Main Menu

Harcmûvészet

Started by Damnatus, 2004-05-22, 23:32:29

Previous topic - Next topic

Lythis

Quote from: Zsiga on 2008-05-23, 16:08:42
Quote from: chilip on 2008-05-23, 15:28:11
(értem minimum 5-6 év mire eljutok arra a szintre, hogy egy harcban tudjam úgy használni ahogy kell)
Kung fu-t harcban használni? LOL?
Ha nem akarod magad nagyon csúnyán összeveretni, verd ki a fejedből...
Tekintettel, hogy a kung-fu egyik vállfaját tanítják a kínai néphadseregnek is, pusztakezes küzdelem címen, talán nem olyan hülye ötlet, mint gondolod...

teraflare

Szerintem azért ne írd le ilyen hamar a dolgot.
Quote from: Lythis on 2008-05-23, 17:30:12
Tekintettel, hogy a kung-fu egyik vállfaját tanítják a kínai néphadseregnek is, pusztakezes küzdelem címen, talán nem olyan hülye ötlet, mint gondolod...
Arrafele is jól megy a lobbi  :_piszka:  :angyali:

sirtomi

(értem minimum 5-6 év mire eljutok arra a szintre, hogy egy harcban tudjam úgy használni ahogy kell)
Sanda-t tanítják és közelebb áll már a kick-boxhoz mint a kung-fuhoz legalábbis ütések és rúgások terén.

chilip

rossz emlékek? :D kókler kung fu-t ne keverd ide, ez nem az. kínai nagymester idejött most 3 hétre, és egyébként is folyamatosan harci szituációkat mutatnak szinte minden edzésen, hogy amit gyakorlunk hol lehet felhasználni harcban. nem 2 perc alatt rögzül az emberben (ezért mondtam 5 évet kb.), és nem 20 ember ellen kell vagánykodni (ott futni kell de nagyon gyorsan :D )...

Lythis

Quote from: sirtomi on 2008-05-23, 17:33:54
Sanda-t tanítják és közelebb áll már a kick-boxhoz mint a kung-fuhoz legalábbis ütések és rúgások terén.
tény, habár ez már nem annyira tradíció, mint inkább alkalmazás kérdése. pl majom stílusban SZERINTEM elég sok olyan elem van, ami felsleges, bár tény, hogy megzavarhatja az ellenfelet. Ebben ilyen nincs. Viszont ettől még nem lesz kickbox. :)

tera: milyen lobbi? ???

Zsiga

Ahogy sirtomi is írja, annak kb. annyi köze van ezekhez az itthon egyszerű közember számára is tanulható tradícionális kung-fu és társai dolgokhoz, mint szezonnak a faszomhoz.

teraflare : Már miért is ne írjam le? Légyszíves zavarj már ki egy akármilyen kung-fu mestert valami sötétebb pesti kerületbe este hogy kössön bele egy nagyobb darab cigányba, aztán megnézzük mi marad belőle...
Azzal hogy egyesek harcra meg önvédelemre alkalmasnak hirdetik ezeket a hókuszpókuszokat, kb. azt érik el hogy kurvakemény vérpistike pár év tanulásnak nevezett játszadozás után egy húzósabb helyzetből nem fut el, mer hisz ő aztán nagyon sok Bruce Lee filmet látott, aztán csodálkozik hogy két óra múlva arra tér magához hogy varrják össze mindenét a traumatológián. (Rosszabb esetben egy hét múlva az intenzíven ébred úgy hogy több kábel meg cső lóg ki belőle mint otthon a számítógépéből.)

chilip : Felőlem úgy végezteted ki magad ahogy akarod, csak jótanácsként mondom hogy ha meg akarod magad védeni akkor valami fegyverbe fektesd a pénzed, ne a "kínai nagymester" évi háromhetes bahamai nyaralásába... Ha meg sportolni is szeretnél mellette akkor javaslom a futást, az is jól tud jönni.
Ja, igen, akár rossz emléknek is nevezhetjük, bár konkrétan nem az én seggemet rúgta szét egy tök átlagos kinézetű falusi parasztgyerek aki nem is hallott harcművészetről, hanem az egyik nagypofájú harcművész haveromét. Volt ám náluk is kínai nagymester meg minden... ::)

Lythis

Quote from: Zsiga on 2008-05-23, 17:55:23
Ahogy sirtomi is írja, annak kb. annyi köze van ezekhez az itthon egyszerű közember számára is tanulható tradícionális kung-fu és társai dolgokhoz, mint szezonnak a faszomhoz.
magára a harcművészeti ágra gondoltam, és nem célzottan a "bordádtöröm péter" háromnaranccsíkkaltarkított pirospettyes övű nagymester intenzív túlélőgyilokkungfu szakiskolája tm és hasonszőrű társaiban oktatott dolgokra. Aki pedig komolyan foglalkozik harcművészetekkel, annál szerintem alap, hogy nem pattog, hogy ő jajjdekemény. Legalábbis minket karate-n anno szigorúan ez ellen neveltek.

Zsiga

Quote from: Lythis on 2008-05-23, 18:05:01
Legalábbis minket karate-n anno szigorúan ez ellen neveltek.
Igen, minket is. Csak mint látod nem mindenkinél működik, lásd nagy harcos fórumtársunkat... ::)

Gregory

Quote from: sirtomi on 2008-05-23, 10:36:22
Mi az hogy a thaiboxosoknak szét van menve a lábuk? Ismerek jópárat, de szerintem minden rendben van velük :)
Szerintem is teljesen rendben van, legalábbis az én esetemben az első két-három hét után már egészen hozzászokott a lábam, azóta nincsen vele probléma.

A krav magás technika pedig gyakorlatilag az, hogy nem csak kiemeled a lábad(mint ahogy thai boxban), hanem jól előre is lépsz vele, hogy megállítsd a lábát. Így te is fejtessz ki erőt, ő is, jobban fáj(mindkét félnek szerintem). Amit még furának találtam, hogy csak első lábbal védenek, így pl. a hátsó lábra érkező lowkick(még ha nem is túl gyakori) ellen nem nagyon tudnak mit tenni, legalábbis p0-2 szinteken. Felsőbb szinten biztos van rá másik technika is, de ha a civil képzés elsődleges résztvevőit vesszük alapul, egy kicsivel fájdalommentesebb technikára számítottam.

Kung-fu-t leginkább Kínában és mondjuk úgy 5 éves kortól. A Magyarországi kung-fu helyzet szvsz elég siralmas, elanyagiasodott, a technikák pedig nem túl használhatóak. Nem egy kung-fus gyerek volt, aki átjött kipróbálni a KM-et. Érdekes volt nézni az arcukat, ahogy látták, hogy mennyi logika is van abban amit addig tanultak.
Akkor inkább már aikido, ahhoz is kell 4-5 év, hogy használni lehessen, nem is okoz komoly sérüléseket(ami pl. a későbbi rendőrséggel kapcsolatos problémákat is jelentősen csökkenti), van szellemi része is.

Baggio

szerintem igenis meg tudod védeni magad ha rendesen tanulod és gyakorlod a kung-fut. Én wing chunoztam egy darabig. És egyik mesterembe se mernék belekötni. olyan halálosztóak mint 6 Rambó együtt. egypár cigánynak semmi esélye se lenne ellenük (úgy értem több cigánynak 1 ellen)

sirtomi

Nem tudom valaki nézte-e a Discovery Fight Quest sorozatát. A krav maga részt érdemes megnézni. Izraelben brutálisan tanítják :)
No mercy, no rules in krav maga! Finish him as soon as possible! :D

Rounin

Quote from: sirtomi on 2008-05-24, 17:54:22
Nem tudom valaki nézte-e a Discovery Fight Quest sorozatát. A krav maga részt érdemes megnézni. Izraelben brutálisan tanítják :)
No mercy, no rules in krav maga! Finish him as soon as possible! :D

That's called LIFE, isn't? :confused:

Kuroi Tenshi

Quote from: Gregory on 2008-05-23, 18:15:39
Akkor inkább már aikido, ahhoz is kell 4-5 év, hogy használni lehessen, nem is okoz komoly sérüléseket
Where's the fun in that? ;(
:haha:

teraflare

Quote from: Zsiga on 2008-05-23, 18:13:00
Quote from: Lythis on 2008-05-23, 18:05:01
Legalábbis minket karate-n anno szigorúan ez ellen neveltek.
Igen, minket is. Csak mint látod nem mindenkinél működik, lásd nagy harcos fórumtársunkat... ::)
Szegény chilip csak örült valaminek erre ti lehurrogtátok. Mint mondta most kezdte. Mindenki úgy indul neki hogy én leszek a vérpisti és mindenkit lenyomok a diszkóban (vagy csak én vagyok abnormális?  :D), ami normális edzési neveléssel kimegy belőle ahogy Lythis is írta. Wing Tsun-on nekünk is azt tanították hogy ha megtámadnak fuss el. Harcolni akkor érdemes ha nincs más mód (még a pénztárcád elvételét is okosabbnak tartották mint harcolni)

chilip

nekünk se azt mondták hogy ez az ultimate kung fu, és minden szembejövőbe kössek bele... de ha mindenképp harcolni kell, úgy vélem 2-3 évi gyakorlással kicsit nagy előnyöm lesz egy lakótelepi "gyúró-s" pisti ellen :D a vállamat rendbehozta teljesen a formagyakorlataival 1,5 hónap alatt, és a bőrömben is jól érzem magam. innentől kurvára nem érdekel ki mit mond :D csak gondoltam megosztom veletek ezt... ezekszerint rosszul gondoltam...  ^^"

sirtomi

Az a lényeg hogy jólérzed magad :)

Gyúrós pistikkel vigyázni kell, csak egyszer talál el a méretes karjaival... :D

teraflare

Quote from: sirtomi on 2008-05-26, 15:34:22

Én inkább a szorításaiktól félek. Annyira gyorsak nem lehetnek azokkal az izmokkal.

Kvikveg

Nem tanitanak valahol kornyezetbe olvadast magasfokon az elfutni lassuaknak?  :D
WARNING: module "coffee.exe" did not run correctly. Brain running in limited mode.
Do not meddle in the affairs of dragons for you are crunchy and taste good with ketchup.

Lythis

Quote from: chilip on 2008-05-26, 14:54:52
nekünk se azt mondták hogy ez az ultimate kung fu, és minden szembejövőbe kössek bele... de ha mindenképp harcolni kell, úgy vélem 2-3 évi gyakorlással kicsit nagy előnyöm lesz egy lakótelepi "gyúró-s" pisti ellen :D a vállamat rendbehozta teljesen a formagyakorlataival 1,5 hónap alatt, és a bőrömben is jól érzem magam. innentől kurvára nem érdekel ki mit mond :D csak gondoltam megosztom veletek ezt... ezekszerint rosszul gondoltam...  ^^"
nem gondoltad rosszul, örülünk, hogy jólérzed magad a bőrödben, meg ilyenek, de kicsit furán vette ki magát, hogy pár év és zúzni fogok bunyóban. Szóval valahogy úgy gondolom, hogy ezt - pláne másfél hónap után - már valahogy elkezdik elmagyarázni az embernek.
(nekünk első alkalommal megmondták, hogy nem fogunk egy év után sem akciófilmhősök, és ahogy tera is írta, végig sulykolták belénk, hogy csak akkor menjünk bele harcba, ha tényleg az az utolsó utáni utáni megoldás.)

chilip

Quote from: Lythis on 2008-05-27, 01:17:23
Quote from: chilip on 2008-05-26, 14:54:52
nem gondoltad rosszul, örülünk, hogy jólérzed magad a bőrödben, meg ilyenek, de kicsit furán vette ki magát, hogy pár év és zúzni fogok bunyóban. Szóval valahogy úgy gondolom, hogy ezt - pláne másfél hónap után - már valahogy elkezdik elmagyarázni az embernek.
(nekünk első alkalommal megmondták, hogy nem fogunk egy év után sem akciófilmhősök, és ahogy tera is írta, végig sulykolták belénk, hogy csak akkor menjünk bele harcba, ha tényleg az az utolsó utáni utáni megoldás.)

nekünk megmondták, hogy soha nem fogunk akciófilmhősök módjára küzdeni, mert az csak a moziba való :D

sirtomi

Quote from: teraflare on 2008-05-26, 18:29:55
Quote from: sirtomi on 2008-05-26, 15:34:22

Én inkább a szorításaiktól félek. Annyira gyorsak nem lehetnek azokkal az izmokkal.
Tanulsz egy kis Brazil Jiu-Jitsut és nem lesz gond kijönni a szorításból, aztán eltörni a könyökét :D

teraflare

Quote from: Kvikveg on 2008-05-26, 23:50:29
Nem tanitanak valahol kornyezetbe olvadast magasfokon az elfutni lassuaknak?  :D
Hiroshimán és Nagasakin nagy mesterei voltak a környezetbe olvadásnak...  :__devil: (bocs ez szar vicc volt  :frown:)

Quote from: sirtomi on 2008-05-27, 09:45:44
Tanulsz egy kis Brazil Jiu-Jitsut és nem lesz gond kijönni a szorításból, aztán eltörni a könyökét :D
Vagy előveszem a mindig nálam lévő masszázsolajat és kicsusszanok vele.  :D

smash++

Quote from: sirtomi on 2008-05-23, 16:25:08
Valami kung-fu vs Karate
Tudom a cím van kiírva
Most lehet hülyeséget írok, de ez elég Taekwondo-s stílus, kéztartás és láb használat. Vagy a Taekwondo is Karate?

Ha minden jól megy június vége államvizsga és már csak a meló marad (itt pesten), így végre lesz időm és több akaratom, hogy elmenjek valami edzésre...
Most a Thai box-felé áll a választás már csak egy jó klubbot kéne találni (Nyugati-Újpest vonal Váci út).

Ninjutsu nagyon tetszett (de úgy éreztem ide marha sok idő kell amíg hatékonyan tudom alkalmazni) és volt pár dolog amit nem tudtam felfogni... Lábra rúgást, picit érdekesen védtük

sirtomi

Thaiboxhoz is sok idő kell és nekem pl munka mellett nincs túl sok :)

Bp-en menj a Pitbullokhoz edzeni :)

Kvikveg

Quote from: smash++ on 2008-05-27, 13:15:49
...
Vagy a Taekwondo is Karate?
...
A karate japan a Taekwondo meg koreai, ugyhogy nem. :)
WARNING: module "coffee.exe" did not run correctly. Brain running in limited mode.
Do not meddle in the affairs of dragons for you are crunchy and taste good with ketchup.

Lythis

Quote from: Kvikveg on 2008-05-27, 13:24:05
Quote from: smash++ on 2008-05-27, 13:15:49
...
Vagy a Taekwondo is Karate?
...
A karate japan a Taekwondo meg koreai, ugyhogy nem. :)
"Karate or karate-do is a martial art developed in the Ryukyu Islands from indigenous fighting methods and Chinese kenpō. It is primarily a striking art using punching, kicking, knee and elbow strikes. Open-handed techniques, grappling, locks, restraints, throws, and vital point strikes are taught in some styles"

"For example, Hong Hi Choi, a significant figure in taekwondo history had studied Shotokan karate under Gichin Funakoshi. Karate also provided an important comparative model for the early founders of taekwondo in the formalization of their art inheriting some kata and the belt rank system. It should be noted that contemporary taekwondo is technically very different from karate (e.g. relies much more on legs than hands, involves high kicks on the heels, more jumps, etc)."

wiki

smash++

Quote from: sirtomi on 2008-05-27, 13:19:10

Szerintem ahoz kevesebb idő kell, hogy megtanulj jól rúgni vagy viszonlyag gyorsan és pontosan ütni, ha van egy kis alapod. De lehet csak én látom így. Karate alap miatt inkább láb és ütés taapsztaalt van mélyen elrejtve bennem és a Thai szerintem viszonylag gyorsan előhozna egy jó formát belőlem.

Viszont szerintem ahoz már több idő kell, hogy már "szinte" elkell kapni egy ütést vagy úgy kitérni az ütés/rúgás elől, hogy jó helyen megfogd a technika kivitelezéséhez.

Az én véleményem szerint alapvetően ha valaki rendszeresen űz valamit és jó is benne, szinte minden stílusssal megtudod magad védni egy hétköznapi ember ellen.

Most vagy visszatérek a ninjutsuhoz (mert nagyon tetszik, pár dolgot leszámítva) vagy Thai Box. Nehéz döntés...

Egyébként ha valaki megtámad téged pusztakézzel, te védekezel és egy olyan techet használsz ami pl eltöri a karját valahol (elég sok csavarás és törés veszélyes tech van pl a ninjutsuban is, de sorolhatnám a többi ágat). Ebben az esetben téged fognak elővenni? Szerintetek?
Magyarul már hatékonyan meg sem védheted magad? Mert ha nem, kicsit fura, hogy az edzés felét pl nem alkalmazhatom.

sirtomi

Quote from: smash++ on 2008-05-27, 15:50:14
Quote from: sirtomi on 2008-05-27, 13:19:10

Szerintem ahoz kevesebb idő kell, hogy megtanulj jól rúgni vagy viszonlyag gyorsan és pontosan ütni, ha van egy kis alapod. De lehet csak én látom így. Karate alap miatt inkább láb és ütés taapsztaalt van mélyen elrejtve bennem és a Thai szerintem viszonylag gyorsan előhozna egy jó formát belőlem.

Viszont szerintem ahoz már több idő kell, hogy már "szinte" elkell kapni egy ütést vagy úgy kitérni az ütés/rúgás elől, hogy jó helyen megfogd a technika kivitelezéséhez.
Karate alap rúgásokhoz jó, ütésekhez kevésbé, de így valószínűleg tényleg gyorsabban fog menni. Talán a clinching technikát nehezbb elsajátitani, a különböző fogásokat, rángatásokat.

smash++

Az ütésekhez kb annyira volt jó, hogy megtanultam szépen és erőset ütni testre és amikor gyakoroltam anno egy Thai-os haver ellen bekaptam egy két fejre ütést :)
De az ütésekkel úgy vagyok, hogy szép és jó,de élesben inkább maradok a, hogy is fogalmazzak "tenyér ütésnél" (tehát nem kezdek el box módon pofoszkodni, mert eltöröm a nem edzett öklömet).

Meg azért ha tényleg csak mellkason vagy oldalba esetleg combon rúgsz valakit, talán nem lesz akkor baj, mint ha eltörnéd a könyökét, csuklóját vagy a térdét. Mondjuk a második a hatásos, csak utánna magyarázd el a bíróságon, hogy véletlen volt és nem tudtad mit cselekszel :)

Én még mindig azt vallom, hogy egy jó gyors fejrúgás még mindig a leghatásosabb technikáklhoz tartozik (átlag ember ellen), főleg ha tudsz "ilyesztve" rúgni. :P

Sokat alszok még arra, hogy mit is folytassak vagy kezdjek el...