Help Topic Hardver/Szoftver

Started by Nakahara, 2002-11-13, 20:06:43

Previous topic - Next topic

Squall

Quote from: XagaVan egy olyan problémám hogy olyan emaileket kapok aminek a címzet részében nem is az ímél cimem van mégis megkapom de hogy. el tudja ezt vki nekem mondani?

Röhögni fogszt, de azért, mert freemail-es vagy...
Nemtom mit képesek kavarni azzal a szerencsétlen freemail-el, de mindenki kap ilyeneket...meg olyanokat, amikben a saját mail címe van, de a címzett meg esetlegesen ha adatokat közöl, az tök nem az övé...
Ha nincs kedved ilyen szemeteket kapni, akkor javaslom, h regelj máshova...jobbat nem tok...
Soon I will be here no more
You'll hear my tale
Through my blood
Through my people
And the eagle's cry...

kikuchiyo

Köszönöm mindenkinek a válaszokat ADSL-ügyben.

Egy kérdés maradt nyitva: routert vegyünk-e vagy ne, vagy berheljek össze egy hardveres tûzfalat egy még roncsabb számítógép-dinoszaurusz (éppen akad otthon egy P1-es, amivel amúgy sem tudunk mit kezdeni) és egy célszerûen választott Linux- vagy BSD-distro felhasználásával?

Utóbbival kinek milyen tapasztalata van?
Az említett gyenge gép (P1, 16MB RAM, 1GB HDD, legalább 8 éves) alkalmas ilyesmire? Milyen linuxot vagy egyebet érdemes választani? Vagy nem éri meg fáradni vele, és inkább vegyünk egy gyári routert oszt kész?
(A cél ugye az, hogy egyszer kelljen beállítani, utána menjen magától stabilan úgy, hogy ne kelljen hozzányúlni, és persze lássa el a feladatát.)
Howto-kat, leírásokat és tanácsokat várok.
Failure is the default option

Dragon

Mennyi gépet akarsz ADSL-re kötni?
1: nyilvánvalóan nem kell plusz router
2: valószínûleg olyan modemet kapsz, amin van két csatlakozási pont, USB és UTP, az egyik gépet USB-vel, a másikat UTP-vel kötöd össze
3-4: szerintem ennyit ki tud szolgálni egy öregebb gép, de talán nem a legjobb megoldás egy "kezdõknek való" linux rá (pl. suse, vagy uhu) hanem ha routernek használod, akkor valami profibb linux kellene (mondjuk debian??) - habár ez csak magányvélemény
azt azért vedd figyelembe, hogy ebbe a gépbe is legalább annyi csatlakozó fog kelleni, ahány másikat rákötsz
4+: itt már mindenképp érdemesebb egy routert használni, már csak a csatlakozási pontok miatt
"And there was war in heaven.
Michael and his angels fought against the Dragon, and the Dragon fought and his angels, and prevailed not.
Neither was their place found anymore in Heaven.
And the Great Dragon was cast out, that old serpent called the devil and Satan which deceiveth the whole world,
he was cast out into the Earth and his angels were cast out with him."
[Revelations 12:7-9]

Tyrael

Quote from: AlkyraValaki tudd egy magyar oldalt ahonnan lehet rendelni ps játékokat?(normálisan)
A Chrono Cross-t szeretném megvenni, de az 576ban nem árulnak, ebay-en van, de már csak 43 percig, amazonon pedig nem szállítanak ide magyarországra terméket. :)
HEeeelllpp meee!
en ugy tudom europaban nem jelent meg, es nem is fog.

Tyrael

Tyrael

Quote from: bpka0001. igen, többé-kevésbé így mûködik,
a fizetés a szolgáltatótól és a szerzõdésedtõl függ, de nem hinném, hogy bárhol létezne olyan, hogy a DSL kapcsolat idõtartamát percdíjban fizettetnék, legalábbis ilyenrõl még nem hallottam
2. legtöbb végberendezés egyben router is manapság, egy USB és egy UTP kábeles csatival, bármelyiket felhasználhatod, és gyakorlatilag a kettõt is egyszerre legtöbb esetben, habár ha végigolvasod majd a szerzõdést, az ilyesfajta megosztás nem engedélyezett (ezt az "üzleti csomag" keretein belül szokták engedélyzni)
3. mai ADSL routerekben van egy alap tûzfal, NAT, satöbbi, ettõl még javasolt egy a gépen futó tûzfal, olyan, ami tud programazonosítást és aszerint szûr
én a ZA-t szeretem, de van még egy rakat más, Moha biztos fog még ajánlani
manapsag mar minden otthoni csomagban engedelyezve van bizonyos feltetelekkel a megosztas.
adsl-nel mindenkeppen, de ugy tudom mar chello is nyitott eziranyban
csak hazon kivul nem oszthatod.

Iexplore: Activex-es es egyeb biztonsagi lyukak vannak meg benne szep szammal, en nem szeretem hasznalni. Ha csak megbizhato weblapokat akarsz nezegetni, akkor meg lehet biztonsagos is. De ha akar csak egyszer is elnezel valami crack/serial letoltos oldalra, mar tuti beszivsz par nyalanksagot. Persze ezek valamilyen szinten vedhetoek non-stop futo segedprogikkal (ad-aware tea-timer vagy valami ilyesmi nevu progija, meg van meg par hasonlo), de en ugy vagyok vele, hogy nem szivesen pazarolom ilyenre az eroforrast.

Tuzfal: ZoneAlarm-rol en sem rendelkezem sajat tapasztalattal, de eleg sok hozzaerto emberke panaszkodott ra. Amit en hasznalok: Sygate Personal Firewall Pro. Mindent tud, amit kell. Ki lehet engedni 1 progit egyszeri alkalomra/permanensen a netre, lehet engedelyezni/tiltani akar egyesevel a tcp/udp portokat. Lehet sajat forgalmi szabalyokat felallitani, van benne anti-hijjacking funkcio, ami megakadalyozza, hogy egyik progi egy masik "hatan" menjen ki a netre (pl. fertozott iexplore, stb). Amirol meg sok jot hallottam, az az Outpost, illetve a Kerio.

Router vs Linux szerver:
Attol fugg, mekkora lesz a halozat. Ha van elfekvo gep, akkor talan olcsobb az. Meg monitor sem kell neki sajat. Kell bele 2 halokari, egyikre bejon az adsl modembol a cuccos, masikon kimegy a switch-re. Vannak direkt ilyen router disztrok linuxbol, akad koztuk 1 floppy lemezrol mukodo iis (hdd nelkul is mehet a szerver). Iptablessel ugy szabalyozod/veded/korlatozod a forgalmat, ahogy csak akarod. Esetleg ha csak 2 gepre kell osztani, akkor ha adsl modemen van  ethernet es usb csatlakozo is, akkor siman mehet ugy, ha nincs, akkor a szerverbe 2 halokartya helyett mehet 3, es akkor mindket geppel kozvetlenul ossze lehet/kell kotni egy crosslink kabellel.
de ha varhato, hogy noni fog a halozatba kotott gepek szama, akkor egy switch vasarlasa mindenkepp javallott.

PHP-s oldal:
nemtom mar ki kerdezte, vannak sablon oldalak, ugynevezett portal rendszerek (cms). Amit php programozoi ismeretek nelkul is 5 perc feltelepiteni, es par ora alatt testreszabhato. A legelterjedtebbek: php-nuke, e107, post-nuke, mambo, drupal.
En e107-t preferalom.

E-mail:az email-ben a felado resz meghamisithato, virusok eloszeretettel csinaljak azt, hogy miutan megfertoztek a gepet, a postafiokbol ellopott cimekre tovabbkuldik magukat, es a postafiokban talalhato partnerek kozul valasztanak veletlenszeruen egyet feladonak. Ha letoltod a levelet, es belenezel a forrasba, ha nem tul profi a progi, meg ki is deritheted az eredeti feladot. en ajanlom a gmail.com -os postafiok-ot, mivel 2GB tarhely van a leveleknek, es alapbol van spamszures, ami nagy biztonsaggal megfogja a reklam/virusos leveleket, illetve kesobb tovabb bovitheto a tiltott levelek listaja.
ha kell valakinek meghivo (csak igy lehet regelni) az dobjon meg 1 pm-mel, megint van 50 meghivom

Tyrael

Dragon

Quote from: Tyraelmanapsag mar minden otthoni csomagban engedelyezve van bizonyos feltetelekkel a megosztas.
adsl-nel mindenkeppen, de ugy tudom mar chello is nyitott eziranyban
csak hazon kivul nem oszthatod.
Nekem még az van a szerzõdésemben, hogy nem szabad, de ez már vagy fél éves, szóval ki tudja.

ZA: én sem a ZA Gagyi Edition-t szeretem, hanem a ZASS-ot ;)
"And there was war in heaven.
Michael and his angels fought against the Dragon, and the Dragon fought and his angels, and prevailed not.
Neither was their place found anymore in Heaven.
And the Great Dragon was cast out, that old serpent called the devil and Satan which deceiveth the whole world,
he was cast out into the Earth and his angels were cast out with him."
[Revelations 12:7-9]

Alkyra

Quote from: Tyraelen ugy tudom europaban nem jelent meg, es nem is fog.

Tyrael

köszi, erre sajnis én is rájöttem.:(

RE@L

Hi all!
Szeretnék aláírásba berakni képet, csak láma vagyok html programozásban, sõt kimaradt az életembõl, :(
És nemvágom h hogyan kéne, nemszoktam ilyen láma lenni sõt szeretek utánnanézi az olyan dolgoknak ha valamit nemértek meg magamtól rájönni, de most vhogy ez nemjön össze.

"The past is the past... and the future is the future. A man is a man, and a woman is a woman. I am who I am, and you are who you are. Like it really matters anyway....
" - Faye Valentine (Cowboy Bebop)
Van ami kell van ami nem / újra itt, újra ott  remélem nem elkapkodott.

Tyrael

Quote from: RE@LHi all!
Szeretnék aláírásba berakni képet, csak láma vagyok html programozásban, sõt kimaradt az életembõl, :(
És nemvágom h hogyan kéne, nemszoktam ilyen láma lenni sõt szeretek utánnanézi az olyan dolgoknak ha valamit nemértek meg magamtól rájönni, de most vhogy ez nemjön össze.
sztem ugyanugy raksz be alairasba kepet, mint ahogy a hozzaszurasba szursz be

netmegosztas: ha jol latom, akkor pl. axelero csak a legkisebb csomagjanal (ADSL Start) koti ki, hogy csak 1 gep csatlakoztathato. Szal tobbinel lehet.

Chrono Crossbol toltsd le az NTSC verziot, emulator viszi

Tyrael

RE@L

img code-ot kell szerkeszteni, én eddig képet csak attachment ként küldtem.
Úgy menne  :jee:

"The past is the past... and the future is the future. A man is a man, and a woman is a woman. I am who I am, and you are who you are. Like it really matters anyway....

Tyrael

Quote from: RE@Limg code-ot kell szerkeszteni, én eddig képet csak attachment ként küldtem.
Úgy menne  :jee:
ez kerdes?

Tyrael

RE@L

Valahogy úgy...
Szal az a lényeg hogy tudok Aláírásba szöveg mellé képeket is berakni, mint anno Raggie Gordonnak is volt sörmárkák berakva....

Karma XXL

Quote from: RE@LValahogy úgy...
Szal az a lényeg hogy tudok Aláírásba szöveg mellé képeket is berakni, mint anno Raggie Gordonnak is volt sörmárkák berakva....

Az [IMG] tag segítségével.

Így:

[IMG]http://gep.szerver.tld/konyvtar/kep.jpg[/IMG]

Pirula

Quote from: TyraelPHP-s oldal:
nemtom mar ki kerdezte, vannak sablon oldalak, ugynevezett portal rendszerek (cms). Amit php programozoi ismeretek nelkul is 5 perc feltelepiteni, es par ora alatt testreszabhato. A legelterjedtebbek: php-nuke, e107, post-nuke, mambo, drupal.
En e107-t preferalom.

Tyrael
:merci: Post-nuke sablont szedtem le, viszont Dreamweaverrel semmit nem tudok kezdeni vele. Mi a teendõ? :lame:

Xaga

Quote from: Pirula:merci: Post-nuke sablont szedtem le, viszont Dreamweaverrel semmit nem tudok kezdeni vele. Mi a teendõ? :lame:

RtfM+Notepad ;)

Tyrael

Quote from: XagaRtfM+Notepad ;)
hat ilyen portalrendszereknel kb. annyi a teendo, hogy kicsomagolod, feltoltod egy tarhelyre (srv.hu dox.hu centerweb.hu atw.hu fw.hu uw.hu tar.hu stb.)
aztan vagy egy telepitofelulet jon be a fooldalon, vagypedig elotte a config file-ba kell kezzel beleirkalni az adatbazis eleresehez szukseges adatokat.
konkretabban e107ben tudok segiteni

Tyrael

Sinistro

Nagyon  :lame: kérdésem van: vannak már többen közületek, akiknek szeretnék rep pontot adni. Amíg 0-án álltam, ez nem volt lehetséges (tapasztalat :( ). Most, hogy már van 1, ez azt jelenti, hogy mindenkinek adhatok, akinek szeretnék, mindegy, hogy mennyivel áll felettem? Néztem a FAQ-ot, de nem találtam rá választ (persze lehet, hogy csak elnéztem).

