Main Menu

Világpolitika

Started by Raggie, 2005-05-22, 17:24:16

Previous topic - Next topic

Raggie

A vallások, filozófia ezotéria topicban felmerült az igény, hogy elindítsunk egy új szálat, a világpolitikáét(ezt :) ). Nem szorosan a politizálásra gondolunk, hanem inkább olyasmi dolgokra,hogy kinek mi a véleménye az USA luralkodásáról minden téren, vagy hogy mi a véleményetek az iraki és egyéb hasonló okokból "kialakult" háborúkról, esetleg(hogy ne csak az USA-t említsem) arról, hogy Kína rohamos fejlõdése, miket okozhat a világgazdaságban. Ilyen és hasonló dolgokról kultúrált módon vitatkozni/eszmézcserélni vágyók topicja ez :) !
[átadom a pályát filozofálgató srácok!]
"I know what you're thinking. "Did he fire six shots or only five?" Well, to tell you the truth, in all this excitement I kind of lost track myself. But being as this is a .44 Magnum, the most powerful handgun in the world, and would blow your head clean off, you've got to ask yourself one question: "Do I feel lucky?" ...

Well, do ya, punk?"

Fenrir

Jó kis ötlet volt...
Szóval az USA-ról nem is tudom mit mondhatnék...amit nem tud mindenki. Talán az a legjobb közelítés, amit Alucard mond Maxwellnek a múzeumban a kereszténységrõl...(aki nem tudja mirõl beszélek, nézze meg a Hellsinget).
Úgy viselkednek mintha a világ az õ személyes játszóterük volna. A demokrácia védelmének hangzatos jelszavával ajkukon bombáznak szét országokat, ahol, mintegy véletlenûl némi olaj is akad(vagy vagy valamelyik szövetségesük olaját, akarom mondani demokráciáját veszélyezteti). Az már csak másodlagos kérdés, hogy egy ország újjáépítése mekkora üzlet az amerikai multiknak. Hehe...az mekkora móka volt mikor Irak újjáépítésébõl kizárták azokat az európai országok cégeit, akik ellenezték a háborút...
Én nem hiszek a demokráciában. Szerintem nem más, mint a gazdagok anarchiája. Mellesleg nem vagyok se komcsi, se anarchista, se náci. Csak nem hiszek a demokráciában.
For those who seek perfection there can be no rest in this side of the grave.

Ramiz

#2
A többi rendszerben is vannak, akiknek hatalma van, és vannak, akiknek nem, de a demokrácia a legvisszafogottabb, így a legnehezebb megcsinálni nagy szemétségeket (pl. népirtás, látszatperek stb). De a háborút - mint látjuk - nem zárja ki ez sem, valószínûleg semmi sem, csak fajunk teljes pusztulása és/vagy harcképtelenné válása (most valahogy eszembe jutott a Texhnolyze...).

Azt, hogy "a demokrácia nem mûködik jól", sokszor hallani, néha pedig azt hallani mellette (és nem csak elhülyült vagy elvtelen öregek szájából!), hogy "a szocializmusban azért jobb volt", illetve a kedvencem, a "Marx elmélete nagyon jó volt, csak sajnos idillisztikus, és félresiklott a történelem folyamán". Ezt utálom a legjobban. Félek, hogy újra kialalkulhat egy ilyen széles tömegeket elvakító, "egyenlõségesebb" társadalmat célzó kommunista törekvés (világviszonylatban akár nagyobb, akár kisebb), ha egy gazdasági világválság törne ki valamiért. Persze egyáltalán nem a mai idõk pártmarakodásaiban elõkerülõ értelemben gondolom a "kommunista" szót, hanem ahogy a történelemben általában felbukkant. Nagy válságok mindig voltak, és ma még gyorsabban forog a Föld, mint régebben, még gyorsabban belefutnánk és még nagyobban esnénk, mint eddig bármikor. Pl lehet ilyen az, amikor a közeljövõben (= megélhetem) a kõolaj elfogyása távoli probléma helyett kézzelfogható közelségbe kerül, az ára az égbe szökik, és ki kell találni valami mást, valami nagyon mást, talán olyasmit, amire a mai városok nem is megfelelõek (hiszen az összes város az autóforgalom és az autóutak köré épült).
Na ez egy nagy müzli lett, amit írtam...

Raggie: te szemét! én akartam megnyitni! ezt nem bocsátom meg! :morci:

Quote from: Xipekifogas tenyleg gyenge. gondolj bele, minden mas nemzet ugyanezt csinalja.
Kifogás gyenge. Más országot is szidnánk, ha abban a helyzetben lenne, hogy segíthetne más népeken, és csak a saját javát nézi.
12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!! 12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!! 12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!!

Fenrir

Az alatt hogy a demokrácia a gazdagok anarchiája azt úgy értettem hogy a demokráciában az igazság azé aki meg tudja fizetni. És itt nem csak arra gondolok hogy a legjobb ügyvédet, hanem a rendõrséget, a bírókat, a miniszterelnököt... Az igazság az relatív, ezt tudom, millió arca van és minden ember más arcot lát. Hogy a társadalom darwini szemléletében az erõ mérõfoka a pénz, az is tiszta (a vadonnal szemben itt már nem az számít az erõsnek akin dagadnak az izmok, hanem aki képes pénzt csinálni). De akkor nem mondják nekem azt hogy ugyanannyi jogom van mint teszem az valaki híresnek. Név nélkül:ha én drogosan éjszaka halálra gázolok egy rendõrt akkor a sitten rothadok meg. Vagy ha feldobom a szirénát a kocsitetõre és a Balaton közelében összegûrök egy szabályosan közlekedõ Trabit, akkor nem úszom meg annyival hogy lemondatnak. És még sorolhatnám. Kínában egy miniszter zsebre vágott egy keveset az állam pénzébõl. Elítélték, kivégezték. Nem azt mondom hogy ez jó, de megoldás!
Ja és a másik kedvencem:Angliában egy újság lehozta az elítélt, szabadlábon lévõ pedofilok listáját, mire iszonyú közfelháborodás történt, miszerint:a pedofiloknak is vannak jogaik! No comment.
Szóval a demokrácia csak álszentség, semmi több.  Mint minden más politikai rendszer.
Az olajügyekre pedig van megoldás. Ha engem kérdezel, a gazdaságos energiaüzemû autó már kész van, csak az olajmultiknak valahogy nem érdeke hogy el is terjedjen. Kissé paraniásnak tûnhetek, de nem igaz hogy alapul véve a közelmúlt technológiai fejlõdésének iramát egy ilyen (nem is annyira új) metódust nem tudnak léterehozni...
Én sokkal égetõbb gondnak látom a környezetvédelmet. Ha az amcsikon múlna 50-100 éven belül komoly gondok merülhetnének fel...istennek hála hogy Európában élek, ahol az Únió nagyon komoly összegeket fordít a védelmére...
For those who seek perfection there can be no rest in this side of the grave.

Pirula

Quote from: Fenrirgazdagok anarchiája
Ez még a magyarázatod tekintetében is furán hangzik. Anarchia pont hogy az uralom hiányát jelenti, te pedig gyakorlatilag az õ uralmukról beszélsz. Csaka a fogalmak tisztázása végett. :)
Quote from: FenrirÉn sokkal égetõbb gondnak látom a környezetvédelmet. Ha az amcsikon múlna 50-100 éven belül komoly gondok merülhetnének fel...istennek hála hogy Európában élek, ahol az Únió nagyon komoly összegeket fordít a védelmére...
Unióban az kap pénzt aki pályázza. Hiába fordítanak nagy összegeket valamilyen célra hogyha a pályázat nyertesei nem arra használják fel amire ki lett utalva. Mellesleg az EU sem baráti szívjóság alapján mûködik és bõvül, hanem mert csak így tudnak (viszonylag) normális politikai és gazdadsági függetlenséget biztosítani az USAtól. Hogy ez jár egymás kultúrájának megismerésével, meg még pár nemes mellékhatással az tök jó, de nem erre lett kitalálva. Marketingben viszont jól el lehet adni a sokszínû egységes Európa képét. Fura hogy a két VH-ban - bár igazából már a XIX. század óta - neuralgikus pont volt a nemzeti önállóság, most meg pár évtizedre rá pont az ellentétes folyamat megy.

Fenrir

Quote from: PirulaEz még a magyarázatod tekintetében is furán hangzik. Anarchia pont hogy az uralom hiányát jelenti, te pedig gyakorlatilag az õ uralmukról beszélsz. Csaka a fogalmak tisztázása végett. :)

Unióban az kap pénzt aki pályázza. Hiába fordítanak nagy összegeket valamilyen célra hogyha a pályázat nyertesei nem arra használják fel amire ki lett utalva. Mellesleg az EU sem baráti szívjóság alapján mûködik és bõvül, hanem mert csak így tudnak (viszonylag) normális politikai és gazdadsági függetlenséget biztosítani az USAtól. Hogy ez jár egymás kultúrájának megismerésével, meg még pár nemes mellékhatással az tök jó, de nem erre lett kitalálva. Marketingben viszont jól el lehet adni a sokszínû egységes Európa képét. Fura hogy a két VH-ban - bár igazából már a XIX. század óta - neuralgikus pont volt a nemzeti önállóság, most meg pár évtizedre rá pont az ellentétes folyamat megy.
Gazdagok anarchiája, mint: akinek dagad a bukszája az azt csinál amit akar. Nem ugyanazok a szabályok vonatkoznak rá. Így már jobb?
Amúgy nem tudom te mit tudsz az Únió környezetvédelmi politikájáról, nekem vizsgatétel volt. Nem emlékszem már a költségvetés hány százalékát fordítják e célre, de horribilis.
És nem csak pályázatok. Olyan szigorú szabályozás van hogy nagyon nem éri meg szennyezni a környezetet. Nagyon-nagyon komoly jogi következményei vannak. És ott az országokra vonatkozó kvóta, ami azt hivatott szabályozni, hogy az adott tagország milyen szinten áll a környezetvédelemben. Ez a kvóta amúgy adásvétel tárgyát is képezheti (ha egy ország nagyon jól teljesít, eladhatja a kvótabeli fölöslegét). Az Únió nagyon sokat költ ezekre, de szerintem nem lehet rá eleget költeni.
Ha valamit kritizálnék a politikájában, az a mezõgazdasági politika lenne, ha rávinne a lélek, mert bár közgáz értelemben nagyon nem kifizetõdõ, személy szerint egyetértek vele.
For those who seek perfection there can be no rest in this side of the grave.

Ramiz

Anarchia: hát igen, szabadon használt fogalom. Rokker tizenévesek anarchiás pólóban-nyaklánccal mennek koncertre, üveges sört lóbálva (pedig közterületen már nem szabad, ejnye, meccsoda kihágás! :) ), viva la anarchia!, aztán hazamennek a meleg kis ágyacskájukba, és fel vannak háborodva, ha esetleg nem jön az éjjeli járatú busz... :D

Fenrir: igazad van sok dologban, de a pénz (még mindig) nem annyira "szélsõséges" hatalmat ad, mint a diktatórikus államberendezkedésnél az államhatalom oldalán állás! Pl ha a milliomos üt el valakit bedrogozva, attól még felelõsségre vonják.
12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!! 12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!! 12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!!

Fenrir

Quote from: PirulaFura hogy a két VH-ban - bár igazából már a XIX. század óta - neuralgikus pont volt a nemzeti önállóság, most meg pár évtizedre rá pont az ellentétes folyamat megy.
Szerintem nem fura, hanem nagyon dícséretes. :jee:
For those who seek perfection there can be no rest in this side of the grave.

Ramiz

Már a Montánunió is milyen jó ötlet volt! :cool: Végül is ha egymásra is támaszkodunk, akkor csak nem kezdünk marakodni... remélhetõleg. :rolleyes:
12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!! 12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!! 12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!!

Fenrir

Quote from: RamizAnarchia: hát igen, szabadon használt fogalom. Rokker tizenévesek anarchiás pólóban-nyaklánccal mennek koncertre, üveges sört lóbálva (pedig közterületen már nem szabad, ejnye, meccsoda kihágás! :) ), viva la anarchia!, aztán hazamennek a meleg kis ágyacskájukba, és fel vannak háborodva, ha esetleg nem jön az éjjeli járatú busz... :D

Fenrir: igazad van sok dologban, de a pénz (még mindig) nem annyira "szélsõséges" hatalmat ad, mint a diktatórikus államberendezkedésnél az államhatalom oldalán állás! Pl ha a milliomos üt el valakit bedrogozva, attól még felelõsségre vonják.
Pföh...ezeket a kis anarchista punkokat én is nagyon útálom...bár sok punk haverom van, koncertekre is szeretek járni (már ha itt az isten tyúkszemén néha rendeznek egyet). Ha nincs kész otthon a borjúpörkölt akkor olyan hisztit levágnak... :lame:
Amúgy javíts ki ha tévedek, de nem emlékszem hogy Császár Elõdöt leültették volna... ;)
For those who seek perfection there can be no rest in this side of the grave.

Ramiz

Quote from: FenrirAmúgy javíts ki ha tévedek, de nem emlékszem hogy Császár Elõdöt leültették volna... ;)
Magas labda volt, de vártam. Ezért használtam a misztikus "felelõsségre vonás" kifejezést. :)
12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!! 12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!! 12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!!

Fenrir

Quote from: RamizMár a Montánunió is milyen jó ötlet volt! :cool: Végül is ha egymásra is támaszkodunk, akkor csak nem kezdünk marakodni... remélhetõleg. :rolleyes:
Az Únió volt az utóbbi pár száz év legnagyobb találmánya...vámúnió, közös pénz, szabad munkaerõáramlás...ennél csak a sör volt nagyobb csoda... :gevumezs:
For those who seek perfection there can be no rest in this side of the grave.

Fenrir

:ejnye:
Quote from: RamizMagas labda volt, de vártam. Ezért használtam a misztikus "felelõsségre vonás" kifejezést. :)
For those who seek perfection there can be no rest in this side of the grave.

Ramiz

A sör tényleg királyság :cool: , de én most arra az Európai Szén és Acél Közösségre gondoltam, ami egyesítette a német vasat és a francia szenet (vagy fordítva?), hogy elkerüljenek egy esetleges következõ világháborút (a németek meg a franciák sosem tudták békén hagyni egymást, amióta léteznek :) ).
12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!! 12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!! 12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!!

Fenrir

Nem ám...bár ki szereti a franciákat? ;)
For those who seek perfection there can be no rest in this side of the grave.

Pirula

#15
Quote from: FenrirSzerintem nem fura, hanem nagyon dícséretes. :jee:
Félre ne értsük egymást, szerintem is nagyon jó dolog a békében egymás mellett. Csak ennek is ugye a pénz és Európa politikai pozíciója a közös fundamentuma nem pedig a nemzeti sokszínûség amivel próbálják elfogadhatóvá tenni. Ez nem az USA itt sokkal markánsabbak a nemzeti különbségek.
Quote from: FenrirAmúgy nem tudom te mit tudsz az Únió környezetvédelmi politikájáról, nekem vizsgatétel volt.
Nem sokat, sõt! :haha: Inkább a pályázati rendszert ismerem, annak is a kultúrális/ifjúsági szeletét. Ami miatt mégis jár a szám az amiatt van hogy az ilyen pénzek felhasználásába sõt, egyáltalán már a megszerzésébe is nagyon könnyen becsúszik a korrapsön.
Quote from: RamizAnarchia: hát igen, szabadon használt fogalom. Rokker tizenévesek anarchiás pólóban-nyaklánccal mennek koncertre, üveges sört lóbálva (pedig közterületen már nem szabad, ejnye, meccsoda kihágás! ), viva la anarchia!, aztán hazamennek a meleg kis ágyacskájukba, és fel vannak háborodva, ha esetleg nem jön az éjjeli járatú busz... :D
Ismerõs.
"Vége a bulinak megjöttek a pánkok
kivették a kezembõl a cigit meg a lángost." :D
edit:
Quote from: FenrirNem ám...bár ki szereti a franciákat? ;)
A szimbolista költõk, a konyak meg a sajt jöhet. :haha: Borunk nekünk is van, de még milyen!

Ramiz

Quote from: PirulaEz nem az USA itt sokkal markánsabbak a nemzeti különbségek.
Ettõl olyan érdekes a dolog. (Hál' istennek ez nem az USA... még. :__devil: *)

-------
* : Ez csak poén**, nem kell reagálni rá.
** : Remélem... :__devil: *  ***
*** : Ez meg egy ördögi kör, melybõl csak ez a 3*-os megjegyzés vezet ki.****
**** : Vagy ez sem?* :D
12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!! 12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!! 12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!!

