Main Menu

Japán kultúra

Started by Moloko, 2004-01-18, 04:54:25

Previous topic - Next topic

.Attila

Aham. Na ezt majd az elsõ napokban megnézzük :)

Pharaoh

Akihabaraban fõleg elektronikai cuccokat áruló boltok vannak, de egyre többb a manga bolt is arra felé.

.Attila

Quote from: PharaohAkihabaraban fõleg elektronikai cuccokat áruló boltok vannak, de egyre többb a manga bolt is arra felé.
UfoZ elsõ linkjében ott van az info -> Akihabara tkp. egy elektronikai és otaku paradicsom. Annyira, hogy sok otaku ott rendezi be a barlangját, mert ott kevésbé ciki a megjelenésük, mint más normális környezetben.

Pirula

Idõpont: augusztus 6.
Helyszín: Jánossomorja, "somorjai gödör" a régi határõrlaktanya mellett
Program: Japán kulturális és sportnap Judo- karate- aikido-bemutatók
Jánossomorja-Japán baseball-mérkõzés - legalábbis a hivatalos infók szerint, de lesz még ennél több is szerintem
Szervezõ: Jánossomorja Rascals Baseballcsapat
További infók:
Tel.:  06-70-386-7123
E-mail.: norev@freemail.hu
Ha valaki kérdezi hogy honnan tudtok róla, hivatkozzatok nyugodtan rám.

HVp213

#994
"Aki tud, és tudja hogy tud, az veszélyes, tőle óvakodjatok! Aki tud, de nem tudja, hogy tud. Az bölcs, tőle tanuljatok. Aki nem tud és tudja, hogy nem tud. Az okos, őt tanítsátok! Aki nem tud és úgy tudja, hogy tud. Ő a hülye őt hagyjátok!"

Moha

Quote from: PirulaHa valaki kérdezi hogy honnan tudtok róla, hivatkozzatok nyugodtan rám.
És Pirula néven kell rád hivatkozni? :haha:
Quote from: HVp213Ideis berakom a képeket a sok finomságrol!
Takonygomboc
Mi a fene ez tulajdonképpen? :3x3:

Darkstar

Quote from: MohaMi a fene ez tulajdonképpen? :3x3:

Mi se nagyon tudjuk, de a tészta nyúlós, rágós és ízetlen, míg a töltelék ízre és állagra mákszerû.  :)
小野寺梓のラブリーすきぴちゃん

.Attila

Tegnap (azaz 30-án) beszéltem a Waseda-n tanító magyar származású tanárnõvel, és nagyon sok érdekességet hallottam, ma este, vagy holnap megosztom veletek. Most már nem, mert kicsit hosszú, és álmos vagyok + korán kelek.

Pirula

Quote from: MohaÉs Pirula néven kell rád hivatkozni? :haha:
Pontosan. Offline állapotban is ez a nevem. :)

.Attila

Szombat találkoztam, és 3 órát beszélgettem a Waseda-n tanító magyar származású tanárnõvel. Nagyon érdekes dolgokat tudtam meg, gondoltam titeket is érdekelhet, bár már sokaknak elmondtam a nagy részét. Kicsit össze-vissza lesz.

Japán "vendégszeretet":
Amíg tudják rólad, hogy vmikor el fogsz menni az országból, addig szeretnek téged. Ha viszont megtudják, hogy azt tervezed, esetleg ott is fogsz élni, akik megpróbálnak kiutálni téged.
Úgy egyébként meg ha nem tudnak rólad semmit, akkor általában kerülik a gaijin-okat (gaijin = külföldi, aki biztos fertõzõ beteg, büdös etc.). Ha pl. leülsz a metron, felállnak mellõled, és ez még csak a legsoftabb megnyílvánulása annak, hogy a jelenléted nem feltétlenül kívánt ott.
Mindehhez persze hozzátartozik, hogy ez nem személyes, gyakorlatilag minden gaijinnal megcsinálják. A legrosszabb az, amikor elkezdik kibeszélni az embert úgy, hogy az egész metro hallja, és te még érted is, mit mondanak (mert ugye nincs seholsem rádírva, hogy értesz japánul).
Efajta kiközösítése kísérlet egyszer volt a Waseda-n is, ahol a tanárok azonnal leállították az egészet (hogy jön az efajta faji kiközösítés egy egyetemen?).

Japán "kultúra":
Miért él még mindig több japán tatami-s házban, ahol télen meg lehet fagyni? Miért alszanak még mindig futonon? Csomóan rávágják, hogy kultúra, hagyomány (én is ezt tettem, kivéve a futonra :)).
Nos, állítólag nem ezért. Futonnál egyszerû a magyarázat: elpakolható, így hely nyerhetõ, viszont roppant kényelmetlen (bár én kíváncsi lennék rá, lehet, hogy nem mindenkinek kényelmetlen).
Az érdekesebb: szóval miért élnek ilyen házakban még? Ha nem igazán komfortos a ház, ellenben a munkahelyed az, akkor szívesebben tartózkodsz a munkahelyeden ebbõl a szempontból. Munkaközponttú társadalom ;)
Ugyanígy nem véletlenül iszonyat drága az otthoni internet. Menj be a munkahelyedre, ott ingyenes! A munkahelyen kapott e-mail címeket szigorúan tilos otthon használni.

Kaja:
Állítólag fogok vagy 6-8 kilót fogyni az elsõ 1-2 hónapban, míg átszokok a japán kajára, szóval kicsit megterhelõ lesz.
Naponta 1500-2000 yennél olcsóbban nem nagyon lehet kijönni. 1 yen = kb. 2 Ft.
A szójaszósz állítólag csak itthon ilyen rossz, japánban jó.
Külön rákérdeztem a takoyaki-ra és az okonomiyaki-ra (kis Ranma-s beütés :D).
Takoyaki: a palacsintatésztához hasonló tésztaalap, csak hígabb vmivel. Ebbe raknak poliplábakat, gyúrják gombóccá, majd leöntik egy savanyú öntettel (ami állítólag nagyon finom).
Okonomiyaki: szószerinti jelentése: kedvenc sültjeim. Tészta: tej + rizsliszt + növényi anyagokból készült dúsítóanyag. 4x sûrûbb, mint a palacsintatészta. Ebbe keverik bele azt, amit kérsz az étlapról. Amikor kész, fûszerezik, majd felvágják szeletekre, mint egy tortát. A vastagsága van vagy 6-8 centi, ha nem több. 5-6 ember jóllak vele.
Boltokban lehet venni olyan kész kajákat, amit csak a mikroba kell tenni. A boltokban még mikro is van, ott is meg lehet melegíteni.

Természeti katasztrófák:
Földrengés: min. 1 hetenként. A földdel párhuzamos tektonikus mozgásokkal az épületek alapzata együtt mozog, ellenben a merõleges mozgásokra nem lehet készülni, ekkor jön a kártyavár-effektus. Még szerencse, hogy az utóbbi a ritka. 4-es erõsségû földrengésnél lekapcsolnak a közmûhálózatok, tehát lekapcsol az elektromos-, gáz- és vízhálózat. Cél, hogy ne alakulhasson ki tûz, attól félnek a legjobban.
Tájfun: május végétõl szeptember közepéig. Néha akkora, hogy mindenkinek a lakásában kell maradnia, azaz nincs iskola se.

Todai:
Évente 140ezer jelentkezõ van az 1800 helyre.
Viszont állítólag a Todai nem azért az elsõ számú egyetem, mert ténylegesen olyan nagy a színvonala (nagy, csak nem ennyire), hanem pusztán a presztízs, a hírnév miatt.
Állítólag elég mocsok dolgok folynak ott. Amikor meglátnak egy külföldit, csak néznek, hogy ez mit keres itt. Néhány évvel ezelõtt külföldi nem fordulhatott meg a Todai-on, most már rá lettek kényszerítve, hogy fogadjanak, de nem feltétlenül szeretettel fogadják õket.
Hogy a tanárok foglalkoznak-e a kutatói státuszban érkezõ diákokkal, az igen esetleges. A professzorok fejpénzt kapnak minden ilyen hallgató után, tehát érdekük, hogy minél több hallgató dolgozzan alattuk. Csak ugye minél több hallgató, annál kevesebb idõ jut rájuk (már ha egyáltalán céljuk a diákokkal foglalkozni). Azt meg senki nem figyeli, hogy mi történik.
Ha idõpontot beszél meg vki a proffal, akkor abban a percben kell ott lenni, nem 1 perccel elõtte, és nem 1 perccel utána. Ha elõbb érkezel, nem fogadnak (tisztelet a kivételnek).

Tájékozódás:
Nincsenek utcanevek, sem házszámok, csak Kyotoban. Kerületek, régiók vannak. Onnantól kezdve meg legfeljebb üzletek meg hasonlók lehetnek tájékozódási pontok, ill. asszem házsorok alapján is lehet vmennyire tájékozódni.
Hogy tájékozódik a japán ember? Elmondják neki, hogyan kell eljutni vhova (na vajon miért találták fel a faxot? :)). És a taxisnak mit mondunk? Semmit. Minden taxiban van GPS, megmutatod hova kell menni, aztán imádkozol, hogy jó helyre böktél :)
Miért csinálják ezt? Egyesek szerint azért, hogy nehogy már a külföldiek idejöjjenek és tudják egybõl, hogy hol vannak.

A nyelvtanulásról:
Elsõ 2-3 hónapban kemény rutin gyakorlás. Hiragana, katakana írás-olvasás mint a vízfolyás. Akinek nem megy, az fel is adhatja itt. Az elsõ 500 kanji ugyanis alapvetõen a hiragana és katakana jelekbõl épül fel. Minden héten várható dolgozat. Vonássorrendet keményen megkövetelik. Minden hétköznap, kivéve szerdán, 9-12 óra között lesz japánóra, ha minden igaz, egy negyedórás szünettel. Napi 3-4 órás házifeladatok várhatóak.
Egyéb órákról: egy listából én választom ki, hogy mit veszek fel. 3-4 órát kellene felvenni, bár nem kötelezõ, ha jól tudom. Az elsõ héten minden órát duplán tartanak, hogy meg lehessen tekinteni õket. A tapasztalatok alapján pedig az elsõ hétnek a végén le kell adni a listát, amin módosítani már nem lehet. Btw. ezt nevezik bevásárlókörútnak, mert a hallgatók járnak körbe-körbe egyik óráról a másikra, hogy utána kiválasszák, melyikre fognak járni. A legtöbb tárgyból 2 dolgozat lesz (egy félévben természetesen).

Az elsõ félév szeptember 30-tól február 3-ig tart (közben van egy karácsonyi szünet, dec. 23 - jan. 7.).
A 2. félév ápr. 10-én kezdõdik, és jún. 30-ig tart.
Azaz lesz egy több mint 2 hónapos tavaszi szünetem.

A kollégiumban van wlan + számítógépterem is rendelkezésre áll ingyenes nettel + nyomtatással (ha jól értettem ez is ingyenes).

Ezek jutottak eszembe így hirtelen eszembe, közel ennyirõl is szólt a beszélgetés (meg egy-két dologról, amit nem tartok itt fontosnak, ill. olyan dolog, amit nem akarok itt leírni).

Még egy vmit: sokan az Akihabara-t ajánlják, hogy oda kell elmenni, elektromos kütyüket nézegetni. Nos, állítólag oda szokták elráncigálni a külföldieket, de valójában nem oda kéne menni.
Shinjuku Yodobashi Camera. Ide kell jönni, itt mindenhez van angol leírás (Akihabara-nál csomó, csak japán nyelvû cucc van), minden eladó tud angolul, és kapásból 30%-kal olcsóbb, mint az Akihabara.

Itachi

Quote from: BonciSzombat találkoztam, és 3 órát beszélgettem a Waseda-n tanító magyar származású tanárnõvel. Nagyon érdekes dolgokat tudtam meg, gondoltam titeket is érdekelhet, bár már sokaknak elmondtam a nagy részét. Kicsit össze-vissza lesz.

Japán "vendégszeretet":
Amíg tudják rólad, hogy vmikor el fogsz menni az országból, addig szeretnek téged. Ha viszont megtudják, hogy azt tervezed, esetleg ott is fogsz élni, akik megpróbálnak kiutálni téged.
Úgy egyébként meg ha nem tudnak rólad semmit, akkor általában kerülik a gaijin-okat (gaijin = külföldi, aki biztos fertõzõ beteg, büdös etc.). Ha pl. leülsz a metron, felállnak mellõled, és ez még csak a legsoftabb megnyílvánulása annak, hogy a jelenléted nem feltétlenül kívánt ott.
Mindehhez persze hozzátartozik, hogy ez nem személyes, gyakorlatilag minden gaijinnal megcsinálják. A legrosszabb az, amikor elkezdik kibeszélni az embert úgy, hogy az egész metro hallja, és te még érted is, mit mondanak (mert ugye nincs seholsem rádírva, hogy értesz japánul).
Efajta kiközösítése kísérlet egyszer volt a Waseda-n is, ahol a tanárok azonnal leállították az egészet (hogy jön az efajta faji kiközösítés egy egyetemen?).

Japán "kultúra":
Miért él még mindig több japán tatami-s házban, ahol télen meg lehet fagyni? Miért alszanak még mindig futonon? Csomóan rávágják, hogy kultúra, hagyomány (én is ezt tettem, kivéve a futonra :)).
Nos, állítólag nem ezért. Futonnál egyszerû a magyarázat: elpakolható, így hely nyerhetõ, viszont roppant kényelmetlen (bár én kíváncsi lennék rá, lehet, hogy nem mindenkinek kényelmetlen).
Az érdekesebb: szóval miért élnek ilyen házakban még? Ha nem igazán komfortos a ház, ellenben a munkahelyed az, akkor szívesebben tartózkodsz a munkahelyeden ebbõl a szempontból. Munkaközponttú társadalom ;)
Ugyanígy nem véletlenül iszonyat drága az otthoni internet. Menj be a munkahelyedre, ott ingyenes! A munkahelyen kapott e-mail címeket szigorúan tilos otthon használni.

Kaja:
Állítólag fogok vagy 6-8 kilót fogyni az elsõ 1-2 hónapban, míg átszokok a japán kajára, szóval kicsit megterhelõ lesz.
Naponta 1500-2000 yennél olcsóbban nem nagyon lehet kijönni. 1 yen = kb. 2 Ft.
A szójaszósz állítólag csak itthon ilyen rossz, japánban jó.
Külön rákérdeztem a takoyaki-ra és az okonomiyaki-ra (kis Ranma-s beütés :D).
Takoyaki: a palacsintatésztához hasonló tésztaalap, csak hígabb vmivel. Ebbe raknak poliplábakat, gyúrják gombóccá, majd leöntik egy savanyú öntettel (ami állítólag nagyon finom).
Okonomiyaki: szószerinti jelentése: kedvenc sültjeim. Tészta: tej + rizsliszt + növényi anyagokból készült dúsítóanyag. 4x sûrûbb, mint a palacsintatészta. Ebbe keverik bele azt, amit kérsz az étlapról. Amikor kész, fûszerezik, majd felvágják szeletekre, mint egy tortát. A vastagsága van vagy 6-8 centi, ha nem több. 5-6 ember jóllak vele.
Boltokban lehet venni olyan kész kajákat, amit csak a mikroba kell tenni. A boltokban még mikro is van, ott is meg lehet melegíteni.

Természeti katasztrófák:
Földrengés: min. 1 hetenként. A földdel párhuzamos tektonikus mozgásokkal az épületek alapzata együtt mozog, ellenben a merõleges mozgásokra nem lehet készülni, ekkor jön a kártyavár-effektus. Még szerencse, hogy az utóbbi a ritka. 4-es erõsségû földrengésnél lekapcsolnak a közmûhálózatok, tehát lekapcsol az elektromos-, gáz- és vízhálózat. Cél, hogy ne alakulhasson ki tûz, attól félnek a legjobban.
Tájfun: május végétõl szeptember közepéig. Néha akkora, hogy mindenkinek a lakásában kell maradnia, azaz nincs iskola se.

Todai:
Évente 140ezer jelentkezõ van az 1800 helyre.
Viszont állítólag a Todai nem azért az elsõ számú egyetem, mert ténylegesen olyan nagy a színvonala (nagy, csak nem ennyire), hanem pusztán a presztízs, a hírnév miatt.
Állítólag elég mocsok dolgok folynak ott. Amikor meglátnak egy külföldit, csak néznek, hogy ez mit keres itt. Néhány évvel ezelõtt külföldi nem fordulhatott meg a Todai-on, most már rá lettek kényszerítve, hogy fogadjanak, de nem feltétlenül szeretettel fogadják õket.
Hogy a tanárok foglalkoznak-e a kutatói státuszban érkezõ diákokkal, az igen esetleges. A professzorok fejpénzt kapnak minden ilyen hallgató után, tehát érdekük, hogy minél több hallgató dolgozzan alattuk. Csak ugye minél több hallgató, annál kevesebb idõ jut rájuk (már ha egyáltalán céljuk a diákokkal foglalkozni). Azt meg senki nem figyeli, hogy mi történik.
Ha idõpontot beszél meg vki a proffal, akkor abban a percben kell ott lenni, nem 1 perccel elõtte, és nem 1 perccel utána. Ha elõbb érkezel, nem fogadnak (tisztelet a kivételnek).

Tájékozódás:
Nincsenek utcanevek, sem házszámok, csak Kyotoban. Kerületek, régiók vannak. Onnantól kezdve meg legfeljebb üzletek meg hasonlók lehetnek tájékozódási pontok, ill. asszem házsorok alapján is lehet vmennyire tájékozódni.
Hogy tájékozódik a japán ember? Elmondják neki, hogyan kell eljutni vhova (na vajon miért találták fel a faxot? :)). És a taxisnak mit mondunk? Semmit. Minden taxiban van GPS, megmutatod hova kell menni, aztán imádkozol, hogy jó helyre böktél :)
Miért csinálják ezt? Egyesek szerint azért, hogy nehogy már a külföldiek idejöjjenek és tudják egybõl, hogy hol vannak.

A nyelvtanulásról:
Elsõ 2-3 hónapban kemény rutin gyakorlás. Hiragana, katakana írás-olvasás mint a vízfolyás. Akinek nem megy, az fel is adhatja itt. Az elsõ 500 kanji ugyanis alapvetõen a hiragana és katakana jelekbõl épül fel. Minden héten várható dolgozat. Vonássorrendet keményen megkövetelik. Minden hétköznap, kivéve szerdán, 9-12 óra között lesz japánóra, ha minden igaz, egy negyedórás szünettel. Napi 3-4 órás házifeladatok várhatóak.
Egyéb órákról: egy listából én választom ki, hogy mit veszek fel. 3-4 órát kellene felvenni, bár nem kötelezõ, ha jól tudom. Az elsõ héten minden órát duplán tartanak, hogy meg lehessen tekinteni õket. A tapasztalatok alapján pedig az elsõ hétnek a végén le kell adni a listát, amin módosítani már nem lehet. Btw. ezt nevezik bevásárlókörútnak, mert a hallgatók járnak körbe-körbe egyik óráról a másikra, hogy utána kiválasszák, melyikre fognak járni. A legtöbb tárgyból 2 dolgozat lesz (egy félévben természetesen).

Az elsõ félév szeptember 30-tól február 3-ig tart (közben van egy karácsonyi szünet, dec. 23 - jan. 7.).
A 2. félév ápr. 10-én kezdõdik, és jún. 30-ig tart.
Azaz lesz egy több mint 2 hónapos tavaszi szünetem.

A kollégiumban van wlan + számítógépterem is rendelkezésre áll ingyenes nettel + nyomtatással (ha jól értettem ez is ingyenes).

Ezek jutottak eszembe így hirtelen eszembe, közel ennyirõl is szólt a beszélgetés (meg egy-két dologról, amit nem tartok itt fontosnak, ill. olyan dolog, amit nem akarok itt leírni).

Még egy vmit: sokan az Akihabara-t ajánlják, hogy oda kell elmenni, elektromos kütyüket nézegetni. Nos, állítólag oda szokták elráncigálni a külföldieket, de valójában nem oda kéne menni.
Shinjuku Yodobashi Camera. Ide kell jönni, itt mindenhez van angol leírás (Akihabara-nál csomó, csak japán nyelvû cucc van), minden eladó tud angolul, és kapásból 30%-kal olcsóbb, mint az Akihabara.
Ami a Todai és tsa ra vonatkozik azt nem tudtam, de minek is.Amit viszont nem tudtam és baxa a csõrõm az a fellálnak az emebr mellõl kategória.Ezek után kedvem támadt szétrugni egy pár sárga segget.A többi dolog ismeretes volt számomra. :nagyere:
And then the Mighty Dragon said: "lol noob"

UfoZ

Quote from: BonciShinjuku Yodobashi Camera. Ide kell jönni, itt mindenhez van angol leírás (Akihabara-nál csomó, csak japán nyelvû cucc van), minden eladó tud angolul, és kapásból 30%-kal olcsóbb, mint az Akihabara.
Fontos információ :D

Errõl az utáljuk a gaijinokat dologról tényleg sokat hallani, és lassan én sem tudom hogy mit gondoljak róla. Van aki azt mondja hogy abszolút semmi ilyet nem tapasztalt, van akitnek meg tényleg rossz emlékei vannak errõl. Általánosan azt olvasom hogy a nagyobb városokban (Tokyo) sokkal jobban megszokták a gaijinokat, de pl vidéken tényleg kinéznek. Persze aztán majd élõben meg lehet tapasztalni.

Én a Toudaitól kaptam egy ilyen kis international students guide book szerûséget, abban volt sok érdekes info. Hopp most látom hogy ezt már írtam korábban is. Találtam benne egy részt hogy mit tilos bevinni az országba:
- szokásos dolgok: drog, fegyver, élõ állatok/növények (ok)
- szerzõi jogot vagy szabadalmat sértõ dolgok pl hamisítványok (ez is ok) (fansub anime mehet?)
- pornography (books/videotapes) ... lol?
Aztán van még sok minden ami érdekes, írnak a különbözõ kitöltendõ papírokról (bármit akarok csinálni kérvényt kell kitölteni), munkavállalás, lakás bérlés ha nem lenne kolesz helyem, info az egyetemrõl, mi a teendõ földrengés esetén stb stb. Ha valakit valami érdekel szívesen írok többet.

.Attila

#1002
Quote from: UfoZHa valakit valami érdekel szívesen írok többet.
Szerinted? :)
Megint találkoznunk kéne. Elkérném ezeket a cuccokat rövid idõre, ha nem gond. Nekem semmi tájékoztató cucc nem jött még, és nem is biztos, hogy fog majd késõbb. Nekünk lesz egy 7 órás (úgy bizony, 10-17 óra között) tájékoztató, eligazító vagymi, 20-án.
Plusz ha gondolod megbeszélhetjük, hogy te is találkozz majd a tanárnõvel, igen fontos tanácsokat adhat neked is (Todai-on tanult 4 évig asszem).

edit: fansub anime szerintem tiltott kint. Meg valszeg majd az mp3 meg flac zenéimet is törölhetem le :( Nem baj, van eredeti Noir albumom, azt kiviszem, és lesz mit eleinte hallgatni :)

Moha

#1003
Quote from: BonciMiért él még mindig több japán tatami-s házban, ahol télen meg lehet fagyni?
Érdekes... Ezt nem is gondoltam volna. Bár azt tudom, hogy Japán egyes területein elég enyhe a tél, ezért nincs fûtés sem a lakásban, maximum a kotatsu.
QuoteÁllítólag fogok vagy 6-8 kilót fogyni az elsõ 1-2 hónapban
Hát, én ha 8 kilót fogynék, már mentõt kéne hívni :haha:
QuoteNincsenek utcanevek, sem házszámok
Errõl már hallottam. Elég fura megoldás.
Postás csaj hogy csodálkozott a múltkor, mikor Japánba adtam fel utalványt, hogy "ezen melyik az utcanév" ? :D
QuoteMiért csinálják ezt? Egyesek szerint azért, hogy nehogy már a külföldiek idejöjjenek és tudják egybõl, hogy hol vannak.
:haha: Lehet...
Quote from: Bonciedit: fansub anime szerintem tiltott kint. Meg valszeg majd az mp3 meg flac zenéimet is törölhetem le :
Azt ne mondd, hogy átnézik a notebookod vinyóját is. :eeek:

.Attila

Quote from: MohaHát, én ha 8 kilót fogynék, már mentõt kéne hívni :haha:
Engem ez a veszély nem fenyeget ;)
QuoteAzt ne mondd, hogy átnézik a notebookod vinyóját is. :eeek:
Azt nem hiszem, hogy megtehetik. Ráadásul akkor legálisan lehetnek a gépemen, ha otthon megvan az eredeti. Ki fog hazautazni Japánból, hogy ezt megvizsgálják?

Moha

Quote from: BonciAzt nem hiszem, hogy megtehetik. Ráadásul akkor legálisan lehetnek a gépemen, ha otthon megvan az eredeti. Ki fog hazautazni Japánból, hogy ezt megvizsgálják?
Akkor viszont nem értem, miért akarnád letörölni az mp3 zenéidet. ;)

.Attila

Quote from: MohaAkkor viszont nem értem, miért akarnád letörölni az mp3 zenéidet. ;)
Hát azért nem lenne jó dolog, ha mégis ezzel lenne a baj. A repülõtéren nem hiszem, hogy a számítógépem adatait fogják vizsgálni, szóval lehet, hogy nem törlöm. Btw. véglegesen letörölni tuti nem fogom, backup biztos lesz ;)

.Attila

Megérkezett a Certificate of Eligibility (amivel vízumhoz folyamodhatok) meg a kollégiumi tájékoztató. Elõbbi nem érdekes, a kollégiumról:

Az újabbik épületbe kerültem, ami 1997-ben épült (tehát viszonylag új + japán = nem lehet rossz :)). 7 perc gyalog a campus. Minden van a szobához, csak a tusoló, konyha meg mosoda (érmés mosógépek vannak) közös. WC + mosdó van a szobákban. Ill. TV az nincs, az is közös, de van hozzá video, úgyhogy lehet, hogy készítek majd pár felvételt :)
Telefon is van minden szobában, de csak a kollégiumon belül lehet telefonálni, kívülrõl csak fogadni lehet hívást. Híváskezdeményezésre nyílvános telefont kell használni.
Ingyenes internet van minden szobában (hurrááááááá), csak igényelni kell, mert 2 hét kell nekik arra, hogy elõkészítsék (hogy miért, azt nemtom).

Szobatársas szoba természetesen, mivel így olcsóbb, 32000 yen + 6000 yen utility charges (rezsi). A legkisebb egyszemélyes szoba 39000 yen + 6000 rezsi lett volna.

There is no curfew. Azaz nem korlátoznak abban, hogy mikor hagyom el  vagy mikor térek vissza a kollégiumba :) Korlátozás annyi van, hogy ha min. 10 napra távozol vhova, akkor papíron értesíteni kell hallgatói ügyeket intézõ csoportot.

Van még több is, de ezek az érdekesebb infok.

animoni

Bonci:Én majd az óráidra lennék kíváncsi! :haha:
Végüli is te ott most milyen szakon fogsz ott tanuli?Vannak ott egyátalán szakok?
You called me strong, you called me weak
But your secrets I will keep
[/COLOR]

.Attila

#1009
Quote from: animoniBonci:Én majd az óráidra lennék kíváncsi! :haha:
Végüli is te ott most milyen szakon fogsz ott tanuli?Vannak ott egyátalán szakok?
Egy bizonyos SILS egy éves program keretében megyek ki.
SILS = School of International Liberal Studies
A program úgy néz ki, hogy hetente 16 óra japán nyelv, hétköznapokon, kivéve szerdán, 9-12 között.
Emellett vehetünk fel angol nyelven tartott tárgyakat. 3-4-et szokás asszem. Ha minden igaz, akkor ezek heti 2 órásak, de ebben most hirtelen elbizonytalanodtam.
Állítólag az elsõ 2-3 hónapban kemény rutint fognak belénkverni. Ha nem sikerül, akkor asszem fel is adhatjuk.


A múltkor kimaradt vmi a japánokról:
Információéhesek, mert kevéshez jutnak. Ennek köszönhetõen pletykásak. Ezért van az, hogy magukról, ill. fontos dolgokról nem beszélnek nyílvános helyen, mert félnek a pletykától. Ezért van csönd a metron :)


edit: vízum ügyben nézegettem a nagykövetség honlapját, és ezt találtam az ösztöndíjakról: http://www.hu.emb-japan.go.jp/hun/index_hu.htm
Itt meg kulturális eseményekrõl van szó: http://www.hu.emb-japan.go.jp/hun/index_hu.htm


Most augusztus 16-án japán zeneelõadás lesz vhol, belépés ingyenes. Hogy hol és hánykor, annak mindjárt utánanézek.

.Attila

2005. augusztus 16-án este 6 órára a Kájoni Ferences Házba (Budapest, II. ker. Szilfa u. 4.)


Szeretettel meghívjuk Önt és kedves családját Japán Zenei Kamarakoncertünkre.

A mûsoron elsõsorban japán szerzõk népszerû mûveit szólaltatjuk meg.

Nakahama Sumiko (koto)
Terada Yufuko (zongora, furulya)
Ohara Yuki (ének, furulya)
Nakagawa Koji (ének, furulya)
Váradi Andrea (hegedû)

A belépés díjtalan.

UfoZ

#1011
Quote from: Bonci7 perc gyalog a campus
Na ezért irígyellek  :bruhuhu:
Én még nem tudom hol fogok lakni, de biztos rohadt messze lesz. :D

Edit: 2006 Jan. 21-22, Tokyo, Shibuya O-East: Stratovarius :whoah:

karatedog

Quote from: BonciEgy bizonyos SILS egy éves program keretében megyek ki.
SILS = School of International Liberal Studies
A program úgy néz ki, hogy hetente 16 óra japán nyelv, hétköznapokon, kivéve szerdán, 9-12 között.
Emellett vehetünk fel angol nyelven tartott tárgyakat. 3-4-et szokás asszem. Ha minden igaz, akkor ezek heti 2 órásak, de ebben most hirtelen elbizonytalanodtam.
Állítólag az elsõ 2-3 hónapban kemény rutint fognak belénkverni. Ha nem sikerül, akkor asszem fel is adhatjuk.
Jól vágom, hogy akkor ez inkább csak nyelvtanulás lesz, és csak mellékesen szakmai képzés (ha azokat nem kötelezõ felvenni...)?

.Attila

Quote from: karatedogJól vágom, hogy akkor ez inkább csak nyelvtanulás lesz, és csak mellékesen szakmai képzés (ha azokat nem kötelezõ felvenni...)?
Ez abszolúte nem szakmai képzés.
Ez inkább nyelvtanulás + ismerkedés egy másik kultúrával, világgal, és asszem bátran kijelenthetem, hogy egy kis "életet" is tanulni fogok azzal, hogy egyrészt egyedül leszek, másrészt egy teljesen más felfogású világban leszek, aminek köszönhetõen csak bõvülhet a látóköröm.
Tehát ez nekem nyelvtanulás + kaland ;) És tegyük hozzá, nem biztos, hogy a jövõben akár csak turistaként is ki tudnék jutni.

Ramiz

Kérdés: nem tudja valaki, hogy mennyibe kerülhet egy elektronikus manga-megjelenítõ gép? Vagy hogy hol tudom megtudni az árát? Nagyon érdekel!
12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!! 12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!! 12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!!

karatedog

Quote from: Bonci...És tegyük hozzá, nem biztos, hogy a jövõben akár csak turistaként is ki tudnék jutni.
Hát igen, néztem, hogy mibe kerülne az odaút, meg egy normális idõre az ottartózkodás...  :bruhuhu: Most olvasom a Tokyo Undergroundot, '84-ben még olcsón ki lehetett jutni  :lul: A Szovjetunión keresztül :jee:

Feldin

Quote from: RamizKérdés: nem tudja valaki, hogy mennyibe kerülhet egy elektronikus manga-megjelenítõ gép? Vagy hogy hol tudom megtudni az árát? Nagyon érdekel!
az meg mi a szösz???????????
http://myanimelist.net/animelist/Feldin


topok:
anime film: Ghibli összes, Akira, Perfect Blue, Grave of the firefly
anime sorozat: Azumanga Daioh, School Rumble, Kare Kano, FLCL, Excel Saga, Kino no Tabi, Haibane
manga: I''s

Ramiz

Quote from: Feldinaz meg mi a szösz???????????
Kinyithatod két részre, mint egy laptopot, de mindkét rész egy síkképernyõ, ami egy-egy oldal mangát megjelenít (mintha a kezedben fognád). Van két lapozógomb is. Ennyi. Nagyon szívesen vennék egyet... csak kéne tudni az árat.
12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!! 12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!! 12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!!

sirtomi

Quote from: RamizKinyithatod két részre, mint egy laptopot, de mindkét rész egy síkképernyõ, ami egy-egy oldal mangát megjelenít (mintha a kezedben fognád). Van két lapozógomb is. Ennyi. Nagyon szívesen vennék egyet... csak kéne tudni az árat.
Szerintem ez nem csak manga olvasásra találták ki.
Honnan lehet ilyet szerezni?

Moha

Quote from: RamizNagyon szívesen vennék egyet... csak kéne tudni az árat.
Hát, ha tényleg létezik ilyen, és nem 100e ft, akkor engem is érdekelne. :)
Quote from: sirtomiHonnan lehet ilyet szerezni?
Szvsz leginkább Japánból. :) Majd Bonci biztos szétnéz odakint ilyen ügyben, ha megkérjük.