Help Topic Hardver/Szoftver

Started by Nakahara, 2002-11-13, 20:06:43

Previous topic - Next topic

Fazék

Tisztelt Guruk!

Ismét ajánlanom kéne notebook-ot vételre, max 140k bruttó értékben, egy nyugdíjba vonuló 55-60 év körüli nőnek.
Követelmények:
- Windows7/8
- numerikus pad
- 15,4" körüli kijelző

oprdsz miatt eléggé szűk rétegből lehet választani, és ki is választottam, amit ajánlanék, csak megerősítés kéne, vagy lehülyézés és korrigálás.

kinézve: DELL Inspiron 3542-166512 (Geforce 820M + HD Graphics 4400)
okok: 3 év gari, DELL buzulás, néhány tesztben azt olvasom, hogy kicsit összeszedték magukat dizájn téren, és ha továbbra se csúcsminőség, de már nem kelt annyira gagyi hatást ez az Inspiron széria. HP-t nem szeretem, Lenovo/IBM-ért se rajongok, Toshiba-t nem ismerem, Acer-t se.
ellenérvek: az utóbb említett márkás gépekben i3-3110m proci van többnyire, ami 30-50%-kal jobban teljesít (és fogyaszt is,) a fentiben lévő Pentium 3558u procival szemben. ezekben viszont csak HD 4000-es széria van, de persze ez nem sokat számít, ha úgyis a proci lenne a szűk keresztmetszet, de ennek a megítéléséhez már tényleg kevés vagyok...

előre is köszi a gyors segítséget :D

szerk: a "kicsit még hozzáteszel pénzt és akkor ennyivel és annyival jobb lehet", meg "minek eredeti win8, megoldjuk okosba"*, stb tanácsokat köszönöm, de felejtsük el ;)

*persze office úgyse eredeti lesz rajta, de az már nem érdekel engem:D

Cobra

Hmm, elég karcsú az eredeti oprendszeres kínálat. Dell Inspiron sorozat állítólag most nem annyira szar, de én inkább Samsungot vagy Acert néznék. Pontos típust most nem találtam semmit, amihez van eredeti oprendszer.
Hide and fear, Cobra Commander is here !

Fazék

Quote from: Cobra on 2014-08-22, 22:12:22
Hmm, elég karcsú az eredeti oprendszeres kínálat. Dell Inspiron sorozat állítólag most nem annyira szar, de én inkább Samsungot vagy Acert néznék. Pontos típust most nem találtam semmit, amihez van eredeti oprendszer.
ma betértem ilyen nagyobb elektronikai áruházba, végigtapiztam a belépő szintű notebook-okat

a Dell 3542-es és az Acer E5-ös jöttek ki győztesként kinézetre, tapintásra, gépelésre.
Az Acer E1-es tapipadja valami hányás felületű. (tudom ezt ideális esetben alig használja az ember, de ha mégis erre kényszerül, akkor na, szóval ilyet nem.)
Ánusz géphez nem nyúlok, HP-t nem komálom, Lenovo meg valami szörnyeteg, ahogy kinéz, a belseje már nem is érdekelt.

Samsung nem volt, és belép szinten nem is nagyon találok sehol, szóval az nem annyira opció.
de az Acer-t erősen megfontolom, csak továbbra is vonz a másfélszer hosszabb garancia a DELL esetében

Cobra

Vicc, jelenleg egy nagyobb cégnél sincs gyári Windowsos laptop 180k alatt...

Cobra

Selmo

Ismerős monitort akar venni, ezeket nézte ki: Dell P2714H, Asus VN279Q, Samsung S27D391H. Valakinek tapasztalata, véleménye, mellette, ellene?

A tökéletesség unalmas.

Cobra

Mindhárom jó, a Samsung egyetlen hibája, hogy csak egyetlen HDMI van rajta, semmi más (meg D-Sub, de arra ugye nem akarunk semmit dugni FHD felbontásnál).  Ha árban nincs nagy eltérés, akkor mindenképpen a Dellt mondanám. Az Asusban lévő AMVA panelnek jobbak a sötét színei, a Dell IPS panelja viszont gyorsabb, így játékra jobb és még mindig jobb a képminősége, mint a TN paneleknek.

NLZ

Quote from: Cobra on 2014-09-09, 19:29:45
Mindhárom jó, a Samsung egyetlen hibája, hogy csak egyetlen HDMI van rajta, semmi más (meg D-Sub, de arra ugye nem akarunk semmit dugni FHD felbontásnál).  Ha árban nincs nagy eltérés, akkor mindenképpen a Dellt mondanám. Az Asusban lévő AMVA panelnek jobbak a sötét színei, a Dell IPS panelja viszont gyorsabb, így játékra jobb és még mindig jobb a képminősége, mint a TN paneleknek.
Dellen meg nincs egy HDMI se, bár PC-re amúgy is a Display Port a menő.
[reserved]

Cobra

Hmm, igaz, de létezik HDMI-DP átalakító.

chilip

IPS-es monitor szemkímélőbb, mint a TN-es, nem?

NLZ

Quote from: chilip on 2014-09-12, 16:50:48
Nem annyira számottevőleg, inkább az a fontos, hogy jól legyen beállítva: ne legyen a fényerő és a színhőmérséklet túl magas.
[reserved]

Cobra

Quote from: chilip on 2014-09-12, 16:50:48
A színhűsége jobb, szemkímélőségnél inkább az számít, hogy PWM-es a háttérvilágítás, vagy nem, az meg paneltől független.

.Attila

Időnként elszáll a gépem (szerencsére ritkán), mintha filmszakadás lenne.
Memóriahibára gyanakszom, a RAM-ot már vizsgáltam memtesttel korábban, nem dobott semmit.
Igazából a videokártya gyanús nekem és mivel ritkán jön elő, annak a memóriája lehet a ludas.
Valami specifikus tesztprogramot ismertek? Furmark emlékeim szerint nyúzza a videokártyát, de nem eléggé specifikusan.
Video memory stress test programot próbálta már valaki?

NLZ

Mit értesz filmszakadás alatt? Elmegy a kép 5 másodpercre?
Biztos, hogy hardveres hiba? Mert olyankor kékhalál szokott lenni.
[reserved]

.Attila

Quote from: NLZ on 2014-09-17, 04:04:30
Mit értesz filmszakadás alatt? Elmegy a kép 5 másodpercre?
Biztos, hogy hardveres hiba? Mert olyankor kékhalál szokott lenni.

Olyan is van amúgy. Nem 5mp-re, csak 2-re és csak az egyik monitoron (DVI), de most nem is erre gondoltam.
Kékhalál is volt már, tegnap odáig sem jutott el, egyszerűen elszállt a kép, a hang meg kiakadt.
Valamiért jellemzően filmnézés közben jön elő, bár ki tudja, lehet véletlen is.

Darkstar

Akkor lehet, hogy a proci/vidkari túlhevül. Mikor pasztáztad újra?
小野寺梓のラブリーすきぴちゃん

.Attila

Videokártya még nincs fél éves vásárlású.
A proci viszont már 4 éves múlt, nem volt probléma vele. Nemigen szokott felmelegedni.

chilip

elcsúszott a kép ma balra (jobb oldalt bukkant ki a kép 1/3-a) majd egy idő után teljesen fekete kép, újraindításnál "no cable" - semmi kép. úgy tudtam visszavarázsolni hogy videókari ki-be majd a HDMI kábelt átdugtam a DVI részlegre és onnantól van kép rendesen... akkor most haldoklik a videókártyám? ;___;

.Attila

Kattog valami a gépben. Mivel venti szerű kattogás és nem a proci, ill. a hátsó házventi felől jön, így elvileg marad a videokártya, ill. az első házhűtő.

chilip

a másik slotban is elcsúszott a kép >.> megpróbálom majd kicsit később másik videókarival apámék gépéből, de nem hiányzott új videókarit venni....

NLZ

Attila, kattogásra meg tudod nézni, hogy ventillátort lehúzod/kézzel megállítod, de a szoftveres hibát továbbra se zárnám ki. Persze segít, ha van egy üres vinyó és nem a régit kell újrahúzni.

chilip, cserénél ne csak azt nézd, hogy másik kari hogy muzsikál a gépben, hanem azt is, hogy az a kari ugyanúgy kiakad-e másik gépben. Leírásodból még az nem derült ki, hogy biztos a videókártya a ludas és nem-e a monitor.
[reserved]

.Attila

Milyen szoftveres hiba? El nem tudom képzelni, mi okozhat ilyet. Ráadásul úgy, hogy kékhalál formában is előfordult már.
A szakadás egyébként hasonló volt ahhoz, mint amikor a proci túl volt húzva, annyi különbséggel, hogy itt nem volt újraindulás magától, hanem kiakadt, a hanggal együtt.
Keresek valami disk checket, az sem árthat.

NLZ

Driver meghülyül, oprendszerben valami félreállítódott, akármi. De persze ez csak egy tipp. Vinyóval éppenséggel előfordulhat, hogy sérült valami driver file, de az SMART adatokból látszódna.
De az fura, hogy videó lejátszás közben akad ki, mert az inkább a procit terheli magas felbontásnál. Videókártya csak akkor dolgozik igazán, ha madVR renderert, DXVA hardveres gyorsítást, vagy hasonló csodát használsz.
[reserved]

.Attila

A proci húzva van, de már évek óta és simán bele kéne férnie: phenom II 955BE vab 3.7GHz-re húzva.
Bár akár vissza is vehetném, nincs kihasználva...
Dumpolós kékhalált viszont így sem kéne okoznia, tudtommal, de lehet, rosszul tudom.

Cobra

Melyik file okozza a kékhalált? illetve vedd kicsivel visszább a processzort, hátha ott lesz valami.
Chilip, másik kábelt kéne próbálnod.

Selmo

QuoteA lemez felületén található 102 hibás szektor, mely(ek) tartalma a tartalék területre lett áthelyezve.
A lemez önteszt során talált 11 hibás szektort.
A szektorok javításának számából ítélve a lemez állapota több lépcsőben romlott.
A lemez felületén található 862 gyenge szektor, mely(ek) későbbi használat során áthelyezésre kerülhet(nek).
Kezdjek aggódni? /Nem mintha a rajta lévő ~2 terát bárhová is le tudnám menteni./

A tökéletesség unalmas.

NLZ

Lehet, hogy abban a 2 terrában már van sérült adat is.
[reserved]

Selmo

Főleg filmek, sorozatok, zenék vannak rajta, szóval belehalni nem fogok, csak nagyon fájni fog, ha évek gyűjtése kipurcan. Videónézés közben akadozott, rászabadítottam egy fullos chkdsk-et, aztán ez lett belőle. Mondjuk ez megmagyarázza, hogy miért volt néha tetűlassú a másolás.

A tökéletesség unalmas.

Cloud

Én azért  a helyedben elkezdenék nézni egy másik vinyót.