Help Topic Hardver/Szoftver

Started by Nakahara, 2002-11-13, 20:06:43

Previous topic - Next topic

Moha

Winyóból szerintem nem lehet manapság kategorikusan kijelenteni, hogy x márka jó, y meg nem. Bármelyikből ki lehet fogni jót is, rosszat is. Haverom a Hitachi winyóra esküszik, mást nem venne. Nekem van 2 Samsung és nincs velük bajom (egyik egy áramszünet alkalmával összeszedett 18 reallocated sector-t, de azóta nincs vele semmi baj) kop-kop.
Anno a Maxtor winyóm produkált rendszeresen csuklásokat, aztán egyszer abbahagyta és azóta is működik megfelelően, igaz, most már a nagynéném gépében.

Egyszóval: winyóból szerintem mindenki olyat vesz, amiből úgy gondolja, hogy egy jót tud kifogni... :D

Alkyra

Quote from: Kuroi Tenshi on 2009-12-31, 12:10:17
Quote from: Alkyra on 2009-12-31, 10:15:42
hamarosan

Mennyire hamarosan?
Következő negyedévben érkeznek az új AMD chipkészlet,
ami már natívan SATA6Gbps és USB3. Lassan a boltokba
kerül a Ph II procik új revíziója, melynek alacsonyabb a
fogyasztása. Nemrég rendeződött az 58xx kártyák
gyártósora, úgyhogy a hiány miatti felár lassan csökken.
Valamint a következő negyedév végefelé érkezik a Fermi
és az 5890 (talán már az 5830 is), ezek lejjebb fogják
verni az 5850 árait, vagy épp mást lesz érdemes venni.

A többinél meg amit már leírtak: az a hűtő kétmagoshoz
elég, de négymagoshoz kevés; ilyen konfighoz vegyél már
rendes tápot; valamint:

Quote from: Alkyra on 2009-12-31, 10:15:42
A kijelző egy 24 colos FULL HD Asus monitor lesz  ( és aminek még nem jártam utána, hogy VGA-n vagy HDMI érdemes a gépet kikötni rá)

Asus monitorokat agyba-főbe szídják szakmai topicokban;
bár használtam már (irodai környezetben) párat, annyira
nem volt rossz, bár jó sem: színek nem voltak helyén,
betekintési szögek, anyagminőség, stb. Pixelgarancia
nincs rájuk, csak Samsung és LG-nél van 3-napos subpixel-
hiba garancia.
Másikhoz: D-subot ne, DVI vagy HDMI

Hát, úgy lekésőbb Jan 20-ig szerettem volna venni már egyet. ASUS monitor már megvan és semmilyen probléma nincsen vele. A színek nagyon jók, betekintési szöggel sem volt probléma. Egy ilyenem van.

Amúgy mikorra várod ezt az árcsökkenést a videókártyánál? Ha olyan február környékén akkor inkább várok, mert ez a 70.000 Ft eléggé kemény összeg ám. (ebből már egy ps3mat lehetne venni).

Mit mondasz? Meddig érdemes várni? Leginkább játék(Mass Effect 2, Dragon Age, Borderlands, L4D2, hogy csak pár mostanit írjak, de hogy a jövőbe is nézzek el kéne, hogy vigye majd a T.E.R.A.-t/Guild Wars 2/FFXIV-t is gond nélkül), photoshop és egyéb szokásos dolgokra fogom használni.
A keretem 210.000 Ft, de ebbe benne kéne, hogy legyen egy jobb billentyűzett is(és most nem arra gondolok, hogy ezer extra gomb van rajta, hanem valami kényelmesebb és igényesebb gombokkal ellátottra).

Esetleg valami boltot is tudtok ajánlani vagy jó lesz az IPON?

Fazék

Quote from: Próféta on 2009-12-31, 00:26:25
Szoktatok olyat csinálni, hogy egy nagy halom képből DVD diavetítést raktok össze, hogy pl. a nyaralást be lehessen mutatni az ismerősöknek?

Ha igen, milyen ingyenes (vagy Windowshoz járó) szoftverrel merjek próbálkozni? DVDSlideshowGUI jópofa, de veszettül instabil. Win Movie Maker csak egyenként tud effekteket rakni a képekre (nem kell komplikáltra gondolni, csak a készítési időt szeretnénk ráírni a fotóra, meg valami áttűnést tenni két kép közé), az meg 760 képnél fárasztó; de a fő baj, hogy a wmv exportba belefagy (más használhatóba meg nem tud, ahogy néztem). MS Photo Story legfeljebb 300 képet hajlandó kiírni, mert csak; és kikapcsolhatatlan a Ken Burns effektus. Tisztában vagyok vele, hogy Macintosh/iLife esetén minden megy ujjcsettintésre, de olyanom nincs.
EDIT: na, megnéztem a Live Movie Makert is. Az autofelirat kivételével mindent tudna, csak nem lehet PAL outputot kinyomni róla.

