Main Menu

Világpolitika

Started by Raggie, 2005-05-22, 17:24:16

Previous topic - Next topic

Beren

Quote from: RamizEzek reggeli közben pattannak ki a fejedbõl, a buszon, esetleg a wc-n? :) De most komolyan, mikor/hol állsz neki ilyeneken filózni?

Konkrétan?
Leszálltam a 2-es buszról Újszegeden, elslattyogtam a Móra-koli mellett, majd, miután kitaláltam, hogy mit kéne burkolni, ha kiérek jelenlegi számüzetésem helyszínére, gondoltam, írni kéne valami dáridósat...:)
Amúgy már elég ideje gyûjtögettem az infókat, és akkor ottab neki álltak ugrálni az "ablakok", szóval jobnak láttam legépelni...
Az Életben nincs csak Fekete vagy csak Fehér - a Világ színes
Éljen a nehézlovasság!

Amióta megjelentek az elsõ hópelyhek, ismét erõs késztetést érzek arra, hogy a szobám padlóján fellelt gyanúsan makk-alakú szelídgesztenyét ilyen-olyan résekbe gyömöszöljem-tartalékoljam...

Beren

Quote from: FenrirHozzátennék én is egy tényezõt: Energiaipar.
Gondolom mindenki el tudja képzelni mekkora energiaigénye lehet egy 1 milliárd lakosú, fejlett iparú országnak. A bibi ott van hogy ezt az energiszükségletet SZÉNERÕMÛVEKKEL fedezik. Iszonyatos mennyiséget bányásznak szénbõl a derék kínaiak. Az az öt év amit említettél más területen is krízist hozhat. Környezeti krízist. Ugyanis nem elég a gigantikus légszennyezés az erõmûvekbõl, néhány bányában lángra kaptak a felszínközeli széntellérek is. Ezeket nem lehet eloltani, viszont olyan füsttel járnak amit nem lehet leírni. Nem emlékszem hol láttam errõl egy riportot, de nagyon durva volt. Nagyon remélem hogy összeszedik magukat mert ha Kína kiesik akkor veszélyesen egypólusúvá válhat a világ. Egyedül õk voltak elég erõsek ahhoz hogy katonai fenyegetést is jelenthessenek az USA-nak...

pffff a katonai verseny már a múltté... (igaz Bush bácsi?! :) )
Konkrétan: ha Kína bedõl, azt mindenki beszívja, oda-vissza...
amúgy, jó beszétél! (miként Lacos fórumtárs mondaná...:) )
Éljen a nehézlovasság!

Amióta megjelentek az elsõ hópelyhek, ismét erõs késztetést érzek arra, hogy a szobám padlóján fellelt gyanúsan makk-alakú szelídgesztenyét ilyen-olyan résekbe gyömöszöljem-tartalékoljam...

Fenrir

Nem tudom mennyire ide tartozik, de ha már közgáz...
Bejelentették hogy kicsit nagyobb lesz az államháztartás hiánya idén a tervezettnél. (hpfh, "kicsit")
Ennek oka részben az infláció tervezettnél kedvezõbb alakulása, mert ugye az infláció csak akkor jó ha az elõre kiszámítottól nem tér el.
Ez rendben is volna (illetve a francokat volna rendben, de ezt még megemésztem), viszont a másik fõ kiváltó ok: a benzin áfájának csökkentése!
Ilyen is csak nálunk lehet! Az EU-ban mindenütt benzinárrobbanástól féltek, és védekezésképp a kormányok az (idén rekordnyereséget realizáló) olajvállalatoknak szankciókat helyezett kilátásba ha nem csökkentik az árakat. És csökkentették! És mit csinálnak nagyjaink a külföldi hatékony példa nyomán? Csökkentik az ÁFÁ-t!! A cégek rekordnyereségét nehogy már csökkentse bármi is! Inkább gazdálkodik kevesebbõl az állam.

Ijesztõ gondolat hogy ha idén duplája a hiány a tervezettnek, akkor mi lesz jövõre? Hiszen Az állami finanszírozású szerveknek mgtiltották hogy felhasználják január elõtt az eredménytartalékaikat, ami miatt kórházak, tûzoltóságok, könyvtárak és sok egyéb "mellékes" intézmény egyezkedni kénytelen a víz, áram, gázszolgáltatókkal, hogy had fizessenek januárban. Ez a rendelet tisztán azt a célt szolgálta hogy kozmetikázza az idei államháztartási hiányt, nem foglalkozva azzal, hogy januárban nemcsak a hátralékokat kell kifizetni hanem a kamatokat is.
SZÉP MUNKA URAIM!!!!
For those who seek perfection there can be no rest in this side of the grave.

Kuroi Tenshi

Quote from: FenrirEz rendben is volna (illetve a francokat volna rendben, de ezt még megemésztem), viszont a másik fõ kiváltó ok: a benzin áfájának csökkentése!

Ez a rendelet tisztán azt a célt szolgálta hogy kozmetikázza az idei államháztartási hiányt, nem foglalkozva azzal, hogy januárban nemcsak a hátralékokat kell kifizetni hanem a kamatokat is.
Hah hah. A költségvetésben 250 Ft-os benzinárral számoltak  :rolleyes:
Tehát a benzinárnövekedésbõl még többletbevétele is volt az államháztartásnak, és még ez se volt elég.

A másikhoz meg: miért, hogy autópályát hitelbõl építik, az szerinted mi célt szolgált?
És még hátra van 2006, amikor is választások lesznek, de ahogy a kormányfõ mondta, nem lesz választási költségvetés; sõt, a könyvének megjelenése sem kampányfogás, és ugyan már, hogy az, hogy mindenfelé az õ plakátjaik vannak, vagy az, hogy hívogatják az embereket, az miért lenne kampány?

Na de ez gyorsan csúnya politikai vitává válhat, úgyhogy még most hagyjuk abba ;)

Beren

Quote from: FenrirNem tudom mennyire ide tartozik, de ha már közgáz...
Bejelentették hogy kicsit nagyobb lesz az államháztartás hiánya idén a tervezettnél. (hpfh, "kicsit")
QUOTE\]

Nyamm:) Nos, az ÁHT hiánya nem csak ebben az évben sikerült magasabbra a tervezettnél... :bruhuhu:
A történet visszavezethetõ Ádám-Éviig, szóval most csak a rövidebb sztorit nyomatom...
A lényeg, hogy Mo. csak a 2002-es választások után csatlakozott az EU standardok szerinti költségvetési statisztikai kimutatásohoz. Így aztán a továbbiakban már ki kellett mutatni az állami vállalatok veszteségét (és adósságállományát) is az ÁHT kiadásai és adósságálománya között. A korábbi gyakorlatnak, mi szerint végy egy Magyar Fejlesztési Bankot és "helyezd ki" a különbözõ állami kiadásokat (magyarán: az autópálya éptéseket addig ez az intézmény finanszrozta papíron) vége lett. Emellé jött még a lakáshitel program (ezt a világgazdaság lassulása miatt indtották be, hogy a magyar GDP növekedése fennmaradjon, a belsõ kereslet bázisán...), valamint a száz nap, amitõl Bokros Laja Master sztem felváltva érzett hideget és meleget, mert sikerült alapjábankivégezni az általa egyszer már véghezvitt stabilizációt (amit akkor ugyebár mindenki szívbõl útált).
Az utóbbi tíz évben nem volt érdembeli ÁHT reform, szóval maradt a rendszerváltás óta hurcolt felemás államszerezet:
- az önkormányzatok száma irreálisan magas (3000 db fölötti!!), ami alulfinanszrozottságot és forráshiányt okoz egyszerre, mivel szétaprózza a forrásokat (ez irányba történõ kapirgálás a kistérségek létrehozása, de ez önkéntes és nélkülöz mindenfajta ösztönzést)
- az államigazgatás továbbra is túlbürokratizált (pl. egy cég alapításához vagy egy beruházáshoz is legalább egy hónapot kell kilincselni állambácsinál vagy még többet)
- az öregedõ társadalom, valamint a magas inaktivitás (=a nyugdjasok, tanulók és tartósan munkanélküliek) finanszrozása szintén horribilis feladatot jelent (az akivitási ráta 52%, ebbõl kb 15% dolgozik állambácsinak, tehát a maradék 35% adójából megy a többieknek ZS)  

Quote from: FenrirEnnek oka részben az infláció tervezettnél kedvezõbb alakulása, mert ugye az infláció csak akkor jó ha az elõre kiszámítottól nem tér el.[.[QUOTE\]
Az inflációt jelenleg is két dolog határozza meg:
- a bérkiáramlás (ez jelenleg nem haladja meg a GDP bõvülési ütemét, tehát egészséges)
- a forint/euro árfolyam úgyszintén meghatározó ebbõl a szempotból - az erõsödõ forint olcsóbbá teszi az importot, ami a fogyasztási cikkek árát csökkenti, mérsékelve az inflációt. Az erõsödõ forint alapját az MNB által megállaptott kamatprémium hajtja (a jegybanki alapkamat jóval magasabb a reginális szintnél), így az államadósság finanszírozása szempontjából jelent ösztönzõt a külföldi befektetõk számára (mi ugyebár nem rendelkezünk fejlett befekteõi kultúrával...). A relatíve magas kamatszintet lehetõvé teszi az, hogy a lakosság adósságai devizában vannak lekötve, így amíg egy esetleges spekulatív attak le nem töri az erõs forintot addig ezek a kölcsönök biztonságosak lesznek (én momentán már fél éve várok egy ilyesmit, egyre instabilabbak a magyar fundamnetumok, ha egy befektetõ fejével gondolkozom...)
Éljen a nehézlovasság!

Beren

Quote from: Kuro_TenshiHah hah. A költségvetésben 250 Ft-os benzinárral számoltak  :rolleyes:
Tehát a benzinárnövekedésbõl még többletbevétele is volt az államháztartásnak, és még ez se volt elég.

A másikhoz meg: miért, hogy autópályát hitelbõl építik, az szerinted mi célt szolgált?
És még hátra van 2006, amikor is választások lesznek, de ahogy a kormányfõ mondta, nem lesz választási költségvetés; sõt, a könyvének megjelenése sem kampányfogás, és ugyan már, hogy az, hogy mindenfelé az õ plakátjaik vannak, vagy az, hogy hívogatják az embereket, az miért lenne kampány?

Na de ez gyorsan csúnya politikai vitává válhat, úgyhogy még most hagyjuk abba ;)

Na ja, nincs is visszatasztóbb az ilyesminél...
Negyedik éve járok a tehenészeti egyetemre, de eddig mindig kulturált módon sikerült megkerülni a politizálást (pedig a KSH elnökétõl kedve az Ecostat góréján át az Állami Számvevõszék elnökéig, mindenki tantott legalább egy félévig, most meg a Surányi György bácsi jön egy hét múlva...). Na, erre egyik óra elsõ elõadását bejön az x bácsi y színû ingben, és nekiállja anyázni a Z politikai pártot, merhogy õ az Y párt helyi lótuszkaktusza... így, bele a képünkbe... hát, mondanom se kell, kattogtak a biztosítószegek, úgyhogy azóta a bácsi kissé visszább kapcsolt. (szép dolog a politika, de oktatásban poltizálni olyan, mint finxxni az asztalnál evés közben...)
Éljen a nehézlovasság!

Kuroi Tenshi

Na ja, nálunk is volt ilyen egyszer. Akkor a külügyen volt, asszem, azért kapcsolódott, azóta botrányai ellenére még feljebb kúszott  :rolleyes:
Az elõadásának egy része okés és objektív is volt, de miután rátért az elõre magyarázkdásra, hogy ez és ez nem az õ hibájuk és töketlenkedésük miatt lesz (NFT, Eu-támogatások lehívása), már nem sokan tapsoltak a végére.  :haha:

Ramiz

Én a töritanártól féltem, mondták, hogy Pravdával (Népszabadság) kel és fekszik, a Biblia mellett a Tõke 1.-2. áll a polcán Marxtól és bizony visszasírja a régi rendszert. Hát, volt egy-két dolog, ahol talán érezni lehetett, hogy milyen a politikai beállítottsága, de sosem kért vissza semmi ilyesmit, nem erõltette ránk az akaratát. A leginkább három dolgot sulykolt belénk.
1. Ne higgyünk senkinek, mindennek gondoljunk utána. Ez az egyik legfontosabb dolog az életben szerintem is. Ja, és a politikában minél kevesebb érzelem, annál jobb. Általában úgysem érzelmi alapon mûködnek a dolgok (kivétel egy-két forradalom, ilyesmi, de legtöbbször ott is ott van a háttérben az érdek, a pénz, a hatalom hármas mozgatórugója).
2. A történelem nem "abszolút", mint a matek vagy a fizika. 1000 embernek 1001 nézõpontja lehet. Nem szabad feketén-fehéren gondolkodni a leginkább sablonokkal leírt emberekrõl sem (tipikusan pl a diktátorokról). Szerintem ez is stimmel.
3. A politikusok nagy része gazember, a maradék is hazudik. Ezzel tisztában kell lenni.
12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!! 12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!! 12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!!

Kuroi Tenshi

Quote from: Ramiz3. A politikusok nagy része gazember, a maradék is hazudik.
Fõleg, ha az országot, amirõl szó van, Magyarországnak hívják  :haha:  :rolleyes:

Fenrir

Pár éve egy napilap végzett egy nem reprezentatív közvéleménykutatást, hogy mennyire hisz az ember -orvosoknak
                                       -ügyvédeknek
                                       -politikusoknak.
Nem emlékszem minden adatra, de a politikusoknak a megkérdezettek 22%-a hitt. Ezen eredményekkel felvértezve a riporter megkérdezett egy vezetõ politikust, aki azt mondta:Ez teljesen természetes.
Hmpf. Szerintem inkább tragikus, de nem az eredmény, hanem ahogy viszonyulnak hozzá. Érdekelne most, egy olyan köztársasági elnökválasztással a hátunk mögött, amit felteszem senkinek sem kell elmagyarázni, kíváncsi lennék egy újabb felmérés eredményeire a témában.

Kuro_Tenshi, én pártsemleges vagyok, egyiket sem védem és személy szerint néhányat mindkét nagy párt elõemberei közül felmagasztalnék a lámpavasakra. Szóval ha velem bonyolódsz politikai vitába, garantálom hogy nem lesz anyázás/kifütyülés/verekedés/obszcén szóhasználat a vége, mint a parlamentben. ;)

Kuroi Tenshi

Quote from: FenrirKuro_Tenshi, én pártsemleges vagyok, egyiket sem védem és személy szerint néhányat mindkét nagy párt elõemberei közül felmagasztalnék a lámpavasakra. Szóval ha velem bonyolódsz politikai vitába, garantálom hogy nem lesz anyázás/kifütyülés/verekedés/obszcén szóhasználat a vége, mint a parlamentben. ;)
Ez úgy tûnik fórumos beidegzõdés. Nem rád gondoltam, hanem ha bárki ezt meglátja és esetleg nagyon nem egyezne az õ véleményével és erre bedühödne... Láttam már egy-két fórumon csúúúnya vitát kialakulni. De olyan topic-törléses-bannelõs típusút. Nem szeretnék ilyeneket okozni egy ilyen békés közösségben ;)

Ramiz

Szerintem ez a fórumon nagy többségben vannak a kulturált, illedelmes emberek, és mégis azt mondom, hagyjuk... minek beszennyezni ezt a megszentelt helyet tisztességtelen politikusok neveivel, gusztustalan pártok hazugságaival...
12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!! 12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!! 12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!!

Kvikveg

Politizalni en konkretan utalok. Viszont a temarol eszembe jutott egy "nagyon LOL" vagy "nagyon siralmas" topicba illo jelenet valamelyik levlistarol:
A: X partra szavazok, mert ugyis ok nyernek, es nem szeretek vesztesre szavazni!
B: @#$%@#$ ez nem a loverseny!
:lul:
WARNING: module "coffee.exe" did not run correctly. Brain running in limited mode.
Do not meddle in the affairs of dragons for you are crunchy and taste good with ketchup.

Fenrir

Quote from: RamizSzerintem ez a fórumon nagy többségben vannak a kulturált, illedelmes emberek, és mégis azt mondom, hagyjuk... minek beszennyezni ezt a megszentelt helyet tisztességtelen politikusok neveivel, gusztustalan pártok hazugságaival...

Tudod mit? Igazad van. Nem is tudom mi ütött belém.
Mintha nem lene amúgy is herótom a politikától, és mintha nem menne fel bennem a pumpa mikor meglátok egy baromi nagy plakátot szeptember végén egy nagy párt nevével, és a feliratal:az igazság színe, vagy nem lenne kedvem baltával kikapcsolni a tv-t ha a parlamenti közvetítés megy vagy egy pártember nyilatkozik, vagy.... :grrr:

Oké, a mellettem ülõ látta hogy kritikus a helyzet és adott egy életmentõ pofont. Most már nyugodt és  :angyali: vagyok.

Ramiz

Quote from: FenrirTudod mit? Igazad van. Nem is tudom mi ütött belém.
Mintha nem lene amúgy is herótom a politikától, és mintha nem menne fel bennem a pumpa mikor meglátok egy baromi nagy plakátot szeptember végén egy nagy párt nevével, és a feliratal:az igazság színe, vagy nem lenne kedvem baltával kikapcsolni a tv-t ha a parlamenti közvetítés megy vagy egy pártember nyilatkozik, vagy.... :grrr:

Oké, a mellettem ülõ látta hogy kritikus a helyzet és adott egy életmentõ pofont. Most már nyugodt és  :angyali: vagyok.
Akkor jó. :) Ez ugyan politikai topik, de beszéljünk inkább... hmm... az animékrõl. :__devil:

Fenrir

Quote from: RamizAkkor jó. :) Ez ugyan politikai topik, de beszéljünk inkább... hmm... az animékrõl. :__devil:

Miután alaposan átgondoltam és minden aspektusából megvizsgáltam az ajánlatodat egy kérdés ötlött fel bennem.
Hö?

Lythis

Bár ez nem kifejezetten világpolitika, inkább csak hazai, de azért kíváncsi volnék a véleményetekre a következõ két témával kapcsolatban:
 1. a gyaloghíd, amit a Petõfi-híd, és a Lágymányosi közé akarnak építtetni. Olyasmi a koncepció, mint a firenzei Ponte Vecchio. Valami 30 méter széles, 350 méter hosszú és mindenféle kévéházakat, meg bizbaszt akarnak rápakolni. 4 egyetem, az MTA, és valami alapítvány támogatja a tervet, az épitészeti kamara elnöke viszont "hülyeség"-nek titulálta a dolgot.

2. Tegnap reggel egy köztéri kivetítõt szemlélve ütött szíven a felismerés: ezt a kultúrális fõváros dolgot mi komolyan gondoltuk!!! Szóval érdekelne, hogy ezzel kapcsolatban mi lenne a véleményetek. Lehetett ott látni szép látványterveket, meg ilyesmi, pl a felújított-parkosított Gázgyárról, de nekem akkoris elég - enyhén szólva - merész elgondolásnak tûnik...

Fenrir

Quote from: LythisTegnap reggel egy köztéri kivetítõt szemlélve ütött szíven a felismerés: ezt a kultúrális fõváros dolgot mi komolyan gondoltuk!!! Szóval érdekelne, hogy ezzel kapcsolatban mi lenne a véleményetek. Lehetett ott látni szép látványterveket, meg ilyesmi, pl a felújított-parkosított Gázgyárról, de nekem akkoris elég - enyhén szólva - merész elgondolásnak tûnik...

Hpmf. Merész elgondolás?
Vidéki vagyok, csak nagynéha járok Pesten, akkor is fõleg átutazóban, de mindig zokogom belül ha elképzelem milyen lehetne és látom milyen most.

Fenrir

Jut eszembe!
New Orleans katasztrófája után rengeteg ország ajánlott fel valamilyen segítséget. Kuba is. Csak Kubáét visszautasították...
Tudom hogy nem szeretik egymást, de ez akkor is... :lame:

TurboK

Quote from: FenrirJut eszembe!
New Orleans katasztrófája után rengeteg ország ajánlott fel valamilyen segítséget. Kuba is. Csak Kubáét visszautasították...
Tudom hogy nem szeretik egymást, de ez akkor is... :lame:
Ja, ezt hallottam én is, Castro valami párezer orvost akart átküldeni.

Jó lovag, velünk tartasz-e Camelotba a kerekasztal lovagjai közé?

http://www.saunalahti.fi/cse/foobar2000.php target=_blank>http://web.axelero.hu/fka2636/dwnld_fb2k.png>

sirtomi

Quote from: TurboKJa, ezt hallottam én is, Castro valami párezer orvost akart átküldeni.
Pár ezer orvost? Nem sok az egy kicsit?

Pirula

Quote from: TurboKJa, ezt hallottam én is, Castro valami párezer orvost akart átküldeni.
Gondolom hazaküldeni nehezebb lett volna õket mint átvinni.

Kuroi Tenshi

Quote from: PirulaGondolom hazaküldeni nehezebb lett volna õket mint átvinni.
Hát kb.  :haha:

Kuroi Tenshi

Mitõl félnek ezek az amcsik? Orvosköpenybe bújtatott partizánoktól?  :rolleyes:

sirtomi

Quote from: Kuro_TenshiMitõl félnek ezek az amcsik? Orvosköpenybe bújtatott partizánoktól?  :rolleyes:
Lehet hogy partraszállást terveztek és dokinak álcázzák a katonákat.

Kuroi Tenshi

Quote from: LythisBár ez nem kifejezetten világpolitika, inkább csak hazai, de azért kíváncsi volnék a véleményetekre a következõ két témával kapcsolatban:
 1. a gyaloghíd,
 2. kultúrális fõváros

1. Lenne ennél fontosabb is, amire a pénzt lehetne költeni.
Ha már híd, akkor legyen rendes, mert a forgalom a hidakon így is elég vicces, meg amilyen állapotban vannak... ahhoz pedig, hogy felújítsák (mert hát a Margit-híd is sajnos elég rossz állapotban van, néhol kritikus), tehermentesíteni kell õket. Az pedig csak a 0-ás elkészültével lehet, ami pedig pénzhiány miatt elég lassan megy. Ha meg csak idegenforgalmi látványosság kell, akkor nem feltétlenül kell annak hídnak lennie.
Sok-sok mûemlék és idegenforgalmi látványosság van elég romos és omladozó állapotban, azokat felújítani kevesebbe kerülne és többet érne szvsz.

2. Örülnék neki, de ha már belekezdtek, akkor csinálják rendesen, ne csak úgy látszatra.

Lythis

1. Na ja, de szerintem a kivitelezést a fentebb említett szervezetek terveznek finanszírozni, és gondolom nekik nem kifejezetten szívügyük pl a Margit-híd, és 0-ás. Kíváncsi vagyok mi sül ki ebbõl a végén.

2. na ja, de ezt is fizetni kell valamibõl... szóval nemtom láttad e már például a Margit-hídra tervezett dunábanyúló miskuranciát... Nemcsak h nem illilk oda, de sztem ahhoz rendesen fel kell újítani a hidat is... a szigeti bejárónál mindenképp.
 Az mind szép, hogy ilyen terveink vannak, de ezeket meg is kell valósítani, és azt pedig fizetni kell valahogy. Márpedig amennyire én vágom, a jövõévi költségvetés még rendesen deficites... És persze a 4es metróba is még rengeteget fognak beleölni sztem...

Kuroi Tenshi

Quote from: LythisMargit-hídra tervezett dunábanyúló miskuranciát...
:3x3: Már megint ilyenekkel jönnek?  :rolleyes:

Akkor pontosítom az elõzõ kijelentésemet.
Ha már belekezdenek, akkor vigyenek véghez egy átfogó városrendezést és mûemlék-felújítást, hogy a hidak és utak állapotáról ne is beszéljünk, ne csak ilyen látványos-de-csak-a-siralmas-valóságot-elfedõ ötletekkel rukkoljanak elõ; akkor már inkább bele se kezdjenek, mert ez teljes pénzfecsérlés, a másikra pedig szükség lenne.

Lythis

Quote from: Kuro_Tenshi:3x3: Már megint ilyenekkel jönnek?  :rolleyes:

Akkor pontosítom az elõzõ kijelentésemet.
Ha már belekezdenek, akkor vigyenek véghez egy átfogó városrendezést és mûemlék-felújítást, hogy a hidak és utak állapotáról ne is beszéljünk, ne csak ilyen látványos-de-csak-a-siralmas-valóságot-elfedõ ötletekkel rukkoljanak elõ; akkor már inkább bele se kezdjenek, mert ez teljes pénzfecsérlés, a másikra pedig szükség lenne.
Ezzel egyetértek!!
(Bár a fejesek szerint az általad vázolt megoldás valószínüleg kevésbé látványos, és új meg csillivilli, és különbenis egy kultúrális fõvárosnak nem kellenek rendes utak, csak új millenárisok, meg jó nagy gebaszok a hídra!!)
 A vicc ebben csak az, hogy nekem volt szerencsém tavaly Gratz-ban járni, ami akkor volt a kultúrális fõváros, és .... hát nemtom, de szerintem ha már jártatok ott, akkor nem kell részleteznem. Ellenkezõ esetben - idõhiány miatt - be kell érjétek egyelõre a "mérföldek" szóval.

Beren

Quote from: RamizÉn a töritanártól féltem, mondták, hogy Pravdával (Népszabadság) kel és fekszik, a Biblia mellett a Tõke 1.-2. áll a polcán Marxtól és bizony visszasírja a régi rendszert. Hát, volt egy-két dolog, ahol talán érezni lehetett, hogy milyen a politikai beállítottsága, de sosem kért vissza semmi ilyesmit, nem erõltette ránk az akaratát. A leginkább három dolgot sulykolt belénk.
1. Ne higgyünk senkinek, mindennek gondoljunk utána. Ez az egyik legfontosabb dolog az életben szerintem is. Ja, és a politikában minél kevesebb érzelem, annál jobb. Általában úgysem érzelmi alapon mûködnek a dolgok (kivétel egy-két forradalom, ilyesmi, de legtöbbször ott is ott van a háttérben az érdek, a pénz, a hatalom hármas mozgatórugója).
2. A történelem nem "abszolút", mint a matek vagy a fizika. 1000 embernek 1001 nézõpontja lehet. Nem szabad feketén-fehéren gondolkodni a leginkább sablonokkal leírt emberekrõl sem (tipikusan pl a diktátorokról). Szerintem ez is stimmel.
3. A politikusok nagy része gazember, a maradék is hazudik. Ezzel tisztában kell lenni.

Ahogy tisztelt Pszichó-haverom mondta: a politika olyan, mint egy pornófilm
- a szereplõk jóljárnak (pénzben és természetben), a közönség sekélyes igényei is kielégülnek, a producerek pedig jóóól megszedik magukat a végén... :lul:
Éljen a nehézlovasság!