Help Topic Hardver/Szoftver

Started by Nakahara, 2002-11-13, 20:06:43

Previous topic - Next topic

Rounin

Quote from: Zsiga on 2007-03-17, 20:27:44
Hülye kérdés, de amikor kiléptél a BIOS-ból akkor Save&Exit-et nyomtál neki ugye? :)
Illetve érdemes úgy beállítani hogy a First Boot Device legyen a CDROM, a többiről viszont ne is próbáljon bootolni, vannak lassú felfogású BIOS-ok akik csak így értik meg hogy nem vinyóról akarsz bootolni. :)

Igen.
Úgy van.
Minden bootoláshoz a cd van megadva^^''''

Cobra:
Miért baj, ha egy kábelen van? (nicns több működőképes kábelem :D)
Rá se kérdez, az a baj :).

Cobra

Kell lennie egy olyan opciónak, hogy Boot from other device, ez legyen No-n.
Azért ne mjó az egy kábelen lévő különböző meghajtó, mert elsősorban lefogja a hdd sebességét, másodsorban nemrég egy ismerősnek pl ezért nem ment fel az XP a gépére, mert egy kábelen volt a DVD meg a HDD. Miután beraktam neki egy második kábelt, rögtön ment az install. (azt persze meg kell jegyezni, hogy a komplett gépet ráadásul úgy rakta össze a "szakember", hogy a jumpereléssel volt megadva a hdd-nek a master, dvd-nek a slave, de a kábelen persze fordítva voltak, csoda hogy egyáltalán elindult így a gép)
egyébként ha máshogy nem megy, akkor húzd le a hdd-t a teszt erejéig
Hide and fear, Cobra Commander is here !

Fazék

Quote from: Cobra on 2007-03-17, 21:16:33(azt persze meg kell jegyezni, hogy a komplett gépet ráadásul úgy rakta össze a "szakember", hogy a jumpereléssel volt megadva a hdd-nek a master, dvd-nek a slave, de a kábelen persze fordítva voltak, csoda hogy egyáltalán elindult így a gép)
öööö ??? ez biztos? szerintem kábelen tök mindegy milyen sorrendben van csatlakoztatva a 2 egység, csak az számít, amit jumper-rel beállítottál rajtuk. vagy nem? ??? legalábbis én eddig ebben a hiszemben csináltam a dolgokat és eddig nem származott belőle problémám

Rounin

Igen, ez utóbbin gondolkodtam már erősen, főleg, hogy volt már gond régen az egykábeles megoldással. Kösz szépen.
(a röpke infoosztást is :) )

Cobra

Régi gépeken okozott gondot, az újabb IDE vezérlők nem tudom mit szólnak hozzá, ha fel van cserélve a master meg a slave. De az még az újabbakon is gondot okozhat, ha a primary slave-en van az optikai meghajtó.

kikuchiyo

A 80 eres kábelen állítólag nem mindegy, melyik a master és melyik a slave. A szalagkábel végén lévő dugasz a master, az alaplap csatlakozóhoz közelebb lévő (ergo a másik) a slave. VAGY: fordítva. Mindig elfelejtem, melyik melyik, mindensetre a két csatlakozó színe is különbözik, és ha a vinyókat Cable Selectre jumpereled, akkor tudni fogják magukról, hogy melyik melyik.
Failure is the default option

Cobra

A vége a master, a közepe a slave.

Fazék

Quote from: Cobra on 2007-03-18, 00:03:41
A vége a master, a közepe a slave.
az igazsághoz hozzátartozik, hogy én is hallottam régebben, hogy ez így van, de valamiért csupán babonának véltem, mert gondom sosem akadt belőle ezidáig :)

sirtomi

Quote from: Próféta on 2007-03-17, 16:24:08
A fájl megosztás meg a net megosztás két külön állatfaj.

