Gitár és aki mögötte van

Started by Danhibiki, 2005-12-03, 22:03:50

Previous topic - Next topic

Kuroi Tenshi

Na akkor most kapsz egy kisregényt :D

Ha zörög, akkor inkább a lefogást sejtem hibásnak. Lefogni közvetlenül a bund mögött kell, hogy ne csörögjön fel.
Sematikus ábra:
híd ----~ ~------|o-----|---~ ~--nyereg
A ---- a húr, a | a bund, az o meg hogy ott fogod le :)
Ha az előző bundhoz közelebb fogod le, felcsörrenhet. Ha viszont közvetlenül a bund előtt fogod, akkor tompább, nagybőgőszerűbb hangot kapsz (+ érdemes ehhez még a nyakhoz közelebb, kissé a fej irányába fordítva a kart és a kézfejet, a mutatóujj belsejével pengetni) - ilyenekkel is lehet trükközni.
Ha még ezután is csörög sok helyen, akkor alacsonyan van a húr - állítsd a húrlábnál.
Ha csak 1-2 bundnál van, akkor lehet, hogy az a bund magasabban van. Nézz a fej irányából a húrláb felé, és mozgasd (lehetőleg természetes) fényben - ha nagyon rossz, akkor észre lehet venni. Ha nagyon zavaró, akkor kiskalapáccsal és finom fémreszelővel lehet javítani, de csak óvatosan!
Ha egy szakaszon rossz, egy helyen nagyon magasan vannak, máshol viszont felrezegnek, akkor most az előzőhez hasonlóan nézd a nyak szélét, hogy milyen a görbület. Lehet azt is, hogy lenyomod az első és az utolsó bundnál a húrt, és akkor egy nagyon lapos D-t kell látnod, ami a 8-10. bund környékén a leghasasabb. Ezt a nyakállító pálcával lehet állítani. Ld használati útmutató, ott vannak az ajánlott értékek is hozzá. Ha állítasz rajta, akkor viszon óvatosan! Negyedfordulat/óra legfeljebb; ha akad, ne erőltetsd! Ha beszakadna a menet, akkor gáz van. Javítható, de nehezen és körülményesen, ezért annyira drága, hogy néha olcsóbb új nyak vagy hangszer...

Ujjrendre kőbe vésett szabályok nincsenek.
Viszont van, ahogy érdemes, és van, ahogy nem. Embere és helyzete válogatja, hogy mi kell. Sőt, hangszere is - 4húroson még lehet lazulni, 6húroson viszont tompítani kell a berezonáló húrokat, és itt a hivatalos forma a nyerő.

Ha pl csak kevés hangot kell játszani, vagy szinte egyhelyben kell maradni, akkor a slendrián, de annál kényelmesebb "hüvelykujj szinte a nyak tetejénél, fej felé néz ferdén fel, ujjak lazán egymás mellett, felénk felfelé néznek ferdén, lazán átfogjuk a nyakat" jól működik.
Ez azonban nagyban korlátozza a játékképességet.

A hivatalos forma már kötöttebb.
Ábra (felülnézet):
1 - o|.|||

2 - o|.|||o - h

3 - o|.|||

4 - o|.|||

híd ˇˇ
(jobbkezeseknek tükrözve, azt már lusta voltam lerajzolni :o )
Jelmagyarázat:
o az ujjak: 1=mutató, 2=középső, ... h=hüvelyk; | a húr, . a bund, ||| a nyak.
Ujjakat a bundok mögé, velük lehetőleg minél párhuzamosabban (szemből), hüvelykujj a középső ujjal szemben a nyakhát közepén; kezet lazán fekvő C alakban tartani, ujjakat begörbítve, úgy, hogy az ujjak 30 és 60° közötti szöget zárjanak be a bundokkal.
Ez az "alapállás" - néhány helyzetben kicsit máshogy kell, de azt lehet érezni.
Előny: nem akadályozza a játékot.
Hátrány: alsó pozíciókban kényelmetlen, fárasztó, ahogy a kezet feszíti, és eleinte nehezen áll be. Ha viszont már beállt, akkor sokkal jobban és könnyebben lehet vele nehezebb dolgokat is játszani.
Viszont a feszítést csökkenteni vannak trükkök. A bőgős 1, 2, 4 fogás kellemesebb (azaz: 3as ujj csak ott csücsül a 4es mellett a húron, és nem fog semmit; a 4es egy bundal előrébb jön, és a hármas bundját fogja le), főleg oktávozásnál jön jól. Másik: egyszerre úgyse kell mindent lefogni: pl 1-4 váltásnál szépen feljebb csusszan az egész kezed közelebb a kisujjhoz.
Ja és ami nagyon fontos: ne görcsölj! Nem kell akkora erő, hogy a húrokat lefogd; azt se szabad erőltetni, hogy feszíted a kezed.

Na de mindez csak sok-sok gyakorlás után áll be, úgyhogy hajrá!  :szemuveges:

Lazzaret

:merci: a tanácsokat és a segítséget. A húr rezgése meg mint kiderült abból fakad hogy az egész gitár házi készítésü(havertól van :) ) + ezt a görcs problémát kell leküzdeni és talán menni fog :redface: +1

www.arkangyalok.uw.hu

Kuroi Tenshi

Házim nekem is van, mégse rezeg - ki lehet azt valahogyan küszöbölni ;)
(Még pár vegyes kép itt )
:merci:

Fazék

Kuroi Tenshi

A felirattal ellentétben egyáltalán nem mai technika, viszont tényleg tud a srác.
Ja és nem csak tapping és two-hand-tap van ott, hanem elég erősen támaszkodik az üveghangokra is, és a tapping mellett van ám rendesen pengetés meg sok perkusszív elem is.

Pirula

Meg gyanítom hogy egy jókora kompresszor a kihangosításban. Akusztikus gitárral enélkül eléggé gyengén szólal meg a tapping.

Ramiz

Na megint előjött felénk a gitározás kérdése, de most komolyabban, lévén már zenélgetünk a pincében. Rájöttem, hogy néha igenis ki akarok jönni a billentyűk mögül és lejátszani egy-két Steppenwolf, Guns 'n Roses vagy Doors szám egyik gitártémáját. :D De olyan számokat is szeretnénk játszani, ahol egy akusztikus gitár jobban szól. Kérdés: volt már elektronikusan kihangosított akusztikus gitárotok? Megéri ilyet használni, használható egyáltaáln? Illetve: a hajlított nyakú gitár (azt hívják country-gitárnak?) jó? Mert ha mindkettőre pozitív reakciók vannak, lehet, hogy e kettő kombinációját fogom keresni. Mazsi meg úgyis vesz/szerez egy elektronikus gitárt, mert az meg kell. :)
12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!! 12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!! 12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!!

Zsiga

Quote from: Ramiz on 2006-10-14, 12:59:23
Na megint előjött felénk a gitározás kérdése, de most komolyabban, lévén már zenélgetünk a pincében. Rájöttem, hogy néha igenis ki akarok jönni a billentyűk mögül és lejátszani egy-két Steppenwolf, Guns 'n Roses vagy Doors szám egyik gitártémáját. :D De olyan számokat is szeretnénk játszani, ahol egy akusztikus gitár jobban szól. Kérdés: volt már elektronikusan kihangosított akusztikus gitárotok? Megéri ilyet használni, használható egyáltaáln? Illetve: a hajlított nyakú gitár (azt hívják country-gitárnak?) jó? Mert ha mindkettőre pozitív reakciók vannak, lehet, hogy e kettő kombinációját fogom keresni. Mazsi meg úgyis vesz/szerez egy elektronikus gitárt, mert az meg kell. :)
Én speciel eddig még csak akusztikus elektronikus gitáron játszottam, és nem vettem észre hogy gond lenne vele, gyönyörűen szólt. :)

Ramiz

Az jól hangzik... :)

Ez szép hosszú lista, kár, hogy nekem semmit nem jelentenek a "nevek", nem tudom ez alapján, hogy melyik tetszene, és nem is tűnnek olcsónak, persze talán csak én vagyok nem-képben az árakkal. :D

edit: mi az, hogy "piezo-elektro-akusztikus"?
12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!! 12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!! 12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!!

Kuroi Tenshi

Quote from: Ramiz on 2006-10-14, 12:59:23
De olyan számokat is szeretnénk játszani, ahol egy akusztikus gitár jobban szól. Kérdés: volt már elektronikusan kihangosított akusztikus gitárotok? Megéri ilyet használni, használható egyáltaáln?
Igen, van. Használható.

Rövid áttekintés:

• solidbody, azaz tömör a teste. Csöndes szobában jól hallom, hogy mit játszok, de ha már valami zaj van, akkor már be kell dugni az erősítőbe :) Hangzás: általában erősebbek a magasok és a mélyek, a hangokat jobban, tovább kitartja, vagyis a rezgéseket tovább tartja
  • semi-hollowbody, azaz félüreges. Átmenet. Mindkettő hangszínéből, hangzásából hordoz magában valamit. Általában kevesebb a magas benne, és kicsit öblösebb a hangja
  • hollowbody acoustic: hagyományos értelemben vett akusztikus. Jellegzetes öblös hang, kevesebb magas és mély, rövid sustain. Lehet rajta (húrláb alatt) piezo-hangszedő, amit erősítőre rá lehet kötni. A piezo viszont a magasakban erősebb, a mélyekben meg gyengébb, így változtat a helyzeten. Gyakran alapból recsegős-kraccos a magasa.

Ramiz

:merci: az infót! :) Még jól megrágjuk ezt. Addig is számokat írunk a kölcsön-elektromos gitáron (Kramer) és egy akusztikuson. Lehet, hogy bénák, de mégis jólesik. :D :whoah:

Ramiz

Ezek közül szerintetek melyik a legolcsóbb szett, amit még érdemes lenne megvenni? Nem kell túl jó minőség, kezdő is vagyok meg nem is valószínű, hogy hamarosan koncertezni szeretnék a Petőfi Csarnokban ezzel a gitárral tízezer ember előtt. :)

Zsiga

Quote from: Ramiz on 2006-10-15, 16:26:14
Ezek közül szerintetek melyik a legolcsóbb szett, amit még érdemes lenne megvenni? Nem kell túl jó minőség, kezdő is vagyok meg nem is valószínű, hogy hamarosan koncertezni szeretnék a Petőfi Csarnokban ezzel a gitárral tízezer ember előtt. :)
Na ez engem is érdekel, ideje lenne végre normálisan megtanulnom gitározni, ha már egy dobszerkó nem fér el a szobámban. :)
Szerk.: Most hogy jobban körülnézek, lehet elférne a nappaliban.  :eek:

Pirula

Én még mindig csak azt ajánlanám hogy inkább használtakat nézz. Ezek a kész összeálltások nem tűnnek valami marha megbízhatónak. Az meg a másik hogy eleinte valósznű hogy nem lesz szükséged tokra - kivéve ha nem helyben próbáltok. A pengetőt jobb ha te választod meg magadnak melyik áll legjobban kézre.
Egyébként mennyi pénzed van rá? Megpróbálhatok segíteni egy pofás szett összeállításában.

Ramiz

Quote from: Pirula on 2006-10-15, 16:52:59Én még mindig csak azt ajánlanám hogy inkább használtakat nézz. Ezek a kész összeálltások nem tűnnek valami marha megbízhatónak.
Használtat nem merek. Az én szemem (még) nem látja meg egy gitáron, hogy mennyi ideig bírná még a nyűvést, melyik része van elhasználódva stb. Például lehet, hogy csak egy matrica van lekopva róla és én azt hiszem, hogy roncs és nem veszem meg, pedig olcsón adnák (mert nem tudom, hogy egy új matrica csak tíz forint), míg egy olyat simán megveszek, amin középen van egy bazinagy lyuk (átlőtte egy bevadult rajongó egy Magnummal, amikor az előző tulajdonos egy koncerten rossz akkordot fogott), mert azt hiszem, hogy az csak dizájn.

