Main Menu

Berserk manga

Started by emperor, 2003-09-06, 15:29:31

Previous topic - Next topic

Itachi

Ez volt a mai nap jó híre, nem értem miért vicces neki, hogy ennyire húzhatja szerencsétlen hívei agyát....
And then the Mighty Dragon said: "lol noob"

blackronin

Quote from: Itachi on 2018-04-15, 14:10:43
Ez volt a mai nap jó híre, nem értem miért vicces neki, hogy ennyire húzhatja szerencsétlen hívei agyát....
Kijött a 356-os RAW, de sajnos a trollkodás győzött...

[spoiler]
Guts és Casca helyett visszatértünk Griffith részére és egy látszólag felesleges harcra a trollok ellen.
Griffith/Femto a világ ura és az Apostolok serege szólgálja, így nem egészen hiszem, hogy ennek a pár rusnyaságnak sok esélye lenne ellene...
[/spoiler]

Lehet, hogy a fordítással jobb lesz, de egyelőre elég nagy pofáraesés a fejezet.

NLZ

Nem, ez egy felesleges filler volt.
(Amúgy MangaDexen van fent mindig speedscan amíg nincs jobb)
[reserved]

blackronin

356
Kijött az Evil-Genius változat.
Csak 15 oldal volt a fejezet, ráadásul nem azt kaptuk, amit vártunk...  :frown:
Ezt most nem volt szép tőled, Miura.

blackronin

356.1
Kijött a RAW, megint egy rövidebb fejezetet kaptunk, pont mint múltkor.
Nem értem az okát ennek, valamint annak sem, hogy mit akar Miura elérni azzal, hogy Griffith és bandájának harcát mutatja a semmirekelő trollok ellen.
Nem jelentenek rá veszélyt, sőt még az Apostolokra sem, így érzem inkább időhúzásnak, mint haladásnak...

NLZ

Konkrétan nem volt mit fordítani :D
És jah, nem is történt semmi.

Lehet ez egy új trükk, hogy kiad két üres félfejezetet.
[reserved]

blackronin

356.2
Kijött a "fordítás", ami lényegében egy mondat volt...
Maga a fejezet értékelhetetlen.
Remélem, hogy Miura valami tényleges tartalommal is megtisztel minket következő alkalommal.

szpeter

Hát, sok minden nem történik. Kezd átmenni népmesébe az egész.

blackronin

357
Ez a fejezet egy dolgot bizonyított be véglegesen:
Griffith annyira tökéletes már, hogy biztosan fel fog áldozni majd mindenkit egy mega-Eclipse-ben (hogy ő legyen Isten vagy akármi).
Miura szereti az ilyen fordulatokat.  :P

Másról nem érdemes beszélni.

blackronin

358
Ha valaki Guts és Casca részt várt, akkor csalódni fog.
Griffith tervezget, amivel nem lenne gond, ha a fejezetek nem ilyen ütemben jönnének...
A vége volt csak az igazán érdekes, van egy teóriám a "'hold-gyerekre" vonatkozóan, kíváncsi vagyok, hogy bejön-e.

edit:
2019. augusztus 23-án tér vissza a Berserk a Casca szállal.
Már éppen ideje volt, Miura megint nem vitte túlzásba a munkát...  ^^"

blackronin

359
Kijött az új fejezet, amiben végre visszatértünk a Casca szálhoz.
Írhatnák most mindenfélét, pl. "de szép", "de megható", stb., viszont sajnos nem lenne igaz.
Ezen az egész dolgon már évekkel ezelőtt túl kellett volna lennünk.
Miura egyszerűen túl sokáig várt, túl sokáig húzta az időt.
Így számomra az egész fejezet egy "oké, ezen is túl vagyunk, lehetne egy kicsit gyorsítani?" reakciót váltott ki belőlem.

Még két fontos megjegyzés:
1. Miura nem bírta megállni, hogy nem nyomja az orrunk alá újfent, hogy már mennyi idő telt el.
Puck megjegyzése mindent vitt: "Több mint 20 éve volt már, hogy így láttuk, nem?" 
Ez akár aranyos is lehetett volna, de inkább csak elszomorított.  :frown:

2. A color page alapján kiderült, hogy Miura megint lényegében befejezett egy másik projektet.
A neve Duranki és a Young Animal Zero-ban jelenik majd meg szeptembertől.
Kérdésem:
Miuta, miért?
Ha ennyire nyűg a Berserk már, akkor jelentsd be, hogy elkaszálod és kész.
A jogokból és a többiből vígan elvagy az életed végéig.
Ha viszont még érdekel, akkor ne más dolgokkal foglalkozz, hanem fejezd be azt, amit elkezdtél!  :mad:

blackronin

Nehéz elhinni, de Miura a járvány közepén hozza vissza a Berserk-et.
A 360-as április 24-én jön ki.

A Young Animal ajánlója szerint nagy dolgok történnek majd, de Miura-t ismerve azért vannak fenntartásaim bőven...  ^^"

Egy dolog viszont kiderült a hosszú szünet alatt:
Miura másik sorozata, a Duranki, ami miatt félrerakta Miura a szeretett mangánkat, óriási bukás lett.
Belenéztem, szép-szép az art és lenne muníció a felvázolt világban, de az emberek nem más sorozatra vágynak, hanem a Berserk-re.

blackronin

Kijött a 360-as RAW változat, amiben tényleg történik valami.
A részletekbe nem megyek bele, de amikor a végén megláttam Miura szokásos "Majd valamikor folytatjuk" szövegét, egy kicsit mérges lettem.
Nem elég, hogy 9 hónapja volt az utolsó fejezet (amikor szintén csak egy volt, kb. 6 hónapos szünet után), a Duranki-t nem ő rajzolja, hanem az asszisztensei (elvégre annak az egész mangának, Miura saját szavaival élve, csak a célja, hogy a kollégái beletanuljanak a stílusába, hogy jobban tudják segíteni őt a Berserk-ben).
Ezek után jogosan kérdezi mindenki, hogy akkor ez lesz az új trend?
Egy év = egy fejezet?

Ha ennyire nem megy, akkor nem lenne egyszerűbb átadni egy másik mangakának és kész?

edit:
360
Kijött a fordítás is, legszívesebben leírnám, hogy élvezetes és érdekes volt a fejezet, de rögtön eszembe jut, hogy több mint 9 hónapot kellett várni a folytatásra.
Arról nem is beszélve, hogy nincs megadva következő dátum sem a fejezet végén...
Ennek fényében ez így önmagában nagyon kevés volt.
Miura csak húzza az időt, telnek a napok, hetek, hónapok, évek, míg a Berserk sorozat továbbra is egy helyben toporog.  :frown:

blackronin

361
Nagy nehezen sikerült összekínlódnia egy fejezetet Miurának április óta.
Egyébként múlt hónapban kellett volna kijönni, de mostanában (kb. 6-7 hónapja) az az indok a lassúságra, hogy szokni kell a digitális rajzolást.
Előtte pedig a Duranki felügyelete, amit elvileg az asszisztensek rajzolnak, az előtt pedig ki tudja milyen ok miatt nem jöttek a fejezetek, ahogy be volt tervezve...
Az mondjuk vicces, hogy 2019. elején maga Miura büszkén jelentette be, hogy már havi manga lesz a Berserk.
Láttuk, hogy mi lett belőle...  :D
Na, elég ennyit a nyavalygásból.

Maga a rész jópofa volt, Schrieke repülőleckéje, Guts és Skull Knight beszélgetése, valamint a végén meglátogatjuk a törpéket is.
Úgy tűnik, hogy most jön a Berserker Armor mesteri szintű elsajátításának arc-ja, ami már éppen ideje volt.
Mégis miként lenne akár parányi esélye is Guts-nak Griffith ellen, ha még a páncélt se tudja tökéletesen használni?

A folytatást várós, de hogy mikor... abba inkább bele se gondoljunk, jön amikor jön és kész.
Maga Miura se fárasztja magát már dátumok megadásával.  :P

blackronin

362
Kijött közben egy új Berserk fejezet is.
Túl sok szöveg nem volt, de a képek önmagukért beszélnek:
A Berserker Armor bemutatta Guts részére Geiseric múltját (vagyis annak végső állomását) és a régi a God Hand-et.  :eek:

Sajnos következő dátum nincs megadva megint, ráadásul ront a helyzeten az, hogy Miura egyik közeli barátja meghalt Covid-ban.  :frown:

blackronin

363
Kijött az új fejezet fordítással.
Isidro bohóckodása volt a nagy része, valamint egy-két plusz info Skull Knight-ról.
Végén még Guts gyereke is megjelent, de általában a feltűnése csak "vörös hering", vagyis semmi érdemit nem tudunk meg.  ^^"

Sajnos számomra a Berserk egy olyan szintre süllyedt (hála Miura hozzáállásának), hogy elolvasom ha kijön, de kb. ennyi.
Minden lelkesedés, minden remény kiveszett belőlem, hogy valaha befejezésre kerül...  :frown:

chilip

szánalmas lett sajnos. azt kell mondjam filler volt ez a chapter egy olyan mangában ahol ha 3 havonta kijön egy heti chapter méretű adag akkor még rohamléptékben jön. végre feltettek egy kérdést ami mélyíthette volna a dolgot de comic relief-chan elhúzta a kérdést felvetőt, hogy véletlenül se kapjunk választ semmire se. de boobs volt szóval....

blackronin

Quote from: chilip on 2021-01-21, 22:34:50
szánalmas lett sajnos. azt kell mondjam filler volt ez a chapter egy olyan mangában ahol ha 3 havonta kijön egy heti chapter méretű adag akkor még rohamléptékben jön. végre feltettek egy kérdést ami mélyíthette volna a dolgot de comic relief-chan elhúzta a kérdést felvetőt, hogy véletlenül se kapjunk választ semmire se. de boobs volt szóval....
Hát igen, eltaláltad a lényeget.
Ilyen fejezet, meg ez a bohóckodás akkor lett volna rendben, ha nem ilyen ritkán kapnánk a fejezeteket.
Mert maga Isidro ökörködése bejött, de ezt kiváltani a valódi kérdések megválaszolásával...
Hát az már nem oké nekem se.

blackronin

Sajnos egy nagyon szomorú hír kapcsán kell írnom:
Kentaro Miura május 6-án meghalt, a hivatalos megerősítés itt olvasható a Young Animal részéről:
https://twitter.com/berserk_project/status/1395212918040391680

Nem találok szavakat, tényleg hittem benne, hogy a Berserk befejeződhet egyszer.  :frown:

Miura, köszönöm a fantasztikus munkásságodat, a sorozatod minden kétséget kizáróan az egyik legmeghatározóbb élmény volt nálam a mangák terén.

Magam részéről akkor a topicból is búcsúzok, nem tudok ennél többet hozzáfűzni.

Isley

Sokkoló hír... Nyugodj békében, Miura mester. Szörnyű, hogy befejezetlen marad a legnagyobb Viaskodó története.

kada

blackronin

Még egy utolsó gondolat, amivel talán egy kicsit optimistább zárása lesz a topic-nak...
A Berserk esetében kicsi esély, de akkor is lehetőség, hogy lehet folytatni a sorozatot valamilyen szinten, ha teljesülnek az alábbiak:
1. A családja hozzájárul a folytatáshoz.
2. Studio Gaga közreműködése, ott több asszisztens dolgozott Miura asszisztenseként, ők elvileg a Duranki mangán keresztül elsajátították a stílusát.
https://mangakakalot.com/read-sn5xv158524486373
3. Young Animal részéről is van-e akarat, valamint hogy Miura szerkesztője hajlandó-e segíteni.
4. A Gaga felelne az art-ért, míg a történet kidolgozására, továbbvitelére megbíznának egy másik mangaka-t vagy írót.
5. Miura tartott-e jegyzeteket, leírta-e valahova a történet lezárását.
Esetleg ezeket átbeszélte-e a szerkesztőjével vagy a Gaga-nál dolgozó asszisztenseivel.

Ha ezek együttesen meglennének, akkor egy korrekt folytatás még elképzelhető lenne a Berserk esetében.

Itachi

Nem sűrűn írok ide, de ez a mai egy igazi gyásznap. Végtelenül szomorú vagyok és nem azért mert a Berserk jó eséllyel nem kap folytatást. Talán jobb is. Miura is most már ott van, ahol Flora. :( Nyugodjék békében.
And then the Mighty Dragon said: "lol noob"

blackronin

Egy régi barát gyönyörű búcsúzása Miurától:
https://i.4cdn.org/a/1621512306582.png

Az eredeti bejegyzés:
https://twitter.com/WANPOWANWAN/status/1395239580937252868

Cloud

blackronin

Az alábbit kezelje mindenki erős fenntartásokkal (ameddig nem jön a hivatalos megerősítés vagy cáfolat), de gondoltam megosztom azért:
Studio Gaga-nál Miura egyik asszisztense, Akio Miyaji az alábbit osztotta meg twitter-jén:
https://twitter.com/MRko_aki___/status/1395581370328489985

"Folytatjuk a munkát."

Emellett egy szintén Gaga-s munkatárs (a nevét nem tudjuk sajnos) arról írt az egyik japán fórumon, hogy megtalálták Miura jegyzeteit, anyagait elzárva.
Az elmondása szerint 2 vagy 3 fejezetet van majdnem kész állapotban, valamint a dokumentumok alapján a történet végét is megismerhetjük.

kada

Quote from: blackronin on 2021-05-20, 17:03:06
Az eredeti bejegyzés:
https://twitter.com/WANPOWANWAN/status/1395239580937252868
wow
35 éves történet
emberi
oké, ez most jobban ütött mint vártam, irány vissza melóhoz

blackronin

Szeptember 10-én jön az utolsó Berserk fejezet, amin még Miura dolgozott egészében:
https://twitter.com/TeamManga__/status/1423586909629161474
https://twitter.com/MangaMoguraRE/status/1423584830269247488

A magazinban lesz még a Berserk legjobb pillanatairól összeállítás, valamint egy kis melléklet, ami Kentaro Miurának írt üzenetekről szól.

Már kb. 3 hónapja nem jött érdemi hír a manga folytatásáról, szerintem nagyon sok függ attól, hogy milyen fogadtatást kap ez az utolsó, hivatalos Miura féle fejezet.

kada

Quote from: blackronin on 2021-08-06, 15:28:59Már kb. 3 hónapja nem jött érdemi hír a manga folytatásáról, szerintem nagyon sok függ attól, hogy milyen fogadtatást kap ez az utolsó, hivatalos Miura féle fejezet.
Lehet, a végén a kiadó üzenete szerint még nincs hivatalos válasz.

blackronin

Kijött a 364-es fejezet fordítása, bevallom hogy eléggé vegyes érzelmeket váltott ki belőlem.
Erről majd bővebben is írok külön.

Egy dolog biztos: teljesen nyitott a vég, valamint a Young Animal nyilatkozata is fenntartja a levegőben egy esetleges folytatás lehetőségét.
A 41-es kötet ezzel a fejezettel zárul majd, így olyan variáció is lehet, hogy a folytatás már más névvel menne tovább.
Ezzel tiszteletben lehetne tartani Miura eredeti munkásságát és külön lehetne választani, hogy mikortól vették át az asszisztensek az egészet.

edit:
Griffith "lépéséről"/helyzetéről akkor egy kicsit bővebben:
[spoiler]A Conviction arc végkifejletében láthattuk, hogy Griffith korábbi förtelmes tette, az Eclipse és Caska megerőszakolása, valamilyen szinten "jóra fordul" (ha már lehet ilyenről beszélni a Berserk kapcsán, de most nem jut eszembe jobb szó), ugyanis a torony alján élő "lény" önzetlen kívánsága elvileg megtisztította Griffith-et (csak részben, hiszen a Millenium Empire arc-ban Griffith Femto alakja újra megjelenik, tehát van bőven benne még sötétség), valamint Guts és Caska démoni korrupciótól fertőzött fia pedig megváltást nyert (látszólag elpusztul, de később a "Moon kid" néven újra felbukkan a történet során).
A mostani záró befejezet viszont szétrombolja ezt a hitet.
A "Moon kid", vagyis Guts és Caska gyermeke nem más, mint Griffith egyik "porhüvelye", amit teliholdkor vesz igénybe, hogy figyelje Guts-ot és Casca-t, vagyis a "szüleit". A gyerek tehát meghalt a toronynál, az új forma csak egy hiú remény volt, amit Miura "táplált" eddig az olvasók felé.
Már alapból durván beteg viselkedés az, hogy Griffith számára a halott gyermek csak egy eszköz Guts és Caska megfigyelésére.
Azt se felejtsük el, hogy Griffith erőszakolása lökte Casca-t a sötétség legmélyebb bugyraiba.
Griffith semmit se tett, hogy rendbe tegye az összetört harcos lelkét, ami remekül mutatja a kegyetlen természetét.
Nem Griffith mentette ki végül őt onnan (bár még így is nagyon sérülékeny, ahogy a mostani fejezet is mutatta), hanem Schrierke, Farnesse és Guts szelleme és kitartása.
Mindig is gondolkoztam azon, hogy Guts-ot mi fogja majd elindítani a végső összecsapásra, hiszen a dühének nagy része mostanra már felszívódott.
De talán pont a gyerekkel kapcsolatos tett lett volna az a lökés, ami alapján Guts elindul Falconiába, hogy megállítsa Griffith "szuper Eclipse"-ét.
Lehet hogy sohase tudjuk már ezt meg, ezért is fájdalmas a mostani zárás eléggé.
Végszónak annyit, hogy nem hittem volna, hogy Griffith képes lesz még egyszer így meglepni, kiderült hogy egyszerűen képtelen elengedni Guts és Casca-t, mindegy hogy hova menekülnének előle a világon.
[/spoiler]

Részemről egyelőre ennyi volt a Berserk, nincs értelme többet beszélni a sorozatól, amíg hivatalos nyilatkozatot nem kapunk arról, hogy akkor folytatják-e vagy sem.
Mindenesetre életem egyik legmeghatározóbb manga élménye volt az biztos, hogy még egyszer sajnálom hogy Miura idő előtt itt hagyott minket.  :frown:
Ennek ellenére sohasem felejtjük Guts epikus utazásait és nem mindennapi küzdelmeit a sors ellen.

edit2:
Még egy pár részlet a Berserk végével kapcsolatban, ha valakit érdekel (Miura egyik korábbi, eddig nem hozott interjúja alapján)
[spoiler]
- Berserk történetéből kb. 15% maradt volna hátra az Elf Szigetre arc idején
- Guts és Griffith többször küzdött volna meg egymással, ezzel is jelezve hogy nem csak egy síkon kell diadalmaskodni Guts-nak, ha szeretné hogy megakadályozza Griffith végső tervét (ami Falconiával kapcsolatos, de szerintem mindenki sejti, hogy egy "szuper-Eclipse"-et akar Griffith)
- Guts a szigeten történtek hatására indulna el Falconiába, hogy szembe nézzen a sorsával.
A mostani, 364-es fejezet szerintem remekül bemutatja hogy a "moon-kid" megjelenése és az igazság kiderülése lett volna szerintem ez a kiváltó ok az elutazásra.
- Guts "bandája" hivatalosan felbomlott volna az Elf sziget arc végén.
[/spoiler]