Nem akarom elhinni, hogy nincs jobb megoldás egy mérsékelten igényes video slideshow összerakására, mint valami mezei képnézővel (pl. FastStone) lejátszani a képeket, és podcast progival felvenni... ez azért elég barbár dolog lenne. Ismertek valami alkalmas programot? Help!
UP  (teljesen önzetlenül :D)

NLZ

Hát a Fermi márciusra várható legkorábban, szal április előtt nem lesz árcsökkenés. :)
[reserved]

Alkyra

#12124
Akkor most fogom venni.  Corsair táp amúgy most jelenleg nincs az IPON-ban.-.-
Várok, míg helyre állnak a boltok és próbálom valahogy 210.000 Ft-ba belesűríteni a dolgot. Valahogy csak ki okoskodom majd....

Próféta

Quote from: Zsiga on 2009-12-31, 06:52:48
Ha video slideshow-t akarsz rakni DVD-re akkor az kisfelbontású ronda szar lesz a DVD-Video korlátai miatt. Viszont az összes asztali játékos tud jpg képeket megjeleníteni, a Windoze meg ugye főleg, így ha esetleg olyan helyre jut el a DVD ahol van egy HDTV vagy egy számítógép, ott jelentősen jobb lesz a képminőség ha akármennyi*1080-ba átméretezve simán jpg-ként felírod a képeket egy lemezre. Auto feliratozás is egyszerűbben megoldható, tippem szerint bármelyik képnézetegő/képszerkesztő tudja.
Persze így áttűnés nem lesz, de az  amúgyis egy ronda és igénytelen megoldás szvsz.
Valószínűleg nem lesz ott számítógép, de amúgy is sok embernek lesz a vetítés, a monitor kicsi ehhez, TV-re meg nem tudunk gépről vetíteni. Nem HDTV, és végképp nem HD a játékos, így elég nekik a PAL felbontás; nagyobb képeket izzadósan tölt be és utána nem antialiasingol. Monitorral nyilván sokkal nagyobb felbontással tudnánk vetíteni, de nem akkora képátlóval. A DVD játékos (eredeti Yamada!) kétségtelenül tud képekből vetíteni, az előző években pont ezt csináltuk, csak sajnos az túl lassú, sokat vár az egyes képeknél, nem lehet elég feszesre venni a tempót; fallback megoldásként természetesen erre gondoltunk.

Áttűnés-ügyben: ha nem felrobbannak a diák meg nem pörögve adják át egymásnak a helyet, hanem valami szolidabb módon (fade), az szerintem még kimondottan jól is néz ki. De nem az számít, hogy szerintem hogy néz ki, hanem hogy azok szerint, akik ezt kérték tőlem ma estére :)

Fazék

Quote from: Próféta on 2009-12-31, 14:27:14De nem az számít, hogy szerintem hogy néz ki, hanem hogy azok szerint, akik ezt kérték tőlem ma estére :)
majd adsz pár tanácsot, hogy végül hogy csináltad meg normálisra? csak mert kb pont ugyanezzel a feladattal bízott meg egy rokonom, majd vmikor január elején meg kell csinálnom egy hasonló vetítést és egyelőre 0 tapasztalattal bírok a témában :D

Cobra

Alkyra, ha nem akarsz tuningolni, akkor felesleges a 955, bőven elég a 945 is. Tápból a Corsair 450-esekről mostanában elég sok rosszat olvasok, inkább valami 400-450W körüli Enermaxot vegyél, pl Modu82+ 425W (ilyenem van, a ventillátora nagyon halk, mondjuk cserébe valamiért elkezd zúgni benne egy alkatrész, amikor megy a mosógép vagy fél teljesítményen megy a fényerőszabályzós lámpa). Billentyűzetből valami jobb Microsoftot, azok elég jó minőségűek.
Hide and fear, Cobra Commander is here !

