Help Topic Hardver/Szoftver

Started by Nakahara, 2002-11-13, 20:06:43

Previous topic - Next topic

Fazék

Quote from: kikuchiyo on 2006-09-25, 23:25:24(Szerk: ezennel bejelentem az igényemet a "Szép magyar nyelvért" érdeméremre)
odaítélve :D

Darkstar

Ki melyiket venné meg és miért azt? :)
1.  2.
Létezhet az, hogy az alapból drágábikknál nincs garihosszabítás? o.O
Amiben a drágább többet tud, az a proci + mem.órajel, a vidkártyákat nem ismerem, míg a kissebben több a memo és nagyobba vinyo.
小野寺梓のラブリーすきぴちゃん

Kvikveg

Quote from: kikuchiyo on 2006-09-25, 23:25:24
Ja.

De a gyártók female connectornak mindenhova a DVI-I-t teszik, tehát azt, amelyiken mindegyik lyuk rajta van.
Ez azért van, mert ha az egybites userek DVI-I male dugóval próbálnák killrape-elni a DVI-D female dugót, akkor elhajolnának a pinek a drága kábelükön és beperelnék a gyártót.

(Szerk: ezennel bejelentem az igényemet a "Szép magyar nyelvért" érdeméremre)
Virtualis plusz ment!  :lol:
WARNING: module "coffee.exe" did not run correctly. Brain running in limited mode.
Do not meddle in the affairs of dragons for you are crunchy and taste good with ketchup.

Kuroi Tenshi

Quote from: Darkstar on 2006-09-26, 01:14:01
Amiben a drágább többet tud, az a proci + mem.órajel, a vidkártyákat nem ismerem, míg a kissebben több a memo és nagyobba vinyo.
Sztem dual-core laptopba pazarlás. Most játék közben akarsz fájlt tömöríteni egy laptopon? Csak elemet zabál.
A Merom 667-es fsbvel rendelkezik, így egy 667-es rammal 1:1 mehetne. 553 szuboptimális, viszont a különbség kicsi, leginkább benchmarkokban tűnik csak fel. Az viszont, hogy kevesebb, előbb feltűnik :) És mivel a pagefilet is többet használja, ahhoz meg a vinyót, ezért magasabb a fogyasztása is (pár perc aksiidő mínusz)
A videokártyáknál meg 7600Go > X1400

Szvsz: ha nagyon akarsz mobilan játszani, akkor vegyed. De ha már ott vagy, vegyél mellé hordozható erőművet is, mert zabálja az áramot.
Ha játszani szeretnék, ennyiért inkább egy erősebb asztali gépet vennék. A legkisebb C2D egy P965-ösön egy X1800GTO-val messze veri ezeket, és ennyiből majdnem két ilyen gép is kijön.

Darkstar

Aksi üzemidőre nekem pont elég az a 2-3 óra, esetleg kicsit több, amit ezekből ki lehet hozni, ha nem aktívan játszom rajta, ugyanis az esetek 99%ában konnektorközelben vagyok, ezért a laptop inkább a könnyebb hordozhatóság miatt kell, pl egyetemen, ha vidékre megyek, vagy lanpartyra, mert nem akarok egy asztali konfigot monitorral együtt cipelni, és szerintem ez érthető is. :) És igen, játszani is szeretnék rajta.
+Ha már ilyen nagyobb értékű cuccot veszek, akkor általában igyekszem az ujjabb dolgokat venni, hogy ne kelljen hamar cserélni (igen, tudom, hogy az informatikában avulnak leggyorsabban az eszközök, de akkoris. :D)
小野寺梓のラブリーすきぴちゃん

Kuroi Tenshi

Azért azt ne feledd, hogy játékra ez sokkal gyengébb lesz, mint akár egy feleilyen árú asztali konfig.
A RM X1400 és a GeF7600Go egyaránt jóval gyengébb asztali társaikhoz képest.
Valamit valamiért - mobilitásért teljesítményt áldozol fel.

Darkstar

Ezzel tisztában vagyok, de nem maximális számítási teljesítményt, hanem játékra is alkalmas laptopot szeretnék venni. :)
(Egyébként nem vagyok hülye az informatika témához, igaz a laptopokat, azon belül különböző specifikációkat, újabb fejlesztéseket nemigazán ismerem, pl utánanézés nélkül ötletem sincs mi a különbség a core duo meg a core2 duo között, max sejtéseim vannak. :))
小野寺梓のラブリーすきぴちゃん

Fazék

Sztem ez a notebook még legalább 2 évig tökéletes lesz játékokhoz.
én 2 éve vettem hasonló célokból notebook-ot, mint Darkstar (sajnos akkor még jobban meg kellett fizetni ezeket a mocsok asztali gépet helyettesítő notikat) és még most 2 év elteltével is tudok rajta futtatni (viszonylag friss) játékokat, pedig csak egy radeon9600-nak megfelelő kártya van benne.

én se igazán tudnám melyiket válasszam a kettő közül. végülis ha van rá +20k-d akkor lehet hogy én is a geforce-os drágábbikat venném a helyedben, mert nem tudom mennyire működik frankón az X1400-nál az extra memóriaelosztás. de mondjuk a legcélszerűbb tán teszteket nézni róla, ahhoz meg most nincs kedvem, azt csináld meg te :D

garibővítésre azóta rákérdeztél? notebook.hu amúgy nagyon korrekt hely, nekem is 2 év (most novemberben fog lejárni) gari van a notebook-omra és frankón megcsinálták általában még aznap amit kértem, komolyabb munkákat (fedlapcsere) is gyorsan megcsináltak (1-2 nap), szóval a szervízükkel nagyon elégedett vagyok (gariidőn belül legalábbis :)).

Quote from: White SeeD on 2006-09-26, 15:58:52
Laptopnál azt is nézd, ha jó sokat használod bizony igen hamar tönkremegy a monitor. Legalább is nálam már elég sárga szegény +ha odarakom a rendes LCD-m mellé iszonyat látszik a különbség.
Én ezért nem vettem laptopot. Nameg a javíthatóság miatt. a DVD-je nemigen működik és vagy 20-25K lenne kicseréltetni...
mondjuk nem igazán van mihez hasonlítanom, de én két év igencsak aktív használat után sem érzékelek ilyen problémát, nem lehet hogy peched volt csak? :)

mi a baj a javíthatóságával? :confused:

Darkstar

Quote from: White SeeD on 2006-09-26, 16:18:36
Drága. :smile:
+Nem bizots hogy neki állnék szétszedni a laptopom hogy kijavítsam a hibát.
Asztali gépben max egy lelazult csatlakozón kívül mit tudsz otthon javítani? Max sztem alkatrészt cserélni. :)
Milyen gyártmányú az a laptop, aminek ronda lett a monitorja?
小野寺梓のラブリーすきぴちゃん

Fazék

Quote from: White SeeD on 2006-09-26, 16:18:36Nekem a legnagyobb szívás a laptopon az a 128mb ram amit valami nagyon :Eztneked: hülye ember beletett és engedte forgalmazni. A kormány meg ugye az ocsóbat vette meg...
...
rengeteg pénzt kiadsz anime-kre. de a notebook-ra, amit "kicsit" gyakrabban használsz, nem vagy képes kiadni párezer forintot memóriabővítésre? és panaszkodsz hogy csak annyi van benne? bocsi de ez egy "kicsit"  "fura" számomra

szerk: ja hogy nem a tiéd a notebook? így már más a leányzó fekvése. de meddig fogod használni? milyen memória kell bele?

Fazék

Quote from: White SeeD on 2006-09-26, 16:41:55Őszintén szolva nem tudom mert az a kemény gépkönyv amit adtak anyiból áll hogy megmutatja mit kell beledugni és hova azt kész...
Bővíteni nem tudom mert nem nyulhatok bele a szerződés szerint meg elvileg állambácsi tulajdona.
Szal kellene hozzá az engedélye + csak ő rakhatja bele a pályázóján keresztűl jó pénzért.
Elvileg 3 év után megvehetném az igazi értéke 10%áért (Ugye akkor ez kb 50K lenne, de ugye most egy laptop nem 500-600K hanem ennek a fele kiváncsi vagyok hogy 25Kért odaadnák-e. Ha nem mehet szegény a zúzdába.
Addigra már megint tönkremegy a wincsije meg monitor totál be fog sötétülni.
A procija jó lenne egy 2400as keleron ati akkor jó videókártyával, szal még a total war is elfutkorászott rajta. (már mint a medeival :D) De az már a csúcs volt.
Meg nemigen foglalkoztam vele mert amiket akatram azok elfutkorásztak rajta, csak kb olyan gyorsan indúlt mint anno a 286-osom és a dos. 3 (és nem túlzok) perc kell hogy minden elindúljon rajta.

+az anime értékálló ami nem mondható el a számítástechnikában:D
igazi értéke = vásárláskori értéke?? :eek:
mert ha nem és úgy értik, hogy az igazi érték = aktuális érték, akkor kb max 80-ért lehet sztem egy ilyen notebook-ot elpasszolni, szóval annak a 10%-a 8e Ft és örüljenek, hogy ennyit adtál érte :lazza: :D

Kuroi Tenshi

Quote from: Darkstar on 2006-09-26, 15:46:25
Ezzel tisztában vagyok, de nem maximális számítási teljesítményt, hanem játékra is alkalmas laptopot szeretnék venni. :)
(Egyébként nem vagyok hülye az informatika témához, igaz a laptopokat, azon belül különböző specifikációkat, újabb fejlesztéseket nemigazán ismerem
Nem bántásnak mondtam, csak készülj fel rá.
A legújabb játékok ha mennek rajta, nem hinném, hogy olyan nagyon szemet gyönyörködtetően tennék, vagy magas fps-sel. Oblivion nyilván két vállra fektetné (avval még az sli-s notebookok vagy inkább laptopnak álcázott, épphogyhordozható számítógépek is szenvednek), úgyhogy az a két év már most bukott :)

Ha már témánál vagyunk, most én is elvagyok: miután reggel sokáig hiába próbálkoztam az egyetemen a wifi beállításával, kiderült hogy egyáltalán nem működik, a hardware-ek között meg se jelenik. (linuxban kissé nehezebb volt ezt kibogózni) Hajh. A kártyát nem nézhetem meg, hogy nem csak rosszul/félig van-e berakva, mert avval menne a gari. Most mehetek szervízbe. :rolleyes:

Fazék

Quote from: Kuroi Tenshi on 2006-09-26, 16:46:34A legújabb játékok ha mennek rajta, nem hinném, hogy olyan nagyon szemet gyönyörködtetően tennék, vagy magas fps-sel. Oblivion nyilván két vállra fektetné (avval még az sli-s notebookok vagy inkább laptopnak álcázott, épphogyhordozható számítógépek is szenvednek), úgyhogy az a két év már most bukott :)
aha. bocsi de legdurvább grafikai beállításokkal még a legújabb asztali gépeket is meg lehet fektetni (amik árban már akár ezt a notebook-ot is túllépik) olyan brutális gépigényű játékokkal, mint pl az Oblivion... :rolleyes: én a normális gépigényű játékokról beszéltem.
és sztem azzal tisztában van Darkstar is hogy nem a legcsilivilibb grafikával fogja majd tolni a legfrissebb játékokat, de ettől még simán játszhatóak lesznek (sztem az oblivion is kell hogy menjen azon a gépen mellesleg)

Fazék

egy dolgot viszont vegyél figyelembe Darkstar:
nem gondoltam volna, de pl az én notebook-om egyik szűk keresztmetszete a vinyó...
szóval tetülassú az asztali gépekben lévő vinyókhoz képest eddigi tapasztalataim szerint...
olvasás kb 20 MB/s jó esetben. írás inkább 16-18 MB/s átlagot hoz jó esetben...

Darkstar

Ezt sejthető, hiszen már csak a fordulatszámból is engedniük kell a melegedés miatt. 5400as SATA, valóban nem a leggyorsabb de laptopban még nem láttam magasabb fordulatszámút (ez nem zárja ki, hogy van), így max raidelve lehetne növelni az olvasási sebességet (erre viszont már láttam példát  :eek:)
小野寺梓のラブリーすきぴちゃん

Fazék

Quote from: Darkstar on 2006-09-26, 17:15:43
Ezt sejthető, hiszen már csak a fordulatszámból is engedniük kell a melegedés miatt. 5400as SATA, valóban nem a leggyorsabb de laptopban még nem láttam magasabb fordulatszámút (ez nem zárja ki, hogy van), így max raidelve lehetne növelni az olvasási sebességet (erre viszont már láttam példát  :eek:)
hát ha lenne, akkor kb leégetné a gépet...
már ez a 40GB-os 5400-as is kb a legmelegebb alkatrész a gépemben a (128 MB-os Mradeon9700 és a 3Ghz-es asztali P4 proci mellett!!)

Darkstar

Igen a vinyók nem épp hűsek magas fordulaton, nálam külön hűtő van mindegyiken. :)
Jut eszebe: találkozott már valaki EC-os (lehetőleg HSDPA képes) kártyatelefonal? Mert ezekben már nincs PCMCIA.
小野寺梓のラブリーすきぴちゃん

Kuroi Tenshi

5400as SATA, valóban nem a leggyorsabb de laptopban még nem láttam magasabb fordulatszámút (ez nem zárja ki, hogy van)
7200. Majd előkeresem, hogy hol láttam.

Ja én meg hogy jártam:
köszönet demszkynek, hogy választások környékén olyan alaposan fel tudják túrni a várost, hogy biztosan dugóban ragadjon az ember :rolleyes:
továbbá köszönet a chs-nek, hogy bár töig van nyitvatartáis idő, addig már rég zárva voltak :rolleyes: csak két órát b@sztam el rájuk ilyen betegen  :__devil:

Fazék

hmm most hogy mondod dereng, hogy említettek 7200-as noti vinyót, de azt hiszem nem javasolták a boltban, főleg nem az én gépembe...

Quote from: Kuroi Tenshi on 2006-09-26, 19:07:42köszönet demszkynek, hogy választások környékén olyan alaposan fel tudják túrni a várost, hogy biztosan dugóban ragadjon az ember :rolleyes:
hát nem tudom, én pont le voltam döbbenve, hogy 11-től 2-ig rohangáltam a városban és sehol senki :)
más napokon ugyanebben az időszakban végig araszolásban lehet csak haladni a Könyves Kálmán körúton a Lágymányosi hídtól, most meg teljesen meg voltam zavarodva, amikor kényelmesen lehetett tartani a 70-es korlátot, hirtelen azt hittem más bolygóra kerültem :haha:

Kuroi Tenshi

Off:
11-2 között legtöbb ember dolgozik. 4-6 között meg mennek haza, bevásárolni, stb, áll a forgalom. Főleg, hogy minden második utca fel van bontva.

On:
tőlünk eddig még csak nyugatabbra láttam/hallottam/olvastam 7200-esekről, de nem panaszkodtak rá ilyenek miatt. Még.

Fazék

lefuttattam egy HDTach tesztet erre a vinyóra:
SAMSUNG MP0402H UC100-11 vinyó (40 GB)
random access time:17.2 ms
average read: 25.5 MB/s

szóval a mai asztali vinyókhoz hasonlítva, kicsit gyenge...
persze lehet hogy a SATA-s frissebb nagyobb szebb okosabb vinyók, már jobban teljesítenek...
majd ha megvetted, futtass le egy tesztet és akkor lehet hogy én is lecserélem a 40GB-os vinyómat :)

Kuroi Tenshi

oh yeah  :__devil:

/sbin/lspci
és ott van a szemétje, unknown device broadcom 4311  :__devil:

csak az egész délutánom ment rá  :__devil: köcsög broadcom.  :grrr:

legalább holnap nem kell a világ végére megint elmásznom

Fazék

igyekszem átnézni a katalógusokat stb, de tudtok olyan hardveresen támogatott 90 fokban elfordítható lcd monitorokat, mint amilyet kikuchiyo is vett (azt hiszem Samsung 193P talán?)?

ilyenkor vágyik vissza az ember a jó kis régi időkbe, amikor volt 1 termék és azt lehetett venni, most bezzeg kénytelen az ember átnézni 10-20 cég, cégenkénti 10-20 monitortípusát és félmillió cikket, hogy mit vegyen :haha: :D

szerk: just kidding of course :)

szerk2: másik kérdés: notebook vinyónál mennyit számíthat, hogy 8 MB cache vagy 16 MB cache-e van?

szerk3: Kuroi: érdekesség az általad említett 7200-as noti vinyókról tesztoldalról:
QuoteInterestingly, one sacrifices neither quiet nor cool operation when choosing a 7200 RPM device over a 5400 RPM one.
szóval azt hiszem igazad volt és nyugodt szívvel fogok 7200rpm-es vinyót venni majd a notiba :)

Kuroi Tenshi

8 vs 16 valamennyit számít, főleg laptopnál, de szvsz nem túl sokat. Sebességben is, meg inkább aksiidőben is.
Nem találtam rá benchet vagy összehasonlítást most hirtelen.

Találtam viszont két érdekes cikket:
http://www.laptoplogic.com/resources/detail.php?id=14
http://www.laptoplogic.com/resources/detail.php?id=15&page=1
Nekem legalábbis nagyon jól jött, jó ideig kerestem ilyen cikket. Az egyik laptop-underclocking, a másik meg pepitában, oc.
RMClock-ot fel is tettem, a gond csak az, hogy a Yonah-magos CelM410-esem Core Solonak ismeri fel (végülis az is, csak fele cache-el és más névvel), és a cpu loadnak (100-valós cpu load)%-ot ír ki  :3x3: de remélem majd újabb verzióval jó lesz.  :smile:

Fazék

sajnos csak 8MB-os cache-el rendelkező vinyókról, de ezt a cikket találtam notebook hdd-kről
http://www.storagereview.com/articles/200511/notebook_1.html

amúgy megnézegettem a 7200rpm-es vinyók árát és "picit" borsosabbak lassabb társaiknál, ami kb +50%-ot jelent árban.  :eek:
szóval mégiscsak 5400-as lesz a gépben és inkább a mérete legyen nagyobb :)

kikuchiyo

Quotede tudtok olyan hardveresen támogatott 90 fokban elfordítható lcd monitorokat, mint amilyet kikuchiyo is vett (azt hiszem Samsung 193P talán?)?
A hardveresen támogatott alatt mit értesz?
Ha azt, hogy kézzel (hardveresen :)) elforgatod, aztán a megfelelő (mellesleg a memóriából 6 megát elfoglaló) segédprogrammal, egy jobb és egy bal kattintással a képet is utánaállítod, akkor jó hírem, van, a 193p is ilyen.
Ha azt, hogy elforgatod, ezt ő észreveszi és utánaállítja a képet magától, akkor nincs jó hírem. A Samsung 970P elvileg ilyen, érzékeli is az elforgatás tényét, de a képet valamiért nem forgatja utána. (B@sszameg, kipróbáltam, és most nem tudom úgy visszaforgatni, hogy ne legyen egy kicsit ferde...)
Failure is the default option

Fazék

Quote from: kikuchiyo on 2006-09-27, 23:55:34A hardveresen támogatott alatt mit értesz?
Ha azt, hogy kézzel (hardveresen :)) elforgatod, aztán a megfelelő (mellesleg a memóriából 6 megát elfoglaló) segédprogrammal, egy jobb és egy bal kattintással a képet is utánaállítod, akkor jó hírem, van, a 193p is ilyen.
Ha azt, hogy elforgatod, ezt ő észreveszi és utánaállítja a képet magától, akkor nincs jó hírem. A Samsung 970P elvileg ilyen, érzékeli is az elforgatás tényét, de a képet valamiért nem forgatja utána. (B@sszameg, kipróbáltam, és most nem tudom úgy visszaforgatni, hogy ne legyen egy kicsit ferde...)
mindkettő megoldás megfelelne, szóval igen a "hardver-esen lehetséges" kifejezés helyett a "fizikailag lehetsége" talán jobb lett volna, miszerint elforgatható a képernyő 90 fokban anélkül hogy a talpa hülyén oldalra kerülne :haha:
szóval a TFT-k kb hány százalékára igaz ez a könnyedén elforgathatóság?

kikuchiyo

Százalékosan fogalmam sincs, vsz nem sok.
De az biztos, hogy ez a feature pár(tíz)ezer forinttal felviszi a masina árát és éppen a viszonylagos ritkasága miatt nagybetűkkel fog szerepelni a specifikációk között.

Közben eszembe jutott, hogy igazából nincs szükség a Samsung MagicRotation nevű segédprogramjára a kép elfordításához (annyit csinál, hogy az asztalon jobb kattra megjelenő menübe beteszi az elforgatást eszközlő menüpontokat, és mindezért jó sok memóriát foglal és kirak egy splash screent minden indításkor), a videokártya drivere is szokta támogatni az elforgatást, csak többet kell hozzá egerészni.
A legtöbb alkalmazás jól tűri egyébként az 1024*1280-as felbontást, csak egy kicsit furcsa, hogy jobbról balra frissül a kép. CDisplay nagyon állat így.
Failure is the default option

Cobra

Nekem 770p van, az is tudja a forgatást, de sok értelmét nem látom, ráadásul összekavarodnak az ikonok, mert megváltozik a felbontás. Mint kikuchiyo is írta, a videódriverben is lehet forgatni az asztalt. Fujitsu-Siemensnek biztos van ilyen monitora, meg ha más gyártó használja a Samsung Spva+  paneljét, akkor valószínűleg az is tudja ezt.
Hide and fear, Cobra Commander is here !

Fazék

Quote from: kikuchiyo on 2006-09-28, 00:18:52CDisplay nagyon állat így.
igen, emiatt lenne főleg :D

közben én is megnéztem és kiszúrtam szintén az opciót a videókártya beállításainál, szóval ez öröm, hogy ilyen simán támogatva van.

sajnos ilyen forgathatót egyelőre csak 100k fölött találtam... kicsit occsóbb vétel állt szándékomban... no majd meglátom

szerk: Cobra: képregény és manga-olvasáshoz pl sztem abszolút ideális ez az elforgatott kép :)