Fenrir

Quote from: PirulaFélre ne értsük egymást, szerintem is nagyon jó dolog a békében egymás mellett. Csak ennek is ugye a pénz és Európa politikai pozíciója a közös fundamentuma nem pedig a nemzeti sokszínûség amivel próbálják elfogadhatóvá tenni.
Igen. És?
A világot a pénz mozgatja. De talán kicsivel több is volt itt a nemzeti érdekeknél, egy jó adag jövõbe látás.
És honnan veszed hogy az USA-ban nincsenek nemzetiségi ellentétek? Az ország másból sem áll csak nemzetiségekbõl. Még egységes közös nyelvük sincs. :ejnye:
For those who seek perfection there can be no rest in this side of the grave.

Ramiz

Quote from: PirulaA szimbolista költõk, a konyak meg a sajt jöhet. :haha: Borunk nekünk is van, de még milyen!
Tényleg, most, hogy mondod, Boris Vian rulez! :cool: És a konyak meg a sajt is rulez! :D (Amúgy miért van az, hogy te mindig a bornál kötsz ki, én meg a sörnél? :rolleyes: :D )

Fenrir: jó, az "amerikai nemzetség"-et ne feszegessük... az még durvább, mint az "amerikai történelem". :D
12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!! 12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!! 12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!!

Fenrir

Quote from: PirulaA szimbolista költõk, a konyak meg a sajt jöhet. :haha: Borunk nekünk is van, de még milyen!
Egy nemzetközi kultúrális program keretében a fõiskola (11 másik tanuló mellett) engem is kiküldött Németországba. Még 4 országból voltak ott fiatalok:Némero., Belgium, Hollandia, Finnország. Egy srác, nevezzük Istvánnak, mert így hívják, 14 üveg fehérbort is hozott magával. 1 nap alatt elfogyott, mert megkínáltunk másokat is. A vége felé egy híres német borpincébe vittek minket ahol kóstolgattunk és hallgattunk egy elõadást a világhírû német borról. A német srác aki a tolmácsunk volt ivott István borából és csak annyit tett hozzá a német borász elõadásához: Hülyén érzem magam, amiért nektek magyaroknak magyarázok a jó borról. :appl:
For those who seek perfection there can be no rest in this side of the grave.

Fenrir

Quote from: RamizFenrir: jó, az "amerikai nemzetség"-et ne feszegessük... az még durvább, mint az "amerikai történelem". :D
:hahaha:
For those who seek perfection there can be no rest in this side of the grave.

Pirula

Quote from: FenrirIgen. És?
A világot a pénz mozgatja.
A gazdaságot és a politikát. Jó esetben. A világban benne van a család, a párkapcsolat, a barátság és még sok-sok olyan fontos tényezõ amit a magamfajták nem hagynak pénz által írányítottá válni.
Quote from: FenrirDe talán kicsivel több is volt itt a nemzeti érdekeknél, egy jó adag jövõbe látás.
És honnan veszed hogy az USA-ban nincsenek nemzetiségi ellentétek? Az ország másból sem áll csak nemzetiségekbõl. Még egységes közös nyelvük sincs. :ejnye:
Quote from: PirulaEz nem az USA itt sokkal markánsabbak a nemzeti különbségek.
Nem azt írtam hogy nincsenek. ;) Csak az õslakosokon kívül ott mindenki bevándorló, egy kínainak nincs ott a Nagy Fal hogy arra hivatkozzon: "Ez itt már évezredek óta a mi placcunk, a mi kultúránk." Újra fel kellett építeniük egyfajta identitást amit az állam természetesen forszírozott is. Egy japán sem tudja úgy ápolni a hagyományait mint mondjuk otthon a Fujira nézõ sinto szentélyében. Kissé gyökérvesztett dolog ez. Nemtom mennyire írok érthetõen. :confused:

Fenrir

Quote from: PirulaA gazdaságot és a politikát. Jó esetben. A világban benne van a család, a párkapcsolat, a barátság és még sok-sok olyan fontos tényezõ amit a magamfajták nem hagynak pénz által írányítottá válni.

