Main Menu

Harcmûvészet

Started by Damnatus, 2004-05-22, 23:32:29

Previous topic - Next topic

Kvikveg

WARNING: module "coffee.exe" did not run correctly. Brain running in limited mode.
Do not meddle in the affairs of dragons for you are crunchy and taste good with ketchup.

kikuchiyo

Nem, hungarocell "beton".  :haha:
Failure is the default option

Kvikveg

WARNING: module "coffee.exe" did not run correctly. Brain running in limited mode.
Do not meddle in the affairs of dragons for you are crunchy and taste good with ketchup.

Damnatus

Quote from: .Attila on 2008-01-04, 21:49:39
Nincs öv - ok, ez még jó is lehet bizonyos szempontból, bár így nem nagyon lesz visszajelzés a diák felé.
Nincs forma - micsoda nincs?
Nincs tradíció - ezt inkább elhallgatni kéne, nem hírdetni.
1. Nem mindenhol kell övvel jelölni a haladást lehet más módon is
2. Azért gáz, ha nincs forma, mert annak elvileg az a lényege, hogy a mozdulatsorokat az ember össze tudja fűzni, illetve a sok gyakorlás után automatikussá váljon.
3. Sokkal korrektebb ezt leírni, mint pl. ősi szamuráj család hagyatékának hirdetni, miközben nem az.

Xzone

Quote from: Fazék on 2008-01-04, 21:26:03
Csak az igazán erős idegzetűek nézzék meg ezen a honlapon a bemutatóvideót: http://www.dzsindo.hu/
http://www.dzsindo.hu/videogal/dzsindo/dzsindo_clipp.wmv

azt hiszem a nagyon lol topic-ban is könnyedén elfért volna ez...

és ezzel aztán kimennek az emberek az utcára és azt hiszik tudnak valamit.

és kinyíratják magukat...

"instert ASCII headache man"

Ezzel valóban nem sokra mennének. A kókuszdiótörögetés meg egyszerű "hard body training".

Elég nehéz megmondani, melyik harcművészet adna reális esélyt egy utcai harcban. A legvalószínűbb, hogy a Krav Maga, hiszen azt a a katonaságnál is használják, de nem is feltétlenül harcművészet.

Fazék

Quote from: Damnatus on 2008-01-05, 07:24:30
Quote from: .Attila on 2008-01-04, 21:49:39
Nincs öv - ok, ez még jó is lehet bizonyos szempontból, bár így nem nagyon lesz visszajelzés a diák felé.
Nincs forma - micsoda nincs?
Nincs tradíció - ezt inkább elhallgatni kéne, nem hírdetni.
1. Nem mindenhol kell övvel jelölni a haladást lehet más módon is
2. Azért gáz, ha nincs forma, mert annak elvileg az a lényege, hogy a mozdulatsorokat az ember össze tudja fűzni, illetve a sok gyakorlás után automatikussá váljon.
3. Sokkal korrektebb ezt leírni, mint pl. ősi szamuráj család hagyatékának hirdetni, miközben nem az.
ok, a szöveget lehet védeni, de ezt a hulladék oktatást amit ezek művelnek, már nem igazán :haha:

1-es és 3-as pontokkal egyetértek, de a 3-assal csak részben.
a tradíció nem léte abból a szempontból hasznos, hogy ez kb azt kéne jelentse, hogy aktuális a küzdősport, a kor igényeinek megfelelő. míg ugyebár ezt a kritériumot a legtöbb tradícionális harcművészet nem igazán üti meg, lévén utcai harcban jó részük csak annyira használható, mint egy hering.

2. az előre betanult mozdulatsorok összefűzése márpedig bármennyire is hihetetlennek tűnhet, de pont hogy nem előny. az ilyen betanult mozdulatsorok könnyen megtörhetőek és általában az oktatás erre a pillanat figyelembevételére már nem terjed ki és nem biztos, hogy tud rögtönözni az ilyen betanult küzdéshez szokott jóember. ajánlott példa a krav maga, (ami ugyebár nem harcművészet, hanem önvédelmi harcrendszer, és folyamatosan tesztelik, folyamatosan hatékonyabbá teszik) ahol ugyan megtanítják, hogy egyes támadási fajták ellen hogyan kell védekezni, de ezek általában igen rövid mozdulatsorok és a befejezést már általában az emberre bízzák, mert hisz úgyis megtanították a hatékony ütési formákat, ezek össze-vissza kombinálásaival jóval nagyobb eséllye bír a támadó(k) ellen, mert helyzethez függően tudja igazítani őket, hiszen nincsenek berögzülve, csak az hogy mindenképpen csináljon vmit és ne álljon bambán egyhelyben, vagyis vagy fusson el, ha ártalmatlanította a támadó(ka)t, vagy tegye "még ártalmatlanabbá" őket, ez tőle függ már :D de szerencsére több harcművészet is ebbe az irányba tendál immár.
azon harcművészetek, amik mégse "aktualizálódnak", inkább csak a fizikai erőnlét fejlesztésére és a "lelki béke" elérésére törekedhetnek, de másra sajnos nem igazán jók egy tipikus utcai harcban.

és persze még vannak az egyéb szemetek, mint ez a dzsindo is, de ezekről nem érdemes szót ejteni

Damnatus

Quote from: Fazék on 2008-01-05, 09:28:07
2. az előre betanult mozdulatsorok összefűzése márpedig bármennyire is hihetetlennek tűnhet, de pont hogy nem előny. az ilyen betanult mozdulatsorok könnyen megtörhetőek és általában az oktatás erre a pillanat figyelembevételére már nem terjed ki és nem biztos, hogy tud rögtönözni az ilyen betanult küzdéshez szokott jóember.

Hát, itt valamit félreértesz...
A formagyakorlatoknál elvileg minden technikából megtanulod az átmenetelt minden más technikába. Az, hogy egy adott formagyakorlat ezt milyen sorrendben teszi, az másodlagos. Illetve sok formagyakorlat helyzetgyakorlat is egyben, azaz a technika mellett a térben való mozgást is megtanulod. Továbbá páros gyakorlat is lehet formagyakorlat, ami során valamennyire tesztelhető/gyakarolható az, hogy az adott mozdulatot, mozdulatsort a gyakorló mennyire sajátította el. Továbbá a formagyakorlatok technikák kombinációi, több gyakorlat többféle kombinációt jelent, és ezek során elvileg a tanuló nem csak a konkrét technikák egymásba fonását tanulja meg, hanem több konkrét esetből le tud vonni egy általánsabb érvényű megoldást.

Fazék

formagyakorlat számomra: karate - kb 3-4-5 vagy akár 20-30 mozdulatot egybefűznek és betanulják. számomra ez igen nagy korlátoltságot jelent, én erre gondoltam, szóval tényleg félreértettelek

Gregory

Több harcművészet/küzdősport/önvédelmi és taktikai harcrendszer/etc. egyidejű tanulásáról/gyakorlásáról mi a véleményetek?

Damnatus

Rajtad áll! A lényeg, hogy ne próbáld keverni a kettőt, mert valszeg két eltérő rendszer, két eltérő logikával. Melyekre gondolsz?

Gregory

Heti két thai box, egy Krav Maga a terv. A thai box mindenképpen marad, meg azt csinálom is szeptember óta, KM-re meg ez lesz az első hónap, hogy próbálkozok vele, mert nem csak a boxkesztyűvel végezhető kéztechnikák érdekelnének.
Nem egy eset van, hogy a thai box mellé felveszik a BJJ-t, de me, nagyon van most feles pénzem egy gi-re, ami pedig elég fontos a földharc miatt.

Btw a hétfői KM edzésen szerzett tapasztalataim: az erőnléti részt kicsit kevésnek éreztem, a 90 perces edzés alatt kb. annyira voltam fáradt, mint thai boxon 45 perc alatt, mondjuk alapvetően nem is a nyers erő a fontos(csak úgy mint minden harccal küzdéssel kapcsolatos technikában). A csoportot két részre osztották azokra, akiknek már megvan a P1-es vizsgájuk, és akiknek nincs. Kissé keveseltem a kezdőknek járó figyelmet, két gyakorlatot gyakoroltunk ~45 perc alatt, az edző pedig kétszer végigment köztünk és megnézte, h mit csinálunk, utána ment vissza a haladóbb részre. Tehát nem nagyon lehetett tudni, hogy amit csinálunk azt jól csináljuk-e, vagy rosszul gyakoroljuk be az alapokat. Ettől függetlenül most így visszatekintve élvezhető volt az edzés, most kipróbálom a kettőt együtt egy hónapig, aztán meglátom, hogy megy-e, vagy sem.

Fazék

Quote from: Gregory on 2008-01-09, 21:34:13Btw a hétfői KM edzésen szerzett tapasztalataim: az erőnléti részt kicsit kevésnek éreztem, a 90 perces edzés alatt kb. annyira voltam fáradt, mint thai boxon 45 perc alatt, mondjuk alapvetően nem is a nyers erő a fontos(csak úgy mint minden harccal küzdéssel kapcsolatos technikában). A csoportot két részre osztották azokra, akiknek már megvan a P1-es vizsgájuk, és akiknek nincs. Kissé keveseltem a kezdőknek járó figyelmet, két gyakorlatot gyakoroltunk ~45 perc alatt, az edző pedig kétszer végigment köztünk és megnézte, h mit csinálunk, utána ment vissza a haladóbb részre. Tehát nem nagyon lehetett tudni, hogy amit csinálunk azt jól csináljuk-e, vagy rosszul gyakoroljuk be az alapokat. Ettől függetlenül most így visszatekintve élvezhető volt az edzés, most kipróbálom a kettőt együtt egy hónapig, aztán meglátom, hogy megy-e, vagy sem.
hova jelentkeztél edzésre? ki az oktató?

Lythis

Szerintem semmi gond avval, ha párhuzamosan tanulsz 2-t, csak mindíg tudd, hogy melyik melyik.
Akár használhatod majd arra is, hogy kiegészítsd velük egymást - habár ezzel leginkább akkor érdemes játszani, ha már van mindegyikben tapasztalatod, és az alapok is elég biztosak, addig szerintem semmiképp.

Gregory

Quote from: Fazék on 2008-01-09, 23:32:27
Az edzőnk Rozsnyai Róbert, és ide járok.

sirtomi

Ez a dzsindo elég mókásan néz ki. Nem tudom elképzelni hogy ez hasznos lehet :)
Én maradok a thaiboxnál. Heti 3-4 edzéssel már egész jól megy és szerintem utcán is alkalmazható technikákat is tanulnuk, de remélem nem lesz rá szükségem soha :)

.Attila

Soha sehol nem látom, hogy mennyibe kerülnek a krav maga edzések. Mennyibe is kerülnek?

Gregory

Quote from: .Attila on 2008-01-10, 13:41:17
Soha sehol nem látom, hogy mennyibe kerülnek a krav maga edzések. Mennyibe is kerülnek?
Nálunk havonta(heti 2 x 90 perc) 8 000 HuF, diákoknak/katonai szervezet tagjainak 7 000 HuF, félhavi díj(1 x 90 perc) pedig 4 500 HuF

.Attila

Fazék

Quote from: Gregory on 2008-01-10, 09:58:10
Quote from: Fazék on 2008-01-09, 23:32:27
Az edzőnk Rozsnyai Róbert, és ide járok.
egyszer voltam februári edzőtáborban, gondoltam hátha emlékszem rá, de csak az arca rémlik, az hogy hogyan segített az embereknek már nem.
az én edzőm Pintér Marci volt és vele 100%-osan elégedettek voltunk. Mindenkivel foglalkozott a csoportban.

Zsiga

Quote from: Fazék on 2008-01-10, 16:13:38
egyszer voltam februári edzőtáborban, gondoltam hátha emlékszem rá, de csak az arca rémlik, az hogy hogyan segített az embereknek már nem.
az én edzőm Pintér Marci volt és vele 100%-osan elégedettek voltunk. Mindenkivel foglalkozott a csoportban.
Esetleg őket ismered? 1, 2. Csak mert ők épp itt a szomszéd utcában tartanak edzést, odáig talán még el is mennék... :)

Fazék

Quote from: Zsiga on 2008-01-10, 21:20:15
Quote from: Fazék on 2008-01-10, 16:13:38
Esetleg őket ismered? 1, 2. Csak mert ők épp itt a szomszéd utcában tartanak edzést, odáig talán még el is mennék... :)
Lakatos Péter a magyarországi főoktató tudtommal. Tal Kvores meg még őfölötte van tudásban.
Péterről nem tudok sokat mondani, edzőtáborban teljesen korrekt oktatónak tűnt.
Tal Kvores meg nagyon nagy arc :) olyan ártalmatlannak tűnő kisebb mackószerű alkat, utcán szembejön veled, meg nem mondanád, hogy pár másodperc alatt ki tudna nyírni :D
Magyarul ha jól emlékszem nem igazán tud, angolul kommunikál a néppel. Nagyon szimpatikus volt, edzőtáborban körbe-körbe járkált és mindenkinél mondta/mutatta, hogy mit csinál rosszul, hogyan kéne, stb. amikor nekem segített egy mozdulatsor elsajátításában, éreztem, hogy ez ellen az ember ellen semmi esélyem :haha: gyakorlat végén eljutottam a matrac ütögetéséig, hogy most már elengedhet :haha:
de ő nem tudom mennyire vesz részt aktívan a heti oktatásokban.

fő kérdés sztem, hogy tartanak-e kezdőknek órákat. Lakatos Pétert nyugodtan hívd föl (e-mail-re elég lassan szokott, de azért válaszol arra is), és kérdezd meg, hogy a te múltaddal milyen szintet javasol és hogy mehetsz-e hozzájuk, van-e olyan csoportjuk.

Zsiga

Quote from: Fazék on 2008-01-10, 21:34:11
Lakatos Péter a magyarországi főoktató tudtommal. Tal Kvores meg még őfölötte van tudásban.
Péterről nem tudok sokat mondani, edzőtáborban teljesen korrekt oktatónak tűnt.
Tal Kvores meg nagyon nagy arc :) olyan ártalmatlannak tűnő kisebb mackószerű alkat, utcán szembejön veled, meg nem mondanád, hogy pár másodperc alatt ki tudna nyírni :D
Magyarul ha jól emlékszem nem igazán tud, angolul kommunikál a néppel. Nagyon szimpatikus volt, edzőtáborban körbe-körbe járkált és mindenkinél mondta/mutatta, hogy mit csinál rosszul, hogyan kéne, stb. amikor nekem segített egy mozdulatsor elsajátításában, éreztem, hogy ez ellen az ember ellen semmi esélyem :haha: gyakorlat végén eljutottam a matrac ütögetéséig, hogy most már elengedhet :haha:
de ő nem tudom mennyire vesz részt aktívan a heti oktatásokban.

fő kérdés sztem, hogy tartanak-e kezdőknek órákat. Lakatos Pétert nyugodtan hívd föl (e-mail-re elég lassan szokott, de azért válaszol arra is), és kérdezd meg, hogy a te múltaddal milyen szintet javasol és hogy mehetsz-e hozzájuk, van-e olyan csoportjuk.
Tehát elég pro mindkettő. Ez jó hír. :)
Szerintem bemászom valamelyik edzésre és megkérdezem személyesen, nem szeretek semmit telefonon intézni.

Xzone

Hehe, ez jól hangzik Fazék. A Tal Kvores meg szerintem nagyon romulán hangzású név :)

Zsiga

Quote from: Xzone on 2008-01-10, 21:49:47
Hehe, ez jól hangzik Fazék. A Tal Kvores meg szerintem nagyon romulán hangzású név :)
Nekem is egyből ez ugrott be amikor olvastam a nevét. :D

Fazék

Quote from: Zsiga on 2008-01-10, 21:48:11Tehát elég pro mindkettő. Ez jó hír. :)
Magyarországon tudtommal ők rendelkeznek a legnagyobb szintű letett vizsgával. (expert 1 és expert 2, ahogy a link-eken is írják)
ha jól emlékszem expert vizsgát csak Izraelben lehet letenni, elég szigorúak, hogy kinek ítélnek oda ilyen szinteket.

meséltek is egy történetet, hogy egy expert szintet elérni vágyó vizsgázó ugyan egész jó volt, de az egyik fő vizsgáztató mégis kételkedett a képességeiben. kíváncsiak voltak, hogyan reagál egy éles helyzetre. vizsga előtt a semmiből egyszercsak pisztollyal rátámadtak, amit sikeresen hárított is. de mégse engedélyezték neki a vizsgázást. hogy miért? mert expert szinten már elvárják, hogy ne csak magadat védd meg az ilyen éles helyzetekben, de a körülötted lévőket is, ő pedig sajnos rosszul hárította a fegyvert, a körülötte állók megsérülhettek volna.

Gregory

Szerintem érdemes a kezdő csoportban indulni, mert más harcművészet/küzdősport/mittoménmi begyakorolt mozdulatairól le kell szokni. Legjobban a karatésok és az aikidosok szoktak szenvedni, mert a karatéban sok a megkötés, az aikido-sok pedig folyton csavargatnának, míg a KM alapvetően az ember ösztönös mozdulataira épül(ezért is olyan hatékony).

Tudtommal az összes vizsga BP-n van, Tal Kvores felügyeletével. Magyarországon ők ketten(Tal és Lakatos Péter) a legjobbak.(edit: Fazék megelőzött)

Fazék: Abbahagytad? Nálatok volt slowfight? Kíváncsi vagyok, hogy ez gyakorlatban hogyan megy végbe.

Fazék

Quote from: Gregory on 2008-01-10, 22:05:13Fazék: Abbahagytad? Nálatok volt slowfight? Kíváncsi vagyok, hogy ez gyakorlatban hogyan megy végbe.
sajnos abbahagytam, mert én ilyen 'quitter' vagyok :redface:
slowfight-nál még ott voltam, de sajnos a többség nem igazán képes ténylegesen betartani a lassú küzdelmet, mindenki folyamatosan gyorsult, úgy meg már persze hogy nehéz védeni az ütéseket kezdőként :)
P1 szint meglett volna, de nem akartam vizsgára költeni gondoltam majd egybe leteszem P2-vel együtt, de végül P2 felénél abbahagytam. elkezdtem dolgozni és lusta voltam utána még edzésre is bejárni a nyugatihoz, ami tőlem 1 órányira van...

Zsiga

Persze, kezdő csoportba akarok menni, legalább lesz sikerélményem (képzetlen embereket simán összecsomagolok :D, jó dolog ártalmatlannak kinézni... :__devil:), haladó csoportban meg kb. boxzsák lennék, amihez nincs sok kedvem. :)
Leszokással se lesz sok bajom, semmi küzdősportot/harcművészetet nem csináltam fél évnél tovább, nem igazán volt lehetőségem megszokni egyiket se.
Még az érdekelne hogy az általános erőnlétet mennyire fejlesztik ezek az edzések? Mert nekem arra is szükségem lenne (a mentőápolói meló miatt, elég szopás egy 100 kilós embert cipelni az üresen 50 kilós hordággyal...), viszont se időm se kedvem nem lesz még emellett külön konditerembe járkálni.

Fazék

Quote from: Zsiga on 2008-01-10, 22:21:41Még az érdekelne hogy az általános erőnlétet mennyire fejlesztik ezek az edzések? Mert nekem arra is szükségem lenne (a mentőápolói meló miatt, elég szopás egy 100 kilós embert cipelni az üresen 50 kilós hordággyal...), viszont se időm se kedvem nem lesz még emellett külön konditerembe járkálni.
erőnléti fejlesztés nincsen kihangsúlyozva. szóval egy puhány mint én ugyan kifullad az edzés alatt, de aki sportol, annak vszleg nem kottyan meg különösebben.

Gregory

Steven Seagal's aikido skillz

A thai boxot(vagy boksz-nak kell írni?) pedig azért is szeretem, mert fél éve járok, de még most is minden edzésen teljesen lefáraszt az erőnléti rész, és minden másnap izomlázam van  :smile: