Help Topic Hardver/Szoftver

Started by Nakahara, 2002-11-13, 20:06:43

Previous topic - Next topic

chilip

Quote from: Zsiga on 2008-11-10, 14:09:20
Quote from: chilip on 2008-11-10, 13:46:34
mp3 daraboló.... >_> seriously.... azóta találtam egyet, és úgynézki haverok leszünk :D
Seriously, ha már szakkifejezést próbálsz használni, nézz utána mit jelent.
A splitterek arra valók hogy a video-konténerformátumokat bontsák szét különböző codecek számára értelmezhető video- hang- és feliratsávokra... ::)

Ez jó lesz?

MP3 Audio splitter-joiner >> itt már a nevében is használták a proginak, gondoltam audio konténerek darabolására szánt progira is lehet mondani hogy splitter. Amúgy meg mindenhol fel volt tüntetve külön hogy audio splitter vagy video splitter ahol eddig néztem :)

linket meg köszönöm előre is, majd megskubizom

sirtomi

Tápegység kérdés.

Tegnap este nem indult a gépem, meg se nyikkant. Tápcsatik mozgatása után is ez maradt. Aztán kihúztam a kábelt a tápból és a középső tüskét a táp aljzatában kb 2 mm-t be tudtam nyomni. Utána visszadugva a kábelt simán elindult a gép. Mennyire gyorsan vegyek új tápot? :)

Cobra

Milyen márka? Ha valami noname, akkor igen gyorsan, főleg hogy egy 300-as FSP 5e ft körül van.
Hide and fear, Cobra Commander is here !

sirtomi

400W-os Chieftec, pontos típusszámát most nem tudom, de otthon azt is megtudom nézni.

Cobra

Chieftecben van megfelelő védelem, szóval szerintem a következő leállásig használhatod.

Kvikveg

Tusd valaki meg valahol olyan nem kulso mobil racket, ami ugy nez ki, mint a regi hagyomanyos, de USBvel csatlakozik? A mostani hazomon rakat SATA dugasz van, de a winchestereim meg tobbnyire PATAk, es jo lenne megegy ilyen USBs rack, hogy ne kelljen cserelgetni, stb. Es nem kell a winchesternek allandoan mennie ugysem.
IDE USB swap rack van a mostani elejere irva.
...
http://www.ipon.hu/webshop/product/vipower_vp_1028lsf_/24083
5280?! Akkor cserelgetem inkabb. :/
WARNING: module "coffee.exe" did not run correctly. Brain running in limited mode.
Do not meddle in the affairs of dragons for you are crunchy and taste good with ketchup.

NLZ

Chieftec tápokon sok év gari van, nem? Ennek már lejárt?
[reserved]

sirtomi

Quote from: NLZ on 2008-11-11, 22:21:23
Chieftec tápokon sok év gari van, nem? Ennek már lejárt?
Ne ez jó kérdés. Hirtelen azt se tudom hány éve van meg a gép, de tippre kb 2 éves lehet. Utánanézek.

TurboK

Quote from: Kvikveg on 2008-11-11, 22:03:42
Tusd valaki meg valahol olyan nem kulso mobil racket, ami ugy nez ki, mint a regi hagyomanyos, de USBvel csatlakozik? A mostani hazomon rakat SATA dugasz van, de a winchestereim meg tobbnyire PATAk, es jo lenne megegy ilyen USBs rack, hogy ne kelljen cserelgetni, stb. Es nem kell a winchesternek allandoan mennie ugysem.
...

nem lenne egyszerűbb venni egy pci ide kártyát?

Jó lovag, velünk tartasz-e Camelotba a kerekasztal lovagjai közé?

http://www.saunalahti.fi/cse/foobar2000.php target=_blank>http://web.axelero.hu/fka2636/dwnld_fb2k.png>

Zsiga

Quote from: TurboK on 2008-11-12, 16:50:34
Quote from: Kvikveg on 2008-11-11, 22:03:42
...

Vagy egy nagy SATA-vinyót, a régieket meg eladni?
Btw. Kviki, amit belinkeltél az nem jó arra ami neked kell, egyrészt mert nem külső hanem 5,25" helyre beépítendő, másrészt mert nem USB-s. (Igen, tudom hogy írják hogy USB-s, de azon át nem látod a vinyót, csak az egyéb kiegészítőket amiket vinyókeret helyett lehet belerakni, pl. TV-tunert vagy kártyaolvasót.) Ehhez még kéne venned egy külső USB-s 5,25" házat, ami megint 5k legalább. Ha meg olyat veszel amin van firewire (hogy ne az USB nevetséges 30MB/s max tempójával tudd csak használni a vinyóidat) akkor az legalább duplaennyi, és valószínűleg még 5k firewire-kártyára, mert nem éppen gyakori csatlakozótípus, nincs minden alaplapon, pláne nem a gyorsabbik verziója.

Fazék

Quote from: Zsiga on 2008-11-12, 17:14:30Btw. Kviki, amit belinkeltél az nem jó arra ami neked kell, egyrészt mert nem külső hanem 5,25" helyre beépítendő

Quote from: Kvikveg on 2008-11-11, 22:03:42Tusd valaki meg valahol olyan nem kulso mobil racket, ami ugy nez ki, mint a regi hagyomanyos, de USBvel csatlakozik?

én is félreolvastam elsőre :D

NLZ

Belső mobil rack nem igazán tud egészséges módon USBn keresztül csatlakozni a gépre, mert USB foglalat általában házon belül nincs.
[reserved]

Alkyra

Srácok, mennyibe kerül egy nvidia 9600 gt egy laptopba? (dell vostro 1500am van) s hol lehet beszerezni? esetleg van valakinek információja ezzel kapcsolatban?
s mennyiért raknák bele a gépbe?

Selmo

Quote from: NLZ on 2008-11-12, 19:48:52
Belső mobil rack nem igazán tud egészséges módon USBn keresztül csatlakozni a gépre, mert USB foglalat általában házon belül nincs.
És amit az előlapra vezetnek ki, az szerinted honnan jön? :) Az alaplapon általában szokott lenni minimum 2 ilyen USB csatlakozó.

A tökéletesség unalmas.

Zsiga

Hát éppen minden alaplapon vannak szabványos elrendezésű USB-kivezetések, szóval ez nem nyert. :)

Fazék : Evvan. :) Olyan viszont nincs.

Alkyra : Cserélhető egyáltalán a kártya?

NLZ

Házon belül mire jó USB? Olyan, mint ha a saját lakáson belüli üzenetküldésre használnáld a postaládát.
[reserved]

Kuroi Tenshi

Quote from: Alkyra on 2008-11-12, 20:14:00
Srácok, mennyibe kerül egy nvidia 9600 gt egy laptopba? (dell vostro 1500am van)

Annál is többe. Felejtsd el.

Quote from: NLZ on 2008-11-12, 21:20:16
Házon belül mire jó USB? Olyan, mint ha a saját lakáson belüli üzenetküldésre használnáld a postaládát.

:facepalm:

sok dolognak van "header"-je, ha nincs hely vagy nem akarnak
külön hátlapi kivezetést neki, vagy kellhet máshol is. Az előlapi
usb-t és audiot is ilyenekre szokták rádugni.

Kvikveg

Nem gond, kivezettem hatulra. :D Legalabbis a regi alaplappal ez volt, a mostanin nem tudom hogy van.
Az a furcsa, hogy amikor ezt vettem ami megvan, nem emlekszem, hogy ilyen k draga lett volna. Az egesz kerettel, kocsival, USB kabellel nem volt 5000 szerintem.

Adott 250+160+120GB PATA
Adott egy alaplap amin 4 SATA egy PATA csatlakozo van.
Meg egy floppy es egy DVDiro szinten PATA csatlakozokkal, hehe.

A fofo-winchester+CD az kimeriti a PATA lehetosegeket. A floppymeghajto koszoni, nincs bekotve.
Es 4 SATA csatlakozo all uresen, LOL.
Veszek egy szep nagy SATA-t, arra ranyomom a Win/Ubuntu/data winchesteremet.
A rackbe megtartom aaa 160asat.
A 250es a gepben marad. (Vagy veszek a 160as ehelyett is egy masikat es ez kerul a rackbe.)
120as meg pápá. (Es 160as fenti zarojeles megoldas eseten)

Es most szamoljuk ki mennyi a valoszinusege, hogy elszurom a ghostolast. :D
Meg hogy ez a megoldas mennyivel tobb zajt ill. fogyasztast eredmenyez. Bar szerintem a winchester a nem zajos kategoria ellovasa...
Es hogy eladhato-e 160+120... es mennyiert...

Hol, mennyiert es milyen winchestert erdemes venni? Nekem most Maxtor meg Samsung van. Tulkepp ettol fugg az egesz.

Ez nem rossz otlet. Kerdes mennyibe kerul. XD
WARNING: module "coffee.exe" did not run correctly. Brain running in limited mode.
Do not meddle in the affairs of dragons for you are crunchy and taste good with ketchup.

Alkyra

Quote from: Zsiga on 2008-11-12, 21:03:08

Minden cserélhető a laposban kivéve az alaplap(meg ami rá van integrálva). Legó laptopot vettem. :)

Kvikveg

Quote from: Alkyra on 2008-11-12, 22:39:39
Quote from: Zsiga on 2008-11-12, 21:03:08

Minden cserélhető a laposban kivéve az alaplap(meg ami rá van integrálva). Legó laptopot vettem. :)
:lol:

Azt hiszem a nyertes o lesz:
http://www.maxtorcomputer.hu/ujtermek.html
6ig nyitva van es nincs messze.
Velemenyek?
80Gb   Samsung SATA 8Mb 3év garancia! SP0812C / HD080HJ      10 392   Ft
160Gb Samsung SATA 8Mb 3év garancia! SP1614C / HD160JJ      11 064   Ft
250Gb Samsung SATA 8Mb 3év garancia! SP2504C      12 384   Ft
250Gb Samsung SATA 16Mb 3év garancia! HD252HJ      13 320   Ft
320Gb Samsung SATA 16Mb 3év garancia! HD321KJ      13 992   Ft
500Gb Samsung SATA 16Mb 3év garancia! HD501LJ      17 028   Ft
640Gb Samsung SATA 16Mb 3év garancia! HD642JJ      21 120   Ft
750Gb Samsung SATA 32Mb 3év garancia! HD753LJ      23 268   Ft
1000Gb Samsung SATA 32Mb 3év garancia! HD103UJ      31 416   Ft

Egy 320asra gondoltam elsore... es akkor a ket kisebbik mehetne, es meg tobb tarhelyem is van. :)
Koszi a felbujtast, Zsiga.
ui: az USB-s sebessege eddig nem zavart. Tarolasra hasznalom, nem kritikus.

Kuroi Tenshi

Quote from: Kvikveg on 2008-11-12, 22:06:36
Adott 250+160+120GB PATA

A fofo-winchester+CD az kimeriti a PATA lehetosegeket.

Meg hogy ez a megoldas mennyivel tobb zajt ill. fogyasztast eredmenyez. Bar szerintem a winchester a nem zajos kategoria ellovasa...

Es hogy eladhato-e 160+120... es mennyiert...

Hol, mennyiert es milyen winchestert erdemes venni? Nekem most Maxtor meg Samsung van. Tulkepp ettol fugg az egesz.

Ez nem rossz otlet. Kerdes mennyibe kerul. XD

... dinoszauruszod nincs valahol még a gépben?

Au... ha pata cd/dvd mellé, ugyanarra a csatornára kötsz hdd-t,
akkor az a sebessége negyedével (U-ATA133 helyett 33) fog
menni. Van SATA DVD is, kb 4-5-6k

Már akinél :)

Olcsón...

500GB-os winyókat már 13-14k körül kapni egy jó ideje.
Mit? Hát... maxtort ne, meg még a samunál szoktak
egyesek fintorogni, de mindegy, bármelyik meghibásodhat :)
Hitachi P7K500, Seagate 7200.10-.11, WD 5000AAKS vagy
adattárolásra a lassabb, de halkabb és alacsonyabb
fogyasztású 5000AACS.

PCI Ide kártya kb 4-5k, aztán vannak még ide raid
kártyák is.

Sz: úgy látszik hiába ismételgetem folyton, évek óta, hogy
depo.hu meg argep.hu....

Kvikveg

Quote from: Kuroi Tenshi on 2008-11-12, 23:13:50
... dinoszauruszod nincs valahol még a gépben?

Au... ha pata cd/dvd mellé, ugyanarra a csatornára kötsz hdd-t,
akkor az a sebessége negyedével (U-ATA133 helyett 33) fog
menni. Van SATA DVD is, kb 4-5-6k

Már akinél :)

Olcsón...

500GB-os winyókat már 13-14k körül kapni egy jó ideje.
Mit? Hát... maxtort ne, meg még a samunál szoktak
egyesek fintorogni, de mindegy, bármelyik meghibásodhat :)
Hitachi P7K500, Seagate 7200.10-.11, WD 5000AAKS vagy
adattárolásra a lassabb, de halkabb és alacsonyabb
fogyasztású 5000AACS.

PCI Ide kártya kb 4-5k, aztán vannak még ide raid
kártyák is.

Sz: úgy látszik hiába ismételgetem folyton, évek óta, hogy
depo.hu meg argep.hu....
Most hogy mondod, valami szuszog meg kapirgal ott a gepben, mindjart megnezem harap-e.  :D
Koszi, korulnezek. Es lecsatolom a DVD mellol. Ha veszek ujat ugyis lekerul onnan. Legalabb a floppyt visszadughatom... esetleg...
Erdekes, hogy pont Maxtort/Samsungot ne...

edit: LOL:
QuoteTisztelt Vásárlóink !

Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy az ALIEN Computers üzlete a Király u. 69. alatt található.
Ha esetleg egy, a Körúthoz közelebb eső számítástechnikai üzletbe (Royal Hardware) nyitnak be tévedésből,
akkor kérjük ne reklamáljanak, hogy magasabb árakat találnak, mint nálunk :)

edit2:
Hitachi 500GB 7200RPM 16MB SATA Deskstar P7K500 (HDP725050GLA360) SATA 3.0Gb/s 3 év garancia 12 930 Ft
Nyamm.
edit3:
SEAGATE SATAII 500GB 32MB 7200rpm Seagate ST3500320AS 13310Ft.
Nyamm2 Valahogy ez szimpatikusabb...

Cobra

Alkyra, szerintem max a Dell-től tudsz rendelni, de legalább 3x áron, mint az asztali verzió.
Kvikveg, Floppynak tök más csatlakozói vannak, mint a merevlememeznek/optikai meghajtónak. A Hitachi meg a Seagate kb egy szinten van, bár szerintem a Hitachi kicsit halkabb és hűvösebb lenne. A 32Mb puffer meg nem sokat ér otthoni használatban.

Kvikveg

Akkor most azon gondolkodom hogy hogy lehet majd csatlakoztatni a floppyt... remlett valami, hogy nem ugyanolyan. A regieke sem ugyanolyan? Mert ez mar dinoszaurusz.
Most mar Seagate lesz ugy nez ki... pech. XD

kikuchiyo

Megjött a hír a testvérem laptopjáról: egyrészt nem kivehető a videokártya (úgy látszik, ezt rosszul tudtam), másrészt valami chip meghibásodott az alaplapon, ez állítólag típushiba (mintha K_T is valami hasonlót emlegetett volna). A chip cseréjét nem vállalják, mondván, hogy drága és a tapasztalatok szerint úgyis hamar elromlana újra, az alaplapcsere 100k fölött lenne, annyiért pedig már egy új gépet lehet kapni.

