Vallás, filozófia, ezoteria

Started by noriko, 2004-03-09, 22:07:48

Previous topic - Next topic

Emarsharae

Quote from: DamnatusMinden néprõl/kultúráról kialakulnak toposzok,sajnos úgy néz ki, az arabokról/iszlámkövetõkrõl ez fog kialakulni.
Szerintem már kialakult.
Quote from: DamnatusJa és pl. a keresztényeket is sokan ultrakonzervatív vakbuzgóknak, vagy éppen látszatkeresztényeknek tartják, akik teljesen mást mondanak, mint amit cselekszenek, meg pedofil papok, meg stb.
Az emberek egymás fikázásába mindíg is jeleskedtek, s csak az értelmesebbje óvakodik attól, hogy egyértelmû általánosságban gondolkodjék. Persze gyakran kell általánosítani, csak tudni kell azt is, hogy a szóbeli általánosítást vissza kell kódolni.
Sajnos ezzel, és általában minden vallással, nézettel az a probléma, hogy kevés az, akiben homogénen megtalálható az az egy vallás vagy nézet, és aki követi is azt. A nagy többség csak egy-egy ponton hiszi, vallja, gondolja azt, keveri, nem tartja be... etc.
Így sajnos az általánosítások egy része jogos (nem mind persze), ha nem durvul el túlságosan, és nem azt mondjuk: "ez arab, ez robbantgatni fog", vagy "ez egy keresztény pap, le fogja teperni a fiamat".
És persze nem minden református olyan, mint az egyik évfolyamtársam, aki majdhogynem ördögûzõhöz küldött, és "Jézus szeret téged!" papirosokat dugdos a jegyzeteim közé. Mert igen, vannak ilyenek is. De szerencsére nem sokan.
"Cute things kill people."
"But for heaven's sake—you're wizards! You can do magic! Surely you can sort out—well—anything!"
"The trouble is, the other side can do magic too, Prime Minister." - J. K. R. (HP & THBP)

katz

Quote from: Necridés egy fontos adat hogy egy muzlemán nem térhet kereszténységre
Miért, pokolra kerül?

További, engem érdeklõ kérdések:
szunita-siita ellentét mibõl fakad?

Dzsihád a zsidók-kersztények ellen? Ez nem harc a saját Istened ellen?

Necrid^

Quote from: katzMiért, pokolra kerül??
Az senki nem tudja de a kóránban mondja hogy nem szabad és ha ott van irva hogy nem szabad azt senki nem szedi.

Quote from: katzTovábbi, engem érdeklõ kérdések:
szunita-siita ellentét mibõl fakad?
Nem értem a Kérdést.

Quote from: katzDzsihád a zsidók-kersztények ellen? Ez nem harc a saját Istened ellen?
A mostani Dzsihád kölönbözik a Régi Dzsihádról , most idönkben azé Nevezik Dzsihád Zsidók ellen mert A palasztine földért harcolnak ill meghalnak..ahogy emlitettem a Dzsihád nem csak istenért hanem a hitedért harcolni rossz esetben meghalni.
Sry For my Bad Hungarian. I'm Not Magyar!

katz

Quote from: NecridNem értem a Kérdést.
Mi a különbség a kettõ között?
Quote from: NecridA mostani Dzsihád kölönbözik a Régi Dzsihádról , most idönkben azé Nevezik Dzsihád Zsidók ellen mert A palasztine földért harcolnak ill meghalnak..ahogy emlitettem a Dzsihád nem csak istenért hanem a hitedért harcolni rossz esetben meghalni.
ok, akkor 2 dolog
1. a te hited az övékbõl jön. Ott a harc a földért folyik nem a hitért. A zsidók nem azért irtják az arabokat, mert iszlám hitûek, hanem azért mert kell nekik a földjük. Ettõl eltekintve még a két vallás ugyan azt az Istent tiszteli csak másképp. Akkor miért vallási háború?
2. HA nem földért menne a harc, harcolnál egy kersztény ellen dzsihaddal? Mondjuk, hogy elfoglald europát? Ha igen, miért?

