Help Topic Hardver/Szoftver

Started by Nakahara, 2002-11-13, 20:06:43

Previous topic - Next topic

Darkstar

Quote from: Kuroi Tenshi on 2011-01-12, 22:04:10
nézd, úgy tűnik kezd haladni a korral, valószínűsítem,
hogy utóbbi időben adatátvitel-korlát nélküli kábeles netet
is bekötötték neki, mivel egy ideje a postjainak fele csak
egy kép szöveg nélkül  :__devil:
Vagy mégsem. :D
Quote from: Member on 2011-01-12, 21:50:29
Ha meglesz a sajátom, nyugi, szintet lépek. :haha: Csak olyan kényelmes halogatni. :D
小野寺梓のラブリーすきぴちゃん

TurboK

Quote from: Selmo on 2011-01-12, 21:40:36
Ez az opcó csak Vistától lépett érvénybe. XP alatt mindenhez van jogod rendszergazdaként.
Elvileg van egy beépített Rendszergazda fiók, ami csak csökkentett módban látható, onnan se tudsz módosítani? Ez esetben javasolnék valami ad-aware vagy hasonlót ráuszítani a gépre.

Ott van az XP alatt is.

Quote from: NLZ on 2011-01-12, 22:03:39
Sima módon is behozható az, csak a bejelentkezési módot át kell váltani hagyományosra, és simán beírni a Rendszergazdát névnek.

Legutóbb amikor XP-s gépet szereltem, még erre se volt szükség.

Jó lovag, velünk tartasz-e Camelotba a kerekasztal lovagjai közé?

http://www.saunalahti.fi/cse/foobar2000.php target=_blank>http://web.axelero.hu/fka2636/dwnld_fb2k.png>

NLZ

Quote from: TurboK on 2011-01-12, 23:50:06
Quote from: NLZ on 2011-01-12, 22:03:39
Sima módon is behozható az, csak a bejelentkezési módot át kell váltani hagyományosra, és simán beírni a Rendszergazdát névnek.
Legutóbb amikor XP-s gépet szereltem, még erre se volt szükség.
Változó. Amikor telepítés végén feldobja, hogy most azonnal adj egy user nevet, akkor nem ajánlja fel azonnal, csak ha már így vagy úgy egyszer beléptél vele. De van, hogy nem ajánlja fel a júzernév választást, olyankor automatikusan Rendszergazda fiókkal lépsz be, míg nem csinálsz másikat. Szal kérdés, hogy itt hogy van. De lényegtelen, mert ez nem megoldás, lehet tényleg vírus lesz.
[reserved]

Kvikveg

2TB-s ext HD-t a Photoshop telinek jelez es nem menti ra a kepet. Pedig van hely rajta.
Nem bir ekkorat kezelni vagy mi?!
WARNING: module "coffee.exe" did not run correctly. Brain running in limited mode.
Do not meddle in the affairs of dragons for you are crunchy and taste good with ketchup.

Cobra

Milyen oprendszer, milyen filerendszer a merevlemezen, stb?
Hide and fear, Cobra Commander is here !

White SeeD

Erm, a win7-ben van beépített másolásvédelem?
Tökeredeti psx-es FF6-ot akartam lemásolni hdd-re erre nem hajlandó másolni, olvasási hibára fogva. (karcmentes lemez, 1szer használtam anno xp-n mig lemásoltam a tartalmát hdd-re)
ehhez képest az emuval simán elindult és az olvashatatlan videókat röhögve lejátssza ::)
:wtf: van?
Eredeti windóz 7 aktiválások száma: 6

NLZ

[reserved]

TurboK

Quote from: White SeeD on 2011-01-22, 13:24:59
Erm, a win7-ben van beépített másolásvédelem?
Tökeredeti psx-es FF6-ot akartam lemásolni hdd-re erre nem hajlandó másolni, olvasási hibára fogva. (karcmentes lemez, 1szer használtam anno xp-n mig lemásoltam a tartalmát hdd-re)
ehhez képest az emuval simán elindult és az olvashatatlan videókat röhögve lejátssza ::)
:wtf: van?
Lehet hogy másik meghajtóval estél neki, ami kezelte a psx lemezeket rendesen. Vagy másik programot használsz. Van olyan fajta másolásvédelem ami direkt tesz hibás szektort a lemezre, ami ha nincs a helyén (vagy ki lett javítva), akkor nem megy a játék.
Nem tudom hogy a Playstation konkrétan milyen védelmet használja, de:
1. oprendszernek köze hozzá nincs (nem úgy van beleépítve a "másolásvédelem" mint ahogy te elképzeled)
2. gyorsabban le tudod tölteni a lemezt a netről minthogy berippeld
3. ha csak játszani akarsz, és a létrehozott képfájl megy rendesen, akkor nem mindegy mit ír ki?

http://www.saunalahti.fi/cse/foobar2000.php target=_blank>http://web.axelero.hu/fka2636/dwnld_fb2k.png>

Cloud

VPU recover miért nem akar nálam működni win 7 alatt? Tudom alapból xp-re találták ki a dolgot, win 7-ben elvileg beépítve van hogy visszaáll alapra a vga ha valamilyen probléma történik, de nem működik nálam. Kicsit megpöcköltem a vga-m órajeleit, de egy idő után totál szétfagyott a rendszer.

NLZ

Ha van egy vinyó, ami tele van bad sectorral, de le kéne menteni róla, amit lehet, akkor mi a megoldás? Szal vannak rajta többek között filmek, amiknek a közepére beesik egy bad sector, így windows másolás közben kiakad, holott mondjuk csak pár mega lenne hibás, amit torrenttel könnyen lehetne javítani. Szal valami olyasmi módszer kéne, ami nem csinálja össze magát olvasási hibánál, hanem lazán átugorja.
Először magát a partíciót sem akarta látni, de aztán felfedeztem a PartedMagicon lévő TestDisk nevű csodát. A végén lehet felrakok egy linuxot. :D
[reserved]

Kuroi Tenshi

sztem valami ghostoló vagy 1:1 disk-copy program.
easeus-t régen használtam, de talán van benne ilyesmi
is -- ingyenesek közül. Aztán persze vannak a fizetősök
is.

Fazék

clonezilla? csak annyi, hogy nagyobb, vagy pont ugyanakkora egybefüggő terület kell neki, mint a vinyó mérete ugyebár a klónozáshoz.

tippre van benne olyan paraméter, amivel rá lehet venni, hogy ne törődjön a hibás szektorokkal

szóval az, amit K_T mondott

TurboK

Futtasd le a chkdsket és utána másolj.

kikuchiyo

Az az, tekerje csak minél többet a lemezt, hátha kinyiffan, még mielőtt bármit le tudna menteni róla.
Failure is the default option

TurboK

Hát gondolom lemezhibánál alapból az az első hogy mentesz mindent amit lehet, és csak utána piszkálódsz a hibás adatok helyreállításával.

Egyébként ha chkdsk tekerése miatt kinyiffan a lemez, akkor ott a bad sector a legkisebb probléma.

Moha

Quote from: Fazék on 2011-01-25, 21:19:52
clonezilla? csak annyi, hogy nagyobb, vagy pont ugyanakkora egybefüggő terület kell neki, mint a vinyó mérete ugyebár a klónozáshoz.

tippre van benne olyan paraméter, amivel rá lehet venni, hogy ne törődjön a hibás szektorokkal
Ebbe pont nemrég futottam bele. Volt egy 40GB-os bad sector-os hdd, azt akartam átmenteni egy 160-asra, de CloneZilla sajnos sehogy nem akarta, folyton leakadt a hibánál és ugyanazt a sectort próbálta újra és újra másolni. Végül Ghost átmásolta, kihagyva a hibákat és a rendszer is működött róla.
Hup-on pedig éppen tegnap írta egy srác, hogy ő sem tudta rávenni CloneZilla-t a bad sectoros hdd átmásolására.

Fazék

Quote from: Moha on 2011-01-26, 17:16:18
Quote from: Fazék on 2011-01-25, 21:19:52

Ebbe pont nemrég futottam bele. Volt egy 40GB-os bad sector-os hdd, azt akartam átmenteni egy 160-asra, de CloneZilla sajnos sehogy nem akarta, folyton leakadt a hibánál és ugyanazt a sectort próbálta újra és újra másolni. Végül Ghost átmásolta, kihagyva a hibákat és a rendszer is működött róla.
Hup-on pedig éppen tegnap írta egy srác, hogy ő sem tudta rávenni CloneZilla-t a bad sectoros hdd átmásolására.
pedig elméletileg expert módban van -rescue paraméter (ill. ddrescue paramétert javasolnak inkább), amivel működik a klónozás bad sectoros hdd esetén is:
http://sourceforge.net/projects/clonezilla/forums/forum/663168/topic/3536957

Fazék

ezt most nem teljesen értem

HDsentinel ezt mondja a netbook vinyóra:

QuoteA lemez önteszt során talált 8025 hibás szektort.
A szektorok javításának számából ítélve a lemez állapota több lépcsőben romlott.
A lemez felületén található 2263 gyenge szektor, mely(ek) későbbi használat során áthelyezésre kerülhet(nek).
Ezen a ponton a merevlemez garanciális cseréje még nem lehetséges, csak ha a kondíció tovább csökken.
Ajánlatos a merevlemez naplójának bizonyos időközönkénti figyelése. A program itt tárolja az esetlegesen előforduló újabb problémákat.

Javasolt az adatok azonnali mentése az adatvesztés elkerülése érdekében.
jóóóóval kevesebb hibás szektorú, még működő WD My Passport 320-as vinyónál semmi ilyet nem írt ki, visszavittem szervízbe és bármi problémázás nélkül már meg is rendelték nekem a csere winchester-t beszámítással.

kérdés: sztetek hdsentinel javaslata ellenére azért visszavigyem garanciális cserére?

csak azért ódzkodok, mert tudom, hogy sok helyen olyan a szervíz, hogy ha nem jogos a garanciális csere kérelem, akkor felszámolnak bevizsgálási díjat....
illetve ugye ezen van az eredeti oprendszer, minden hülyeség, ráadásul 160-as vinyó, így ha csinálok is clonezilla mentést róla, a helyére kerülő vinyóra nem tudnám visszarakni, mert akkor már ssd-re cseréltetném ki, de az csak 64gb-os lenne...
vagy ezt a dell szervíz lenne köteles megoldani, hogy mindent átmentenek az új vinyóra, vagy legalábbis olyan állapotú vinyót adnak, amit újonnani dell géphez járna félig előtelepített win7 starter-rel?

TurboK

Windows 7-ben van olyan, hogy VHD mentést csinál egy lemezről, azt elméletben vissza lehet tenni kisebb lemezre is. (win7 telepítőnél visszaállitás menüpont alatt valahol)

De nem tudom hogy bad sectorokkal hogy boldogul.

Kuroi Tenshi

Quote from: Fazék on 2011-01-27, 10:47:50

sztem ilyen soknál már cserélik. Vagy legfeljebb kérdezz rá
előtte, azért talán még nem jár bevizsgálási díj :D

Atomos netbookba SSD-t? Ez kicsit olyan, mint a vicc, hogy
hogyan lehet Trabant eladási árát megduplázni? Ha előtte
tankolsz  :angyali: bocs.

Fazék

Quote from: Kuroi Tenshi on 2011-01-27, 21:43:20
Quote from: Fazék on 2011-01-27, 10:47:50

sztem ilyen soknál már cserélik. Vagy legfeljebb kérdezz rá
előtte, azért talán még nem jár bevizsgálási díj :D

Atomos netbookba SSD-t? Ez kicsit olyan, mint a vicc, hogy
hogyan lehet Trabant eladási árát megduplázni? Ha előtte
tankolsz  :angyali: bocs.
értem én, jogos a hülyézés, de a benne lévő hdd mocskosul melegszik (teljesen passzív hűtésű a gép ugyebár), illetve marhára lassú is. másik hülyeségem, hogy tudtam előre, hogy nem lehet benne a memóriát bővíteni, de azt hittem win7 starter-rel szimpla használatra elég lesz az 1GB ram, de tévedtem, sok swappolás viszont ssd vinyónak nem tenne túl sok jót hosszútávon.

persze a legboldogabb akkor lennék, ha letesztelhetném előre, hogy ssd vinyóval mennyit gyorsul a gép általános használat során, és ha csak minimálisat, akkor maradnék a sima hdd-nél. de jelenleg ha cserélni kell a vinyót, akkor vszleg kérhetem, hogy inkább számítsák be az újonnani árát, 8-10k körül lehet, és ha tényleg észrevehetően tudna gyorsulni ssd-nek hála, akkor azért hajlandó lennék rákölteni egy huszast.

vagy más okból is hülyeség bele ssd? proci nagyon visszafogná? vagy mi egyéb gond van vele?

Kuroi Tenshi

Érezhetően gyorsulna, de az Atom proci akkor is lassú, ez
most Ferrari kaszniba Trabant motor lenne, ha már Trabant
feljött. Atom gyors meghajtóval is gyenge marad.
De sztem egy normál 2.5" 160GB 5400RPM HDD már nem
olyan hűdelassú. Van itt egy 1.8" 80GB 4200RPM HDD-vel
szerelt noti, na az már időnként tényleg durván visszafogja,
de még azt is túl lehet élni normál használatnál (net, doksik,
film, zene).

Minden notiban passzív hűtésű a HDD, max a hőelvezetés
van itt-ott jobban megtervezve. Nagyon sokat járt folya-
matosan, intenzív lemezhasználattal?

Mem hogyhogy nem bővíthető? Egyáltalán nincs benne
slot, hanem csak alaplapra forrasztott? Ilyen még a netik
között is ritka.

Mire lenne használva az a gép? Ha 24/7 letöltésre, akkor
inkább rákötnék egy külső winyót, annyiból még 2.5"
méretben is kapsz TB-ot. Jó dolog az SSD, csak nagyon
drága, és letöltésnél gyorsan kifutnál a kapacitásból.
SSD a programok betöltődésén javítana sokat, de egy
folyamatosan futó gépen, aminél nem kell az újraindulásra
várni vagy a programok is folyamatosan nyitva vannak,
ott már akkora változást nem hoz egy jó HDD-hez képest.
Ha viszont tényleg sokat cipelt, és csak normál haszná-
latban lévő noti, ami viszont sokszor nekiütközhet másoknak,
ott egyértelműen SSD, ütésállósága, gyorsasága miatt.

Fazék

Quote from: Kuroi Tenshi on 2011-01-28, 00:17:06
Érezhetően gyorsulna, de az Atom proci akkor is lassú, ez
most Ferrari kaszniba Trabant motor lenne, ha már Trabant
feljött. Atom gyors meghajtóval is gyenge marad.
De sztem egy normál 2.5" 160GB 5400RPM HDD már nem
olyan hűdelassú. Van itt egy 1.8" 80GB 4200RPM HDD-vel
szerelt noti, na az már időnként tényleg durván visszafogja,
de még azt is túl lehet élni normál használatnál (net, doksik,
film, zene).
az is lehet, hogy csak a hibás szektorok miatt ilyen tetülassú most a gép, legalábbis reménykedek benne, hogy egy sima hdd csere is sokat segít rajta, csak azért előtte próbálom felmérni a lehetőségeimet

Quote from: Kuroi Tenshi on 2011-01-28, 00:17:06Minden notiban passzív hűtésű a HDD, max a hőelvezetés
van itt-ott jobban megtervezve. Nagyon sokat járt folya-
matosan, intenzív lemezhasználattal?
azt vágom, hogy a vinyó passzív hűtésű, de itt konkrétan az egész netbook, egy venti sincs benne, csak a vinyó zümmög halkan magában.
Quote from: Kuroi Tenshi on 2011-01-28, 00:17:06Mem hogyhogy nem bővíthető? Egyáltalán nincs benne
slot, hanem csak alaplapra forrasztott? Ilyen még a netik között is ritka.
sajnos ez viszont ilyen. megnéztem egy-két youtube videót, ahol azért megmutatják, hogy ki lehet azt azért szedni kis hozzáértéssel (apámnak sikerülne vélhetően gond nélkül, talán még nekem is), de az egyértelmű garivesztéssel járna, így meg még van rá 2 év, azt még azért kivárnám a próbával :)

Quote from: Kuroi Tenshi on 2011-01-28, 00:17:06Mire lenne használva az a gép? Ha 24/7 letöltésre, akkor
inkább rákötnék egy külső winyót, annyiból még 2.5"
méretben is kapsz TB-ot. Jó dolog az SSD, csak nagyon
drága, és letöltésnél gyorsan kifutnál a kapacitásból.
SSD a programok betöltődésén javítana sokat, de egy
folyamatosan futó gépen, aminél nem kell az újraindulásra
várni vagy a programok is folyamatosan nyitva vannak,
ott már akkora változást nem hoz egy jó HDD-hez képest.
Ha viszont tényleg sokat cipelt, és csak normál haszná-
latban lévő noti, ami viszont sokszor nekiütközhet másoknak,
ott egyértelműen SSD, ütésállósága, gyorsasága miatt.
jelenleg 24/7 letöltésre van.
de ha elköltöztem (talán ha végre sikerül befejezni a lakást, akkor akár 1 hónap múlva is megtörténhet már), akkor lenyúlom az irodából a(z amúgy magamnak vett) tp-link usb-s router-t, és az magában lesz beüzemelve torrent-ezésre, ezt a netbook-ot meg tényleg cipelném mindenfelé általános használatra, mint levelezés, szövegszerkesztés, egyéb irodai munka, néha filmnézés

szerk: vinyó HDsentinel adatok:
átlaghőmérséklet 34,17 fok
maximális teljes élettartam alatt 47 fok

ez az amit soknak találtam, de javítsatok ki, ha sztetek ez még 100%-osan normális és ne szórakozzak már :)

szerk2: ja és ez a hazug alap samsung adat, ennél vélhetően kicsit nagyobb a tényleges hőmérséklete, csak kalibrációt precíz hőmérő híján nem igazán tudok megvalósítani

kikuchiyo

Nem tudom, hogy letöltőgépbe célszerű-e az SSD. Jó, tudom, hogy a mai SSD-knél már nem igazán kell aggódni az élettartam miatt, mert van wear leveling és amúgy is előbb eladja/cseréli az ember, mint ahogy tönkremenne, de a torrent sok fragmentált írást jelent, ami elvileg nem tesz jót neki.

Egyetértek KT-vel (:zomg:), SSD jelenleg inkább csak kifejezetten utazós gépbe való.

Quote from: Fazék on 2011-01-28, 00:32:09
ezt a netbook-ot meg tényleg cipelném mindenfelé általános használatra, mint levelezés, szövegszerkesztés, egyéb irodai munka, néha filmnézés

És most, hogy el is olvastam, amit írtál: végül is, miért ne...

szerk: vinyó HDsentinel adatok:

ez az amit soknak találtam, de javítsatok ki, ha sztetek ez még 100%-osan normális és ne szórakozzak már :)

A régi Maxtor vinyóim kézzel érinthetetlenül forróak voltak, ehhez képest a 47 fok szerintem elfogadható.

szerk: van itthon egy infravörös rámutatós hőmérőnk, fővesztés terhe mellett kölcsönadhatom.
Failure is the default option

Kuroi Tenshi

Normális, még alulmérő Samunál is, sőt.
HDSentinel asszem 47-50 körül kezd besárgulni, és 52-55
körül jelzi, hogy egy kicsit túl meleg.

az is lehet, hogy csak a hibás szektorok miatt ilyen tetülassú most a gép, legalábbis reménykedek benne, hogy egy sima hdd csere is sokat segít rajta, csak azért előtte próbálom felmérni a lehetőségeimet

nem tartom kizártnak, igaz még nem volt sok hibás
szektoros winyóm (kopp-kopp). Mostani noti-winyók,
még 5400-asok is majd' úgy teljesítenek, mint 3-5
évvel ezelőtti normál asztaliak, és azt is kibírtuk anno.

jelenleg 24/7 letöltésre van.
de ha elköltöztem (talán ha végre sikerül befejezni a lakást, akkor akár 1 hónap múlva is megtörténhet már), akkor lenyúlom az irodából a(z amúgy magamnak vett) tp-link usb-s router-t, és az magában lesz beüzemelve torrent-ezésre, ezt a netbook-ot meg tényleg cipelném mindenfelé általános használatra, mint levelezés, szövegszerkesztés, egyéb irodai munka, néha filmnézés

Letöltésre nem ajánlom (nemrég egy maradék 60GB-os
notiwinyóval raktam össze a minigépem, hogy akkor
megnézem 24/7 letöltésre milyen lesz, addig se a hülye
fejparkoltatós WD Greeneket darálom, és a fogyasztása
is alacsonyabb -- viszont rá kellett jönnöm, hogy a
60GB lófütty, alig szedtem pár dolgot, mégis nagyon
gyorsan betelt a hely... úgyhogy most majd vagy egy
másik notiból örököl 160GB-osat, vagy kap egy új vagy
használt nagyobb winyót. Letöltőgépnek, főleg vissza-
osztás miatt, kell a hely). A kapacitáson túl a folyama-
tos használat sem az igazi, mert a normál asztali os-ek
folyamatosan logolnak, ahhoz pedig helyben írnak felül
fájlokat -- static wear levellinget evvel gyorsan szét-
nyírják. SSD-k dynamic wear levellingje már jobb, de
annak se tesz jót.

Cipelős, normál használatos notiban már jobb, csak ott
is az a fránya kapacitás, tehát nagy filmgyűjtemény
nem lesz nálad; és ha nem extrém igénybevételnek
teszed ki, a normál HDD-k már évtizedek óta jó
szolgálatot tesznek notikban is.

usb-s router

GLHF
Been there, done that. Igaz azóta már biztos fejlődtek
a dolgok, de a besshzós, konzolos fejnélküli router-
konfigolás, és vagy megy vagy nem, úgyse tudod,
hogy miért vagy miért nem, még én se akartam újra
végigszenvedni, inkább összeraktam egy külön gépet
erre... Akkoriban még a torrent is csak elméleti szinten
ment, tavaly néztem kb rá az újabb kínálat topicjaira,
és még akkor is szenvedős volt.

Fazék

Quote from: Kuroi Tenshi on 2011-01-28, 01:03:00Letöltésre nem ajánlom
jogos. nem emeltem ki, hogy úgy használom letöltésre, hogy rá van nyomva egy külső 1TB-os Samsung G3 :)
(a szektorhibák miatt eleve nem akarnék a belső vinyóra letölteni :))
erre a külsőre megy a heti win7 backup is automatikusan, és az 1 TB bőven elég arra a 30-50 torrent-re, ami egyszerre fut :)

persze ha sikerül beüzemelni a router-t, akkor az nem fog ennyit bírni majd állítólag, de majd úgyis kiderül :)

Quote from: Kuroi Tenshi on 2011-01-28, 01:03:00Cipelős, normál használatos notiban már jobb, csak ott
is az a fránya kapacitás, tehát nagy filmgyűjtemény
nem lesz nálad; és ha nem extrém igénybevételnek
teszed ki, a normál HDD-k már évtizedek óta jó
szolgálatot tesznek notikban is.
van egy 640GB-os 2,5"-os külső vinyóm, ha nagyon filmgyűjteményt akarok magammal cipelni, akkor ezen lesz rajta :)

Quote from: Kuroi Tenshi on 2011-01-28, 01:03:00
usb-s router

GLHF
TP-Link TL-WR1043ND router-ről van szó, állítólag gond nélkül megy rajta a rutorrent vagy micsoda :redface:
meglátom majd ebből mennyi igaz :)
továbbá nem én fogok szenvedni a beüzemelésével, hanem egy linux-őrült progtervmatos span, aki kb élvezetből fogja megcsinálni szabadidejében :D

Kuroi Tenshi

Nincs több kérdésem, bíró úr.

TurboK

Csak hibás szektor miatt nem lassulhat be a vinyó, mert a fájlrendszer megjelöli a rossz szektort és átugorja. Jelöletlen szektornál meg egész egyszerűen crc adathibával megáll bármi lemezművelet.

Ha a vinyó nagyon betegesen kattog (nem a "rrrrrrrrr morgó hang" hanem "visszafogott sziszegés majd iszonyú kattanás"), akkor valószínű hogy sebesség problémák is vannak, de az már haldoklási tünet.

TurboK

Joomlában hogyan lehet létrehozni olyan űrlapot, ami a kitöltött válaszok alapján dob vissza egyéni eredményt a felhasználónak?

Marfy

Hali!

A pendrive-om az egyik pillanatrol a masikra megadta magat, mikor berakom a gepbe felajánlja hogy formazzam, de termeszetesen nem tudja formazni, ha belepek a lemezkezelobe akkor ott "raw" kent szerepel az usb meghajtom es ott sem engedi formazni, mert ha elinditom akkor csak van es kifagy az ablak.
Van erre valami megoldas vagy kuka?