Számomra nem tiszta, mi is a helyzet nálatok. Ugye az van, hogy a net be van dugva a routerbe, plusz a két gép is? Ugye nem az a topológia, hogy az egyik gép csatlakozik a netre, és a két gépet egy router köti össze?

EDIT: ahogy nézem, Zsiga ugyanezt kérdezte. Na mind1, remélem szájbarágósabb vagyok.

Na nem jött össze ez a netmegosztás. A két fal és a mennyezet komoly akadály volt szegény routernek, úgyhogy marad a vezetékezés.

Kuroi Tenshi

Egy Asus WL500G-P wlan router vételén gondolkozom.
Mint minden emberi árú nem-vállalati szintű routerről, erről is
hallottam problémákat, de kevesebbet és kevésbé vészeseket,
mint másoknál.
További nagy előnye a két usb-port.
Az egyikre majd nyomtató kerül, ha végre le lesz cserélve ez a
vén hp csotrogány (legalább működik és megbízható, és még a
festék is olcsó), a másikra meg egy usb-s lemezt tervezek.
Depo szerint a legjobb választásom a WD MyBook E250.

Cél: egy otthoni kis backup és nas/file server, amivel bármely
gépről el tudok érni fájlokat (és mert a főgépet jelenleg csak
körülményesen tudnám új vinyóval bővíteni, nehezen tudnék
még egy pci raid kártyát betenni).

Ellenvélemény, tapasztalat, figyelmeztetés, akármi?
Bármi konstruktív hozzászólást örömmel fogadok. Kösz :)

kikuchiyo

Drukkolunk és majd röhögünk rajtad, ha FAILED.  :jee:

Olyat is olvastam, hogy egyesek nem külső USB-s lemezt használnak hozzá, hanem szétszedték az eszközt, és a házon belülre építettek be egy notebook-vinyót. Úgy tudom, elég nagy a ház, van belül hely, és van az alaplapján +5V kivezetésére alkalmas hely és szabad USB header is.

Szerk: lehet rá hackelt firmware-t is tenni, onnantól teljes értékű linuxos fájlszerver/nyomtatószerver/tűzfal/letöltőgép lehet belőle.
* kikuchiyo wants.

Kuroi Tenshi

Ja, én is olvastam. Azonban egyes problémák éppan a fwek miatt vannak.
A chip 4 usb-t ad, amiből kettő van csak kivezetve - de a szétszedéssel
oda a garancia. Belülre a képek alapján inkább csak 2.5" vagy 1.8"-es
férne el, ami viszont még drágább. Az usbs merevlemezeknek meg alapból
feláruk van, a mybook még azok között a legjobb ár/GB arányú ~25kval.
Hacsaknem vki tud jobbat (valaki?  :angyali: )

Tutegal

Quote from: Kuroi Tenshi on 2007-03-19, 13:42:45
Egy Asus WL500G-P wlan router vételén gondolkozom.
Ellenvélemény, tapasztalat, figyelmeztetés, akármi?
Bármi konstruktív hozzászólást örömmel fogadok. Kösz :)

Nekem egy régebbi WL-500g van. Kezdetben produkált néhány lefagyást (ha a wireless része is aktív volt), de firmware frissítés óta gond nélkül megy. Szerintem a gyári firmware-vel is kényelmesen és jól konfigurálható.

Quote from: sirtomi on 2007-03-19, 11:16:09
Na nem jött össze ez a netmegosztás. A két fal és a mennyezet komoly akadály volt szegény routernek, úgyhogy marad a vezetékezés.

Pl. üres CD hengerből és némi kábelből nagyon hatékony és olcsó antennát lehet bütykölni :smile:

sirtomi

Quote from: Tutegal on 2007-03-19, 14:20:50
Quote from: sirtomi on 2007-03-19, 11:16:09

Pl. üres CD hengerből és némi kábelből nagyon hatékony és olcsó antennát lehet bütykölni :smile:
Ehhez nem értek szerintem :)

kikuchiyo

Kuroi Tenshi

Quote from: Tutegal on 2007-03-19, 14:20:50
Nekem egy régebbi WL-500g van. Kezdetben produkált néhány lefagyást (ha a wireless része is aktív volt), de firmware frissítés óta gond nélkül megy. Szerintem a gyári firmware-vel is kényelmesen és jól konfigurálható.

Köszi! :merci:

Nem tudom, hogy csinálod, de néha nagyon jó időzítéssel tudsz megjelenni és
hasznos tanácsokat adni, annak ellenére, hogy milyen ritkán látlak az online
panelon :D

Tutegal

Quote from: Kuroi Tenshi on 2007-03-19, 16:07:50
Köszi! :merci:

Nem tudom, hogy csinálod, de néha nagyon jó időzítéssel tudsz megjelenni és
hasznos tanácsokat adni, annak ellenére, hogy milyen ritkán látlak az online
panelon :D

Általában lusta vagyok bejelentkezni :smile: A szerverrel kapcsolatos történéseket meg azért ismerem, mert idönként besegítek zsozsonak egy-két hardveres dologban.

noriko

Hümm.. ha egy film 4 .rar-ba van darabolva, és a .rar-on belül további .rar-ok vannak, ezeket hogy kell összepakolni filmmé?  :confused:
"I wish I could, but I don't want to."

Selmo

Hát kitömöríted a rarokat. Aztán az abban lévőket is. És ha abban is van még, akkor az már gyanús...

A tökéletesség unalmas.

noriko

köszi, bár ez rossz hír :(
ugyan nincs több .rar már utána, de 4x24 .rar kitömörítése el fog tartani egy darabig...
És ha kész, melyik lesz a fő file? Vagy akkor már egyértelmű? Ehh...ezért szoktam kerülni a darabolt cuccokat! Ennél kísértésbe estem, mert nagyon gyors letöltést ajánlgattak hozzá, de mire összerakom, annyi idő alatt már egyben is leért volna!  :haha:

Selmo

Semmi értelme rar-t betömöríteni, lehet, hogy az illető nem tudott jobb módot, hogy négyfelé darabolja... De a kitömörítés nem olyan vészes idő, a be sokkal tovább tart. :)

A tökéletesség unalmas.

noriko

Najó, legközelebb kerülöm a .rar-t mert ijesztő, hogy nem értem a működését. :P

Kitömörítettem az első két fő .rar-t, a másik kettőhöz nem is nyúltam, az első fő.rar alatti első al.rar-ra rámentem, és az ottani .avi-ra kattintottam, és láss csodát, kibontotta a teljes filmet. Csekkoltam, megvan az eleje és a vége is (remélem, a közepe is ^^').  :wtf:
De persze örülök!  :D
Csak nem értem.

kikuchiyo

Hát ha nem nyavalygott kitömörítés közben, akkor elvileg meg kell lenni az egésznek.

Különben az ilyen raron belüli jelszavas zip jellegű dolgok tipikusan nem szoktak eredetiek lenni.
Akkor kerülhetsz még szembe ilyenekkel, ha scene-release-eket töltesz, ott van meg még a régi szokás, hogy 15 megás rarokra szétszedik a teljesen legális tartalmat. Azt persze nem értem, mi értelme van torrentre ilyen formában kitenni.

Kuroi Tenshi

Egy kis update a projectemhez - ha valakit érdekel (úgy láttam, volt akit).
A fentebb említett wd mybook essentialról kiderült, hogy bár a pro verzió
sokkal hűsebb, az essential és a prémium eléggé nem az - a belső mérő
szerint 60°C-ot is elérte  :eek:
Ezek után a következőt találtam ki: ez az STLab S-160 ugyan nem egy
nagyon dizájnos darab, de alu, usb2.0 és eSata külső csatlakozású és
egy 3.5"-ös Sata lemezt lehet belerakni. A mini ventillátor helyett valami
hőátadót szerkesztek belé; meg vettem egy WD2500KS-t hozzá - kb az
egyik legkevésbé melegedő 250-es.

Na holnap talán a többit is össze tudom szedni, mert persze hiába van a
Depon a bankkártyás fizetés mellett Igen, a boltban erről már nem tudnak...

Selmo

Quote from: noriko on 2007-03-20, 19:39:05
Najó, legközelebb kerülöm a .rar-t mert ijesztő, hogy nem értem a működését. :P

Kitömörítettem az első két fő .rar-t, a másik kettőhöz nem is nyúltam, az első fő.rar alatti első al.rar-ra rámentem, és az ottani .avi-ra kattintottam, és láss csodát, kibontotta a teljes filmet. Csekkoltam, megvan az eleje és a vége is (remélem, a közepe is ^^').  :wtf:
De persze örülök!  :D
Csak nem értem.
Mit nem értesz a raron? :) Amúgy ha winrar vagy tc bontotta ki az avit, akkor biztosan megvan végig. :)

A tökéletesség unalmas.

noriko

1. megvan végig  :jee:

2. hát, ha már így rákérdeztél... :D
azt nem értem, hogy a több részre bontott dolgokat hogy rakja össze? Mert amikor még nem tömörítettem ki semmit, és úgy kattintottam a Part1.rar-on belül a littlepart00.rar-ra, és azon belül az avi-ra, remélve, hogy az a legelső darabkája az egésznek, amiből kiindul és összerakja, error-t írt ki, és hiányolta a littlepart01.rar-t. Meg kapálózott, hogy hibás crc, stb. Aztán amikor ugyanezt eljátszottam, de már úgy, hogy a Part1.rar és mellesleg a Part2.rar kitömörített állapotban volt (de benne a littlepart.rar-ok nem, és Part3 és 4 sem), akkor megcsinálta.

Ezekszerint a winrar úgy működik, hogy elég a legelső darabkát tartalmazó főcsomagot kicsomagolni, hogy összeszedje a többiből is a teljeshez a darabokat?
(hideg/meleg/tűztűz? :D )

Manitu

Quote from: kikuchiyo on 2007-03-20, 20:10:48Azt persze nem értem, mi értelme van torrentre ilyen formában kitenni.
Csak annyi, hogy egységes legyen a release. Nem sok értelme lenne, különböző méretekben újracsomagolni az irc-s, a torrentes, az ed2k-s meg a tugyistenmégmilyen terjesztésre. Egyébként manapság már nem a 15 hanem a 95 megás darabok a divatosak hálistennek. (DVD image 280 rarban :rolleyes: hmmm... azok voltak a szép idők :D)

Selmo

Quote from: kikuchiyo on 2007-03-20, 20:10:48
Azt persze nem értem, mi értelme van torrentre ilyen formában kitenni.
Hogy szopjál vele, mert addig vagy nem tömöríted ki, amíg vissza nem seedelted, vagy duplán foglalja a helyet. :(

Quote from: noriko on 2007-03-20, 21:10:51
azt nem értem, hogy a több részre bontott dolgokat hogy rakja össze?
Egyszerű, ráállsz az első rarra, jobb gomb, winrar menü legalsó opció, kibontás ide rarnév\. Ekkor kibontja egy olyan nevű könyvtárba az összes rart. Ha ebben is - nagyon hülyén - rar van, akkor ott is ugyanez. Ha megvan az eredmény, mondjuk az avi, akkor azt átmozgatod a helyére, mondjuk a my movies könyvtárba, minden mást meg törölsz.

A tökéletesség unalmas.

Kvikveg

Keresek flv -> mp3 szoftvert. Valami kicsi, fapados, parancssorosat ha van. Windowsra.
WARNING: module "coffee.exe" did not run correctly. Brain running in limited mode.
Do not meddle in the affairs of dragons for you are crunchy and taste good with ketchup.

kikuchiyo

mplayer -dumpaudio

stream.dump néven keresd az eredményt.