Necrid^

Quote from: katz1. a te hited az övékbõl jön. Ott a harc a földért folyik nem a hitért. A zsidók nem azért irtják az arabokat, mert iszlám hitûek, hanem azért mert kell nekik a földjük. Ettõl eltekintve még a két vallás ugyan azt az Istent tiszteli csak másképp. Akkor miért vallási háború?
Mit értesz vallás háború kifejezés alatt?

Quote from: katz2. HA nem földért menne a harc, harcolnál egy kersztény ellen dzsihaddal? Mondjuk, hogy elfoglald europát? Ha igen, miért?
Nem... régen amikor kezték az Iszlámot terljszteni akkor nem eröszakkal hanem szépen és voltak akik fogaták és akik nem.. akkor jött a Dzsihád ha egy olyan népre érkeztek akik nem istennek imáztkoztak.. de találkoztak kereszényekkel ill zsidókal és aljánlották az iszlámot .. szóval a muzlemánnép ség akkor harcol ill foglal ha egy olyannép aki nem hisz istenben..

katz

Miért a vallás mögé bújva háborúznak az arabok a zsidók ellen? A dzsihad jelentése nem az, h a vallásod, a hited nevében harcolsz? A zsidók ellen is dzsihádot hirdetnek, pedig a két vallás, az iszlám a zsidóból ered, ezért mondom, hogy ez olyan, mintha a "terroristák" a saját Istenük ellen harcolnának.

zsidón és kersztényen kivül van olyan vallás amit az iszlám elfogad/megtür?

Necrid^

Quote from: katzMiért a vallás mögé bújva háborúznak az arabok a zsidók ellen? A dzsihad jelentése nem az, h a vallásod, a hited nevében harcolsz? A zsidók ellen is dzsihádot hirdetnek, pedig a két vallás, az iszlám a zsidóból ered, ezért mondom, hogy ez olyan, mintha a "terroristák" a saját Istenük ellen harcolnának...

Na most alj.. az nem telyesen igaz..mert vannak bizonyós emberek akik a vallásmögé harcolnak azok az emberek (iszlám testvéség) nek hivlják na azoknak hoszzu történetuk van.. sajnos nemtudom meg magyarázni mert ahoz kevés a kincs szóm. :(
Quote from: katzzsidón és kersztényen kivül van olyan vallás amit az iszlám elfogad/megtür?
Igen van még.. pontosan menni azt majd megkérdezem mert most nem ugrikbe a profiták nevek..

katz

Quote from: NecridNa most alj.. az nem telyesen igaz..mert vannak bizonyós emberek akik a vallásmögé harcolnak azok az emberek (iszlám testvéség) nek hivlják na azoknak hoszzu történetuk van.. sajnos nemtudom meg magyarázni mert ahoz kevés a kincs szóm. :(
Olyasmi, mint a kersztényeknél az inkvizició/kersztes hadjáratok/belsõ vallás háborúk? Mellesleg nem nagyon látom azt, hogy az iszlámhitûek nagyon el akarnának határolodni ettõl...
Quote from: Necridmost nem ugrikbe a profiták nevek..
:wtf: Ezt a mondatrészt nem értem.

Ma hosszú napom volt, megyek aludni, majd holnap folytatjuk, majd légyszives néz utánna a kérdéseimnek.

Necrid^

Quote from: katzOlyasmi, mint a kersztényeknél az inkvizició/kersztes hadjáratok/belsõ vallás háborúk?
Pontosan...A vallás használják kifogásnak hogy telyesitik a saját érdekük..és sztem azok hirdetik a vallás háború.
Quote from: katz:wtf: Ezt a mondatrészt nem értem..

Gondolom tudod hogy isten mindegyik profitájaának adok egy vallás hogy telyesiti hogy csak 1 isten van.. (jézus a biblia (keresztény), Mohammed a Kórán (iszlám), Mózes... stb). voltak még profiták elöttük csak kikéne számitani hogy mennyi.
Quote from: katzMa hosszú napom volt, megyek aludni, majd holnap folytatjuk, majd légyszives néz utánna a kérdéseimnek.
oks, jó éjt.

