Help Topic Hardver/Szoftver

Started by Nakahara, 2002-11-13, 20:06:43

Previous topic - Next topic

kelvor

Szerintem érdemes még beruházni egy nagyobbra, én is jövőhéten fogom meglepni magam névnapom alkalmából, hogy elférjenek rendesen a filmek/animék. Viszont ha nem akarsz túl sokat költeni rá, akkor vegyél egy 1xx GBost, ami körülbelül 10-13 ezer Ft. Visztont ha kicsit többet költesz rá, majdnem dupla ennyi lesz a tárolási kapacitásod. Igazából nem vagyok egy nagy hardware zseni, csak azért írtam ide, hogy lásd nem vagy egyedül, aki winyót vesz mostanában  :jee:

smash++

Pont az a bajom,hogy itthon van egy 100-as,de ez sajnos kevés.DVD is van már egy jó pár,szépen elrendezve cetli név.De nagyon fáj a szívem egy 300-400G-ért.Kevesebbre fölös lenne nekem költeni,ugyse elég :D.Tényleg jó lenne egybe látni az anime-ket és a hentai-dvdket(főleg ezeket :hehe:) .Lehet várok még egy kicsit a vétellel hátha esnek a közeljövőben az árak.
Ezért is lenne jó ha egy itteni fórumbeli pc szakértő adna tanácsot,hogy szerinte mi várható... :D

Zsiga

Quote from: smash++ on 2007-03-16, 16:39:08
Én jelenleg vinyó vételen gondolkodok.De nem tudok dönteni :D.
Olyan 300-400 as belső vagy 250-300 as külső.Találtam 25ért 300as külsőt is,szóval alapból tudom,hogy a külső drágább...

De most ugyebár szép lassan beindul a blue-ray...szép lassan :D.Most van a számomra megfizethetetlen kategóriában.Jövőre az esetleg talán elgondolkodom azon,hogy megveszem kat és 2év múlva na már én is tuti veszek.Fogalmam sincs,hogyan alakulnak az árak csak egy röpke pl irtam

A kérdés.Nem tudtok vmi arról,hogy esetleg nem terveznek vmi elég durva merevlemez bővítést?PL egy vinyó 2-3T(1500-2500 G) :D .Ugyebár már lehet kapni nem emberi áron 700G(vagy talán már 1T is van) vinyót is.De ha beindul a blue-ray ez a pár száz giga nem sok ahoz lépest amit majd arra lehet irni.

Magyarul érdemes most még vinyót venni adat tárolásra vagy maradjak a jó öreg bevállt 90Ft egy DVD és arra irogatom folyamatosan?Vagy esetleg mikor várható egy új áresés vinyó terén?Az ok amiért venni akarok,hogy jó lenni könyvtárakban látni a sok hentai-t (hogy mi van meg és mi hiánycikk) és a kedvenc anime-ket - egy helyen minden...
3-400GB is pillanatok alatt meg fog telni. ;) Nálam most durván 1500GB-nyi vinyó van a gépben, a rendszerpartíció 20GB szabad helyét leszámítva összesen kb. 2 DVD-nyi terület üres. :D
Én azt tanácsolnám hogy ha csak egy kicsit is megvan benned az a fajta beteges gyűjtőszenvedély ami pl. bennem, akkor eszedbe ne jusson beszállni a vinyó-mókuskerékbe, mert minden pénzedet erre fogod költeni. :)
A Blu-Ray és a HD-DVD viszont legalább 2 év mire elérhető árban lesz (író 50k alatt, lemez 1k alatt), és még legalább ugyanennyi mire ezeket a lemezeket kapod meg 100 forintért. Ráadásul ne felejtsük el hogy egy ilyen lemez csak 15/25GB-t tárol (a többrétegű lemezek írásideje és ára pedig jelentősen nagyobb, pont mint a DVD esetében), ami már ma is lóf@sz, nemhogy 2-4 év múlva.
A jelenlegi legnagyobb vinyók a 750-es Seagate és az ezres Hitachi (persze aranyáron), 2 év múlva 2-2,5TB körül lesz a maximum, 1TB körüli mainstreammel (20-30k körüli áron).
Jelenleg a 250-es és 320-as vinyóknak van a legjobb ár/érték aránya, ezeknél kisebbet vagy nagyobbat nem igazán éri meg venni.

smash++

Köszi Zsiga.
Sajnos van bennem gyűjtőszenvedély.De megpróbálom visszafogni magam.Azért lehet veszek egy 320-at,hogy legalább a hentaik egy helyen legyenek.Én is úgy gondoltam,hogy a blue-ray még pár évig kivan lőve.
Még annyi.Ezeknek a sima pl Fujifilm 16* DVD-R es 100-ftos dvdknek mennyi az élettartamuk?Években?Mert azért már a jó pár éves cd-im(amik tokban vannak) se kezdtek még hámlani.Azért 5-6évet simán kibirnak a dvd-k vagy nem?

Cobra

Érdemes évente legalább egyszer leteszteln ia lemezeket, a DVD-k sokkal könnyebben megadják magukat, mint a CD-k. Mondjuk nekem idáig csak Princo DVD-m vált olvashatatlanná, de az is igaz, hogy csak ez múlt el 2 éves, a márkásabbak még nincsenek meg nagyon régóta.
Hide and fear, Cobra Commander is here !

Zsiga

Quote from: smash++ on 2007-03-16, 17:32:02
Köszi Zsiga.
Sajnos van bennem gyűjtőszenvedély.De megpróbálom visszafogni magam.Azért lehet veszek egy 320-at,hogy legalább a hentaik egy helyen legyenek.Én is úgy gondoltam,hogy a blue-ray még pár évig kivan lőve.
Még annyi.Ezeknek a sima pl Fujifilm 16* DVD-R es 100-ftos dvdknek mennyi az élettartamuk?Években?Mert azért már a jó pár éves cd-im(amik tokban vannak) se kezdtek még hámlani.Azért 5-6évet simán kibirnak a dvd-k vagy nem?
Ha ritkán használod őket, és száraz/hűvös/sötét helyen tartod őket akkor jó eséllyel kibírnak 5-6 évet a gyengébb/átlagos minőségű lemezek is.
Ha gyakran használod akkor meg feltűnik ha kezdi megadni magát a lemez (pl. erőlködik vele az olvasó).

Kuroi Tenshi

Quote from: smash++ on 2007-03-16, 16:39:08
De most ugyebár szép lassan beindul a blue-ray...szép lassan :D.

A kérdés.Nem tudtok vmi arról,hogy esetleg nem terveznek vmi elég durva merevlemez bővítést?PL egy vinyó 2-3T(1500-2500 G) :D .

Magyarul érdemes most még vinyót venni adat tárolásra vagy maradjak a jó öreg bevállt 90Ft egy DVD és arra irogatom folyamatosan?
Nagyon lassan. És az is csak 25GB.

Wishful thinking... tavaly jelentek meg az első 750GBosak, pár hete mutatták be
az első 1TBosat, szted most hirtelen ellepik a piacot a 2-3TBosak? ;)
A hagyományos mágneses vinyóknál lassú fejlődés várható. A technológia már rég
a korlátait feszegeti. Amiben most nagy változások és áresések lesznek, az a SSD;
annak az előnye (egy ideig még) pedig nem a hatalmas adatmennyiség tárolása lesz,
hanem a gyors elérés, alacsony fogyasztás, zajtalan működés, magasabb élettartam
és megbízhatóság.

Vinyót gyakran használt adatok elérésére érdemes venni; a DVDk közül pedig azért
a plusz 10-20 forintért érdemes márkásabbat venni, mert azok jó eséllyel nem mennek
tönkre pár év alatt.

Darkstar

Az SSD ugyan az, mint a NAND, vagy egy másik technológia?
小野寺梓のラブリーすきぴちゃん

Kuroi Tenshi

Flash memóriára épül most még, de az usbs pendriveokhoz képest
plusz áramköröket is tartalmaz és (ált) gyorsabb; meg persze más
a csatlakozása.

Darkstar

小野寺梓のラブリーすきぴちゃん

Kuroi Tenshi

Micsoda megvilágosodás.
Csak fordított.
Mint mondtam, ez is flashre épűl; és mivel a NAND is flash, méghozzá a
jelenlegi legelterjedtebb, ezért NAND van benne. De ha a NANDot leváltja
valami más flash technológia, akkor már nem NAND lesz :)

Darkstar

小野寺梓のラブリーすきぴちゃん

kikuchiyo

Az SSD simán a Solid State Drive rövidítése, a NAND meg az alkalmazott logikai kapu típusára utal, sz'al nincs a kettő között összefüggés...
Failure is the default option

Próféta

Quote from: kikuchiyo on 2007-03-16, 20:16:12
Az SSD simán a Solid State Drive rövidítése, a NAND meg az alkalmazott logikai kapu típusára utal, sz'al nincs a kettő között összefüggés...
Nem, a NAND a Flash technológia neve, amit jobb híján az alkalmazott logikai kapuról neveztek el, de nem csak ennyiben különbözik a NOR Flashtől :) v.ö.: dombornyomott bankkártya...

sirtomi

Internet megosztás!

Itt van egy smc wireless router és két gép közöt kellene netet megosztanom. Én gépem vezetékkel kapcsolódik hozzá, húgomé kapcsolódna vezeték nélkül. Nálam szuperül van net, húgom gépe tud csatlakozni a wlan hálózathoz. Eddig jutottam. De úgylátszik hülye vagok a WinXP-hez mert még eg könyvtárat sem tudok megosztani, nemhogy a netet :)

Valaki vázlatosan leírná nekem, hogy mi a fenét kellene csinálnom!

Moha

A wireless-nél a titkosítást nézd meg. Érdemes WPA titkosítást választani, beadni egy nehezen megfejthető kódot, és csatlakozáskor ugyanazt megadni  windowsban. File megosztást nem tudom, hogy megy-e normálisan...

Zsiga

Quote from: sirtomi on 2007-03-17, 15:26:00
Internet megosztás!

Itt van egy smc wireless router és két gép közöt kellene netet megosztanom. Én gépem vezetékkel kapcsolódik hozzá, húgomé kapcsolódna vezeték nélkül. Nálam szuperül van net, húgom gépe tud csatlakozni a wlan hálózathoz. Eddig jutottam. De úgylátszik hülye vagok a WinXP-hez mert még eg könyvtárat sem tudok megosztani, nemhogy a netet :)

Valaki vázlatosan leírná nekem, hogy mi a fenét kellene csinálnom!
Ugye a routerrel próbálod osztani a netet és nem az XP-vel? :)

Próféta

A fájl megosztás meg a net megosztás két külön állatfaj.

Számomra nem tiszta, mi is a helyzet nálatok. Ugye az van, hogy a net be van dugva a routerbe, plusz a két gép is? Ugye nem az a topológia, hogy az egyik gép csatlakozik a netre, és a két gépet egy router köti össze?

EDIT: ahogy nézem, Zsiga ugyanezt kérdezte. Na mind1, remélem szájbarágósabb vagyok.

Rounin

Hm, hozzá nem értő júzer kérdése következik.

Szeretném, ha a zixpé telepítőről bootolna a rendszerem (pusztán érdekelne, hogy működik-é a lemez), meg is adom neki, amit kell a biosban, de ennek ellenére marhára figyelmen kívül hagyja a kérésem. Még csak el se gondolkodik azon b00toláskor, hogy talán a cd-ről kellene. Ugyanez win98-al... szóval ilyenkor wtf van, netán az a gond, hogy a vinyó és dvd azonos ide kábelen piheg?

Zsiga

Quote from: Rounin on 2007-03-17, 19:16:12
Hm, hozzá nem értő júzer kérdése következik.

Szeretném, ha a zixpé telepítőről bootolna a rendszerem (pusztán érdekelne, hogy működik-é a lemez), meg is adom neki, amit kell a biosban, de ennek ellenére marhára figyelmen kívül hagyja a kérésem. Még csak el se gondolkodik azon b00toláskor, hogy talán a cd-ről kellene. Ugyanez win98-al... szóval ilyenkor wtf van, netán az a gond, hogy a vinyó és dvd azonos ide kábelen piheg?
Hülye kérdés, de amikor kiléptél a BIOS-ból akkor Save&Exit-et nyomtál neki ugye? :)
Illetve érdemes úgy beállítani hogy a First Boot Device legyen a CDROM, a többiről viszont ne is próbáljon bootolni, vannak lassú felfogású BIOS-ok akik csak így értik meg hogy nem vinyóról akarsz bootolni. :)

Cobra

Az mondjuk alapból nem jó, ha a fő hdd meg egy optikai meghajtó egy kábelen van :)
Optikai meghajtóról való bootoláshoz általában meg kell nyomni a space-t, amikor rákérdez, hogy biztos arról bootoljon-e (persze ha csak az van megadva boot device-nak, akkor elméletileg nem kell nyomogatni semmit).

Rounin

Quote from: Zsiga on 2007-03-17, 20:27:44
Hülye kérdés, de amikor kiléptél a BIOS-ból akkor Save&Exit-et nyomtál neki ugye? :)
Illetve érdemes úgy beállítani hogy a First Boot Device legyen a CDROM, a többiről viszont ne is próbáljon bootolni, vannak lassú felfogású BIOS-ok akik csak így értik meg hogy nem vinyóról akarsz bootolni. :)

Igen.
Úgy van.
Minden bootoláshoz a cd van megadva^^''''

Cobra:
Miért baj, ha egy kábelen van? (nicns több működőképes kábelem :D)
Rá se kérdez, az a baj :).

Cobra

Kell lennie egy olyan opciónak, hogy Boot from other device, ez legyen No-n.
Azért ne mjó az egy kábelen lévő különböző meghajtó, mert elsősorban lefogja a hdd sebességét, másodsorban nemrég egy ismerősnek pl ezért nem ment fel az XP a gépére, mert egy kábelen volt a DVD meg a HDD. Miután beraktam neki egy második kábelt, rögtön ment az install. (azt persze meg kell jegyezni, hogy a komplett gépet ráadásul úgy rakta össze a "szakember", hogy a jumpereléssel volt megadva a hdd-nek a master, dvd-nek a slave, de a kábelen persze fordítva voltak, csoda hogy egyáltalán elindult így a gép)
egyébként ha máshogy nem megy, akkor húzd le a hdd-t a teszt erejéig

Fazék

Quote from: Cobra on 2007-03-17, 21:16:33(azt persze meg kell jegyezni, hogy a komplett gépet ráadásul úgy rakta össze a "szakember", hogy a jumpereléssel volt megadva a hdd-nek a master, dvd-nek a slave, de a kábelen persze fordítva voltak, csoda hogy egyáltalán elindult így a gép)
öööö ??? ez biztos? szerintem kábelen tök mindegy milyen sorrendben van csatlakoztatva a 2 egység, csak az számít, amit jumper-rel beállítottál rajtuk. vagy nem? ??? legalábbis én eddig ebben a hiszemben csináltam a dolgokat és eddig nem származott belőle problémám

Rounin

Igen, ez utóbbin gondolkodtam már erősen, főleg, hogy volt már gond régen az egykábeles megoldással. Kösz szépen.
(a röpke infoosztást is :) )

Cobra

Régi gépeken okozott gondot, az újabb IDE vezérlők nem tudom mit szólnak hozzá, ha fel van cserélve a master meg a slave. De az még az újabbakon is gondot okozhat, ha a primary slave-en van az optikai meghajtó.

kikuchiyo

A 80 eres kábelen állítólag nem mindegy, melyik a master és melyik a slave. A szalagkábel végén lévő dugasz a master, az alaplap csatlakozóhoz közelebb lévő (ergo a másik) a slave. VAGY: fordítva. Mindig elfelejtem, melyik melyik, mindensetre a két csatlakozó színe is különbözik, és ha a vinyókat Cable Selectre jumpereled, akkor tudni fogják magukról, hogy melyik melyik.
Failure is the default option

Cobra

A vége a master, a közepe a slave.

Fazék

Quote from: Cobra on 2007-03-18, 00:03:41
A vége a master, a közepe a slave.
az igazsághoz hozzátartozik, hogy én is hallottam régebben, hogy ez így van, de valamiért csupán babonának véltem, mert gondom sosem akadt belőle ezidáig :)

sirtomi

Quote from: Próféta on 2007-03-17, 16:24:08
A fájl megosztás meg a net megosztás két külön állatfaj.

Számomra nem tiszta, mi is a helyzet nálatok. Ugye az van, hogy a net be van dugva a routerbe, plusz a két gép is? Ugye nem az a topológia, hogy az egyik gép csatlakozik a netre, és a két gépet egy router köti össze?

EDIT: ahogy nézem, Zsiga ugyanezt kérdezte. Na mind1, remélem szájbarágósabb vagyok.

Na nem jött össze ez a netmegosztás. A két fal és a mennyezet komoly akadály volt szegény routernek, úgyhogy marad a vezetékezés.