Internetes Társadalom

Started by Ramiz, 2005-03-24, 17:01:10

Previous topic - Next topic

Ramiz

Eddigi tapasztalataim alapján sokan kaphatóak egy kis filózásra, kíváncsi vagyok, titeket is foglalkoztat-e ez a téma.

Mit gondoltok az Internetes Társadalom fogalmáról? Kialakulnak "osztályok" itt is? Például régebben nem volt "divat" a fórumokon a post-számláló meg a "kasztok" (a "szintlépés"), most meg szinte minden fórumon van. Ki nem mondott szerepe: aki régebb óta van ott, "nagyobb szava van". Engem ez elõször zavart, de aztán "beépültem" a társadalomba...
Meg talán a sok elterjedõ rövidítés, angol szó elterjedése is összefügghet ezzel (és nem csak azzal, hogy az angol az internet nyelve). Nem kifejezetten azt szolgálja, hogy kívülállók ne értsék, de... mégsem értik. Ez valami olyasmi, ami összefûzi az azonos érdeklõdésû embereket. Valami közös tudásalap, ami közelebb hozza az embert egy másikhoz, akit talán soha nem fog látni, nem fogja hallani a hangját.

Egy másik kérdés is kapcsolódik az ~-hoz. A magányos emberek általában keresnek valamit, ami pótolja az emberi kapcsolatok (nem (feltétlenül) teljes!)hiányát, például állatokat tartanak vagy sokat tv-znek. Az internet nagyon könnyû és erõs pótszer. Tényleg igaz ez, vagy nem lehet általánosítani? Kicsit személyesebben: mennyire vagytok "fórum-függõk"? Csak egy szabadidõ-eltöltési módszer, vagy fontos része az életeteknek?
12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!! 12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!! 12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!!

Suszi

A fórumozás és az internetezés nekem már nem "pótszer", hanem életforma. Az életem része lett, pont úgy, mint a gyorséttermek, a multiplexek, és még sorolhatnám. Ilyen irányba fejlõdik a világ (hogy ez rossz, vagy jó, azt szerintem nem fogjuk tudni eldönteni)

edit: Az internetes társadalomró pedig anyyit, hogy szerintem létezik. Szvsz egy külön társadalmi réteg lett.

Ramiz

Akkor elemezgessük!

Én nem tudom, hogy hívhatom-e életformának... de nekem is beépült az életembe. Ha nem tudok feljönni a fórumra (néhány másikra is járok, de egyikre sem naponta többször, mint ahogy ide), illetve az internetre, akkor nyugtalan leszek, és egyre feszültebb.
Jó vagy nem jó... ez nem olyan egyszerû kérdés.
Részemrõl inkább jó. Egy kicsit kikapcsol, egy kicsit több "helyet" ad, és amikor kinyílik a net, és elröppenek, akkor itt hagyom a testemmel a problémáimat. "A hálózat hatalmas és korlátlan." (Ghost in the Shell)
12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!! 12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!! 12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!!

Raggie

Quote from: Ramiz"A hálózat hatalmas és korlátlan." (Ghost in the Shell)
:D

Az internetes társadalom persze, hogy létezik, és szerintem egyre nagyob jelentõsége van a világban. Ahogy Ramiz kolléga is említette életformájává válik az embereknek, szükségük lesz rá, és ez annyiból baj csak azerintem, hogy ténylegesen elveszi az idõt, a figyelmet, az energiát a "normális" baráti- és egyéb kapcsolatok elõl. Ezzel még nem lenne baj, de az interneten nem tudunk annyi érzelmet, élményt, személyes dolgot, kalandot átélni és közvetíteni(egyenlõre :D ) mint személyesen, beszélgetve, bulizva stb. A gyarapodása ellen semmit sem lehet tenni, mivel egyre terjed az internet, és ahol megjelenik, ott elõbb utóbb szükségszerûen megjelenik ez a fajta életforma/társadalom. Persze jó dolgai is bõven akadnak az ilyen internetes közösségeknek, mivel olyan embereket is össze tud kötni akik normális esetben soha nem találkoznának viszont az érdeklõdési körük megegyezik, így jókat tudnak "beszélgetni" az interneten keresztül(lsd.: ez a fórum :jee: )
"I know what you're thinking. "Did he fire six shots or only five?" Well, to tell you the truth, in all this excitement I kind of lost track myself. But being as this is a .44 Magnum, the most powerful handgun in the world, and would blow your head clean off, you've got to ask yourself one question: "Do I feel lucky?" ...

Well, do ya, punk?"

