Vallás, filozófia, ezoteria

Started by noriko, 2004-03-09, 22:07:48

Previous topic - Next topic

syeren

Lehet, hogy kicsit off leszek, de ezzel kapcsolatban láttam pár éve egy filmet a moziban: A rettegés arénája volt a címe. Ebben közel-keleti(?) terroristák elhelyeztek usa-ban egy nukleáris bombát, felrobbantották, az amcsik azt hitték, hogy az oroszok voltak... Már nyomták volna azt a bizonyos gombot, de a szokásos "fõhõs" beleszólt a két elnök közötti beszélgetésbe és épp, hogy csak meg tudta akadályozni... Nekem még az tetszett nagyon, hogy itt az orosz(!!!) elnök volt az értelmesebb, pozitívabb figura.  :)

Raggie

Pirula: pont ilyesmirõl beszéltem én is, mint syeren kollegina. A világot úgy el tudjuk pusztítani, hogy csak egy f*sz terrorcsoport kig*cizik az amcsikkal! Azért ez elég ok a parázásra nem?! :eek:
Jó, tudom, hogy ez nem ilyen egyszerû, de, hogy egy másik példával is éljek: Dr.Strangelove(Kubrick film a hidegháborúról). Ez a film most elég nevetséges, de akkor hót komolyan vették és tényleg ezt csinálták az amerikaiak. És az már több mint egy évtizede volt!
(látta egyáltalán valaki, vagy csak a semmibe beszélek itten :confused: )
"I know what you're thinking. "Did he fire six shots or only five?" Well, to tell you the truth, in all this excitement I kind of lost track myself. But being as this is a .44 Magnum, the most powerful handgun in the world, and would blow your head clean off, you've got to ask yourself one question: "Do I feel lucky?" ...

Well, do ya, punk?"

Ramiz

Erre már van egy új topic, gyerekek...
12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!! 12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!! 12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!!

Fenrir

Quote from: RamizErre már van egy új topic, gyerekek...
Úgy úgy...

Lehet hogy pesszimista vagyok, de nem hinném hogy reális veszély az hogy más bolygókat borítanánk be a szemetünkkel...Mire eljutnánk arra szintre hogy áthidaljuk a mérhetetlen távolságot a legközelebbi lakható világig(mert hogy a Marson nem férnének el sokan, hacsak el nem kezdenék kolonizálni, ami hány évtized-évszázad lenne?) addigra vagy észbe kapunk, vagy kihalunk. És õszintén szólva nem hinném hogy bárkitõl is kapnánk segítséget "odakintrõl"...mégha volna is valaki aki figyel, miért avatkozna közbe? He olyan hülyék vagyunk hogy kiirtjuk magunkat, miért adnának alánk olyan technikát amikel esetleg másokat is veszélybe sodornánk?

Olvasza itt valaki Larry Niventõl a Gyûrûvilágot? Egy elméletre épül, amit egy tudós dolgozott ki(nem jut eszembe a neve, talán Dyson) miszerint egy csillagászati egység távolságra (Nap-Föld táv.) egy gömböt építeni a nap köré, aminek a belsõ felszínén akkora tér lenne hogy többé nem kellene aggódni a túlszaporodás miatt. A napszakok váltakozását is meg lehetne oldani lemezekkel, amiket a Naphoz közelebb helyeznénk el, összekötnénk, és meglöknénk, olyan sebességgel, hogy idõszakonként sötétbe borítsanak terülteket (mintha éjszaka lenne). És ezek a lemezek funkcionálhatnának napelemekként is, és az energiaellátás sem lenne gond. Elvileg ha kitakarítanánk a naprendszert, lenne hozzá elég anyag. Az egyetlen gond a levegõ lenne és a gravitáció. Bár ha képesek lennénk ilyet építeni akkor ez sem lenne akkora gond, nem? :haha:
Niven könyve egy olyan naprendszerben játszódik, ahol egy ilyen viágot építettek, azzal a különbséggel hogy nem gömb, csak gyûrû. Igaz hogy a gömb területénk csak egy töredéke, de így is gigantikus, és ha peremet építenek ré, és megforgatják, a levegõ és a gravitáció sem gond többé.
A könyv a világ pusztulásáról szól és zseniális.
Amúgy hasonló ötlet volt a Halo játék alapja is  :rolleyes:
For those who seek perfection there can be no rest in this side of the grave.

roderick

Áháháháá ennek a könyvnek a címét akartam megtudni már mióta... Blame! kapcsán sokat emlegették külföldi fórumokon ezt a dolgot:)
All human relationships are built upon interests.
But relations built on interests have their own aesthetics.

Fenrir

Ajánlanám figyelmedbe a Szálka isten szemében c. sci-fit ugyanattól az írótól. Én vagy 5-ször olvastam, de nem tudom megúnni.

Ramiz

Még mindig totálisan offok vagytok...
Csak azért mondom, hogy a modik lássák, hogy egymást is tudjuk szabályozni. :)
Amúgy engem is érdekel a könyv, itt van. (Rá kell nyomni egy entert a címre még egyszer.)
12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!! 12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!! 12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!!

Fenrir

Quote from: RamizMég mindig totálisan offok vagytok...
Csak azért mondom, hogy a modik lássák, hogy egymást is tudjuk szabályozni. :)
Amúgy engem is érdekel a könyv, itt van.
Mi az az off? Már csak azért, hogy megsértõdjek-e? :)

Ramiz

Ez a téma a könyves topicba illik. (Az elõbb nem "ti", hanem Raggie-ék voltak offok. Így jó? :) )

Fenrir

Quote from: RamizEz a téma a könyves topicba illik. (Az elõbb nem "ti", hanem Raggie-ék voltak offok. Így jó? :) )
:jee:

Manu

Nem tudom, hogy ide illik-e, de ez tûnt a legközelebbi topicnak.
Mostanában vetõdött fel bennem a kérdés egyes népek hagyományainak megújításáról. Ez több szálon továbbgondolható. Egyrészt szabad-e belenyúlni a hagyományba, elveszti-e attól hagyomány, szokás voltát? Mi egyáltalán hagyomány funkciója stb. És persze, ha újítunk azt milyen mértékben, hogyan tegyük.
Egy-két példa a könyebb éthetõség kedvéért: a japánok nagyon büszkék hagyományaikra, s képesek azt folyamatosan szem elõtt tartani, belenevelni a fiatalokba az éppen aktuális eszközökkel. A hagyomány mindenkinek szól, nem csak egy rétegnek, tehát a kor legpopulárisabb adatközlõjét is megragadják, hogy az említett célt elérjék. Nézzétek csak az animéket, egy szamuráj mennyire vonzó tud lenni egy fiatalnak. Most képzelj el két pusztai betyárról, meg egy menyecskérõl szóló rajzfilmet Magyarországon, ami az öltözködést, történelmet stb. hivatott volna népszerûsíteni. Egy kimonós nõtõl általában eláll a japán férfiak lélegzete, mígy egy viganós asszonyka már nem annyira vonzó nálunk.
Más példa: minap láttam egy parádét, amit a brit gárdák mutattak be a királynõnek. Ügye ennek ereeti funkciója a hadsereg erejének prezentálása lette volna, akárcsak a rakéták, katyúsák, meg a Vörös Hadsereg felvonulása a Moszkvában. Ennek ellenére az angolok nem léptek tovább, az akkori katonai díszöltözékben masíroznak körbe-körbe s bennem csak mosolyt fakasztanak. Miért nem igazítjaák ezt a kor igényeihez?
Tehát a kérdés az, hogy a japánok úgymond dinamikus hagyományszemlélete helyes-e az európai statikussal szemben, illetve, hogy szabad-e és ha szabad, milyen úton módon meglépni ezt ebben a kultúrközegben.
Remélem, nem írtam nagy hülyeségeket... :rolleyes:

katz

Quote from: ManuNem tudom, hogy ide illik-e, de ez tûnt a legközelebbi topicnak.
Végre megint vmi téma  :hopp:
Quote from: ManuMostanában vetõdött fel bennem a kérdés egyes népek hagyományainak megújításáról...
Egy nép hagyományai segítik megõrizni/fejlõdni az adott nép nemzeti tudatát, ami a mai, globalizálódó világban kezd elmosódni/eltûnni.
Ha megujitod azt, akkor fogyaszthatóbbá teszed az átlag emberek számára, de ugyanakkor az veszit is jelntésébõl. Az õsi hagyomány is globaizálódik (ld.: egyes szamurájtörténetek animében) és ilyen formában csak lassítja, az adott nép beleolvadását a jellegtelen globális embermasszába.
Quote from: ManuMost képzelj el két pusztai betyárról, meg egy menyecskérõl szóló rajzfilmet Magyarországon, ami az öltözködést, történelmet stb. hivatott volna népszerûsíteni.
Mint a magyar népmesék, Tenkes kapitánya és tsi? A magyar történelem is kínál kellõ anyagot, amit fel lehet dolgozni, de nálunk vmiért csak a valóságsókat és barátokköztet erõltetik, butítva igy a népet. A média kineveli az átlagemberbõl a nemzeti öntudatot. Ha ki mered mondani: "Magyar vagyok!", rögtön lenáciznak. Erre nevel a média, meg arra, h csöndben lapitssál, ne legyen véleményed, és még véletlenül se merj visszaütni!
Quote from: ManuEgy kimonós nõtõl általában eláll a japán férfiak lélegzete, mígy egy viganós asszonyka már nem annyira vonzó nálunk.
Más jelnetéstudatot hordoz a kettõ, ezért más a reakció is rájuk.
Quote from: ManuMás példa: minap láttam egy parádét, amit a brit gárdák mutattak be a királynõnek. Ügye ennek eredeti funkciója a hadsereg erejének prezentálása lette volna, akárcsak a rakéták, katyúsák, meg a Vörös Hadsereg felvonulása a Moszkvában. Ennek ellenére az angolok nem léptek tovább, az akkori katonai díszöltözékben masíroznak körbe-körbe s bennem csak mosolyt fakasztanak. Miért nem igazítjaák ezt a kor igényeihez?
Azért mert ez csak benned fakaszt mosolyt, de az angolokban nem! Számukra ez egyenértékû a dicsõ, hatalmas angol birodalommal ,amire szívesen emlékeznek vissza. Õk, ellentétben velünk, büszkék a múltjukra, és nem akarják megváltoztatni azt.
Quote from: ManuTehát a kérdés az, hogy a japánok úgymond dinamikus hagyományszemlélete helyes-e az európai statikussal szemben, illetve, hogy szabad-e és ha szabad, milyen úton módon meglépni ezt ebben a kultúrközegben.
Majd az idõ eldönti, megérte-e? Szvsz a japik túllöttek a célon, a hagyományaik "modernizálásával".
Quote from: ManuRemélem, nem írtam nagy hülyeségeket... :rolleyes:
Nem. Érdekesnek hangzik a téma.

Manu

Quote from: katzEgy nép hagyományai segítik megõrizni/fejlõdni az adott nép nemzeti tudatát...

Tehát mégis fejlõdni kell a nemzeti tudatnak. Egy megkövült hagyomány miben segít ebben? Nem csak konzerválja a fennáló állapotot? Emellett szerintem a hagyománynak tanító szerepe is van. Az, példának okáért, hogy a te nemzetedhez tartozó egyének hogyan viszonyuljanak a világ dolgihoz, hogyan cselekdjenek bizonyos helyzetekben ennek a  csoportnak tagjai. De mi van, ha ezek a tanítások már nem alkalmazhatók a megváltotzott környezetre. Ha újítasz, "frissítheted" a hagyományt.

Quote from: katzHa megujitod azt, akkor fogyaszthatóbbá teszed az átlag emberek számára, de ugyanakkor az veszit is jelntésébõl...

A hagyomány szvsz nem csak egy szellemi elitnek kéne, hogy szóljon. Az összetartozás érzetét, a büszkeséget kéne, hogy kifejlessze az emberben, ezért az adott társadalom minden tagjának el kéne sajátítania. Ha divatossá teszed, úgy, hogy aktuális divatelemeket csepegetetsz bele, nem biztos, hogy a feloldódást eredményezné. Illetve nálunk inkább lehet pont a másik oldalról kellene közelíteni, egy aktuális divatos témához kötni egy-egy hagyományelemet, s ha már ráharaptak az emberek, akkor szépen lassan egyre többet csepegtetni.
Ez megint nagyon elmélet, ezért egy konkrét példa:
Fél füllel figyelemmel követtem ennek a Mortimernek az esetét. Említeést tett valami társaságról, aminek tagja, s hogy a Fekete Sereg hagyományit követik. Ez csak analógia, tudom van sok ilyen-olyan áltudományos maja-madzsa-magyar szekta (aminek tagja kersztes rendbe tömörülnek, de sámánok egyébként :3x3: ). Arra akarok itt rámutatni, hogy a mai ifjúságnak esetleg a Fekete Sereg inkább divatos motívum, mint a huszár, vagy a betyár. Ezt hozzá lehetne kötni esetleg egy TV mûsorhoz, persze csak kis adagokban.

Quote from: katzAzért mert ez csak benned fakaszt mosolyt, de az angolokban nem! Számukra ez egyenértékû a dicsõ, hatalmas angol birodalommal ,amire szívesen emlékeznek vissza. Õk, ellentétben velünk, büszkék a múltjukra, és nem akarják megváltoztatni azt.

Nem tudom elképzelni, ahogy a igazi, tõsgyökökeres, angol punk lelkesedik ezekért a parádékért. Ez persze csak sarkított példa.
Ezek az elsõ gondolataim, de gondolatébresztõ, amit a japókról mondtál, meg errõl a felhígulásról.

Ramiz

Elõször is Manu: köszönjük a király felvetést! :cool:

Quote from: katzAz õsi hagyomány is globaizálódik (ld.: egyes szamurájtörténetek animében) és ilyen formában csak lassítja, az adott nép beleolvadását a jellegtelen globális embermasszába.
Azért nem eszik olyan forrón a kását. Mélyen be vannak rögzülve egyes ilyen dolgok, ha nem is érezzük.

Quote from: katzA média kineveli az átlagemberbõl a nemzeti öntudatot. Ha ki mered mondani: "Magyar vagyok!", rögtön lenáciznak. Erre nevel a média, meg arra, h csöndben lapitssál, ne legyen véleményed, és még véletlenül se merj visszaütni!
A nácizást én is utálom (Tomcat-es póló ;) ), de a médiáról alkotott véleményeddel mélységesen nincs szerencsém egyetérteni. A média mindig kiszolgálja a tömegízlést, a tömegek igényét. Magyarországon egy csomó régi magyar hagyományra ma nincs igénye a tömegeknek! Jó, igaz, hogy Amerikából ömlik ránk a "kultúra", de ha akarnánk, ápolhatnánk a hagyományainkat, mint sok más nép, de nem tesszük! Nekem arról, hogy "magyarság", mindig az jut eszembe (épp tavaly nyáron beszélgettünk errõl egy éjszakát a nemzetközi táborban Németországban), hogy "nemtörõdömség", "igénytelenség", és a leginkább: "széthúzás". És mindig ezt érzem, akár egy Mikszáth-regényt olvasok, akár a régi magyar történelmet tanulom, akár bekapcsolok egy politikai vitamûsort.

Fenrir

Quote from: katzMint a magyar népmesék, Tenkes kapitánya és tsi? A magyar történelem is kínál kellõ anyagot, amit fel lehet dolgozni, de nálunk vmiért csak a valóságsókat és barátokköztet erõltetik, butítva igy a népet. A média kineveli az átlagemberbõl a nemzeti öntudatot. Ha ki mered mondani: "Magyar vagyok!", rögtön lenáciznak. Erre nevel a média, meg arra, h csöndben lapitssál, ne legyen véleményed, és még véletlenül se merj visszaütni!

Én nem hinném hogy annyira elveszítenénk a hagyományainkat. Rengeteg népi tánccsoport van országszerte, városonként legalább egy (nálunk kettõ is). Más kérdés hogy ezek inkább külföldön lépnek fel, mert ott többeket érdekel a magyar hagyomány. De ott van a majális, a májusfa, középkori fõzõversenyek, a Hortobágy, vagy Hollókõ. Nem kell messzire menni, ha hagyományõrzõket keresel, mindenhol ott vannak. Csak nincsenek sokan...

A lenácizással kapcsolatban sajna igazad van. A kissebbség erõsen nyomul...
Furcsa véletlen, hogy május elsején itt Salgótarjánban a fõtéren fényes nappal egy horda nemzetiségi félholtra vert egy magyart. Azóta sem tudom hogy túlélte-e, mert ismerõsöktõl ellentmondó híreket hallok, a médiában pedig még véletlenûl sem említették meg, mert túlságosan el voltak foglalva azzal hogy leszúrtak egy romát. Nem igazán hiszem hogy ebbe a topicba tartozna ez a vélemény, nem a gyûlöletet akarom szítani, csak nyomta a begyem, gondoltam elmondom.

roderick

Azért a különbözõ nemzetek hagyományhoz való hozzáállását nem kéne ennyire dirketen összehasonlítgatni, mert azért valljuk be nálunk jó 50-év szocializmusa eléggé alaposan összekuszálta a fejeket is, így eléggé eltünt sokminden ami "magyar" volt. Kicsit agymosottak lettünk, habár sokadszorra a történelem folyamán. Ezzel szemben az angolok, persze hogy ragaszkodnak a katonai parádéikhoz, mert ez még emlékezteti öket arra, hogy valaha nagyok voltak és még mostse utolsók... azért egy világbirodalom szokásaira méltán büszkék, föleg ha nem is olyan régen volt... mi is milyen boldogan gondolunk vissza a magyar "kalandozásokra" (még az elnevezés is aranyos... kis kalandocskák), pedig abból állt, hogy végigfosztogattuk és mészároltuk a kontinenst. Meg azért könyebb az angoloknak, mert 1066-óta náluk senki sem hódított ám.
Japánoknál is azért a II. vh után kicsit kibillent a dolog, azért a "japán csoda" az nem csupán valami gazdasági jelenség, hanem az egész társadalmat átformáló dolog volt, aztán még arról ne is beszéljünk, hogy azért nem a nemzeti tudatot erösíti, ha valakire atomot dobnak, de igazából azért nemtok annyit a dologról, mint az elsö kettö példáról.

Na csak valami ilyesmit akartam, hogy lássátok azért okai vannak, hogy ki hogyan viszonyul a saját kultúrájához, mert szerintem mégha lennének anyagi keretei is egy "A Fekete Sereg" címü tévés sorozathoz, akkor se biztos hogy tuti sikert aratna, mert azért eléggé cinikus nemzetté váltunk mi... de a föbb probléma, hogy nem is adna senki pénzt ilyenre vagyha mégis, akkor se igazán a csúcsminöségre törekednének, merthát izé... azért hallottunk már olyanról hogy nem pont oda megy a pénz ahova szánják, meg nem azt bízzák meg a feladattal aki a legmegfelelöbb...
All human relationships are built upon interests.
But relations built on interests have their own aesthetics.

Feldin

Quote from: FenrirÉn nem hinném hogy annyira elveszítenénk a hagyományainkat. Rengeteg népi tánccsoport van országszerte, városonként legalább egy (nálunk kettõ is). Más kérdés hogy ezek inkább külföldön lépnek fel, mert ott többeket érdekel a magyar hagyomány. De ott van a majális, a májusfa, középkori fõzõversenyek, a Hortobágy, vagy Hollókõ. Nem kell messzire menni, ha hagyományõrzõket keresel, mindenhol ott vannak. Csak nincsenek sokan...

A lenácizással kapcsolatban sajna igazad van. A kissebbség erõsen nyomul...
Furcsa véletlen, hogy május elsején itt Salgótarjánban a fõtéren fényes nappal egy horda nemzetiségi félholtra vert egy magyart. Azóta sem tudom hogy túlélte-e, mert ismerõsöktõl ellentmondó híreket hallok, a médiában pedig még véletlenûl sem említették meg, mert túlságosan el voltak foglalva azzal hogy leszúrtak egy romát. Nem igazán hiszem hogy ebbe a topicba tartozna ez a vélemény, nem a gyûlöletet akarom szítani, csak nyomta a begyem, gondoltam elmondom.
totál igazad van.
árviz, földrengés hurrikán stb. elviszi a magyar munkásember házát kap zsebpénzt a romáknak meg építenek hogy szegényeknek legyen hol lakniuk.
tuti annyit összehoznak egy hónapra segélyekbõl ami másnak 1 havi fizuja és gürcöl érte keményen..........
http://myanimelist.net/animelist/Feldin

topok:
anime film: Ghibli összes, Akira, Perfect Blue, Grave of the firefly
anime sorozat: Azumanga Daioh, School Rumble, Kare Kano, FLCL, Excel Saga, Kino no Tabi, Haibane
manga: I''s

katz

Quote from: RamizA média mindig kiszolgálja a tömegízlést, a tömegek igényét.  
A média, a tömegmédia (elsõsorban TV) nem csak kiszolgálja a tömegízlést, hanem befolyásolja is azt. Gondolj csak bele: megverenek egy magyart egy horda cigány, v megverenk egy romát magyarok. Melyiknek van hírértéke?
Quote from: RamizMagyarországon egy csomó régi magyar hagyományra ma nincs igénye a tömegeknek!
Az igénytelen szemét helyett nyugodtan mehetne Tenkes kapitánya is, meg hasonlók. Lenne rá közönség, csak éppen nem a legtöbbet költõ réteg, azok akik miatt reklámoznak. Az átlag ember akinek a reklám szól, ostoba és befolyásolható. Ha vmi olyan mûsor lenne, ami egy kicsit is elgondolkodtat, vagy nevelni próbál, vagy csak megpróbál gondolkosára ösztökélni, az már kevesebb reklámbevételt hoz, inkább Gyõzike só, mondják a TV-sek.
Quote from: RamizJó, igaz, hogy Amerikából ömlik ránk a "kultúra", de ha akarnánk, ápolhatnánk a hagyományainkat, mint sok más nép, de nem tesszük! Nekem arról, hogy "magyarság", mindig az jut eszembe (épp tavaly nyáron beszélgettünk errõl egy éjszakát a nemzetközi táborban Németországban), hogy "nemtörõdömség", "igénytelenség", és a leginkább: "széthúzás". És mindig ezt érzem, akár egy Mikszáth-regényt olvasok, akár a régi magyar történelmet tanulom, akár bekapcsolok egy politikai vitamûsort.
Ismerõs. Vhogy annyira jellemzõ a magyarokra a nemzeti pesszimizmus.
Quote from: FenrirÉn nem hinném hogy annyira elveszítenénk a hagyományainkat... Csak nincsenek sokan...
Épp ez az. A média nem foglalkozik vele. Ugy vannak vele, h amit õk nem mutatnak be a népnek az nincsen. Még beszélni is tilos róla! Nem kell nekünk nemzeti öntudat, legyünk szolgák!
Quote from: ManuNem tudom elképzelni, ahogy a igazi, tõsgyökökeres, angol punk lelkesedik ezekért a parádékért. Ez persze csak sarkított példa.
Nem is egy ilyen punknak szól ez, és õk ugyancsak egy kicsiny rétegét adják a társadalomnak.
Quote from: ManuA hagyomány szvsz nem csak egy szellemi elitnek kéne, hogy szóljon. Az összetartozás érzetét, a büszkeséget kéne, hogy kifejlessze az emberben, ezért az adott társadalom minden tagjának el kéne sajátítania. Ha divatossá teszed, úgy, hogy aktuális divatelemeket csepegetetsz bele, nem biztos, hogy a feloldódást eredményezné. Illetve nálunk inkább lehet pont a másik oldalról kellene közelíteni, egy aktuális divatos témához kötni egy-egy hagyományelemet, s ha már ráharaptak az emberek, akkor szépen lassan egyre többet csepegtetni.
Az ötlet jó, de ugyancsak kérdéses mennyire válna be. Az a legnagyobb gáz, h a jelenlegi politikai elit még azt is el akarja feledtetni velünk, h magyarok vagyunk. Kíváncsi vagyok mikor tiltják be a szót: "magyar" és nevezik át az országot: Abszurdisztán Banánköztársaságra.

Ramiz

Quote from: katzAz igénytelen szemét helyett nyugodtan mehetne Tenkes kapitánya is, meg hasonlók. Lenne rá közönség, csak éppen nem a legtöbbet költõ réteg, azok akik miatt reklámoznak.
Szerintem is mehetne! De közönség alig lenne rá.

syeren

Én is hiányolom a régi jó (akár fekete-fehér) filmeket! Szerintem lenne rá közönség.
+megfelelõ reklámmal szinte bármi eladható (barátom közgnak tanul..) :)
Én nem nézek már tv-t, nincs benne szinte semmi értelmes, számomra érdekes mûsor. Max. Hallmark, Discovey, NatGeoC, Spektrum és táraik... Ha meg visszamondanánk a közepes csomagra (olcsóbb) pont ezek ugranának! :(
Lehet, ogy nem is lesz tv-m a késõbbiekben, a netet sokkal többre tartom!

katz

Quote from: syerenLehet, hogy nem is lesz tv-m a késõbbiekben, a netet sokkal többre tartom!
Nekem nincs TV-m. Elegem lett a szemét mûsorokból, meg a hírek ferdítésébõl, meg abból, h teljességgel haszontalan dolgokat ad. inkább netezek. Sokkal elõbb, és nagysegrendekkel több hasznos információt a találok az érdekõdési körömbe esõ témkban.

Fenrir

A média feladata elvileg az OBJEKTÍV hírközlés lenne. Más kérdés hogy ennek híre-hamva sincs. Szép dolog a szólásszabadság, de nagyon veszélyes is. Az ember lehet egyénileg akármilyen okos, nagy tömegban lezüllik a szarvasmarha szintjére, amit csak terelgetni kell. (Pl:Hitler szónoklatai, Marcus Antonius gyászbeszéde Caesar holtteste felett...)
A Baró világ és a Big Br*ner csak azért volt sikeres mert az ember legalantasabb ösztöneihez szólt. (Kukkolás). Mellesleg középiskolában én voltam az egyetlen aki komolyan mondhatta hogy nem nézi. Furcsa módon mindenki mélyen szégyellte hogy rákattant, de ha megkérdeztem miért csak azt mondták hogy nincs más a tvben!! Olvasni már senki sem szokott? Az már nem "menõ"?
Nagyüzemi szinten megy a magyarbutítás...
Szabályozni kellene a médiát, persze más kérdés hogy kinek és hogyan.

Ja és a nemzetiségi afférról amit említettem:a magyar meghalt, a roma bandavezér vígan sétálgat az utcán.
Mi okom lenne hinni a demokráciában?

katz

Quote from: FenrirOlvasni már senki sem szokott? Az már nem "menõ"?
Még a végén kiderül, h szándékosan tartják magasan a könyvek árát. Központosított népbutítás!
Quote from: FenrirNagyüzemi szinten megy a magyarbutítás...
Szabályozni kellene a médiát, persze más kérdés hogy kinek és hogyan.
Szabályozva van az ORTT és a bíróságok által. Ennél komolyabb szabályozásra meg rögtön elkezdenének nyafogni, h cenzúra, cenzura! A politikának nem érdeke szabályozni a médiát. Gyakorlatilag teljesen a kezében tartja az egészet. A királyi TV mindig az aktuális hatalomat szolgálja ki, az RTL meg a baloldalt. Mindegyik médium a népbutítás legjobb eszköze és az ostoba embert könnyebb irányítani!

Fenrir

Quote from: katzSzabályozva van az ORTT és a bíróságok által. Ennél komolyabb szabályozásra meg rögtön elkezdenének nyafogni, h cenzúra, cenzura! A politikának nem érdeke szabályozni a médiát. Gyakorlatilag teljesen a kezében tartja az egészet. A királyi TV mindig az aktuális hatalomat szolgálja ki, az RTL meg a baloldalt. Mindegyik médium a népbutítás legjobb eszköze és az ostoba embert könnyebb irányítani!

Baromi könnyû elbutulni ha valaki egy vibráló képernyõt bámul napestig.
Különösen ha az illetõ még fiatal, fogékony és a szülei leültetik a varázsdoboz elé mert az egyszerûbb mint foglalkozni és beszélni vele. És ha csak ömlik a baromság a varázsdobozból csoda ha butul a magyar?

Djinn

Quote from: katzMég a végén kiderül, h szándékosan tartják magasan a könyvek árát. Központosított népbutítás!
Ezen már én is gondolkodtam :(
"If you want the rainbow, you gotta put up with the rain"

Miura

Quote from: FenrirBaromi könnyû elbutulni ha valaki egy vibráló képernyõt bámul napestig.
Különösen ha az illetõ még fiatal, fogékony és a szülei leültetik a varázsdoboz elé mert az egyszerûbb mint foglalkozni és beszélni vele. És ha csak ömlik a baromság a varázsdobozból csoda ha butul a magyar?

hmm nem a tv-vel van önmagában baj..mert voltak igen jó adások anno(repeta..ha még emlékszik rá valaki)..az a baj,hogy ilyen adások már nincsenek..vagy elvétve vannak..
a másik..a népbutítása már az iskolában elkezdõdik..mert nincs alkalmassági vizsga a tanárok felvételénél..nekem nem egy olyan tanárom volt..aki óráról órára készült..betéve tudta a könyvet,de ha belekérdeztünk,valami régebbi anyagba,azt már nem tudta(és égett..)
vagy már az oviban?hallottam egy ovodáról,ahol ebéd után leültetik a gyerekeket a video elé,ahelyett hogy kivinnék õket a szabadba játszani...
"A szeretet hiányát az ember soha nem pótolhatja; ám a szeretet minden mást pótol."
(P. Matteo)

Fenrir

Quote from: Miurahmm nem a tv-vel van önmagában baj..mert voltak igen jó adások anno(repeta..ha még emlékszik rá valaki)..az a baj,hogy ilyen adások már nincsenek..vagy elvétve vannak..
a másik..a népbutítása már az iskolában elkezdõdik..mert nincs alkalmassági vizsga a tanárok felvételénél..nekem nem egy olyan tanárom volt..aki óráról órára készült..betéve tudta a könyvet,de ha belekérdeztünk,valami régebbi anyagba,azt már nem tudta(és égett..)
vagy már az oviban?hallottam egy ovodáról,ahol ebéd után leültetik a gyerekeket a video elé,ahelyett hogy kivinnék õket a szabadba játszani...

Igazságot szólsz.
Nekem is volt sokféle tanárom. Általánosban a fizikatanárom bezárt minket a szertárba ha beszéltünk órán és elõfordult hogy részegen jött be. Épphogy kettes voltam. Középikolában, köv. szeptembertõl 109-115%os dolikat írtam. Pedig nehezebb volt az anyag...

Fenrir

Quote from: ShiroiValóban tapasztalható a javulás, ha megfosztja magát az ember ettõl a fajta "élménytõl". Kevesebb baromság jut az eszébe, ráadásul több ideje marad minden másra, ami sokkal fontosabb.
Én már csak a Vészhelyzetet nézem (néztem... :( ), illetve a Barátok Közt-öt, de azt sem azért, mert jó. Jókat szoktunk röhögni rajta, és beszélgetünk az emberek sötétségérõl. Arra jó a sorozat, hogy sokan rájöjjenek, hogy hogyan NEM szabad viselkedni.

:rolleyes:

katz

Szerintem erre gondolt
Quote from: Shiroiilletve a Barátok Közt-öt, de azt sem azért, mert jó. Jókat szoktunk röhögni rajta, és beszélgetünk az emberek sötétségérõl.
Hogyne... Szal nem a nagymellû csaj dudáit bámulod folyamatosan :D

Fenrir

Ha annyi forintom volna ahányszor ezt hallottam...
Mea culpa, én is néztem a Barátok köztöt régen, de én azért mert tetszett...nagyon régen.
Vannak jó csatornák, pl Viasat explorer, NatGeo, Animal Planet, amit érdemes nézni. Nem lenne olyan rossz a tv, ha kicsit igényesebb volna a magyar, és megválogatná mit bámul.
...ja és a Gyõzike show-n is lehet röhögni...kínomban. Salgótarjáni vagyok ugyanis.