Help Topic Hardver/Szoftver

Started by Nakahara, 2002-11-13, 20:06:43

Previous topic - Next topic

Alkyra

Hmm...Ez kérlek vagy egy szép vírus vagy csak simán megnyomtad a standby gombot s beragadt.

Fazék

Quote from: Cobra on 2008-07-04, 23:33:03
Billentyűzeten van stand-by gomb? Ha stand-by-ba ment le, nem kikapcsolt, akkor az nem lehet túlmelegedésvédelem, se áramhiány.
nincs stand-by gomb, ez egy jóóóó régi vacak Genius billentyűzet.

a megoldás sokkal egyszerűbb és fájdalmasabb. ld. alant

előbb a folytatás:
szóval filmnézés közben újból jelentkezett a probléma, egyszer csak kikapcsolt a gép, minden ok nélkül.
és utána nem is volt hajlandó megnyikkanni se, nem reagált semmire.

és a megoldás:
[spoiler]nékem az asztal alatt bent hátul vannak felrögzítve az áramelosztók. mikor hazahoztam lanparty-ról, és újból el kellett rendezni a kábeleket az asztal alatt, könnyen lehet, hogy kicsit hanyag voltam, mert éppenséggel csak félig volt bedugva a dugvilla a konnektorba és ezt nem olyan meglepő módon igencsak zokon vette a gép :D
remélem nem okoztam benne semmi kárt ezzel a 3 rövid áramszünettel... ^^"[/spoiler]

Próféta

Quote from: Fazék on 2008-06-29, 16:09:26
szerk: nu álljunk csak meg egy szóra kérem szépen:
arra még mindig nem kaptam magyarázatot, hogy hogyan lehet, hogy közben a helyi hálózat hibátlanul működik?! szóval hibátlanul másolok a másik gépre hálózaton keresztül, hibátlanul tudok garázdálkodni a router setup-jában, hibátlanul tudok hálózaton keresztül nyomtatni, csak azt a drága jó net-et mintha nem kapná a router-től rendesen...  :comp: :(
Gyanús. Van egy olyan érzésem, hogy csak a router szórakozik veled. Ez nem egy ilyen szokásos router-újraindítást igénylő cucc?

Ping és traceroute 64.233.187.99-ra? (vagy akármilyen más Google, Index.hu, mtv.hu, stb. stabil IP címre). Értelemszerűen ebben az áldott állapotban a notebookról kéne a mérést végezni; esetleg mellé referenciaként ugyanakkor kezdeményezett traceroute másik (neten elérő) gépről és normális működés közbeni állapotban a kérdéses notebookról. Ha minden tök jó, akkor esetleg ping a google.com, mtv.hu, stb. címekre, hátha a névfeloldással van gáz a problémás esetben.

Más: a kérdéses hálókártyán letilt/engedélyez helyett egy sima "Javítás"? (avagy ipconfig /renew és társai)

A két gépen a hálókártya és a csatlakozó TCP/IP stack, DHCP, stb. konfigurációja 1:1 azonos?

Fazék

Quote from: Próféta on 2008-07-05, 01:54:35Gyanús. Van egy olyan érzésem, hogy csak a router szórakozik veled. Ez nem egy ilyen szokásos router-újraindítást igénylő cucc?

Ping és traceroute 64.233.187.99-ra? (vagy akármilyen más Google, Index.hu, mtv.hu, stb. stabil IP címre). Értelemszerűen ebben az áldott állapotban a notebookról kéne a mérést végezni; esetleg mellé referenciaként ugyanakkor kezdeményezett traceroute másik (neten elérő) gépről és normális működés közbeni állapotban a kérdéses notebookról. Ha minden tök jó, akkor esetleg ping a google.com, mtv.hu, stb. címekre, hátha a névfeloldással van gáz a problémás esetben.

Más: a kérdéses hálókártyán letilt/engedélyez helyett egy sima "Javítás"? (avagy ipconfig /renew és társai)
eldőlt. te is ott leszel a köv. usteam lanpartyn :D
aki ilyen kérdéseket tud föltenni hálózattal kapcsolatban, hogy a felét se értem, annak ott a helye, hogy helyrehozza az éppen nem működő hálózatot  :angyali:
szerk: no és persze esetleg mellesleg akár még játszhat is :lazza:

nu akkor próba:
ha jól értem a dns -t is fölveted, mint hibalehetőséget, erre én is gondoltam, de abba már nem gondoltam bele, hogy mit tudnék tenni ezen hiba földerítésére, a dns-beállítások ellenőrzésén túl, köszönöm a tippeket, köv elszálláskor teszek velük egy próbát :)
Quote from: Próféta on 2008-07-05, 01:54:35A két gépen a hálókártya és a csatlakozó TCP/IP stack, DHCP, stb. konfigurációja 1:1 azonos?
na ez már nagyjából kínai :haha:
de ha mégis jól érteném, akkor igen, egyetlen egy utolsó számbeli eltérés van a két gép ip-címe között és az összes többi beállítás hajszálpontosan egyezik.

Dreamcleaver

Nemrég ajánlgattátok egymásnak ezt a Samsung 2232BW monitort. Azt kérdeném, hogy van a Samsungnál, ami hasonlóan jó minőségű (ergo lehet rajta videót nézni, játszani, és szép a kép), de nem widescreen, hanem 4:3 képarányos? Min 22 colos kéne.

"But there's no sense crying
over every mistake
You just keep on trying
till you run out of cake"
- GLaDOS

Cobra

4:3-as monitorból szerintem max 21"-osat kapsz, de azt is bőven 6 számjegyű árért. 19" feletti 4:3-as monitorok már erősen profi kategóriások, szóval jó lesz a képe, de marha drága hozzá.
Találtam egy 21-es 4:3-ast, ami TN paneles, ez nem lesz túl drága, cserébe nem is a legjobb a képe Samsung 214T  :)
Hide and fear, Cobra Commander is here !

Kuroi Tenshi

Quote from: Dreamcleaver on 2008-07-05, 15:48:04
Azt kérdeném, hogy van a Samsungnál, ami hasonlóan jó minőségű (ergo lehet rajta videót nézni, játszani, és szép a kép), de nem widescreen, hanem 4:3 képarányos? Min 22 colos kéne.

Nincs. 4:3 kihalt.
Ha nagyon ragaszkodsz 4:3-hoz és egy jó monitort akarsz, akkor Dell 2007FP,
ugyan 20", de S-IPS panelos, és már 90k körül kapni.

Quote from: Cobra on 2008-07-05, 18:21:03
Találtam egy 21-es 4:3-ast, ami TN paneles, ez nem lesz túl drága, cserébe nem is a legjobb a képe http://www.samsung.com/hu/consumer/detail/detail.do?group=monitorsstoredevices&type=monitors&subtype=lcdmonitors&model_cd=LS21BRBAS/EDC ; :)

Az NEM TN-es, hanem (S?)-PVA-s, TN-nél jobb a képe, de drága és nagyon
ritka már. Ez a T244 öccse, és a 215TW elődje - és már a 215TW is réginek
számít már...

Cobra

Tényleg Spva, most hogy megnéztem az adatait. A főoldalán 5ms-nak írja a magyar oldal, ez vezetett félre (valójában 8ms-os).
Viszont akkor jó a képe, csak ugye húzós ára lesz. 215TW wide, szóval az nem játszik most. 244T-re a Samsung német oldala 999€-t ír ajánlott árnak  :zomg: A 214T "csak" 580€.

Dreamcleaver

Jó hát akkor marad a widescreen, csak már előre látom, hogy egy-két régebbi cucc sírni fog miatta. Meg hiányozni fog a filmeknél a fekete csík alul, ahová letoltam a feliratokat. Kösz a válaszokat.

"But there's no sense crying
over every mistake
You just keep on trying
till you run out of cake"
- GLaDOS

Fazék

Quote from: Dreamcleaver on 2008-07-05, 21:42:29
Jó hát akkor marad a widescreen, csak már előre látom, hogy egy-két régebbi cucc sírni fog miatta. Meg hiányozni fog a filmeknél a fekete csík alul, ahová letoltam a feliratokat. Kösz a válaszokat.
ha nem is akkora, mint 4:3-nál, de itt is lesz fekete csík alul a legtöbb filmnél. (sajnos)
a régebbi cuccok pedig csak akkor sírnak miatta, ha "gagyi" ati/amd videókártyád van. nvidia driver-ek tisztességesen vannak megírva és kirakják a két fekete csíkot oldalra, ha úgy akarod. ati driver-től égnek állt a hajam, amiket produkált "centered timing" címén... :comp:

Cobra

Ne aggódj, normál wide screen filmnél ugyanúgy lesz alul csík, igaz abba csak 1 sor szöveg fog beleférni :)
Játékokhoz meg a videókárya driverébe be lehet állítani, hogy tartsa meg az aspect ratiot és akkor elvileg kerül 2 oldala 1-1 fekete csík.

Liquid Snake

Hmm igaz ez nem hardver sem szoftver de azért beírok hátha tud valaki segíteni... Van egy elég régi mikrohullámú sütő itthon. Névszerint Whirlpool VIP20. És van egy olyan gond, hogy az alsó forgókapcsoló kitört a helyéről. Szervizet nem találtam, meg ilyen alkatrészboltot sem a neten. Ha esetleg valaki jártas a témában vagy tud vmi tanácsot adni h honnan szerezhetnék be egy ilyen forgókapcsolót az pls segítsen.

http://kepfeltoltes.hu/view/080706/5290901115873_20_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

sirtomi

Vettem egy 500GB-os WD vinyót és elég furcsán rezonál tőle a gép. Mintha ritmikusan fel fel pörögne, az asztal lapon is érezni. Rögzítéssel lehet valami gond? Vagy a vinyónak lenne valami baja?

Fazék

Lehetséges hogy a MySQL Service Manager, ha nincs is használatban, de el van indítva, annyira visszafogjon egy CeleronM 1.5Ghz 512MB RAM-os Lenovo notebook-ot, hogy szinte teljesen ellehetetlenüljön a használata?

Selmo

Most komolyan, kikapcsol, megnéz?

A tökéletesség unalmas.

Fazék

Quote from: Selmo on 2008-07-06, 21:06:53
Most komolyan, kikapcsol, megnéz?
fogj vissza egy kicsit az arcból, danke :)

pont ezért tettem föl a kérdést, mert kikapcsoltam és kb használhatóvá vált a gép, de azért érdeklődök, mert még mindig nem érzem az igazinak, ami persze könnyen lehet, hogy azért van, mert elszoktam a lassabb gépektől. illetve közben talált vmi spyware-szerűséget is a gépen és azt is levettem, de nem tűnt túl komolynak, nem hiszem hogy attól lett volna lassú.

szóval nem tőled kérdeztem, hanem azoktól, akik használnak mysql-t és tudják milyen erőforrás-zabáló vagy sem. ;)

Selmo

Szerinted hány fajta MySQL létezik? :) Így látatlanba nem sokat lehet róla mondani. De simán elképzelhető, hogy vírusírtó és tűzfal mellett nem éppen gazdaságos szerveralkalmazásokat futtatni egy ilyen gépen. Nálad jobban, senki sem fogja tudni jobban kipróbálni, hogy mennyit fog vissza azon a gépen. Ha én indítok egy Apache szervert, az megeszik úgy 40 mega ramot és kb. semmi prociidőt. A barátnőm laptopja is lassabb, mint az asztali gép, pedig modernebb és ugyanaz van rajta, szóval ez valószínűleg procibetegség lehet, mert semmi más okot nem találtam ezen kívül.

A tökéletesség unalmas.

Fazék

Quote from: Selmo on 2008-07-06, 21:46:34Szerinted hány fajta MySQL létezik? :)
őszintén megvallom elképzelésem sincs. fogalmam sincs mire való ez a mysql adatbázis móka. valamelyik hülye könyvelőprogram, vagy akármi rakta föl a gépre, mert hogy szüksége van rá, azt se tom melyik... anyám meg csak hozzámvágta a gépet, hogy csináljak már vele valamit, mert lehetetlen használni...
én megteszem ami tőlem telik, de szinte biztos vagyok benne, hogy a végén oda jutunk, hogy szídni fog, hogy valami nem működik...

Moha

Srácok... egy kérdésem volna...

Mindenfelé mondják, hogy mostanában csak Inteles gépet érdemes venni. Nos, néztem teszteket, és azok alapján én ebben nem vagyok olyan biztos.
Nekem nincs pénzem a felső kategóriás (Core2 quad, Phenom) cuccokra, marad a középkategória. Ott viszont egy E6550 kb. az Athlon X2 6000+ teljesítményét hozza, talán kicsit többet.
Viszont egy E6550 az 32ezer, egy 6000+ meg csak 27 körül van. Azon kívül, ahogy néztem, az alaplap is (közép kategóriában) AMD-hez olcsóbb, mint Intelhez.
Ha jól tudom, idén télen az Intel kihozza az új architektúrát (beépített memóriavezérlő, mint az AMD-nél), ami valószínűleg a 775 végét fogja jelenteni, az AM2 viszont egyelőre tartja magát (igaz, anno a 939-re is mondták, hogy marad...)
Nekem eddig csak Intel rendszerem volt, de tesómnak pl. egy Athlon X2 5000+ van, és semmi baja nincs vele.
Esetleg, ha tudtok ajánlani olyan oldalakat, ahol ezzel kapcsolatos tesztek vannak, azt megköszönöm, ill. saját tapasztalatokat is várok.

Személy szerint én olyan emberke vagyok, hogy egyszer megveszek egy gépet és azt sokáig használom. Nem vagyok tuningmániás és ritkán szoktam játszani, tehát annyira nem kell a teljesítmény, a megbízhatóság, stabil működés sokkal fontosabb! Most ami miatt váltani akarok az főleg az olcsó memória ill. hdd, mivel a mostani gépet ilyen téren már nem tudom bővíteni.

Szóval: ha középkategóriában gondolkodunk: intel vagy amd?

u.i.: Ja igen... még egy fontos szempont számomra: zajszint! Minél halkabb gépet szeretnék, vízhűtés nélkül... azaz a proci hőtermelése is fontos ill. valószínű videókártyából is passzív hűtésest fogok venni.

zsozso

Quote from: Moha on 2008-07-07, 14:24:47
Srácok... egy kérdésem volna...

Mindenfelé mondják, hogy mostanában csak Inteles gépet érdemes venni. Nos, néztem teszteket, és azok alapján én ebben nem vagyok olyan biztos.
Nekem nincs pénzem a felső kategóriás (Core2 quad, Phenom) cuccokra, marad a középkategória. Ott viszont egy E6550 kb. az Athlon X2 6000+ teljesítményét hozza, talán kicsit többet.
Viszont egy E6550 az 32ezer, egy 6000+ meg csak 27 körül van. Azon kívül, ahogy néztem, az alaplap is (közép kategóriában) AMD-hez olcsóbb, mint Intelhez.
Ha jól tudom, idén télen az Intel kihozza az új architektúrát (beépített memóriavezérlő, mint az AMD-nél), ami valószínűleg a 775 végét fogja jelenteni, az AM2 viszont egyelőre tartja magát (igaz, anno a 939-re is mondták, hogy marad...)
Nekem eddig csak Intel rendszerem volt, de tesómnak pl. egy Athlon X2 5000+ van, és semmi baja nincs vele.
Esetleg, ha tudtok ajánlani olyan oldalakat, ahol ezzel kapcsolatos tesztek vannak, azt megköszönöm, ill. saját tapasztalatokat is várok.

Személy szerint én olyan emberke vagyok, hogy egyszer megveszek egy gépet és azt sokáig használom. Nem vagyok tuningmániás és ritkán szoktam játszani, tehát annyira nem kell a teljesítmény, a megbízhatóság, stabil működés sokkal fontosabb! Most ami miatt váltani akarok az főleg az olcsó memória ill. hdd, mivel a mostani gépet ilyen téren már nem tudom bővíteni.