Quote from: Pirula on 2006-10-15, 16:52:59Az meg a másik hogy eleinte valósznű, hogy nem lesz szükséged tokra - kivéve, ha nem helyben próbáltok. A pengetőt jobb ha te választod meg magadnak melyik áll legjobban kézre.
Jogos. Igazából csak a "gitár + kombó --- mégis olcsó" része érdekelt a dolognak. :)

Quote from: Pirula on 2006-10-15, 16:52:59Egyébként mennyi pénzed van rá? Megpróbálhatok segíteni egy pofás szett összeállításában.
Ööö... kevés? :) Amikor azt mondták, hogy 40-50-ből kapok egy nem túl márkás, de működő és használható gitárt kombóval, akkor megörültem, mert annyit valószínűleg hamar össze tudnék szedni (=1 héten belül is akár). De gondolom minden tapasztalt gitáros azt fogja mondani itt, hogy ne tegyem és gyűjtsek össze 200 rongyot legalább. Magyarul mégsem lesz gitárom.

Mindenesetre holnap délben körülnézünk pár gitáros boltban a Mazsival, aztán meglátjuk.

Pirula

A probléma az ezzel az olcsókombó dologgal hogy az úgy is szól. És itt nem hangzásbéli finomságokra gondolok hanem hangerőre. Ahhoz hogy dob mellett is hallani lehessen a cuccot egy 40-50 wattos cucc kelleni fog.
Körülnézés meg jó ötlet. Legyetek pofátlanok és próbáljatok ki mindent amit lehet. A Westendben van egy hangszerbolt, ha jól tudom az Eldorádós csapat egy üzlete, ott segtőkészek voltak mikor voltam és mehettem zúzni a süketszobába. Hírből meg még a Tajti Musicról tudom hogy nem bunkóznak ha ki akarsz próbálni valamit.
Erőstő meg megint igényektől és szerencsétől függ. Egy basszgitáros ismerősöm például sokáig egy vén csöves rádióerősítőt használt, plusz még valami hangfalat hozzá és szépen szólt, zaja se volt nagyon. A cuccot pedig egy használt árukkal is foglalkozó elektronikai üzletben vette még csak nem is hangszerboltban.
Jó böngészgetést, aztán jöhet a helyzetjelentés.  :smile:

Ramiz

Quote from: Pirula on 2006-10-15, 22:06:51
Körülnézés meg jó ötlet. Legyetek pofátlanok és próbáljatok ki mindent amit lehet. A Westendben van egy hangszerbolt, ha jól tudom az Eldorádós csapat egy üzlete, ott segtőkészek voltak mikor voltam és mehettem zúzni a süketszobába. Hírből meg még a Tajti Musicról tudom hogy nem bunkóznak ha ki akarsz próbálni valamit.
Oké, megnézzük azokat is.
Esetleg konkrét típus, amit ajánlasz gitárból (esetleg erősítőből)? Fő szempont: olcsó, aránylag megbízható. Annyira még úgysem fogom kihallani, hogy hogy hangzik. Kinézet meg nem annyira lényeg, ne legyen rózsaszín meg szőrös, aztán kész. :D

Quote from: Pirula on 2006-10-15, 22:06:51Erőstő meg megint igényektől és szerencsétől függ. Egy basszgitáros ismerősöm például sokáig egy vén csöves rádióerősítőt használt, plusz még valami hangfalat hozzá és szépen szólt, zaja se volt nagyon. A cuccot pedig egy használt árukkal is foglalkozó elektronikai üzletben vette még csak nem is hangszerboltban.
Végül is a hordozhatóság egyelőre nem nagyon szempont, otthon elleszünk, máshol meg csak lesz. :D

Pirula

Quote from: Ramiz on 2006-10-15, 22:12:56Esetleg konkrét típus, amit ajánlasz gitárból (esetleg erősítőből)? Fő szempont: olcsó, aránylag megbízható. Annyira még úgysem fogom kihallani, hogy hogy hangzik. Kinézet meg nem annyira lényeg, ne legyen rózsaszín meg szőrös, aztán kész. :D
Gitároknál érdemes megnézni a Squier by Fender és Johnson cuccokat, elég jó az ár/minőség arányuk. Ami fontos, bármily olcsó legyen is, Vorsont ne vegyetek, hacsak nem akartok félpercenként újrahangolni. Deant nem ismerem, az is olcsó pedig. Samick határeset. Nagyon olcsó cuccokat is kapni tőlük, két másik zenekartagnak is van, eddig még semmi gond nem volt velük, igaz nem olyan szép a hangjuk de strapabíró és tartják a hangolást.
Erősítők között meg a használt, tranzisztoros Powerstate cuccok között lehet tallózni, egy dolgot kell mindenképp kipróbálni, amikor tekergeted a hangszínt meg a hangerőt, recseg-e a cucc. Ezeknél ez sajnos típushiba, de amúgy nagyon masszív szerkezetek.
Még itt nézz körül szerintem, ha jól tudom már Pesten is van boltjuk.
edit: Első blikkre ez egész jó vásár Ez is! Meg ez is.

