Help Topic Hardver/Szoftver

Started by Nakahara, 2002-11-13, 20:06:43

Previous topic - Next topic

TurboK

Quote from: Fazék on 2009-03-08, 17:23:19
amúgy nagyon olyannak tűnik a kijövő hang, mintha a belső mozgó alkatrészek által keltett zörejt adná tovább (vinyó, ventik,...).
Ez így is van. Notebookban nemigen van hely arra hogy ne legyen interferencia.

Külső hangkártya elméletben segít, de még nem használtam ilyet ugyhogy nem tudom.

Jó lovag, velünk tartasz-e Camelotba a kerekasztal lovagjai közé?

http://www.saunalahti.fi/cse/foobar2000.php target=_blank>http://web.axelero.hu/fka2636/dwnld_fb2k.png>

Fazék

most találtam egy ilyet: C-Media CM119
irgalmatlanul gagyialja a kategóriának, de célomnak talán pont megfelel, ennyit még hajlandó is lennék kiadni rá. vélemény?

Cobra

Ez pont olyan, aminél igen kicsi az esély, hogy jobb lesz, mint a msotani felállás. Ráadásul még ha nem is recseg, akkor is igen gyenge hangminősége lesz.
Hide and fear, Cobra Commander is here !

Fazék

Quote from: Cobra on 2009-03-09, 20:07:09
Ez pont olyan, aminél igen kicsi az esély, hogy jobb lesz, mint a msotani felállás. Ráadásul még ha nem is recseg, akkor is igen gyenge hangminősége lesz.
az eredeti kimenetnél is voltak zörejek, de azokkal nem volt nagyobb gondom, azokat simán elfogadtam. a fő probléma onnan fakad a notebook kimenetével, hogy ugyebár évekig ez volt az asztali gépem, erre volt rákötve a hifi-m egy legalább 2-3 centit kiálló csatlakozófejjel, és többször is volt 1-1 rosszabb mozdulatom, amivel kb a kábellel együtt elrántottam az egész notebook-ot is, aminek köszönhetően az a hangfal kimenet az idők során szétcsesződött, de használhatatlanná.
nekem ha csak azt elérné ez a kis kiegészítő, hogy olyan állapotban jöjjön ki belőle a hang, mint mikor megvettem a notebook-ot, nekem már az is tökéletesen megfelel. 2,9k-t akár meg is ér nekem, hogy ne kelljen szétkapnom a notebook-ot és kockáztatni a kimenet megszerelésével, forrasztásával, stb, a notebook működőképességét :)

csak mert legutóbb, mikor a ventik kitakarítása miatt szétkaptam a notebook-ot, igencsak neccesre sikerült az összerakás egy átkozott nyák kicsúszása miatt :redface:

Cobra

Minőségben kb ott lehet, mint a notebookod, feltéve ha nem valami komolyabb audio része volt. Ez igazából a legalapabb hangkeltő, ami létezik.

Fazék

Quote from: Cobra on 2009-03-09, 20:20:35
Minőségben kb ott lehet, mint a notebookod, feltéve ha nem valami komolyabb audio része volt. Ez igazából a legalapabb hangkeltő, ami létezik.
ez a notebook-om.
az oldal szerint Realtek AC'97 van benne. ennél mennyivel vacakabb az az usb-s hangkártya?

Cobra

Realteknek elég sokféle vezérlője van, de mivel egy régebbi típus, ezért gondolom az alap ALC650 lehet benne, ami kb egy szinten van ezzel a C-Mediával.

Fazék

Quote from: Cobra on 2009-03-09, 22:12:17
Realteknek elég sokféle vezérlője van, de mivel egy régebbi típus, ezért gondolom az alap ALC650 lehet benne, ami kb egy szinten van ezzel a C-Mediával.
találtam egy másik típusszámot: SiS 7012 azt állítja magáról, hogy ő a hangkártya a notebook-omban

Cobra

SiS audiovezérlőről nem tudok, de ha az, akkor ez a C-media biztos nem lesz rosszabb.

Fazék

.Attila

Quote from: Cobra on 2009-03-09, 22:41:17
SiS audiovezérlőről nem tudok, de ha az, akkor ez a C-media biztos nem lesz rosszabb.

Nekem is az van :) Már amikor a notebook saját hangvezérlője és chipje működik (csak akkor, amikor CS-zek).
C-mediáról annyit, hogy úgy 3-4 éve nagyot szívtam vele, amikor windows frissítéskor felraktam. Össze-vissza barmolta a hangot nekem, úh. soha a büdös életbe vissza nem rakom többet.
Persze biztos van már azóta jó pár új verzió és lehet, nem csinálja a hibát.

kikuchiyo

Kérdés: tegyük fel, hogy van egy Vistával előtelepített számítógép. Erre én feltettem Linuxot is, és most arra készülök, hogy a Linux alatt egy virtuális gépre feltelepítsem ugyanazt a Vistát, ami amúgy a géppel jött.

Ez legális?
Végülis fizikailag egy számítógépen lesz a valódi és a virtuális telepítés, és egyszerre sosem fognak futni.

Konkrét kérdés, hogy ilyenkor szabad hagyni, hogy a virtuális gépen futó Vista aktiválja magát, vagy ez fel fog tűnni a redmondi fekete ruhás embereknek és rámküldenek egy rohamosztagot, netalán felrobbantják távolról a monitoromat?
Failure is the default option

chilip

Quote from: kikuchiyo on 2009-03-14, 12:54:48
Kérdés: tegyük fel, hogy van egy Vistával előtelepített számítógép. Erre én feltettem Linuxot is, és most arra készülök, hogy a Linux alatt egy virtuális gépre feltelepítsem ugyanazt a Vistát, ami amúgy a géppel jött.

Ez legális?
Végülis fizikailag egy számítógépen lesz a valódi és a virtuális telepítés, és egyszerre sosem fognak futni.

Konkrét kérdés, hogy ilyenkor szabad hagyni, hogy a virtuális gépen futó Vista aktiválja magát, vagy ez fel fog tűnni a redmondi fekete ruhás embereknek és rámküldenek egy rohamosztagot, netalán felrobbantják távolról a monitoromat?

utóbbi

Próféta

Quote from: kikuchiyo on 2009-03-14, 12:54:48
Ez legális?
Mi van, nem olvastad el az EULÁt? ::)  :haha:
Legális. OEM-mel is, de csak szigorúan azon a gépen.

kikuchiyo

Nekem ebből a szövegből inkább az jött le, hogy legális VM-re telepíteni, ha előtte eltávolítom a fizikai partícióról. Azaz egyszerre nem lehet a kettő telepítve.
De őszintén szólva nem érdekel.  :haha:

A testvéremnek is van katanája, nem csak Stallmannak. Meg tudom magam védeni a MS ninjászaitól.

Próféta

Quote from: kikuchiyo on 2009-03-14, 14:02:32
Nekem ebből a szövegből inkább az jött le, hogy legális VM-re telepíteni, ha előtte eltávolítom a fizikai partícióról. Azaz egyszerre nem lehet a kettő telepítve.
De őszintén szólva nem érdekel.  :haha:
Hmm, tényleg. Akkor kénytelen leszel mindig áttelepítgetni innen oda ;)

Fazék

Ha össze kéne állítanotok egy minimum konfigot, aminek egyetlen és fő célja az lenne, hogy tv mellé lerakva, 1080p-s filmeket is hibátlanul vigyen és emellett csöndes is legyen, ti mit választanátok?

kikuchiyo

Szerintem egy C2D E7300 is elég lenne, a táp/procihűtő a kérdéses a csendességhez.

Lehet, hogy valamilyen mini-pc konfigban kéne gondolkodnod. De majd az okosok megmondják.

Kuroi Tenshi

Mennyire legyen halk?
Mert mondjuk egy G31-es lap, E5200, Scythe Ninja passzívan,
Corsair CX400, 5400-as fordulatszámú WD GP konfig elég halk
(annál már csak egy passzív táppal lehet halkabb), viszont
ebből a Ninja önmagában 10k, és az alacsonyabb fogyasztású
45nm-es 5200-nak is egy 5k-s felára van a 65nm-es E2180-
E2200-nál.

Cobra

Olcsóbban kijön egy AMD 4850e (vagy akár a BE-2400/4450e is elég, bár az 90+%-on fog menni valószínűleg), és az is lejátssza az 1080p-s mkv-t. mellé 780G-s alaplap, meg amiket KT írt.

Kuroi Tenshi

780G-s lap felesleges ha csak TV-re lesz használva, ugyanis
csak nagyon kevés lejátszó tudja a hardveres gyorsítást
kihasználni, és azt se minden kódolásnál. Tehát egy 690G
vagy 740G (asszem gyakorlatilag ugyanaz) elég.
Ha 90+%-on megy, akkor már framedroppol.

Az AMD most fogyasztás szempontjából sajnos hátrányban
van. Lehet, hogy minimálisan olcsóbb lenne AMD alapon,
de a hűtő jobban pörögne.

TurboK

Quote from: Fazék on 2009-03-14, 21:14:45
Ha össze kéne állítanotok egy minimum konfigot, aminek egyetlen és fő célja az lenne, hogy tv mellé lerakva, 1080p-s filmeket is hibátlanul vigyen és emellett csöndes is legyen, ti mit választanátok?
- Hangszigetelt gépházat a komolyabbik fajtából
- SSD tárolót a vinyók helyére

A kettő közül bármelyik hangtalanná tenné a mostani gépemet, ami 1080p mellet visz majd minden játékot is. Az SSDnek egyetlen problémája az lenne hogy most 2 terányi hely van a gépemen, ez SSDben úgy félmillió forint ha nem több (viszont 1.5gigabyte/sec lenne az olvasási sebessége).

Ha csak a film érdekel, akkor egy tivx box egyszerűbb megoldás (hálózatba köthető, wincseszter alapú h264 lejátszóegység).

http://www.saunalahti.fi/cse/foobar2000.php target=_blank>http://web.axelero.hu/fka2636/dwnld_fb2k.png>

Cobra

Mondjuk ezt teényleg elfelejtettem, amit TurboK írt, van már pár hardveres lejátszó, ami PC alapú, tehát simán lejátssza az 1080p mkv-t. Mondjuk drágább, mint amit írtunk PC verziót.
4850e 45W TDP-s, szóval annyira nem fűt, meg nem fogyaszt.

Kuroi Tenshi

Quote from: TurboK on 2009-03-14, 23:41:17
- Hangszigetelt gépházat a komolyabbik fajtából
- SSD tárolót a vinyók helyére

sztem ez a két dolog már csak akkor érdekes, ha már a többin
nem kell / lehet halkítani ;) Egy hangszigetelt ház és ssd is kevés,
ha hangos a procihűtő. SSD meg még mindig rohadt drága, és
az 5400-as winyók elég halkak. Ha az sem elég, akkor 2.5"/5400-as
winyók, azok még elfogadható árban vannak.

Az SSDnek egyetlen problémája az lenne hogy most 2 terányi hely van a gépemen, ez SSDben úgy félmillió forint ha nem több (viszont 1.5gigabyte/sec lenne az olvasási sebessége).

Félmillió? 2TB SSD? Haha... álmodik a nyomor, jó is lenne.
A 1.5GB/s-ból jól sejtem, hogy az "új" fusionIO meghajtóra
(azért "új", mert két régi RAID0-ban egy kártyán) gondolsz?
Amúgy az is "csak" 1.4GB/s-ot tud; na meg az elődje
bejelentéskor $30/GB volt, tehát akkor a legkisebb 80GB-os
volt $2400 (most a legkisebb 2×80=160GB), nemhogy 2TB...

Ha csak a film érdekel, akkor egy tivx box egyszerűbb megoldás (hálózatba köthető, wincseszter alapú h264 lejátszóegység).

Ha tényleg csak és kizárólag filmre kell, és lesz ott másik gépről
feltölteni rá tartalmat, netezni, stb, akkor még meg lehet gondolni
a home media centereket -- előnyük, hogy kisebbek, kevesebbet
fogyasztanak, halkabbak; hátrányuk, hogy ismeretlen kódolással
meggyűlhet a bajuk, másra nem használhatóak, és egy-egy jobb
darab többe kerül, mint egy PC...

Quote from: Cobra on 2009-03-15, 00:01:37
van már pár hardveres lejátszó, ami PC alapú,

Nem PC (x86)-alapúak, hanem RISC (ARM, ritkábban MIPS)
dedikált videó-dekódoló chippel és arra fejlesztett beágyazott
lejátszóprogrammal. Set-top-boxokban, bluray lejátszókban
is hasonló (főleg Sigma Designs, Realtek, STMicro) chipeket
használnak.

Quote from: Cobra on 2009-03-15, 00:01:37
4850e 45W TDP-s, szóval annyira nem fűt, meg nem fogyaszt.

A BE-2350-re is azt mondták, hogy kevesebbet fogyaszt,
erre egy E4300 és egy G965-ös lap mégis elverte...
valamikor régebben már linkeltem.
És ennél a 45nm-es E5200 még kevesebbet fogyaszt...
Végülis mindegy, preferencia kérdése, hogy melyik gyártó,
nagy különbség nem lesz.

