Tudomány és Technika

Started by Exo, 2004-07-08, 21:40:16

Previous topic - Next topic

Exo

A világ modernizációja meggyorsította az ilyesféle dolgokat is...
Ha van valami érdekesség (új találmány, technológiai újítás, fefedezés vagy tanulmány), amiről a közelmúltban hallottatok és megosztanátok a fórumozókkal....akkor csak tessék...a hely megteremtetett! :D

Például nemrég olvastam a Suzuki cég egyik újdonságáróról, a Modile Terrace nevezetű "autóról". :) A 6 személyes egyterű érdekessége, hogy hatalmas helyen üveggel borított a felszine és elég szépen variálható az utastere...a nevét is innen kapta, ugyanis néhány perc alatt egy "teraszt" lehet varázsolni az autóból :D

.Attila

Blu-Ray technológia:
Hamarosan, úgy 1 éven belül gyakorlatilag leváltja a DVD technológiát. Egy lemez kapacitása 27 gigabyte (!!!) lesz, tehát agyonveri a DVD-t.
A PS3 már ezzel a technológiával fog működni. A PS3-at előreláthatólag 2006-ban kezdik piacra dobni (legkorábban, de lehet, hogy később). Két verziója lesz:
1. Úgy, mint a mostani PS2, lehet vele természetesen játszani, ill. DVD-t nézni, csak ugye ez Blu-Ray technológával fog működni (visszafelé kompatibilis, azaz lehet játszani vele a "régi" DVD-kkel is). Ára várhatóan 200 € körül fog alakulni.
2. A nagyobbik változat ezekre szintén képes lesz, plussz lehet vele majd TV-ről felvételt készíteni, azt lemezre kiírni, zenét hallgatni és szerkeszteni, saját videofelvételeket nézni rajta. (lassacskán a kutyát is leviszi helyettem :D). Ez úgy 600-700 €-ba fog kerülni.

Már a játékok is készülnek rá, csak mivel maga a Sony sem tudja, hogy mikre lesz képes a gép, így a programozók is csak tippelgetnek. Az első csapat, aki bemutatta készülő játékát, az a Digital Extremes (Un-real játékok készítője) volt, játékok címe: Dark Sector. Készítettek ízelítő videot belőle, ami a játékból van, és nem renderelt video.

Baldy

Quote from: TriviBlu-Ray technológia:
Hamarosan, úgy 1 éven belül gyakorlatilag leváltja a DVD technológiát. Egy lemez kapacitása 27 gigabyte (!!!) lesz, tehát agyonveri a DVD-t.

Ja én is hallottam erről a technológiáról, bár annak már kb. 1 éve, ha nem több... A lényege, ha jól emlékszem az, hogy mig a CD és a DVD piros lézerrel működik, a Blu-Ray technológia kék lézert használ, aminek sokkal nagyobb a frekvenciája, igy a sugár, amivel dolgozik, sokkal vékonyabb. Ennek köszönhető a közel 5-szörös kapacitás növekedése.
Bár ahogy én most ezt a tech-t elképzelem, nagyon érzékeny lesz a kütyü, ugyhogy biztos nem lesz PS3 2006-ra (véleményem szerint)...
Az emberek ritkán hiszik el az igazságot, amikor látják, és még kevésbé, amikor nem akarják látni

Öngyilkosság: fõnév: amikor azt mondod Istennek, hogy nem rúghat ki, mert felmondasz.

Zanador

Ez ugye az amit egy újságban is irtak. Ott egy spec papirlemezt használtak. :D A PS3 meg érdekel, hogy mit fog tudni, amiket hallottam róla azoktól leesett az állam. (azért nem irok ide részleteket, mert mint ez fentebb olvasható: még messze nem biztos, és én is csak úgy hallottam :)) Tudtok valami cimet adni, hogy merre lehet azoknak a bemutatóknak utána nézni?
Following the tracks of an angel.
Csak az életét hosszabbitja meg az aki ébren tölti az éjszakáit.
A pohár lehet félig tele, de a tár mindig félig üres...

