Kötetlen beszélgetések (régi Offtopic stílusban)

Started by Apatilos, 2006-06-12, 16:57:20

Previous topic - Next topic

Kvikveg

Quote from: Zsiga on 2009-07-25, 14:13:20
Akkor tegyék fizetőssé a felsőoktatást, de továbbra sincsen senkinek semmi joga megmondani hogy hova mehetek továbbtanulni amíg a felvételi követleményeknek megfelelek.
...
Ezel viszont egyetertek. Marmint azzal, hogy nincs joga az allamnak meghatarozni, hogy ki hova mehet tovabb. Ezt nem szabad es nem is lehet igy kozpontilag szabalyozni.
WARNING: module "coffee.exe" did not run correctly. Brain running in limited mode.
Do not meddle in the affairs of dragons for you are crunchy and taste good with ketchup.

Member

Nálunk nem bulizni jött a nép java, de kétségtelen, hogy semmi esetre sem akarnak szocmunkások/védőnők lenni, és valami mást próbálnak majd. Tesóméknál más a helyzet, anglisztikán a többség NEM TUD ANGOLUL és nem is fog, mert három évig nem teszi le az alapvizsgát és pápá.
Én azért tennék egy numerous clausus-t a szakokra keményen, párakat ideiglegenesen be is zárnék, amíg az onnan eddig kikerülők legalább el tudtak helyezkedni. Annak semmi értelme, hogy idén is ontjuk a gyógytornászokat és nincs annyi kórház és üdülő, hogy a tavaly előttieket alkalmazzák, miközben a szak maga nem is olyan régen alapult. Gondolom mindenki megélni szeretne és nem éhkoppon maradni, a felnőtté válás egyik alapköve amúgyis az identitás egy részének feladása, és a kereslethez kell igazítani a kínálatot, ez ellen nincs mit tenni.

motifator

Nem olyan rég jöttem ki az egyetemről, láttam, hogy mi megy körülöttem. Nem akarok leírni egy szakot se, de a dobosunk révén töris ismerősöm rengeteg van, és a legtöbbjük most végzett vagy hamarosan végezni fog. Konkrétan kettőről tudom, hogy szeretne történelemtanár lenni, pedig ismerek vagy 20-at. A többségük próbál találni valami akármilyen állást, vagy OKJ-s tanfolyamokra jár. Ismerek egy lányt, aki évek óta úgy végzi sikerrel a töri szakot nappalin, hogy nem is ebben az országban él! Van ennek így értelme?

Az ingyenes felsőoktatás egy befektetés, amit az állam tesz, hogy a képzett munkaerővel javítsa a versenyképességét. Nem sok éretlme van arra pénzt költeni, hogy valakit kitanítsunk egy olyan tudományból, amit aztán sose fog használni. Nyilván, megtiltani senkinek se lehet, hogy egy szakra jelentkezzen, de az állami finanszírozott helyek számát át lehetne úgy alakítani, hogy arra motiválja a felvételizőket, hogy jelentkezzenek a hiányszakokra. Vagy esetleg pont ne jelentkezzenek sehová, inkább gondolkozzanak el valami szakképzésen. Persze költségtérítéses helyből meg legyen elég, hogy ha valakinek szíve vágya, hogy kommunikációt végez, akkor megtehesse akkor is, ha nem volt elég jó, hogy bejusson az állami helyekre.

De persze nem ez az egyetlen dolog, amit át lehetne alakítani ebben az országban.
Nothing amazing happens here, and you get used to that: used to a world where everything is ordinary.
Every day we spend here is like a whole lifetime of dying slowly.

Fatal

Quote from: motifator on 2009-07-25, 15:29:25
Nem sok éretlme van arra pénzt költeni, hogy valakit kitanítsunk egy olyan tudományból, amit aztán sose fog használni.
+1. Annak sincs sok haszna, hogy valakit milliókból kiképeznek, aztán az külföldre húz dolgozni meg élni.
Some people like to kiss
Some people like to hug
Some lesbians like eating each others shit out of a cup
Some people say I love you
Some even shout it out
Some people puke semi-digested shit into each others mouths

Kvikveg

Quote from: Fatal on 2009-07-25, 15:40:33
Nem sok éretlme van arra pénzt költeni, hogy valakit kitanítsunk egy olyan tudományból, amit aztán sose fog használni.
+1. Annak sincs sok haszna, hogy valakit milliókból kiképeznek, aztán az külföldre húz dolgozni meg élni.
Annak nincs sok ertelme, hogy az itthoni fizetesek kemenyen alatta vannak az unios atlagnak, viszont minden mas egy szinten vagy folotte. Ezert mennek olyan sokan kulfoldre. Ha barmi visszatarto rendszert bevezetnenek, akkor akar a hatarokat is bezarhatjak, mint regen.
WARNING: module "coffee.exe" did not run correctly. Brain running in limited mode.
Do not meddle in the affairs of dragons for you are crunchy and taste good with ketchup.