Fazék

no igen, pont ez a félelmem az ilyen 'home media center'-eket illetően, hogy kitalálnak egy újabb kódolást, onnantól a videók felét nem viszi. egy számítógépet azért könnyebb frissíteni, mint az ilyeneket.

na majd még egy kicsit rágom magamban a problémát, köszi az eddigi tanácsokat mindenkinek. :)

TurboK

>sztem ez a két dolog már csak akkor érdekes, ha már a többin nem kell / lehet halkítani
És ez nálam pontosan így van, írtam is. Már legfeljebb csak a kereszthuzatot biztosító ventiket tudnám lecserélni halkabbakra, de annak nincs értelme mert a vinyók most is sokkal hangosabbak a ventiknél (egy 8cm fujja a vinyókat, egy 12cm hátul kifúj, arctic cooling Freezer Pro 7 a procin, corsair 520w táp, minden minimumon pörög).
5200rpm vinyók túl lassúak, egy kizárólag filmes gépnél ez nem annyira gond, de nálam az lenne.

>Félmillió? 2TB SSD? Haha... álmodik a nyomor, jó is lenne.
A hasamra ütöttem, egyrészt mert nincs félmillióm, másrészt ha lenne, nem SSDre hanem lcd tvre költeném.
A fusionio duo-ra gondoltam egyébként.

>hogy ismeretlen kódolással meggyűlhet a bajuk, másra nem használhatóak,
A firmware frissithető, és nem rossz külső wincseszternek (pl. közvetlen rá torrentezed a filmeket).

>4850e 45W TDP-s, szóval annyira nem fűt, meg nem fogyaszt.
Lehet bika kártyát tenni csendes gépbe, vízhűtés nélkül. Arctic Cooling Accelero S1 v2 például jobban hűt mint sok gyári videokártya hűtő. Csak arra figyelj hogy legyen minimális légmozgás a gépházban, két lassitott 12 centis venti erre már bőven jó (egy elől befúj, egy hátul kifúj).

Kuroi Tenshi

Quote from: TurboK on 2009-03-15, 01:09:48
>sztem ez a két dolog már csak akkor érdekes, ha már a többin nem kell / lehet halkítani
És ez nálam pontosan így van, írtam is.

Lehet bika kártyát tenni csendes gépbe, vízhűtés nélkül. Arctic Cooling Accelero S1 v2 például jobban hűt mint sok gyári videokártya hűtő.

Jó, de most nem ez volt a kérdés ;)

Az nem HD4850, hanem AMD Athlon 4850e proci ;)
Az S1-nél és más hűtőknél, főleg passzívaknál, még arra is kell figyelni,
hogy a ramok és a fesszab is kapjon rendes bordát. A fesszabot sokan
elfelejtik, pedig iszonyatosan tud melegedni.

Makos

Olyankor mi van hogyha bekapcsolom a gépet és csipog hármat, aztán megint hármat aztán megint hármat....stb
Amikor végre sikerül elérni azt hogy ne csipogjon így, kb 3. ki-be kapcsolás után, akkor a windóz az meghal ami még nem is probléma, de miután beraktam a wincd-t és eljátszottam megint a ki-be kapcsolgatós részt, a windows cd elindul ugye, de töltés közben vagy kikapcsol a monitor vagy kékhalál :haha:

[spoiler]Nemvagyok ideges, nemvagyok ideges, nemvagyok ideges, nemvagyok ideges, nemvagyok ideges, nemvagyok ideges, nemvagyok ideges, nemvagyok ideges, nemvagyok ideges, nemvagyok ideges, nemvagyok ideges, nemvagyok ideges, nemvagyok ideges, nemvagyok ideges, nemvagyok ideges, nemvagyok ideges...[/spoiler]

Selmo

A BIOSod leírásában nézd meg a 3 csipogás milyen hibára utal. Ez valószínű hardverhiba lesz. Vagy valami kimozdult az alaplapról.

A tökéletesség unalmas.

motifator

Tipikus csipogást kiváltó hiba a memória és a videokártya hibája/hiánya. Hogy most ezek hármat csipognak-e, vagy tizenhármat, arra már nem emlékszem, de én ezt a kettőt nézném meg először. Lehet elég lesz megigazítani valamelyiket, ahogy Selmo is írja.
Nothing amazing happens here, and you get used to that: used to a world where everything is ordinary.
Every day we spend here is like a whole lifetime of dying slowly.