Igazad van. De ez is csak egy erca az igazságnak. A másik arca az, hogy a családna ennie kell, ki kell fizetni a rezsit, egy új tv sem ártana, ezért dolgozni kell. Sokat. Így kevesebb idõ marad arra a családra amiért halálra dolgozzuk magunkat.  De nem minden eladó. :lazza:

Quote from: PirulaNem azt írtam hogy nincsenek. ;) Csak az õslakosokon kívül ott mindenki bevándorló, egy kínainak nincs ott a Nagy Fal hogy arra hivatkozzon: "Ez itt már évezredek óta a mi placcunk, a mi kultúránk." Újra fel kellett építeniük egyfajta identitást amit az állam természetesen forszírozott is. Egy japán sem tudja úgy ápolni a hagyományait mint mondjuk otthon a Fujira nézõ sinto szentélyében. Kissé gyökérvesztett dolog ez. Nemtom mennyire írok érthetõen. :confused:
Nem túl világos...de lehet hogy az én készülékemben van a hiba :rolleyes:
For those who seek perfection there can be no rest in this side of the grave.

Ramiz

Quote from: FenrirEgy nemzetközi kultúrális program keretében a fõiskola (11 másik tanuló mellett) engem is kiküldött Németországba. Még 4 országból voltak ott fiatalok:Némero., Belgium, Hollandia, Finnország. Egy srác, nevezzük Istvánnak, mert így hívják, 14 üveg fehérbort is hozott magával. 1 nap alatt elfogyott, mert megkínáltunk másokat is. A vége felé egy híres német borpincébe vittek minket ahol kóstolgattunk és hallgattunk egy elõadást a világhírû német borról. A német srác aki a tolmácsunk volt ivott István borából és csak annyit tett hozzá a német borász elõadásához: Hülyén érzem magam, amiért nektek magyaroknak magyarázok a jó borról. :appl:
Én egy munkatáborban voltam Németországban (ezúttal semmilyen ízléstelen poént nem ejtek el), és a "kulturák cseréje" menüpont 70%-a piálás volt. :) Folytatás a Gasztronómiában. ;)
12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!! 12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!! 12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!!

Pirula

Quote from: FenrirIgazad van. De ez is csak egy erca az igazságnak. A másik arca az, hogy a családna ennie kell, ki kell fizetni a rezsit, egy új tv sem ártana, ezért dolgozni kell. Sokat. Így kevesebb idõ marad arra a családra amiért halálra dolgozzuk magunkat.  De nem minden eladó. :lazza:
Ide a rozsdás bökõt hogy szociológiát meg közgázt tanulsz. :haha:
"A világot a pénz mogzgatja." - szemlélettõl én azért kapok rángógörcsöt mert volt szerencsém kitanulni a marketing- és reklámmenedzserség szép szakmáját. Namármost addig okés a dolog amíg a piaci érvényesülésre használjuk ezeknek a szakmáknak módszereit, de folyamatosan nyomták hogy ezek milyen jól alkalmazhatóak a magánéletben is. :wtf: Ez ami viszont már elfogadhatatlan és durva.
Quote from: FenrirNem túl világos...de lehet hogy az én készülékemben van a hiba :rolleyes:
Nem, nem, éreztem hogy nem lesz az igazi. Valami olyasmit akartam írni hogy a nemzettudat a kultúra és az szülõföld (mint földrajzi hely amire vonatkozva az elõzõ kettõ megvalósul) Európában egységet alkot. Most jön a sarkított, sztereotípiákra épülõ példa: :)
Egy spanyol aki Spanyolországban él és spanyolul beszél, büszke arra hogy bikák elõl rohangál az utcákon és pesetával - jó már Euróval - fizet, nagyobb nemzettudattal rendelkezik mint egy Los Angelesbe kivándorolt õsökkel rendelkezõ csóka aki spanyolul és amerikai angolul beszél, nem tarthat sziesztát délután, nem mondhatja azt hogy ez az a föld amirõl ükapám dédapja Julio Gonzales María Sancho de la Hacienda kikergette a mórokat és ha valamit venni akar amerikai dollárért kotorász a zsebében. Megváltozik tehát a fent vázolt "szentháromság" egysége, és így már nem is érzi magát annyira spanyolnak, lesz belõle spanyol-amerikai. Etnikumok között ellentét pedig akkor alakulhat ki hathatósan és könnyen hogyha látom hogy a másik mennyire jelentõsen különbözik tõlem.
Talán most világosabban fogalmaztam.

Fenrir

Quote from: PirulaIde a rozsdás bökõt hogy szociológiát meg közgázt tanulsz. :haha:
"A világot a pénz mogzgatja." - szemlélettõl én azért kapok rángógörcsöt mert volt szerencsém kitanulni a marketing- és reklámmenedzserség szép szakmáját. Namármost addig okés a dolog amíg a piaci érvényesülésre használjuk ezeknek a szakmáknak módszereit, de folyamatosan nyomták hogy ezek milyen jól alkalmazhatóak a magánéletben is. :wtf: Ez ami viszont már elfogadhatatlan és durva.
AZ! Én is tanulom ezt a szart. Eladó a világ filozófia. Hú de útálom. Mert tényleg sok mindenre lehet árcédulát tûzni, de nem mindenre.
Amúgy pénzügy szakos vagyok :rolleyes:

Quote from: PirulaNem, nem, éreztem hogy nem lesz az igazi. Valami olyasmit akartam írni hogy a nemzettudat a kultúra és az szülõföld (mint földrajzi hely amire vonatkozva az elõzõ kettõ megvalósul) Európában egységet alkot. Most jön a sarkított, sztereotípiákra épülõ példa: :)
Egy spanyol aki Spanyolországban él és spanyolul beszél, büszke arra hogy bikák elõl rohangál az utcákon és pesetával - jó már Euróval - fizet, nagyobb nemzettudattal rendelkezik mint egy Los Angelesbe kivándorolt õsökkel rendelkezõ csóka aki spanyolul és amerikai angolul beszél, nem tarthat sziesztát délután, nem mondhatja azt hogy ez az a föld amirõl ükapám dédapja Julio Gonzales María Sancho de la Hacienda kikergette a mórokat és ha valamit venni akar amerikai dollárért kotorász a zsebében. Megváltozik tehát a fent vázolt "szentháromság" egysége, és így már nem is érzi magát annyira spanyolnak, lesz belõle spanyol-amerikai. Etnikumok között ellentét pedig akkor alakulhat ki hathatósan és könnyen hogyha látom hogy a másik mennyire jelentõsen különbözik tõlem.
Talán most világosabban fogalmaztam.
Így már értem. Ez igaz is. De sokan nem adják fel a nemzeti öntudatukat olyan könnyen. Sok közösséget alkotnak, amik egyáltalán nem nyitottak. Egymás között a saját nyelvükön kommunikálnak, saját szokásaik szerint viselkednek. Így jöhetett létre a Mafia (ami akárki akármit mond, nem szicíliai. Született szicíliai soha ki nem ejtené a száján azt a szót hogy Mafia) Amerikában. De nem csak az olaszok, hanem az írek, mexikóiak, zsidók, feketék is ilyenek. Higgy nekem, bár az "ország" tényleg egy kultúrális olvasztótégely, nem mindent cseppfolyósít...
For those who seek perfection there can be no rest in this side of the grave.

Pirula

Quote from: FenrirÍgy már értem. Ez igaz is. De sokan nem adják fel a nemzeti öntudatukat olyan könnyen. Sok közösséget alkotnak, amik egyáltalán nem nyitottak. Egymás között a saját nyelvükön kommunikálnak, saját szokásaik szerint viselkednek. Így jöhetett létre a Mafia (ami akárki akármit mond, nem szicíliai. Született szicíliai soha ki nem ejtené a száján azt a szót hogy Mafia) Amerikában. De nem csak az olaszok, hanem az írek, mexikóiak, zsidók, feketék is ilyenek. Higgy nekem, bár az "ország" tényleg egy kultúrális olvasztótégely, nem mindent cseppfolyósít...
Pompás. Akkor sikerült végre érthetõen írnom. Ezzel a fejtegetéseddel meg én is egyetértek.
(Rosseb... kéne egy ellenvélemény már, olyan jót elvitáztunk! :D)

Fenrir

Mit akarsz, olyan jól kitöltjük ezt a rovatot :D
For those who seek perfection there can be no rest in this side of the grave.

Raggie

:eeek: Nna itt aztán tényleg beindult a dolog!  :jee:  Csak így tovább! Már most, hogy csak elolvastam a postokat okosabbnak érzem magam. Ez jó kis vita/beszélgetés volt. Mondjuk nekem még van egy két évem az egyetemig(és asszem, ha minden jól megy :D , nem is közgázra fogok menni), de megérte elindítani ezt!
Quote from: RamizAnarchia: hát igen, szabadon használt fogalom. Rokker tizenévesek anarchiás pólóban-nyaklánccal mennek koncertre, üveges sört lóbálva (pedig közterületen már nem szabad, ejnye, meccsoda kihágás!  ), viva la anarchia!, aztán hazamennek a meleg kis ágyacskájukba, és fel vannak háborodva, ha esetleg nem jön az éjjeli járatú busz...
Hát ja... nekem a Fényes jövõ-bõl jutottak eszembe a végén a kis bandázó divatpunk skacok a Che-s pólóban, amikor azon szórakoztak jót, hogy a kartondobozokat rugdosták.... hát sajna ez ma is egyre jobban terjed :ejj:

A "viág eladó" témához csak annyit, hogy sajna én is ezt tapasztalom, hogy tényleg helytálló az elmélet(legalábbis nagyban, tehát amiket Pirula mondott azokat kivéve), de mindíg próbálom magam optimista véleményembe temetni, miszerint ez nem is így, van ezek csak kósza kacsahírek, stb... aztán majd csak dolgoznom kell és akkor nem lesz kecmec... :(

Az EU-ról nekem is jó véleményem van eddig. Mondjuk nem sokkal többet érzékeltem belõle a király síeléseken, a jópofa cigiken és az egyenpénznemen kívül :D (na jó azért tudom, hogy más is van de az nem olyan nyilvánvaló, és még én nem látok mögé, nem tapasztaltam meg :3x3: ).
"I know what you're thinking. "Did he fire six shots or only five?" Well, to tell you the truth, in all this excitement I kind of lost track myself. But being as this is a .44 Magnum, the most powerful handgun in the world, and would blow your head clean off, you've got to ask yourself one question: "Do I feel lucky?" ...

Well, do ya, punk?"

katz

#29
Quote from: Ramiz(Honnan tudnánk meg egyáltalán, ha már elérnénk a kolonizáló technikai szintet? Az orrunkra kötnék? Vagy megkezdõdne újra az ûrverseny?
Észrevennéd! Egyszerû gazdasági érdek. Ha a technológia rendelkezésre áll, akkor vagy az EU/USA megy az ûrbe (akár magántõke általl), vagy egyszer csak azt vesszük észre, hogy a kínai ûrbázis levállik a földkörüli pályáról és pár hónap múlva kitûzik a vörös zászlót a vörös bolygón!
Quote from: RamizA gazdasági kimerülés legalább a (hideg)"háború" egy nyugis módja.) ???
He? Kicsit bõvebben kérném...
Quote from: Thomasson88Az USA agyba fõbe üzenget hadat más államokna. Most a legujabb Irak után Irán.
Aligha. Már gyakorlatilag nincs mivel háborúzniuk. A katonai erejük nagy részét lefoglalják a jelenlegi konfliktusok. Majdnem ugyan abba a hibába estek bele, mint Vietnám esetén. Irán már túl nagy falat egyedül, most ráadásul aligha lenne túl sok szövetségesük egy ilyan háborúra.
Quote from: Thomasson88Persze ez is "csak vmi védõ akció,hogy Irán ne atomkísérletezzen". Na persze. Jó duma. mennek az olajért.
Az atomkisérletek leállításához elég egy bombázó is. ld. 20 évvel ezelõtt, amikor Izrael szétbombázta az épülõ Iraki erõmûvet. Csak éppen Iránnak messze nagyobb morálja és nemzetközi támogatottsága van, mint Iraknak volt!
Quote from: Thomasson88mennek az olajért.
Egy jó darabig onnan még nem lesz olaj. A csõhálózat túlságosan könnyû célpont a "terroristáknak"
Quote from: Thomasson88Undorító hogy mit meg nem tesz az USA.
A SZU szétesett, a világ jelenleg egypólusú. Késõbb talán beszáll a buliba Kína és talán Japán ill az EU, de az még messzebb van...
Quote from: Thomasson88Tehát ha igy folytatjuk a III.VH télleg nem kizárt. A film további részei hogy érzelem nélküli világ ... jön létre. Azt azért erõsen kétlem.
De kizárt. A jelenlegi helyzet és technológiai feljletség nem teszi lehetõvé. Még az USA sem tud egyedül harcolni a világ ellen. Ha összebalhézik még Iránnal és/vagy É-Koreával, abba belebukik, mert a háborúban nincs elég, katonailag erõs szövetsége és neki magának sincs elég katonája a szárazföldi hadmûveletekhez. A repülõkkel szét lehet bármit bombázni, de területet nem lehet ellenõrzés alatt tartani, ahhoz katona kell.