Vallás, filozófia, ezoteria

Started by noriko, 2004-03-09, 22:07:48

Previous topic - Next topic

kisvirag

uh uh uh ....
csak az utolso egy oldalba olvasgatta bele, de épp kellemes témába, milyen is a keresztény isten...

és... ha az inkvizíciót és ilyesmit meghaladottnak tekinthetünk...mi. de valyon az egyház is?
Ha van olyasmi, amit meghaladottnak tekinthetünk, miért élnek még ma is olyan szokások az egyházban, amelyek mai felfogással mrá tulhaladottak?

Nem szokásom templomba járni. Felesleges ukmukfukolásnak tartom. ha valaki hisz istenben, és találkozni akar vele, vagy vele lenni, úgyis megtalálja azt a helyet, nem értem, miért kell drága pénzen fenntartani erre egy hazug szervezetet. Ha tényleg a szeretet vallása a kereszténység, vajon miért ostorozó istentiszteleteket halottam akkor párszor, amikor mégis betévedtem, kényszerbõl (egyik volt pasim családja járt ünnepek alkalmával)?

Nemrég olvastam egy nagyon jó novellát, csak így az inkvizíciórol jutott eszembe. E. A. Poe. Ördögcsapda, Ördögbalta vagy valami ilyesmi a címe. Három csodálatos Inkvizíciós kínzást mutat be, mûvészi múdon.
Hihetetlen az a kegyetlenség, ami benünk van. Ez talán fajunk velejárója, és csak "civilizáltságunk", törvényeink szabnak határt annak, hogy ezt el tudjuk fojtani. Ezért van az, hogy bizonyos területeken, ahol nehezen, vagy egyáltalán nem kontrollálható ez a dolog, olyan méreteket ölt ez a kegyetlenség, és gonoszság, aminek a felszínét mi itt csak éppen karcolgathatjuk.

Bennem is megvan egyfajta kegyetlenség, ha kicsit figyelünk a másikra, meglátjuk benne is. De a mostani ember talál más módot, hogy ezt levezesse.
Én nehezen tudok hinni abban, hogy az ember alapvetõen jó, és nem az eredendõ bûn miatt. Azt kicsit baromságnak tartom. Meg, csak elég mélyebben beleolvasni, és máris mély ellentmondásokat lelhetünk (most nincs kedvem példálózni, de tudom, hogy nemrég ez feltûnt).

Az emberek azért hisznek valami felsõbbrendûben, istenben, vagy istenekben, mert igényük van arra, hogy a megmagyarázhatatlant megmagyarázzák, és valamibe kapaszkodhassanak.

Azokat az embereket tisztelem a legjobban, akik nem nyomják csecsemõ korában a gyerek fejét a szenteltvíz alá, hanem megvárják, hogy a gyerek felnõjön, megmutatják neki, hogy mi az a hit, mi az a vallás. És figyelem, a kettõ nem ugyanaz!
hiszen istenben hisz a keresztény, a zsidó, a muzulmán, az indiai, és istenekben hittek a rómaiak meg a görögök is... mégsem ugyanaz a vallásuk.

Meg kellene tanulni elkülöníteni a hitet, és a vallást, no meg az egyházakat...
nekem sosem a vallásokkal, meg az eszmékkel volt bajom. hanem azzal, hogy az egyház ugyanazt tette anno errefelé, mint amit mostanában a politika... hatalom. Semmi más nem érdekelte õket, és volt képük mindenzt egy "igaz hit" nevében tenni.
Ha isten valóban a szeretetet hirdeti, akkor az egymás iránti toleranciát és türelmességet is hirdetnie kellene. Én hiszem, hogy így is gondolja (már ha van egyáltalán, hozzám leginkább a deista felfogás áll közel, bár igazábol még azt semmerném állítani, hogy létezik olyan, hogy Isten... kicsit hosszú lennem most még ezek mellé kifejteni, hogyan is gondolom ezt az egészet), a katolikus egyház szerintem mégis az egyik legintoleránsabb egyház volt, és van. (sajnos elég sok olyan (többek köztmélyen) vallásos katolikussal találkoztam, akik rendkívül vonalasak, és szemellenzõsek, illetve intoleránsak voltak, miközben szinte erõszakkal próbáltak engem meggyõzni arról, hogy az övék az egy igaz hit (meg nemcsak vallási, de más, politikai és egyéb kérdésekben is. Tudom h nem ez az általános, találkoztam ellenpéldával is, de az sajnos elenyésõ volt emezekhez képest.)

jajh....
kicsit elragadtattam magam. de kicsit elgondolkoztatott, amit itt olvasgattam, és ugy éreztem, it az alkalom, hogy a saját gondolataimmal büntesselek titeket.
Ki tudja, talán Isten büntetése :PPP (elnézést azoktól,akiket ez a kis beszólásom esetleg sértene)
Az emberek azért magányosak mert falakat építenek hidak helyett.

kisvirag

ommm

bár már aludni készültem, valami mégis visszacsalt ide... hogy kicsit jobban átolvasgassam a dolgokat (rossz szokásom, h a tul hosszú postot átugrom hogy majdhaleszidöm, de persze szinte soha :)

Szal, most láttam így, hogy a jóslásról megy a vita :)

én izé.

szóval. Ott kezdõdik az egész, hogy az ember miben hisz... abban, hogy minden elõre meg van írva, és úgyi úgy lesz (bár már az Odusszeiában benne van, hogy az ember sorsa felett is szenvedhet), vagy hogy én irányíthatom a sorsom, tõlem függ.
Az ember hite, mentalitása válogatja, hogy melyiket választja (és biztos vagyok benne, hogy nem csak ez a kétféle variáció létezik).

De ha jól átgondoljuk, és tényleg így gondoljuk, értelmét veszti a jóslás. Egyrészt: ha elõre meg van írva, nem mindegy? szerintem csak elrontjuk az egészet, ha elõre tudni akarjuk, mintha elolvasnánk egy anime tartalomjegyzékét, rövid leírását, mielõtt megnéznénk. (Ugyanilyen kellemetlen érzésem volt az SW 3-al. Az meber TUDTA hogy mi elsz a vége, csak a miként volt elõtte titok... de valahogy... valamit elvett a filmbõl az, hogy hiába izgult végig az ember, na,na, hátha Anakin mégsem téved el. Tudtuk, hogy elfog. Illúzióromboló)

Ha pedig mi alakítjuk: nem lehet-e, hogy amit jósolunk, vagy jósoltatunk, nem annak jelenik meg, amit szeretnénk, hogy történne, hogy aztán esetleg önbeteljesítõ jóslat legyen? médiásként tökéletesen ismert elõttem a pszeudo-esmény fogalma, nem tudom, kinek rémlik esetleg, de talán van akinek mond valamit a Postabank esete. Ha pedig mégsem úgy sikerül, neme önön kudarcunkként fogjuk fel?

felesleges a jövõt kutatni, és szerintem ünneprontás is.

miért lenne jó, ha tudnád, holnap meg fogsz halni? (Apróbb dolgokról tudni meg még értelmetlenebb)
Oidipus jóslata is azért vált valóra, mert nem akarták, hogy valóra váljon. ha nincs a jóslat, és nem foglalkoznak vele, sosem teljesedik be. Hát igen. errõl beszéltem azelõbb is :) jókis pszeudoesemény, ókori módra :)

jah, a kártyáról meg:
tiszteletben tartom egyes emberek belé vetett hitét.
De ugyanolyan humbugnak tartom, mint bármi más hasonló cuccost, annak ellenére, hogy imádom a fantasyt, és valamilyen formában hiszem, hogy létezik mágia. De az igazi mágiának kétlem, hogy kártyákra lenne szüksége.

(minden monnda, legenda, és népmese alapja igaz történet, amit kiszinezett az idõ és az ember mérhetetlen fantáziája. Csak az tudja, érzi, milyen erõk rejlenek a fantáziában, aki maga is rendelkezik vele. Az emberi elme csodálatos, és több rejlik benne, mint hinnénk...)

jujj. kicsit elszaladt velem a ló, így hajnal negyedegy környékén, egy egésznapos MAGUS játék, és egy khm... minden mással, de nem alvással eltöltött éjszaka után, most egyébként is a filozofálgatós, gondolkodós (tudom, bölcsészként nem túl egészséges :P ) periódusomba estem bele.
 :rolleyes: (miért nincs vámpíos smiley?????? :) )

kisvirag

ja, arról nem is beszélve, hogy bocsesz, ha valami már korábban hasonló modon kifejtésre vagy egyébre került. egyszerûen nincs idõm végigrágni magam az egész threaden... azokat is nehezen tudom napról napra követni, amiket korábban is aktívan olvastam... de most valahogy igényem lett erre :D

kisvirag

QuoteEz rövid távon erõsíti ugyan a hatalmukat, de hosszú távon a vallásuk degradálódásához vezet. Az emberek olvassák a Koránt, összehasonlítják azt a meglévõ helyzettel és látják, hogy a kettõ elég messze van egymástól. Reakció: eltérõ vallási irányzatok megjelenése => belsõ vallásháborúk => hitetlenség elterjedése, mert az emberek egy része elfordul a hazug vallástól, holott valójában az egyház (a papság) a hazug, de ezt nem ismerik fel => a vallás meggyengülése => a megszerzett hatalom elvesztése, esetleg a vallás eltünése. A kerszténység ennek az utnak a végén van, az iszlám viszont most lépett rá erre az utra és nagyon keményen tartja rajta a kormányt.

azért ne felejtsük el, hogy a muszlim országokban kicsit rosszabb a helyzet, mint mifelénk. nem egyedüli ok, persze, számtalan összetevõ miatt van az, ami, de az emberek helyzete leggtöbb esetbenk kilátástalan, szegénység, durva szabályrendszer, miközbel látják, hogy ezt máshogy is lehet (számtalanszor elképzelem, vajon mit érezhetnek azok a keleti nõk, akik nyugatra jönnek nyaralni, nyakik felöltözve, iszonyú korlátok közt, és meglátják az itteni plázacicák majd kiesõ melleit, és kivillanó fenekét). Már ez magában bomlasztó, és hitrendítõ lehet.
meg visszatérve, szegénység. Sokak semmi másban nem láthatják a kitörési lehetõséget, illetve az esetleges biztosabb jövõt, minthogy beállnak katonának, vagy elmennek terroristának...
és tény, hogy ott nemigazán van szétválasztva a politikai és vallási vezetés...

katz

Quote from: kisvirag(számtalanszor elképzelem, vajon mit érezhetnek azok a keleti nõk, akik nyugatra jönnek nyaralni, nyakik felöltözve, iszonyú korlátok közt, és meglátják az itteni plázacicák majd kiesõ melleit, és kivillanó fenekét). Már ez magában bomlasztó, és hitrendítõ lehet....
Szerinted, de ott se nimfománokból áll a társadalom :rolleyes:  Szerintem inkább ugy gondol az idelátogató többség erre, mint egy fertõre, amit ki kell irtani.  Õk eltérõ értékrend szerint nevelkedtek, szerintük más a jó...
Necrid, szerinted mi a helyzet? Mit gondolsz kisvirág hozzászólásáról?

Érdekes dolgokat irogatsz, csak egy "kicsit" szétszórt és kusza stílusban :)

kisvirag

joh, egy szombat éjszaka, egy végigmágusozott vasárnap után hajnali egy környékén mit vársz? :P

majd összeszedem magam egyszer :)

Leon Carter

Én nem tudok szépséges verseket írni, inkább filozofálgatok!
Dosztojevszíj szerint a tudat beteges dolog és igaza van!
Szerintem mi magunk alkottuk ezt a világot!
Richard Bach szerint "A világ amelyben élünk nem más mint illúzió!"
És eggyet éretek vele, olyan mintha tv-t nézznék vagy könyvet olvasnánk!
Elekezdjük jön a bevezetõ, megszületünk, jön a cselekmény ebbõl tanulunk és tapasztalatokat gyüjtünk. Utána meghalunk és kezdjük újra ha szükségünk vanegy kis tanulásra! Vagy nem más mint az agyunk csapdája ez a világ. Szenvedünk hogy élvezhesük az élet örömeit! Minden van valamiért!
Nem hiszek a keresztény vallásba, az egy olyan cég aki kihasználaj a butáka és a tudatlanokat, hogy meggazdagodjanak! Magyarul csalók az egész kereszétnység még a páp is aki feldobta a 42-ét! Nagy csalás az egyész, egy kis szent mázzal leöntve! Valaki létezik aki hatalamsabb nálunk, de õt ki teremtette? és azt aki teremtette???????
A filozófia a létünk csapdája mindenki elmenekül mások vagy saját problémáiba és próbál nagy szavakba kapaszkodni!
Ott van pl isten!
Miért higgyek én istenbe? az nagy luxus ebben a világban inkább hiszek magamban!
Tartsukbe az élet alap szabályait és élvezzük az életett, meg nézzetk sok animét!
 :lazza:

Pirula

Quote from: Leon CarterDosztojevszíj szerint a tudat beteges dolog és igaza van!
Miért beteges? Mi a tudat?
Quote from: Leon CarterSzerintem mi magunk alkottuk ezt a világot!
Honnan tudod te ezt ilyen biztosan? Ki az a mi? Mi az a világ?
Quote from: Leon CarterRichard Bach szerint "A világ amelyben élünk nem más mint illúzió!"
És eggyet éretek vele, olyan mintha tv-t nézznék vagy könyvet olvasnánk!
Elekezdjük jön a bevezetõ, megszületünk, jön a cselekmény ebbõl tanulunk és tapasztalatokat gyüjtünk. Utána meghalunk és kezdjük újra ha szükségünk vanegy kis tanulásra!
Miért kell tanulnunk?
Quote from: Leon CarterVagy nem más mint az agyunk csapdája ez a világ.
A világ amit mi alkottunk tehát nem más mint az agyunk csapdája. Jó. De ki csinálta az agyunkat?
Quote from: Leon CarterSzenvedünk hogy élvezhesük az élet örömeit! Minden van valamiért!
Már megbocsáss de ennek itt se füle se farka.
Quote from: Leon CarterNem hiszek a keresztény vallásba, az egy olyan cég aki kihasználaj a butáka és a tudatlanokat, hogy meggazdagodjanak! Magyarul csalók az egész kereszétnység még a páp is aki feldobta a 42-ét! Nagy csalás az egyész, egy kis szent mázzal leöntve! Valaki létezik aki hatalamsabb nálunk, de õt ki teremtette? és azt aki teremtette???????
Olvass. A topicot is visszafelé, de inkább könyveket.
Quote from: Leon CarterA filozófia a létünk csapdája mindenki elmenekül mások vagy saját problémáiba és próbál nagy szavakba kapaszkodni!
Te is ezt csinálod.
Quote from: Leon CarterOtt van pl isten!
Miért higgyek én istenbe? az nagy luxus ebben a világban inkább hiszek magamban!
Jó, ez tökre magánügyed amíg másokat nem kényszerítesz rá hogy higgyenek benned.
Quote from: Leon CarterTartsukbe az élet alap szabályait és élvezzük az életett, meg nézzetk sok animét!
 :lazza:
Wow! Alapíts vallást! Mik is az élet alapszabályai? Honnan erednek? Miért tartsuk be õket?
Animenézéssel egyetértek. Nézze aki szereti. Én is azt teszem.

Nézd, ha ez egy diszkordiánus esszé akkor gratulálok, mert mestermunka. Ha nem akkor nem. Én alapvetõen nem vagyok egy megmondóember, de az ilyen kinyilatkoztatások csípik a szememet.

Dragon

Quote from: PirulaOlvass. A topicot is visszafelé,
ááá, azt ne! inkább az elejérõl kezdve, de ne visszafelé! :D
énetré men élefazssiv
"And there was war in heaven.
Michael and his angels fought against the Dragon, and the Dragon fought and his angels, and prevailed not.
Neither was their place found anymore in Heaven.
And the Great Dragon was cast out, that old serpent called the devil and Satan which deceiveth the whole world,
he was cast out into the Earth and his angels were cast out with him."
[Revelations 12:7-9]

Pirula

Quote from: bpka000ááá, azt ne! inkább az elejérõl kezdve, de ne visszafelé! :D
énetré men élefazssiv
De bizony! Kabbalista praktikákat alkalmaztam minden postomnál, ha visszafelé egybeolvasod õket - lólépésben érintve a betûket - akkor az így kapott szöveget germán rúnákkal az év második teliholdjának idején egy ametisztkövön fejjel lefelé lótuszülésben egy hatéves tarka macska hasnyálmirigyváladékával leírva megtudod az élet valódi értelmét, a világ korát, születésének titkát és Kiszel Tünde telefonszámát!

Raggie

Quote from: Pirula(...) és Kiszel Tünde telefonszámát!
Huhhh, nna eez durrva!! De lehet, hogy erre az uccsi dologra nem vagyok kíváncsi, ugyhogy valszeg nem csinálom meg. Pedig mán mindent beszereztem! ;)
"I know what you're thinking. "Did he fire six shots or only five?" Well, to tell you the truth, in all this excitement I kind of lost track myself. But being as this is a .44 Magnum, the most powerful handgun in the world, and would blow your head clean off, you've got to ask yourself one question: "Do I feel lucky?" ...

Well, do ya, punk?"

Ramiz

Quote from: BonciHa valaha is fogok vmilyen Istenben hinni, az biztos, hogy nem egy olyanban, aki pusztán azért a pokolra taszít vkit, mert nem hitt benne, bármennyire is jó életet élt.
Van benne valami (ez engem is zavar), de ez már eleve szándékos hit, amirõl beszélsz (olyanban hinnél, amilyen megfelel, magyarul elhatározás alapján választanád), ilyen meg minek? Egyáltalán, ha az ember alapban nem hisz semmilyen istenben, mondjuk mert mindegyiket egyformán valószerûnek (vagy valószerûtlennek) tartja, akkor minek választani egyet, egy szimpatikusat?

Quote from: PirulaDe bizony! Kabbalista praktikákat alkalmaztam minden postomnál, ha visszafelé egybeolvasod õket - lólépésben érintve a betûket - akkor az így kapott szöveget germán rúnákkal az év második teliholdjának idején egy ametisztkövön fejjel lefelé lótuszülésben egy hatéves tarka macska hasnyálmirigyváladékával leírva megtudod az élet valódi értelmét, a világ korát, születésének titkát és Kiszel Tünde telefonszámát!
:hail:
Egyébként amit L.C.-nek írtál, azzal 100%-ig egyetértek.
12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!! 12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!! 12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!!

.Attila

Quote from: RamizVan benne valami (ez engem is zavar), de ez már eleve szándékos hit, amirõl beszélsz (olyanban hinnél, amilyen megfelel, magyarul elhatározás alapján választanád), ilyen meg minek? Egyáltalán, ha az ember alapban nem hisz semmilyen istenben, mondjuk mert mindegyiket egyformán valószerûnek (vagy valószerûtlennek) tartja, akkor minek választani egyet, egy szimpatikusat?
Ott a "ha" szócska az elején. Jelen esetben úgy lehet értelmezni, hogy soha ;)
A múltkor, amikor Feldinnel találkoztam, a Blahán leállítottak, hogy megtérítsenek. Korábban már beszéltem róla, most csak annyit mondanék, hogy vmelyikük mondta, hogy az ember bûnösen születik. Ennél nagyobb marhaságot még életemben nem hallottam! Amelyik vallás ezt állítja az nem normális!

Ramiz

Quote from: BonciAmelyik vallás ezt állítja az nem normális!
Nagyon is normális, hiszen ezzel a saját malmára hajtja a vizet: alapban bûnös vagy, térj meg, hogy bûneid megbocsátassanak! Ez alapvetõen szükséges a vallás fentmaradása érdekében.
12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!! 12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!! 12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!!

Dragon

Quote from: RamizNagyon is normális, hiszen ezzel a saját malmára hajtja a vizet: alapban bûnös vagy, térj meg, hogy bûneid megbocsátassanak! Ez alapvetõen szükséges a vallás fentmaradása érdekében.
Bizony, gondolj bele, ha az autószerelõ azt mondaná a kocsidra, hogy nincs mit javítani rajta, legközelebbi rendszeres vizsgálatnál már éhenhalva találnád az emelõ alatt.
Michael and his angels fought against the Dragon, and the Dragon fought and his angels, and prevailed not.
And the Great Dragon was cast out, that old serpent called the devil and Satan which deceiveth the whole world,

.Attila

Quote from: RamizNagyon is normális, hiszen ezzel a saját malmára hajtja a vizet: alapban bûnös vagy, térj meg, hogy bûneid megbocsátassanak! Ez alapvetõen szükséges a vallás fentmaradása érdekében.
Tehát szerinted egy vallás kitalál dolgokat, hogy fennmaradhasson? Ezek szerint a vallásoknak nincs valóságalapja, csak eszközök vmilyen célra.

Dragon

Quote from: BonciTehát szerinted egy vallás kitalál dolgokat, hogy fennmaradhasson? Ezek szerint a vallásoknak nincs valóságalapja, csak eszközök vmilyen célra.
Még ha van is, a vallással foglalkozó/kapcsolatban
álló tömörülések (direkt nem az egyház szót használom) eszközként használják a vallásukat.

Rounin

Quote from: PirulaDe bizony! Kabbalista praktikákat alkalmaztam minden postomnál, ha visszafelé egybeolvasod õket - lólépésben érintve a betûket - akkor az így kapott szöveget germán rúnákkal az év második teliholdjának idején egy ametisztkövön fejjel lefelé lótuszülésben egy hatéves tarka macska hasnyálmirigyváladékával leírva megtudod az élet valódi értelmét, a világ korát, születésének titkát és Kiszel Tünde telefonszámát!

Egy éjszakám ráment de csak meglett : 42! ^^

Leon Carter

Nem Alapítok vallást!
Amit írtam az az én véleményem hogy megérted vagy nem az a te bajod!

Ha nincs rossz akkor nincs jó!

kisvirag

hm, egy lehetseges válasz Leon Carter kérdésére.
Itt egy részletet olvashattok majd az egyik regényem (és világom, ami egyébként egy klasszikus fantasynak nevezhetõ világ) vallásáról. Ezzel együtt, pedig az én elképzeléseimrõl a magasabb létformát illetõen:

Ghan egyebkent a vilag egyik legnagyobb hatalmu ura. Nala, es istentestvereinel csak egyetlen felsobbrendu hatalom van, Rheia, az Anya, vagy más neven Foldistenno. Az o mehebol fakad minden, ami a vilagon letezik. O teremtette a bolygot, es o szulte a pantheon legnagyobb hatalmu isteneit, Ghant, Chaurint, Konat, es a tobbieket (meg van nehany, azt hiszem, osszesen 6an vagy heten lesznek ). Valamennyiuknek megvan a szferajuk, ami felett hatalommal birnak, masra nincs hatasuk. Rheia valamennyi szferat birtokolja, es ha akarna, mindent es mindenkit kepes lenne elpusztitani, vagy barmit teremteni. Rheianak egyetlen gyenge pontja van, de ez kozos valamennyi istennel: erejuket a hivokbol nyerik, igy minel kevesebben hisznek valakiben, annal gyengebb. ha egy isten utolso hivoje is meghalt, az istenfeloldodik a vilagegyetemben. ha valaki feleleszti a vallast, ujjaeledhet az isten. Ez csak Rheia eseteben nem igaz. ha az o hivei kihalnanak, minden megszunne letezni, a fold, az emberek atomjaikra hullananak, es millio eves utra indulnanak a vilagegyetemben, mig egy masik teremto isten hatalmaba nem kerulnenek. Persze kerdezhetitek, honnan van Rheia, ha a hivok tartjak eletben. Egy olyan ereju isten szuletesehez nem szukseges a hivok ereje, eleg a kozmoszban felgyulemlett aktiv energiak egy helyen koncentralodasa. Az energiak olyannyira osszesurusodnek, hogy abbol egy identitas keletkezik, egy uj teremto isten. de ezeket az energiakat feleli a teremtes kozben, es ujat csak megteremtett gyermekeibol, hiveibol nyerhet.

Egyszer

Másodszor.
Elkezdtem olvasni a Bibliát. Már egy ideje ért bennem, nemrégiben rájöttem, hogy én akkor sem voltam hajlandó elolvasni, amikor kötelezõ volt... ezért most nekiláttam.... Mózes elsõ könyvének közepén járok, és három oldal kommentet, kérdést, hozzáfûzést sikerült írnom... egyébként rendkívül szórakoztató olvasmány :D
El akartam hozni, hogy megmutassam, de sikerült otthon hagynom... majd ha végre ott is sikerül beizzitanom a netet, of coz megmutatom.
Elöljáróban csak annyit, hogy egyre jobban kezdek egyetérteni katz meglátásával a keresztény istenrõl... és ezt most tényleg csak tisztán az alapján amit olvasok.Pedig mikor elõször olvastam, amit írt errõl, kicsit erõsnek éreztem... majd meglátjuk, mi sül ki a végére :)

Rounin

Quote from: Leon CarterNem Alapítok vallást!
Amit írtam az az én véleményem hogy megérted vagy nem az a te bajod!

Ha nincs rossz akkor nincs jó!

És akkor mi van? Amit - és fõként : ahogy! - írsz, az kissé kaotikus és valahogy levegõben lógó. Mint egy dacos kitörés. "Nem nem nem nem és csakazértsenem!"

Leon Carter

Quote from: kisvirag...Elöljáróban csak annyit, hogy egyre jobban kezdek egyetérteni katz meglátásával a keresztény istenrõl... és ezt most tényleg csak tisztán az alapján amit olvasok.Pedig mikor elõször olvastam, amit írt errõl, kicsit erõsnek éreztem... majd meglátjuk, mi sül ki a végére :)

Nekem nincs bajom a hívõkel. Ha a stigmatát látta valaki akkor tudja hogy isten nem a templomba van hanem a fákban és a kövekben. Mi magunk is létezünk alkotásainkaban. Én csak a keresztény vallást utálom magát a céget.
Dél amerikában pár száz ével ezelõtt ezreket öltek meg a kereszténység nevében. Én a tisztaszívüek híve vagyok! ha nem tudod mi az hallgas a szívedre!

Leon Carter

Quote from: Rounin. "Nem nem nem nem és csakazértsenem!"

Az igazságot nehéz elfogadni! Mert mindenkinek más! Nincs egyforma ember!

kisvirag

kevesebb felkiálltás, több odafigyelés, kevesebb kategorikus kijelentés....

szebb világ, kedvesebb emberek :P

katz

Quote from: Leon CarterNekem nincs bajom a hívõkel. Ha a stigmatát látta valaki akkor tudja hogy isten nem a templomba van hanem a fákban és a kövekben. Mi magunk is létezünk alkotásainkaban. Én csak a keresztény vallást utálom magát a céget.
Dél amerikában pár száz ével ezelõtt ezreket öltek meg a kereszténység nevében. Én a tisztaszívüek híve vagyok! ha nem tudod mi az hallgas a szívedre!
Már megint ezzel jön vki...

De tudnám értékelni, ha nem kellen 100x is lefolytatni ugyan azt a vitát, hanem az ilyenek egyszerüen olvasgatnák is ezt a topicot...

kisvirag

Egyébként, ha már itt tartunk, mit értesz tisztaszívû alatt?
Mert elég sok formában értelmezhetõ, csak megközelítés kérdése.

topic olvasás meg jó dolog, én is tudom ajánlani :D

Leon Carter

Quote from: kisviragEgyébként, ha már itt tartunk, mit értesz tisztaszívû alatt?
Mert elég sok formában értelmezhetõ, csak megközelítés kérdése.
topic olvasás meg jó dolog, én is tudom ajánlani :D

A bolodgság és az öröm, meg a szertett a tiszta szív forrása.

Leon Carter

Quote from: katzMár megint ezzel jön vki...

De tudnám értékelni, ha nem kellen 100x is lefolytatni ugyan azt a vitát, hanem az ilyenek egyszerüen olvasgatnák is ezt a topicot...

Vicces!
Csak nem kategorizálsz?
Már is beskatujázol, pedig nem is ismersz.

katz

Quote from: Leon CarterVicces!
Csak nem kategorizálsz?
Már is beskatujázol, pedig nem is ismersz.
De ismerelek. Jössz a szokásos dumával ami egy jó vitának lehetne a kezdete, ha ezt a vitát már nem folytattuk le volna vagy 5x legalább, csak te lusta vagy visszaolvasni, én meg nem fogok érdemi választ adni, mert már elegem van önmagam ismételgetésébõl...

kisvirag

ebben szerintem semmi kategorizálás nem volt, egyszerûen csak idegesítõ, mikor valaki úgy szól hozzá, hogy nem olvasott elõzményt.

attól még lehetsz rendes ember, meg akármilyen....