Tyrael

Quote from: SinistroNagyon  :lame: kérdésem van: vannak már többen közületek, akiknek szeretnék rep pontot adni. Amíg 0-án álltam, ez nem volt lehetséges (tapasztalat :( ). Most, hogy már van 1, ez azt jelenti, hogy mindenkinek adhatok, akinek szeretnék, mindegy, hogy mennyivel áll felettem? Néztem a FAQ-ot, de nem találtam rá választ (persze lehet, hogy csak elnéztem).
Chronos alairasaban van asszem a leiras a rep-rol.
adhatsz de az alacsonyabb rep pontu ember velemenye kevesbe nyom a latba

Tyrael

Pirula

Tyrael

Quote from: Pirula:merci: Tyrael és Xaga!
np

Tyrael

Moha

Quote from: XagaVan egy olyan problémám hogy olyan emaileket kapok aminek a címzet részében nem is az ímél cimem van mégis megkapom de hogy. el tudja ezt vki nekem mondani?
Baromi egyszerû: BCC-vel küldték neked. Magyarán te csak "titkos másolat" címzettként voltál feltüntetve, amit nem ír ki sehova. Én is rengeteg ilyen spam-et kapnék, ha nem állítottam volna be egy szûrõt, hogy ha a címzett mezõben nem vagyok benne, akkor dobja el a levelet. Javaslok neked is valami ilyesmit. :)
Quote from: kikuchiyoMilyen linuxot vagy egyebet érdemes választani?
Én az itthoni routerre Mandrake 10.1-et raktam. Mivel elég kezdõ vagyok Linux terén, sokat szenvedtem vele, de sikerült. Amióta beállítottam, szuperül mûködik. Párszor már állt le, de azért, mert elég vacak alaplap van benne... Igaz, ez egy 466-os Celeron, de egy kisebb hálózatot a megadott gép is elbír, ha kikapcsolsz minden fölösleges szolgáltatást. X-et meg ugye pláne. :)
Én itthon egy Shorewall-t raktam fel, ami megkönnyíti az IPTables beállítását + raktam mellé egy Dnsmasq-ot, hogy a DNS-eket is továbbítsa. Így totál automatán megy az egész. Csak be kell kapcsolni a routert és kész.

Tyrael

Quote from: MohaÉn az itthoni routerre Mandrake 10.1-et raktam. Mivel elég kezdõ vagyok Linux terén, sokat szenvedtem vele, de sikerült. Amióta beállítottam, szuperül mûködik. Párszor már állt le, de azért, mert elég vacak alaplap van benne... Igaz, ez egy 466-os Celeron, de egy kisebb hálózatot a megadott gép is elbír, ha kikapcsolsz minden fölösleges szolgáltatást. X-et meg ugye pláne. :)
Én itthon egy Shorewall-t raktam fel, ami megkönnyíti az IPTables beállítását + raktam mellé egy Dnsmasq-ot, hogy a DNS-eket is továbbítsa. Így totál automatán megy az egész. Csak be kell kapcsolni a routert és kész.
Grat, en nem tudtam felrakni, mert mindenaron a telepito kezzel akarta velem particionaltatni a vinyot
mikor mar elore megcsinaltam neki a particiot particion magickel, szal en suse-t raktam fel

Tyrael

Xaga

Quote from: MohaBaromi egyszerû: BCC-vel küldték neked. Magyarán te csak "titkos másolat" címzettként voltál feltüntetve, amit nem ír ki sehova. Én is rengeteg ilyen spam-et kapnék, ha nem állítottam volna be egy szûrõt, hogy ha a címzett mezõben nem vagyok benne, akkor dobja el a levelet. Javaslok neked is valami ilyesmit. :)

Mi az a BCC?

Tyrael

Quote from: XagaMi az a BCC?
BCC (Blind-Carbon-Copy)
az ilyen cimzettek nem latjak egymast, csak a sima cimzettet.

Tyrael

Alkyra

Üdv!

