Main Menu

Harcmûvészet

Started by Damnatus, 2004-05-22, 23:32:29

Previous topic - Next topic

Itachi

Nem sértés, de Leung Ting egy csaló.Sosem volt Yip Man személyes tanítványa, sőt egyáltalán közvetlen tanítványa sem.
And then the Mighty Dragon said: "lol noob"

Suszi

A Wing Tsunról én is jókat hallottam. Volt nem is olyan rég a National Geographicon egy "Tudományos harcművészet" c. film. Ott sokféle stílust, ágazatot bemutattak. Köztük volt ez is :) Aki még nem látta, szerintem tölte le, mert egész érdekeseket mutattak.

Itachi

Tudod a Wing Chun nak sok iskolája van és mindegyik abban különbözik,hogy másképp írj a nevét.Pl. Ving Tsun,Ving Chun,Wing Tsun,Wing Tzun, Wing Tsun.A legkamubb iskola ebből a Leung Ting féle WT mivel a fenti iskolák mindegyike Yip Man nagymeser egyik tanítványáé, míg Leung Ting annak eelenére ,hogy azt hazudja, sosem volt Yip tanítványa.

sirtomi

Quote from: Baggio on 2007-05-08, 00:49:55
Ja és fontos hogy "nem igényel különösebb testi erőt vagy hajlékonyságot". Ez pl nálam azért volt fontos mert 22 évesen kezdtem el, és akkor azért már nem lehet pl. a karate-hoz kellő hajlékonyságot kifejleszteni.
Én 25 évesen kezdtem thaiboxolni és lehet megfelelő hajlékonyságot és lazaságot fejleszteni ebben a korban is, csak kicsit fáj az elején :D

Kvikveg

Lazasagot lehet fejleszteni, ezt alairom, csak nem ezerrel kell kezdeni az elejen.
WARNING: module "coffee.exe" did not run correctly. Brain running in limited mode.
Do not meddle in the affairs of dragons for you are crunchy and taste good with ketchup.

Itachi

Quote from: sirtomi on 2007-05-08, 11:48:02
Quote from: Baggio on 2007-05-08, 00:49:55
Ja és fontos hogy "nem igényel különösebb testi erőt vagy hajlékonyságot". Ez pl nálam azért volt fontos mert 22 évesen kezdtem el, és akkor azért már nem lehet pl. a karate-hoz kellő hajlékonyságot kifejleszteni.
Én 25 évesen kezdtem thaiboxolni és lehet megfelelő hajlékonyságot és lazaságot fejleszteni ebben a korban is, csak kicsit fáj az elején :D
hagyjad, nem ért hozzá...

Kuroi Tenshi

Quote from: Itachi on 2007-05-08, 15:52:05

Lehet, hogy szerinted a saját iskoládon kívül mindenki béna, csaló, hamisítvány,
stb., és lehet, hogy igazad is van, de szerintem a nem versenyszerű küzdő-
sportokban az fontosabb, hogy a résztvevők jobb fizikai kondícióban tartsák
magukat, mint nélküle, és néhány alap-készséget sajátítsanak el, sőt, akár jól
is érezzék magukat. Erre a célra sok szerintem meg is felel.
:zen:

Itachi

mondtam én bármit is az én iskolámról??? vki itt nagyon paranoiás...én is voltam WT s.sajnos.tudom miől beszélek.csak ennyi.Én arra gondoltam,hogy nem ért hozzá,hogy az mondani,hogy vki huszon x évesen nem tud laza izületeket produkálni elég nagy butaság.Ami mégrosszabb. ha ezt más mondja neki, mondjuk az adott iskola- a WT től kitelik- az meg az iskolát minősítí.