Djinn

Nekem nem pótszer az internet. Nem kell semmit pótolni szerencsére  :haha:
Valószínû gép és internetfüggõ vagyok némileg. Ezer éve nem vettem buszmenetrendet, nem rendeltem mozijegyet telefonon, nem használtam a telefonkönyvet... Megszoktam, hogy mindent a neten nézek meg. Mivel a munkám is a géphet/nethez van kötve, ezért szinte egyfolytában itt ülök. De néha jólesik kicsit kikapcsolni az egészet és rá se nézni...  :)
Forumfüggõ nem hiszem, hogy vagyok (bár ezt sokan nem hiszik el gondolom  :rolleyes: ). Igazából én sosem fórumoztam ezelött. Itt meglepõen sok "normális"  és "jó fej" ember van és ez elég üdítõen hat!!  :haha:
Hát nem is olyan egyszerû ezt leírni anélkül, hogy elmeséljem az egész életem  :eeek:
Internetes társadalom valószínüleg létezik. Bár én még nem gondolkodtam ezen igazán. Én úgy veszem észre, hogy még mindig nagyon sokat nem értenek annyira a gépekhez, hogy kihasználhassák a lehetõségeket. Pedog egyre jobban rá van mindenki kényszerítve.
Meg egyébként is a társadalom inkább a valóságshow-k felé tolódik el. A legtöbben erre (vagy valami hasonlóra) használják a netet, ha tudják is használni és nem arra, hogy információkat gyüjtsenek.... Az emberek egyre ostobábbak és beszükültebbek. Miért akarnának mások lenni, ha ez a divat? Ezt meg a TV-bõl is megkaphatják...
Hûûû. Azt hiszem kicsit kisiklottam a témából. Bocsi :o
"If you want the rainbow, you gotta put up with the rain"

Manu

Valami hasonkó topicot én is akartam nyitni: A fórum és valós életed vagy valami ilyesmi címmel, csak lusta voltam hozzá.

Én több tûzben tartom a vasat: zenélgetek, szeretem és fontosnak tartom a munkám, egytemre járok, van egy barátnõm. Nálam a net nem pótszer, sem életforma. Ami miatt szeretem, hogy meg tudok róla szerezni dolgokat, amikhez nehezen, vagy egyáltalán nem férnék hozzá. Ilyenek a ritka zenék, meg a filmek. Ami a társasági életet illeti, itt is nyújt olyasmit, amit a valós, mindennapi élet sok esetben nem. Magányosság: gyakran abból adódik, hogy az ember olyan dolgok után érdeklõdik, amik iránt a környezetében, városában, falujában (!) kevesen. Ebben az esetben nem hogy rossz, hanem kifejezetten építõ, "gyógyító" hatással lehet a net. A függõség neccesebb kérdés. Az elõbb leírt esetben, azzal párhuzamba vonva: ha az ember a valós életben nem tud találkozni a barátaival, vagy nem tudja megvenni azt a könyvet, amit szeretene valamilyen okból, akkor természetes, hogy kényelmetlenül érzi magát. Hogy építõ vagy romboló hatása van-e a netnek az csak a ársaságtól függ, de ez így van a valós életben is.

Edit: Mi az, hoyg internetes társadalom? :eeek:  Van egy társadalom és annak vannak rétegei. Itt erre céloztok? A társadalom egy rétege, ami interneten tartja a kapcsolatot? Mert akkor van és mi is a részei vagyunk-e rétegnek.

Suszi

Quote from: ManuMi az, hoyg internetes társadalom? :eeek:  Van egy társadalom és annak vannak rétegei. Itt erre céloztok? A társadalom egy rétege, ami interneten tartja a kapcsolatot? Mert akkor van és mi is a részei vagyunk-e rétegnek.

Szerintem az "internetes társadalom" a "normál társadalom" szûk rétege. Azok az emberek, akik nap-mint nap használják az internetet, és nem feltétlenül azért, mert szükségük van rá. (hívhatjuk függõségnek is)

Meske

Szerintem is létezik az internetes társadalom, és mi a részét képezzük.
Én eleve a jó társaság miatt járok fel a fórumra, de azért nem nevezném életformának, meg még függõségnek sem annyira, mivel a kötelességemet nem mulasztom el a net miatt. Elõbb a kötelesség, aztán a szórakozás alapon élek. Bár igaz, hogy mivel elõzõ héten beteg voltam, és nem volt semmi különösebb dolgom, ezért amikor csak tudtam fent voltam, most pedig szünet van, úgyhogy most meg azért tudok olyan sokat fennt lenni... :haha:

The secret to concentration is the acceptance of endless distractions.

Darkstar

Szerintem a "normál társadalom" mellett ma már meg lehet különböztetni egy másfajta rétegzõdést (informatika társadalom?), amin belül van az "internetes társadalom" is.
Nálam az internet már teljesen beépült a mindenapokba, több órát töltök a gép elõtt, annak ellenére, hogy nem dolgozom rajta és ha napokig nem férek hozzá, kifejezetten hiányozni kezd. Ma ez már szinte elkerülhetetlen. A fórumok, online játékok, letöltések:), infokeresés,  stb. rendesen elviszik az idõt. De amíg ez  nem bontja meg az ember rendes életét (eleget alszik, tanul :mad: , társaságba jár, vannak barátai, nincs "hozznõve a géphez"), addig nem is árt. A netnek rengeteg elõnye van, amit most nem sorolok fel, hiszen mind tudjátok.
Szóval hajrá intenetes társadalom!  :whoah:
小野寺梓のラブリーすきぴちゃん