Ramiz

Végül is úgy gondoltam, érdemesebb előbb, mint később, mert amúgy is hamar felélem a "fölös" pénzemet mindig, úgyhogy összekapartam az eddigi tartalék pénzeimet meg a kajapénzekből elsikkasztott sörpénzeket, és vettem egy gitárt. A Coda hangszerboltban nagyon rendesek voltak, segítőkészek, egy használt Washburn gitárt mutattak, ami teljesen újnak tűnt és 30.000-ért adták. Végigjártunk pár helyet, de aztán visszamentünk a Washburn-ért. Egyébként ugyanez a srác mondott szempontokat, amiket figyelni érdemes használt (és akár új) gitár vásárlásakor, nyak egyenessége, bundkopások stb., remélem, hogy nem lesz sok gondom ezzel a használt gitárral. Egyébként 27-30 körül volt sok új gitár is, ami még tetszett, az egy Squier (Fender) gitár volt, sunburst, kicsit hasonló a harmadik gitárhoz, amit Pirula bepostolt. Mazsi is nemsokára vesz magának egy gitárt, csak előbb megpróbál ismerőstől szerezni olcsóbban (jobbat), neki egy mattfekete Dorson (Vorson? vagy valami ilyesmi; ha az, amiről Pirula beszélt feljebb, akkor szerintem megváltoztatja a véleményét) tetszett.
Nem tudom, hogy megérte-e ez a Washburn, de nagyon szépen szólt, úgyhogy ezt vettem a Squier-ek helyett. :o Egyébként érdekes, régen mindig röhögtem a hülye gitárosokon, akik azon vitatkoznak, hogy hogyan néz ki egy ideális gitár, melyik a dögösebb alak és melyik szín megy jobban a bőrdzsekijükhöz stb. (én meg mindent a jó öreg pianínón játszottam otthon és sosem néztem meg igazán, hogy hogyan is néz ki :) ), most meg már én is kinéztem magamnak pár szimpatikus alakot és színt, és már azon filózok, hogy a következő gitárom milyen lesz, miben lesz már és miért pont olyan stb. :D Tisztára be tud gerjedni az ember egy gitárboltban (ha-ha).

Képek a Washburn gitárról:
A gitár
Szedők, húrok
Fej & márkanév

Erősítőt/kombót nem vettünk, egyrészt nincs több pénzem :D , másrészt egyelőre van nálunk egy kölcsön cucc (10 W-os Boss kombó), ami tök megfelel. Tudom, Pirula, a hangerő a lényeg :whoah: , de mivel egy nem is túl nagy beton falakkal ellátott pincehelységben szoktunk játszani, oda még a 10 W-os erősítő is sok, ha tökig fel van tekerve (persze nincs, mert úgy meg torzít), és tény, hogy sokkal szebb a hangja egy rendes 100 W-os Fender erősítőnek, de egyelőre felesleges, annyiért meg elérhetetlen is. :) (Minden boltban kipróbáltunk legalább egy gitárt erősítővel is, és a Coda-ban volt annyi eszük, hogy nem egy vacak olcsó cuccra dugták rá a gitárt, hanem egy jó erősítőre, mert úgy szebba hangja és szívesebben veszi meg az ember a gitárt :D és egy csomó helyen amíg csak "magában" pengettük a gitárokat, eszükbe nem jutott volna megkérdezni, hogy nem akarjuk-e bedugni... én nem értem, semmi üzleti érzék nincs az átlag magyar eladókban... :rolleyes: Mi mondjuk nem voltunk szégyenlősek sehol, kikényszerítettük belőlük a hangosítást is. :D Egyébként az elektroakusztikus gitár is szépen szólt, tetszett.)