Kvikveg

Quote from: NecridGondolom tudod hogy isten mindegyik profitájaának adok egy vallás hogy telyesiti hogy csak 1 isten van.. (jézus a biblia (keresztény), Mohammed a Kórán (iszlám), Mózes... stb). voltak még profiták elöttük csak kikéne számitani hogy mennyi.
Á, próféták. Isten minden prófétájának adott egy egyistenhitû vallást, hogy azt terjessze?
Tenyleg, Buddha hogy fér ide?
Iszlám szerint Isten milyen? A keresztény vallásban nagyon be van betonozva az a szakállasbácsi típus... :ejj:  katz: írják valahol, hogy milyen? Mert nekem csak az égõ csipkebokor ugrik be, a "vagyok ami vagyok" kijelentéssel. (Uhh, remélem jól írtam.)
WARNING: module "coffee.exe" did not run correctly. Brain running in limited mode.
Do not meddle in the affairs of dragons for you are crunchy and taste good with ketchup.

katz

Quote from: NecridGondolom tudod hogy isten mindegyik profitájaának adok egy vallás hogy telyesiti hogy csak 1 isten van.. (jézus a biblia (keresztény), Mohammed a Kórán (iszlám), Mózes... stb). voltak még profiták elöttük csak kikéne számitani hogy mennyi.
Most már értem mire gondolsz. A zsidóban és a kerszténységben nincs ilyen. Nincs egy próféta. A zsidóban rengeteg próféta van (a Biblia az õ könyveikbõl áll) és a kerszténység ezt vette át, azzal a kitétellel, hogy Jézus az utolsó igaz próféta. Nálunk nem egyetlen emberhez kötõdik a vallás, hanem idõben elosztva többhöz. Ez olyasmi, mintha 100 évenként született volna egy Mohammed, aki kapcsolatban áll Istennel és elmondja az embereknek Isten parancsait.
Én erre gondolva kérdeztem azt, h az iszlám tisztel e még más vallást? Másat a zsidó-kersztényen kívül?
Quote from: KvikvegIszlám szerint Isten milyen?
Na ez engem is érdekel.
Quote from: KvikvegA keresztény vallásban nagyon be van betonozva az a szakállasbácsi típus... :ejj:  katz: írják valahol, hogy milyen? Mert nekem csak az égõ csipkebokor ugrik be, a "vagyok ami vagyok" kijelentéssel. (Uhh, remélem jól írtam.)
szakállasbácsi tipus? Nenm egészen értem mire gondolsz... Isten megjelenése érdekel, vagy a belsõ tulajdonságai?

Necrid^

Quote from: KvikvegÁ, próféták. Isten minden prófétájának adott egy egyistenhitû vallást, hogy azt terjessze?
Igen.. a Kóránban ugy megvan magyarázva..hogy mohammed õ volt az utólsó aki isten küldött hogy terjessze az iszlámot..ahogy jezús a bibliát.De persze 1 isten az egyetlen Allah.
Quote from: KvikvegTenyleg, Buddha hogy fér ide?
Buddha nem egy isten hanem egy szóbór..régen pontosan az volt hogy sok ember buddha féle szóbrókat istennek vették.. és pontosan ilyenek miatt küldött Allah a próféták hogy vége legyen ennek de sajna ahogy látszik még mindig vannak akik Buddha-át imáztkoznak..azok örök életet vár rájuk a pokolban.
Quote from: Kvikvegiszlám szerint Isten milyen? A keresztény vallásban nagyon be van betonozva az a szakállasbácsi típus... :ejj:  katz: írják valahol, hogy milyen? Mert nekem csak az égõ csipkebokor ugrik be, a "vagyok ami vagyok" kijelentéssel. (Uhh, remélem jól írtam.)
Iszlám szerint egy fény mert gondolom ismerétek a mózes töténet amikor beszélt istennel.. mózés monta istennek hogy meg akarja látni és amikor isten kicsit meg mutattot magából akkor egy fény jött egyból a hegy szét olmlott és mózés össze eset.És amugy is nagy bõn ha vki nálunk isten megprobálna rajzolni vagy a proféták.

katz

Buddha élõ ember volt, csak a sok meditálástól "istenné lett".  Aztán elterjedt az amiben õ hit és uj vallás született. Egy istenember vallása. Na én ezért nem bírom ezt a vallást.
Quote from: NecridIszlám szerint egy fény mert gondolom ismerétek a mózes töténet amikor beszélt istennel.. mózés monta istennek hogy meg akarja látni és amikor isten kicsit meg mutattot magából akkor egy fény jött egyból a hegy szét olmlott és mózés össze eset.És amugy is nagy bõn ha vki nálunk isten megprobálna rajzolni vagy a proféták.
A történetet ismerjük, csak nem éppen így!

A kerszténységben sem szabad ábrázolni Istent, de mégis megszegik ezt a parancsolatot, különösen a keleti, ortodox keresztények.

Necrid^

Quote from: katzBuddha élõ ember volt, csak a sok meditálástól "istenné lett".  Aztán elterjedt az amiben õ hit és uj vallás született. Egy istenember vallása. Na én ezért nem bírom ezt a vallást..
Akkor hamár igy tekénytjuk akkor pharaoh és egy isten volt..de godolom tudod mi lett vele.láttod Allah mit csinált vele amikor nem hitt benne.
Quote from: katzA történetet ismerjük, csak nem éppen így!.
Pedig ez az igazi történet mert a Kóránban pontosan igy megvan magyarázva..és a Kórán isten szavjai nem ember irása.

katz

Quote from: NecridPedig ez az igazi történet mert a Kóránban pontosan igy megvan magyarázva..és a Kórán isten szavjai nem ember irása.
:D A Bibliában Isten szavai vannak és ott nem pontosan így van emlékeim szerint, de mindjárt utánna nézek ;)

Az elõzõ postod elõtt irtam én is, de ugy láttam átsiklottál felette.

Necrid^

Quote from: katz:D A Bibliában Isten szavai vannak és ott nem pontosan így van emlékeim szerint, de mindjárt utánna nézek ;)

Az elõzõ postod elõtt irtam én is, de ugy láttam átsiklottál felette.
Most nekem lenne kérdésem:
1.Az hallotam hogy sok keresztény Jezús isten fiának tekintik.. ez mennyire igaz? és ha igaz akkor milyen alapon?

katz

Quote from: NecridMost nekem lenne kérdésem:
1.Az hallotam hogy sok keresztény Jezús isten fiának tekintik.. ez mennyire igaz? és ha igaz akkor miért?
Na ez egy kicsit hosszú és én már nagyon éhes vagyok :) Elugrok reggelizni és válaszolok erre is. 20 perc

Necrid^

Quote from: katzNa ez egy kicsit hosszú és én már nagyon éhes vagyok :) Elugrok reggelizni és válaszolok erre is. 20 perc
oks, mert azt érdekelne Mert gondolom tudod hogy isten Az egyetlen neki nincs senki.

És ha esetleg meg tudod mesélylni a bibliában hogy megvan magyarrázva a mózes történet.

katz

Quote from: NecridÉs ha esetleg meg tudod mesélylni a bibliában hogy megvan magyarrázva a mózes történet.
Mózes meghívása:
Mózes pedig, apósának, Jetronak, Mádián papjának a juhait legeltette. Egyszer, amikor behajtotta a nyájat a puszta belsejébe, eljutott Isten hegyéhez, a Hórebhez. Ekkor megjelent neki az Úr angyala, tûz lángjában egy csipkebokor közepébõl. Látta ugyanis, hogy a csipkebokor lángol, de nem ég el. Erre Mózes így szólt: >>Odamegyek, megnézem ezt a különös látványt, miért nem ég el a csipkebokor!<< Amikor az Úr látta, hogy odamegy megnézni, szólította õt Isten a csipkebokor közepébõl, és azt mondta: >>Mózes, Mózes!<< Õ azt felelte: >>Itt vagyok!<< Az Úr ekkor így szólt: >>Ne közelits ide! Old le a lábadról sarudat, mert a hely, amelyen állsz, szent föld!<< Azután azt mondta: >>Én vagyok atyáid Istene, Ábrahám Istene, Izsák Istene és Jákob Istene.<< Mózes erre eltekerta az arcát, mert nem mert Istenre nézni. ...

A történet nem éppen a legkönnyebb magyarsággal van irva, ha vmit nem értesz, csak szólj. Mindjárt írok Jézusról is.

Addig is:
Az iszlám tisztel e még más vallást? Másat a zsidó-kersztényen kívül?
Mi a különbség a szunita és a siita iszlám között?

Necrid^

Quote from: katzMózes meghívása:
Mózes pedig, apósának, Jetronak, Mádián papjának a juhait legeltette. Egyszer, amikor behajtotta a nyájat a puszta belsejébe, eljutott Isten hegyéhez, a Hórebhez. Ekkor megjelent neki az Úr angyala, tûz lángjában egy csipkebokor közepébõl. Látta ugyanis, hogy a csipkebokor lángol, de nem ég el. Erre Mózes így szólt: >>Odamegyek, megnézem ezt a különös látványt, miért nem ég el a csipkebokor!<< Amikor az Úr látta, hogy odamegy megnézni, szólította õt Isten a csipkebokor közepébõl, és azt mondta: >>Mózes, Mózes!<< Õ azt felelte: >>Itt vagyok!<< Az Úr ekkor így szólt: >>Ne közelits ide! Old le a lábadról sarudat, mert a hely, amelyen állsz, szent föld!<< Azután azt mondta: >>Én vagyok atyáid Istene, Ábrahám Istene, Izsák Istene és Jákob Istene.<< Mózes erre eltekerta az arcát, mert nem mert Istenre nézni. ...

Megértettem.. Pontosan igy megvan magyarázva a Kórában is.

Quote from: katzAddig is:
Az iszlám tisztel e még más vallást? Másat a zsidó-kersztényen kívül?
Mi a különbség a szunita és a siita iszlám között?

Ahogy már emlitettem ami isten vallása és ez a vallás mondja hogy csak 1 isten van Azt megtiszteli. vagy lehet hogy rosszul értem a kérdés.. mondjál egy példát és akkor jóbban megértem.

A másik kérdést azt nem értek belóle hogy mi az a Szunita és a Siita..biztos tudom csak szerintem mi máshogy mondjuk..

katz

Quote from: NecridAz hallotam hogy sok keresztény Jezús isten fiának tekintik.. ez mennyire igaz? és ha igaz akkor milyen alapon?
Igen ez így van. Milyen alapon?
Nos. Jézus alapból úgy jött a Földre, hogy Õ Isten fia.
Istennek elege lett abból, hogy a zsidók megtartják ugyan a parancsolatait (már aki), de lélekben már rég elfordultak tõle. A szívükben nem volt ott Isten, a hitük nem volt elég erõs. Ezért elhatározta, hogy más alapokra helyezi a hangsúlyt. Addig származási alapon volt a kiválasztottság. Aki zsidó volt az kiválasztott is egyben. Isten ezt ugy változtatta meg, hogy csak az a kiválasztott aki hisz õbenne, származástól függetlenül. Ahhoz, hogy ezt véghezvigye, leküldte fiát, Jézust a földre. Jézus ugy 30 éves kora körül ismerte fel saját jelentõségét és fogadta el sorsát: azt, hogy tériteni fogja az embereket az igaz vallásra és meg fog hallni, ezzel pedig megváltja a világot a bûneitõl. Már a kezdetekkor tisztában volt vele, hogy nem lesz hosszú életû. Amikor az emberek között járt és gyógyitott, így szólt: "Megbocsátom bûneidet! (erre csak Istennek van joga!!!) A hited meggyógyított." Amikor a bûnök megváltásáért szenvedet és kersztre feszítették, akkor megváltotta az emberiséget bûneitõl. Mivel Õ Isten fia volt, ergo maga is egy Isten, feltámadott a halottaiból és felszállt a menybe, hogy Isten jobbján üljön.

Ha Jézus szerepérõl kellene beszélnem, azt mondanám: õ olyan, mint Isten. Nem csak a fia, hanem egy része, egy darabja is Istennek. Egy darabja, amely lejött a földre és megtestesült, emberi alakot öltött föl. Mohammmed egy próféta volt, egy ember, aki Isten szavát hirdette, Jézus meg egy darab, abból az Istenbõl.

Necrid^

Sry de ez nem komentelem.

katz

Quote from: NecridMegértettem.. Pontosan igy megvan magyarázva a Kórában is.
Akko meg nem értem mi a különbség? Nem Mózes mondja Istennek: "Jelenj meg!" A korán ugyan azt magyarázza másképp :confused:

Nálunk a faragott képek tiltása a bálványimádás miatt van. Az ember ne egy bábút imádjon, hanem az Isten személyt. Az egész, akkorról ered, amikor Mózes felment a hegyre a tizparancsolatért, a büdös zsidók erre elkezdték Baalt imádni.
Quote from: NecridAhogy már emlitettem ami isten vallása és ez a vallás mondja hogy csak 1 isten van Azt megtiszteli. vagy lehet hogy rosszul értem a kérdés.. mondjál egy példát és akkor jóbban megértem.
Az indiánok Manitut imádják aki egy személy, de tökre másféle Isten mint a miénk, a Buddhisták Buddhát, aki szintén egy személy, de szintén töre más mint a miénk. Na erre gondoltam. Más vallás = más isten(ek), NEM más próféta. Amit Mohammed, meg Ábrahám mond az mejdnem ugyanaz, ugyan arról az Istenrõl beszélnek. Én más istenekrõl beszélek, mint Manitu.
Quote from: NecridA másik kérdést azt nem értek belóle hogy mi az a Szunita és a Siita..biztos tudom csak szerintem mi máshogy mondjuk..
ööö biztos csak nyelvi nehézség. ez két iszlám ág. Az egyik jórészt csak Iránban meg Irak Irán felõli részén van, a másik meg sokkal elterjedtebb, általános. Másnem elmondom angolul, arra csak találsz vmit, másnem a szótárban: siita: Shiite, Shiah szunnita: sunnite

katz

Quote from: NecridSry de ez nem komentelem.
kb, mint én a kába követ :)

Necrid^

Quote from: katzAkko meg nem értem mi a különbség? Nem Mózes mondja Istennek: "Jelenj meg!" A korán ugyan azt magyarázza másképp :confused:
Most ez én sem értem de végulis van benne hasónlitás..csak a kóránban tóvább magyarázza hogy össze omlott a hegy és mózes össsze eset.

Quote from: katzAz indiánok Manitut imádják aki egy személy, de tökre másféle Isten mint a miénk, a Buddhisták Buddhát, aki szintén egy személy, de szintén töre más mint a miénk. Na erre gondoltam. Más vallás = más isten(ek), NEM más próféta. Amit Mohammed, meg Ábrahám mond az mejdnem ugyanaz, ugyan arról az Istenrõl beszélnek. Én más istenekrõl beszélek, mint Manitu.
Értem.. azokat nem tiszteli az iszlámot mert ugye nem a mi egyetlen istenuknek imátkoznak.. mert pl Buddha az egy személy volt és az a személy ki teremtette? ki más mint Allah.
Manitu? ki volt az a manitu? egy személy szóval ugyan ott vagyunk..
Quote from: katzööö biztos csak nyelvi nehézség. ez két iszlám ág. Az egyik jórészt csak Iránban meg Irak Irán felõli részén van, a másik meg sokkal elterjedtebb, általános. Másnem elmondom angolul, arra csak találsz vmit, másnem a szótárban: siita: Shiite, Shiah szunnita: sunnite
Ja értem.. Arra gondolsz hogy Pl saudi arabiaban ilyen sok kendös nök járnak akikból semmi lehet látni és más részeken nem?

katz

Quote from: NecridMost ez én sem értem de végulis van benne hasónlitás..csak a kóránban tóvább magyarázza hogy össze omlott a hegy és mózes össsze eset.
De miért omlott össze a hegy?
Quote from: NecridManitu? ki volt az a manitu? egy személy szóval ugyan ott vagyunk..
Indiánok istene. Olyan, mint neked Allah, csak másféle isten, amiben õk hisznek.
Azok alapján amit irsz, akkor végülis csak a zsidók és a kersztények az egytlen amit az iszlám megtür, igaz?
Quote from: NecridJa értem.. nincs különbség.
:lul: akko mért hivják másképp?

Irtad az arab izreali háborúról, hogy

Necrid: Na most alj.. az nem telyesen igaz..mert vannak bizonyós emberek akik a vallásmögé harcolnak azok az emberek (iszlám testvéség) nek hivlják na azoknak hoszzu történetuk van.. sajnos nemtudom meg magyarázni mert ahoz kevés a kincs szóm.  
katz: Olyasmi, mint a kersztényeknél az inkvizició/kersztes hadjáratok/belsõ vallás háborúk? Mellesleg nem nagyon látom azt, hogy az iszlámhitûek nagyon el akarnának határolodni ettõl...
Necrid: Pontosan...A vallás használják kifogásnak hogy telyesitik a saját érdekük..és sztem azok hirdetik a vallás háború.

Ugyanakkor:
A mostani Dzsihád kölönbözik a Régi Dzsihádról , most idönkben azé Nevezik Dzsihád Zsidók ellen mert A palasztine földért harcolnak ill meghalnak..ahogy emlitettem a Dzsihád nem csak istenért hanem a hitedért harcolni rossz esetben meghalni.

Ez Önellentmondás!

katz

Quote from: NecridJa értem.. Arra gondolsz hogy Pl saudi arabiaban ilyen sok kendös nök járnak akikból semmi lehet látni és más részeken nem?
Mondjuk azt sem értem, de az más dolog.

Erre gondoltam:
Az elsõ évtizedektõl kezdve eltérõ nézetek alakultak ki egyes vallási elõírások értelmezésében. Ennek megfelelõen a késõbbi Iszlám négy nagy, és számos kisebb irányzata alakult ki, de ez a "tarkaság" nem kérdõjelezi meg az Iszlámnak, mint vallásnak az egységét. Ennek ellenére a mozgalomban már a 7. században szakadások is történtek. Ennek oka nem a hitelvi kérdés, hanem a Próféta utódlásának problémája volt. Azokból, akik a szûkebb családból akartak utódokat (kalifákat) az Iszlám élére, lettek a Síiták (ma az összes muszlimok 8-10 %-a). Az uralkodó irányzat pedig a Szunnita Iszlám lett, amely csupán a kalifák Mekka törzsébõl való származásához ragaszkodott.

Necrid^

Quote from: katzMondjuk azt sem értem, de az más dolog.

Erre gondoltam:
Az elsõ évtizedektõl kezdve eltérõ nézetek alakultak ki egyes vallási elõírások értelmezésében. Ennek megfelelõen a késõbbi Iszlám négy nagy, és számos kisebb irányzata alakult ki, de ez a "tarkaság" nem kérdõjelezi meg az Iszlámnak, mint vallásnak az egységét. Ennek ellenére a mozgalomban már a 7. században szakadások is történtek. Ennek oka nem a hitelvi kérdés, hanem a Próféta utódlásának problémája volt. Azokból, akik a szûkebb családból akartak utódokat (kalifákat) az Iszlám élére, lettek a Síiták (ma az összes muszlimok 8-10 %-a). Az uralkodó irányzat pedig a Szunnita Iszlám lett, amely csupán a kalifák Mekka törzsébõl való származásához ragaszkodott.
Jaja Értem most...De annyira megszeretném magyarázni ez az egyik legizgalmas témája az iszlám történetében..csak nekem kevés a szó kincsem hozza.. :(

katz

Quote from: NecridJaja Értem most...De annyira megszeretném magyarázni ez az egyik legizgalmas témája az iszlám történetében..csak nekem kevés a szó kincsem hozza.. :(
Kár :(

Necrid^

Quote from: katzDe miért omlott össze a hegy?
Mert isten fénye tul erös volt.

Quote from: katzAzok alapján amit irsz, akkor végülis csak a zsidók és a kersztények az egytlen amit az iszlám megtür, igaz??
Igen.

Quote from: katzNecrid: Na most alj.. az nem telyesen igaz..mert vannak bizonyós emberek akik a vallásmögé harcolnak azok az emberek (iszlám testvéség) nek hivlják na azoknak hoszzu történetuk van.. sajnos nemtudom meg magyarázni mert ahoz kevés a kincs szóm.  
katz: Olyasmi, mint a kersztényeknél az inkvizició/kersztes hadjáratok/belsõ vallás háborúk? Mellesleg nem nagyon látom azt, hogy az iszlámhitûek nagyon el akarnának határolodni ettõl...
Necrid: Pontosan...A vallás használják kifogásnak hogy telyesitik a saját érdekük..és sztem azok hirdetik a vallás háború.

Ugyanakkor:

Ez Önellentmondás!
Miért is? sry de érzem hogy önellenmondás. (pls maradjuk a vallásnál mert nem vok nagy politikus)