Mit érdemes ebben a helyzetben csinálni?
Erőltetni az alaplapcserét, vagy beszámíttatni a maradék működő alkatrészeket és venni egy másik gépet (esetleg nem is laptopot)? Utóbbinál hogy lehet elérni, hogy ne basszanak át úgy, hogy még az unokáiknak is ezt az esetet meséljék a röhögéstől a térdüket csapkodva?

Találtam ilyet:
http://hardverapro.hu/apro/notebook_alaplapok_lcd-k_clevo_es_mitac_noebookokhoz/hsz_151-200.html

Szerk: a fél topik amilo Pa1538 alaplapért könyörög. Úgy látszik, jó típust sikerült kifognunk...  :falba:
Failure is the default option

Kuroi Tenshi

Kviki, a floppynak ősidők óta 40-pines csatlakozója van, az
IDE pedig 44-pines, és nem lehet a kettőt egymásba dugni
(illetve de, csak sok erő kell hozzá...)
A kettő közül a Hitachi a jobb, az az újabb, energia-
takarékosabb verziójuk.

Alkyra/Cobra: még a Dell-től sem biztos. Meg mint mondtam,
még ha szabvány mxm modul is van benne, akkor is nehéz
ilyet szerezni, és rohadt drága, egy 9600M-GT simán lehet
hatszámjegyű is.

Kiku: alkatrészként eladni procit, ramot, tápot, panelt, majd
egy újat venni. Erre nem érdemes költeni. Ha szinte mindig
egy helyben használjátok, és nem árt, ha fejleszthető, akkor
asztali gépet; ha mozog, de nem kell annyira a teljesítmény
és a fejleszthetőség, akkor pedig laptopot érdemes - ez a
triviálison annyiban mutat túl, hogy néha egy laptop olcsóbb,
mint egy asztali + monitor + perifériák

blackman

Antivirus Pro 2009 azt hitte jól megszívathat, de elláttam a baját.  :D

kikuchiyo

Quote from: Kuroi Tenshi on 2008-11-13, 20:49:44
Kiku: alkatrészként eladni procit, ramot, tápot, panelt, majd
egy újat venni. Erre nem érdemes költeni. Ha szinte mindig
egy helyben használjátok, és nem árt, ha fejleszthető, akkor
asztali gépet; ha mozog, de nem kell annyira a teljesítmény
és a fejleszthetőség, akkor pedig laptopot érdemes - ez a
triviálison annyiban mutat túl, hogy néha egy laptop olcsóbb,
mint egy asztali + monitor + perifériák

Akkor a következő kérdés: hol, kinek lehet elpasszolni az alkatrészeket, és mennyi pénzt lehet legjobb esetben visszanyerni belőlük? Én nem érek rá túl sokat foglalkozni a dologgal, a testvérem meg végképp nem ért hozzá. Egy egyszerű "alaplap hibás laptop x ezer ft-ért eladó" hirdetéssel mennyire járok rosszul?
Failure is the default option

Cobra

Alaplaphibás laptopért szerintem nagyon karcsú összeget fogtok kapni. Ebből ugye csak a HDD, a ram, a processzor (már ha olyan, amit lehet fejlesztésként belerakni másik laptopba) és a kijelző képvisel kisebb-nagyobb értéket. Illetve talán maga a gépház vagy külön a touchpad érhet pár ezer Ft-ot. Az akku még ami értékesebb alkatrész, csak kérdés milyen állapotban van. Szerintem legoptimálisabb esetben kaptok mindenért 50e Ft-ot (bár a kijelzőnél elég hasraütésszerűen számoltam 20e-t).
Eladásra talán egy laptopszervíz a legjobb kiindulópont.

Kuroi Tenshi

Quote from: Cobra on 2008-11-13, 22:47:47
Szerintem legoptimálisabb esetben kaptok mindenért 50e Ft-ot

Ez egy nagyon optimális eset, sztem 30-40k közelebb áll a valósághoz.
Ha kétmagos turion, az ér valamit, a ram olcsó, táp kb 4-5k, aztán a
kijelző még kérdéses, hogy mennyit ér, tekintve hogy a pa1538-asok
az alaplap (chipset) miatt szállnak el sorba, így abból van kínálat...