Gasztronómia, főzőcske & jó helyek (kocsmák, éttermek)

Started by Ramiz, 2005-05-23, 17:01:58

Previous topic - Next topic

Ramiz

A lényeget kihagytad: ez elõtt franciákkal ettek az okos madzsarok ilyen módon elkészített kagylót, de az más fajta volt. Azok a kagylók, amiket végül ugyanígy ettek meg otthon, azok pedig olyan fajta kagylók voltak, amit nem szoktak gyakorlatilag nyersen (pácolva) megenni, ti. emberi ürüléken nevelik õket. Másnap persze a francia kollegák, hallva a sztorit, jobbra-balra dõltek a röhögéstõl...
12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!! 12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!! 12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!!

Pirula

Quote from: FenrirFincsi....
Ja, és ha tejet teszel bele az már nem rántotta, hanem omlett. Próbáld ki tejszínnel is.
Na ez az amit soha sem tudtam, hogy mitõl omlett az omlett. Azt hittem azért mert lisztet is tesznek bele. Tejszínt meg letesztelem akkor a közeljövõben!
Említett szalonnasütõ eszközt hol lehet beszerezni mert az nekem KELL!!!

Tengeri herkentyûk téma: tintahal, kagyló, garnéla jöhet, imádom. Garnélát még csak egyszer próbáltunk otthon elkészíteni, elõre pácolt volt asszem, tábortûz fölött, roston sütöttük meg, nagyon jól sikerült.

Ramiz

Csináltam ma resztelt (pirított) májat. Elsõre, de egész jó lett. Igaz, elég sok idõt elgatyáztam a 1,5 kg máj megtisztításával, de hát bele kell jönni - az elsõ húspucolásom is kicsit lassan ment. :)
12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!! 12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!! 12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!!

Fenrir

Quote from: PirulaNa ez az amit soha sem tudtam, hogy mitõl omlett az omlett. Azt hittem azért mert lisztet is tesznek bele. Tejszínt meg letesztelem akkor a közeljövõben!
Említett szalonnasütõ eszközt hol lehet beszerezni mert az nekem KELL!!!

Tengeri herkentyûk téma: tintahal, kagyló, garnéla jöhet, imádom. Garnélát még csak egyszer próbáltunk otthon elkészíteni, elõre pácolt volt asszem, tábortûz fölött, roston sütöttük meg, nagyon jól sikerült.

Kérdezd a szakácsot (engem :rolleyes: )ha nem tudsz valamit... :jee:
Préselõvasat vihetek egyet a táborba neked, (ha még áll) itt gyártják az SVT Wamslar gyárban. Nem tudom mennyi, de megegyezünk. Csak ne kezdjetek elárasztani megrendelésekkel, egy ésszerû mennyiségnél többet nem viszek. Nekem kell cipelnem ugyanis. És még vinni akarok  8-10 üveg bort is. Felfedeztem ugyanis egy kis borüzletet, ahol kiválló Balatoni Muscat Ottonelt (a Bella pincészet tolmácsolásában) lehet beszerezni 195 ft/flaska áron. Nem szeretem a bort igazán, max a vaddisznópörköltben, de ez nagyon bejött.

Reggie, nem az osztrigával kevertétek a Moule-t? azt eszik nyersen (egy csepp citromlével hogy könnyedén ki lehessen szippantani a hélyából).
Veszélyes üzem kagylót enni. Nekem még sosem volt bátorságom a számba venni azt az ... izét.
For those who seek perfection there can be no rest in this side of the grave.

Ramiz

Pecsenyét szeretitek? Nem tudom, hogy ez a hivatalos neve-e. Sertéscomb fokhagymával megtûzdelve, megfûszerezve, zsírban kisütve. Amikor a serpenyõt az asztalra teszi az ember a még sercegõ zsírban az omlós fûszeres hússal, az mennyei élmény. :D Szerintem petrezselymes héjában sült burgonya a legjobb mellé és hideg sör.

Fenrir

Quote from: RamizPecsenyét szeretitek? Nem tudom, hogy ez a hivatalos neve-e. Sertéscomb fokhagymával megtûzdelve, megfûszerezve, zsírban kisütve. Amikor a serpenyõt az asztalra teszi az ember a még sercegõ zsírban az omlós fûszeres hússal, az mennyei élmény. :D Szerintem petrezselymes héjában sült burgonya a legjobb mellé és hideg sör.
A hideg sör rajta is élmény, ha még sütés elõtt elhelyezed rajta....és kicsit locsolgatod

Pirula

Quote from: FenrirKérdezd a szakácsot (engem :rolleyes: )ha nem tudsz valamit... :jee:
Préselõvasat vihetek egyet a táborba neked, (ha még áll) itt gyártják az SVT Wamslar gyárban. Nem tudom mennyi, de megegyezünk.
Áll az ajánlat, majd egy körülbelüli árat azért írj légyszi hogy mégis mennyi pénzt vigyek ki. Megbeszéltem öcsémmel hogy befektetünk ebbe, itthon õ a szakács én meg az ínyenc. Egyébiránt :merci:
Quote from: FenrirÉs még vinni akarok  8-10 üveg bort is. Felfedeztem ugyanis egy kis borüzletet, ahol kiválló Balatoni Muscat Ottonelt (a Bella pincészet tolmácsolásában) lehet beszerezni 195 ft/flaska áron. Nem szeretem a bort igazán, max a vaddisznópörköltben, de ez nagyon bejött.
Mennyei atyám, te aztán készülsz. :eek: Muscat Ottonelbõl nagyon sok lehetett idén, igencsak lenn van az ára.

Ramiz

Quote from: FenrirA hideg sör rajta is élmény, ha még sütés elõtt elhelyezed rajta....és kicsit locsolgatod
És nem viszi le a fûszert? Vagy az csak aztán jön?

Fenrir

Quote from: PirulaÁll az ajánlat, majd egy körülbelüli árat azért írj légyszi hogy mégis mennyi pénzt vigyek ki. Megbeszéltem öcsémmel hogy befektetünk ebbe, itthon õ a szakács én meg az ínyenc. Egyébiránt :merci:

Mennyei atyám, te aztán készülsz. :eek: Muscat Ottonelbõl nagyon sok lehetett idén, igencsak lenn van az ára.

2004-es fõzés. nem értem miért ilyen disznó olcsó, de hát ki vagyok én hogy az okokat firtassam? :rolleyes:
Engem csak az érdekel hogy nagyjából egy árban van a Karancsaljai Garázs-varázs-al, és a Soltvadkerti héttablettással. Vizsont ez igazi bor, igazi szõlõbõl.

Fenrir

Quote from: RamizÉs nem viszi le a fûszert? Vagy az csak aztán jön?

Bedörzsölöd jó kis olajos fûszerkeverékkel, locsolsz rá némi sört, bevágod a sütõbe, idõnként locsolgatod hogy ki ne száradjon.
De ha jót akarsz kajázni akkor a sültet sütés elõtt megkenegeted egy kis mézes ketchuppal. Gyönyörû barna lesz tõle és az íze is tuti. De ebben az esetben hagyd el a sört.

Ramiz

Quote from: FenrirKarancsaljai Garázs-varázs, Soltvadkerti héttablettásююю
:lol: :lul:  Ez fájt... :D

Köszi a tippe(ke)t! A mézes ketchupot próbálom ki elõször, mert az spécibb.

Fenrir

Quote from: Ramiz:lol: :lul:  Ez fájt... :D

Köszi a tippe(ke)t! A mézes ketchupot próbálom ki elõször, mert az spécibb.

Ezer örömmel. Bármikor szívesen segítek, hogy ínyenc barátaim valami újat próbálhassanak :)
Csak kend meg a tetejét, és ne sajnáld a naftát(de ne is vidd túlzásba).

Jut eszembe! Az ételek egy lényeges csoportját kihagytuk!
Ki milyen hideg salátákat szeret?
Orosz hús? Francia?

Ramiz

Orosz hús, majonézes krumpli (burgonya?), hagymás krumplisaláta, zöldsaláta kristálycukorral megszórva (ezt a szomszédék mutatták, és bejött :cool: ). A franciát régen szerettem, de az utóbbi x alkalommal vacak volt a szósz és nem frissek a gyümölcsök. :(

Fenrir

Quote from: RamizOrosz hús, majonézes krumpli (burgonya?), hagymás krumplisaláta, zöldsaláta kristálycukorral megszórva (ezt a szomszédék mutatták, és bejött :cool: ). A franciát régen szerettem, de az utóbbi x alkalommal vacak volt a szósz és nem frissek a gyümölcsök. :(

Én a mejonézes salátákban azt nem szeretem hogy egy nap míg összeérik.
De ha egy egészen kis almaecetet öntesz hozzá ezt az idõt leredukálhatod egy órára is.
Nagyapám csinált régen hagymás virslisalátát. Isteni volt.

Pirula

Quote from: FenrirJut eszembe! Az ételek egy lényeges csoportját kihagytuk!
Ki milyen hideg salátákat szeret?
Orosz hús? Francia?
Ezt a kettõt feltétlenül, de még virslisaláta, mozzarellás-tejfölös-citromos saláta (ha egyáltalán lehet ezt még annak nevezni), jófajta tejfölös uborkasaláta, görög saláta.

Fenrir

Egyszer dolgoztam szezonpincérként egy OTP üdülõben. Augusztus végén bezártuk a szállót, és két napig sütöttünk fõztünk a személyzeti bulira, ahol az igazgató sütötte-osztotta a steakot. Én csináltam az orosz húst...
Régi szép idõk... :rolleyes:

Ramiz

Quote from: FenrirÉn a majonézes salátákban azt nem szeretem, hogy egy nap, míg összeérik. De ha egy egészen kis almaecetet öntesz hozzá ezt az idõt leredukálhatod egy órára is.
Nagyapám csinált régen hagymás virslisalátát. Isteni volt.
Ilyen tippeket-trükköket bármennyit nyomhatsz. :cool:
Recepteket is. (Hagymás virslisaláta?)
"Régi szép idõk": aztamindenit, milcsoda múltad van neked! :)

Pirula

Ehmm, éppen egy olasz sört kortyolgatok most fórumozás közben. Kétharmad literes kiszerelés (kortyol párat) és nagyon finom. Enyhén kesernyés csak, engem a Krusovicére emlékeztet picit, bár annál fanyarabb az utóíze. Ja, és a neve Birra Moretti, 1859 óta gyártják Milánóban. Alkoholtartalma 4,6 % és most körülbelül 4-5 Celsius fokosra van behûtve. Korcsolyaként pedig frissen sült sajtos rudakat majszolgatok. Én így küzdök meg a kánikulával. :D

Ramiz

Quote from: PirulaEhmm, éppen egy olasz sört kortyolgatok most fórumozás közben. Kétharmad literes kiszerelés (kortyol párat) és nagyon finom. Enyhén kesernyés csak, engem a Krusovicére emlékeztet picit, bár annál fanyarabb az utóíze. Ja, és a neve Birra Moretti, 1859 óta gyártják Milánóban. Alkoholtartalma 4,6 % és most körülbelül 4-5 Celsius fokosra van behûtve. Korcsolyaként pedig frissen sült sajtos rudakat majszolgatok. Én így küzdök meg a kánikulával. :D
Tegyél dugót az üvegre és hûtõbe vele. Egy óra múlva ott vagyok. :D

Pirula

Quote from: RamizTegyél dugót az üvegre, és hûtõbe vele. Egy óra múlva ott vagyok. :D
:lol: Tíz percig sem fog élni már szegény.

Fontos gasztronómiai kérdés jutott eszembe. Mégpedig a fröccs dilemmája.
Egyesek a bor megszentségtelenítésének tartják míg mások (pölö én is) hevesen érvelnek létjogosultsága, sõt rangja mellett.
Szerintem egy jó fröccs igenis érték, csak tudni kell megtalálni a megfelelõ bort és a keverés arányát. Ezen felül pedig még magyar találmány is. Támogassuk hát a hazai bor- és szódagazdaságot!

Ramiz

Éljen a fröccs!
Elit Öngyilkos hangulatban vagyok :D , úgyhogy bevallom: én a bort csak fröccsnek szeretem igazán! IDE CÉLOZZATOK!!! :D
A jó fröccs egyes számú titka pedig nem a bor (az a kettes, és szintén fontos!), hanem a szóda! A szóda legyen friss és harapós, mint a tüzes vérû menyecske a nászéjszakán! A döglött szóda megöli a fröccsöt, szégyenbe taszítja a magyarságot és sírba az országot! Halál a döglött szódára! (Izé... ez legalább olyan hülyén hangzott, mint a "halál a zombikra!"... :o )

Pirula

Quote from: RamizÉljen a fröccs!...
A szóda legyen friss és harapós, mint a tüzes vérû menyecske a nászéjszakán! A döglött szóda megöli a fröccsöt, szégyenbe taszítja a magyarságot és sírba az országot!
Gyönyörû szavak. Megkönnyeztem. Adnám a rep-et de valamiért nem tudok.

Ramiz

Quote from: PirulaGyönyörû szavak. Megkönnyeztem. Adnám a rep-et, de valamiért nem tudok.
Nyugi, én is sokkal tartozok, Mester (a szövegelésben)! :tezsvir: :D

Ramiz

Fenrir Maestro, van pár szelet sertéskaraj itthon holnapra (comb beszerzés alatt :) ), de kíváncsi vagyok arra a ketchupos-mézes ízre... Így is meg tudom csinálni valahogy? Vagy van valami jó érdekes tipped (nem a szokványos klopfolni, aztán borssal olajba (flekken, hirtelensült) vagy panírozva rántott húsnak)?

Darkstar

Quote from: RamizÉljen a fröccs!

VIVÁT!!
小野寺梓のラブリーすきぴちゃん

syeren

Perec, perec....! Az igazi finom régi perec..!!! Már 3. napja szinte csak ezt eszem!!!!  :haha:
( syeren újra felfedezte a perecet..)

Fenrir

Quote from: RamizFenrir Maestro, van pár szelet sertéskaraj itthon holnapra (comb beszerzés alatt :) ), de kíváncsi vagyok arra a ketchupos-mézes ízre... Így is meg tudom csinálni valahogy? Vagy van valami jó érdekes tipped (nem a szokványos klopfolni, aztán borssal olajba (flekken, hirtelensült) vagy panírozva rántott húsnak)?
Sörtészta?
Olyan mint a panír, csak zsemlemorzsa nélkül, és sörrel. A konkrét recept nem ugrik be, de biztos vagyok benne hogy szakácskönyvben alálsz ilyet.
Ketchupos mézet csak sütõben egészben sült szisztémákra érdemes pakolni...

Hadd szólok hozzá a fröccs témához is.
Szerintem az italokat vizezni (whisky, brandy, etc..) csak a szüzies kislánykák szokása, akik szorosan összezárják a combjukat ha leülnek, és ha nevetnek akkor a szájuk elé teszik a kezüket.
Aki nem bírja az ízét az ne igya. Ha meg hidegen szereti akkor tegyen bele hûtött köveket (on the rocks) ne jeget.
De a fröccs, az más. Olyan mint egy üdítõ, a tikkasztó, birkarothasztó melegben egy hûvös csók egy forró ajakról...
Minden mással egyetértek, helyes keverési arány, jó eleven szóda/ásványvíz.
A magyar borok úgyis sokkal erõsebbek mint a külföldiek, nem árt neki a szóda.
Ja és Ramiz, tõlem is kapsz rep-et azért a jó kis megfogalmazásért... :jee:  :lazza:

Fenrir

Esetleg még sajtos panír, vagy ha nem sajnálod rá az ídõt, egy kis lecsós szelet, vagy zöldborsós szisztéma (olyan borsót ettem a minap, még mindig érzem az ízét, használd ki a szezont), vagy hentes ragu is isteni...

Fenrir

Quote from: syerenPerec, perec....! Az igazi finom régi perec..!!! Már 3. napja szinte csak ezt eszem!!!!  :haha:
( syeren újra felfedezte a perecet..)

De régen ettem olyat...
Emlékszem általánosban mindig azt toltam a gallér mögé, még bunyó közben sem tettem le... :jee:  :lazza:

Pirula

Quote from: FenrirHadd szólok hozzá a fröccs témához is.
Szerintem az italokat vizezni (whisky, brandy, etc..) csak a szüzies kislánykák szokása, akik szorosan összezárják a combjukat ha leülnek, és ha nevetnek akkor a szájuk elé teszik a kezüket.
Bingo!
Quote from: FenrirAki nem bírja az ízét az ne igya. Ha meg hidegen szereti akkor tegyen bele hûtött köveket (on the rocks) ne jeget.
Na ezt se tudtam hogy innen ered ez a kifejezés... simán mélyhûtõbõl elõszedett kavicsokkal szokás ezt megjátszani?
Quote from: FenrirDe a fröccs, az más. Olyan mint egy üdítõ, a tikkasztó, birkarothasztó melegben egy hûvös csók egy forró ajakról...
Minden mással egyetértek, helyes keverési arány, jó eleven szóda/ásványvíz.
A magyar borok úgyis sokkal erõsebbek mint a külföldiek, nem árt neki a szóda.
Mennyei atyám... olvasom itt a szebbnél szebb hozsannákat a fröccsrõl a kánikluában és ilyenkor sofõrködök bezzeg egész hétvégén...  :rolleyes: