Main Menu

Harcmûvészet

Started by Damnatus, 2004-05-22, 23:32:29

Previous topic - Next topic

Lythis

Köszi! :)
(ebbe a honlapba már sikerült belefutnom, és gondoltam nálam a hiba, hogy a pécsváradi edzőtáboron kívül nem találok rajta más infót - ezekszerint nem :) )

Egyébként
ERRŐL a szoborparkról van szó? Elsőre ez ugrott be, bár mintha a stadionoknál is lennének valamiféle szobrok, de nemhallottam róla, hogy azt a helyet is így neveznék.

.Attila

Szoborpark alatt a Stadionoknál lévő szoborparkot szokták érteni, ha minden igaz.

Fazék

Quote from: .Attila on 2008-08-12, 11:47:59
Szoborpark alatt a Stadionoknál lévő szoborparkot szokták érteni, ha minden igaz.
én és jópár ismerősöm pl nem :p (a Stadionoknál lévőről pl nem is ugrik be, hogy hallottam volna :redface: )
nékünk a XXII. kerületi a Szoborpark :)

Damnatus

Quote from: Cloud on 2008-08-04, 16:18:49
Melyik az a harcművészeti stílus, ahol  többek között megtanítanak katana használatára?
Én a shinkendot tudom ajánlani.
http://www.shinkendo.hu/

Bicskei

hali

erősen kacérkodom h elkezdek valamit sportolni....
leginkább a Kajukenbo és Krav maga fogott meg..(talán a thai box)
de nem tudom h van jó klub/egyesület ahol ezt oktatják...
ebben kérem a segítségeteket, netán ha valaki űzi az szóljon h milyen ésatöbbi..
Ultras liberi

Damnatus

közel melyik van? Az is szempont. Meg, hogy van-e ismerős, akivel mehetnél? A többiben nem tudok segíteni.

Fatal

Krav Maga sport része az erősítésben merül ki, viszont nagyon hasznos önvédelmi alapokra tehetsz szert. Nekem sajnos a térdem miatt abba kellett hagynom.
Some people like to kiss
Some people like to hug
Some lesbians like eating each others shit out of a cup
Some people say I love you
Some even shout it out
Some people puke semi-digested shit into each others mouths

noriko

"I wish I could, but I don't want to."

chilip

próbálj meg olyan helyet keresni, ahol a tradicionálist oktatják :)

Itachi

Noriko!

Mi alapján választasz? Úgyértem miért pont (fúj egyett) modern wushu? Mit keresel? Mozgást?Időtöltést?Sportot? Szépséget? Használhatóságot?Tradíciót? Belső utat? Ezt kérlek ecseteld ha nem gond.Kíváncsi vagyok. ^^
And then the Mighty Dragon said: "lol noob"

Kuroi Tenshi

Quote from: noriko on 2008-09-21, 20:05:43
though...ennél messzebb nem hiszem, hogy eljutok vele... ^^"

fix'd

Amúgy avval az ugri-bugri műanyagkardos ál-kungfuval
megnézném, hogy mire mennének éles helyzetben...

Fazék

Quote from: Kuroi Tenshi on 2008-09-22, 00:19:11Amúgy avval az ugri-bugri műanyagkardos ál-kungfuval
semmire. ez tényleg színtisztán tradíciók ápolása, belső út keresése és hasonló bla-bla-kra alkalmas tevékenység :)
de ha valaki nem önvédelmet akar tanulni, de mozogni szeretne és tetszik neki az ilyen és reméli, hogy szerepelhet a Crouching Tiger Hidden Dragaon Returns 4-ben, akkor vágjon bele  :__devil:

Lythis

Quote from: noriko on 2008-09-21, 20:05:43
megtaláltam, hogy mit fogok majd tanulni!  :whoah:

though...ennél messzebb nem hiszem, hogy eljutok vele... ^^"
:he: :whoah:
sok sikert!

éles helyzet: gépfegyver ellen a kraw-maga-t is baszhatja az ember :D
Nemhiszem, hogy van olyan harcművészet, ami univerzálisan hatékony lenne egyébként. Ráadásul nem a harcművészeti tudás az egyetlen, ami döntő egy éles helyzetben. Szóval ha az ember csak arra gyúr, akkor menjen el egy rakat fradi-ute örökrangadóra, és tanuljon anatómiát, talán avval megy a legtöbbre.

Xzone

Quote from: Lythis on 2008-09-22, 01:10:15
Nemhiszem, hogy van olyan harcművészet, ami univerzálisan hatékony lenne egyébként.

Gun kata :D

Fazék

Quote from: Lythis on 2008-09-22, 01:10:15éles helyzet: gépfegyver ellen a kraw-maga-t is baszhatja az ember :D
úgy látszik kicsit le vagyok maradva az átlagos utcai támadók fölszereltségét illetően, de nem sok gépfegyveresről hallottam eleddig :)
Quote from: Lythis on 2008-09-22, 01:10:15Nemhiszem, hogy van olyan harcművészet, ami univerzálisan hatékony lenne egyébként. Ráadásul nem a harcművészeti tudás az egyetlen, ami döntő egy éles helyzetben. Szóval ha az ember csak arra gyúr, akkor menjen el egy rakat fradi-ute örökrangadóra, és tanuljon anatómiát, talán avval megy a legtöbbre.[/color]
kicsit lebecsülöd a krav-maga-t, ez azért lehet, mert lazán egy rekeszbe rakod a többi küzdősporttal, mikor ez nem is küzdősport, hanem önvédelmi sport.
krav-on nagyon komoly hangsúlyt fektetnek a lélektani fölkészítésre is. mert persze előfordulhat, hogy hiába vágja valaki hibátlanul a betanult technikákat, könnyen hibázhat éles helyzetben, de a krav edzésen a váratlanra is igyekeznek fölkészíteni. ha elhibázol egy technikát, és még élsz, akkor ne az legyen a problémád, hogy hú ezt de elszúrtam, hanem hogy csinálj vmit, lépj tovább, küzdj tovább. az edzés része, hogy megütnek. nagyon kevesek tudják megúszni, hogy becsússzon egy-egy ütés, de ilyenkor sem szabad leblokkolni, erre is fölkészít.
ezen lélektani fölkészítési része miatt merem nyugodt szívvel ajánlani bárkinek a krav maga-t általános önvédelemre. persze azt is tudni kell, hogy elég durva időnként az edzés, szóval csak akkor érdemes menni, ha bírja a gyűrődést az ember.
röviden ennyit fűznék hozzá :)

Lythis

Quote from: Xzone on 2008-09-22, 01:16:38
Quote from: Lythis on 2008-09-22, 01:10:15
Nemhiszem, hogy van olyan harcművészet, ami univerzálisan hatékony lenne egyébként.

Gun kata :D
shit, I forgot :D

Fazék: a küzdősportokat eleve nem tartom alkalmasnak önvédelemre, pont azért, mert sport. A harcművészettel az ember mehet valamire, de csak avval, hogy tud x kata-t, még nem ér semmit.
A lélektani felkészítés meg egy olyan dolog, amit vagy oktatnak, vagy nem. Ha krav-on mindenhol alapból bennevan az oktatásban, az természetesen hatalmas pozitívum. Ugyanakkor annak ellenére, hogy ez az izraeli fegveres erők hivatalos közelharci technikája, úgy gondolom, hogy erőteljesen túl lett misztifikálva, mint önvédelmi forma. Persze ez anno már el lett játszva a karate-val, aztán a kung-fu-val is, szóval nem újkeletű dolog. Ennek ellenére nem hiszem, hogy sokkal több lenne, mint bármelyik másik. 
Nyílván a csodás levegőbenpiruettező kungfu tudását az ember tömegben, vagy sikátorban megsütheti.
Viszont nem kell túlmisztifikálni egyiket sem. Ténylegesen úgyis csak akkor tanul meg az ember hidegfejjel gondolkodni éles helyzetekben, ha már átélt olyat. És akkor sem biztos, hogy elsőre. És hiába készít az edződ lelkileg, akkor sem fogja adott esetben kitörni a karod, vagy visszatörni az ujjaidat, csak hogy megtanuld, hogy erre vigyázni kell.
És végsősoron a legjobb önvédelmi technika még mindíg az, ha az ember kimarad a balhéból.

Fazék

Quote from: Lythis on 2008-09-22, 01:57:28
Fazék: a küzdősportokat eleve nem tartom alkalmasnak önvédelemre, pont azért, mert sport. A harcművészettel az ember mehet valamire, de csak avval, hogy tud x kata-t, még nem ér semmit.
rosszul fejeztem ki magamat, ez nem sport, hanem önvédelmi tanfolyam. továbbá, itt nincsenek kata-k. direkt ösztönöznek is rá, hogy te védekezésnél te rögtönözz, te fűzd össze ahogy "kézre esik" az egyes mozdulatokat. csak az alapelveket vésik bele az agyadba, hogy késes támadásoknál mikre kell rohadtul figyelni, melyek azok a mozdulatok, amiket hacsak nem akarod fölnyársalni magad, akkor kerüld, stb, stb.
amúgy FAQ a hivatalos oldalon, persze a szokásos reklámszövegnek tűnhet elsőre, de talán jobban megfogalmazzák, amit mondani akarnék.
Quote from: Lythis on 2008-09-22, 01:57:28A lélektani felkészítés meg egy olyan dolog, amit vagy oktatnak, vagy nem. Ha krav-on mindenhol alapból bennevan az oktatásban, az természetesen hatalmas pozitívum. Ugyanakkor annak ellenére, hogy ez az izraeli fegveres erők hivatalos közelharci technikája, úgy gondolom, hogy erőteljesen túl lett misztifikálva, mint önvédelmi forma. Persze ez anno már el lett játszva a karate-val, aztán a kung-fu-val is, szóval nem újkeletű dolog. Ennek ellenére nem hiszem, hogy sokkal több lenne, mint bármelyik másik. 
Nyílván a csodás levegőbenpiruettező kungfu tudását az ember tömegben, vagy sikátorban megsütheti.
Viszont nem kell túlmisztifikálni egyiket sem. Ténylegesen úgyis csak akkor tanul meg az ember hidegfejjel gondolkodni éles helyzetekben, ha már átélt olyat. És akkor sem biztos, hogy elsőre. És hiába készít az edződ lelkileg, akkor sem fogja adott esetben kitörni a karod, vagy visszatörni az ujjaidat, csak hogy megtanuld, hogy erre vigyázni kell.
minden ikmf krav maga edzésnek része a lélektani fölkészítés.
amúgy sztem menj el egy-két krav edzésre, azt hiszem megnézni még ingyen is engedik és sztem hamar megváltozna a véleményed ;)
Quote from: Lythis on 2008-09-22, 01:57:28És végsősoron a legjobb önvédelmi technika még mindíg az, ha az ember kimarad a balhéból.[/color]
lehet hogy nevetni fogsz, de krav-on speciel ezt is oktatják :) vagyis vannak gyakorlatok, hogy becsukott szemmel állsz egyhelyben, a támadó hanggal jelez, hogy indul a támadás, kinyitod a szemed, és ha kellő távolságban van a támadó, akkor futni kell, ha közel, akkor védekezni.

szerk: persze könnyen lehet ebben az egészben egy kis túlmisztifikálás, de ahonnan én nézem, onnan egyelőre számomra nem látszik :redface:

noriko

Quote from: Itachi on 2008-09-21, 20:52:40
Noriko!

Mi alapján választasz? Úgyértem miért pont (fúj egyett) modern wushu? Mit keresel?
Quote from: Itachi on 2008-09-21, 20:52:40Mozgást?Időtöltést?Sportot? Szépséget? Használhatóságot?Tradíciót? Belső utat? Ezt kérlek ecseteld ha nem gond.Kíváncsi vagyok. ^^
Quote from: Fazék on 2008-09-22, 00:22:42
de ha valaki nem önvédelmet akar tanulni, de mozogni szeretne és tetszik neki az ilyen és reméli, hogy szerepelhet a Crouching Tiger Hidden Dragaon Returns 4-ben, akkor vágjon bele  :__devil:
Szóval ha önvédelemre, használhatóságra vágynék, akkor nyilván mást választanék. De mivel  nem áll szándékomban senkit megverni, és leginkább az elbújás-futás kombinációt tervezem alkalmazni esetleges éles helyzetben (vagy megszívom), elsősorban olyat keresnék, ami szép, látványos, és keleti harcművészeti technikákra épít.

Mivel kiindulópontom a 0 ismeret volt harcművészetek terén, fogtam a youtube-ot, és néztem, melyik mennyire tetszik.
Taekwondo túl merev volt és kemény.
Karate enyhébb, de még mindig merev.
Jiu jitsu és brazil jiu jitsu birkózós és földhözragadt.
Aikido (azt hiszem) vállon átdobálós.
Kung fu már lágyabbnak, táncszerűbbnek tűnt. Aztán kidobott a kereső pár modern wushu videót, felszínesen utánaolvastam (wiki), és tetszett.

tldr: Mozgást, sportot keresek, gimnasztikai és táncszerű elemekkel, keleti harcművészet köntösébe bújtatva. Esetleges fegyverhasználat előny. :)

Kvikveg

Quote from: Fazék on 2008-09-22, 00:22:42
Quote from: Kuroi Tenshi on 2008-09-22, 00:19:11Amúgy avval az ugri-bugri műanyagkardos ál-kungfuval
semmire. ez tényleg színtisztán tradíciók ápolása, belső út keresése és hasonló bla-bla-kra alkalmas tevékenység :)
:lol:

Krav-Maga-s oldalnak jo humora van. :D
WARNING: module "coffee.exe" did not run correctly. Brain running in limited mode.
Do not meddle in the affairs of dragons for you are crunchy and taste good with ketchup.

teraflare

Noriko szerintem kimondottan szép és művészi stílust választott  :jee:.

A krav vs everything hez inkább nem szólok, főleg az én táncommal  ^^" Legfeljebb annyit hogy azért az edzésen sem tudnak rendesen felkészíteni a valóságra mert azért tudod hogy edzésen nem múlik rajta komoly dolog. Komoly helyzetben meg vagy jól csinálod vagy nem.

Quote from: noriko on 2008-09-22, 11:17:26
De mivel  nem áll szándékomban senkit megverni,
De mi rosszak voltunk úrnőnk, büntess meg...

noriko

és ha már felmerült a kung fu:
Quote from: MoziÜnnep 2008
Sugár mozi (Örs vezér tere 24, XIV. kerület, Budapest)

Szeptember 27. szombat
9.30-tól és 11.30-tól is élõ kungfubemutatóval kezdõdik a Kung Fu Panda címû film elõtt a SHIRAYAN VAJRAMUTTHÍ iskola közremûködésével. A harcosok mestere: Fejér Gábor

Szeptember 28. vasárnap
9.30-tól és 11.30-tól is élõ kungfubemutató a Kung Fu Panda címû film elõtt SHIRAYAN VAJRAMUTTHÍ iskola tolmácsolásában. A harcosok mestere: Fejér Gábor

Fazék

Quote from: teraflare on 2008-09-22, 11:50:03
Noriko szerintem kimondottan szép és művészi stílust választott  :jee:.
abszolút. én nem kritizáltam, sejtettem, hogy nem azért választotta ezt, mert mindenkit el akar majd verni, csak a kérdésre válaszoltam, hogy amúgy nem sokat ér a valóságban :)

Quote from: teraflare on 2008-09-22, 11:50:03
De mivel  nem áll szándékomban senkit megverni,
De mi rosszak voltunk úrnőnk, büntess meg...
csak szeretnéd :ejnye:

teraflare

Quote from: Fazék on 2008-09-22, 11:57:40
abszolút. én nem kritizáltam, sejtettem, hogy nem azért választotta ezt, mert mindenkit el akar majd verni, csak a kérdésre válaszoltam, hogy amúgy nem sokat ér a valóságban :)
Bocs Fazék, nem szerettem volna úgy írni, hogy azt hidd te kritizáltad. (nem is idéztem senkit) Csak elmondtam a véleményem.   :kocc:

Quote from: Fazék on 2008-09-22, 11:57:40
csak szeretnéd :ejnye:
Butabi ON
Dehogyis...
...
...
...
NANÁ!!!!  :D
Butabi OFF

Nakedape

a videón  folyamatosan kerestem a damilokat..
Noriko, majd ha tanultad linkelj videót arról is :D

a nekem való harcművészet, mozgékonyságomból, és kordinációs képességemből kiindulva valami ilyesmi lehet, csak még erősíteni kell, viszont látványos, és ahogy nézem van formaruhám
Nothing About Culture Makes Sense Except in the Light of Evolution

smash++

Nos, mivel jelenleg nem nagyon van lehetőségem vmi kardos harcművészetet űzni vettem egy Bokken-t és magamtól gyakorolok és még a haverommal szoktam gyakorolni a hétvégén.
Most, hogy picit megízleltem mit is jelent kard-al vívni más szemmel nézem a filmeket és azokat is akik ilyen fegyvereket tudnak kezelni.
Nem akarok viccet csinálni ebből és nem is használjuk hülyeségre a bokkent. Komolyan tiszteletben tartjuk ezt a harcművészetet annak ellenére, hogy nem ismerjük. Viszont nem ártana valami védőfeleszerlést is vásárolnunk vagy vmi hasonlót, mert néha becsúszik egy támadás :D

Ezen kívül vettem egy gyakorló Nunchaku-t amivel szintén csak magamtól gyakorlok és általában youtube vagy vmi hasonló helyeken keresem a használati útmutatót.

Szeretnék segítséget kérni abban, hogy valaki tud-e esetleg valami jó könyvet vagy oktató filmet a kard használathoz. Vágások, védekezések, esetleg technikák.
A Kenjutsu tetszett, de nem tudom mennyi az esélye, hogy eljutok az edzésig vagy egyáltalán megtalálom azt a helyet ahol oktatják :) (1 oldallal korábban volt róla szó).

Októberben pedig jöhet a Thaibox. Még mindig nem tudom, hogy 1 év múlva hol fogok lakni (egyenlőre Újpest városkapu), így egy közeli klubb mellett döntöttem. Mozgás, erősítésre tökéletes és még ha rövid ideig is maradok a klubban hasznos dolgokat tanulok.

Damnatus

...elsősorban olyat keresnék, ami szép, látványos, és keleti harcművészeti technikákra épít.
...
tldr: Mozgást, sportot keresek, gimnasztikai és táncszerű elemekkel, keleti harcművészet köntösébe bújtatva. Esetleges fegyverhasználat előny. :)
Ah so, szóval komolyan gondoltad...  :oops:
Ez esetben én még a tai chit is tudom javasolni, unokatesóm jár, és nagyon elégedett vele. majd megkérdezem tőle a részleteket.
Quote from: smash++ on 2008-09-22, 12:27:26
vettem egy Bokken-t és magamtól gyakorolok és még a haverommal szoktam gyakorolni a hétvégén.
Most, hogy picit megízleltem mit is jelent kard-al !! (karddal) vívni más szemmel nézem a filmeket és azokat is akik ilyen fegyvereket tudnak kezelni.

Szeretnék segítséget kérni abban, hogy valaki tud-e esetleg valami jó könyvet vagy oktató filmet a kard használathoz. Vágások, védekezések, esetleg technikák.
Szóval autodidakta módon elég nehéz megtanulni "kardozni", de az semmiféleképpen nem lesz harcművészet. :(
A filmekből nem nagyon érdemes tanulni, mert a látványra mennek, nem a hatékonyságra, és a fogások háromnegyedét semmilyen kardstílus nem használná
A könyvek csak azoknak segítenek, akik már ismerik a stílust, technikákat, mert az átvezető mozdulatok nincsenek benne.
Én nem javaslom - amennyiben komolyan gondolod - az oktató nélküli gyakorlást, mert sokkal nehezebb valamit begyakorolni elölről, mint a rosszul rögzült dolgokat kijavítani.
Menj el akár shinkendo, kendo, iaido, vagy kenjutsu edzésre, és válassz! ;)

smash++

Kenjutsu edzésre szívesen elmennék és lehet mepróbálom megoldani...
Filmekből semmi képpen nem, mert azt úgy értettem, hogy már látom mennyire nem valósághű a dolog :D
Harcművészet nekem ebből nem tudom mikor lesz :( . Egyenlőre majd ha ténylegesen eldől, hogy kb hol fogok lakni hosszú távon jobban fogok tudni választani.

Itachi

Rendben.Akkor adok egy linket, ott jó helyen leszel, ha modern wushu érdekel....

http://www.magyarkungfuegyetem.hu/
And then the Mighty Dragon said: "lol noob"

teraflare

Quote from: Damnatus on 2008-09-22, 12:29:07
Én nem javaslom - amennyiben komolyan gondolod - az oktató nélküli gyakorlást, mert sokkal nehezebb valamit begyakorolni elölről, mint a rosszul rögzült dolgokat kijavítani.
100% ig egyetértek  :tezsvir:

Quote from: smash++ on 2008-09-22, 12:47:59
Filmekből semmi képpen nem, mert azt úgy értettem, hogy már látom mennyire nem valósághű a dolog :D
Hát igen ezért kaptam is lebaszást hogy én nem vagyok egy kung fu mester és "csak" a lovagrendben csapkodtam a karddal (freestyle), de azért azt a csúcsgagyi kardozásokat még én is simán látom hogy nem valósághű.