Kvikveg

Quote from: Kuroi Tenshi on 2007-05-08, 21:17:58
Quote from: Itachi on 2007-05-08, 15:52:05

Lehet, hogy szerinted a saját iskoládon kívül mindenki béna, csaló, hamisítvány,
stb., és lehet, hogy igazad is van, de szerintem a nem versenyszerű küzdő-
sportokban az fontosabb, hogy a résztvevők jobb fizikai kondícióban tartsák
magukat, mint nélküle
, és néhány alap-készséget sajátítsanak el, sőt, akár jól
is érezzék magukat
. Erre a célra sok szerintem meg is felel.
:zen:
Mily igaz. Mar akinek. :) Pl nekem.
Viszont alapkeszsegen tul lehet boven menni, ha az ember nem 5 percig csinalja. Ld Hapkido-s ismeroseimet.  :jee:

En ugy ertettem, hogy ha vki huszoniksz evesen, 4 ev kihagyassal bemegy tizenix evesek koze edzeni, es az edzo nem figyel, konnyen kicsinalhatja az izuleteit. Amikor egyetemen 1-2 ev semmi utan elmentem kosarazni, az edzo teljesen korrektul mondta, hogy ne eroltessem magam. Csak nem biztos, hogy erre mindenki figyel, es az ember csak egyszer cs*szi szet a terdet. Pl Taekwondot alapvetoen szeretem, mindket tesom csinalta par evig, de nem fogok elmenni, mert tudom, hogy a terdet jobban terheli, mint mas. Pedig meg szeretek is rugni, a fene ott egye meg az egeszet. :D
WARNING: module "coffee.exe" did not run correctly. Brain running in limited mode.
Do not meddle in the affairs of dragons for you are crunchy and taste good with ketchup.

Kuroi Tenshi

Quote from: Itachi on 2007-05-08, 22:40:23
vki itt nagyon paranoiás...

Én biztosan nem, mert semmilyen küzdősportot vagy harcművészetet nem űzök,
illetve igen, minél távolabbra el magamtól :D
Csak "finoman" utaltam arra, hogy mostanában sorra szólsz le minden iskolát, és
ez is annak tűnt - így kifejtve viszont már érthető, hogy mire gondoltál.

Love, Peace & Death metal.

Itachi

2 iskolát szóltam le.A másodikról könyvet írhatnék mekkora kamu és hogy lopja ki az emberek zsebéből a pénzt a semmiért.

Baggio

mondtam én bármit is az én iskolámról??? vki itt nagyon paranoiás...én is voltam WT s.sajnos.tudom miől beszélek.csak ennyi.Én arra gondoltam,hogy nem ért hozzá,hogy az mondani,hogy vki huszon x évesen nem tud laza izületeket produkálni elég nagy butaság.Ami mégrosszabb. ha ezt más mondja neki, mondjuk az adott iskola- a WT től kitelik- az meg az iskolát minősítí.
igen lehet fejleszteni a lazaságot, de csak egy bizonyos szintig. a laza izületek nagymértékben függenek az adott embertől, vagyis a genetikától is. Nem lehet mindenki olyan hajlékony mint pl egy balett táncos. Én például alapból nem vagyok nagyon nyúlékony és laza, és nem hiszem hogy nehány év alatt radikális változásokat tudnék elérni, pedig kb naponta nyújtok. Meg attól is függ hogy valaki mit csinált az elmúlt huszon X évben, mert aki semmit sem sportolt, vagy olyan dolgokat, amik ezt nem különösen igényelték, annak igencsak nehéz spárgát csinálni. Meg még sok mindentől. De a lényeg az, hogy az hogy nem igényel a Wing Tsun különösebb hajlékonyságot, vagy testi erőt, ez sok embernek jó. Mert a legtöbb ember nem igazán hajlákony vagy különösen izmos. Az izmosság meg főleg olyan, hogy bizonyos emberek csontozata meg anyagcseréje nem engedi meg a nagy izmok felpakolását. Egyébként nem a mesterek mondták nekem, hogy nem lehet kifejleszteni.

Arról meg valóban van vita, hogy Leung Ting Yip Man tanítványa volt-e. Én elhiszem azt amit a Wing Tsun történetében olvasok, és egyébként fényképes bizonyítékok is vannak. De egyébként nem lehet véletlen, hogy az összes Wing akármi közül a hivatalos Wing Tsun a legeleterjedtebb a világon, és egyértelműen a legnagyobb világszövetsége van (valódi világszövetség, Kínától Amerikáig).

A valódi lényeg meg az, amit Kuroi Tenshi mond, vagyis hogy jól érezze magát az ember, és aktív mozgást végezzen.

Damnatus

Hát, a képességek egyrészt függenek a genetikától, a gyermekkori fejlődés során szerzett képességektől, és a felnőttkori jártasságtól. A genetika meghatározza az elvi maximumot. Sok olyan képesség van, ami csak egy bizonyos életszakaszban mutathat minőségi, léptékbeli fejlődést (pl. egyensúlyérzék, reflexek). A felnőttkori fejlődés a léptéken belül mozog. Egy elvont példa: genetika alapján az emberi teljesítés maximuma képességenként 100. Mondjuk az adott emberünk genetikából (idegek stb.) adódóan 90-et érhet el. A tizes számjegy a gyermekkori fejlődés során határozódik meg, az egyes helyen lévő pedig a felnőttkori során. Ha például ezen személy képesség-értéke 39, akkor gyermekkorában harmadannyit fejlődött a képessége, mint amennyit fejlődhetett volna (3), és a maximumot (9) felnőtt korában.
Valahogy így működik ez, teoretikusan, tudománytalanul.

Szerintem elvárható, hogy a klubok ne vezessék félre a tanítványokat. Ez is olyan szolgáltatás, mint a többi, ezért kell tudatos fogyasztónak is lenni. Ha az embernek kakaót ígérnek, akkor kakaót is kapjon. Ha teát kap, akkor átverték, akkor is, ha az ízlik neki! ;)

Itachi

Quote from: Baggio on 2007-05-08, 23:25:49
igen lehet fejleszteni a lazaságot, de csak egy bizonyos szintig. a laza izületek nagymértékben függenek az adott embertől, vagyis a genetikától is. Nem lehet mindenki olyan hajlékony mint pl egy balett táncos. Én például alapból nem vagyok nagyon nyúlékony és laza, és nem hiszem hogy nehány év alatt radikális változásokat tudnék elérni, pedig kb naponta nyújtok. Meg attól is függ hogy valaki mit csinált az elmúlt huszon X évben, mert aki semmit sem sportolt, vagy olyan dolgokat, amik ezt nem különösen igényelték, annak igencsak nehéz spárgát csinálni. Meg még sok mindentől. De a lényeg az, hogy az hogy nem igényel a Wing Tsun különösebb hajlékonyságot, vagy testi erőt, ez sok embernek jó. Mert a legtöbb ember nem igazán hajlákony vagy különösen izmos. Az izmosság meg főleg olyan, hogy bizonyos emberek csontozata meg anyagcseréje nem engedi meg a nagy izmok felpakolását. Egyébként nem a mesterek mondták nekem, hogy nem lehet kifejleszteni.

Arról meg valóban van vita, hogy Leung Ting Yip Man tanítványa volt-e. Én elhiszem azt amit a Wing Tsun történetében olvasok, és egyébként fényképes bizonyítékok is vannak. De egyébként nem lehet véletlen, hogy az összes Wing akármi közül a hivatalos Wing Tsun a legeleterjedtebb a világon, és egyértelműen a legnagyobb világszövetsége van (valódi világszövetség, Kínától Amerikáig).

A valódi lényeg meg az, amit Kuroi Tenshi mond, vagyis hogy jól érezze magát az ember, és aktív mozgást végezzen.

Akkor nyilván halottál a fénykép meg a karszalag-botráynról.

Baggio

igen hallotam, és utánna is olvastam, hogy sokak szerint a közös képek csak hamisítványok, és állítólag Leung Ting egyes rokonai is tagadják, hogy ő Yip Man nagymester tanítványa lett volna. Mindezek mellet a legfonotsabb az, hogy Leung Ting egy nagyon jó harcrendszert "dolgozott ki", és eredményesen elterjesztette az egész világon. Azt hiszem ezt senki sem tagadhatja. Az a jónéhány videóból pedig, ami fellelhető az interneten, saját tudása is megmutatkozik.
De mint mondtam, én személy szerint elhiszem hogy a tanítványa volt, és szerintem majdnem mindenki így van ezzel aki Wing Tsun-t tanul.

Suszi

Én kb fél éve kezdtem el harcművészettel foglalkozni. Elötte - és azóta is - táncolok (magyar néptánc), ami nagyon hasznosnak bizonyult, mind a mozgások elsajátításában, mind a technikák pontos, helyes ritmusban történő végrehajtásában. Én sem vagyok - már - túl laza, de úgy gondolom, hogy még tudok fejlődni etéren, noha nemsokára betöltöm a 25. életévemet. Ez szerintem leginkább az akaraton, és az adott ember alkatán múlik. Igaz ez rengeteg szenvedéssel, és verejtékkel jár (hozzá teszem, hogy szerintem a könnyen megszerezhető tudás, nem igazi, meg kell szenvedni érte).

