Help Topic Hardver/Szoftver

Started by Nakahara, 2002-11-13, 20:06:43

Previous topic - Next topic

Kuroi Tenshi

Quote from: Fazék on 2010-03-08, 15:45:58
Civ4 is a "kimaxolt" P4-es
mindkettő rohadtul prociigényes, különben évekig tart 1-1 kör.

A P4 egy kudarc volt, a kimaxolt P4 is picsafüst nem csak
a leglassabb normál C2D procikhoz képest, de még néhány
gyorsabb Core-alapú egymagos Celeron is körberöhögi. A
processzorerő tehát sztem egy átlagnotiban is megvan, ha
meg mégis kevés lenne, akkor olyan rosszul kódolt / portolt
játékhoz egy asztali négymagos se biztos, hogy elegendő.

Cobra

Még az akkuidőt érdeklődd meg.
Hide and fear, Cobra Commander is here !

Moha

Feltételezem, hogy a 4400-as akksival azért kibírja vagy 2 órát a gép, az meg neki bőven elég, mert többnyire olyan helyen fogja használni, ahhol van áram. :)

Fazék

Quote from: Kuroi Tenshi on 2010-03-08, 18:05:14A P4 egy kudarc volt, a kimaxolt P4 is picsafüst nem csak
a leglassabb normál C2D procikhoz képest, de még néhány
gyorsabb Core-alapú egymagos Celeron is körberöhögi. A
processzorerő tehát sztem egy átlagnotiban is megvan, ha
meg mégis kevés lenne, akkor olyan rosszul kódolt / portolt
játékhoz egy asztali négymagos se biztos, hogy elegendő.
tehát te sem játszottál ezekkel a játékokkal :)
H5-ben végre E6750-es procival már pont olyan gyors a gép, hogy ne kelljen elővennem könyvet az ő köre alatt :)
(eh, régi szép Battle Isle 2-es idők, ugye Domi? :D)
fogalmam sincs, hogy ezek a notis procik az említett 2-3 gépben hol vannak az enyémhez képest, de tippre a játékidő fele a gép körére megy majd el. (ha valaki olyan sebességgel játssza le a köreit, mint én) :)
Civ4 meg iszonyatosan be tudott lassulni az iparosodás kezdetével, de sajnos nem volt alkalmam tesztelni p4 és mostani asztalim közötti teljesítménnyel, szóval arról inkább nem tippelek semmit :)

Nakedape

basszus, ott nem elővettem a könyvet, hanem kiolvastam.. :eek: :D
Nothing About Culture Makes Sense Except in the Light of Evolution

Kuroi Tenshi

Quote from: Fazék on 2010-03-08, 20:03:40
fogalmam sincs, hogy ezek a notis procik az említett 2-3 gépben hol vannak az enyémhez képest,

Nagyjából órajel-arányosan, hiszen ~azonos család és
mikroarchitektúra. Notis C2D-ból 3.06GHz-ig van, az még
gyorsabb is, mint az asztali E6750. Már az átlagnotikban
is 2-2.4GHz-es C2D-k szaladgálnak.

/off.

kikuchiyo

Nekem a laptopban lévő T8300 még gyorsabbnak is tűnik, mint az órajelben hasonló asztali E7x00-ok.

Egy E7200-on, majd egy E7300-on futtattam ugyanazt a tesztet egyszer, ott százalékra kijött az órajelbeli különbség. De az itthoni laptopon az órajel-arányosnál is sokkal többnek tűnik a sebességnövekedés. (persze lehet, hogy nem csak a processzor van benne - illetve elképzelhető, hogy egyes teszteknél a cache mérete okozhat nagy különbségeket).
Failure is the default option

Fazék

drága jó másfél hónapos samsung 1,5TB HD154UI típusú vinyóm az előbb a következőt produkálta:

néztem egy sorozatot. ma 2. nézett rész közepe felé egyszercsak megakadt a lejátszás. a process-t is alig lehetett kilőni. elindítottam még1x, elejét mintha normálisan játszotta volna, belepörgettem és ue. ezután átnavigáltam más könyvtárba a vinyón, akármi más eddig jó file-t elindítottam, az is ugyanígy akadt. kurvagyorsan újraindítás próba. induláskor bios már nem is látta a vinyót.
gép pánikszerűen kikapcs.
kábelek lehúz, vinyó kihúz, por lefúj, vinyó vissza, kábelek vissza, 3-at köpök jobbra bal váll fölött, gép indít.
vinyót látja a bios, windows is, file-ok is megvannak, videólejátszás is megy róla. kicsit megnyugszik, gép gyors kikapcs, vinyóról kábelek lehúz és jelenleg pihenő állapotban van.

ezután ti mit tennétek?

amit nekem súg az ösztönöm: kurvagyorsan venni egy megbízható (vszleg WD) 1,5TB-os vinyót és csak akkor újra rákötni ezt a hibagyanús vinyót, amikor már garantáltan van helyem átmenteni vhova róla az adatokat, mert ki tudja mikor hal le véglegesen.

pro/kontra?

Kuroi Tenshi

Pánik-kérdés: ááááá?
Pánik-válasz: ááááá!

Igen, a pánik szó tényleg illik ehhez, szerintem
kicsit az ördögöt fested a falra. Scandisk volt?
Amúgy egy másik winyón backupot tartani a
nehezen / nem pótolható dolgokból sosem árt.
Ja és a winyók pont a kapcsolgatást nem
szeretik, amennyire én tudom (csak hogy a
szívrohamod fokozzam)

zsozso

Quote from: Fazék on 2010-03-08, 23:56:37
drága jó másfél hónapos samsung 1,5TB HD154UI típusú vinyóm az előbb a következőt produkálta:

néztem egy sorozatot. ma 2. nézett rész közepe felé egyszercsak megakadt a lejátszás. a process-t is alig lehetett kilőni. elindítottam még1x, elejét mintha normálisan játszotta volna, belepörgettem és ue. ezután átnavigáltam más könyvtárba a vinyón, akármi más eddig jó file-t elindítottam, az is ugyanígy akadt. kurvagyorsan újraindítás próba. induláskor bios már nem is látta a vinyót.
gép pánikszerűen kikapcs.
kábelek lehúz, vinyó kihúz, por lefúj, vinyó vissza, kábelek vissza, 3-at köpök jobbra bal váll fölött, gép indít.
vinyót látja a bios, windows is, file-ok is megvannak, videólejátszás is megy róla. kicsit megnyugszik, gép gyors kikapcs, vinyóról kábelek lehúz és jelenleg pihenő állapotban van.

ezután ti mit tennétek?

amit nekem súg az ösztönöm: kurvagyorsan venni egy megbízható (vszleg WD) 1,5TB-os vinyót és csak akkor újra rákötni ezt a hibagyanús vinyót, amikor már garantáltan van helyem átmenteni vhova róla az adatokat, mert ki tudja mikor hal le véglegesen.

pro/kontra?
hdsentinel letolt, megnez vele disk allapot, aztan ha keki akkor esetleg diskcsere.
Death is the only redemption

NLZ

A mentés mindenképp ajánlott, a Smart adatokat meg kéne lesni.
[reserved]

Fazék

Quote from: Kuroi Tenshi on 2010-03-09, 00:05:20
Pánik-kérdés: ááááá?
Pánik-válasz: ááááá!

Igen, a pánik szó tényleg illik ehhez, szerintem
kicsit az ördögöt fested a falra. Scandisk volt?
Amúgy egy másik winyón backupot tartani a
nehezen / nem pótolható dolgokból sosem árt.
Ja és a winyók pont a kapcsolgatást nem
szívrohamod fokozzam)
a vinyón csak sorozatok és anime-k (meg hentai) vannak. ezek mind olyanok, amiket fájdalmasan, de be lehet szerezni újból. összesen kb 1TB-nyi adat. ilyenről hülye leszek backup-ot tartani, nem vagyok milliomos.

Quote from: Kuroi Tenshi on 2010-03-09, 00:05:20Ja és a winyók pont a kapcsolgatást nem
szívrohamod fokozzam)
t.y.c.o.! ha bármi nélkülözhetetlen adat lett volna rajta, akkor azt le is mentettem volna újraéledésekor, de nincsen, így nem is szórakoztam ezzel, csak "félreraktam" a vinyót, kábeleket lehúzva róla, pont azért, amit te is írtál, hogy addig se induljon el /álljon le többször fölöslegesen, amíg nem tudok nekivágni felkészülten a problémának.

szerk: thx. hdsentinel és scandisk amúgy logikus lépés, ezeket még lefuttathattam volna leállítás előtt gyorsan. de sebaj, ugrásra készen várom ezekkel visszacsatlakoztatáskor, de ez már nem ma fog megesni, szeretném kialudni magam holnapra.

+ azért is halasztom, mert ha nagyon nekifekszem, akkor törölve a rengeteg szemetet a vinyóimon, jó eséllyel sikerül fölszabadítani annyi helyet, hogy legalább a nagyon nehezen beszerezhető cuccokat átmentsem, mielőtt esetlegesen végleg megadná a vinyó magát, de ehhez a rendrakáshoz idő kell sajnos. sok.

NLZ

Felület olvasási teszteket nézegesd majd, vagy pl egy olvasás+írás+olvasás teszt is hasznos lehet, ezzel kiszűri az összes gyenge/hibás szektort, és stabilabb lehet így a vinyó. De a smart figyelés legyen először, akkor jöhet a visitós pánik, ha folyamatosan nő a hibás szektorok száma. :)
[reserved]

Cloud

Kérnék egy kis segítséget. Meghallt egyik munkatársam otthoni gépe.(ezeréves intel p4-es 2.8 ghz, 2 giga kingstone ram, ati radeon 9600XT)

A lényeg hogy már annyira a végét járta hogy nem szeretné megcsináltatni a srác.
Szeretne venni egy új gépet.

A gond az anyagiak lennének.

60 ezerből ki lehet hozni egy alaplap, videókártya, proci, táp, dvd író kombót?  (Minden egyéb van. Videókártya egy ati 9600, azt azért cserélni kellene jobbra. :D)
Ha nem akkor mi az az összeg amiből azok az alkatrészek összehozhatóak amiket írtam?
A gép netezésre, 720p-s filmnézésre, zenehallgatásra, és max pár játék amiket közepes beállításon szeretne játszani.

Vagy ennyi pénzből vegyen inkább használt alkatrészeket(vagy használt gépet)

Köszi előre is.

Cobra

Használtat inkább. Az kijön lazán ennyiből egy használható videókártyával. Tápnak érdemes egy új FSP 400-60APN-t venni, ez csak 8k és elég jó. DVD író újonnan 6k, szóval ott nem lehet spórolni használttal, de nem is vészes az új ára. Sony-Optiarc-ot javaslok.
Alaplap meg processzorból vagy AMD AM2-es rendszert egy Athlon X2-vel, vagy Intelnél S775 egy Core2Duo vagy Pentium Dual Core. Kérdezd meg mennyire számít a gép fogyasztása, illetve hogy milyen játékok menjenek a gépen rendesen.

Selmo

Vagy vesz egy IGD-s lapot és majd később vesz rá kártyát.

A tökéletesség unalmas.

Makos

Najó feladom.
Egyszerűen semmit nem lehet találni a neten.

Adott egy laptop: msi gx630x
Elkezdek játszani tökmind1 mivel, az órajel 2000 mhz-ről leugrik 1000 mhz alá és nem hajlandó fentebb mászni csak ha kilépek utána kb 2 perccel visszaáll. ezt miért csinálja? kezd nagyon nagyon idegesíteni, mert így szinte az összes játék játszhatatlan.
most raktam újra a win7-et. most 32bites rendszer van fent. steamről is frissen letöltöttem a cs:s -t.
egy olyan 5 percig jó volt.
de aztán megint KO.
:comp: :comp: :comp: :comp: :comp: :comp: :comp: :comp: :comp: :comp: :comp: :comp:

szerk:
Lehet hogy ki kéne takarítani? Bár nem hinném hogy túlmelegedés a probléma. Annyira azért nem szokott meleg lenni.

NLZ

Az energia gazdálkodási profillal szórakoztál már?
[reserved]

Makos

High performance-on van.

Amúgy közben everest+cpu-z kombóval rájöttem hogy akkor esik vissza a sebesség ha eléri a 92°-ot a cpu.
Namármost ebben az a vicces hogy eléri a 92°-ot és utána vissza is esik 83° körüli értékre, persze miután az órajelet 1000Mhz-re állította.

WTF?

szerk:

Porszívóval nekiestem. Bár csak réseken keresztül tudtam, mert még rajta van a garanciás biszbasz.
Most 70 fok alatt van.

Nemértem...komolyan xD

Cobra

Mit nem értesz? El volt dugulva porral a hűtője, ezért túlmelegedett és a hővédelem visszavette az órajelet.

Makos

Tényleg remélem hogy csak ennyi a baja.
Bár az tény hogy az msi elég szar hűtőket rak bele a gépekbe.

Fazék

Elő akarom készíteni az egyik vinyómat eladásra. Ez volt a rendszervinyóm, szóval tele van személyes adatokkal, dokumentumokkal, levelezéssel, stb. Szeretném olyan állapotba hozni a vinyót, hogy sehogyan se tudja az új tulajdonos visszaállítani ezeket az adatokat. Milyen (ingyenes) program alkalmas erre?

Próféta

Quote from: Fazék on 2010-03-21, 18:32:28
Milyen (ingyenes) program alkalmas erre?
Akármilyen linuxban felülírod random bájtokkal a teljes lemezfelületet? Kétszer? Vagy akár hétszer, ahogy a példakód írja?
Értelemszerűen előtte győződj meg, hogy a törlendő vinyót törlöd-e.

Kuroi Tenshi

Quote from: Cloud on 2010-03-19, 20:18:32
60 ezerből ki lehet hozni

Simán.
Olcsóbb mATX lap, olcsó kétmagos proci, 2GB RAM, normális táp,
olcsó-közepes vidkari, házat és dvd-t pedig átmenteni régi gépből.
Milyen játékot?

Quote from: Makos on 2010-03-20, 04:57:17
Elkezdek játszani tökmind1 mivel, az órajel 2000 mhz-ről leugrik 1000 mhz alá és nem hajlandó fentebb mászni csak ha kilépek utána kb 2 perccel visszaáll.

Thermal throttling?

Quote from: Makos on 2010-03-20, 13:41:38
92°

az.
Örülj neki, hogy ilyenkor már automatikusan leveszik a frekit és a
feszültséget, tíz évvel ezelőtt ezek hiányában ropogósra sült volna
a lapod és procid. Procik olyan 100-120C-ig bírják (jelentős)
károsodás nélkül.

Quote from: Makos on 2010-03-20, 13:41:38
Porszívóval nekiestem. Bár csak réseken keresztül tudtam, mert még rajta van a garanciás biszbasz.
Most 70 fok alatt van.

Nemértem...komolyan xD

Valamibe (por, hajszál) elakadt a venti, ami most kijött.

kikuchiyo

Quote from: Próféta on 2010-03-21, 19:07:59
Akármilyen linuxban felülírod random bájtokkal a teljes lemezfelületet? Kétszer? Vagy akár hétszer, ahogy a példakód írja?
Egyes híresztelések szerint elektronmikroszkóppal és más mágikus eszközökkel vissza lehet nyerni adatot még egy ilyen módon kinullázott merevlemezről is, de ez csak akkor lenne érdekes, ha te lennél Oszama /bin/laden, és az al-Kaida taglistája lenne azon a merevlemezen.

Gyakorlatilag egy felülírás is elég, a hét felesleges időhúzás.
Failure is the default option

Fazék

Quote from: kikuchiyo on 2010-03-21, 19:33:47
Quote from: Próféta on 2010-03-21, 19:07:59
Egyes híresztelések szerint elektronmikroszkóppal és más mágikus eszközökkel vissza lehet nyerni adatot még egy ilyen módon kinullázott merevlemezről is, de ez csak akkor lenne érdekes, ha te lennél Oszama /bin/laden, és az al-Kaida taglistája lenne azon a merevlemezen.

Gyakorlatilag egy felülírás is elég, a hét felesleges időhúzás.
jaja, pár témába vágó cikket átfutottam, ott is azt írták, hogy 1 pass / felülírás már elég lehet, mert már ennyi után is csak pénzráfordítással lehet visszanyerni adatokat, az enyéim meg senkinek sem érhetnek ennyit, még nekem se :)
thx mindkettőtöknek

ezt a programot találtam amúgy windows alá: http://eraser.heidi.ie/ és egyelőre jónak tűnik

Cloud

Elő akarom készíteni az egyik vinyómat eladásra. Ez volt a rendszervinyóm, szóval tele van személyes adatokkal, dokumentumokkal, levelezéssel, stb. Szeretném olyan állapotba hozni a vinyót, hogy sehogyan se tudja az új tulajdonos visszaállítani ezeket az adatokat. Milyen (ingyenes) program alkalmas erre?

Ha win-ed van akkor talán ez?

http://techline.hu/kiprobaltuk/20090223_fajlok_tokeletes_torlese.aspx

Raggie

Most lehet, hogy hülyeséget fogok kérdezni de ne ordítsátok le a fejemet lécci! :rolleyes:
Szóval ha HD Sentinel-el csináltam felülettesztet akkor az ott rossznak kijövő szektorokat "megjegyzi" a merevlemez és nem ír már rá többször? (akkor is ha az éppen most rajta levő adatot kitörlöm?)
Vagy pedig csek jelzi hogy vannak rosszak?

Hogyan megy ez ?
"I know what you're thinking. "Did he fire six shots or only five?" Well, to tell you the truth, in all this excitement I kind of lost track myself. But being as this is a .44 Magnum, the most powerful handgun in the world, and would blow your head clean off, you've got to ask yourself one question: "Do I feel lucky?" ...

Well, do ya, punk?"

Zsiga

A rossz szektorokat a vinyó elektronikája automatikusan lezárja amint rájön hogy hibás (pl. megpróbál egy szektorból adatot olvasni és nem sikerül), oda többet nem tudsz írni.

Moha

Egész pontosan a winyón van egy tartalék hely. Ha olvashatatlan szektort talál, akkor párszor még próbálkozik, ha pedig végképp használhatatlannak minősíti a szektort, akkor erre a tartalék helyre helyezi át. Elvileg tehát a kapacitás semmivel sem csökken, mindössze ott lesz a rossz szektor, ahoval többet sem írni sem olvasni nem fog.
Nézd meg a SMART értékeket. A "reallocated sector count" alatt találod, hogy hány hibás szektor van, a "reallocation event count" alatt pedig azt, hogy hányszor került sor rossz szektorok áthelyezésére. Ha pedig a "pending sector" érték nem 0, az azt jelenti, hogy jelenleg is van olyan szekor, amiről a winyó még nem döntötte el, hogy végérvényesen használhatatlannak minősíti-e.

Egyébként ha van pár rossz szektor az még önmagában nem olyan nagy baj, csak ne kezdjen terjedni. Nekem pl. egyik HDD-n egy hibás molex csatlakozó miatt már vagy 2 éve ott figyel 18 reallocated sector és 3 reallocation event, de amúgy semmi gond nincs a winyóval.