Help Topic Hardver/Szoftver

Started by Nakahara, 2002-11-13, 20:06:43

Previous topic - Next topic

Kuroi Tenshi

Quote from: Raggie on 2013-03-21, 11:00:41
Egyébként mikor írogatsz egy biteket? Ez szerintem nagyon kevésszer fordul elő, max a írásblokkok elején/végén ha épp úgy jön, ki hogy egy bit marad az írandó adatból.

Pont a logok azok, amik nagyon gyakran nagyon kis adatmennyiséget írnak...

Raggie

Quote from: Kuroi Tenshi on 2013-03-21, 11:11:59
Egyébként mikor írogatsz egy biteket? Ez szerintem nagyon kevésszer fordul elő, max a írásblokkok elején/végén ha épp úgy jön, ki hogy egy bit marad az írandó adatból.

az oké, de biteket?! Az RETTENTŐEN kicsi.

De nem kérdőjelezlek meg, mert ehhez egyáltalán nem értek úgyhogy simán igazad lehet. Mindegy, ha majd bármi gondom lesz az SSD-vel beszámolok róla, mindenki okulására. :)
"I know what you're thinking. "Did he fire six shots or only five?" Well, to tell you the truth, in all this excitement I kind of lost track myself. But being as this is a .44 Magnum, the most powerful handgun in the world, and would blow your head clean off, you've got to ask yourself one question: "Do I feel lucky?" ...

Well, do ya, punk?"

Kuroi Tenshi

Quote from: Raggie on 2013-03-21, 11:32:04
Quote from: Kuroi Tenshi on 2013-03-21, 11:11:59

az oké, de biteket?! Az RETTENTŐEN kicsi.

De nem kérdőjelezlek meg, mert ehhez egyáltalán nem értek úgyhogy simán igazad lehet. Mindegy, ha majd bármi gondom lesz az SSD-vel beszámolok róla, mindenki okulására. :)

Folyamatosan írják a bejegyzéseket (azaz mindegyik írás / újraírás), s egy
bejegyzés (ami ált. csak annyi, hogy időpont és esemény) pár byte. Nézz
be esetleg egy event logba vagy sys logba, mennyi esemény van ott, s még
rengeteg van ezeken kívül

Raggie

Láttam én azt, tényleg rengeteg van, de ahogy írtad is az már byte. Máris nem bitekről beszélünk, és máris nem olyan kritikus a 3bit-egy cella elrendezés. Ha mondjuk 4 byte-ot írsz akkor 4*8=32bit-et írsz. Ebből az eleje meg a vége egy-egy cella ahol fellép ez a jelenség. Közte van 10 cella ahol nem. Ez máris nem olyan rossz, tehát nem harmadolja az élettartamot, csak kb 20%-al csökkenti. Vagy rosszul értem?
"I know what you're thinking. "Did he fire six shots or only five?" Well, to tell you the truth, in all this excitement I kind of lost track myself. But being as this is a .44 Magnum, the most powerful handgun in the world, and would blow your head clean off, you've got to ask yourself one question: "Do I feel lucky?" ...

Well, do ya, punk?"

Kuroi Tenshi

Azt jól érted, csak azt tedd hozzá, hogy van belőle tizedmásodpercenként tucat.
S amíg egy cellakímélő algoritmus arrébb nem rakja, ugyanoda íródik vissza (felül),
elég keményen gyilkolva azokat a cellákat.

Raggie

Quote from: Kuroi Tenshi on 2013-03-21, 13:23:26
S amíg egy cellakímélő algoritmus arrébb nem rakja, ugyanoda íródik vissza (felül),
No de remélem ennyire azért okos a TRIM, hogy ezt akkor keményen figyeli. Mármint ez lenne a lényege.

Annak nincs nagyon értelme, hogy csak a nem nagyon megterhelő műveleteknél avatkozik be.

Well, do ya, punk?"

Fazék

http://www.ssdfreaks.com/content/664/how-to-clone-hdd-to-ssd-with -windows-7s-own-software

http://www.pagestart.com/win7g15ssd09241201.html

az itt leírtak elégségesek arra, hogy ssd-re egy az egyben átmentve működjön utána a win8, úgy, hogy minden az ssd jobb élettartamát biztosító szükséges lépés benne van?

zsozso

Quote from: Raggie on 2013-03-21, 14:00:38
Quote from: Kuroi Tenshi on 2013-03-21, 13:23:26
No de remélem ennyire azért okos a TRIM, hogy ezt akkor keményen figyeli. Mármint ez lenne a lényege.

Annak nincs nagyon értelme, hogy csak a nem nagyon megterhelő műveleteknél avatkozik be.

Van egy thread xtremesystemsen mennyit lehet irkalni egy ssd-t tanulsagos:
Majd 500TB rament a 840re...
Jelenleg nem rossz vetel a 840, de amig innen onnan be lehet szerezni 830-at addig inkabb azt javaslom.
Death is the only redemption

NLZ

Persze, hogy nem rossz a 840, csak ennyi pénzért kaphatsz MLC-s jószágot, ami jobban bírja.
De tény, hogy az én 15 hónapos (211 nap), 128 gigás 830asam még csak 3,8TB-nél jár, úgyhogy egy 840es se lenne gond több tíz évig. :)
[reserved]

Próféta

Darkstar: a "fixen tele van" badarság. Ezeket a cellákat is ugyan úgy mozgatja a TRIM. ;)
A TRIM nem mozgat semmit. A wear leveling mozgatja, de amúgy igazad van :)
Amikor a meglévő fájl egy blokkját felülírod, akkor igazából az SSD vezérlő fizikailag máshova írja ki, és a régi helyet felszabadultnak kezeli. Bár még a tényleges felülírása előtt törölni kell a lapot, amit majd unalmas óráiban megtesz az SSD.

Quote from: Kuroi Tenshi on 2013-03-21, 10:53:16
1.) TLC, azaz cellánként 3 bit. Ha 1 bitet is változtatsz meg a cellában,
már az egészet újra kell írni.
Ez szerintem lényegtelen szempont... de nem a jó értelemben. Ugyanis az OS alapból nagyobb blokkméretben ír ki, sőt maga az SSD 4k lapokból áll, ennél kisebb egységekben nem lehet írni. Szóval ha 1 bitet akarsz megváltoztatni, akkor minimum 4k-t beolvasol és módosítva kiírsz (bár nem ugyanoda fog kerülni, ld. fenn). Na ilyen szempontból nekem kvázi mindegy, hogy kettesével vagy hármasával vannak-e a bitek.

És akkor arról nem is beszéltem, hogy a törlési blokk meg jellemzően 512K, tehát a már nem használt (azaz felülírt vagy TRIM-melt) 4k lapok csak 128-asával állíthatók vissza ismét írható állapotba. Ha van mellettük foglalt lap, azt le kell menekíteni valahova máshova, ami megint csak write amplification.   

Fazék

óóó a francba...
egy dologgal nem számoltam.

SSD-nek ugye kell az AHCI mode

namármost eddig ugye alaplap által vezérelt IDE RAID módban volt két vinyóm.
ez most így ebben a formában bebukva.

vmi ötlet, hogy hogyan tudnám tovább használni RAID 1 -ben őket?

Cobra

Csak tipp, de ha átállítod AHCI-re, akkor nem marad meg ugyanúgy a Raid tömb?
Hide and fear, Cobra Commander is here !

Fazék

Quote from: Cobra on 2013-03-22, 09:47:57
Csak tipp, de ha átállítod AHCI-re, akkor nem marad meg ugyanúgy a Raid tömb?

http://download.gigabyte.eu/FileList/Manual/motherboard_manual_ga-p35-%28d%29s3_e.pdf
43. oldal
QuoteOnboard SATA/IDE Ctrl Mode (GIGABYTE SATA2 Chip)
Enables or disables RAID for the SATA controller integrated in the GIGABYTE SATA 2 chip.
IDE Configures the SATA controller to PATA mode. (Default)
AHCI
Configures the SATA controller to AHCI mode. Advanced Host Controller
Interface (AHCI) is an interface specification that allows the storage driver to
enable advanced Serial ATA features such as Native Command Queuing and
hot plug. For more information about AHCI, please visit Intel's website.
RAID/IDE
Enables RAID for the SATA controller. (The IDE controller still operates in PATA
mode)

ez alapján én azt mondanám, hogy nem, illetve az is lehet, hogy csak nem értem a kérdésedet, illetve hogy továbbra is csak teljesen laikus szinten vagyok :)

a vinyók persze továbbra is vszleg milliméterre rendben vannak, ha visszaállítanám sata-raid-re, és régi vinyóról boot-olnék be, akkor minden egyben van még, csak ha jól értem, akkor az alaplap AHCI-ben már nem tudja biztosítani a RAID funkcióját.

szerk: illetve több helyen is ír RAID/AHCI módot, ami ezek szerint van, csak én vagyok pancser.
na ha hazaértem még majd játszom ezzel egy kört, addig is abbahagynám az önégetést ^^"

Raggie

Quote from: NLZ on 2013-03-21, 20:56:42
Persze, hogy nem rossz a 840, csak ennyi pénzért kaphatsz MLC-s jószágot, ami jobban bírja.
De tény, hogy az én 15 hónapos (211 nap), 128 gigás 830asam még csak 3,8TB-nél jár, úgyhogy egy 840es se lenne gond több tíz évig. :)
Hát azért ez érezhetően olcsóbb. (én is ezért vettem)
Körülbelüli árak:
840 - 21k
830(csak 64 gigás) - 20k
Kingston V+ - 25k
Sandisk - 27k
OCZ - 27k

Well, do ya, punk?"

Fazék

na minimálisat okosodtam.

6 sata port van a lapon ugye

ebből 4-et ICH9 kezel, 2-t meg külön egy SATA2 chip
és ezeket külön is lehet állítani a BIOS-ban, ami nekem nem igazán esett le...

szóval a 4-es AHCI-be, a 2-es meg RAID/IDE módban maradhat

windows 8 meg csak szimplán nem szereti a win7-es driver telepítőjét, így annyit kellett tennem, hogy letöltöttem a "Preinstall driver"-t, ami ugye ahhoz kellhetne, ha windows telepítéskor már kell a driver, mert mondjuk arra menne a rendszer. win8-ban device manager-ben a felkiáltójeles raid vezérlőnél update driver, rámutat az ezt tartalmazó könyvtárra, és szépen fölrakta magának, már látszanak is a raid-es vinyók

Fazék

ja igen, mondjatok már légyszi pár számotokra nagyon triviálisnak tűnő dolgot, hogy hogyan érdemes ssd-t használni.
mittomén, mondjuk böngésző cache, meg ilyesmi az maradhat rajta pl? mik azok amikre oda kell figyelni, nem is gondolná az ember, stb.
thx :)

Cobra

Böngésző cache-t szerintem kapcsold ki (vagy ha állítható, akkor rakd át a HDD-re), ha van elég ramod (8Gb vagy több), akkor a swap file-t is. A Temp-et is érdemes áthelyezni a HDD-re, meg talán a Documents and Settings-et is.

NLZ

Sztem felesleges ilyenekkel bajlódni. Max akkor ha 10 évnél tovább szeretnéd használni.
[reserved]

Zsiga

Quote from: NLZ on 2013-03-23, 09:37:40
Sztem felesleges ilyenekkel bajlódni. Max akkor ha 10 évnél tovább szeretnéd használni.
+1
Inkább veszek olyan SSD-t amire van 3 év gari és 2 év múlva eladom, vagy 5 év/4év, etc. Ha megdöglik adnak újat, rendszervinyón úgysincs fontos adat, de hogy egy hardver miatt változtassak huszonéves szokásokon, na azt nem.
Főleg hogy ne a lassú HDD-t használjam már gyorsítótárnak, pont azért veszi az ember az SSD-t hogy gyorsuljanak a rendszer lemezműveletei...

Kvikveg

Halp.
Laptopot keresek anyamnak, mert a gepe k lassu meg regi etc.
Magyar billentyuzet, nagy kepernyo. Kamera nem erdekel, van jo kulso.
Levelezik, netezik rajta, semmi extra. Nekem kellhet errearra, de nem a legujabb jatekokhoz kvazi...
Win7 jo, Win8 nem erdekel.

Mivel a scannerhez meg nincsen Win7re driver, ezert ezekekutan azt is.
Nyomtato meg hangszoro van meg rakotve es amen.
WARNING: module "coffee.exe" did not run correctly. Brain running in limited mode.
Do not meddle in the affairs of dragons for you are crunchy and taste good with ketchup.

Cobra

Használt vagy új kell? Illetve jó alap fekete is, vagy legyen valami gusztusosabb színe?

Kvikveg

Uj, a szin mindegy, de persze azert erdekelnek az opciok, hatha jobban tetszene neki. De alapvetoen nem disznek lesz.

Task3: Ah tenyleg: kene nekem a laptop tapkabelenek az a resze ami a magyar 220as aljzattol megy a kozkaig.
Nekem ugyanis meg a kanadai haromvillas van, es most ugye van tesom laptopja es megegy laptop ami ilyen, szoval mar nem eleg az egy atalakito. Ami ugyis a fogkefemhez kene. :)
Szoval 3 darab 220->3polusu laptop tapkabelresz kerestetik.
WARNING: module "coffee.exe" did not run correctly. Brain running in limited mode.
Do not meddle in the affairs of dragons for you are crunchy and taste good with ketchup.

Cloud

Kellene egy max ár, hogy mire gondoltok ilyen téren.

Cobra

Elvileg a sima tápkábel megy a laptop tápjába is. Ilyet bármelyik elektronikai üzletben, de még barkácsáruházban is találsz.
http://laptop.hu/termek/fujitsu-lifebook-a512-duk-black-noos-2y
http://laptop.hu/termek/hp-650-b6n13ea-i3-lx-2y
De nézhetsz Packard Bellt és Acert is.

Kvikveg

Quote from: Cobra on 2013-03-23, 23:06:23
Elvileg a sima tápkábel megy a laptop tápjába is. Ilyet bármelyik elektronikai üzletben, de még barkácsáruházban is találsz.
http://laptop.hu/termek/fujitsu-lifebook-a512-duk-black-noos-2y
http://laptop.hu/termek/hp-650-b6n13ea-i3-lx-2y
De nézhetsz Packard Bellt és Acert is.
Igen, kb ilyesmikre gondoltam, arban mehet 150ig problema nelkul, felette meg megnezem a piac milyen, es megeri-e.

Koszi a tapkabel tippet.

Ez vicces, a pixmania.hu-n nincsen csak angol laptop??!

Cobra

Mivel külföldi cég és külföldről árulnak, így valószínű.

Kvikveg

Quote from: Cobra on 2013-03-24, 00:03:42
Mivel külföldi cég és külföldről árulnak, így valószínű.
Uppsz. Akkor ertem. Mondjuk nekem kivalo, mert nekem kifejezetten az angol kell ha veszek.

http://laptop.hu/termek/acer-aspire-e1-571-33114g50mnks-i3-blk-w8-2y
Lol, a peremfeltetelek alapjan ezt adta ki, es az enyem is kb ilyen. Marmint Acer Aspire, csak azon belul masik altipus szerintem.
A multi-in-1 kartyaolvaso... az nem az amibe toksokat bele lehet dugni - ebben az esetben ez hol fer el ezen??

http://www.laptop-notebook-netbook.hu/acer-laptop-termekek/acer-laptop/acer-aspire-e1-571g-3114g75mnks-fekete-mar-2-ev-garanciaval/2541/

Najo mara ennyit a keresgelesrol.

Btw a mostani acerem boritasa kicsit quality erzesu, de nem esett szet, meg semmi baja nincsen.
Ja, a kis gumicsikocskakbol esett le ketto a monitor szelerol, es nem birom visszaragasztani. :/
Az, hogy a HDDt meg megfoztem, az nem az o hibajuk.  :redface:

Próféta

Quote from: Fazék on 2013-03-23, 03:35:55
ja igen, mondjatok már légyszi pár számotokra nagyon triviálisnak tűnő dolgot, hogy hogyan érdemes ssd-t használni.
mittomén, mondjuk böngésző cache, meg ilyesmi az maradhat rajta pl? mik azok amikre oda kell figyelni, nem is gondolná az ember, stb.
thx :)
Ha megvan és a driverét is feltelepítetted, akkor számoltass Windows élményindexet. Ebből az OS rá fog döbbeni, hogy nagyon jó a seek time, és csomó mindent SSD-sebben fog csinálni.

Továbbá:
http://www.mydellmini.com/forum/dell-mini-9-discussion/1296-disable-last-access-time-attribute-ntfs-speed-boost.html
(ebben nem a speed boost a pláne, hanem rengeteg-rengeteg fölösleges írást spórolsz, ami SSD-nél extra fontos)

Amúgy szvsz maradhat temp könyvtár, lapozófájl, meg minden, és élvezd csak ki, mennyivel gyorsabbak lettek :)

Még pár trükk:
http://www.overclock.net/t/1156654/seans-windows-7-install-optimization-guide-for-ssds-hdds
De ne kövesd ész nélkül mindet :)

Fazék

Quote from: Próféta on 2013-03-24, 01:26:31
Ha megvan és a driverét is feltelepítetted, akkor számoltass Windows élményindexet. Ebből az OS rá fog döbbeni, hogy nagyon jó a seek time, és csomó mindent SSD-sebben fog csinálni.
hümm. érdemes külön driver-t föltelepíteni ssd-hez? erről se hallottam még, utánanézek van-é valami.

úgy rémlik hdd-nél valami 3,6-os értéket mondott a primary hard disk-re, ahhoz képest egész korrekt javulásnak érzem ezt a 7,6-os eredményt.
már csak proci 6-os, és memória 6,1-es értékek húzzák vissza a gépet :)

Quote from: Próféta on 2013-03-24, 01:26:31Továbbá:
http://www.mydellmini.com/forum/dell-mini-9-discussion/1296-disable-last-access-time-attribute-ntfs-speed-boost.html
(ebben nem a speed boost a pláne, hanem rengeteg-rengeteg fölösleges írást spórolsz, ami SSD-nél extra fontos)
lehet hogy a föntivel, vagy már telepítéskor, de win8 jelenleg azt mondja, hogy már 1-esen van ez az opció, szóval nem kell átállítanom, volt ennyire intelligens magától is szerencsére :)

Quote from: Próféta on 2013-03-24, 01:26:31Még pár trükk:
http://www.overclock.net/t/1156654/seans-windows-7-install-optimization-guide-for-ssds-hdds
De ne kövesd ész nélkül mindet :)
feltétlenül átolvasom holnap (ma), köszi a tippeket :)

NLZ

Nincs semmi külön driver ssd-nek, csak az alaplapi chipsethez való sata driver kell (intel rst, amdnek meg asszem már sima chiptetdriver)
[reserved]