Damnatus

Quote from: Baggio on 2007-05-09, 00:11:10
igen hallotam, és utánna is olvastam, hogy sokak szerint a közös képek csak hamisítványok, és állítólag Leung Ting egyes rokonai is tagadják, hogy ő Yip Man nagymester tanítványa lett volna. Mindezek mellet a legfonotsabb az, hogy Leung Ting egy nagyon jó harcrendszert "dolgozott ki", és eredményesen elterjesztette az egész világon.
De ha mindkét állítás igaz, akkor azt nem értem, hogy előbbire mi szükség? minek képet hamisítani stb. ha jó a harcrendszer? Vagy muszály mindenféleképpen vmi ősi kínai harcművész-családba tartozni?

Itachi

Quote from: Baggio on 2007-05-09, 00:11:10
igen hallotam, és utánna is olvastam, hogy sokak szerint a közös képek csak hamisítványok, és állítólag Leung Ting egyes rokonai is tagadják, hogy ő Yip Man nagymester tanítványa lett volna. Mindezek mellet a legfonotsabb az, hogy Leung Ting egy nagyon jó harcrendszert "dolgozott ki", és eredményesen elterjesztette az egész világon. Azt hiszem ezt senki sem tagadhatja. Az a jónéhány videóból pedig, ami fellelhető az interneten, saját tudása is megmutatkozik.
De mint mondtam, én személy szerint elhiszem hogy a tanítványa volt, és szerintem majdnem mindenki így van ezzel aki Wing Tsun-t tanul.

Az egyik a fejcserés dolog volt, ahol is a hamis képen Leung Ting áll Yip Man mellett, de de mint kiderült, az nem is ő eredetileg,hanem egy újságíró csak az eredeti újságíró feje helyére Leung Ting fejét montázsoltva "vki" . A másik ilyen Yip Man temetése volt.Szabály volt,hogy azok kik Yip Man közvetlen tanítványai voltak fehér karszalagot viselnek, míg akik nem azok feketét.És láss csodás Leung Ting en fekete karszalag volt.....Annyira azért nem effektív az a módszer....

sirtomi

Quote from: Baggio on 2007-05-08, 23:25:49
Én például alapból nem vagyok nagyon nyúlékony és laza, és nem hiszem hogy nehány év alatt radikális változásokat tudnék elérni, pedig kb naponta nyújtok.
Én sem vagyok túl laza, egyértelmű, hogy függ attól hogy mit csináltam korábban, meg a genetikai adottságoktól. Én pl súlytemeltem gyerekkoromban, szóval merev vagyok mint egy farönk :)
De nekem is sokat sikerült fejlődnöm pár hónap alatt is, edző szerint 1-1.5 év mire pl tudok spárgázni. A napi nyújtást meg felejtsd el. Ha tényleg keményen nyújtasz (fájdalom küszöb meg még egy pici :D ), akkor egy nap regenerálódás kell, különben csak ártasz magadnak.

Baggio

Quote from: Damnatus on 2007-05-09, 09:18:43
De ha mindkét állítás igaz, akkor azt nem értem, hogy előbbire mi szükség? minek képet hamisítani stb. ha jó a harcrendszer? Vagy muszály mindenféleképpen vmi ősi kínai harcművész-családba tartozni?
az hogy melyik az igaz, még nem dőlt el. Egyébként igazad van, szemlély szerint nekem sem számít annyira, hogy ki mit hamisított-nem hamisított, lényeg hogy maga a Wing Tsun jó

kikuchiyo

Hátha érdekel valakit:

Szombaton 4 órától a Rákóczi úti Butokugan nevű harművészeti központban iaijutsu-, japán tánc-, teaszertartás- és shodou-bemutató lesz.
A Musojikiden Eishinryuu Koumeijuku mestere, Sekiguchi-sensei Magyarországon tart edzőtábort, és ennek keretében fognak bemutatót tartani. Elhozta magával két tanítványát, az egyik táncolni fog, a másik pedig a teaszertartást és a shodout mutatja be. Az utóbbiban a vendégek is részt vehetnek.
Failure is the default option

sirtomi

Thai-box és Low-Kick Magyar bajnokság!

Szept. 2. (Vasárnap), Pécs, Ifjúság uti, Egyetemi Tornacsarnok

Kezdés 12:00-kor! Belépés ingyenes!

Gregory

Solid Snake

Quote from: Gregory on 2007-12-16, 19:45:53
Jujitsu bemutató by Jeremy Corbell
(remélem jó helyre postoltam)

Pfff. Az igen.  :eek:
Egy ilyen ellenfél ellen nem sok esélye van az embernek (meg a sok "feketeöves öngyilkosjelöltnek", akiket a videóban legyűr).

sirtomi

Golyót biztos nem fogja meg. Bár ki tudja :D

Fazék

Csak az igazán erős idegzetűek nézzék meg ezen a honlapon a bemutatóvideót: http://www.dzsindo.hu/
http://www.dzsindo.hu/videogal/dzsindo/dzsindo_clipp.wmv

azt hiszem a nagyon lol topic-ban is könnyedén elfért volna ez...

és ezzel aztán kimennek az emberek az utcára és azt hiszik tudnak valamit.

és kinyíratják magukat...

.Attila

Nincs öv - ok, ez még jó is lehet bizonyos szempontból, bár így nem nagyon lesz visszajelzés a diák felé.
Nincs forma - micsoda nincs?
Nincs tradíció - ezt inkább elhallgatni kéne, nem hírdetni.

Elég furcsán nézett az az egyetlen mozdulat, amit látni lehetett a videóban. Más nincs is? Úgy nem csodálom, hogy nincs öv, ezt elég gyorsan el lehet tanulni, bár úgy tűnik, nem tanácsos eltanulni.

Gregory

Quote from: Fazék on 2008-01-04, 21:26:03
Csak az igazán erős idegzetűek nézzék meg ezen a honlapon a bemutatóvideót: http://www.dzsindo.hu/

azt hiszem a nagyon lol topic-ban is könnyedén elfért volna ez...

és ezzel aztán kimennek az emberek az utcára és azt hiszik tudnak valamit.

és kinyíratják magukat...
Szvsz eléggé a KM-ra hajaz, de amennyi hülyeség van az oldalon is, meg amilyen meggyőző volt ez a videó, tényleg inkább mosolygok rajta. Kíváncsi vagyok mennyi ideig tartana egy küzdelem egy rendes küzdősportot/harcművészetet/önvédelmi rendszert gyakorló féllel szemben.
Mondjuk legalább csinálnak valami testmozgást.

A 'nincs forma'-val arra utalnak, h nincs formagyakorlat(vagy legalábbis ez van a weblapjukon).

Draconire

Quote from: Fazék on 2008-01-04, 21:26:03
A legjobban a befejező mozdulat tetszik, haláli ahogy ellökik az ellenfelet és utána fogják a fejüket.  :muhahah:

kikuchiyo

Majd megmutatom a testvéremnek, ő szereti az ilyen kamu harc-izéket :)

Különben nem biztos, hogy alapból teljesen hülyeség ez a jelmondat. Szerintem sokan vannak úgy, hogy nem szeretnék az idejüket merev, értelmetlen formagyakorlatokkal tölteni, és a hagyományos* stílusokhoz kapcsolódó, kétes értékű spirituális saláta sem érdekli őket, csak egy gyakorlatban is használató önvédelmi tudásra akarnak szert tenni. Kár, hogy a videón látható mozgások inkább random hadonászásnak tűnnek, a végén az elmaradhatatlan "atomvillanás jobbról" mozdulattal.

*Mellesleg a legtöbb, magát ősinek beállító stílus sem idősebb 100-200 évesnél.

Probably related: a testvérem mesélte a kenpo-mesteréről, hogy egyszer részt vett egy bemutatón, ahol néhány nagyon elszállt valamilyen-dós törögetett betonlapokat. Kicsit már unta, hogy nagy elánnal törik ketté a kamu betonlapokat, ezért felállt, odament, és kiharapott egy darabot az egyik lapból :D   
Failure is the default option