Négyszögletes, vékony, fa eredetû lapokból készített dolgok sok fekete jellel

Started by Ramiz, 2004-07-01, 18:29:24

Previous topic - Next topic

Fazék

Emersharae igencsak peches lehettél a múltkor, mert nekem már tegnap küldtek Pendragon-ék sms-t, hogy ma a megjelenés napján már át is vehetem a HP könyvemet és mostanra már haza is hozta a húgom.
Egyedül az áron vagyok egy csöppet fennakadva, röpke 17 font volt a drága... Mindegy, majd kölcsönzõt nyitok, és talán úgy visszajön egy kevés pénz :D

Aki mégiscsak inkább alternatív beszerzési módot választana elektronikus formában, annak ezzel a címmel tudok szolgálni. :)

kikuchiyo

Failure is the default option

noriko

Miután az animét megnéztem vagy 5x és bár nagyon tetszik, még mindig maradtak benne számomra megfejthetetlen részek, gondoltam elolvasom a könyvet.
Kerestem itthon, kerestettem Kanadában, aztán néztem p2p-en de sehol nem leltem.. Aztán végre sikerült megtalálnom, egy orosz honlapon angolul!! :D
Akit érdekel: Diana Wynne Jones: Howl's Moving Castle
ám elõre szólok, hogy aki azért olvasná el, hogy magyarázatot kapjon a film fejtörõ részeire, az csalódni fog! Mert a film más mint a könyv, és pont ezekben a pontokban tér el a könyv cselekményétõl.
Épp ezért én is csalódtam kissé benne. Meg talán az sem volt túl jó, hogy annyira azért hasonlított a filmre, hogy ne tudja megint lekötni teljesen a figyelmemet.
Máskülönben aranyos történet, saját megoldásokkal. A könyvbéli boszi sokkal kegyetlenebb és elég hátborzongató dolgokat mûvel emberekkel...
Howl meg sokkal idegesítõbb, fõleg ha meg van fázva :p Nem is értem Sophie hogy bírja elviselni.
Érdekes volt felfedezni azokat az apró részleteket, amelyek bekerültek a filmbe is!
Akit érdekel, annak jó olvasást! Nem hosszú.
"I wish I could, but I don't want to."

Kvikveg

Quote from: kikuchiyo
:A:
He?
Ja, majd jovo heten magyarazd el bovebben, en hetfo korul kaparintom meg a konyvet. Megvetettem kint noveremmel, ott 4000 volt, mig itthon 6000.
WARNING: module "coffee.exe" did not run correctly. Brain running in limited mode.
Do not meddle in the affairs of dragons for you are crunchy and taste good with ketchup.

Fazék

Quote from: KvikvegHe?
Ja, majd jovo heten magyarazd el bovebben, en hetfo korul kaparintom meg a konyvet. Megvetettem kint noveremmel, ott 4000 volt, mig itthon 6000.
sztem pusztán egyszerûen különösebb sallang nélkül a könyv értékelése akart lenni az az egy darab bazinagy A betû, melyet teljesen jogosnak is tartok :)

Kvikveg

"A" mint anyatok, vagy "A", mint A kategorias, legjobb? Esetleg AAAAAAAAAAAA, de faraszto/tokjo volt? :D
Ez nekem abszolute nem volt ertheto.
WARNING: module "coffee.exe" did not run correctly. Brain running in limited mode.
Do not meddle in the affairs of dragons for you are crunchy and taste good with ketchup.

Fazék

Quote from: Kvikveg"A" mint anyatok, vagy "A", mint A kategorias, legjobb? Esetleg AAAAAAAAAAAA, de faraszto/tokjo volt? :D
Ez nekem abszolute nem volt ertheto.
"A" mint "5"-ös, mint legjobb osztályozás, mint "A kategóriás" mint "szuper", mint "fantasztikusan jó". sztem. :)

Ha olvastad volna a könyvet, akkor nem tetted volna föl a kérdést. ;)

Kvikveg

Quote from: Fazék"A" mint "5"-ös, mint legjobb osztályozás, mint "A kategóriás" mint "szuper", mint "fantasztikusan jó". sztem. :)

Ha olvastad volna a könyvet, akkor nem tetted volna föl a kérdést. ;)
:D

Ramiz

Quote from: Fazéknem tudom tettem-e már, de ajánlanám Neil Gaiman könyveinek olvasását. Terry Pratchett rajongóknak jó kezdés lehet a Good Omens (...)
2 dolog jut eszembe.
Egyik: Prágában már kiadták a 30. (!!!) Korongvilág könyvet. Nálunk bezzeg csak 13 van... :( Angolul meg itthon nagoyn drága (ott nem volt), pedig fordítani sem kell... nem értem...
Másik: van egy arab származású angol fickó, aki jó kis Harry Potter és Pratchett-egyveleg stílusban ír, szórakoztató. Mai világ, de: varázslótársadalom a vezetõ erõ (nem rejtett, mint a HP-ben). Erejük dzsinnek, koboldok stb. idézésében rejlik. Magyarul csak az elsõ kötet jelent meg a 3ból, lehet, hogy megírva is csak ennyi van még. Vki ismeri? Nem jut eszembe az író/cím...
12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!! 12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!! 12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!!

kikuchiyo

HP6-értékeléshez: Az "A" az "Acceptable" rövidítése, amint azt jól tudja mindenki, aki az 5. könyvet olvasta. Lásd még: OWL jegyek.
Azért nem akartam részletesebben kifejteni, mert nem tudtam volna elkerülni bizonyos kritikus plot pointok lelövését.

BTW (ha már írok) elolvastam az A Clockwork Orange-t eredetiben.
Elképesztõ, amit az író az angol nyelvvel mûvel. Orosz szótár is szükséges az olvasásához. A film a rövidített amerikai kiadás alapján készült, amirõl az utolsó fejezetet levágták, ez alapvetõen megváltoztatja a végkifejletet.
Failure is the default option

Fazék

Quote from: kikuchiyoHP6-értékeléshez: Az "A" az "Acceptable" rövidítése, amint azt jól tudja mindenki, aki az 5. könyvet olvasta. Lásd még: OWL jegyek.
Azért nem akartam részletesebben kifejteni, mert nem tudtam volna elkerülni bizonyos kritikus plot pointok lelövését.
hehe, akkor jól mellélõttem értékelésed értelmezésében :)
túl kritikusan ítéled meg a könyvet ;) én még látok reményt, hogy tisztességesen legyen lezárva a történet, és értelmet nyerjen minden cselekedet, ezért megelõlegeztem J.K.Rowling-nak az eddigiekhez hasonló szuperjó, stb értékelést.
amennyiben átgondolatlanul fogja lezárni, ahogy a környezetemben a többség hirtelen felháborodásában tippeli, akkor persze nálam is zuhan az összes eddigi HP könyv vagy 2 osztályzatot, de a remény hal meg utoljára :)

Ramiz

Quote from: kikuchiyoBTW (ha már írok) elolvastam az A Clockwork Orange-t eredetiben.
Elképesztõ, amit az író az angol nyelvvel mûvel. Orosz szótár is szükséges az olvasásához. A film a rövidített amerikai kiadás alapján készült, amirõl az utolsó fejezetet levágták, ez alapvetõen megváltoztatja a végkifejletet.
A könyvnek mi a vége? A srác normális, komoly, érett felnõtt lesz, aki beilleszkedik a társadalomba, igaz?
12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!! 12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!! 12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!!

Ramiz

Philip K. Dick: Álmodnak-e az androidok elektromos bárányokkal?

A Blade Runner c. filmet e könyv alapján csinálták. Kézenfekvõ összehasonlítani õket. A világ ugyanaz. :D A film akcióorientáltabb, és többet mutat/mond el a világból (muszáj neki, elvégre film). A könyv inkább lélektanilag mutatja be a jövõt. Hogy mi történt a mai jelen és az akkori jövõ közt, ez csak a könyvbõl derül ki. A történet azonosan indul, aztán jelentõsen eltér, a befejezés egyenesen ellentétes. Nekem mindkettõ tetszett, de a film alap, legenda, kultfilm és "must see", a könyv viszont "csak" egy jó sci-fi könyv.

L. Niven: Gyûrûvilág

Azért olvastam el, mert roderick a Blame! kapcsán említette meg. :) A Gyûrûvilág egy hatalmas gyûrû, ami egy csillag körül kering. Keringése miatt a felszínén gravitációhoz hasonló hatás van. Ennyi tetszett a könyvbõl. A sztorit úgy kell lökdösni, hogy haladjon, a szereplõk bénák, és szintén nagyon erõltetett (illetve inkább indokolatlan) az összeverbuválásuk - ennél még egy kezdõ KM is jobbat csinál. :D

Dan Simmons: Hyperion

Háááát... nem tudom. Alapjába véve a "sokat markol, keveset fog" esetet érzem a könyvben. Nagyszabású történelme van a mai jelen utántól, de csak lassanként derül ki, mindig egy másik darabja, az viszont nagyon aprólékosan. Érdekes, ahogy az emberben kezd kialakulni egy homályos kép, hogy hogyan is lehetett, de túl homályos az a kép 300 oldal után... Aztán az összeverbuválódott csapatról: itt sem érzem indokoltnak. Elvileg az elsõ kötetbõl még nem derül ki, hogy miért pont õk jöttek össze, de akkor sem szeretem ezt a fajta "szereplõszerzési" módszert (ld. Gyûrûvilág, bár ott próbálták megindokolni). Pláne, hogy a szereplõk olyan "tipikus karakterek", és így könnyû õket mozgatni, reagáltatni, beszéltetni, hogy az olvasó úgy érezze, hogy mennyire "élõk", de éppen ezért túl kiszámítható a dolog... mint egy szappanoperában. Mindegyik elmond egy sztorit magáról, ez meg arra ad lehetõséget, hogy az író más-más stílusban, más-más sztorikat adjon elõ. De ezt nagyon fárasztó olvasni, és nem igaz, hogy 300 oldal alatt sehova nem jut a cselekmény, amikor Lem vagy Clarke 200 oldalban sci-fi remekmûveket tud írni!!!
Azért lehet, hogy mégis továbbolvasom (ha megvan a FSZEKben), puszta kíváncsiságból (mi a szösz ez a Shrike?).

Raggie

Most olvastam újra Rejtõ egyik zseniális mûvét a Piszkos Fred a kapitány-t. Hát még mindíg hulláraröhögtem magam, még mindíg csodát tesz a saját nyelvezetével, és még mindíg olyan jó, hogy az csak nna!
"-Elnézést, itt felejtettem a késemet!"...
"I know what you're thinking. "Did he fire six shots or only five?" Well, to tell you the truth, in all this excitement I kind of lost track myself. But being as this is a .44 Magnum, the most powerful handgun in the world, and would blow your head clean off, you've got to ask yourself one question: "Do I feel lucky?" ...

Well, do ya, punk?"

Ramiz

Quote from: Raggie GordonMost olvastam újra Rejtõ egyik zseniális mûvét a Piszkos Fred a kapitány-t. Hát még mindíg hulláraröhögtem magam, még mindíg csodát tesz a saját nyelvezetével, és még mindíg olyan jó, hogy az csak nna!
"-Elnézést, itt felejtettem a késemet!"...
Elfelejtetted, hogy van egy Rejtõ topik, ugye? :)

Kvikveg

Quote from: kikuchiyo
:A:
Kb igen. Biztos, hogy nem O es nem E. Nyelvezet neha P...

Fazék

Quote from: KvikvegKb igen. Biztos, hogy nem O es nem E. Nyelvezet neha P...
légyszi, légyszi fejtsétek ki, ezek miknek a rövidítései, mert ezzel az értékelési skálával én még nem találkoztam :(

Kvikveg

Ordinary Wizarding Level Results
Pass Grades:Outstanding (O)
Exceeds Expectations (E)
Acceptable (A)
Fail Grades:Poor(P)
Dreadful (D)
Troll(T)

Fazék

Quote from: KvikvegOrdinary Wizarding Level Results
Exceeds Expectations (E)
Acceptable (A)
Dreadful (D)
Troll(T)
jajj... ez valamiért nem jutott eszembe... :o

Kvikveg

Quote from: Fazékjajj... ez valamiért nem jutott eszembe... :o
Nem vagy egyedul, kikuchiyo :A: postjanal nekem se.

Raggie

Quote from: KvikvegOrdinary Wizarding Level Results
Exceeds Expectations (E)
Acceptable (A)
Dreadful (D)
Troll(T)
Én meg még az elõzõ postodnál teljesen azt hittem, hogy poénkodsz! :D
"I know what you're thinking. "Did he fire six shots or only five?" Well, to tell you the truth, in all this excitement I kind of lost track myself. But being as this is a .44 Magnum, the most powerful handgun in the world, and would blow your head clean off, you've got to ask yourself one question: "Do I feel lucky?" ...

Well, do ya, punk?"

Meske

Elolvastam Friedrich Dürrenmatt-tól A fizikusokat.

Nekem nagyon tetszett! Ezt szívesen megnézném egyszer színházban is. :)

E szerint az ertékelés szerint egy szép E-t adnék rá!

Szóval ajánlom elolvasásra, mivel nem is hosszú (csak 60 oldal kb.) :)

The secret to concentration is the acceptance of endless distractions.

Ramiz

Azt én is rég el szeretném olvasni, de a legutóbbi pár alkalommal nem volt bent a FSZEK-ben. :( Viszont a krimi novelláit imádom! (Raggie nem annyira, inkább csak szaggatja... :grr: )

Viktor Pelevin: A tervhivatal hercege
Egy kis kortárs orosz. Nehezen érthetõ számomra, kulturális okokból inkább, mint fogalmazásmódból. Viszont a fenti kötet elsõ novellája (2 van benne) erõsen a Prince of Persia c. õsrégi játékra játszik rá, amit imádtam, úgyhogy már csak emiatt is :cool: .

Meske

Quote from: RamizAzt én is rég el szeretném olvasni, de a legutóbbi pár alkalommal nem volt bent a FSZEK-ben. :( Viszont a krimi novelláit imádom! (Raggie nem annyira, inkább csak szaggatja... :grr: )
Én megvettem, s nagyon örülök is neki! :) (Ez például egy olyan kötelezõ, amit tényleg érdemeselolvasni! :))

The secret to concentration is the acceptance of endless distractions.

Ramiz

William Gibson - mint olvastatok tõle, mit érdemes? Én még csak az "Abszolút Kötelezõ Cyberpunk Klasszikust" :D , azaz a Neurománcot olvastam, és a Trendvadászt. Mindkettõ tetszett nagyon. A Neurománcban az a poén, hogy régi és híres, de mégis van benne egy csomó olyan elem, ami eredetien hatott, azaz nem csépelték el azóta a sablon-cyberpunk-stílust-koppintó könyvekben sem (azok csak az implantokig meg a drogokig meg a neonreklámokig jutottak el). A Számláló nullára is megvan azóta, igaz angolul, de máshogy nem találtam, viszont még nem olvastam (mert Raggie ül rajta).

Djinn

Quote from: RamizWilliam Gibson - mint olvastatok tõle, mit érdemes? Én még csak az "Abszolút Kötelezõ Cyberpunk Klasszikust" :D , azaz a Neurománcot olvastam, és a Trendvadászt. Mindkettõ tetszett nagyon. A Neurománcban az a poén, hogy régi és híres, de mégis van benne egy csomó olyan elem, ami eredetien hatott, azaz nem csépelték el azóta a sablon-cyberpunk-stílust-koppintó könyvekben sem (azok csak az implantokig meg a drogokig meg a neonreklámokig jutottak el). A Számláló nullára is megvan azóta, igaz angolul, de máshogy nem találtam, viszont még nem olvastam (mert Raggie ül rajta).
Count zero a Neurománc folytatása (Sprawl Trilogy). Magyarul Neurománc 2 címen jelemt meg. (rendkívül fantáziadús cím  :rolleyes: ). A harmadik rész -   ami ugyancsak megjelent magyarul - a Mona Lisa Overdrive. Tudtommal a Johnny Mnemonic is ide tartozik, mint novella.
Aztán ott van a Vituálfény (Virtual light), ami kissé közelebbi jövõben (ill. most már nem is jövõ) játszódik, a XXI sz. nagyon eleje az idõpont. Ez is egy trilógia ( Bridge Trilogy ??). Ennek második része az Idoru, a harmadikhoz nem volt szerencsém, nem is tudom, hogy megjelent e magyarul.
Azt hiszem ezek alapmûnek tekinthetõk, hiszen Gibson teremtette meg ezt a mûfajt.   :)
"If you want the rainbow, you gotta put up with the rain"

Raggie

A Count Zero-t most olvasom(nem pedig ülök rajta, mert akkor lapos lene és Ramiz megölne) és nagyon tetszik eddig. Igaz, angolul, és minden oldalon van olyan scyberpunk-szleng szó, amit ha angol lennék talán megértenék, de mindegy kb-ra érzem, hogy mit jelenthetnek. Mindenesetre nem irigylem a WG fordítókat! A könyvrõl bõvebb leírást, majd ha végeztem!

Well, do ya, punk?"

Ramiz

Quote from: Raggie GordonA Count Zero-t most olvasom(nem pedig ülök rajta, mert akkor lapos lene és Ramiz megölne) ...
Huhh, megkönnyebbültem... ezúttal is beéred egy borító-letépéssel?...

Raggie

Quote from: RamizHuhh, megkönnyebbültem... ezúttal is beéred egy borító-letépéssel?...
Kabbe!

Well, do ya, punk?"

Lythis

Leemeltem fater polcáról a DaVinci Kód-ot legutóbbi látogatásom alkalmával...
 Még nem sikerült befejeznem, de egyelõre nem nagyon adnék neki A-nál jobbat. Lényegében összegyúrtunk egy rakás összeesküvéselméletet, és akkor jólvan kategóriás mû, de legalább az elõadásmód tûrhetõ. Kíváncsi vagyok, h az Illuminatit mikor hozzák be a képbe...:S
  Valaki aki végigolvasta nem akar véletlenül dobni róla valami összegzõvéleményt?