Fatal

Nem azt mondtam, hogy nem értem miért húznak el, hanem hogy ez is pénzkidobás gyakorlatilag.
Some people like to kiss
Some people like to hug
Some lesbians like eating each others shit out of a cup
Some people say I love you
Some even shout it out
Some people puke semi-digested shit into each others mouths

Selmo

Quote from: Kvikveg on 2009-07-25, 15:01:33
Quote from: Zsiga on 2009-07-25, 14:13:20
Akkor tegyék fizetőssé a felsőoktatást, de továbbra sincsen senkinek semmi joga megmondani hogy hova mehetek továbbtanulni amíg a felvételi követleményeknek megfelelek.
...
Ezel viszont egyetertek. Marmint azzal, hogy nincs joga az allamnak meghatarozni, hogy ki hova mehet tovabb. Ezt nem szabad es nem is lehet igy kozpontilag szabalyozni.
Szerinted a keretszám az mi?

Quote from: Kvikveg on 2009-07-25, 15:49:05
Quote from: Fatal on 2009-07-25, 15:40:33
Annak nincs sok ertelme, hogy az itthoni fizetesek kemenyen alatta vannak az unios atlagnak, viszont minden mas egy szinten vagy folotte. Ezert mennek olyan sokan kulfoldre. Ha barmi visszatarto rendszert bevezetnenek, akkor akar a hatarokat is bezarhatjak, mint regen.
Nem tudom te hogy viszonyulnál hozzá, ha befektetnél x milliót egy orvosba, aki utána pápá, elköltözne, mer máshol többet fizetnek neki. Gondolom pár eset után elgondolkodnál rajta, hogy esetleg nem te vagy a Mikulás.

A tökéletesség unalmas.

Member

Quote from: Kvikveg on 2009-07-25, 15:49:05
Nem motifatorra reagáltál, ez nem függ össze azzal, hány millió fölös szakembert képeznek bizonyos területeken. A kivándorlás éppen hogy jót tenne azon kijelentésednek, hogy mindenki arra mehessen, amire akar, ha sok kommunikációs kihúz az országból, feltölthetik a helyüketvárólistát mások.
Ellenben tény, nem túl jó dolog ez a fizetés/árak arány, biztosan van, aki jobban kifejtené nálam, mi lenne, ha hirtelen mindenkiét megemelnénk vagy mesterségesen lenyomnák az árakat.

Selmo

A multik keletebbre mennének és bedőlne az ország, mert ők A munkáltatók itt egy ideje.

A tökéletesség unalmas.

Kvikveg

Fatal-postjara valaszoltam.
Most viszont megyek kurtoskalacs-elokesziteni. Pápá estig.

Flaser

Sztem. az állami képzést is vissza-"fizetőssé" kéne tenni.

Ezt úgy képzelem mint egyes skandináv államokban, ahol bármi is lesz, kénytelen vagy a képzési költséged legalább egy töredékét visszafizetni a későbbi fizetésedből. Ha szembesítenénk vele az embereket, hogy ez mennyibe is kerül akkor sokkal ésszerűbben és megfontoltabban kezelnék a továbbtanulást.

Ebben az is jó, hogy az "emigráló" tanulókból is hasznot húz. Azaz így az ország legalább a képzési költséget visszanyerheti a külföldön praktizáló mérnök, orvos stb. hallgatókból akiknek a képzése igen komoly pénzbe került.

Az oktatás jelenleg rengeteg pénzt vesz el és ennek a pénznek csak egy töredéke térül meg. Nagyon itt lenne már a kollektív "ébredés" ideje. A magyarok még mindig Kádár "átkozott" (...és "büdös komunista") köpönyegében játszanak fogócskát egymással.

Meg kell már érteni, hogy a kapitalizmusban mindennek ára van és azt ki kell fizetni... ha "ingyen" akarsz valamit, akkor is ki kell fizetni, ahogy ki is fizetik most az adófizetők, de ideáig sajnos nem ér fel az átlagember esze.

A fenti rendszerrel továbbra is azt tanulsz amit akarsz, akár akkor is ha most épp nincs pénzed; de már a kezdet kezdetén muszáj avval is kalkulálnod, hogy ennek ára van és ekkor nem mész olyan képzésre amire semmi, de semmi kereslet.
"Logically sound? How laughable. The only thing that people use logic for is to see what they want to see and disregard what they do not."