Kuroi Tenshi

Quote from: Alkyra on 2009-12-31, 14:03:33
Quote from: Kuroi Tenshi on 2009-12-31, 12:10:17
Következő negyedévben érkeznek az új AMD chipkészlet,
ami már natívan SATA6Gbps és USB3. Lassan a boltokba
kerül a Ph II procik új revíziója, melynek alacsonyabb a
fogyasztása. Nemrég rendeződött az 58xx kártyák
gyártósora, úgyhogy a hiány miatti felár lassan csökken.
Valamint a következő negyedév végefelé érkezik a Fermi
és az 5890 (talán már az 5830 is), ezek lejjebb fogják
verni az 5850 árait, vagy épp mást lesz érdemes venni.

Amúgy mikorra várod ezt az árcsökkenést a videókártyánál?

:hehe:

Az árcsökkenés már elkezdődött, a hiány miatti felár tűnik el.
Én várnék (illetve én is fogok lassan időszerű gépcserével
várni) márciusig, hátha kijön addig vagy az 5830 is, vagy
csak az 5890, de mindkettő csökkenteni fogja az 5850-70
árait (tippre 5850 50k körül lesz 5890 megjelenése után).
Addig az újabb proci-revízióból már több lesz a boltokban,
kikerülnek az asztali hatmagosok, amik lejjebb verik a
négymagosok árait. Lesznek már újabb chipsetek, amik
natívan tudnak SATA6Gbps-ot és USB3.0-t, nem csak
odakókányolt, PCIe x1 sávra toldott chippel.

Quote from: Cobra on 2009-12-31, 16:49:19
Tápból a Corsair 450-esekről mostanában elég sok rosszat olvasok, inkább valami 400-450W körüli Enermaxot vegyél

Aki van olyan hülye, hogy egy halkságra menő táppal
akarja a proci hőjét elszívatni, vagy úgy rakja be, hogy
nem kap levegőt, az meg is érdemli. Az Enermax se jobb,
viszont sokkal drágább.

NLZ

Aki nem oldja meg a háza szellőzését/légáramlását úgy általánosságban, az megérdemli. :)
[reserved]

Alkyra

Hm...amint írtam, legkésőbb január 20-ig szeretnék egy újabb gépet. (ennek több oka is van)

Amúgy ti milyen gépet raknátok össze 220.000 Ft-ból? Kíváncsi vagyok  a véleményetekre. Hajlandó vagyok még 20.000 Ft-al megtoldani, de csak akkor, ha ténylegesen erősebb és időtállóbb lesz a gép.

Amikre igényt tartanék:

Quote
Az igényeket listázva írom. Ami legfelül van az kapja a prioritást, így egyértelműen minnél lejjebb van valami a sorban annál inkább kevésbé fontos.

-A gépet elsősorban játékra szeretném venni. A legújabb játékokat is szeretném "csili-vili max grafon" futtatni, ám ez még nem is lenne annyira gond, de...

-A monitorom egy FULL HD-s Asus 23,6" VH242H és szeretném, ha minden probléma nélkül meg tudnám rendesen ezt hajtani max felbontáson. ( játékoknál mondjuk nem leszek morcos, ha erősen le kell venni a felbontást és az élsimítást )

-A gép jól összerakott legyen, nem szeretnék driver gondokat az operációs rendszerrel

-A gép ne melegedjen annyira, ez nagyon fontos, mivel hihetetlen meleg szokott lenni a szobámban nyáron.(reggeltől estig süti a nap az ablakot...)

-A gép halk legyen amennyire csak lehet( ismétlem, fejhallgatót használok az idő többségében, így a külsős zajok annyira nem zavarnak, de nem szeretnék egy repülőt a lábam mellett, ha értitek mire gondolok)

-Szükségem lenne egy kényelmesebb/érzékenyebb billentyűzetre is. Megszoktam a Dell Vostro 1500 Laptopom hihetetlen jó billentyűzetét.

Előre is köszönöm szépen a tippeket, információkat és a segítséget mindenkitől ÉS BUÉK!!!

Cobra

#12131
Szerintem jó ,amit összreaktál, de mint már írtam, ha nem akarsz tuningolni, akkor felesleges a 955-ös, bőven elég a 945-ös processzor is, ami ráadásul kevesebbet fogyaszt, tehát kevesebb hőt termel. A hűtőhöz nem tudok hozzászólni, max annyit, hogy ha nincs tuning, akkor elég a dobozos processzor gyári hűtője is. Tápból meg ehhez elég egy FSP Everest 400W is, vagy Corsair CX400.
A házról sajnos nincsa Giga oldalán értékelhető kép, de mivel hátul is 12-es ventillátorhely van. azért rossz nem nagyon lehet.
Hide and fear, Cobra Commander is here !