Lenne egy nagy kérésem a fórumon lévõ programozókhoz:

Szeretnék egy programot csinálni a játékomhoz(niton után a következõnek), de
mivel nincsen semmilyen programozói tudásom(nem tanítottak soha...),
ezért a TI segítségetek kérem.
Nem egy bonyolult programról lenne szó.(remélem..)
A lényege az, hogy lenne egy lista ami fájlok neveit tartalmazná.(s méretét)
Ezeket a fájlokat ki lehetne választani s le lehetne tölteni a listából.
(ki lehetne jelölni, hogy hova töltené le természetesen)
S most jönne a nehéz része. A programnak meg kéne jelenítenie, hogy
mekkore a fájl mérete s hogy hol tart a letöltésben.
Extraként jól jönne, ha meg lehetne csinálni, hogy a letöltést szüneteltetni lehessen.(az uw szerver ezt támogatja asszem..)
A program egyszerûen kezelhetõ lenne s stílusos(adok képeket majd s tervrajzot, hogy nagyjából miként nézzne ki), s fájl listát könnyedén
frissíteni lehetne(s a hozzá tartozó ftp elérési útvonalakat is könnyedén lehetne módosítani), de ez CSAK számomra(milyen lenne már, hogy a felhasználó módosítja a dolgokat. :D)

Nem tudom, hogy ez mennyire lenne megoldható.
Akinek kedve van hozzá s meg tudná csinálni az írjon nekem pmt légyszíves.
Nagyon hálás tudnék lenni, s nagyban feldobná a projectemet.
Fizetni s hajlandó lennék érte, mert ez nagyon fontos számomra.
(szívemet, lelkemet beleadom a játékba. :) :) )

Köszönettel,

Zen Alkyra

Karma XXL

Quote from: MohaÉn itthon egy Shorewall-t raktam fel, ami megkönnyíti az IPTables beállítását + raktam mellé egy Dnsmasq-ot, hogy a DNS-eket is továbbítsa. Így totál automatán megy az egész. Csak be kell kapcsolni a routert és kész.

Utólag így már mindegy, de tûzfal/routernek találtam az IPCop-ot. Ez egy erre a feladatra specializált mini-linux. Egyszerû felrakni (fél óra volt nekem, bár gyakorlott usernek tartom magam :) ), és utána teljesen automatikus. Konfigurálni annyi, hogy beállítod, hogy melyik kártya megy a LAN és melyik a WAN felé, meg egy-két apróságot, és huss :)

Ha a hubom nem kakált volna be, még mindig egy 486-os csinálná a LANt itthon, IPCoppal :)

Linux asztali gépre... A nagyobbik gépemen Gentoo Linuxot, a 466-os celeronomon pedig Arch Linuxot használok. Egyik se felhasználóbarát, mindkettõ szereti, ha kézzel írogatod a konfigfájlokat. Viszont teljes a szabadság, nincs dependency hell, és a gentoo-t elég nehéz kinõni :D (Az Archot tegnap már majdnem sikerült).

Bevállalósabbaknak ajánlom csak mindkettõt, Gentoo-t PIII és afölött, Archot már PII-n is (tök jól fut a GNOME2.10 és a KDE3.4 is :) )

IKJMN

Hali!

FlashFXP-vel szeretnék letölteni.Megnyomom az F8-at/quick connectet.Akkor mit kell beírni a következõkhöz:
Server or Url:???
User Name: (ezt tudom) Anonymous
Password:   (ezt tudom) a1247@freemail.hu
Remote Path:???
Poxy Server:???

Tyrael

Quote from: IKJMNHali!

FlashFXP-vel szeretnék letölteni.Megnyomom az F8-at/quick connectet.Akkor mit kell beírni a következõkhöz:
Server or Url:???
User Name: (ezt tudom) Anonymous
Password:   (ezt tudom) a1247@freemail.hu
Remote Path:???
Poxy Server:???

egyik sem talalt
server: usteam.hu port: 31337
user: usteam.hu -s felahasznaloneved
pass: usteam.hu -s jelszavad
Szoljatok, es ha kell torlom a postot.
Fo a biztonsag.

Tyrael

Moha

Nem ártana jobban körülnézni. :rolleyes:
Quote from: IKJMNUser Name: (ezt tudom) Anonymous
Ezt pl. rosszul tudod. :p

Ajánlom figyelmedbe ezt a postot, valamint az aláírásomban lévõ linket. :)

.Attila

Virtual Dub-ba kéne segítség.
A Mai Hime éppen nem fér rá egy dvd-re, viszont a köv. rész elõzetesei nem kellenek, azokat levágnám, és akkor meg is lenne oldva a probléma.
Meg is találtam, hogyan törölhetem ki ezeket a részeket, ellenben fogalmam sincs, hogy lehet a változtatást véglegesíteni úgy, hogy ne 30 gigás file-t kapjak a végén :lame: