Tudomány és Technika

Started by Exo, 2004-07-08, 21:40:16

Previous topic - Next topic

NLZ

Quote from: Próféta on 2009-05-07, 00:35:22
Én igazából azon néztem nagyot, hogy az idokep.hu rakta ki ezt a "feltáró erejű" cikket.
Ez nem cikk, hanem hír, és csak bulvárosan megfogalmazza a Nature folyóiratban publikáltakat.
[reserved]

Próféta

Quote from: NLZ on 2009-05-07, 00:37:09
Ez nem cikk, hanem hír,
QuoteKöszönjük azoknak, akik időt szántak az Időkép eddigi legnagyobb lélegzetvételű cikkének áttanulmányozására
Bár nyilván ez is tükörfordítás a Nature-ből ;)

Fatal

Some people like to kiss
Some people like to hug
Some lesbians like eating each others shit out of a cup
Some people say I love you
Some even shout it out
Some people puke semi-digested shit into each others mouths

Kvikveg

WARNING: module "coffee.exe" did not run correctly. Brain running in limited mode.
Do not meddle in the affairs of dragons for you are crunchy and taste good with ketchup.

Fatal

Some people like to kiss
Some people like to hug
Some even shout it out

Kvikveg

And also falling rhex Boston Dynamics
De ez mar mind volt...
WARNING: module "coffee.exe" did not run correctly. Brain running in limited mode.
Do not meddle in the affairs of dragons for you are crunchy and taste good with ketchup.

kikuchiyo

Failure is the default option

Nakedape

Nothing About Culture Makes Sense Except in the Light of Evolution

Próféta

Quote from: Nakedape on 2009-05-14, 23:57:08
nos..
Valahogy a Maze of Death című Dick-regény jut eszembe erről.

kikuchiyo

Failure is the default option

Próféta

Quote from: kikuchiyo on 2009-05-17, 01:35:11
Wolfram Alpha  :cool:
Csak öntudatra ne ébredjen...  :zomg:

Ha ez igaz és nem csak a demo, Wolframék ismét nagyot alkottak :borul: (mondjuk most akármi nem szokványos kérdéssel próbálkoztam, vagy timeout, vagy nincs találat, vagy csak nagyon sovány, de kár is lenne mindjárt a legelején a világmegváltást várni tőlük...)

De amit csinálnak, az tényleg fekete mágia. Beszéltem olyan BME-s doktorandusszal, aki kicsit hasonló témát űzött (magyar nyelvű kérdésre ontológia és adatbázisok alapján válaszoló program), és a kérdés tökéletes megértése és tökéletes válasz adása esetén se mindig az jött ki, amit a kérdező tudni akart volna (K: Milyen gépek repülnek ma Budapestről Frankfurtba? V: Fehér)

Draconire

Quote from: kikuchiyo on 2009-05-17, 01:35:11
Wolfram Alpha  :cool:

[spoiler]"& Hart"[/spoiler]

Egyébként röviden tömören:  whoa.jpg

.Attila

Quote from: Próféta on 2009-05-17, 02:06:25
(K: Milyen gépek repülnek ma Budapestről Frankfurtba? V: Fehér)

Miért? Teljesen korrekt válasz :D

Nakedape

Damnatus

sirtomi

Nakedape

Nakedape

NLZ

Csak 9ezer, nem is drága. :D
[reserved]

Nakedape

http://www.wired.com/wiredscience/2009/05/pic-space-shuttle-crosses-the-sun/

nice pic

az előző usb driveot, egy ismerősöm megrendelte, ha jól néz ki élőben, lehet , h én is..:D

Ramiz

12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!! 12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!! 12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!!

Cobra

Ha ennyire elavult a rendszer, akkor inkább adják el a műholdakat a braziloknak és állítsanak fel védhető kommunikációs hálózatot.
Hide and fear, Cobra Commander is here !

Nakedape

Fatal

Some people like to kiss
Some people like to hug
Some even shout it out

Nakedape

tud vki itt oroszul?

http://www.youtube.com/watch?v=eMEzUp_8az8

ez mennyire fake?

oké google translate is van, de a shoppolás megállapításához hozzáértő ítélő kéne nekem

Ramiz

Quote from: Nakedape on 2009-06-01, 21:58:40
tud vki itt oroszul?

ez mennyire fake?

oké google translate is van, de a shoppolás megállapításához hozzáértő ítélő kéne nekem

Nem hinném, hogy fake, bár látom a pixeleket... :zomg: :D
Nagyon erősek ezek a rádióadók, detektoros (erősítetlen) rádióval lehet fogni az adást azt mondják még egészen primitív konstrukciókkal is (nagymamám valami krumpliba szúrt tűkről és arra kötött fülhallgatóról vagy miről mesélt egyszer). Szikrákat meg még egy kisvasúthoz való transzformátorral is nagyszerűen lehet csinálni és ők nyilván nagyobb feszültséggel dolgoznak. És ha megvan az ív, ott tud folyni az áram, mintha kábel vagy antenna vagy bármi más lenne. De ezt csak érzésre mondom, így távolról a villamosmérnöki tudományoktól... :)
12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!! 12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!! 12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!!

Nakedape

Kvikveg

Tycho

Quote from: Ramiz on 2009-06-01, 22:10:55
Quote from: Nakedape on 2009-06-01, 21:58:40
tud vki itt oroszul?

ez mennyire fake?

Nem hinném, hogy fake, bár látom a pixeleket... :zomg: :D
Nagyon erősek ezek a rádióadók, detektoros (erősítetlen) rádióval lehet fogni az adást azt mondják még egészen primitív konstrukciókkal is (nagymamám valami krumpliba szúrt tűkről és arra kötött fülhallgatóról vagy miről mesélt egyszer). Szikrákat meg még egy kisvasúthoz való transzformátorral is nagyszerűen lehet csinálni és ők nyilván nagyobb feszültséggel dolgoznak. És ha megvan az ív, ott tud folyni az áram, mintha kábel vagy antenna vagy bármi más lenne. De ezt csak érzésre mondom, így távolról a villamosmérnöki tudományoktól... :)

Hát így vadul rátippelve azt mondanám, hogy a közelbe lévő 150kW-os BBC adótoronyról azzal a 300 láb hosszú kábellel sikerül akkora teljesítményt felvenniük, hogy szikrázik a földelt kábel, és a jel ritmusára, ahogy szikrázik, úgy állítja elő a hangot... de elvileg ehhez kellene valami dekóder minimum, mert amplitúdó/frekvencia modulált a vitt jel, azaz valamivel ki kell szedni belőle a hordozó frekvenciát, hogy színtisztán a hang előállítására való jelet kapjuk, ami a hangfalban rángatja a membránt, hogy hangot halljál. És akkor feltételeztem, hogy az elektromos szikrázás ritmusa generálja a hallott zene és beszéd foszlányokat.

Írj e-mailt a Mythbusters-be hogy vizsgálják meg, nekem így önmagában valószínűtlennek tűnik, mivel nem értettem a szöveget amit írt, így nem tudom, hogy megmagyarázta-e, hogy mit is csinál pontosan... :angyali:

motifator

Laikusként azt tippelném, hogy a kábel hossza megmondja, hogy melyik hullámhosszra hangolódik rá a kábel. Azt tippelném, hogy a kábelben a rádióhullámok terjedési sebessége (vagy valami ilyesmi, de mondom, lehet, hogy ez tiszta baromság) meghatározza, hogy milyen hosszú kábelnél milyen frekvenciájú vivőjelből alakulhatnak ki állóhullámok, és ezért lehet "behangolni" egy konkrét rádióállomásra. Azt tudom, hogy annakidején olvasgattam házi készítésű wifi jelerősítő antennákról, és ott volt egy fasza kis képlet, hogy a kábel valami terjedési együtthatója (vagy valami ilyesmi) alapján hány mm hosszan kell levágni a koax kábelről az árnyékolást, hogy pont a hullámhossz akárhányszorosa/akárhanyad része legyen, és így erősítse a vételt.
Frekvencia modulált jelnél szerintem így még ez mindig kevés lenne ahhoz, hogy megszólaljon a szikra, de AM-nél el bírom képzelni, hogy ennyi elég.
De ez csak laikus tippelgetés, aki ért is hozzá, leírhatná a gondolatait.
Nothing amazing happens here, and you get used to that: used to a world where everything is ordinary.
Every day we spend here is like a whole lifetime of dying slowly.