Member

Jó meglátás, elvégre az A típusú rokkantsági nyugdíjat és az öregségi nyugdíjat is fizetik, ha külföldön szereztél rá jogosultságot.

Ramiz

Ez elég logikusnak tűnik.

Mindazonáltal, én nem tudok beleszólni az állam vagy akár csak az oktatás működésébe (in b4 szavazhacc köcsög), így kénytelen vagyok a jelenleg leglogikusabb lépést tenni: héderelni még pár évet az egyetemen, aztán nagyot sóhajtva elkezdeni dolgozni és szidni a kurva lógós egyetemistákat. :D

Egyébként annyira nem gáz ez a rendszer! Az utólagos visszafizetésnek még látom értelmét, de az meg az amúgy is diákhitellel diplomázó szerencsétleneket szívatná meg még jobban (akik egyre többen vannak amúgy is). Viszont a fizetős egyetem meg az egyetemi évek elvonása az emberektől az tök kegyetlenség! Egyre több nyugdíjas várja, hogy ha kihúzza addig, majd a dolgozó fiatalok eltartják, a fiatalok meg nem kapják meg azt a pár év nyugit életük legaktívabb, legszabadabb időszakában, amit addig mindenki megkapott?

Kommunizmus ide vagy oda, pusztán perszonális szinten nem hülyeség ez így szerintem... De én meg amúgy is beszélhetek hülyeségeket, mert nem értek az egészhez. :)

Katz, a mérnökségről szerzett tapasztalataidról én is szívesen hallanék, habár nem kétlem gúnyos vigyorijaid igazát, mint (talán) Zsiga. Én amúgy nem szeretnék soha "ipari mérnök" lenni, inkább tanítanék (felnőtteket), auditálnék vagy egyéb másokat csesztető okostojás állást keresnék (a mágikus "tanácsadás"? :)), sőt inkább kutatnék (pedig ahhoz aztán nincs sok kedvem, lásd kiku által linkelgetett PHD-s webcomic).
12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!! 12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!! 12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!!

Kvikveg

Member

Quote from: Ramiz on 2009-07-27, 18:40:16
auditálnék
:zomg:
"auditing: the application of Dianetics or Scientology processes and procedures to someone by a trained auditor. The exact definition of auditing is: The action of asking a person a question (which he can understand and answer), getting an answer to that question and acknowledging him for that answer."

Rounin

Quote from: Member on 2009-07-28, 20:25:13
auditálnék
"auditing: the application of Dianetics or Scientology processes and procedures to someone by a trained auditor. The exact definition of auditing is: The action of asking a person a question (which he can understand and answer), getting an answer to that question and acknowledging him for that answer."

Fenét.
Auditálni annyit tesz, mint unott pofával körbemászni az üzemben, míg öltönyös, kínmosolyos emberkék igyekeznek elterelni a figyelmed a kínosabb pontokról. :3x3:

Member

Tesóm szakján meg annyit tesz, hogy "végighallgatni még egyszer azt, ami előadáson elhangzott", de én a fenti jelentését ismerem jobban. :)

Ramiz

Quote from: Rounin on 2009-07-28, 20:32:35
Quote from: Member on 2009-07-28, 20:25:13
auditálnék

Fenét.
Auditálni annyit tesz, mint unott pofával körbemászni az üzemben, míg öltönyös, kínmosolyos emberkék igyekeznek elterelni a figyelmed a kínosabb pontokról. :3x3:

Így valahogy. :) És ezért sokkal jobb pénzt kapni, mint az emberkék, akik az IGAZI munkát végzik, és ugyanolyan jól tudják, mint te, hogy a valódi munkavégzés a szabványok és előírások nagy részének teljesítését lehetetlenné teszik. (Ugyanúgy, ahogy egy működő étteremben LEHETETLEN tökéletesen megfelelni az eü. előírásoknak - kivéve esetleg, ha 3x annyi alkalmazott van ott, mint amennyit az elkérhető étel árak alapján a tulaj meg tud fizetni...)
12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!! 12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!! 12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!!