Szóval: ha középkategóriában gondolkodunk: intel vagy amd?

u.i.: Ja igen... még egy fontos szempont számomra: zajszint! Minél halkabb gépet szeretnék, vízhűtés nélkül... azaz a proci hőtermelése is fontos ill. valószínű videókártyából is passzív hűtésest fogok venni.

e7200
Death is the only redemption

Cobra

Sajnos a középkategóriában is jobb jelenleg az Intel, mert az alaplapok ára is eléggé lement. Mondjuk ha nem kell komoly 3D teljesítmény, akkor inkább egy 780G chipes lap és bele egy 45W TDP-s Athlon X2. Árban csak azért jössz ki jobban, mert nem kell külön videókártya. Számítási teljesítményben viszont jelenleg az Intel vezet, még ha a processzorárakat is beleszámítjuk.

Kuroi Tenshi

Quote from: Moha on 2008-07-07, 14:24:47

(E6550 27.5k)
E7200 ~ 23.5k, 45nm-es, alacsony fogyasztású. Hozzá egy Ninja, és
akár passzívan is mehet, ha van egy kis légmozgás a házban. Az
AMD-nél meg most már 4xx0e az energiatakarékos széria neve.

Az Intel télen csak a felsőkategóriát fogja kihozni, a középkategória
csak jövő év elején-közepén jön. De különben is, mit számít, hiszen
épp az előbb mondtad, hogy úgyis egyben fogod lecserélni a gépet ;)
Amúgy meg az AMD AM2+-nál tart, és jövőre jön az AM3...

A "ritkán szoktam játszani" mit jelent? Egy alaplapi HD3200 (ami egy
jelenlegi alsókategóriás vidkarinak felel meg, mint a neve is mutatja)
elég lesz, akár egy GMA X3000 / 3100 (amivel meg max 1-2 évvel
ezelőtti játékok vonaglanak) is? Vagy külön kártyát veszel inkább?
Ha külön veszed, akkor az AMD melletti talán legnagyobb érv - az
erős alaplapi videó - is kiesik. És ha már külön vidkarit veszel, akkor
az inteles géphez akár egy alsókategóriás alaplap is elég, valamivel
jobbak, mint a nem-AMD-s alsókategóriás AM2 lapok. Nálam például
egy 945GC-s, ma már 10k alatt kapható lap van, 200-ról stabilan
300-ra húzva, és semmi baj vele.

Moha

Köszi az eddigi tanácsokat, a 7200-as tényleg nem tűnik rossznak.
A "nem szoktam játszani" annyit tesz, hogy mondjuk néha nekiesek a wow-nak, meg szeretnék esetleg GTA SanAndreas-ba majd belekóstolni, de nagyrészt inkább ősrégi játékokat veszek elő, ha épp kedvem szottyan. Mondjuk úgy, hogy kb 10%-ban használom játékra a gépet. Arra gondoltam, veszek egy 10-12ezer körüli passzív hűtéses VGA-t.
Alaplapból a P35 chipeseket néztem, gondolom azok jók...
HDD-ből milyen márkát ajánlotok?

Cobra

P35 jó drága és ha nem akarsz nagyon tuningolni vagy 4-nél több meghajtót a gépbe, akkor felesleges.
HDD-ből WD, , Hitachi, Samsung Spinpoint F1 vagy Seagate, ebben a sorrendben. Ha több lemezt akarsz, akkro érdemes rendszerlemezne kegy 160Gb-os 1 tányérost és mellé tárolónak egy WD GP-t (500-1000Gb-ig).
Tápegyésgből is mindenképpen egy márkásabbat 12/14 cm-es ventillátorral.

Moha

Most van egy 80-as Maxtor és egy 120-as Samsung, mindkettő IDE. A 80-ast a géppel együtt nagynénémnek akarom adni netezős gépnek, a 120-ast nem tudom érdemes-e meghagyni rendszerwinyónak...
Tápból van egy 450W-os Chieftec 12cm-es ventivel, az gondolom jó lesz, csak egy jól szellőző házat akarok venni még hozzá.

zsozso

Quote from: Moha on 2008-07-07, 20:52:39
Most van egy 80-as Maxtor és egy 120-as Samsung, mindkettő IDE. A 80-ast a géppel együtt nagynénémnek akarom adni netezős gépnek, a 120-ast nem tudom érdemes-e meghagyni rendszerwinyónak...
Tápból van egy 450W-os Chieftec 12cm-es ventivel, az gondolom jó lesz, csak egy jól szellőző házat akarok venni még hozzá.

Gigabyte p35-ds3 15+fa.
Death is the only redemption

Fazék

Quote from: zsozso on 2008-07-07, 22:15:35Gigabyte p35-ds3 15+fa.
ez ennyire időtállóan jó lap, hogy még mindig érdemes ilyet venni? :eek:

Kuroi Tenshi

Quote from: Cobra on 2008-07-07, 20:38:14
P35 jó drága

Inkább úgy mondanám, hogy jó (tuningra), de drágább, mint egy tuningot
kevésbé bíró lap. (Ha igazán drágát akarsz, akkor még mindig ott vannak a
felsőkategóriások, X38/48, 790i, stb...) Egy G31 vagy P31 bőven elég, és
10-15k között már egész jókat is kapni belőlük (pl Gigabyte G31M-S2L)

Sztem a régi winyót ne rakd bele: a mostani lapokon már csak egy IDE
port van, és mivel általában arra szokott menni a doovd is, ezért arra nem
szerencsés még egy winyót rakni, mert a dvd nagyon visszafogná a
sebességét.

Ha Delta belű az a 450-es Chieftec, akkor jó, ha nem, akkor is elmegy,
csak kicsit hangos lesz - venticsere, vagy ellenállás/zener.
Jól szellőző házak: CoolerMaster Elite 33x-széria és Asus TA-982 elől-
hátul 12-es ventihelyek, és egész olcsóak.

Quote from: Fazék on 2008-07-07, 22:55:26
Quote from: zsozso on 2008-07-07, 22:15:35Gigabyte p35-ds3 15+fa.
ez ennyire időtállóan jó lap, hogy még mindig érdemes ilyet venni? :eek:
Ja, egész jól sikerült sorozat, a P45 csak azért érdekesebb, mert az
már x8 + x8 PCIe2.0 CrossFire-t is tud, ami PCIe1.1-ben dupla x16-osnak
felel meg - ez pedig eddig csak felsőkategóriás lapokon volt.

Fazék

megtennétek a kedvemért, hogy kiválasztanátok a legértelmesebb vételt az aliencomp jelenlegi árlistájáról:redface:
elvileg holnap érkezik vissza vagy sem a 2900 pro kártyám a javításról, de ha minden igaz van rá 0.0047% esély, hogy levásárolhatom és akkor már valami tűrhető vételt akarnék csinálni, de max 46k bruttó legyen a kártya, kétlem hogy a 2900 pro-t 25 bruttónál többre értékelnék... nagyon köszi előre is :merci:

(ugyebár kötöttem az ebet a karóhoz, hogy csak nvidia, mert az tud tisztességes képaránykezelést, de ha annyival jobb a 4850, mint 8800GT, akkor nincs sok értelme csak ezért a tulajdonságért ragaszkodni az nvidia-hoz és 20% pénzspórolásért egy olyan kártyát venni, ami 40-50%-kal gyengébb...)

lehetőleg 2-3 kártyát soroljatok föl, hátha nincs készleten az első.

bár valószínűleg úgyis tök fölöslegesen fárasztalak titeket, úgyse vásárolhatom le, na mindegy :) azért köszi előre is :)

Alkyra

Szeretnék érdeklődni a Nintendo DS (lite)-ról, ha esetleg van valakinek. Tapasztalatok, mennyire "hackelhető"(futattható-e homebrew program rajta. rakhatok-e rá mp3-mat, filmeket etc) mikre kell figyelni s mennyiért vette.
A válaszokat előre is köszönöm.