Gitár és aki mögötte van

Started by Danhibiki, 2005-12-03, 22:03:50

Previous topic - Next topic

Pirula

Quote from: KvikvegEz vigasztaloan hangzik. :D
Effektpedal feltetelezem 1 pedalos. Multieffekt? Tobb pedal?!
1 böszme doboz, ami tele van kapcsolókkal, tekerõkkel, meg pedálokkal, simával és billenõvel (expression).
Na, nekem pölö ilyenem van. De vannak rackesített multieffektek is, ezeket egy dobozba szerelik be, és csatlakoztatnak hozzá egy vezérlõpedált ami marhán hasonlít arra ami az elõzõ képen van. A különbség csupán az árban és abban jelentkezik hogy a programok (maguk az effektek) benne vannak-é a pedálban vagy a rackben.
Lehet több pedált is sorbakötni, meg különbözõ effekthurkokat, -láncokat kialakítani, ennek van pár hátulütõje, miszerint marha nehéz megoldani az áramellátást, a cipelést, és több effekt egyszerre kapcsolását.
Quote from: KvikvegHeh. Intonacio: a hurt huzza meg gondolom jobban/kevesbe, mint csellonal a finomallito ami ott van. Ezekszerint a hurlabat es a bundokat fixre beallitjak, tehat azt mar nem mozdithatod. Ugy ertem, ha a hurlabat odebbvihetned, a bundok hatasa mas lenne.
Fix húrlábas gitárnál mint neve is mutatja a húrláb fix. :) Tremolós cuccoknál más a helyzet, ebbõl is van több típus.
Ez például az elsõk között van, úgy híjják Bigsby tremoló. Nagyon rakendroll.
Ez itt egy standard tremoló.
Ez meg az ún. Floyd Rose. Ez azért jó, mert nagyon nagy hajlításokat tesz lehetõvé, van egy ún. berregõ hatása a hangra. Különlegessége hogy a nagy büdös semmiben lebeg, ezért a nyak végénél és a hídnál satuba van fogva a húr és hogy hangolásokor az õrületbe kergeti a tulajdonosát.
Quote from: KvikvegTremolo = rangatjuk-> vibrato. :D
Tremolo = rángatjuk-> húrszakadás és stressz. :)
Lehet hogy én tudom hülyén, de a tremoló közel sem egyenlõ a vibratóval, mert utóbbi a hang rezgetését jelenti, de tremolót meg elsõsorban hajlításokra használják.


Quote from: KvikvegEffekteket koncerten effektpedallal, studioban meg utolag, vagy hogyan?
Stúdiótechnikától függ. Mehet olyan vonalon hogy gitár -> elõfok -> effekt itt lehet választani vonalkimenet meg végfok -> hangfal között, bár soxor keverik a jelet. (Gitárerõsítõ állni elõ és végfokból, elsõ felelõs a hangszín és egy minimális hangerõ szabályozásáért, utóbbi pedig a szomszédok Szíriába költözéséért.)

Danhibiki

Quote from: Pirula1 böszme doboz, ami tele van kapcsolókkal, tekerõkkel, meg pedálokkal, simával és billenõvel (expression).
Na, nekem pölö ilyenem van.
Na, hogy én hogy utálom ezeket...:rolleyes: Nekem túl bonyolult, sima pedálok rulez;) Boss-DS2, Electro Harmonix Small Clone Chorus...:jee:
[COLOR="DarkOrchid"]Ah! My Goddess! Powa...[/COLOR];)

Pirula

Quote from: DanhibikiNa, hogy én hogy utálom ezeket...:rolleyes: Nekem túl bonyolult, sima pedálok rulez;) Boss-DS2, Electro Harmonix Small Clone Chorus...:jee:
Na, most bebukott a Roland/BOSS. :D Ezt a multit ugyanis pont azért dobták piacra hogy megnyerjék vele a "kisvasutas" (sok sorbakötött pedál) rendszert kedvelõket. Egyébként pofonegyszerû kezelni, gyorsabban el lehet rajt igazodni mint egy fényképezõgépes mobiltelefonon. Nincs menürendszer, mindent a potikkal lehet állítani. Ha jobban megnézed gyakorlatilag 3 kis pedál van egymás mellett, az hogy milyen azt 1-2 tekeréssel beállítod, és akkor az alatta levõ tekerõk már annak a paramétereit változtatják. Ennyi.

Danhibiki

Quote from: PirulaNa, most bebukott a Roland/BOSS. :D Ezt a multit ugyanis pont azért dobták piacra hogy megnyerjék vele a "kisvasutas" (sok sorbakötött pedál) rendszert kedvelõket. Egyébként pofonegyszerû kezelni, gyorsabban el lehet rajt igazodni mint egy fényképezõgépes mobiltelefonon. Nincs menürendszer, mindent a potikkal lehet állítani. Ha jobban megnézed gyakorlatilag 3 kis pedál van egymás mellett, az hogy milyen azt 1-2 tekeréssel beállítod, és akkor az alatta levõ tekerõk már annak a paramétereit változtatják. Ennyi.
Értem én;) Volt már dolgom Sansamp Triac pedállal az is ilyen programozható kütyü, de nincs ennyi cucc rajta, de valami brutál pedál:jee: A pedálod OD/DS rész elég jól néz ki:jee:
[COLOR="DarkOrchid"]Ah! My Goddess! Powa...[/COLOR];)

Kvikveg

Quote from: Kuro_TenshiNem a húrt húzza meg, hanem az egyes húrokhoz tartozó húrlábat mozdítja elõrébb/hátrébb, hogy a húrok egymáshoz és az üveghangok a bundokhoz képest jó helyen legyenek.
Aha. Igy mar van ertelme: Alul egymashoz/bundhoz, felul meg szimplan hangolas. Azert ezzel is jol el lehet szorakozni...

QuoteIgen, jól tévedsz... micsoda? Ja arra gondolsz, hogy a fejhallgatók 3,5 jack, a gitárok meg 6,3as Jack-aljzattal vannak ellátva manapság? Úgy igen, de az egyik sztereó, ezek pedig monók (csak egy jel meg föld van, nem kell bal meg jobb csatorna ;) ). Azonban voltak régen 7pólusú tuchelek is és vannak 13as midik is.
Áááá. Tuti azert van ennyifele, hogy osszezavarodjak. Namindegy. Legalabb nagyjabol (kinezetre) stimmel.

QuoteAztán vannak az ilyen duplázott húrosak is, ahol a húr melett hozzá nagyon közel ott van az oktávpárja: EeAaDdGghhee, és ugyanez basszusgitárban: EeAaDdGg, HhEeAaDdGg, stb.
Na ez mar durva... Pedig remlik, hogy mar lattam ilyet. Furcsa is volt.

Quote from: PirulaTremolo = rángatjuk-> húrszakadás és stressz. :)
Lehet hogy én tudom hülyén, de a tremoló közel sem egyenlõ a vibratóval, mert utóbbi a hang rezgetését jelenti, de tremolót meg elsõsorban hajlításokra használják.
:lul:
wikipedia:
"Tremolo is a musical term with several meanings:

A regular and repetitive variation in amplitude for the duration of a single note. This is the most common meaning.
A regular and rapid repetition of a single note, which is scored as a single note, and particularly used on plectrum instruments such as the balalaika and the mandolin family. On these instruments it is more often called a trill, but on electronic organ stops imitating these instruments it is generally called tremolo.
A regular and rapid alternation between two notes, which is scored as a trill.
A variation in pitch, slow or rapid, during the duration of a note. This usage is restricted to electric guitarists; These techniques are more normally called portamento and vibrato. See tremolo arm, vibrato unit. "


Quote from: PirulaStúdiótechnikától függ. Mehet olyan vonalon hogy gitár -> elõfok -> effekt itt lehet választani vonalkimenet meg végfok -> hangfal között, bár soxor keverik a jelet. (Gitárerõsítõ állni elõ és végfokból, elsõ felelõs a hangszín és egy minimális hangerõ szabályozásáért, utóbbi pedig a szomszédok Szíriába költözéséért.)
:lol:
WARNING: module "coffee.exe" did not run correctly. Brain running in limited mode.
Do not meddle in the affairs of dragons for you are crunchy and taste good with ketchup.

Pirula

Quote from: DanhibikiÉrtem én;) Volt már dolgom Sansamp Triac pedállal az is ilyen programozható kütyü, de nincs ennyi cucc rajta, de valami brutál pedál:jee: A pedálod OD/DS rész elég jól néz ki:jee:
Sajna nekem nem volt sok cucchoz szerencsém. :( Eleinte volt egy házilag barkácsolt torzítóm, aztán vettem egy Ibanez Classic Metalt olcsó volt és akkori fülemnek tetszett, hááát ma már nem biztos hogy bejönne. Aztán sokáig volt BOSS MT-2, meg hozzá egy Reverb/Delay. Na ezt a párost nagyon szerettem!

OD/DS rész talán a legjobb egyébként ebben a cuccban, a nagy csöves fejek hangját is egész jól utánozza, de én legjobban a Marshall Guv'nort meg a BOSS Blues Drivert szeressem benne. Meg hogy a wah pedál programozható oktávállításra is, aaaz nagyon jó!

Kuroi Tenshi

Quote from: PirulaLehet hogy én tudom hülyén, de a tremoló közel sem egyenlõ a vibratóval, mert utóbbi a hang rezgetését jelenti, de tremolót meg elsõsorban hajlításokra használják.
Nem. De nem csak te tudod rosszul, ez az egész ilyen rosszul vonult be a köztudatba. Valaki ötven-hatvan éve ezt hibásan átnevezte, azóta ráragadt a név.

Pirula

Quote from: Kuro_TenshiNem. De nem csak te tudod rosszul, ez az egész ilyen rosszul vonult be a köztudatba. Valaki ötven-hatvan éve ezt hibásan átnevezte, azóta ráragadt a név.
Ezt hallottam már fordítva is, de mindegy, hiszek neked! :haha:

Kuroi Tenshi

Tremolo: hang nagyon gyors egymásutáni játszása
Vibrato: hang magasságának gyors (vagy nem) oda-vissza változása. Ezt lehet gyors bend-ekkel is elérni.

Danhibiki

[COLOR="DarkOrchid"]Ah! My Goddess! Powa...[/COLOR];)

Pirula

Quote from: DanhibikiAz én kis cicám....:D:http://www.fender.com/products/prod_images/guitars/0100900800_xl.jpg
Ejha... szép darab!
Az a maarha sok kapcsoló mire szolgál két szingli hangszedõnél???

Danhibiki

Quote from: PirulaEjha... szép darab!
Az a maarha sok kapcsoló mire szolgál két szingli hangszedõnél???
Azzal lehet pick-upot váltani;)
[COLOR="DarkOrchid"]Ah! My Goddess! Powa...[/COLOR];)

Pirula

Quote from: DanhibikiAzzal lehet pick-upot váltani;)
Addig még oké, de minek hozzá 6 darab? Mert teszemazt van egy olyan állás hogy nyaki, meg egy hídi szól, meg egy ami sorosan plusz ami párhuzamosan köti õket aztán jóccakát. Ez össz 4 lehetõség ha jól számolom.
Csak meglepõ mert még egy 2 humbuckeres Les Pault is elintéznek egy darab háromállásúval általában.

Danhibiki

Quote from: PirulaAddig még oké, de minek hozzá 6 darab? Mert teszemazt van egy olyan állás hogy nyaki, meg egy hídi szól, meg egy ami sorosan plusz ami párhuzamosan köti õket aztán jóccakát. Ez össz 4 lehetõség ha jól számolom.
Csak meglepõ mert még egy 2 humbuckeres Les Pault is elintéznek egy darab háromállásúval általában.
Ja, de a 6 kapcsolóból 1 amivel váltod a rhytm, lead dolgot, akkor  ezekhez 1-1 tone és volume gomb.
[COLOR="DarkOrchid"]Ah! My Goddess! Powa...[/COLOR];)

Pirula

Quote from: DanhibikiJa, de a 6 kapcsolóból 1 amivel váltod a rhytm, lead dolgot, akkor  ezekhez 1-1 tone és volume gomb.
Ahá! Így már értem! :) Csak azért kukacoskodtam mert tényleg érdekelt, nem láttam még ilyen kivitelezést, máshol a tone is általában potikkal van megoldva.
:merci: a felvilágosítást!

Danhibiki

Quote from: PirulaAhá! Így már értem! :) Csak azért kukacoskodtam mert tényleg érdekelt, nem láttam még ilyen kivitelezést, máshol a tone is általában potikkal van megoldva.
:merci: a felvilágosítást!
Igazán nincs mit, ezért van ez a thread...:rolleyes:
[COLOR="DarkOrchid"]Ah! My Goddess! Powa...[/COLOR];)

Pirula

Quote from: DanhibikiIgazán nincs mit, ezért van ez a thread...:rolleyes:
Akkor megnyugodtam. :)
Rakok én is fotót!
Gitárom
Erõsítõm
Az effekt meg úgyis ott van pár posttal korábban.

Danhibiki

#47
Quote from: PirulaAkkor megnyugodtam. :)
Rakok én is fotót!
Gitárom
Erõsítõm
Az effekt meg úgyis ott van pár posttal korábban.
Jó kis kütyü, metttaaalll!!:D:whoah:
[COLOR="DarkOrchid"]Ah! My Goddess! Powa...[/COLOR];)

Ramiz

Ugye mindenki látta 1.) az Electric Dragon 80.000 Volt gitárszétverõs-szedõs-közben-zenélõs jelenetét, 2.) Jimi Hendrix áldozatát?
12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!! 12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!! 12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!!

Pirula

Quote from: RamizUgye mindenki látta 1.) az Electric Dragon 80.000 Volt gitárszétverõs-szedõs-közben-zenélõs jelenetét, 2.) Jimi Hendrix áldozatát?
Én igen. :)

Danhibiki

Na akkor az én cuccaimról:)
http://www.hangmester.hu/gitamp_marshall_avt.html Itt az AVT50-es az.
http://www.bossus.com/index.asp?pg=1&tmp=3 Ez a torzító pedálom:)
http://www.kepfeltoltes.hu/051208/gitar_www.kepfeltoltes.hu_.jpg és a gitárom:) Fender (Standard vagy)Mexico Stratocaster
A hamarosan megérkezõ chorus pedálom: http://www.ehx.com/ehx2/Default.asp?q=f&f=%2FCatalog%2F14%5FModulation%2F09%5FSmall%5FClone
[COLOR="DarkOrchid"]Ah! My Goddess! Powa...[/COLOR];)

Kuroi Tenshi

Inkább meg se mutatom a régi erõsítõm :D

Danhibiki

Quote from: Kuro_TenshiInkább meg se mutatom a régi erõsítõm :D
Elõ vele:whoah:
[COLOR="DarkOrchid"]Ah! My Goddess! Powa...[/COLOR];)

Kuroi Tenshi

http://www.tar.hu/ferencmartin/honlap/Hangszerkepek/PB280048d.jpg

Ampeg SVP-BSP.
Crown XLS-402-II. Hídba kötve 1200 W RMS 4 Ohmon :D :__devil: :beeee: :ad: :haha:
Schroeder 1210

Max hangnyomás: a hangfal hatékonysága alapból 102 dB 1 W-on 1 méternél, 1200 W = 2^10, tehát 10x3 dB, plussz még egy kevés, mondjuk még 1 dB, tehát összesen 133 dB :eek: :haha:

Mondjuk hídba kötve nem próbáltam ki, a 2x440W-ból csak az egyik csatornát félig feltekerni is már szeizmikus rengéseket okozott valami Kobe nevezetû városban vagy hol.... :ad:

Danhibiki

Quote from: Kuro_Tenshihttp://www.tar.hu/ferencmartin/honlap/Hangszerkepek/PB280048d.jpg

Ampeg SVP-BSP.
Crown XLS-402-II. Hídba kötve 1200 W RMS 4 Ohmon :D :__devil: :beeee: :ad: :haha:
Schroeder 1210

Max hangnyomás: a hangfal hatékonysága alapból 102 dB 1 W-on 1 méternél, 1200 W = 2^10, tehát 10x3 dB, plussz még egy kevés, mondjuk még 1 dB, tehát összesen 133 dB :eek: :haha:

Mondjuk hídba kötve nem próbáltam ki, a 2x440W-ból csak az egyik csatornát félig feltekerni is már szeizmikus rengéseket okozott valami Kobe nevezetû városban vagy hol.... :ad:
Mi ez a szörnyeteg?:eek: Hova kell neked ekkora hang?:haha:
[COLOR="DarkOrchid"]Ah! My Goddess! Powa...[/COLOR];)

Kuroi Tenshi

Quote from: DanhibikiMi ez a szörnyeteg?:eek: Hova kell neked ekkora hang?:haha:
Hát épp ez az, hogy már sehova. Ezért ez a régi, és most egy 400 (420?) Wattos van helyette. Mondjuk evvel is berezonálnak rendesen meg remegnek a dolgok a szobában, pedig a Gain csak 12:00-ig, a Master Volume pedig csak 9-10:00-nél szokott állni :ad:

Danhibiki

Quote from: Kuro_TenshiHát épp ez az, hogy már sehova. Ezért ez a régi, és most egy 400 (420?) Wattos van helyette. Mondjuk evvel is berezonálnak rendesen meg remegnek a dolgok a szobában, pedig a Gain csak 12:00-ig, a Master Volume pedig csak 9-10:00-nél szokott állni :ad:
Jó a hangminõsége is vagy csak szól, mint az állat?:rolleyes:  Nem kekeckedésbõl kérdem, de van egy haver akinek van egy Fender tranyós erõsítõje és ha már nagyon hangos akkor bizony nem szól olyan jól, legalábbis szerintem:)
[COLOR="DarkOrchid"]Ah! My Goddess! Powa...[/COLOR];)

Kuroi Tenshi

Quote from: DanhibikiJó a hangminõsége is vagy csak szól, mint az állat?:rolleyes:  
Ezek szerint te nem tudod, mi az a Crown.
Had világosítsalak fel:
A Crown a világ legnagyobb és legelismertebb PA-végfok-gyártója. Lehet, hogy van jobb nála, az ár többszöröséért, de akkor is a legjobbak és a legmegbízhatóbbak közé tartozik (van még a Crest, QSC, Lab Gruppen, Zeck, Stewart Audio, stb.) Szóval egyáltalán nem gagyi. :p

Danhibiki

Quote from: Kuro_TenshiEzek szerint te nem tudod, mi az a Crown.
Had világosítsalak fel:
A Crown a világ legnagyobb és legelismertebb PA-végfok-gyártója. Lehet, hogy van jobb nála, az ár többszöröséért, de akkor is a legjobbak és a legmegbízhatóbbak közé tartozik (van még a Crest, QSC, Lab Gruppen, Zeck, Stewart Audio, stb.) Szóval egyáltalán nem gagyi. :p
Én nem azt mondtam, hogy gagyi:p Amúgy tényleg nem vagyok valami jól tájékozott ilyen téren:( De ezeket figyeljétek: http://www.fender.com/products/search.php?partno=0130500363
http://www.fender.com/products/search.php?partno=0130600309
A második egy enyhe egybegyúrása pár gitárnak:) Nagyon kipróbálnám:)
[COLOR="DarkOrchid"]Ah! My Goddess! Powa...[/COLOR];)

Kuroi Tenshi

Ja meg a másik fele:
Quote from: Danhibikivan egy haver akinek van egy Fender tranyós erõsítõje és ha már nagyon hangos akkor bizony nem szól olyan jól, legalábbis szerintem:)
Tranzisztoros erõsítõket nem szép dolog maximumon járatni (mondhatni csak a hülye amatõrök teszik). A csövesnek magas a THD (Total Harmonic Distortion)-ja, de az alsókon, ami a kellemes csöves torzítás-karakterisztikát adja. A tranyós ezzel szemben a magasabbrendûeket torzítja, azt is szabálytalanul (asszem 2., 5., 7.), és ez a fajta zaj már elég csúnyán hangzik, zavaró.
Ezért is szoktak tranyósokból nagyobb teljesítményût használni és azt letekerni, mert az így tisztább, és marad még elegendõ "headroom" a beütésekre, amit a maximumon járatva már erõsen torzítana. Szemben a csövessel, amibõl inkább kisebb teljesítményût maximumra felcsavarva, mert akkor a "legszebb" a torzítása