.Attila

Quote from: ZanadorTudtok valami cimet adni, hogy merre lehet azoknak a bemutatóknak utána nézni?
Ezek a bemutatók egy újság (PS Guru) DVD mellékletén volt. Nem tudom, hogy neten hol lehet levadászni. Ezen  a mellékleten egyébként egy PSP játékot is bemutattak (grafika tényleg jó, fõleg ahhoz képest, hogy egy hordozható kis gépre való játéké, de pont egy béna játékot kellett bemutatni :ejj: ).

Moha

Kérdés, hogy a Blue-Ray mennyi idõ alatt fog elterjedni...
A CD-nek még viszonylag sok idõ kellett, a DVD már sokkal gyorsabban terjedt el, lehet, hogy ennek még kevesebb idõ kell majd?
Egyébként az árak alakulása elég érdekes. Míg a CD írók ára elég sokáig magas volt, és a lemezek ára folyamatosan csökkent, addig most a DVD írók árához képes viszonylag drágák a lemezek.
Ki tudja, mennyi lesz egy Blue-Ray-es lemez...
De az biztos, hogy a technika egyre gyorsabban fejlõdik. Viszont mivel a Blue-Ray is a CD-DVD technológiára épül, egy-egy eszközbe 1 szerencsétlen lencséhez egy csomó lézert be kell építeniük... nem fog ez a minõség rovására menni?

.Attila

Quote from: Mohaaddig most a DVD írók árához képes viszonylag drágák a lemezek.
Dehogy drágák. Ha nem is a nem_túlzottan_legálisnak_tûnõ_dvd-ket nézzük (most Princo-t 105 Ft/db-ért lehet szerezni), hanem elmegyünk egy üzletbe, akkor mondjuk már 500 Ft-ért is tudunk szerezni. De vegyünk 700 Ft-ot, mint átlagárt. Egy cd meg 150 Ft.
Egy cd 700 megát tárol, a dvd kb. 4500-at, azaz több, mint a 6szorosát, pedig az ára kevesebb, mint az 5szöröse. Azaz a DVD ára relatíve kisebb.
És mondom, DVD-t már 105 Ft-ért is be lehet szerezni, CD-t meg min. 65 Ft-ért. Itt az arányok még jobbak a DVD javára, mint az elõzõnél.

Moha

Nem a CD árához hasonlítottam, hanem a DVD írók árához. Mert míg anno egy CD-író volt 40e Ft és egy írható CD 300 (még 1% sincs), addig ma egy DVD lemez az író árának kb 3%-a. Persze, ha a mai CD írókhoz hasonlítjuk, akkor nincs különbség.
Az biztos, hogy ár-kapacitás viszonyában a DVD jobb, viszot én már régóta nem veszek márkátlant sem CD-bõl, sem DVD-bõl. DVD-bõl meg a márkásabb 600-700Ft között mozog.
Én nagyon befürödtem egy "mindenhol kapható és nagyon jó" márkával (ami azóta - vajon miért - eltûnt a piacról), azóta inkább legyen drágább, de jobb.

Komplikato

Quote from: Moha... viszot én már régóta nem veszek márkátlant sem CD-bõl, sem DVD-bõl. DVD-bõl meg a márkásabb 600-700Ft között mozog.
Hmmm. Jó minõségû 4x Ritek (lila) 170 Ft, Ritek 8x (G08?) 210Ft, TDK 8x (zöld, Fuji gyártmány) 220Ft körül van ha gurigába vezi valaki.
AZ übergagyinak kikiáltott (normális írókal még is jól írható) Princo 4x meg van ahol 80Ft alatt van. De szlovákiában a rendes DVD tokos Eurodata is kapható 200 körül. SZóval valami nagyon májer lemeznek kell lennie 600-ért.  :)
"Figyelj arra, aki keresi az igazságot és őrizkedj attól, aki hirdeti: megtalálta." - (André Gide) 

Moha

Quote from: KomplikatoEurodata is kapható 200 körül.
Na attól mentsen meg az ég! Errõl a tipusról beszéltem. Sorozatban úgy jártam a Eurodata CD-kkel, hogy egy fia karc vagy valami nem volt rajtuk, 2 év után mégis csak a CD elején (belsején) lévõ adatokat lehetett olvasni, a többit nem. Ezzel szemben az 5 éves, karcos Philips CD tökéletesen olvasható.
QuoteSZóval valami nagyon májer lemeznek kell lennie 600-ért.  :)
Speciel most Verbatim-ot vettem. Tudom, hogy ennyiért drága volt, de mivel nekem nincs saját DVD íróm, nem fogok 25db-os csomagot venni. Meg amúgy sem szeretem a tok nélkülit.
Nem tudom, ti merrefelé bótoltok olcsó DVD-t, de itt még nagykerben is 550 Ft a TDK...

Amúgy meg, ha ekkora árkülönbség van, akkor ott már nagyon sántít valami.

kisvirag

hm... szerintem nem sántít semmi... igaz, hogy még nem telt el két év, hogy megtudjuk, mennyire tartósak ezek a primco lemezek, de szépen írhatóak, és ami még szebb teljesítmény tõlük: volt olyan DVD, ami az übergagyit simán vitte, a jó márkás cuccot meg kiköpte.... na, mondhatjuk azt, hogy a cucc volt rossz, de hát, mind1.
mondjuk tény, hogy a DVD árát sokáig próbálták magasan tartani, és ha jól emlékszem, kereskedelmi forgalomban kapható írókra is többet kellett várni, de nem tudták sokáig tartani.
tényleg, arról halottátok, hogy kukoricából csinálnak CD-ket?
nemrégiben még tudtam, hogy pontosan hány szem kukorica kell egy 12 centis CD-hez...
Az emberek azért magányosak mert falakat építenek hidak helyett.

.Attila

Quote from: MohaAmúgy meg, ha ekkora árkülönbség van, akkor ott már nagyon sántít valami.
:) Voltál már marketing elõadáson? Ha nem, látogassál, sok érdekes dolgot lehet ott hallani (már persze, ha jó a tanár).
Ha vminek magas az ára, akkor azt jelenti, hogy jó a minõsége? Ha a másik olcsó, akkor az csak gagyi lehet?
Mondok egy tényt: a polimertechnológiák nagyon olcsók, tkp. csak a berendézesek jelentenek igazi költséget (+ természetesen a logisztika). De mivel itt nagyon kicsi dolgokról van szó, és naponta iszonyatos mennyiséget lehet gyártani, a per darab költség nagyon-nagyon alacsony.
Magyarul nem a DVD-t fizettetik meg veled, hanem a márkanevet.

.Attila

Quote from: kisviragtényleg, arról halottátok, hogy kukoricából csinálnak CD-ket?
nemrégiben még tudtam, hogy pontosan hány szem kukorica kell egy 12 centis CD-hez...
Nem, és egy kicsit meg is lepett, de el tudom simán képzelni: a CD mûanyag - *polimer tanár csúnyán néz* - ...ööö... polimer, nem tudom melyik, de a lényeg, hogy a polimerek alapja növényi eredetû anyag.
De Tiaro talán többet tud mondani (ha jól emlékszem, õ gépészes, aki sok anyagismeretet tanult).

Komplikato

Na igen, de a "kukorica" lemezek lényege az lenne, hogy talajba kerülve szépen lebomlanak, vagy mi :)
Tehát jelenleg még "speciális", a legtöbb lemez a "soha nem tûnök el" kategórába tartozik.

Árhoz meg: Megdöbbenve hallottam nemrégen, hogy (biztos nem minõségi) DVD lemezt 1000-es tételben egyesek 50Ft-ért vesztegetik. Akkor mennyiért szerzik be?
Azért ott a másik fele, a Philips DVD+DL 4200 a Verbatim DVD+DL meg 3990 Ft körül van  :beken:
(És ebben az a vicces, hogy mindkettõt egy harmadik cég gyártja ugyanazon gépeken, és azonos alapanyagból ...)
Szóval kétrétegût sokára kapni ólcsón.
"Figyelj arra, aki keresi az igazságot és őrizkedj attól, aki hirdeti: megtalálta." - (André Gide) 

Exo

Quote from: KomplikatoNa igen, de a "kukorica" lemezek lényege az lenne, hogy talajba kerülve szépen lebomlanak, vagy mi :)
Tehát jelenleg még "speciális", a legtöbb lemez a "soha nem tûnök el" kategórába tartozik.

Árhoz meg: Megdöbbenve hallottam nemrégen, hogy (biztos nem minõségi) DVD lemezt 1000-es tételben egyesek 50Ft-ért vesztegetik. Akkor mennyiért szerzik be?
Azért ott a másik fele, a Philips DVD+DL 4200 a Verbatim DVD+DL meg 3990 Ft körül van  :beken:
(És ebben az a vicces, hogy mindkettõt egy harmadik cég gyártja ugyanazon gépeken, és azonos alapanyagból ...)
Szóval kétrétegût sokára kapni ólcsón.

Hmmm...a lemezeket nem lehet újrahasznosítani, mert akkor a szelektált hulladékgyûjtõkre egy plusz "CD/DVD" feliratú konténert felhelyezve...:D

Amúgy meg úgy látszik a márkanevet meg kell fizetni....de hogy miért (sík ugyanaz a kettõ)???

.Attila

Quote from: ExoAmúgy meg úgy látszik a márkanevet meg kell fizetni....de hogy miért (sík ugyanaz a kettõ)???
Ha kíváncsi vagy rá, olvass marketing témájú könyveket ;)

Moha

Hát nem tudom, én speciel összehasonlítottam a márkás DVD-t az olcsókkal. Az olcsó DVD szélén az adatrétegben szép kis "repedések" voltak, míg a márkás DVD egyenletes volt. Szerintem azért nem csak a márkanevet kell megfizetni, hanem van minõségbeli különbség is.
Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de én 2-3 év mulva is használni szeretném a most megirt DVD-ket. Lehet, hogy tökéletesen megírja az olcsó DVD-t is, de ki tudja, hogy nem járok-e úgy vele, mint a Eurodata CD-kkel....

(Nem akarok flamelni, ez csak a saját nézõpontom volt.)

Damnatus

Hali!

Az ár tényleg nem egyenlõ a minõséggel, de a nagy márkáknak vigyázniuk kell arra, hogy a termékeik tartsák a beígért minõséget. pl. a sony asztali dvd-k legalább 2x annyiba kerülnek mint a többi dvd. Ráadásul sokkal többet nem tudnak náluk. De 2x annyi ideig garanciát is vállalnak érte!
Én azt mondom, hogy az ár/teljesítmény alapján érdemes választani, se nem a teljesen nonamé-t mert az lutri, se nem az éllovasokat, mert ott jóval többet fizetünk a névért, mint amennyir szvsz megér.

Fazék

Quote from: DamnatusHali!

Az ár tényleg nem egyenlõ a minõséggel, de a nagy márkáknak vigyázniuk kell arra, hogy a termékeik tartsák a beígért minõséget. pl. a sony asztali dvd-k legalább 2x annyiba kerülnek mint a többi dvd. Ráadásul sokkal többet nem tudnak náluk. De 2x annyi ideig garanciát is vállalnak érte!
mivel hosszú leszek, inkább lecsökkentettem a méretét a szövegnek
tény hogy nem szabad noname-t venni. de ha már a sony-nál tartunk, akkor azt se vegyetek, a családunk szinte csak szívott ezzel a márkával. Sony mikro-hifi 2 év után nem hajlandó az eredeti cd-ket se lejátszani, tisztítólemezek se segítenek. normális sony hi-fi cd-lejátszó egység nem hajlandó, csak a legtökéletesebben megírt írható cd-ket lejátszani (bár mondjuk 6 éves szóval megbocsájtható neki, de a vacak 12 éves Hitachi magnóm gond nélkül lejátszotta 1 évvel ezelõttig az összes írható cd-t...) az elsõ hiper-szuper 72 centis 100Hz-es Sony tv-nket (Apu harcolta ki VB-re :)) 1 hónapon belül vissza kellett vinni szervízbe, mert képcsõhibás volt. ki lett cserélve egy újabb típusra, az mondjuk jól bírja egy 6 éve. Sony videó megvétele óta tunerhibás vagy mi, ami abban nyílvánul meg, hogy videókazi-lejátszás közben, folyamatosan(!) van egy félhold-sarló alakú kék folt a képernyõ bal-közepén lentrõl a tetejéig... a szervízesek azt mondták ez szériahiba, csere se segített... Sony rádiós-walkman-em (felsõ-középkategóriás) magnórésze 1 éven belül megadta magát, most már idõnként a rádió is hülyéskedik. ellenpéldák: Sony CPD-E100 monitor  4 éve tökéletesen bírja (kopp-kopp), discman-em egy elsõ (talán 2.) generációs sony szerkezet, bár járás közben rohadt óvatosan kell tartani, de még mindig lejátssza az írható cd-ket, pedig kb 8-10 éves veterán. fogalmam sincs, hogy miért nem tanultunk a hibánkból, és miért vesznek a szüleim továbbra is Sony-t, de én már megfogadtam hogy nem fogok.

.Attila

A Panasonic eddig nálam bejött, bár csak az utóbbi idõben figyeltem fel rá.
A TV-nk az, gyönyörû képe van, igaz, még csak 1,5 éves. Egy hibát produkál: amikor PS2-n játszok, akkor balközépen és jobbközépen a képernyõ, és idõvel egyre erõsebbé válik. De ez a használati utasításában benne is volt (mármint hogy a konzolos játékok ronthatják a képcsövet).

Damnatus

Hali!

Quote from: Blimpfogalmam sincs, hogy miért nem tanultunk a hibánkból, és miért vesznek a szüleim továbbra is Sony-t, de én már megfogadtam hogy nem fogok.

Ezt hívják márkahûségnek, ami a fogyasztói társadalom tipikus jellemzõje.

.Attila

#21
Quote from: DamnatusEzt hívják márkahûségnek, ami a fogyasztói társadalom tipikus jellemzõje.
A lojális ügyfelek 70%-a idõvel elfordul a vállalattól.

Damnatus

Hali!

Trivi
Idõvel igen, de addig náluk vásárol!

.Attila

Quote from: DamnatusHali!

Trivi
Idõvel igen, de addig náluk vásárol!
Igen, csak mennyi az az idõ? ;)
Mert a Sony esetében nem jó, ha rövid idõn belül elfordul a vevõ.

Moha

Quote from: TriviMert a Sony esetében nem jó, ha rövid idõn belül elfordul a vevõ.
Miért, kinek az esetében jó?
Mellesleg a Sony cuccok tényleg nem túl jók. Pl a sony CD-Rom egyszerûen "made in dobdel"

Fazék

Quote from: DamnatusEzt hívják márkahûségnek, ami a fogyasztói társadalom tipikus jellemzõje.
igen ezt sajna ismerem, volt hogy hallgattam egy kis marketinget, és kiderült, hogy én a marketingesek rémálma vagyok, vagyis az a fogyasztó, aki össze-vissza ugrál a márkanevek között, majdnemhogy nem is nézi azokat :D

.Attila

Quote from: MohaMiért, kinek az esetében jó?
Nem így értettem. Vannak olyan iparágak, ahol ha viszonylag gyorsan is vált a fogyasztó, akkor sem nagy tragédia.
A mûszaki, elektronikai iparágakban szerintem ez viszont igen komoly problémát jelenthet.
(mindaz, amit fent mondtam, az csak az én magánvéleményem, ezt nem tanultam, tehát lehet, hogy ökörség :))

Komplikato

:_off:

Nem tartozik teljesen ide, csak a fenti vita miatt kerestem rá:
Egy másik árlista ...
Szóval 600-ért jó lesz az a 2db Verbatim is egy helyett, 600-ért már újraírható van  :hopp:
"Figyelj arra, aki keresi az igazságot és őrizkedj attól, aki hirdeti: megtalálta." - (André Gide) 

Fazék

Quote from: Komplikato:_off:
Szóval 600-ért jó lesz az a 2db Verbatim is egy helyett, 600-ért már újraírható van  :hopp:
nem tudom manapság milyen a Verbatim, de nálam 2 csomag Verbatim Datalife írható-cd teljesen elvette a kedvem mindenféle Verbatim terméktõl... valaha írt legolvashatatlanabb cd-im mind Verbatim. még a Tesco-vacak is jobb nála...

Komplikato

Nem tudom, de nem mindegy, ha nem is a Verbatim gyártja? :D
Onnan gondolom, mert a DVD-DL lemezüket ugyan az a cég gyártja, mint a Philips-ét ...
"Figyelj arra, aki keresi az igazságot és őrizkedj attól, aki hirdeti: megtalálta." - (André Gide)