Pirula

30ért ez egy teljesen jó vétel szerintem!  :cool:
Pláne hogy itt az ára újonnan.
Elég jó név is, remélheted hogy kitart sokáig!

Ramiz

Quote from: Pirula on 2006-10-16, 19:48:56
30ért ez egy teljesen jó vétel szerintem!  :cool:
Pláne hogy itt az ára újonnan.
Elég jó név is, remélheted hogy kitart sokáig!
Huhh, akkor most pláne megnyugodtam. :) :Kiraly:
Egyben ajánlom mindenkinek a Coda zeneboltot.

Raggie

RAMIZ: :cool: :jee: Whoah: (bár én láttam már sokat! :rolleyes: )
Nna! Én is hamarosan fogok gitárt venni! Felbuzdultam Ramiz sikerén! :D

Egyébként meg apám unokatesója valami "nagy zenész" és ismer valami Pesti zeneboltos csókát, aki tud nekem olcsóbban szerezni Fender Squire Standard Stratocaster-t! ZSír! Ehehehh! :whoah: :cool:

Erről a márkáról tudtok vmit??
"I know what you're thinking. "Did he fire six shots or only five?" Well, to tell you the truth, in all this excitement I kind of lost track myself. But being as this is a .44 Magnum, the most powerful handgun in the world, and would blow your head clean off, you've got to ask yourself one question: "Do I feel lucky?" ...

Well, do ya, punk?"

Pirula

Csak annyit amennyit eddig is írtam. Amúgy a Fendernek a leányvállalata a Squier. Elég megbízható cuccok, meg szemre is mutatósak.

Raggie

Én is ezt hallottam tőle, meg egy másik zenélő haveromtól is, uh egyre biztosabb vok magamban, hogy ilyet fogok venni! :)
Kösz az infót! ;)
"I know what you're thinking. "Did he fire six shots or only five?" Well, to tell you the truth, in all this excitement I kind of lost track myself. But being as this is a .44 Magnum, the most powerful handgun in the world, and would blow your head clean off, you've got to ask yourself one question: "Do I feel lucky?" ...

Well, do ya, punk?"

Zsiga

Ramiz, Raggie, ti mennyire tudtok gitározni? :)
Hirtelen engem is elkapott a hangszervásárlási láz, de mivel nagyjából 10 éve tanultam 2 évet zenesuliban akusztikuson, és azóta kb. nem volt gitár a kezemben, nem vagyok benne biztos hogy van értelme venni egy elektromost, erősítővel mindennel. Mondjuk valószínű én elektroakusztikust vennék, valahogy az jobban vonz mint a zúzás, nemtom. :) Nameg ugye szól nagyjából normálisan erősítő nélkül is.
Aztán ahogy így gondolkodom, eszembe jut hogy mért ne basszgitárt vegyek, az nem annyira trendy így még valami bandát is könnyebb vele találni, nameg sokkal egyszerűbb. A szívem legtitkosabb vágya viszont egy dobszett, csak az drága, nem nagyon fér el, és ahhoz aztán tényleg egyáltalán nem értek.  :frown:

Pirula

Quote from: Zsiga on 2006-10-16, 23:47:47Aztán ahogy így gondolkodom, eszembe jut hogy mért ne basszgitárt vegyek, az nem annyira trendy így még valami bandát is könnyebb vele találni, nameg sokkal egyszerűbb. A szívem legtitkosabb vágya viszont egy dobszett, csak az drága, nem nagyon fér el, és ahhoz aztán tényleg egyáltalán nem értek.  :frown:
Na ha ezt Kuroi Tenshi meglátja!  :haha: Dobszetteket valahol kitárgyaltuk, nemtudom nem-e a lassabb Offtopicban. Amúgy én meg most tanulok dobolni is nekem is kéne...  :D

Kuroi Tenshi

Későn jöttem, de látom megoldódott nélkülem is :)
Amúgy én is csak hasonlókat tudok mondani.
Washburn árához képest elég jó hangszer, az, amit szereztél, meg méginkább jó üzlet volt.
A Squire gitárjairól is jókat hallottam, a basszusaik már veszélyesebbek. Ha alapból nem nagyon rossz, akkor jó lesz.

Erősítő-téma: az első erősítők is átalakított rádiók voltak :)
Min 25W ajánlott, 60 már sok.
Nézz használtat. Ha a potik nem recsegnek, és feltekerve is jól szól, akkor az még egy ideig remélhetőleg bírni fogja.
Azon felül meg villanyos vagy, nem? :hehe: belül kitakarítani, gyenge forrasztásokat újraforrasztani, stb. Sokat számít.

Zsiga: ha most sem kezded el, később se leszel előrébb ;)
Én pl a solidbody hangszereimet is jól hallom, ha csöndes szobában gyakorlok.
Aztán ott vannak még a semi-hollowbodyk is, ugyan jóval kisebb a hangereje egy akusztikusnál, de attól még egész lehet azt is hallani. Bár manapság egyre kevesebbet látni belőlük... Persze ezek mind egy kicsit más hangkarakterek.
Ha meg azt hiszed, hogy a basszusgitár nem trendi és könnyebb bandát találni, sajnos csalódni fogsz :) Belőlünk is van sok. Bár az is lehet, hogy ilyen kicsit virtuózabbakra, mint én, alacsony a kereslet, ezért éreztem így :D
Ha meg azt hiszed, hogy sokkal egyszerűbb... Ez egy nagyon alapszint alatt még igaz. Utána azonban megfordul. Jazzbasszusgitár szvsz jóval nehezebb, mint jazzgitár. Egyrészt a játszandó zene, a hozzátartozó elmélet, de maga a hangszer fizikája miatt is.
Dobszett mellett gondoltál egyéb perkusszív eszközökre is? Pl bongók. Vagy tabla. Ritmusérzék kell hozzá, valamennyi gyakorlás, és már meg is vagy :) helyet is kevesebbet foglalnak.

Zsiga

Quote from: Pirula on 2006-10-16, 23:59:40
Quote from: Zsiga on 2006-10-16, 23:47:47Aztán ahogy így gondolkodom, eszembe jut hogy mért ne basszgitárt vegyek, az nem annyira trendy így még valami bandát is könnyebb vele találni, nameg sokkal egyszerűbb. A szívem legtitkosabb vágya viszont egy dobszett, csak az drága, nem nagyon fér el, és ahhoz aztán tényleg egyáltalán nem értek.  :frown:
Na ha ezt Kuroi Tenshi meglátja!  :haha: Dobszetteket valahol kitárgyaltuk, nemtudom nem-e a lassabb Offtopicban. Amúgy én meg most tanulok dobolni is nekem is kéne...  :D
...akkor a szerdai japánórán leszedi a fejem, de nem baj. :D
Egyébként eddig minden olyan ismerősöm (meg úgy általában mindenki) aki tud mindkettőn játszani azt mondta hogy a bassz egyszerűbb. De mivel még egy méternél közelebb nem voltam basszusgitárhoz ezért nem tudom. :)

K_T: Ha már dobnak látszó tárgy, akkor maradjunk az egyszerű dobszettnél, nem kell nekem semmiféle ilyen egzotikus nevű borzalom. :D Mondjuk egy ilyen cuccal egész jól meglennék. :muhahah:
És tudom hogy egyszer úgyis el kell kezdeni ha meg akarom tanulni, a gond az hogy ismerem magam, amiben nincs rögtön elsőre sikerélményem attól villámgyorsan elmegy a kedvem, az ősök meg elég csúnyán felkockáznának egy hentesbárddal ha két hónap után abbahagynám. Egy gitárral meg nincs ilyen probléma, mert azt észre se veszik ha berakom a szemétdomb alá. XD
Gitárból meg ugye nem tudom hogy mit szeretnék igazán.
Szerk.: Ritmusérzékem az állítólag van. :)

Pirula

Quote from: Zsiga on 2006-10-17, 00:26:00Mondjuk egy ilyen cuccal egész jól meglennék. :muhahah:
Uhh, ezen az oldalon csak ilyen hat tamos szörnyetegek trónolnak? Nem azért, biztos jó, csak annyit cipeltem már ilyeneket karámostul, dzsungelnyi cinnel még még a jó ég tudja milyen zörgő bizgentyűkkel hogy megtanultam értékelni egy lábdob, pergő, 2-3 tam, kísérő-, beütő- plusz lábcin kombinációt.  :smile: