Help Topic Hardver/Szoftver

Started by Nakahara, 2002-11-13, 20:06:43

Previous topic - Next topic

TurboK

Quote from: Fazék on 2006-06-18, 20:24:47
Quote from: Gmer on 2006-06-18, 20:24:10
Ajánljon már valaki egy egyszerű progit amivel avi-ból ki tudom szedni a hangot, lehetőleg MP3-ba.
Még nem próbálkoztam ilyennel, szóval ha noob kérdés ne bántsatok.  :smile:
virtualdub
lehet hogy nem a legegyszerűbb, de azt hiszem ez képes rá :)

szerk: na most kipróbáltam, és jól felsültem vele, mert 2 perce keresem, hogy tudnám kiszedni vele az avi-ból a hangot :haha:
de csak meglesz :)

szerk2: egyelőre csak a file fül-beli "Save WAV..." opciót találtam meg hozzá :)

szerk3: emlékeztem hogy valamivel többet tud a virtualdubmod, de hirtelen csak azt hittem, hogy az mkv és társaival bánik jobban :)
a sima virtualdub "save wav" opciója a natív formátumban menti ki a hangot, tehát pl. mp3 mp3 marad. csak átnevezi wavra.

Jó lovag, velünk tartasz-e Camelotba a kerekasztal lovagjai közé?

http://www.saunalahti.fi/cse/foobar2000.php target=_blank>http://web.axelero.hu/fka2636/dwnld_fb2k.png>

Fazék

Quote from: TurboK on 2006-06-18, 23:21:02a sima virtualdub "save wav" opciója a natív formátumban menti ki a hangot, tehát pl. mp3 mp3 marad. csak átnevezi wavra.
igen, zseniális férfiagyamban fölmerült a gyanú, hogy egy 180 MB-os avi file-ból 24 percnyi hanganyag gyanús hogy csak 18MB-nyi wav lett, de aztán úgy döntöttem a végén még túlterhelődne az agyam, szóval leálltam a gondolkodással és simán töröltem

izriot

#4412
Lejátszókbol már sokfélét kipróbáltam, a régi favoritot, ugye a jó öreg Bsplayert, RadLightot, ZoomPlayert, MPC-t, VLC-t, MPlayert, hozzá MPF-et, Winampot meg még istentudja mit. Nekem a legszimpatikusabb az MPC + a kellő kodekek feltelepitese volt, esetenkent ha újratelepitettem es lusta voltam CCCP kodekpack. Ha esetleg meg valami nagyon elborult formátumrol van szo, akkor VLC [Utalok a QuickTime-ra, habár egy qtalternate codek ezt is megoldja..., rm-et ugyszinten. Na de hagyjuk is ezeket őskövületeket, a h264-é a jövő : )]. MPlayert ass miatt szintén nem ajánlom. Legutóbb a koreai The KMPlayerrel kisérletezgettem, ami részint az MPlayerre, részint a Winampra épül, de ass-re nem birtam rávenni, pedig rengetg funkcioja van és roppantjó lejátszó  lehetne belőle... Mindenesetre aki kiváncsi nézze meg. http://www.kmplayer.com/forums/index.php

Darkstar

Quote from: Doggod on 2006-06-19, 00:57:16
ps.: Mondták már, hogy nagyon barna az orrod?
Mondták már, hogy ez a duma már a kitalálásakor is gyenge volt?  :redface:
És ez már télleg off.
小野寺梓のラブリーすきぴちゃん

Próféta

#4414
Félig :_off: leszek, elnézést.

Elmélet (egyszerűsítve)
Itt ugye két architektúra ideológiai háborúja van. Az egyik a DirectShow (nevezzük centralizált rendszernek), ahol egy külön központi kupacban gyűlnek a különféle kóder, dekóder, multiplexer, splitter, stb. szűrők. Az ember szépen bekonfigolja, hogy milyen folyamot milyen szűrő-gráffal rendereljen le, aztán ez bármelyik felhasználói programmal (MPC-től kezdve Subtitle Workshop-on át VirtualDub-ig) működik, azokat nem kell külön-külön felkonfigolni, mert a DirectX-szel beszélnek, és az egész egysdzer foglal helyet.

A másik elv (VLC, mplayer, xine, ...): minden programnak külön fel kell készülnie a dekódolásra, minden programnál, még egy kis feliratszerkesztőnél is meg kell oldani az egész lejátszási mizériát. Ráadásul nem lehet menet közben felrakni-leszedni-átkonfigolni kodekeket, hanem amit belefordítottál az mplayerbe (xine-ba, stb.), az van benne. Persze kicsit árnyalja a képet, hogy vannak dinamikus libraryk, vannak osztott library-k; és nem is feltétlenül neked kell mindezt összevadászni, hanem lehet binárist is szerezni, ha lusta vagy, a bináris kiadás meg kb. egy kodek pack-kel ér fel, csak kevésbé tudsz belenyúlni.

Mondanom se kell, hogy a centralizált rendszerarchitektúra sokkal szimpatikusabb. mplayer suxx, DirectShow ruley!

Gyakorlat
Jó (helyesebben szólva nekem megfelelő) directshow filter pack-et (csakazértse codec pack-nek hívom, most tudományosnak akarok látszani :D ) még nem láttam, igaz nem is próbáltam mind a googol-nyi féle MEGA SZUPER kodekpack v 8.50.7.reallyfinal változatot.
Vannak persze egész tűrhetőek (valamelyik régi K-Lite tök jó volt, csak már nagyon elavult, az újabbak meg mintha rosszabbak lennének), de az eddig általam látott legjobb kodek pack az, ami a (friss verziójú) mplayer binary releasekbe van belefordítva :)

Volt egy korszakom nekem is, amikor egyenként raktam fel a filtereket, mert az úgy precíz és profi, pont mint Zsiga-sensei. Végül is elég egy DivX5, és az visz szinte mindent. Na jó, egy DivX5, meg egy XviD. Helyesebben DivX 5, XviD, AC3, meg DirectVobSub. Ja meg DivX:-)3, mert a DivX5 nem tökéletesen helyettesíti. Ja meg Matroska. Meg Ogg Vorbis. Meg ez, meg az. Ez elég sok meló, és a szuper architektúrájú Directshow rendszerem még csak majdnem annyit tud, mint a 17 ezer forintos asztali DVD játékosok. Azért egy kicsit többet vártam tőle.
Ezen kívül hálistennek némelyik filter felrak mindenféle ikonokat meg strart menü bejegyzéseket meg ilyesmiket is, amikre nekem mind nagy szükségem van. Természetesen erre az a jó megoldás, hogy kikapom a kabinetfájból a .ax vagy milyen állományokat, és regsvr32-vel felveszem. Ennél nem lenne sokkal bonyolultabb letölteni a specifikációt, és kézzel implementálni azt a vacak dekóder algoritmust <<< vigyázat, sarkított példa, kéretik nem belekötni >>>.
Szóval inkább felrakok egy kodekpacket, és utána kézzel javítok rajta, ahol kell.
Azt ugye még nem mondtam, hogy van olyan azonosító kód, amihez több, teljesen különböző formátum is tartozik, és ha az egyiknek a filterét felrakod, akkor azt le tudod játszani, a másik fajtát nem, és viszont. Van olyan intelligens szűrő is, amelyik mindkettőt ismeri, és megoldja vhogy. De kezdem úgy érezni, hogy ez a DirectShow dolog alá van aknázva picit.

Ja persze a DS filterek feltelepítési sorrendje nagyon nem mindegy. Mert szerencsére mindegyik nagyon bátor, és másfajta formátumok dekódolását is elvállalja, persze azokat nem csinálja olyan gyorsan, hatékonyan, hibátlanul, artifact-mentesen, lefagyás-mentesen, mint a formátum dedikált dekódere. Szóval a DS filterek felrakásának Vade Mecumába az is beletartozik, hogy melyiket melyik után. Külön felhívnám a figyelmet az ff dshow-ra, amelyik ugyan mintha egyetlen kodek lenne, de magában egy kis pakk, és mondjuk n db. populáris és fontos formátummal tök jól elbánik, de hacsak nem szőrözöd végig jól az install beállításokat, 2n db. ritkább, nonamebb formátum esetén teljesen elrontja a lejátszást, legalábbis nálam.

A sorrendet amúgy egyszerűen is lehet variálni, például a Media Player Classic, ami egy nagyon  :Kiraly: lejátszó, tud olyat, hogy prioritást adok az egyes filtereknek, hogy milyen sorrendben kérje fel őket a renderelésre, és így egész jól be lehet lőni a dolgot, ezzel egy időben jókat játszottam. Ja igen, csak hogy ez nagy öngól a centralizált architektúrának, mert a Subtitle Workshop pl. nem ugyanazt a render utat látja majd, és mondjuk nem hallom a filmet, amihez a feliratot igazítom, úgy pedig nagyon izgi.

Konklúzió
Lámer lusta koca-júzer vagyok, ez van, de az esetek 95%-ban mplayer-t használok, és kész (méghozzá egy ideje már binary kiadásút). Amikor meg nem, akkor MPC.
Namost a fentiek úgy néznek ki, mintha értenék hozzá, de igazából nem. Szóval nagyon örülnék, ha valaki pontról pontra kiigazítani, és rávilágítana, hogy nem ilyen borús a helyzet, és csak szellemekkel viaskodom, és végig egy nagy  :lame: voltam.

Draconire

hiba

valaki lefordítaná hogy itt mi lehet a baj?
Mert gyanítom hogy itt valami hibaüzenet van, amin keresztül megoldhatnám a problémámat, ami az hogy nem tudom felrakni ezt a game-et.

kikuchiyo

Szerintem itt csak figyelmeztet, hogy ne a Windows által használt rendszerkönyvtárba telepítsd.
Az installálást megkezdeni elvileg a második menüponttal lehet (az alatt, ami most kék - már ha az menü egyáltalán ^^').
Failure is the default option

Draconire

#4417
Az a baj hogy arra meg ez jön ki.
És itt már csak a cancel menüpont van, legalábbis ezt vontam le belőle.

Szerk:Időközben megoldódott, valami peccset kellet felrakni hozzá és most már megy. De azért Köszönöm ^^

Fazék

Miranda Instant Messenger-nek más is szenved az msn részével?
egyszerűen nem tudok üzenetet küldeni msn-en, amennyiben nincs megnyitva nekem párbeszédablak az msn partnernél...
ami egy vicc... vagyis egyszerűen nem tudok beszélgetést kezdeményezni msn-en

ha nem tudtok ti se erre megoldást, akkor azt hiszem kénytelen leszek visszarakni a Gaim alternatív msn klienst...

Ramiz

Quote from: Fazék on 2006-06-19, 17:50:52
Miranda Instant Messenger-nek más is szenved az msn részével?
egyszerűen nem tudok üzenetet küldeni msn-en, amennyiben nincs megnyitva nekem párbeszédablak az msn partnernél...
ami egy vicc... vagyis egyszerűen nem tudok beszélgetést kezdeményezni msn-en

ha nem tudtok ti se erre megoldást, akkor azt hiszem kénytelen leszek visszarakni a Gaim alternatív msn klienst...
Én a Trilliannel szoktam. Az sem üzembiztosabb, mint a Messenger. Elegem van mindből... :D
BTW a Firefox megint nem használja a vágólapot. Szégyenszemre vissza kell térnem az Explorerhez... esetleg valami alternatív tipp? (utálom az IEt)
12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!! 12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!! 12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!!

Fazék

én már lassan ott tartok, hogy hajlandó lennék az átkozott hivatalos klienst használni, amennyiben működőképes alapfunkciókkal rendelkezne és kellően le lehetne csupaszítani erőforrás-kímélés véget...

amúgy icq alapból megbízhatatlan, szóval ott nem az alternatív kliensekkel van a gond, mert egy barátom a hivatalos icq klienst használja, és ugyanúgy szív vele, mint régen miranda-val, csak most már lusta visszatérni rá

Dryen

Császtok! Sajnos nem értek hozzá ugy hogy bocs a lama kérdésért, de az FTP szerveretekre hogy lehet felmenni? Anyit tok hogy a total commandert kell használni.


Fazék

Quote from: Dryen on 2006-06-19, 19:32:16
Császtok! Sajnos nem értek hozzá ugy hogy bocs a lama kérdésért, de az FTP szerveretekre hogy lehet felmenni? Anyit tok hogy a total commandert kell használni.
nézd meg kedvenc Moha nevű moderátorunk aláírását, ott minden kérdésedre választ kapsz ezzel a témával kapcsolatban. jó letöltést!

@Member: de legalább a jóember megkereste a kérdésének megfelelő topic-ot, ahelyett hogy újat hozott volna létre, szóval sztem ez már értékelendő :)

izriot

Próféta, én ilyen mélységig még soha nem gondoltam végig a témát, de elég logikusnak tűnik az okfejtésed : ) Az egyetlen dolog amit imho eltuloztál az az hogy milyen macerás a kodekeket külön-külön feltelepíteni. Ha valakinek videolejátszási problémái vannak szerintem még mindig az a legegyszerübb, hogy az aktuális kodeket feltelepíti hozzá/ujratelepíti. De végül úgyis mindig az dönt hogy kinek mi tetszik : )

Yakumo

izriot: PM-et is kaptál. Ezt te is tudod. És nagyon szépen kértelek, ezután mégis szerinted teleszemeteltem a postodat és az én kifejezésemet gúnyosan adod vissza a megjegyzésed végén. És még mindig kitűnik a postodból az Admin elleni ellenszenved. Nem tudlak kérni többet ne haragudj.

izriot

#4426
Sry, de ebben az uj rendszerben nem tudom hol a pm központ, azt hittem kijelzi vhol, ha üzenetem jött, mindjart meg is keresem, habar szívesen venném a segítséget, ha már ugyis ebben a topicban vagyunk : )
Na, ok, megvan Sry, csak jol egybeolvadt a menüvel XD

Cobra

Felül a My Messages gomb, de alatta sajnos visszafelé vannak az üzenetek, tehát a legrégebbi van legelöl (én legalábbis nem jöttem rá, át lehet-e állítani)
Hide and fear, Cobra Commander is here !

Selmo

Quote from: Cobra on 2006-06-20, 00:53:13
Felül a My Messages gomb, de alatta sajnos visszafelé vannak az üzenetek, tehát a legrégebbi van legelöl (én legalábbis nem jöttem rá, át lehet-e állítani)
Quote from: izriot on 2006-06-20, 00:50:15
Sry, de ebben az uj rendszerben nem tudom hol a pm központ, azt hittem kijelzi vhol, ha üzenetem jött, mindjart meg is keresem, habar szívesen venném a segítséget, ha már ugyis ebben a topicban vagyunk : )
Na, ok, megvan Sry, csak jol egybeolvadt a menüvel XD
A profilban (Look & layout...) lehet beállítani,  hogy a PM-ek és az üzenetek felül legyenek. Az új PM-ről meg defaultban előugró ablakot kapsz, tehát ez sántít...

A tökéletesség unalmas.

izriot


Hát, a bekarikázott részen kívül popup ablakot sem FFban, sem Operában nem láttam, de azert thx a gyors választ.

Cobra

Thx Selmo, vagy vak voltam, vagy az elsőnek felkerült verzióból még hiányzott ez az opció.
Izriot nincs valami külön poup blocker programod? Pl tűzfal reklámblokkolása?
Hide and fear, Cobra Commander is here !

Selmo

Az nem böngészős popup, hanem ilyen: Szóval nem lehet blokkolva. :)

Amúgy rájöttem, hogy mi a PM probléma lényege. A default skin nem írja ki az üzenetek számát, míg a másik kettő igen, így ezeknél egyből lehet látni, ha újat kaptál.
Babylonban:

YaBB-ban:

Mivel én helyből váltottam, ez nekem eddig fel sem tűnt.

És bocs, de valószínűleg szétdobtam az oldalt a képekkel.

A tökéletesség unalmas.

Zsiga

Quote from: Selmo on 2006-06-20, 17:35:06
Az nem böngészős popup, hanem ilyen: Szóval nem lehet blokkolva. :)

Amúgy rájöttem, hogy mi a PM probléma lényege. A default skin nem írja ki az üzenetek számát, míg a másik kettő igen, így ezeknél egyből lehet látni, ha újat kaptál.
Babylonban:

YaBB-ban:

Mivel én helyből váltottam, ez nekem eddig fel sem tűnt.

És bocs, de valószínűleg szétdobtam az oldalt a képekkel.

Kiírja a default skin is, ha dobsz egy próbaprivit csinálok róla screenshotot. ;)

sirtomi

Quote from: Zsiga on 2006-06-21, 12:05:04
Kiírja a default skin is, ha dobsz egy próbaprivit csinálok róla screenshotot. ;)
Ja, My Messages felirat mögé odarakja zárójelbe, hogy hány olvasatlan üzeneted van.

Moonshiner

#4434
SEGÍTSÉG!!!!!!!!!!!!!

Hogy lehet kikapcsolni a tűzfalat, mikor seholsincs? :confused: Hogy lehet a POP3-at és az SMTP-t engedélyeztetni??? Hogy lehet megnyitni a kommunikációs csatornákat??

Selmo

A Windows tűzfalára gondoltál? Mert az bármilyen meglepő, a Vezérlőpultban van. Az engedélyezés, meg a speciális fül hálózati kapcsolatok beállításaiban lehetséges.

A tökéletesség unalmas.

Zsiga

Quote from: Moonshiner on 2006-06-21, 21:02:33
SEGÍTSÉG!!!!!!!!!!!!!

Hogy lehet kikapcsolni a tűzfalat, mikor seholsincs? :confused: Hogy lehet a POP3-at és az SMTP-t engedélyeztetni??? Hogy lehet megnyitni a kommunikációs csatornákat??
Milyen tűzfalról van szó? Hardveres, vagy szoftveres? Ha szoftveres, a te gépeden van, vagy egy szerveren? Ha a te gépeden, milyen oprendszered van, és egész pontosan milyen tűzfal ez?
POP3-at és SMTP-t a tűzfal nem engedi ki, vagy mi vele a gond?

Moonshiner

Tűzfal a gépen hótziher hogy nincs... Keresőbe már 38 féleképpen beírtam, de nem lett rá találat. Windows XP lenne a kicsike + Firefox.. A gond az, hogy levannak blokkolva a komm. csatornák.. Legalábbis ezt mondták ---> leveleket nem tudok küldeni, se fogadni... Ez az igazi probléma.. És állítólag az írottakat kellene engedélyezni..

Selmo

Mármint Outlook alatt nem megy a levelezés? Mert az lehet hogy csak az nincs beállítva.
Mi az hogy keresőbe? Start menű->Vezérlőpult->Windows tűzfal. Van ilyen?

A tökéletesség unalmas.

Moonshiner

Quote from: Selmo on 2006-06-21, 21:23:42
Mármint Outlook alatt nem megy a levelezés? Mert az lehet hogy csak az nincs beállítva.
Mi az hogy keresőbe? Start menű->Vezérlőpult->Windows tűzfal. Van ilyen?

Igen outlook alatt.. A baállításokkal sem lehet semmi gond.. legalábbis remélem, mert már sokszor újra lett állítva, hátha működőképes lesz, de vhol máshol lehet a probléma. Tűzfalat nem találtam ott sem + a gépen futtattam le a keresést hátha van, de nem.