Vallás, filozófia, ezoteria

Started by noriko, 2004-03-09, 22:07:48

Previous topic - Next topic

roderick

QuoteMiért tünt el a többi vallás és maradt csak az egyistenhites (zsidó, keresztény, muszlim) a jelenlegi területeken? Nem minden vallás volt olyan, mint Molok tisztelet (elõ gyermekek tüzbevetése), voltak békésebbek is, pl étel/ital áldozat/tömjénezés Istarnak vagy Baálnak. Vajon hogy van az, hogy ezek a vallások relative gyorsan eltüntek (gyakorlatilag nyomtalanul) és kiszoritotta õket egy olyyan vallás, amelynek már van vagy 4-5000 éves gyökere? Én ezt azzal magyarázom, hogy ez csak úgy lehetséges, hogy amit ez a vallás tanít az igaz, és ennek a vallásnak az Istene létezik is...

Uhhh...
Soksok történelmi ok mellett persze, van egy olyan része is a dolognak, hogy a monoteista vallásoknak olyasmi világképe van, ami sokkal inkább elfogadható, kultúrától, élöhelytöl, technikai szinttöl függetlenül. (Mert pl. egy dél-amerikai kevésbé hinné, hogy az istenek az olympuson laknak...)
Weber fejtegette ezt a Protestáns etika és a kapitlazimus szelleme c. könyvében, de nemtom mennyire érdemes fejtegetnem, mert a társaság egyik fele szerint úgyis hitetlen vagyok, a másik fele meg felteszem elaludna rajta úgyis. Röviden arról van szó, hogy az ilyen vallások (pl. kereszténység) sokkal racionálisabban vannak megszervezve, így persze hogy jobban tudnak müködni. (akármilyen paradoxnak is hangozzon)

Amúgy ezeknek az eltünt vallásoknak is kb. ugyanakkora gyökere volt, mint a zsidó/keresztény kultúrkörös dolgoknak

amúgy2: azért mert a világ egy részén hüde elterjedt egy vallás az semmit nem igazol... ezmost olyan mint azt állítani, hogy a latinbetüs írás az egyetlen tutijó technika, csak azért mert európában ezt használjuk és nem 2384623784 féle más írása van minden városnak...

QuoteJa, csak szvsz a 3 egy és ugyanaz. Majd kifejtem bõvebben...

uhhh number 2...
Ha egy és ugyanaz akkor eléggé el van csezsve az emberiség elég nagy része, tekintve akkor nem kellett volna lennie zsidó diszkriminációnak, keresztes hadjáratoknak, dzsihadnak stb.stb.
(ésmost jöhetsz azzal, hogy persze a történelemben voltak kisebb-nagyobb tévedések, ne keverjük az egyházat a vallással stb., de ez gyenge magyarázat lenne)
All human relationships are built upon interests.
But relations built on interests have their own aesthetics.

Pirula

Quote from: RamizPirula: jó, de ennyi erõvel Jézus lehetett volna egy nagy uralkodó, aki minden pénz összeharácsol, mert jót akar az embereknek, hogy nekik ne legyen, mert nem fontos...
:eeek: Ezt ugye te sem gondoltad komolyan? Akkor hogy mutatott volna példát és lett volna hiteles?
Quote from: RamizSzóval akkor sem vágom ezt a sör-bor párhuzamot, már csak azért sem, mert a sorrend: sörre bor, márpedig nálad az evilág (bor) megelõzi a sört (túlvilág)... :hehe:
Na igen... sörre bor, bármikor, borra sör - forevör! Lám, itt az örökkévalóság kulcsa! :D
Quote from: RamizAmúgy ha ez az élet nem számít, itt nem lehet "vagyont" gyûjteni, mert az értéktelen, akkor miért nem kezdhetjük rögtön a következõ élettel?
Ez egy lényeges kérdés. Lehet "vagyont" gyûjteni keresztényi értelemben, csak nekem a testi, világi dolgok semmibe vétele - mi több, ostorozása - zavar. Ezért nem is komázom a kereszténységnek ezen részével, én igenis szeretem élvezni az evilági hívságokat is.
Quote from: katzMiért tünt el a többi vallás és maradt csak az egyistenhites (zsidó, keresztény, muszlim) a jelenlegi területeken?
Nem tûntek el, csak kisebbségbe szorultak. Tessék csak megtekinteni, az 1960-as évektõl valóságos újpogány forradalom zajlott le. Wicca, Ásatrú, kelta druidizmus, Brazíliában az oryxák tisztelete, táltoshit terjedése Magyarországon satöbbi. És akkor még a többi, nem pogány alapó okkult, meg ezo hitrõl még nem is beszéltünk. (Jó, a legtöbbnek elenyészõ történelmi alapja van, de attól még külön vallásként kell értelmeznünk õket.)Hogy miért õk vannak többségben? Itt jön be az egyház szvsz. Míg egy törzsi sámán csak a saját területén mûködik, addig egy jól szervezett egyház sokkal jobban tudja érvényesíteni a saját érdekeit akár nagyobb területen is, hosszabb távon - meg ugye nem mindegy hogy az egyház mennyire agresszíven viselkedik. Ennek véleményem szerint a hittételekhez nem sok köze van, merõben világi alapú. A maja, azték, inka vallások pedig azért tûntek el, mert leáldozóban volt a társadalmi berendezkedés és mivel a kultúra és a vallás összefügg - most hirtelen nem is tudom hogy melyik hordozza a másikat, ezen jó lenne elfilózni, de szerintem kölcsönösen meghatározzák egymást. Az emberek elbizonytalanodtak hogy az isteneik cserben hagyták õket (Durkheim anómiaelmélete naggyon jó magyarázat egyébként erre), így a hódító spanyoloknak már csak egy elbizonytalanodott, dekadens népet kellett csak megtéríteniük.
Egyébként meg mindenhol megfigyelhetõ ahol a kereszténység elterjedt, hogy a helyi vallások rítusai szépen beépültek. (Így van ez a buddhistákkal is, az Indonéz szigetvilágban és Mongóliában eléggé eltér a vallásgyakorlat.) Írországban a szentek a korábbi Istenek átültetései, a napfordulók, napéjegyenlõségek idejére is tettek egy-egy ünnepet hogy könnyebb legyen az átállás - ez még a rómaiaktól maradt ha jól emlékszem, emlegetett Dél-Amerikában is vannak a korábbi hitekre visszaütõ dolgok, fõleg az ünnepek terén. Vagy ott van a csíksomlyói búcsú Erdélyben, hogy nem menjek annyira messze.
A két idézetre nem tudom hogy mit lépjek, engem nem kavartak fel annyira. Az elsõre azt mondom, hogy tiszta sor, szívjon az aki bûnös. A második meg a megbocsájtás eszméje akar lenni ha jól látom, de ennél okosabbat nem tudok kihozni belõle. Hol a drámai feszültség? :)

Ramiz

Quote from: katzNéha úgy érzem, egyedül hadakozom a Sátán ateista kutyáival akik a pusztulásomat akarják  :rolleyes: :)

Most mi van? :confused: Én csak viszonoztam a jókívánságodat! :angyali:

Quote from: katzJa, csak szvsz a 3 egy és ugyanaz. Majd kifejtem bõvebben...

Most megkavartál. Az elõbb te mondtad, hogy pokolra jut az ember, ha több Istenben is hisz. Vagy ezek egynek számítanak? Aha. Khm... érdekes. Nem az, hogy egynek számítanak, csak az, hogy azok után mondod, hogy mindig a Bibliát védelmezted foggal-körömmel-kereszt alakú harci baltával(-Shiroival). :)

roderick: mibõl gondolod, hogy nem érdekel? Engem érdekel, amit elkezdtél írni, és idáig egyet is értek vele (nem hangzik paradoxonnak).
amúgy2: Ez szerintem is csak azt bizonyítja (ahogy értettem, te is erre gondoltál), hogy mûködési szempontból jó a katolikus vallás. De igazságértékileg ez miért mond valamit?
Pl. ha egy maja indián törzsnél volt az Igazság Szikrája, akkor jól megszívtuk és mindenki szívni fog a túlvilágon is (nem tudom, hogy a maják vallásában ez konkrétan hogyan valósul meg), mert kiirtották õket a Nemes Európai Kultúrát és az Egy Igaz Hitet terjesztõ derék gyarmatosítók.

