rajta, akkor az aljzatot is aszerint szereljük.
Failure is the default option