Fazék

Quote from: RamizMit gondoltok az Internetes Társadalom fogalmáról? Kialakulnak "osztályok" itt is? Például régebben nem volt "divat" a fórumokon a post-számláló meg a "kasztok" (a "szintlépés"), most meg szinte minden fórumon van. Ki nem mondott szerepe: aki régebb óta van ott, "nagyobb szava van". Engem ez elõször zavart, de aztán "beépültem" a társadalomba...
ez egyértelmûen létezõ "probléma". eleinte engem is zavart, de ugyanúgy mint te, alkalmazkodtam, "beépültem". és sajnos egyre gyakrabban veszem észre magamon, hogy vissza is élek ezzel a fajta "post-szám-szinttel" néhány friss fórumozót, sokkal hajlamosabb vagyok 2-3 hozzászólás után a "láma" kategóriába sorolni, ahelyett hogy segítenék, ami eredetileg is legfõbb célom a fórumozással. :)
Quote from: RamizMeg talán a sok elterjedõ rövidítés, angol szó elterjedése is összefügghet ezzel (és nem csak azzal, hogy az angol az internet nyelve). Nem kifejezetten azt szolgálja, hogy kívülállók ne értsék, de... mégsem értik. Ez valami olyasmi, ami összefûzi az azonos érdeklõdésû embereket. Valami közös tudásalap, ami közelebb hozza az embert egy másikhoz, akit talán soha nem fog látni, nem fogja hallani a hangját.
én amennyire csak lehet tartózkodom az elterjedt fórumos rövidítésektõl, mert engem komolyan zavarnak. azzal együtt hogy rettentõ mértékben vannak jelen olyan emberek fórumokon, akik a legkisebb fáradságot sem veszik, hogy helyesen írjanak. ugyan 3-as voltam nyelvtanból, de amennyire lehet ügyelni szoktam a helyesírásomra. kicsit olyan érzésem van ettõl a nyelvtannal nem törõdéssel és rengeteg rövidítés használatától, hogy mintha "elkorcsosulna" nyelvünk, és engem ez kicsit elkeserít. :(
Quote from: RamizEgy másik kérdés is kapcsolódik az ~-hoz. A magányos emberek általában keresnek valamit, ami pótolja az emberi kapcsolatok (nem (feltétlenül) teljes!)hiányát, például állatokat tartanak vagy sokat tv-znek. Az internet nagyon könnyû és erõs pótszer. Tényleg igaz ez, vagy nem lehet általánosítani? Kicsit személyesebben: mennyire vagytok "fórum-függõk"? Csak egy szabadidõ-eltöltési módszer, vagy fontos része az életeteknek?
azt hiszem már korábban is beszámoltam errõl, hogy rólam kommunikációs tréning során megállapították, hogy túl agresszív személyiségem van, és ha ez nem is nyílvánul meg azonnal, de elõbb vagy utóbb egy vita során mindenképpen elõkerül. ebbõl következõen nagyon nehezen ismerkedek új emberekkel, általában sokaknak antipatikus vagyok elsõ látásra és ezzel nehéz bármit is kezdeni :) bár ez önbizalomhiányomból is fakad vélhetõen. ugyan sok jó barátom van, de volt egy idõszak, amikor külön éltem és ritkábban találkoztam emberekkel, ekkor fordultam egy kicsit a fórumok felé. azóta ha függõnek nem is nevezném magam, de jólesõ érzés, amikor segítek itt valakinek, vagy egy jót dumálunk/vitázunk egy témáról. lényegében én is minden információt az internetrõl szerzek (kis kitérõ: pl azt sohasem értettem, hogy Legyen ön is milliomos-ban miért nem olyan embert hívnak föl, ahol vki ül egy szélessávú internet mellett, pillanatok alatt bepötyögi a kérdést a keresõbe és 90% hogy megvan a válasz 15 másodpercen belül... szóval eredeti témára visszatérve :)) én is ugyanúgy mint Djinn mindent a netrõl tudok meg, egyéb médiákat se nagyon nézek/hallgatok. nekem nem is a fórum egymagában, hanem az egész internet vált szerves részévé életemnek. de ha az a kérdés, hogy tudnék-e e nélkül élni, akkor azt hiszem igen lenne a válaszom. abban az esetben, ha (:)) nem lenne szükségem internet-re :) vagyis környezetem kellõ ingerrel szolgálna, hogy ne unatkozzak. általában nyaranta többet dolgozom és olyankor újságot olvasok és nagyon keveset szoktam netezni és mégis jól megvagyok úgy is :)
jajj de hosszú lett ez a beszámoló...  :eeek:  bocsi :)

Raggie

Quote from: ManuEbben az esetben nem hogy rossz, hanem kifejezetten építõ, "gyógyító" hatással lehet a net.
Nem csak ebben az esetben van jó hatása az internetnek, ebben biztos vagyok! Olyasmiket is fel lehet sorolni, amiket mi már természetesnek veszünk(mert nekünk már az): gyorsaság, sokféleség(interneten sokkal szélesebb körben tudsz ismerkedni, beszélgetni, stb mint a valós környezetben), állandóság(az internet mindíg mûködik! :) ), stb. Plusz ez a társadalom szerintem eléggé nyitott és barátságos, mivel a neten nem kell annyira tartani a másiktól nem tudnak megverni, vagy kirabolni, mint pl az utcán.
"I know what you're thinking. "Did he fire six shots or only five?" Well, to tell you the truth, in all this excitement I kind of lost track myself. But being as this is a .44 Magnum, the most powerful handgun in the world, and would blow your head clean off, you've got to ask yourself one question: "Do I feel lucky?" ...

Well, do ya, punk?"

Kvikveg

En eleg keveset talalkozom ismeroseimmel most, hogy ok dolgoznak, ill en nem jarok be az egyetemre orakra, szoval alig talalkozom valakivel irl. Neha van 1-1 osszejovetel, de ennyi. Most 2 baratnommel jarunk uszni heti 1x. Szoval elegge szegenyes. Mivel nem Pesten vagyok, kicsit nehezkesebb osszeroffenest szervezni. Spontan plane. Itt meg alig ismerek valakit. 8 eve lakom itt ego, mi? :eeek:  Mondjuk EN nem akartam idekoltozni. Pont gimi alatt, amikor vegre maszkalhattam volna erre-arra. :b+:

Ugyhogy marad a net. Igy kevesbe erzem bezarva magam. Sok idot toltok el a gep elott, talan tul sokat is. De meg mindig jobb, mint 60.szorra elolvasni ugyanazt a konyvet vagy tvzni.

A forummal kapcsolatban: gyakorlatilag mas forumra nem jarok. Indexet neztem, de nem nagyon tetszett - tul altalanos, tul nagy. Mazlista vagyok, hogy ez volt az elso forum, ahova beneztem. :D De! Megis: ismerosom barati kor-foruma, ahol haveroknak lehet irni ezt-azt. De ott minimalis a forgalom. Elonye, hogy jol le lehet targyalni barmi szervezeset, stb. Konnyebb, mint osznyevisznya telefonalgatni.

Internetes tarsadalom... Hm. A forumszamlalonak nekem csak annyi ertelme van, hogy ha valaki nagyon keveset irt, akkor nem en vagyok a szenilis, amikor nem ismerem fel. Aki nagyon sokat irt, az meg valoszinuleg nem havonta 1x nez be... Szoval nem hinnem, hogy elkulonulo osztalyok lennenek ez alapjan. Inkabb arra nezek fel, aki ertelmesen szol hozza az adott temahoz.

Tarsadalmi jelenseg szinten: az idosebb korosztaly nagy resze nem ismeri, nem hasznalja. Mert megszokta nelkule az eletet. Masok az informacioforrasai.

Nekem a forum informacio, poen, es haveri tarsasag forras. :D :jee:

Maga az internet meg infoforras. Mindenki sajat izlese szerint.
Azt persze hozzatennem, hogy vannak hatarai. Téves informacio, nem fent levo informacio, de mivel nekem mas /sajat/ forrasom nincsen, marad ez.
(Menjunk Titanic filmfesztivalra!  :3x3: )
WARNING: module "coffee.exe" did not run correctly. Brain running in limited mode.
Do not meddle in the affairs of dragons for you are crunchy and taste good with ketchup.

Suszi

Kicsit elrugaszkodva a témától: Nem csak a fórumok és az internet van tele szörnyû rövidítésekkel. 2 évvel ezelött bekerültem a Kandóra, és ami az elején meglepett az az volt, hogy egy mondatomban min. 2 db rövidítés szerepelt szinte rögtön az elsõ hónapoktól. Fél év után úgy beszéltünk bennt a suliban, hogy (szerintem) azt csak mi tudtuk megérteni. Ez persze nem tudatos volt. Csak most jöttem rá, miután kiléptem onnan (mármint a suliból). Szvsz ez az élet más területein is megmutatkozik.
A másik: én elõször számítógép függõ lettem (azthiszem), majd, mióta viszonylag rendszeresen tudok netezni, netfüggõ is. Szvsz ez is egy óriási probléma a mai életben.  :rolleyes:

Meske

Quote from: Blimpén amennyire csak lehet tartózkodom az elterjedt fórumos rövidítésektõl, mert engem komolyan zavarnak. azzal együtt hogy rettentõ mértékben vannak jelen olyan emberek fórumokon, akik a legkisebb fáradságot sem veszik, hogy helyesen írjanak. ugyan 3-as voltam nyelvtanból, de amennyire lehet ügyelni szoktam a helyesírásomra. kicsit olyan érzésem van ettõl a nyelvtannal nem törõdéssel és rengeteg rövidítés használatától, hogy mintha "elkorcsosulna" nyelvünk, és engem ez kicsit elkeserít. :(
Errõl el is felejtettem írni, de már így legalább nem is kell, mert tökéletesen egyet értek veled, még abban is, hogy nyelvtanból álltalában 3-as vagyok, legalábbis a helyesírás részénél mindig. Ezért van az, hogyha már én észreveszem, hogy valaki valamit rosszul írt le, az már tényleg borzasztóan helytelenül lehet leírva, ha már én is észrevettem. Persze van olyan, amikor valaki csak elüti, de azt én se nagyon szoktam szeretni, amikor valaki mindent összevissza rövidít, meg az angol szavakat használja, amikor van annak magyar megfelelõje is.
A végén még úgy fogunk beszélni, mint a Mézga családban Mz/X... :rolleyes:

Suszi

Quote from: MeskeA végén még úgy fogunk beszélni, mint a Mézga családban Mz/X... :rolleyes:
Az jó, mert akkor senki sem fogja a másikat megérteni  :haha:

Manu

Quote from: MeskeErrõl el is felejtettem írni, de már így legalább nem is kell, mert tökéletesen egyet értek veled, még abban is, hogy nyelvtanból álltalában 3-as vagyok, legalábbis a helyesírás részénél mindig. Ezért van az, hogyha már én észreveszem, hogy valaki valamit rosszul írt le, az már tényleg borzasztóan helytelenül lehet leírva, ha már én is észrevettem. Persze van olyan, amikor valaki csak elüti, de azt én se nagyon szoktam szeretni, amikor valaki mindent összevissza rövidít, meg az angol szavakat használja, amikor van annak magyar megfelelõje is.
A végén még úgy fogunk beszélni, mint a Mézga családban Mz/X... :rolleyes:

Azt azért megjegyezném itt, hogy a nyelv nem egy statikus, hanem egy dinamikus dolog, ergo folyamatoan változik. Ehhez hozzájárul, hogy funkcionális, tehát mindig az aktuális helyzet szerint történik ez a módosulás. Az, hogy van esztétikája, az a költõk dolga, de õk mindig megtalálták a módját, hogy az adott jelkészletet megfelelõképpen használják fel. Az internet egyik nagy elõnye a gyorsaság, ehhez az írott nyelv lassú, tehát módodul, rövidül. A témához kapcsolódva pedig: az "internetes társadalomi csoport" kialakította a maga argoját, tolvajnyelvét, amivel erõsíti a csoporthoz tartozást, ezzel megalkotva, definiálva magát mások szemében (ezt szépen montam :döjf: :))

Kvikveg

Quote from: ManuAzt azért megjegyezném itt, hogy a nyelv nem egy statikus, hanem egy dinamikus dolog, ergo folyamatoan változik. Ehhez hozzájárul, hogy funkcionális, tehát mindig az aktuális helyzet szerint történik ez a módosulás. Az, hogy van esztétikája, az a költõk dolga, de õk mindig megtalálták a módját, hogy az adott jelkészletet megfelelõképpen használják fel. Az internet egyik nagy elõnye a gyorsaság, ehhez az írott nyelv lassú, tehát módodul, rövidül. A témához kapcsolódva pedig: az "internetes társadalomi csoport" kialakította a maga argoját, tolvajnyelvét, amivel erõsíti a csoporthoz tartozást, ezzel megalkotva, definiálva magát mások szemében (ezt szépen montam :döjf: :))
LOL! Hogy stilusos legyek. Lennek, ha tudnam, minek a roviditese :eek:
Nyelvtanban ezt csoportnyelvnek hivjak, nem?
Hozzatennem az ekezetmentesseget. Ezert egy magyartanar minimum megnyuzna. Baratnom akkor vette eszre, hogy mennyire hozzaszokott, amikor 5 oldalnyi szakdolijat ekezetesithette. En mud-on szoktam hozza. Ott tanultam meg gyorsan es hiba nelkul gepelni. A gyorsasag meg megvan. :D
A smiley-hoz is teljesen hozzaszoktunk. Noverem soha nem forumozik, inkabb novenyezni szokott. Multkor ranezett a monitoromra es nagyon tetszettek neki azok a kis neveto figurak.  :haha:  Itt vidult egy ideig.
WARNING: module "coffee.exe" did not run correctly. Brain running in limited mode.
Do not meddle in the affairs of dragons for you are crunchy and taste good with ketchup.

Meske

Quote from: KvikvegLOL! Hogy stilusos legyek. Lennek, ha tudnam, minek a roviditese :eek:
Nyelvtanban ezt csoportnyelvnek hivjak, nem?
Hozzatennem az ekezetmentesseget. Ezert egy magyartanar minimum megnyuzna. Baratnom akkor vette eszre, hogy mennyire hozzaszokott, amikor 5 oldalnyi szakdolijat ekezetesithette. En mud-on szoktam hozza. Ott tanultam meg gyorsan es hiba nelkul gepelni. A gyorsasag meg megvan. :D
A smiley-hoz is teljesen hozzaszoktunk. Noverem soha nem forumozik, inkabb novenyezni szokott. Multkor ranezett a monitoromra es nagyon tetszettek neki azok a kis neveto figurak.  :haha:  Itt vidult egy ideig.
A smiley-khoz én is nagyon hozzászoktam. Egyre töbször fordul elõ, hogy a füzetemet is teleírom különbözõ smiley-kkal, fõleg ha unalmas az óra... :rolleyes:

LOL=Laughing Out Loud (ha jól tudom)

Suszi

Quote from: MeskeA smiley-khoz én is nagyon hozzászoktam. Egyre töbször fordul elõ, hogy a füzetemet is teleírom különbözõ smiley-kkal, fõleg ha unalmas az óra... :rolleyes:

A smiey-khoz nagyon könnyû hozzászokni  :p

Moha

Hmm, érdekes téma! :)
Nos, hát én már szerintem hivatalosan is netfüggõ vagyok. :p Rengeteget ülök a gép elõtt, ez biztos. Node ugye programozóként dologzok...
A netes társadalmi réteg szerintem is létezik, és aki gyakran használja a netet, elõbb-utóbb bekerül a körbe. Bár az internet egyre jobban terjed, tényleg csak kevesen értenek hozzá igazán. Pedig szinte mindenrõl pillanatok alatt lehet információt találni, ráadásul ingyen. És pont ez az, ami az internet lényege. Sokan nem is tudják, mi mindent találni rajta.
Én azelõtt nem igazán fórumoztam. A legtöbb fórummal az volt a gondom, hogy túl népes volt, és nem tudtam bekapcsolódni, nomeg egyes helyeken túl sok bunkó ember gyûlt össze.
Itt viszont egy kultúrált, normális társaságot találtam, és hamar rendszeres látogatóvá váltam. :)
Anno volt egy idõszakom, mikor állandóan az IRC-n lógtam. Érdekes módon, akkor akikkel megismerkedtem, sosem találkoztam, pedig volt, akivel egy városban laktam. Az itteni fórumosokkal viszont már többször.
A rövidítések használata annyira nem zavar (azért túlzásba nem kell vinni), de szvsz. sokat elmondhat valakirõl, hogy mennyire veszi a fáradtságot, hogy helyesen írjon. Én speciel itt is, és anno az IRC-n is próbáltam mindig helyesen írni. Például: mondatok nagy kezdõbetûvel, amit sokat nem tesznek meg...

Velem is az a helyzet amúgy, hogy "élõben" nehezen ismerkedek, és így a neten felszabadultabban tudok kommunikálni. És az tuti, hogy rengeteg idõmet elviszi, de ettõl még eljárok melózni, van pár barátom, akikkel idõnként elmászkálunk ide-oda. De azt már én is észrevettem magamon, hogy ha nincs net, akkor feszült és ideges vagyok, még akkor is, ha konkrétan nem akartam semmit sem megnézni rajta....

Egyelõre ennyi jutott eszembe...

Fazék

Quote from: MohaA rövidítések használata annyira nem zavar (azért túlzásba nem kell vinni), de szvsz. sokat elmondhat valakirõl, hogy mennyire veszi a fáradtságot, hogy helyesen írjon. Én speciel itt is, és anno az IRC-n is próbáltam mindig helyesen írni. Például: mondatok nagy kezdõbetûvel, amit sokat nem tesznek meg...
hehe, ööö izé, hát az úgy volt :D
Sajnos ez a mondatokat kis betûvel kezdem mánia rám is átterjedt... :o
 De ígérem, hogy mostantól megpróbálok rendesen írni, ilyen szempontból is :)

Djinn

Szerintem smiley-k ra azért (is) van szükség, mert az ember elég nehezen érzékeltet neten keresztül bizonyos érzéseket. Szinte mindent lehet kétértelmûnek venni és a smiley-k segítenek az érzelemkifejezésben, a mondanivaló erõsítésében (hát ezt nem sikerült valami jól megfogalmazni :o).

Szóval segítenek árnyalni a leírt érzelmeket. Pl. Ha valami tetszik  :) , nagyon tetszik :haha: , vagy dölsz a röhögéstõl  :lul: .
Vagy csak elveszi a dolgok élét. Mindenkinek mosolyt csal az arcára egy jól eltalált smiley.

Ramiz

Nem olyan egyszerû az a "kapcsolatpótlék" szerep. Nemcsak arról van szó, amit Moha írt, azaz a gátlásosságról, de arról is, hogy eleve egy csomó emberrel nem is lenne lehetõségem beszélgetni, mert nem ülne le velem öt percre, mert nincs ideje, vagy mert unszimpatikusnak talál, vagy mert rágyújtok egy cigarettára, vagy mert Toten Hosenes póló van rajtam, vagy mert nem... de itt nem vagyok más, csak egy nicknév (eleinte), és mire esetleg kezd megismerni valaki, addigra már lehet, hogy megszokott. Mert vagyunk, akiknek a "megszoktatás" az egyetlen esélye a kapcsolatteremtésre (és nem csak az ellenkezõ nemmel).

A smiliekról meg csak annyit, hogy ha Wordben egy szöveget írok (az újságba, ami lentebb még felbukkan), akkor állandóan megáll a kezem a billentyûzet felett: vajon ide kell smiley? És a válasz: nem, de ha fórumra írnám, akkor kitenném! A könyvekben, újságokban az olvasónak kell eldöntenie, hogy az ott most vicc volt-e vagy nem, hogy most ironizál-e az író vagy komolyan beszél stb, de az interneten minden pörög (a fórum is!), kevés az idõ, a testbeszéd ugye kiesik (pedig élõszóban kb 80%-ban az közli az érzelmi információkat!), kellemetlenek a félreértések, ezért inkább odateszi az ember azt a smiley-t. Meg különben is: ha nem teszi oda, a sok fórumozó, aki megszokta, hogy a viccek után smiley van, azt fogja hinni, hogy ha most nincs smiley, akkor az teljesen komoly.

Én az Internetes Társadalom kifejezésbe azt is beleértem, hogy hogy tagolódik az internetet használó emberek csoportja. Pl. van, aki csak munkára használja (az IT fontos tagjai), van, akit megszállottként ûz, hogy "megmutathatja" magát a világnak, és állandóan honlapokat készít, beír minden fórumba stb (õk az IT oszlopos tagjai), van, aki havonta egyszer ül le és papírszeletkérõl pötyögi be a címet az Address mezõbe (õk a Társadalom alján vannak :D ), no meg a spam-gyárosok és vírusírók (a bûnözõk, az IT söpredéke).
Apropó cetlirõl beírás... muszáj idekopiznom egy kis szösszenetet... eléggé marhaság, de az osztályújságban (aminek fõszerkesztõje és egyedüli állandó írója vagyok) senki sem olvasta. Bezzeg az interneten! :D

"Elsõ típus: ,,Szabados"
Ez a típus sohasem használ egyszerre két ablakot. Szabadon szörfözik, nem akarja sok böngészõvel bilincsbe verni magát. Ötletszerûen linkel, gyakran a legfurcsább helyeken bukkan ki, amikor pedig csak egy paprikás csirke receptért indult el például. Ritkán tér vissza ugyanarra az oldalra. Ideillõ idézet (Ghost in the Shell-bõl): ,,A hálózat hatalmas és határtalan."

Második típus: ,,Harácsoló"
Bizonyos értelemben a Szabados ellentéte. Nála az internetezés kényszer, ugyanakkor mindig egy kicsit nyomasztó, ugyanis nem lehet mindent megnézni, valamit mindig ott kell hagyni. Ezért csak akkor hagy ott oldalt, ha már végigjárta minden kis zugát. Linkelni csak úgy hajlandó, ha új ablakot nyithat, így gyakran egyszerre tíz-húsz böngészõ is szûkölhet a tálcán. Ha bármi érdekeset talál (márpedig talál), azt azonnal lementi, de legtöbbször nem jut ideje megnézni. A Letöltés mappája egyre duzzad, majd elõbb-utóbb öngyulladással megsemmisül, ekkor lehet újra teleszemetelni a vincsit. Hörcsögreflexe miatt a linkgyûjteményektõl irtózik. Egyetlen hasonlósága a Szabadossal, hogy más okból, de õ is ritkán tér vissza ugyanoda.

Harmadik típus: ,,Szerencselovag"
Hisz a Szerencsében és a Sorsban (persze, így nagybetûvel). Ha eltalál egy oldalra, akkor annak ,,úgy kellett lennie". Szeret hasra begépelni oldalcímeket, ,,hátha bejön". Ha azt hallja valahol, hogy a Moszkva téren szombat este buli lesz, akkor inkább bepróbálkozik ilyesmikkel, mint //www.buli-szombatfelkilenc-moszkvater.hu, minthogy rákeresne vagy körülnézne az origón vagy valami hasonló helyen.

Negyedik típus: ,,Biztos Úr"
Biztosra megy. Értelemszerûen a Szerencselovag ellenpárja. Csak papírszeletkérõl és újságból kinézett címeket begépelve netezik. A keresõket lenézi, a halott ( ,,döglött" ) linkektõl pedig betegesen irtózik. Csak annyi idõt tölt a hálón, amennyit muszáj. Ebben hasonlít a Sietõsre (ld. lentebb).

Ötödik típus: ,,Szimat"
A keresés a mániája. Imád keresgélni, turkálni. Még a postaládájára is rákeres, ahelyett, hogy beírná vagy betenné a kedvencekbe. Büszke rá, hogy bármit megtalál. Telefonkönyvet, szakácskönyvet, lexikont, Bibliát, szótárat és még ki tudja, mit, elvbõl nem tart otthon. ,,Megtalálom az interneten két perc alatt!", mondja, és már izzítja is a keresõit.

Hatodik típus: ,,Kedvences"
Mindig fullra dugig van a Kedvencek mappája. Ha talál egy oldalt, akár jó, akár rossz, akár nem is találta meg a böngészõ (Error 404), rögtön bevágja a Kedvencekbe. Egy-két hét alatt kiakasztja a legstabilabb (Mpfha!) böngészõt is. Fejbõl tudja, hogy a Kekszplorernél csak 67 cím fér a Kedvencekbe, míg a Glóbusznál 89 stb.

Hetedik típus: ,,Sietõs"
Amikor felmegy az internetre, pontosan tudja, mint akar látni, és egy perccel sem tölt többet fent, mint amennyit kell. Még azelõtt a linkre kattint, mielõtt betöltõdött volna a többi ,,fölös" szöveg. Ha véletlenül mégis megpillant egy érdekes linket, sárga jegyzetblokkra felírja, és legközelebbre tervbe veszi. Szinte mindig modemes kapcsolata van.

Nyolcadik típus: ,,Linkelõs"
Imád linkelni. Internetezéshez szinte csak az egeret használja, a billentyûzethez csak akkor nyúl, ha azt semmiképpen nem lehet elkerülni. Mélységes megvetéssel sújtja a Cetliseket (= Biztos Úr) és mindazokat, akik begépelik az internetcímeket az »address« mezõbe. Csakis és kizárólag linkeléssel közlekedik. Az ,,internet" szó helyett mindig a ,,hálózat"-ot használja, mert az kifejezõbb. Mottója és kedvenc mondása: ,,A hálózaton minden összefügg mindennel!" Vallja (és fogadásokat is köt rá), hogy legfeljebb tíz kattintással bárhová eljut a neten. Hisz a tíz emberes e-mail láncba, amely körülöleli az egész Földet.