Pirula: hagyjuk azokat a bonyolult párhuzamokat, mert úgy összekutyulódtak a párhuzamos szárai a hasonlat-dimenziók közti ugrálások alatt, hogy azt a Nagy Sándor se oldja ki (még egy fénykarddal sem). Az Örökkévalóság Kulcsa megvan, és ez a fõ. ;) Megyek inni. :)
12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!! 12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!! 12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!!

roderick

Quote from: Ramizroderick: mibõl gondolod, hogy nem érdekel? Engem érdekel, amit elkezdtél írni, és idáig egyet is értek vele (nem hangzik paradoxonnak).
amúgy2: Ez szerintem is csak azt bizonyítja (ahogy értettem, te is erre gondoltál), hogy mûködési szempontból jó a katolikus vallás. De igazságértékileg ez miért mond valamit?

Igazából ez csak cseles retorika volt, hogy tényleg ne kelljen bövebben kifejtenem, mertmár régen is olvastam, meg eléggé másra hegyezi ki a témát a faszi. Inkább a katolikus-protestáns viszonylatban elemezgeti a dolgot, az meg most tárgytalan, mert ha felemlegetném, akkor megint arcomba kapnám, hogy ne keverjem az egyházat a vallással, az más kérdés, hogy elég sok másban is különböznek és még ezeket se lehetne úgy egy kalap alá venni, mint ahogy katz a 3 fö nagy monoteista irányzatot.  (pedig amikor Blimp ott áll a halál angyala elött és a hitét firtatják, akkor azért eléggé szóba kerülhet mennyi disznóhúst evett, illetve a predesztinációban vagy a gyónásban hitt-e)

De amúgy ez tényleg nem mondd igazságértékileg semmit, talán abból a bölcs megfontolásból, hogy nem igazán van a dolgoknak igazságértéke, mármint objektíve. Igaz ez elég erös szvsz. állítás, de nem hiszem hogy egyedül vagyok vele. Nem is akartam más világnézetét megrendíteni vele, csak utalni próbáltam, hogy nem feltétlenül attól terjed el egy vallás, mert az az "egyetlen igaz", ha néha kicsit mélyebbre nézünk akkor elég meglepö dolgokat lehet kideríteni, (erre legalább meg tudott tanítani az egyetem).
All human relationships are built upon interests.
But relations built on interests have their own aesthetics.

Pirula

Quote from: RamizPirula: hagyjuk azokat a bonyolult párhuzamokat, mert úgy összekutyulódtak a párhuzamos szárai a hasonlat-dimenziók közti ugrálások alatt, hogy azt a Nagy Sándor se oldja ki (még egy fénykarddal sem). Az Örökkévalóság Kulcsa megvan, és ez a fõ. ;) Megyek inni. :)
Ámen.  :haha:

katz

Valahogy éreztem, h nem bírjátok ki addig amíg ki nem fejtem az álláspontomat...
Quote from: roderickHa egy és ugyanaz ...
Quote from: RamizMost megkavartál. Az elõbb te mondtad, hogy pokolra jut az ember, ha több Istenben is hisz. Vagy ezek egynek számítanak? Aha. Khm... érdekes. Nem az, hogy egynek számítanak, csak az, hogy azok után mondod, hogy mindig a Bibliát védelmezted foggal-körömmel-kereszt alakú harci baltával(-Shiroival).
Egy kis történelemóra (szigorúan magánvélenmény), ha vmit elírnák szóljatok...
Egyszer volt hol nem volt, volt egyszer egy nép. Zsidóknak hívták õket. Nagy szarban voltak, ezért könyörögtek Istenhez segítsen rajtuk. Isten épp unatkozhatott, ezért meghallgatta könyörgésük. A segítség végén az Úr szövetséget kötött a zsidókkal. A szidók azonban nyakas nép volt ám, ezért elég hama meg is szegték a szövetséget. Telt, múlt az idõ és a zsidók egyre jobban elfordultak az Úrtól, aki megelégelte ezt és elveszejtette õket. Úgy döntött mást rendszert dolgoz ki és leküldte fiát, Jézust, hogy újítson. A zsidók azonban nyakas nép volt és megfeszítették Krisztust. De Jézus tanításai nem vesztek el, megõrizték azokat és továbbadták, elterjesztették az egész világon. Egy napon, egy arab pali felismerte, mennyire népszerû és hatalmas a kersztény világ ugyanakkor tudta azt is milyen kicsibõl indult. Fogta tehát és szépen átalakította a zsidó és kersztény tanításokat, hogy az jobban illeszkedjen az arab világba. Így lett Ábrahám prófétából Ibrahim, és így lett Jézusbol egy egyszerû próféta. Mohamed, aki magát az utolsó, igaz prófétának vallotta, azomban utálatosságot követett el az Isten szemében, hogy könnyebben népszerûsíthesse a saját vallását, ezért pogány dologkat font bele. Így van az, hogy a Muszlimok fontosabb szent helye, nem a jeruzsálemi mecset (ami a régi nagytempon helyén áll), hanem egy szaros istentelen fekete kavicsdarab, ami fölé egy kockaépületet húztak. Késõbb ahogy a muszlim vallás kelet felé terjedt, összeütközésbe került a többistenhitû hindu vallással. Egy Nánák nevû ember felismerte, hogy az ellenségeskedés nem vezet eredményre, megpróbálkoztak a két vallás összolvasztásával. Ebbõl születet a szikh vallás.

Egy kis adalék:
"Nának guru

Nának 1469-ben született a pandzsábi Lahor melletti kis faluban, Talvandiban. Szülei hinduk voltak, ám õ hinduk és muszlimok között nõtt fel.

30 éves korában Nának guru három napra eltûnt, és mindenki azt hitt, hogy vízbe fulladt. Visszatértekor ezek voltak az elsõ szavai: "Nincs olyan, hogy hindu vagy muszlim, kinek az ösvényét kövessem tehát? Isten ösvényét fogom követni." Ezzel azt akarta kifejezni, hogy minden vallás igazsága ugyanaz. Szerinte a vallások között fennálló, külsõségekben megnyilvánuló különbségek nem lényegesek."

A saját meglátásaim:
A fenti 4 vallás Istene egy, és ugyanaz. Lehet, hogy a zsidók Jahvénak mondják, de az magyarul Istent jelent. Egy igaz Istent. Lehet, hogy az arabok Allahnak mondják, de az magyarul Istent jelent, egy igaz Istent. A 4 vallás egyenesen következik egymásból, csak éppen többé kevésbé módosítva lettek, de a saját tanításaik szerint is békében kell élniük egymással. A kerszténység a béke vallása és egy kanyi szó nincs a Bibliában arról, hogy akkor most menjünk és irtsuk ki a zsidókat. A mohamedán hirdeti a Szent Háborút, DE csak a többistenhitûek és az istentelenk ellen. A kersztények, zsidók, és más egyisten hitûekkel szemben viszont türelemre int!!! Ezért is nincs értelme annak amikor az arabok dzsihád címén robbantgatnak. Ezzel a saját vallásukat tagadják meg!
A félreértések elkerülése véget: én nem vagyok szikh és nem is akarok az lenni. Sok olyan dolog van benne amit én nem fogadok el (ezek többsége a hindu vallásból ered), de sok olyan dolog van amit igen pl.: Nánák guru fenti, aláhúzott mondata; a jogázás, mert a meditáció segít közelbb kerülni Istenhez, azáltal, hogy Róla és a kinyilatkoztatásiról elmélkedsz, kizárva a külvilágot.

A lényeg (most a szikhet kihagyom én sem tudok róla túl sokat):
A 3 vallás Istene egy és ugyan az, csak vallás gyakorlása különbözik. Csak sajnos ez a formaság számtalan esetben vezetett egyházszakadáshoz. Katolikus, ortodox, evangélikus,... ma már se szeri se száma a különbözõ kersztény változatoknak, de a mohammedán egyház is kettészakadt egyszer.
A legnagyobb gond az, hogy bár ezek a vallások ugyancsak hasonlóak, az különbözõ egyházak foggal körömmel ragaszkodnak a saját státusukhoz és le sem szarják a hívõk lelkét, pedig jobban belegondolva akár egyesíteni is lehetne az egészet egy vallássá. A zsidók elfordultak Istentõl. Úgy akartak visszatérni hozzá, hogy betû szerint veszik a Biblia szavait, ugynakakkor mereven elutasítják az újított változatot. A kersztények szvsz mára már eléggé eltávolodtak attól ami vallás alapja. Bár vannak kezdeményezések, amelyek dícséretenek mondhatóak ebbõl a szembontból, de maga az egyház, (különösen a katolikus) mereven ragaszkodik jelenlegi álláspontjához, nehogy elveszítse a saját hatalmát, s közben nem ismerik fel, hogy ezzel a hozzáálással a saját vesztükbe rohannak. A mohammedán is kicsit kifordult magábal, ami szvsz a középkor adok-kapokjainak köszönhetõ, pedig mindkét vallás azt hirdtei, hogy mindketten éljenek békében egymással. A középkori adok-kapokot most megfejeli mindkét oldalról az ami most folyik. Egyrészt ott van az USA ál keresztesháborúja és a terroristák (<=buzi egy szó ez, biztos amik találták ki) ál dzsihádja. Ál kersztesháború, mert amit az amik képviselnek, az mnden csak nem a kerszténység. Ál dzsihád, mert az igazhitû mohammeddánok nem harcolnának a kersztények és a zsidók ellen. Mindaz ami most folyik egyszerõ vallási köntösbe bújtatott uszítás, ugyan úgy, mint európában a máglya és a kersztesháborúk!
Quote from: roderickHa egy és ugyanaz akkor eléggé el van csezsve az emberiség elég nagy része, tekintve akkor nem kellett volna lennie zsidó diszkriminációnak, keresztes hadjáratoknak, dzsihadnak stb.stb.
(ésmost jöhetsz azzal, hogy persze a történelemben voltak kisebb-nagyobb tévedések, ne keverjük az egyházat a vallással stb., de ez gyenge magyarázat lenne)
Lehet, hogy gyenge magyarázat, de nincs vallási alapja ezeknek a dolgoknak és ez pedig tény! Szvsz ezek nem tévedések, csak mindig voltak olyanok, akik kihasználták az egyházakat (akik viszont nagy tömegeket tudtak befolyásolni) és az önös céljaikra fordították illetve fordítják ma is. Ellég a dzsihádnak nevezett marhaságra tekinteni. Azok akik "hõsi" halált hallnak a testükre szerelt bombának köszönhetõen, a vallásuk szerint valójában mennek egyenest a kénköves pokolba!!!
Quote from: RamizMost mi van? :confused: Én csak viszonoztam a jókívánságodat! :angyali:
Csak egy kósza gondolatomat írtam le :rolleyes:
Quote from: Ramiz...azok után mondod, hogy mindig a Bibliát védelmezted foggal-körömmel-kereszt alakú harci baltával(-Shiroival).
He? :wtf:

katz

Floodolok, mert túl sok az idézet/kép és nem tom egyszerre elküldeni. Gomen...
Huh, hosszú éjszaka lesz...
Quote from: ShiroiTársat mondtam, nem szolgát! :ejnye:
Egyre megy. Örülj, h nem cicalány rabszolgát mondtam :lul:
Na mindegy, akkor te vagy a néma, kopaszra borotvált barát mellettem, aki szenteltvízzel írtja a gonosz démonokat. ;)
Quote from: RamizPirula: hagyjuk azokat a bonyolult párhuzamokat, mert úgy összekutyulódtak a párhuzamos szárai a hasonlat-dimenziók közti ugrálások alatt, hogy azt a Nagy Sándor se oldja ki (még egy fénykarddal sem). Az Örökkévalóság Kulcsa megvan, és ez a fõ. ;) Megyek inni. :)
:lul: Rádfér, hátha megokosodsz tõle :D
Quote from: Ramiz...mindig a Bibliát védelmezted foggal-körömmel-kereszt alakú harci baltával(-Shiroival).
:lol: És Shiroit milyen taktikával fogom használni. Monthy Pyton féle Shiroi-kilövõként :D

Fazék

Quote from: katzHa jól emlékszem neked volt az a minden istenben hiszek dolog...
Hinni egy istenben nem csak annyit jelent, hogy azt mondod: Ja igen Jahve az a szakállas öreg ficko aki a mennyben lakik, Istar az meg a felhõk között és így tovább, hanem azt is, hogy betartod az adott isten parancsolatait. De mivel a legtöbb vallás üti a másikat, ezért ez nem is olyan egyszerû.
Gondolj csak bele: (gondolatkisérlet)
Ott állsz a halál angyala elõtt és õ firtatja a hitedet
- De hiszen én hiszek Istenben - mondod te.
- és a többi istenedbe vetett hit? - kérdi õ
- Csak biztosra akartam menni
- Tudod e, hogy a beléjük vetet hited halálos bûn?
- ... (<= kíváncsi vagyok a válaszodra!)
Ha biztosra akarsz menni, akkor szvsz nem árt ha szoktatod magad a kén szagához is, mert hátha a pokolra kerülsz...
Ezek szerint félreérthetõen fogalmaztam... Én nem azt mondom, hogy hiszek bennük. Én csak annyit mondok, hogy el tudom esetlegesen hinni a létezésüket, szinte ugyanannyi erõvel, mint a te Istened létezését, nem mondom azt hogy ki van zárva. És a párbeszéd már az elsõ kérdésnél elbukna, mert A: vagy nagyon be lennék tojva (bár ha jól tudom szellemalakban, mirigyek vagy miafrancok nélkül ez kevésbé lehetséges :haha: ) vagy B: kissé hitelemet vesztve, már nevetve válaszolnék az elsõ kérdésre is, a további mondatok meg végképp képtelenség, hogy az én számból elhangozhassanak :) Bocsánat. Ha poklodra jutok, hát oda jutok, ez van, szívás  :eeek:  De mivel olyat is említettem valahol, hogy ugyan igazságtalan módon, de el tudom azt is hinni, hogy mindenki abba a mennyországba/pokolba jut, amit elképzel, már nem is félek annyira :haha: Amúgy, hol írtam, hogy azért "hiszek" ebben a rengeteg istenben, mert el akarnám kerülni a milliónyi elképzelt poklot? Sztem sehol. :)

A többi témában szerencsére engem megelõzve sokkal színvonalabban válaszoltak már elõttem, ezért kitartanék Roderick, és Pirula fejtegetései mellett (na jó, talán Ramiz is mondott egy-két értelmes dolgot :hehe: ). :D

katz

Quote from: BlimpEzek szerint félreérthetõen fogalmaztam...
Velem is elõfordult már pár százszor...
Quote from: BlimpA többi témában szerencsére engem megelõzve sokkal színvonalabban válaszoltak már elõttem, ezért kitartanék Roderick, és Pirula fejtegetései mellett (na jó, talán Ramiz is mondott egy-két értelmes dolgot :hehe: ). :D
Jah, pl mentem sörözni :D

katz

Quote from: roderickUhhh...
Soksok történelmi ok mellett persze, van egy olyan része is a dolognak, hogy a monoteista vallásoknak olyasmi világképe van, ami sokkal inkább elfogadható, kultúrától, élöhelytöl, technikai szinttöl függetlenül. (Mert pl. egy dél-amerikai kevésbé hinné, hogy az istenek az olympuson laknak...)
Szándékosan monoteista vallásokat említettem (legalábbis a Bibliábol ezt szürtem le). A zsidókat körülvevõ tizen akárhány nép majd' mindegyike monoteista volt, csak éppen a ritusaik voltak mások/ kegyetlenebbek. Ma már egy sincs meg közülük...
Quote from: roderickWeber fejtegette ezt a Protestáns etika és a kapitlazimus szelleme c. könyvében, de nemtom mennyire érdemes fejtegetnem, mert a társaság egyik fele szerint úgyis hitetlen vagyok, a másik fele meg felteszem elaludna rajta úgyis. Röviden arról van szó, hogy az ilyen vallások (pl. kereszténység) sokkal racionálisabban vannak megszervezve, így persze hogy jobban tudnak müködni. (akármilyen paradoxnak is hangozzon)
Nekem nem azzal van bajom, hogy eltüntek ezek a vallások, hanem az a kérdés izgat, miért nem egy másik monoteista vallás maradt fenn.
A Biblia meg jórészt történelemkönyv, nem csoda, hogyjól van megszervezve, lévén hatalas az igazságtartalma... (a törtélemi kutatások lapján legalább is)
Quote from: roderickAmúgy ezeknek az eltünt vallásoknak is kb. ugyanakkora gyökere volt, mint a zsidó/keresztény kultúrkörös dolgoknak
Lehet, de engem roppantul érdekelne, miért tüntek el szinte nyomtalanul...
Quote from: roderickazért mert a világ egy részén hüde elterjedt egy vallás az semmit nem igazol... ezmost olyan mint azt állítani, hogy a latinbetüs írás az egyetlen tutijó technika, csak azért mert európában ezt használjuk és nem 2384623784 féle más írása van minden városnak...
Lehet, de azokon a helyeken ahol elterjedt, gyakorlatilag eltörölte az elõzõ vallásokat... Ez nekem ugyancsak furcsa. Miért ilyen népszerû ez a vallás?

EDIT: Idõközben elolvastam Pirula hozzászólását és elég sok dologban egyetértek vele. Így a fenti kérdés majdhogynem tárgytalan...
Quote from: PirulaA második meg a megbocsájtás eszméje akar lenni ha jól látom, de ennél okosabbat nem tudok kihozni belõle.
Nem egésszen. Én arra aszociálok, hogy aki nem ismeri fel Isten hatalmát, azt nem is érdemes tanítani arra. Ezért vagyok gondban ezekkel a sorokkal...
Quote from: PirulaHol a drámai feszültség? :)
Majd odaírom, hogy idõköben megjöttek a Predátorok is vadászni egyet...

katz

Éjjel 3 óra van. Minden csendes, még a koli is, pedig ez nagy szó. Nem járnak a villamosok, csak hébe-hóba húz el egy kocsi az utcán, még nem pirkad, ideális alkalom az alvásra. Elintéztem minden enapi teendõmet, már csak egy vmi maradt hátra. Az az egy oldal, ami távollétem aladt gyülemlett fel. Komolyan mondom, lassan orvoshoz kellene mennem. Lassan több rizsát irok ide, mint amennyi a diplomámba kellene...

katz

Quote from: PirulaPont itt a lényeg! Minek osszon pénzt, kaját, bort, nõket amikor ezek csak az evilági boldogságnak a részei? Önmagát hazudtolta volna meg.
Ez Jó!
Quote from: FeldinDe õk nem abban hittek amiben te hiszel.  Szóval nem látom be miért kell ezért elítélned.
Az én hitem szerint õk egy bûnös dologban hisznek, amit az én vallásom elitél
Quote from: PirulaMert az õ világképe - hülyén kifejezve - felülrõl meghatározott. Isten létezik és õ az egyetlen objektív igazság, nincs kecmec. Következetlenség lenne tõle ha nem ítélné el. Mindenesetre javíts ki katz ha marhaságokat beszélek.
Ja, vmi ilyesmi...
Quote from: FeldinA szamuráj seppukut úgy tudom akkor követett el ha:
1. A daimjó felszólította rá
2. a családja, klánja, daimjója vagy a sajját becsületét védte vele.
daimjó <= ez mi, nagyfõnök?
Hááát, nem lennék a helyükben. Harc közben elesni vmi nemesebb célért, azt mondom ok, de parancsra hasbaszúrni magam... :ejj:
Quote from: PirulaNem is akartam. Csak még utoljára egy analógia ennek nyomán. Szemléletes lesz. :) Képzeld el hogy a világon a sör az egyetlen üdvözítõ út. Azt hirdeted hogy mindenkinek minél több sört kell innia/termelnie hogy eljöjjön a megváltás. Te pedig történetesen egy zsíros bortermelõ család sarja vagy. Szétosztanád-e a borkészletet a híveid között, amikor folyton komlóról és árpáról prédikálsz? ;) Ha igazán azt mutatod hogy a bor neked értéktelen akkor a folyóba öntöd, vagy megitatod a szamarakkal nem?
Azt hiszem ennél szemléletesebb nem is lehetett volna :D

katz

Quote from: Feldin------
Az Ítélet napjáig nem is fog senki sehová kerülni, ezért vagyok roppant kíváncsi arra: mi van azokkal akik már meghaltak? Hol van MOST a lelkük? Köztes állapot? Ujjászületés? Mi?
-
Pont erre lennék én is kíváncsi. Szerintem az újjászületést kizárhatjuk. Megjelölném a köztes állapotot.
--------------------------------

Miért zárhatjuk ki?

Én spec gondolkodtam már rajta hogy mi van akkor hogy ha minden vallás ugyanabban hisz csak más szemszögbõl? más megközelítésbõl?
ölni.
ilyen postok elõtt légy oly szíves néz utánna 1-2 vallásnak.
Alapból ott van eltérésnek, h az adott hit mennyi és milyen jellegû isten(ek)ben hisz és mi módon imádja azt (étel/ital/ember áldozat)
És ott van még vallásnak a sátánizmus is, melynek egyes ágai tagadnak bármiféle isten létezését és csak az ego jólétére törekednek. Ez ugyancsak ellentétes a legtöbb néhány vallással. Arról nem is beszélve, hogy szvsz az ateizmus is egy vallás.
Quote from: Feldin---------------------katz
Hogy honnan ez az egész? Erre soha nem fogjuk tudni a választ (remélem; nem szeretnék idõgépet )

Nem kell idõgép, hamarosan ugyis itt a világvége.
-----------------------

Azért ez egy picit elhamarkodott.
Ki vagy te hogy tudd?
Ezek szerint még nincs itt mert ha jól emlékszem azt írja a Biblia hogy Jézus akkor jön vissza amikor senki se várja.
Profétának lenni annyit tesz, hallani az Úr hangját és továbbadni azt a hívõknek. Ramiz beszólásával ellentétben én még nem hallok hangokat a fejemben(bocs srácok, majd késõbb megbeszéljük), tehát nem is tudom, hogy ez be fog következni. Viszont olvasva a Bibliát óhatatlanul is feltünik pár dolog, ami nagy hasonlóságot muatat a jelenkor eseményeivel. Ez alapján joggal feltételezem, hogy az emberiség már ugyancsak Isten bögyében lehet! Jézus pedig már visszajöt. Nem nézel South Parkot? Viccet félretéve. Te most arra vársz, hogy bekopoktasson az ajtódon?
Quote from: Feldin-- Katz <= ez katz bakke. Tök poén 1x helyesen írod 1x meg nem. Látom mûxik a beépített randomgenerátorod
DE ha már a témánál vagyunk ti elfogadjátok Darwin elméletét?(pl egy pár USA tagállamban tagadják,hogy ez igaz lenne..pedig a génkutatók is kimutatták,hogy a génállománya az embernek 99%-ban egyezika majoméval..)
és ez egyenest ellentmond a Bibliával..
-
Nem, természetesen nem fogadom el.
Istennek biztos nem volt túl sok kedve dolgozni, így egy meglévõ tervet alakítgatott. Mutáció létezik, de az evolúcióban nem hiszek
-------------------------

katz. Szerinted mi értelme a mutációnak? de most komolyan!
A mutáció lényge az alkalmazkodás, fejlõdés. szvsz.
Már korábban elgondolkodtam a témán és mivel a Teremtés könyvében ugyancsak homályos utalások vannak erre nézve, azt is elfogahatónak tartom, hogy az evolució Isten parancsára következett be és lassan apránként teremtette meg a különbözõ élõlényeket. Bár a hiányos információk miatt még nekem is csak sejtéseim vannak az ember keletkezésével kapcsolatban
Quote from: Feldin------------------------Shiroi
ebben igazad van minden egyes napért köszönetet kell mondanuk,hogy még élünk..
valahol igazad van,és mondcsak azok a gyerekek is megérdemlik a szenvedést,akik az édesanyjuktól megkapták az écet,vagy drogosnak születtek?
-
Nem. Sokan nem érdemlik meg. Mindenkinek megvan a maga keresztje, úgy gondolom. Csak vannak, akik eldobják maguktól, és vannak, akik másokét is a vállukra veszik. És most sajnálom, hogy Djinn nincs fennt, mert õ biztosan tudná, mire gondolok.
----------------------------
Shiroi! Egy babának a maga keresztje? csak azért mert rossz helyre született? Mi lett volna ha te születsz oda?mit tennél a kereszteddel?
Na erre mondom én a kollektív büntetést, illetve, h az Úr nemzedékeken lefelé is büntet, ha nagyon pepipul vkire...
Quote from: Feldin----------------------katz
Az Ószövetség Istene is jó és megbocsájtó, de kegyetlen, ugyan ugy mint az Újszövetség Istene lévén a kettõ egy és ugyan az.
Gondolj bele: feláldozta a saját fiát! Olvasd el a Jövendölések könyvét!
------------------------
Az a Jelenések könyve akar lenni?
Refi vagyok.
Mi?
Quote from: Feldin----katz
Semmi. Megy minden magátol. Nincs semmi megírva elõre a nagy könyvbe, csak a tetteid jegyzõdnek föl. Isten szabad akaratot adott nekünk (ne feledd, bármikor fölmondhatsz Neki). Néha Isten beavatkozik, h büntessen vagy jutalmazzon, de ennyi az egész.
-----------------------------------

ide be kell írnom ha már refi vagyok. Eleve elrendelés?
Nem vagyok vle teljesen tisztában, de érdekel a véleményetek.
Lassan fölhomályosíthatna vki arról mit ért Feldin refi alatt...
Quote from: FeldinBuddha tudtommal nem hitte magát istennek csak azt állytotta hogy elérte a megvilágosodást.
Egyre megy. A lényeg, hogy a végén istenként tisztelték...
Quote from: Feldin-------katz
Tök pártatlanul leírta az emberáldozatokat és hasonlókat, meg azt, h csak akkor jött a baj, ha az emberek ilyeneket csináltak. A babiloni elhurcolás is emiatt következett be...
----------------------
Ezt te se hiszed pártatlannak ugye?
Nézz az én szemszögembõl: Ha a vallásom azt mondja: Ha én elfordulok az Úrtól és emberáldozatot mutatatok be egy másik, hamis istennek, akkor az egy igaz Isten majd jól seggberúg a végén, mint ahogy azt 3000 évvel korábban is tette, akkor miért ne hinném el, hogy igaz?
A Biblia azt írja: az emberek elfordultak Istentõl és hamis isteneket kezdtek imádni, erre a próféták azt prófétálták, hogy Isten feldühödik és az ellenség kezébe adja a népet. A törénelmi kutatások az utobbit adatokkal is bizonyítják. Akkor miért ne hinném el? Még csak az sincs, hogy vmi légbõlkapott marhaságot kell elhinnem, erre a példára van történelmi bizonyíték is.
Quote from: Feldin------------------katz
2. Próbálkozás az volt, de messze nem olyan mérvû, mint amit õ tett. Teljesen új alapokra helyezte az egészet és nem csak a vallás gyakorlását modosítgatta, mint a különbözõ "szakadár" keresztény vallások.
------------------------------------
szakadár?
már bocsánat. szerinted miért szakadt ki?
Ne menjünk át katz vs. minden más fightba.
Mi van? Ezzel nem értem mi bajod van?
szakadár nekem annyit tesz, hogy kiszakadt az alapegyházból és egy másik egyház jött létre. ortodox, evangélukis, miegyéb...
Quote from: Feldin--------------katz
Ez szvsz nem ilyen egyszerû.
Isten számára utálatos az emberáldozat, de a szenvedés ok (vezeklés a bûnökért), ezért én úgy gondolom Isten nem akarta megölni Jézust (ezért is támasztotta fel). Jézus szenvedése volt a jelképes dolog, azzal váltotta meg a bûneinket, csak éppen a nagy szenvedésbe belehalt (lévén õ nem volt mindenható, "csak" egy ember). Na, errõl mit gondoltok?
-------------------------
Szerintem pedig az akkoriban "divatos"  vallásokhoz hasonló nagy fontosságú dolog kellett. Az emberáldozat pedig akkoriban a több vallásban bevett szokás volt. Áldozat volt a mi bûneinkért.
Ezt én max akkor fogadom el, ha az Úr mondja nekem
Quote from: Feldin----------------katz
A megkeresztelés, olyasmi, mint a zsidóknál a körülmetélés. Ezzel szvsz nem az õsbûnt mosod le (az benned lakozik), hanem Istennel kötsz szövetséget. Megfogadod, h szolgálod õt, kéred a védelmét, ezért nem tatszik annyira, h a katolikusok csecsemõként keresztelnek meg, amikor még az egészbõl nem értesz egy árva kukkot sem.
---------------------
a zsidóknál a körülmetélésnek tudtommal fontos higéniai szemontjai voltak.
amúgy egyetértek. nekem is jobban tetszik a késõbbi ker. én is 1x éves koromban keresztelkedtem.
Miért kersztelkedtél meg? Te gondoltad azt, hogy ez fontos? Miért? Tanulmányoztál elõtte más vallásokat is, hogy legyen választási alapod?

Na, Feldin post vége, megyek éjjlizni (vacsiidõ már elmúlott)

Rounin

katz

Quote from: RouninRefi = református, nem?
Hú, egy éjszakai bagoly. :D Na, mi az, intravénásan kötötték be a netet és a tudatot eltévedt az hálózaton, vagy csak késõ van és túl sokszor néztem meg a GitS-et? :D

Refi = református, nem tom lehet, de attól még nem értem Feldin hozzászólását. Én katolikus vagyok és nem vagyok annyira otthon a különbözõ kersztény változatokban, így nem tudom mi a különbség a reformátusok és a többiek között...

Rounin

Quote from: katzHú, egy éjszakai bagoly. :D Na, mi az, intravénásan kötötték be a netet és a tudatot eltévedt az hálózaton, vagy csak késõ van és túl sokszor néztem meg a GitS-et? :D

Refi = református, nem tom lehet, de attól még nem értem Feldin hozzászólását. Én katolikus vagyok és nem vagyok annyira otthon a különbözõ kersztény változatokban, így nem tudom mi a különbség a reformátusok és a többiek között...

Ha csak az intravéna lenne :( De már be is katétereztem magam :D
Figyelek :3x3:
Érdekel ami itt folyik, bár egyre kevésbé tudok érdemben hozzászólni - illetve inkább a háttérbe húzódom. Valaki úgyis elmondja elõbb-utóbb az én véleményemet is (eddig bejött)

Én sem nagyon ismerem ki magam közöttük -.- Még azt sem tudom soha tartósan megjegyezni, édesapám melyik irányzathoz is tartozik :lame:
(vissza Esca -.-)

katz

Quote from: BlimpLegtöbb "szokásunknak" vannak állati elõfutárai is. Nem csak mi írtjuk fajtársainkat, pedig azt hiszem valahol ilyesmit is írtatok. Jöjjön egy hosszabb idézet (remélem nem hiába pötyögtem be, és páran el is olvassák :))...
Érdekes olvasmány.
Quote from: BlimpNem gondoltam, hogy ennyire sokat kell begépelnem és még így is sok dolgot hagytam ki, de remélem innentõl legalább ez a tévhit eloszlik bennetek, miszerint csak emberre jellemzõ fajtársának írtása...
Most már legalább van fogalmad róla, mennyit gépeltem 1 db "álmot" :rolleyes:
Quote from: Raggie Gordon-Mártírság: Ez megint bonyolult téma, nem lehet egyszerûen elintézni. Azt, hogy a mártírok mit gondoltak, mikor a halálba mentek már sohasem fogjuk megtudni! Azt viszont sejthetjük, hogy nem öngyilkosságból követték el ezeket a teteiket, hanem aból a szándékból, hogy a nem hívõkben tudatosítsák a hit és a vallás erejét, azt az optimizmudst, azt a reményt, amit ez adni tudott és ezáltal több hívõt szerezni a vallásnak.(szvsz)
Ez jó! Vmi ilyesmit akartam n is mondani...
Quote from: RamizKülönben érdekes, hogy katz nem hisz az evolúcióban. Ahogy a többi tudományban se nagyon. A "humánosok" szoktak hasonlókat mondani.
:wtf:
Lemaradtam vmirõl? Alig másfél honap mulva kéne államvizsgáznom a gépészmérnök végzettséghez...
Quote from: RamizOlyan, mintha azt mondanád, hogy a tévé egy élõlény, ami mindenféle képeket rajzol ki a testére, de nem vagy hajlandó belenézni, hogy tényleg nincsenek-e benne drótok meg képcsõ.
Én belenéztem. Gyõztem felmosni a vérét a szõnyegrõl. Anyám jól le is baszott. Épp várandós volt és 3 hónap múlve született volna meg a kistévénk. Fene gondolta volna, hogy nõstényt vettünk. Sosem bírtam megkülönböztetni õket...
Hú, de rohadt késõp/korán van   :rolleyes:
Quote from: PirulaJah, nem ez az elsõ eset hogy nehézkesen fogalmazok, megpróbálok mégegyszer nekifutni csak a megértés végett. A szegénység/gazdagság témához kapcsolódik, méghozzá ott hogy azt írtad  Eddig stimmt. Erre mondtam én azt hogy ez tök fölösleges lett volna, mivel azzal pont olyan javakat adott volna az embereknek amik ellen prédikált. "Példabeszédemben" a sör a túlvilági értékeket, a bor az evilágiakat volt hivatott szimbolizálni. A borból tehát nem tudsz sört kovácsolni (és nem azért mert az egyik árpa, másik meg szõlõ alapanyagú :D), mert az pont olyan lenne mint a búcsúcédulák, azaz földi értékeken megvásárolt túlvilági boldogság. Így már vili hogy mire gondolok?
Ja, és nem elég hogy megmutatja hogy neki értéktelenek, mert azt hirdette hogy ezek a dolgok általában, minden egyes ember számára azok, legfeljebb csak még nem vették észre.
Ez a sörös-boros példa nagyon jó.
Quote from: PirulaSzerintem az itt folyó vitában - bármelyik szálában - az a nagy bökkenõ, hogy a Biblia kizárólagos igazságokat jelenít meg. Viszont a gondolkodásmódunk már liberálisabb ennél és nem fér bele ezekbe a keretekbe. Emiatt lehet az hogy katz és sokak között kommunikációs szakadék tátong, pedig az elõbbiekbõl kiindulva pofonegyszerûen meg lehet érteni az õ látásmódját is. Elfogadni persze nem kötelezõ, különben zárhatjuk is be a topicot.  :haha:
Mondasz vmit.
A kizárolagos igaszságokról annyit, hogy az europai gondolkosámód alapvetõen a vagy-vagy rendszeren (csak egy helyes megoldás van) alapul (a Biblia is ilyen) és kevésbé fogadja el az antik (egyiptomi vagy görög, már nem tom) is-is rendszert (mindkét megoldás helyes vmilyen mértékben)
Quote from: Raggie GordonAz rendben van, de attól még nem nõ szarvad! :D
Ez leginkább a nõsténytõl függ :D
Quote from: Ramiz* : kút mint fej? ... hmm... sötét, szûkös, pókhálós, üres, ami belekerül, az el is tûnik... na hagyjuk. :hehe:
:lol:

Hajnali 5 óra. Pirkad, de végre átrágtam magam az elmult napok termésén. Szép jó reggelt kívánok mindenkinek én mentem aludni. Nagy megelégedéssel tölt el, hogy a fél oldalt ez én postjaim foglalják el (Bocsi Shiroi), remélem ébredésemig nem termeltek ujabb oldal(aka)t.

Ramiz

Quote from: roderickIgazából ez csak cseles retorika volt, hogy tényleg ne kelljen bövebben kifejtenem (...)
Á-há! Megfogtalak! :D

Quote from: roderick(na jó, talán Ramiz is mondott egy-két értelmes dolgot :hehe: )
No megállj csak...
Azért is keresek valamit... :__devil:
ÁÁÁÁ már meg is van!
Quote from: RamizMegyek inni...
:o  :beeee:

Quote from: katzEz a sörös-boros példa nagyon jó.
Az, csak semmi értelme. Na jó, ne menjünk bele még egyszer. Különben is, a példabeszédek nagyon mókásak, csak éppen mindent beléjük lehet magyarázni.

Quote from: katz:wtf: Lemaradtam vmirõl? Alig másfél honap mulva kéne államvizsgáznom a gépészmérnök végzettséghez...
Most nem fogom visszakeresni, de az ateizmussal együtt a tudományokat is a hit világába soroltad, amivel:
1. mulattattál és ennek ellenére vagy talán éppen ezért megzavartál engem;
2. tovább finomítottad a bennünk kialakuló képet arról, hogy te hogyan értelmezed a "hit" dolgot (totál máshogy, mint én, de errõl már beszéltünk. érdekes dolgok ezek. ezért érdemes ilyesmirõl beszélgetni.);
3. felháborítottál (engem mint olyat, aki az ateizmusról úgy gondolkodik, ahogy, ld. 2., és mint olyat, aki tanul, néha érti is, amit tanult, és nem érdeklik az "élet egy álom"-os versek, mert ha van erõ, van ellenerõ is, és az elektron hullám is meg golyó is, de egyik se teljesen, és ez nem hit, hanem modell, stb, értitek, "csókol anyád boris".

Quote from: Shiroi"peeersze, bezzeg katz-ot védi... :bruhuhu:"
Miért írnánk le ilyesmit?

Quote from: ShiroiDe talán ha még ennyire sem lenne elpoénkodva ez a thread, akkor aztán végképp boldog lennék. Úgyhogy innentõl kezdve vagy irány vissza az állatkertbe, vagy delete post (még akkor is, ha a hülyeség mellett szerepel értelmes szöveg is az adott post-ban).

Visszaolvastam az utolsó néhány hozzászólásodat, és írtam egy jó kis kommentárt, de aztán inkább kitöröltem, ahogy a mondás tartja: Istennek ellentmondhatsz, hátha nincs, de a moderátorokkal érts egyet!
12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!! 12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!! 12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!!

katz

Quote from: RamizMost nem fogom visszakeresni, de az ateizmussal együtt a tudományokat is a hit világába soroltad, amivel:
1. mulattattál és ennek ellenére vagy talán éppen ezért megzavartál engem;
2. tovább finomítottad a bennünk kialakuló képet arról, hogy te hogyan értelmezed a "hit" dolgot (totál máshogy, mint én, de errõl már beszéltünk. érdekes dolgok ezek. ezért érdemes ilyesmirõl beszélgetni.);
3. felháborítottál (engem mint olyat, aki az ateizmusról úgy gondolkodik, ahogy, ld. 2., és mint olyat, aki tanul, néha érti is, amit tanult, és nem érdeklik az "élet egy álom"-os versek, mert ha van erõ, van ellenerõ is, és az elektron hullám is meg golyó is, de egyik se teljesen, és ez nem hit, hanem modell, stb, értitek, "csókol anyád boris".
Na, ezt 2x kellett elolvasnom, h ne értsek belõle semmit... Mi az Pirula hiányod van :D
Quote from: RamizVisszaolvastam az utolsó néhány hozzászólásodat, és írtam egy jó kis kommentárt, de aztán inkább kitöröltem, ahogy a mondás tartja: Istennek ellentmondhatsz, hátha nincs, de a moderátorokkal érts egyet!
:lol:

Prof. William

Nem szabad nem hinni, a tudományban meg az evulúcióban.

Az evolúció bizonyítottan létezett. Viszont sok aspektusára még nem találtak választ. Pl. Tudósok kiderítették, hogy ha az evulúció olyan gyorsan zajlana, mint ahoyg eddig megfigyeltük, akkor most tartanánk kb a vizi élõlényeknél.

És mire a nep porrá égeti a földet, talán már a gerincesekig is eljutnánk.

Hiszem hogy a bibliában nagy ogazságokat írnak, le de ne felejtéstek el hogy a bibliát EMBEREK ÍRTÁK!
Valószínûleg van benne isteni sugallat, mint ahogy mindenben, de az évszázadok folyamán ezerszer átírták, mindenki a saját szája íze szerint módosította. Pl. A reinkarnáció konkrétan benne volt, de I. Justinius császár feleségül vett egy utca k****vát, és annak a kérésére összehívott egy zsinatot, amin ezt kivették belõlle.

Ez van a vallásokkal is. Mindenkí úgy alakítja ahogy akarja. Sztem a vallások annak idején rátaláltak a tudás kis darabkájira, de ahaelyett hogy összerakták volna õket, mindegyik kikiáltottta, hogy csak õk tudják az igazi titkot és a többiek menjenek a fenébe.

Egy nõ mondta valami természetfilben, hogy "a világ sokkal gazdagabb, mint anminek látszik".
Ezzel 100%-g egyetértek. A természetfelettiben viszont nem hiszek. Furcsa? Egyáltalán nem! Szerintem mindem megmagyarázható tudományosan. Még akkor is ha az természetfeletinek tûnik.
Idõvel rá fogunk jönni hogy ezek a dolgok, amit ma kétkedéssel fogadunk természetesek. Szellmek, túlvilág, reinkarnáció, aura, csakra, isten, nem tartoznak a természetfeletti tartományba, hanem ezek a természet, a világ részei. Semmi sincs a természet fölött, csak mi a kicsinyes megértésünkel gondoljuk úgy.

Pl. Régóta mondják tényként a tudósok, sõt mostanában egyre töbször, hogy nem csak ez a világ van hanem, akár végtelenszámú világ/univerzum létezhet alig egy miliméternyire a mienk melett. Mi van ha a halálközeli élmények, a asztráli projeciót végzõk, a jógik, a meditácoózók, a eltávozottak lelkei, harmadik szem élményeket átélõk  :3x3: , ezekbe a más dimenziókba/világokba ruccannnak ki. (na jó halottaknál a kiruccanás kicsit ovább tart.  :) )
Röviden szólva. Mi van ha a másviág csak egy másik dimenzió?

Hiszek istenben is. De nem a nagyszakállú öregúrban akivel majd kínos ügyeim lesznek ha meghalok, hanem inkább valami egyetemes dolgban. A bibliában van erre egy remek sor, ami valahogy nem illik bele. (Biztos bennehagyták az emberek. ) "Isten bennetek van és körülöttetek. Ott van a kõben a fában és a bennetek. Törd szét a követ, hasítsd szét a fát és és ott leszek." -Nagyon furcsák ezek a szavak. Mikor elõször hívták fel rá a figyelmemet, valami oylasmit éreztem amire nincs szó. Nem azt mondom, hogy megvilágosodás, mert az gagyin hangzana, de minden a helyére kattant. Ráadásul ennek az idézetnek a megfelelõe, szinte minde vallásban, legyen az bármilyen õsi és távoli felbukkan.

Jómagam nagyon hitetlen voltam, Vérmateralista.  :lul: (Jó régen volt.)

Anya járt a Reikire. Én persze egy kukkot sem hittem belõlle. Megjegyzem sosem vévégeztem el a reikit, de aféle "majd én bebizonyítom, hogy marhaságaz egész" alapon elvégeztem néhány gyakorlatot. Nagyon meglepõ volt, hogy elsõre sikerültek.  :eeek:  Anya szerint ez nem volt vélelen.

De persze akkor sem fogadam el, és komolyan hónapokig, kiséleteztem vele. Végül már anya (aki áldott, kedves ember) is elküldött a fenébe hogy ne tesztelgessem már. Ne gondoljatok nagy dolgokra. (Auraérzékelés, energiaáromoltatás, az aura alsóbb rétegeinek észrevétele. (elmosódotság.) Csakraérzékelés. (Amikor valaki felett elhúzod a kezed meleg/hideg és bizsereg. Komolyan hetekig kisrleteztem vele, amíg kizártam hogy a testhõ legyek amit érzek. Jó két méter magasságban már nem lehetett az.  :haha: ))

Mig végül kénytelen voltam elismerni, hogy ezek bizony lézehetnek. Azóta érdseklõdõ vagyok de semmit sem hiszek el elsõre. Mindenk komyolan megvizsgálok mielõtt igazságnak fogadám el. Mivel ezeket megtapasztaltam és mások is megerõsítették, elfogadtam igazságnak.

Huh jól kiirtam magam mi? Bocs ha hosszú lett, csak kikívánkozott.

Rounin

Quote from: Prof. William[...]Ezzel 100%-g egyetértek. A természetfelettiben viszont nem hiszek. Furcsa? Egyáltalán nem! Szerintem mindem megmagyarázható tudományosan. Még akkor is ha az természetfeletinek tûnik.
Idõvel rá fogunk jönni hogy ezek a dolgok, amit ma kétkedéssel fogadunk természetesek. Szellmek, túlvilág, reinkarnáció, aura, csakra, isten, nem tartoznak a természetfeletti tartományba, hanem ezek a természet, a világ részei. Semmi sincs a természet fölött, csak mi a kicsinyes megértésünkel gondoljuk úgy.
[...]

Na. MOndtam én, hogy elõbb-utóbb lesz valaki, aki az én véleményemet is lesz elég szorgalmas leírni. Köszönöm :zen:

Feldin

--------------
Originally Posted by katz
Ha biztosra akarsz menni, akkor szvsz nem árt ha szoktatod magad a kén szagához is, mert hátha a pokolra kerülsz...
(...)
Miért tünt el a többi vallás és maradt csak az egyistenhites (zsidó, keresztény, muszlim) a jelenlegi területeken?
------------

Nézzük csak.
Sintizmus, budhizmus, az indiai vallás, meg még tuti bõven van nem egyistenhites.
http://myanimelist.net/animelist/Feldin

topok:
anime film: Ghibli összes, Akira, Perfect Blue, Grave of the firefly
anime sorozat: Azumanga Daioh, School Rumble, Kare Kano, FLCL, Excel Saga, Kino no Tabi, Haibane
manga: I''s

katz

Quote from: Feldin--------------
Originally Posted by katz
(...)
Miért tünt el a többi vallás és maradt csak az egyistenhites (zsidó, keresztény, muszlim) a jelenlegi területeken?
------------

Nézzük csak.
Sintizmus, budhizmus, az indiai vallás, meg még tuti bõven van nem egyistenhites.
A "jelenlegi területeken" az azokra a helyekre vonatkozott, ahol a fenti 3 vallás az uralkodó...

Rounin

Quote from: katzA "jelenlegi területeken" az azokra a helyekre vonatkozott, ahol a fenti 3 vallás az uralkodó...

De ez így elég igazságtalan dolog. Csak azt a területet nézni egy vallás szempontjából, ahol az adott vallás az uralkodó :/

katz

Quote from: RouninDe ez így elég igazságtalan dolog. Csak azt a területet nézni egy vallás szempontjából, ahol az adott vallás az uralkodó :/
Az én kérdésem az, miért az az uralkodó, és miért szorította ki teljesen a többit, ami elõtte ott volt?

Feldin

------- katz <- megjegyzem, bocsi!
daimjó <= ez mi, nagyfõnök?
Hááát, nem lennék a helyükben. Harc közben elesni vmi nemesebb célért, azt mondom ok, de parancsra hasbaszúrni magam... :ejj:
---------

Daimjó: japánban a hûbérúr.
Parancsra a becsületéért.
Amúgy ált parancs nélkül ment a dolog.

-----------katz
ilyen postok elõtt légy oly szíves néz utánna 1-2 vallásnak.
Alapból ott van eltérésnek, h az adott hit mennyi és milyen jellegû isten(ek)ben hisz és mi módon imádja azt (étel/ital/ember áldozat)
És ott van még vallásnak a sátánizmus is, melynek egyes ágai tagadnak bármiféle isten létezését és csak az ego jólétére törekednek. Ez ugyancsak ellentétes a legtöbb néhány vallással. Arról nem is beszélve, hogy szvsz az ateizmus is egy vallás.
---------------

az egyistenhitek pl hihetnek ugyanabban.
a többistenhitek hihetnek ugyanabban csak nem látják hogy az a valami 1 és ugyanaz.
a sátánizmus nem hit a szememben. mint ahogy az ateizmus sem.

----------katz
Profétának lenni annyit tesz, hallani az Úr hangját és továbbadni azt a hívõknek. Ramiz beszólásával ellentétben én még nem hallok hangokat a fejemben(bocs srácok, majd késõbb megbeszéljük), tehát nem is tudom, hogy ez be fog következni. Viszont olvasva a Bibliát óhatatlanul is feltünik pár dolog, ami nagy hasonlóságot muatat a jelenkor eseményeivel. Ez alapján joggal feltételezem, hogy az emberiség már ugyancsak Isten bögyében lehet! Jézus pedig már visszajöt. Nem nézel South Parkot? Viccet félretéve. Te most arra vársz, hogy bekopoktasson az ajtódon?
----------------

SP  :lol:
nem, nem arra várok.
Igaz, nem csodálnám ha már nagyon elege lenne ebbõl a szánalmas bagázsból, és tényleg vannak hasonlóságok. de ki tudja? lehet hogy régen más korban ugyanúgy látták a hasonlóságot.

------------katz
Már korábban elgondolkodtam a témán és mivel a Teremtés könyvében ugyancsak homályos utalások vannak erre nézve, azt is elfogahatónak tartom, hogy az evolució Isten parancsára következett be és lassan apránként teremtette meg a különbözõ élõlényeket. Bár a hiányos információk miatt még nekem is csak sejtéseim vannak az ember keletkezésével kapcsolatban
---------------------

na ezzel egyetértek. Ez szerintem is esélyes dolog.
Egy kérdés, nem kötekedés, mire/miért teremtette Isten a dinókat?

--------------katz
Na erre mondom én a kollektív büntetést, illetve, h az Úr nemzedékeken lefelé is büntet, ha nagyon pepipul vkire...
--------------

értem hogy erre mondod, de ez elég...
tudom benne van az ószövben.

--------------------------------------------katz
Quote:
Originally Posted by Feldin
----------------------katz
Az Ószövetség Istene is jó és megbocsájtó, de kegyetlen, ugyan ugy mint az Újszövetség Istene lévén a kettõ egy és ugyan az.
------------------------
Az a Jelenések könyve akar lenni?
Refi vagyok.

Mi?
----------------------------------------------

Na itt arra gondoltam hogy nem tom mire gondolsz. Mi a Jövendölések könyve?
Refi= református.
Nálunk Jelenések könyve van. Újszöv utolsó könyve.
Erre gondoltál?

------------katz
Nézz az én szemszögembõl: Ha a vallásom azt mondja: Ha én elfordulok az Úrtól és emberáldozatot mutatatok be egy másik, hamis istennek, akkor az egy igaz Isten majd jól seggberúg a végén, mint ahogy azt 3000 évvel korábban is tette, akkor miért ne hinném el, hogy igaz?
A Biblia azt írja: az emberek elfordultak Istentõl és hamis isteneket kezdtek imádni, erre a próféták azt prófétálták, hogy Isten feldühödik és az ellenség kezébe adja a népet. A törénelmi kutatások az utobbit adatokkal is bizonyítják. Akkor miért ne hinném el? Még csak az sincs, hogy vmi légbõlkapott marhaságot kell elhinnem, erre a példára van történelmi bizonyíték is.

------------

jogos. Én csak azt mondom hogy a Biblia azért nem pártatlan.

-------------katz

szakadár nekem annyit tesz, hogy kiszakadt az alapegyházból és egy másik egyház jött létre. ortodox, evangélukis, miegyéb...
-----------------
Elnézést, nálam a szakadár szónak negatív mellékzöngéje van.
Én értettem félre.

------------katz
Miért kersztelkedtél meg? Te gondoltad azt, hogy ez fontos? Miért? Tanulmányoztál elõtte más vallásokat is, hogy legyen választási alapod?
------------

Igazság szerint még lett is volna.
Szüleim engem nem kereszteltek meg babaként hanem rám lett bízva a dolog.
Vasárnapi suliba persze jártam.
De a keresztelkedés és a konfirmáció is az én döntésem volt.

-----------------katz
Én katolikus vagyok és nem vagyok annyira otthon a különbözõ kersztény változatokban, így nem tudom mi a különbség a reformátusok és a többiek között...
-----------------

Hát ezt én nem nagyon fogom tudni elmondani neked, lévén én meg a katólikust nem nagyon ismerem.
Valaki?
Hátha valaki okosabb nálam. Ha nem majd megpróbálok vmit.

topok:
anime sorozat: Azumanga Daioh, School Rumble, Kare Kano, FLCL, Excel Saga, Kino no Tabi, Haibane

Feldin

Quote from: katzA "jelenlegi területeken" az azokra a helyekre vonatkozott, ahol a fenti 3 vallás az uralkodó...
:lame: bocsi.

topok:

Feldin

Quote from: Prof. William...

Ez nagyon tetszett.  köszönöm hogy megosztottad velünk.

topok:

katz

Quote from: Feldinaz egyistenhitek pl hihetnek ugyanabban.
a többistenhitek hihetnek ugyanabban csak nem látják hogy az a valami 1 és ugyanaz.
He? Ez a többistenhites most hogy?
Quote from: Feldina sátánizmus nem hit a szememben. mint ahogy az ateizmus sem.
A sátánizmus az önmagadba vetette hit. Az, hogy te vagy a legfontosabb. Még saját egyháza is van :ejj: A meglétét én is elitélem, de attól még létezik.
Quote from: FeldinIgaz, nem csodálnám ha már nagyon elege lenne ebbõl a szánalmas bagázsból, és tényleg vannak hasonlóságok. de ki tudja? lehet hogy régen más korban ugyanúgy látták a hasonlóságot.
Régen nem volt globális felmelegedés miatt pusztitó környezeti károk...
Quote from: Feldin------------katz
---------------------
na ezzel egyetértek. Ez szerintem is esélyes dolog.
Egy kérdés, nem kötekedés, mire/miért teremtette Isten a dinókat?
Fehlschlag vagy épp vicces kedvében volt és Jurassic Tycoont jáccot.
Quote from: Feldin-------------katz
------------------------
Az a Jelenések könyve akar lenni? Nálunk Jelenések könyve van. Újszöv utolsó könyve. Erre gondoltál?
Igen, János jelenései, csak késõ volt már és elírtam...
-----------
jogos. Én csak azt mondom hogy a Biblia azért nem pártatlan.
Eh.
Egy vallás tanításai önmagáról szól. A Bibliában is a hívõk sorsa van benn, meg az hogyan bûnhõdtek meg az istentelenek. Ez hogyan lehetne teljesen pártatlan? Hogyan lehetne bármelyik vallás tanítása teljesen pártatlan?
Én konkrétan annak a résznek a pártatlanságára utaltam, amely a különbözõ egyéb vallásokat mutatta be (tömjénezés/ital/étel/ember áldozat), csak asszem félre ettem értve.
-----------------
Elnézést, nálam a szakadár szónak negatív mellékzöngéje van.
Én értettem félre.
np
------------
Igazság szerint még lett is volna.
Szüleim engem nem kereszteltek meg babaként hanem rám lett bízva a dolog.
Vasárnapi suliba persze jártam.
De a keresztelkedés és a konfirmáció is az én döntésem volt.
Ok, a te döntésed, de ha nincs összehasonlítási alapod, mert amúgy is vasárnapi iskolába jártál akkor mirõl döntesz?

Damnatus

Azért nem kell hinni az evolúcióban, meg a tudományban! Azt is emberek mûvelik/találták ki/fedezték fel. Amíg az embereket nem kényszerítik arra, hogy a másik véleményét elfogadják, és hagyjákõket, hogy elmondják a saját véleményüket, addig jó!