Nakedape

Quote from: Alkyra on 2010-01-01, 18:21:22
Hm...amint írtam, legkésőbb január 20-ig szeretnék egy újabb gépet. (ennek több oka is van)

Fazék, ajándékot kapsz! :D
Nothing About Culture Makes Sense Except in the Light of Evolution

Alkyra

Quote from: Cobra on 2010-01-01, 18:34:59
Szerintem jó ,amit összreaktál, de mint már írtam, ha nem akarsz tuningolni, akkor felesleges a 955-ös, bőven elég a 945-ös processzor is, ami ráadásul kevesebbet fogyaszt, tehát kevesebb hőt termel. A hűtőhöz nem tudok hozzászólni, max annyit, hogy ha nincs tuning, akkor elég a dobozos processzor gyári hűtője is. Tápból meg ehhez elég egy FSP Everest 400W is, vagy Corsair CX400.
A házról sajnos nincsa Giga oldalán értékelhető kép, de mivel hátul is 12-es ventillátorhely van. azért rossz nem nagyon lehet.

A procit már feljegyeztem magamnak.^^ A 945-set fogom venni és Corsair CX400-at (mások is ezt a tápot javasolják), bár az még mindig nincs IPON-ban. Majd jan 10 környékén ahogy hallottam, addig várok.

Quote from: Nakedape on 2010-01-01, 18:44:18
Quote from: Alkyra on 2010-01-01, 18:21:22
Hm...amint írtam, legkésőbb január 20-ig szeretnék egy újabb gépet. (ennek több oka is van)

Fazék, ajándékot kapsz! :D

Ez magamnak lesz ajándék.:)

Kuroi Tenshi

Quote from: Alkyra on 2010-01-01, 18:21:22
Hm...amint írtam, legkésőbb január 20-ig szeretnék egy újabb gépet. (ennek több oka is van)

Amúgy ti milyen gépet raknátok össze 220.000 Ft-ból?

Aki türelmetlen, az magára vessen és fizessen :p

220k-ból semmilyen gépet nem raknék össze, összes eddigi gépem
100-120k-ból hoztam ki  :P De amit írtál, az sincs annyi.

Ilyen billentyűt én se láttam, talán néhány méregdrága (20-30k)
logitech ilyen, meg a lenovonak van egy asztali notibillentyűzete.
Logitech/labtech ultra flat billentyűzetet próbáltam, bár notisan
lapos és rövidebb úton jár, de különben szörnyű, sima jobb.

Quote from: Cobra on 2010-01-01, 18:34:59
Tápból meg ehhez elég egy FSP Everest 400W is, vagy Corsair CX400.

NEM!
A konfig ugyan a 400W-ot nem éri el, de közel van hozzá.
A CX400 azért olcsóbb, mert kisebb konfigra van tervezve,
gyengébb/olcsóbb alkatrészek vannak benne, pl. 85C-os
kondik. A felültápos Giga ház, halk (alacsony fordulatszámú,
kis légszállítású ventis) táp mellett ez jó eséllyel korai
táphalált okoz.
A kis FSP-knek pedig nem elég erős a 12V-os ága, ez a
konfig pedig arról zabál sokat.
Ilyen értékű gép mellett már vegyen szépen meg egy rendes
tápot.

Alkyra

Türelmetlen vagyok, biza.:)
Amúgy az árakat az IPON-ról szedtem és ott 220-ra jönne ki, ha normálisabb cuccokat vennék. (csak a vid.kari 70, a lap 24, a proci 35, memória 27 stb stb)

Ha tudsz valami olcsóbb boltot örülnék, ha megosztanád velem a nevét és helyét. :smile:
Továbbá mit értünk most akkor 'rendes táp' alatt?  ::) Mondjál már egy típust és adatokat hozzá légyszíves.

Kuroi Tenshi

Nézz körül árgépen, depon (már énnemtudomhanyadszor írom
le, lassan pénzt kéne kérnem a reklámért). Vid.kari 63k, lap 20k,
kingmax 2x2GB 1333 18k ránézésre.

CX400 a még tovább olcsósított változat, maradjon a VX450,
amiről eddig volt szó, abban 105C-os kondik vannak.