Kilencedik típus: ,,Társasági ember"
A modern társasági ember. Rengeteg barátja van, de arcról csak azt ismeri, akinek szintén van webkamerája vagy küldött magáról képet. Állandóan chatel, több tucat fórumon tag. Ismer minden internetes rövidítést és minimum kétszáz smiley-t. (SMS-ezni is imád, de ez most nem tartozik ide.) Barátnõjének méretei: 1024x768x16k, de egyszerre akár több könyvtárnyi nõje is lehet."

(Harsona, II. évfolyam 5. szám, 2004 március)

Megapost vége. :D

Moha

Quote from: DjinnSzóval segítenek árnyalni a leírt érzelmeket. Pl. Ha valami tetszik  :) , nagyon tetszik :haha: , vagy dölsz a röhögéstõl  :lul: .
Pontosan. Élõszóban a hangsúlyozás és a gesztikuláció való erre. De írásban csak így lehet kifejezni.
Elvégre nem mindegy, hogy hogy írod:
- Biztosan. :rolleyes:
(vagy)
-Biztosan. :(

Ugyebár, ahogy Nagy Bandó mondá vala: "Gyermekkoromban anyám és apám is ugyanazt mondta, csak kicsit más hangsúllyal: - Kurvára kell a pénz." :D

Kvikveg

Quote from: Ramiz...
Hatodik típus: ,,Kedvences"
Mindig fullra dugig van a Kedvencek mappája. Ha talál egy oldalt, akár jó, akár rossz, akár nem is találta meg a böngészõ (Error 404), rögtön bevágja a Kedvencekbe. Egy-két hét alatt kiakasztja a legstabilabb (Mpfha!) böngészõt is. Fejbõl tudja, hogy a Kekszplorernél csak 67 cím fér a Kedvencekbe, míg a Glóbusznál 89 stb.
...
Nem is igaz, nalam Kexploderben 125 cim van csak konyvtarakon kivul.
Irtanom kell. Konyvtarakban meg 130 korul elszamoltam magam, es ez a fele sem. Hol lehet megnezni kulturaltan, hogy hany van benne?
De nem akasztom ki. :D Es csak olyat teszek bele ami erdekes! Tenyleg! miert nem hisz nekem senki??! :(  :hehe: :D

Moha

Ez a társadalmi rétegleírás elég jó. De pl kihagytad a hacker/crackereket. :) Õk hova tartoznak?
Ennek szerintem kettõs a megítélése, nem? Ha nem a te rendszeredet (vagy olyan oldalt, amit gyakran használsz) hackelik meg, akkor legtöbbször nem érdekel. Ellenben a meghackelt rendszer tulajdonosa a pokolba kívánja és a bûözõk közé sorolja a hackert.
A cracker-ekkel hasonló a helyzet. Igazából csak annak bûnözõ, akinek a programját feltörik. Bár én pl. azt vallom, hogy "sikeres programozó akkor vagy, ha találsz a neten crack-et az általad írt programhoz" :)

Ramiz

Quote from: KvikvegNem is igaz, nalam Kexploderben 125 cim van csak konyvtarakon kivul.

Én azt csak hasra írtam, de azért köszönöm a korrekciót. :D (Nem hittem volna, hogy van ember, aki tényleg eljut odáig... :D )

Meske

Jó kis társadalomleírás, de én pl. nem tudnám egyikbe sem besorolni magamat, de sok között találtam olyat, ami jellemzõ rám. Talán leginkább a sietõsbe sorolnám magam:

Quote from: RamizHetedik típus: ,,Sietõs"
Amikor felmegy az internetre, pontosan tudja, mint akar látni, és egy perccel sem tölt többet fent, mint amennyit kell. Még azelõtt a linkre kattint, mielõtt betöltõdött volna a többi ,,fölös" szöveg.
Eddig ugyanis tökéletesen igaz rám. Általában pontosan tudom, hogy erre a fórumra akarok feljönni! :D
QuoteHa véletlenül mégis megpillant egy érdekes linket, sárga jegyzetblokkra felírja, és legközelebbre tervbe veszi. Szinte mindig modemes kapcsolata van.
Ez viszont abszolút nem igaz, mert ilyenkor inkább gyorsan megnézem azt az oldalt, de nem kezdek rajta nagy olvasásokba...

Djinn

Hát én se nagyon tudnám magam belepréselni egy kategóriába sem.  :rolleyes:
De tetszik az osztályozás.  Szinte mindegyikre tudnék példát a környezetembõl :D

Darkstar

Rám leginkább a "harácsoló" illik. Átlag 6 oldal van megnyitva párhuzamosan  (+ az Usteam-es fórum  :) ), és múlt hónapban 24 Gb-t töltöttem le. :rolleyes:
小野寺梓のラブリーすきぴちゃん