Fazék

volt már ismerősötök, aki megműttette a szemét? ha igen, melyik módszerrel műtötték? mik a tapasztalatai?

csak mert jelenleg az egyetlen jó szemüvegem ismét eltört, azt mondják már nem javítható többször, nem bír több forrasztást, jelenleg egy kb 15 évvel ezelőtt készített szemüvegemet vagyok kénytelen hordani (kikuchiyo és Kviki jól kiröhöghetik magukat holnap, igazi HP rajongó lettem) és ha csináltatnék új szemüveget, nem úsznám meg 50k alatt, és már korábban is eljátszottam a lézeres látás korrekció gondolatával, de az igencsak borsos ára miatt eddig nem bírtam rászánni magam, de most már inkább abba ölném az új szemüveg helyett azt az 50k-t is...

.Attila

Lythis

Nekem is linkelték, és érdekesnek találtam, szóval gondoltam idedobom, hátha valakinek van valami hozzászólása.
http://vilagnezet.blog.hu/2007/08/19/augusztus_20_i_hazugsagok

Próféta

inb4 Hitler

Quote from: Lythis on 2009-08-20, 01:25:12
Nekem is linkelték, és érdekesnek találtam, szóval gondoltam idedobom, hátha valakinek van valami hozzászólása.
Sportszerűtlen, ad hominem érv: ez az IGe valahogy már korábban se tűnt nagy lángésznek. Most is sikerült olyan szövegrészleteket idéznie, amelyek látszólag őt támasztják alá; de a teljes cikkeket elolvasva aztán mégse, mert mondjuk ironikus, abszurd túlzás volt pont az a bekezdés...

Lythis

Quote from: Próféta on 2009-08-20, 01:57:19
inb4 Hitler

Quote from: Lythis on 2009-08-20, 01:25:12
Sportszerűtlen, ad hominem érv: ez az IGe valahogy már korábban se tűnt nagy lángésznek. Most is sikerült olyan szövegrészleteket idéznie, amelyek látszólag őt támasztják alá; de a teljes cikkeket elolvasva aztán mégse, mert mondjuk ironikus, abszurd túlzás volt pont az a bekezdés...
nem tudom, hogy ki ez, és nem ismerem korábbi írásait sem. csak kíváncsi voltam, hogy mik a vélemények evvel kapcsolatban. Vonható-e ilyen párhuzam, ha igen, akkor jogos-e egyáltalán, lényegében kit akar kihez hasonlítgatni, és számít-e egyáltalán? Ilyesmik érdekelnek/érdekeltek volna elsősorban. A cikkel, vagy bejegyzéssel én sem vagyok kibékülve, mert érezhetően elfogult. De gondoltam a téma érdekesebb annál, semminthogy egy ilyen miatt ne is vessem fel :)

Én

Quote from: Soldier on 2009-08-23, 23:24:09
olyan mint midig. semmi extra. azon kivül h este találkoztam Én-nel és Zsigával /tesszem hozzá ök más okokból voltak arra/ rem jolsikerült az este  :angyali:
offtopicba leírtuk :D

Amúgy az a vicces hogy ezt a jelenséget én is észrevettem, mert tudtam hogy rajtad olyan sapka lesz, és az alapján kerestelek, azt meglepett h nem vagy egyedül.

Nakedape

de hogy felveszi a NY Yankees-s laposelejü sapkát ///persze westsid-ra fordtíva nem is csak úgy

hát igen, ezen még én se tudtam túltenni magam
Nothing About Culture Makes Sense Except in the Light of Evolution

Zsiga

Quote from: Nakedape on 2009-08-23, 23:42:04
de hogy felveszi a NY Yankees-s laposelejü sapkát ///persze westsid-ra fordtíva nem is csak úgy

rofl

Bicskei

őán akkor tudtam volna gyilkolni amikor a fiuk nőnek öltöztek be....de ez egy ilyen helyen szokásos
Ultras liberi

Soldier

Quote from: Nakedape on 2009-08-23, 23:42:04
rofl or not, sh1tfac3s should die.. n'hewaz1definitly.
nekem ez fontos, nem értem a reakciód,ha neked ennyire mind1 ki mit hord és csak benyúl a szekrénybe és felveszi/megveszi azt ami a kezébe kerül sztem ez csak az igénytelenség jele.am. meg végűlis ha a négerek+gsy-k ,hitlernek öltöznének tök normális lenne szerintem is.  so fcuk if ya still doubt me.

Bicskei

spec megértem Soldier-t mert én igaz más világban mozgok(lelátó-underground) de ott is nagy jelentősége van az öltözködésnek...
Ultras liberi

.Attila

Én megértem, ha valakit zavar, hogy mások kissé össze-vissza öltözködnek, de:
Csak én nem értettem a nagy részét annak, amit írt? Értem én, hogy öltözködéssel kapcsolatos problémákról szól a dolog, de hogy pontosan milyen öltözködés zavarta, az valahogy elveszett nekem.