Alkyra

Quote from: Kuroi Tenshi on 2010-01-01, 20:58:50
Nézz körül árgépen, depon (már énnemtudomhanyadszor írom
le, lassan pénzt kéne kérnem a reklámért). Vid.kari 63k, lap 20k,
kingmax 2x2GB 1333 18k ránézésre.

CX400 a még tovább olcsósított változat, maradjon a VX450,
amiről eddig volt szó, abban 105C-os kondik vannak.

Rendben, köszönöm szépen az információt.

NLZ

Ha tényleg annyira meleg van a szobádban, akkor érdemes venni egy ementáli házat (pl CM 690), azt megpakolni ventillátorokkal, hogy szellőzzön jól. Csak ugye az már pénz, de mondjuk a három darab gyári ventillátor elég most, aztán majd nyáron lehet bővíteni, ha kell. Meg ugye barátságosabb a tápnak is, ha nem a prociról kapja a levegőt, bár az egy már fentebb részletezett 750 grammos szörnyetegek mellett nem tényező. Egyébként tényleg jó ház ez a CM 690, csak a kéthelyes videókártyánál a hűtője felépítése miatt nem lehetett lecsukni a második rögzítőt, ami mondjuk annyira nem is baj, mert oda csavart raktam, abban jobban megbízok. Az előlapi műanyagot a leszedéséhez kissé meg kellett rángatni, mert a felső pöcök nem akarta engedni magát, de ez lehet csak nálam volt rossz, nem pedig típushiba. Jah, és érdemes megpróbálni egy kábel menedzsmentet, szal hogy amit csak lehet, azt elrejteni a hátlaphoz, ehhez egy moduláris táp sok segítség.

Egy Gigabyte Odin Pro 550W van nekem, de annyira nem ájultam el tőle, mert a kábelek elég merevek a védőháló miatt, szal inkább csak komprumisszumot lehet velük kötni a tekintetben, hogy merre menjenek. A 24 pines alaplapi csatlakozó és a 8+4es +12V CPU kábel pedig rövid, úgyhogy nem tudom átvezetni a hátlap mögött ezt a kettőt. Igaz, a táp fordítva van behelyezve, hogy a házból szívja a levegőt, ne pedig a padlóról a porcicát (meg mert a ház alján kicsi a lyuk), de alapállapotban se lett volna elég a két kábel hossza. Majd mutatok képeket, hogy hogy van a gépem belülről. Egyébként ezt leszámítva jó táp, csak hát kétszer annyi, mint a CX400. Meg nem baj, ha kicsit nagyobb a teljesítménye a tápnak, mert 50% kihasználtságnál maximum a hatásfok, de persze 20-90% között is szinte ugyanakkora.

Szal akkor:
Gigabyte GA-770TA-UD3 - 25k
AMD Phenom II X4 955 - 40k
Noctua NH-C12P SE14 - 15k
Corsair XMS3 PC3-1333 2x2GB Kit - 30k
Sapphire Radeon HD5850 - 70k
Samsung SpinPoint F3 500GB - 15k
Vmi random DVD író - 5k
Cooler Master CM 690 - 20k
Corsair HX520 - 25k

Na ez így 245k, de mindent felfele kerekítettem, szal lehet ennél olcsóbban is kijön. Meg lehet van olcsóbb termék is ugyanolyan minőséggel, ezeket csak így
Tápokról a Prohardver fórumának megfelelő topicjában lehet olvasgatni, az első post leírja az ajánlott tápok listáját, és néhány nasznos dolgot, de érdemes megnézni a Ph! hasonló topicjait is.
[reserved]

Cobra

KT, ne mondd nekem azt, hogy ez a gép felvesz 250W-nál többet. Ennyit meg még a Giga Superb 460W is lazán lead, sőt még egy Chieftec GPS-450 is. Persze ha belefér az árba, akkor inkább Corsair HX450 vagy Enermax Modu82+ 425W, de egy minőségi 400W is lazán elviszi a gépet. Egy normális proceszorhűtő mellett meg kevés meleg levegő jut a tápba, mert kifújja a hátsó házventillátor.
Hide and fear, Cobra Commander is here !

NLZ

Terhelve az a gép fel fog venni legalább 300 wattot.
[reserved]

Cobra

Felvesz a konnektorból annyit, csak abban ugye benne van a táp fogyasztása is. A CX400 meg tud 12V-on 360W-ot, az Everest 400 meg 375-öt. Egyébként találtam tesztet az 5850-ről Techpowerupon, a maximum, amit mértek rajta, az 150W volt. A PhII 945 meg 95W TDP-s, tehát ennél valamivel kevesebb áramot vesz fel teljes terhelésen. A kettő legyen mondjuk 240W, ehhez még jön a chipset, ram, ventillátorok meg HDD, az együtt kb 30-40W, az összesen 280W (ez az elméleti max, ennyit tuning nélkül valószínűleg soha nem fog igényelni a gép). Ez meg benne van mindkét táp 80%-os terhelésében.
Hide and fear, Cobra Commander is here !

NLZ

Vagyis az már szinte 300. :D
[reserved]

Moha

Hehe... nekem itt ketyeg a felültápos Gigabyte ház (egész pontosan egy sötétkék GZ-X6), benne a Corsair 400CX és másfél év alatt semmi bajom nem volt vele. :D Igaz, ez csak egy C2D E7200-es, tuning nélkül, de mind a házventi, mind a táp hűvös levegőt fúj. Még nyáron is max. kézmeleget. Ugye nem azt mondjátok, hogy meg fog halni a táp?

Amúgy a szellőzése jó a Gigabyte háznak (két 12 centis házhűtő 800 rpm-en, passzív videókari és még így sem forró bent a helyzet), meg a gép halk, csak a régi winyó miatt berezonál, ami idegesítő. A HDD felfogatás jól meg lett benne csinálva, de sajnos annyira szűk a keret, hogy semmilyen hangtompító dolgot nem lehet a hdd és a keret közé betenni, így szépen átadja a rezonanciát. :( Ezen kívül más bajom nincs a házzal, és ez is inkább a hdd miatt van (ha lekapcsolom és csak az újabb hdd megy, akkor nem rezonál be.)

Kuroi Tenshi

#12144
Quote from: Cobra on 2010-01-01, 22:03:07
KT, ne mondd nekem azt, hogy ez a gép felvesz 250W-nál többet.

Quote from: Cobra on 2010-01-01, 22:43:35
Egyébként találtam tesztet az 5850-ről Techpowerupon, a maximum, amit mértek rajta, az 150W volt. A PhII 945 meg 95W TDP-s, tehát ennél valamivel kevesebb áramot vesz fel teljes terhelésen. A kettő legyen mondjuk 240W, ehhez még jön a chipset, ram, ventillátorok meg HDD, az együtt kb 30-40W, az összesen 280W

Szóval mégis >250? ;)

Lap ~15-25W (sajnos AMD nem ír TDP értékeket a chipsethez,
de pl. intelnél megnézheted, hogy zabálnak ezek. Pl. az én lapomon
945GC 22.2W TDP, ICH7 3.3W, és ehhez még hozzájön a fesszab,
a különböző lapra integrált perifériás chipek, veszteség, stb; ez a
15-25W az AMD lapok alacsonyabb fogyasztását figyelembe véve),
RAM 2*3-5W, HDD x*10W, ODD x*10-15W, ventik x*1-1.5W, PCI
kártyák (pl hang) 5W: jóval több az, mint 30-40W.
Másrészt 955, ami 125W-os (kategória).
Tehát nézzük: 150 + 125 + 45-65W = 320-340W.

Quote from: Cobra on 2010-01-01, 22:43:35
A CX400 meg tud 12V-on 360W-ot, az Everest 400 meg 375-öt.

A CX400-nál a kondikat írtam, nem a 12Vos ágat.
Az FSP-nél nem az összesített 12Vos teljesítmény, hanem
az ágakra bontás a gond. A szabvány szerint, de sajnos túl
alacsonyan van a túláramvédelem, 18A-nál. Meg úgy
összességében elavultabb és hangosabb darab, meg a
gyártó minőségellenőrzésével is voltak gondok.

Quote from: Moha on 2010-01-02, 00:57:42
Ugye nem azt mondjátok, hogy meg fog halni a táp?

A tiéd messze nincs csúcsra járatva, és a prociról sem
kap annyi hőt, mert a 45nm-es C2D-k, főleg alapon, alig
esznek.

Próféta

#12145
Quote from: Fazék on 2009-12-31, 14:36:26
Quote from: Próféta on 2009-12-31, 14:27:14De nem az számít, hogy szerintem hogy néz ki, hanem hogy azok szerint, akik ezt kérték tőlem ma estére :)
majd adsz pár tanácsot, hogy végül hogy csináltad meg normálisra? csak mert kb pont ugyanezzel a feladattal bízott meg egy rokonom, majd vmikor január elején meg kell csinálnom egy hasonló vetítést és egyelőre 0 tapasztalattal bírok a témában :D

Elárulom a végét: az a fapados megoldás lett, amit az eddigi években is használtam. Ahogy Zsiga jó érzékkel előre megmondta, fölösleges volt szenvedni a többi lehetőséggel. Simán kiírtam a jpg-ket egy doovd lemezre, és az eredeti Yamada játékos szépen lejátszotta őket. Amire figyelni kell:

  • előre le kell skálázni a képeket PAL méretre (pl. irfanview batch convert, resampling), mert a játékos a nagy képeket lassan olvassa be (emiatt lassan tud váltani és nagyon belassul a vetítés) és nem is tudja szépen átméretezni őket, míg számítógépen resamplingolhatsz kedvedre
  • csoportos átnevezéssel olyan neveket kell adni, hogy az ABC sorrendjük a kívánt vetítési sorrend legyen (pl. EXIF dátum-idő alapján), mert legalábbis a mi DVX-6700 játékosunk mindig névsorrendben mutatja a képeket; ilyen csoportos átnevezést tud az Irfanview, vagy ha megmaradtak az eredeti időbélyegek a fájlok létrehozási dátumaként, akkor nyilván a Total Commander is
  • videók esetén feltétlen ki kell próbálni, hogy a játékos viszi-e azt, amit a digitális kamera kiokád magából; kellhet pl. mov=>avi konvertálás, meg esetleg a hangsáv átszabása szokásosabb mintavételi frekvenciára
  • apropos videó és sorrendezés: fájlnévtől függetlenül mindig az összes kép után játssza le a videókat; ha fontos a videók köztes elhelyezkedése, akkor a, b, c, stb. könyvtárakat kell létrehozni: a-ba kerül az első adag kép és az utánuk következő videó(k); b-be az ezután lejátszandó képek és videó(k), stb. Így kézzel kell először az a, aztán a b, stb. könyvtárakat lejátszani, de a sorrend jó lesz.
  • a mi játékosunk könyvtáranként mintha max 684 bejegyzést kezelne, tehát emiatt is fel kell(ett volna) darabolni, pl. napi bontásra

A mezei megoldás hátránya a fent írt 5 bullet point. Továbbá nem tudsz zenét rakni alá, áttűnések tekintetében rá vagy utalva a készülék képességeire, nehezebb kezelni (ez nálunk szempont, mert magán a vetítésen nem voltam személyesen jelen), Ken Burnsről és egyéb animációkról meg ne is álmodj (szerintem persze nem feltétlenül jó ötlet ilyeneket használni).

Egyéb megoldások, amikkel kísérletezgettem:
DVDSlideshowGUI. Ez lenne a legjobb megoldás. Nyílt forrású, és mindent tud, pl. EXIF dátum-idő alapján automatikusan feliratozza a képeket (erre a többi program nem képes, kézzel meg csak nem írod rá több százra). Rengeteg nagy tudású program van integrálva bele, pl. avisynth, Media Player Classic, dvdauthor, ffdshow, HCenc, x264, stb. A gond csak az, hogy 1.0 alatti verziószámot nem véletlenül viseli. Például az MPC-ből egy úgynevezett HC (Home Cinema) nevű verziót tartalmaz, aminek a legfőbb ismertetőjele, hogy végre ugyanolyan gyakran szétfagy, mint a Windows Media Player. Ha kézzel kicseréled egy jól működő MPC-re, akkor ez a probléma megoldódik... részben. Ugyanis sajnos a különböző ablakokban néha MPC, néha Windows Media Player előnézetet használ, utóbbi teljesen beágyazva a DVDSlideshowGUI ablakába (gondolom ActiveX controlként). Nos, a MPC-t ki tudod cserélni működő buildre, de a WMP ugyanúgy lélegzetvételenként fagy szét, mint évtizedes karrierje folyamán bármikor, és persze mindig viszi magával az egész DVDSlideshowGUI-t. Mondanom se kell, hogy egy kulcsfontosságú, kikerülhetetlen ablak teljesen fölöslegesen tartalmaz egy beágyazott WMP előnézetet. Innentől orosz rulett (avagy be tudod-e kattintani, még mielőtt a WMP inicializál?). A végén az tett be, hogy a HCenc-nek is valami minőségmentes buildjét vagy konfigurációját rakták be, mert az a teljes videó kódolása közben framebuffer hibákat dobott és kudarcot vallott; persze korábban, 6-7 képpel próbálkozva mindig jól ment, így hosszú munka után derült csak ki, hogy zsákutca. 
Microsoft Photo Story. Ez a célprogram csak erre az egy feladatra való, amire használni szerettem volna (ellentétben az alapvetően videók összeállítására való Movie Makerrel). Nos, erre az egy célra is lényegében alkalmatlan.
Nem-Live Movie Maker. Felejtsd el.
Windows Live Movie Maker. Baromi jó lenne, könnyen használható és a fontos dolgokat tudja, de csak nagyon hülye felbontású outputokat hajlandó kiadni, és csak WMV-ben. Jól hangzik az 1080p output, meg mobiltelefonra csúcsszuper a 240 soros videó, de nem lehet az mondani neki, hogy mondjuk 576i. Erre persze azután jössz rá, hogy elkészítetted az egészet; miért is néztem volna meg az elején, amikor minden más program tud tetszőleges felbontású outputot generálni? Ha legközelebbi felbontásként 720p-re nyomatod ki, akkor szépen a kép mellé rendereli a fekete csíkokat, ami miatt a TV-n le lesz kicsinyítve, és a közepén egy fekete kerettel övezett téglalapban lesz a vetítés. A megoldás nyilván az, hogy a WMV=>AVI konverzióval együtt (ami mindenképpen eltart egy darabig) a két szélső sávot is levágod valami alkalmas videószerkesztővel. Időszűke miatt nekem erre nem volt lehetőségem, ezért maradt a default megoldás.

Amúgy szinte érzem, hogy van egy triviális jó megoldás, ami ingyenes, mindent tud, stabil, gyors, nem Mac, és működik. Csak véletlenül nem ismerem. De majd most, miután egy napot szenvedtem, és lement a szilveszteri vetítés úgy-ahogy, valaki be fogja nyögni; ez hótziher! :)

EDIT: ja ige, a konklúzió. Ha teheted, vetíts gépről.

Fazék

Quote from: Próféta on 2010-01-02, 13:42:03
köszönöm a kimerítő választ. sajnos tartok tőle, hogy dvd lejátszóhoz leszek kötve és ragaszkodni fog nagynéném a szép animációkhoz és zenéhez, de majd meglátom...

kikuchiyo

Ismét gépbeszerzés, de ezúttal másként!

Bizonyos, közelebbről meg nem határozott családtagom be akar állítani egy külön gépet bizonyos, közelebbről meg nem határozott régi DOS-os programjainak. Addig erősködött, amíg összeraktam neki a lábtámasznak / porfogónak használt régi P1-es roncsot. Előbbi feladatnak többé-kevésbé, utóbbinak nagyszerűen megfelelt eddig, bekapcsolás után azonban kiderült, hogy számítógépnek nem nagyon fog, legalábbis nem olyannak, amilyet én felügyelni akarok. 6 perc alatt bebutuló Win 95, gyanús kerregő és surrogó hangok a dobozból, nem működő lemezmeghajtó - brrr. Az ötlet pontosan annyira életképes, mint ez a gép.
Ajánlottam, hogy a laptopomon csinálok neki egy júzert és azon beállítom a dosboxot, de ez nem tetszett neki.
Szóval kéne egy ilyesmi feladatra alkalmas izé - tehát nem felső-középkategóriás, és nem is feltétlenül új, de azért még is nem agyvérzés-indukálóan régi.
Két utat látok járhatónak: valami 60k-s Atomos egybedobozt újonnan, vagy újítani egy kidobott márkás P3-P4-es gépet.
Kérdés: előbbit milyet, utóbbit honnan?
[spoiler]K_T, kell még neked az a P3-as, ami a szobádban volt? :D[/spoiler]
Failure is the default option

Moha

Nem tudom Budapesten hogy van, de itt nálunk két olyan bolt is van a városban ahol használt, felújított márkás gépeket (HP, Dell, IBM, Compaq, stb) árulnak P2-től P4-ig, ráadásul 3 vagy 6 hónap garit is adnak rájuk. Csak akad ilyesmi a fővárosban is. Én nem egy embernek ajánlottam már ezeket, akik olcsón akartak "nem játékra" gépet.

Fazék

Quote from: kikuchiyo on 2010-01-02, 21:50:46
nálunk az üzletben még mindig megvan az az 1-2x már felajánlott P3-as gép.
azt hiszem klamath-450-es proci, meg vmi 128 vagy 256 MB ram és egy voodoo 3-as 16mb kártya talán, de pontosabban csak holnap tudom majd mondani, ha benézek az üzletbe.