Help Topic Hardver/Szoftver

Started by Nakahara, 2002-11-13, 20:06:43

Previous topic - Next topic

Kuroi Tenshi

Quote from: Fazék on 2012-04-01, 09:55:24
ssd árakra mi a jóslat? Tartják ezt a viszonylag stabil csökkenést? Csak mert akkor inkább még várok a vétellel egy fél évet

Tartják a minőségromlással egybekötött lassú árcsökkenést.
Az 5x nm-es MLC-k 10000 ciklusához képest a jelenlegi 2x nm-es
már csak 3000-nél tart; és készülnek az árban áttörést jelentő
TLC bevezetésére, aminek mindössze 1000 írási ciklus az élet-
tartama, hát nem csodás?

Fazék


Fazék

gyors buta kérdés: lehet valamit kezdeni vele, ha Win7 megállapította magáról, hogy nem teljesen legális, vagy csak az újratelepítés segíthet? hirtelen nem rémlik milyen verzió lett fölrakva és mi váltotta ki a rokon gépén, de hátha ennyi infóból is tudtok már tanácsot adni. majd este részletezem, ha mégse. thx.

Zsiga

System Restore, vagy friss crack.

Darkstar

SSD beszerelve. A különbség brutális.
小野寺梓のラブリーすきぴちゃん

Cloud

Quote from: Fazék on 2012-04-02, 14:29:23
gyors buta kérdés: lehet valamit kezdeni vele, ha Win7 megállapította magáról, hogy nem teljesen legális, vagy csak az újratelepítés segíthet? hirtelen nem rémlik milyen verzió lett fölrakva és mi váltotta ki a rokon gépén, de hátha ennyi infóból is tudtok már tanácsot adni. majd este részletezem, ha mégse. thx.

Ha eredeti a win akkor supportot keresni(előtte egy próbát megér az előbb említett system restore) ha warez, akkor leszedni egy loadert és aktiválni. (pár perces folyamat.)

Dreamcleaver

Létezik olyan ingyenes pdf editor, amivel csak megnyitok egy pdf-t, átírhatom benne a szövegeket, és azt újra elmenthetem pdf-ben?

Kaptam egy angol nyelvű pdf-t, amit le kellene fordítanom, de nincs szerencsém ezekkel az ingyenes pdf editorokkal.

"But there's no sense crying
over every mistake
You just keep on trying
till you run out of cake"
- GLaDOS

Fazék

ingyenes keresését én is föladtam.
tört foxit pdf editor-t használok inkább

bár meg kell hagyni, hogy elég körülményesek benne az átírások, ha nem egy hosszú egybefüggő szövegről van szó

NLZ

Quote from: Fazék on 2012-04-02, 14:29:23
gyors buta kérdés: lehet valamit kezdeni vele, ha Win7 megállapította magáról, hogy nem teljesen legális, vagy csak az újratelepítés segíthet? hirtelen nem rémlik milyen verzió lett fölrakva és mi váltotta ki a rokon gépén, de hátha ennyi infóból is tudtok már tanácsot adni. majd este részletezem, ha mégse. thx.
http://www.joshcellsoftwares.com/2011/07/mbr-regenerator-professional-activation.html
Kiválló progi, kb minden fennlévő, akár félrekefélt törést lepucol, ráereszti a rendszerre az SFC-t, akár még a próbanapokat is vissszaállítja, stb. Szal sokat szöszmötöl, de a végén legalitás ellenőrzés tekintetében olyan állapotba kerül a rendszer, mintha most telepítetted volna fel.
[reserved]

Próféta

Quote from: Darkstar on 2012-04-02, 14:52:33
SSD beszerelve. A különbség brutális.
My cue.
(in b4 "nem is vagyok szakmabeli, ha ilyen hülyeségeket kérdezek, et cetera" .. de pont azért kérdezem meg, mert hátha ti már egyszer utánanéztetek)

Most már nagyon megérett lecserélésre a kedvenc laptopom, amelyet nagyon szeretek NOT. Minthogy dominánsan programozásra használnám, az új masinába (a) 8GB RAMot szeretnék tenni és (b) SDD-t, másodlagos szempontként jó lenne (c) legalább 14" de inkább 15" és (d) összességében az előzőnél minőségibb konstrukció.

Na mármost az (a) követelmény - ha nem valami superslim összepréselt papírlaptopról van szó - legrosszabb esetben meg lehet oldani utólag, "apróért". (c)-re (d)-re oda kell figyelni vásárláskor. De a (b) komolyabb töprengésre késztet. Dear Lazyweb, van valakinek tapasztalata SSD-s laptoppal, a boldog és tökéletes Mac-világon kívül?

A opció: a laptopot egyetlen SSD-vel használom, amit rögtön a konfig részeként árulnak.
Ekkor SSD mérete >= 200G volna kívánatos, különben nyomorognom kell, meg izgulni, hogy hányszor írhatom felül. Na most - már amennyire hihetek a különböző webáruházaknak - igen kevés gépet árulnak eleve 256GB-os SSD-vel, kábé a Dell XPS 15z lenne az egyetlen értelmes jelölt. Ő mondjuk első blikkre egész szimpatikus, és ha nagyon muszáj, ki tudnék érte ennyit fizetni, de azért álljon meg a nászmenet, körülnéznék még, hogy esetleg olcsóbban meg lehetne-e úszni.

A körülnézést nagy mértékben segítené valami olyan webbolt / konfigurátor, ahol szépen össze lehet alkatrészenként rakni a laptopot. Sok gyártó US-only weboldala támogatja ezt, de Magyarországon inkább az dívik, hogy ezt a hat laptopot áruljuk, eszi / nem eszi. Tud valaki ellenpéldát? Mármint az apple.hu webbolt kivételével, amely tényleg tízből tíz pontos, ragyogó testreszabhatóság után kínál nekem csupa szexi terméket, csak éppen jó 300-500kHUF-fal a hasonló belsőségű Dell fölé árazva. Egymillióért azért nem vennék laptopot, köszi.

B opció: a laptopot egyetlen SSD-vel használom, amit utólag megveszek és beleteszem a HDD helyére.
Jó ötlet ez? Mely laptopokban lehet (másfél óra szerelés után) vinyót cserélni garanciavesztés nélkül? Azt tudom, hogy pl. kollégámnak a Lenovojában a RAM-ot se volt szabad bővítenie... Mindenesetre biztos több meló, több hibalehetőség (ezeket a notebook SATA kábeleket könnyű véletlenül elszakítani), és ha egy 256G-s SATA3 notebook SSD önmagában is mondjuk 80-100 kHUF (mínusz egy kétes összeg, amennyiért az eredeti vinyót eladom), nem is feltétlen jövök ki olyan hű de sokkal jobban.

C opció: a laptopot a gyári SSD-vel használom, de mellé veszek egy USB3 külső HDD-t.
Ekkor nyilván lehet az SSD 128-as vagy 160-as is, ami jó, mert az talán némileg olcsóbb. A külső vinyó nyilván kényelmetlen, ha virtuális gép / kép / mozi esetén mindig elő kell keresni és bedugni, meg foglalná a kevés USB egyikét, de pl. 150k forintot talán megér ennyi kényelmetlenség :)

Sajnos ahogy nézem, inkább a 13"-es gépekkel adnak kis SSD-t, a bélyegképes programozást első körben még kerülném. Mondjuk bent lenne hozzá szép nagy külső monitorom, de azt inkább a saját monitor mellett szeretem használni, nem helyette. Nagyobb képátlójú laptoppal teljesen jól lehet dual screenezni, míg egy ilyen kis vacakot inkább kikapcsol az ember, együtt nem használható ki jól.

A most röptében talált márkák se azok, amelyekben a leginkább megbízom, pl. egy ilyen Toshiba Portege vajon rendesen össze van rakva?

D opció: a laptopot a gyári SSD-vel használom, de mellé beszerelek egy HDD-t is. Vagy esetleg fordítva.
Szintén lehet kisebb az SSD, lásd C-nél lévő kommentek. Valamint szerelni is kell (lásd B-nél), plusz franc tudja, hogy egy laptopba hogy lehet / érdemes két háttértárat beszorítani (olyanokat hallottam, hogy optikai lemezolvasó helyére, de 13.3"-oson gyanúsan pont az nincs is....)

...
Látszik, hogy nem fejtettem még fel a nyomozás minden ágát. Ha bármi bölcs tanácsotok van, szívesen veszem.

kikuchiyo

QuoteB opció: a laptopot egyetlen SSD-vel használom, amit utólag megveszek és beleteszem a HDD helyére.

Én is ezen gondolkozom, hogy az utazós laptopomba veszek egyet az első fizetésemből.

Quotekollégámnak a Lenovojában a RAM-ot se volt szabad bővítenie...

Ezt nem értem, mert úgy tudom, hogy a Lenovóknál a HDD-csere nem jár garanciavesztéssel. Google is így tudja:

Quote1. Installing a non-Lenovo drive will not affect the warranty on the rest of your ThinkPad. The only issue is that the replacement HD, unless you buy it from Lenovo, won't be covered by your ThinkPad warranty. If the drive fails you would need to get warranty coverage from Seagate (who IIRC offer 5 years on their HDs.)

A szerelés pedig aránylag egyszerű, direkt könnyen cserélhetőre tervezték és lehet találni szerelési útmutatót is hozzá.

QuoteC opció: a laptopot a gyári SSD-vel használom, de mellé veszek egy USB3 külső HDD-t.

Ha eSATA portos laptopot veszel, akkor nem foglal USB-t. Az eleve gyorsabb is, mint az USB. Esetleg PCMCIA kártyás eSATA bővítőt is vehetsz, ha van olyan.
Failure is the default option

Kuroi Tenshi

Quote from: Próféta on 2012-04-03, 01:47:34
Látszik, hogy nem fejtettem még fel a nyomozás minden ágát. Ha bármi bölcs tanácsotok van, szívesen veszem.

Igen. Bvar. -- normális konstrukciójú laptopban 1-4 csavar a HDD bay
fedelének leszedése, 0-2 csavar a HDD rész kiszedése és 0-4 csavar a
HDD kiszedése a caddyjéből. A csatlakozás vagy szalagkábel vagy fix
csatlakozó, amire rá van csúsztatva a lemez, hacsak nem baltával állsz
neki, nem túl sérülékeny. Tényleg nem nagy kaland, nem kell tőle félni.
Legtöbbnél nem matricázzák le a HDD részt, mert az fogyóeszköz. Láttam
már olyat, hogy a RAM ajtaja matricás volt, de a HDD ott sem.
1. Kiszemeled a laptopot
2. Megnézed a tesztet, hogy a HDD bay hozzáférhető-e
3. Megveszed a laptopot
4. Megveszed az SSD-t
5. Veszel egy külső USB3-as 2.5" házat
6. Cserebere: SSD laptopba, HDD külső házba
7. Profit!

D-hez: 15" és nagyobbak között van néhány, aminek 2db 2.5" HDD
helye van. 
Valamint: kezd terjedni az mSATA slot cache-nek használt SSD-knek,
kisebb méretűeknél (13-14") is.

Ha gyakori helyváltoztatós, akkor én inkább 13" körül maradnék.
Mindenképp üzleti vonal, Thinkpad, Latitude, Elitebook, esetleg még
Vostro, Probook.

Cobra

13"-os szerintem kicsi, leglaább14"-os legyen, de a 15,6"-osokból sokkal nagyobb a választél. Gyárilag SSD vagy 2 meghajtóhely csak a 300k feletti kategóriában van, szerintem jobban jársz, a gyári HDD helyére berakott 128Gb-os SSD-vel (vagy akár a 64Gb-os is elég az oprendszernek meg mellé nem túl sok egyébnek) és mellé egy USB3 vagy eSata-s külső merevlemezzel (elég egy rack és a gyári HDD mehet bele). Persze olyan laptop kell, amin van eSata vagy/és USB3. Plusz ha lehet kijelzőből olyan legyen, ami 1366x768 feletti felbontású.
Toshiba jelenleg nem igazán ajánlott, cserébe a Fujitsu most jó minőségű (ezért elég drága is). Dell mainstream verziói jóval drágábbak a kóreai márkáktól, cserébe gyengébben felszereltek. Üzleti verziókról nem tudok nyilatkozni.
Szerintem HP, Lenovo, Fujitsu gépeit nézd, esetleg ha bátrabb vagy, akkor Acert is.
Hide and fear, Cobra Commander is here !

Kuroi Tenshi

Quote from: Cobra on 2012-04-03, 09:21:35
13"-os szerintem kicsi

Mint írtam, milyen feladatra.
Nekem a gyakori hordozhatóságra, egész napos cipelésre 11,1"-es van,
és köszönöm, teccik; 13" feletti tepsiket pedig már nem is tekintem
laptopnak, az már DTR, tapasztalatom szerint a felhasználók jelentős
része is úgy használja.

Nem csak 300k-s notikban van 2 HDD hely, néhány alsó-középkategóriás,
int.grafosban is láttam már, pl. pár évvel ezelőttről a Toshiba valamelyik
szériája rémlik.

Próféta

Quote from: kikuchiyo on 2012-04-03, 02:02:31
Ezt nem értem, mert úgy tudom, hogy a Lenovóknál a HDD-csere nem jár garanciavesztéssel. Google is így tudja:
Jobban belegondolva ez a RAM-os szívás is még IBM-mel volt. Kösz a biztatást :)

Quote from: kikuchiyo on 2012-04-03, 02:02:31
Ha eSATA portos laptopot veszel, akkor nem foglal USB-t. Az eleve gyorsabb is, mint az USB.
Mondjuk ha mérsékelt terjedelmű laptopon lesz eSATA, az valószínűleg eSATAp, és akkor dehogynem foglal uzbot  :haha:
De jogos, ezzel valamivel gyorsabb lesz.

Quote from: Kuroi Tenshi on 2012-04-03, 02:54:43
D-hez: 15" és nagyobbak között van néhány, aminek 2db 2.5" HDD
helye van. 
Ami azért remek, de pont ez lett volna a fenti posztom egyik fő rinyatémája, hogy miért nincs a webshopokban legalább normális kereső, ahol ezekre az apró tulajdonságokra szűrni lehet :__devil: Így nagyjából szúrópróbaszerűen botorkálva kell megtalálnom ezeket. Amúgy viszont abszolút a D-t preferálnám C helyett, mert a kábel egy óvatlan pillanatban kilazulhat, és mondjuk VMware alól meg eltűnik a diszk, nem volna kellemes.

Quote from: Cobra on 2012-04-03, 09:21:35
vagy akár a 64Gb-os is elég
Nekem szerintem nem volna elég, nem csak az oprendszert szeretném SSD-re ültetni. 128 jó lehet C-D esetén.

Quote from: Cobra on 2012-04-03, 09:21:35
cserébe a Fujitsu most jó minőségű
Az mit jelent? A mostani Lifebook élmény után tartok kicsit a cégtől.

K_T: a te fogalmaid szerint valóban egyértelműen laptopnak álcázott desktopra van szükségem, bár hátizsákba be kell férnie. A képernyőméret és a felbontás kelleni fog.

Köszi srácok a véleményeket, a kutatás folytatódik :)

Cobra

#14895
Amióta szétváltak a Siemenstől, azóta állítólag jobb a minőség, mint a Dellnél (mondjuk az utóbbi 2 év alap Delljeinél nem nehéz). Plusz kapsz 3 év jótállást.
Ez pl jónak tűnik, bár elég húzós az ára: http://www.notebook.hu/fujitsu-lifebook-s751-mxp51hu.html
Vagy ez inkább, mondjuk ebbe alapból kell ram meg akkor mindjárt egy SSD: http://www.usanotebook.hu/fujitsu/lifebook-e751-intel-core-i5-2520m-25ghz-2-gb-ram-320-gb-hdd-windows-7-professional-fekete-hatlap-s26391-k326-v210/P27126
Ez meg nem épp üzleti, de elég komoly a felszereltsége: http://laptop.hu/termek/asus-ux31e-ry008v-zenbook-w7-0
Hide and fear, Cobra Commander is here !

Kuroi Tenshi

Quote from: Cobra on 2012-04-04, 01:22:30
Amióta szétváltak a Siemenstől, azóta állítólag jobb a minőség

Elvileg a régebbi Lifebook szintjét hozzák, de fordult meg a kezeim között
azokból is pár, sőt, egy még van is, ami fícsörökben nagyon ott van (volt)
(pl. ips panel, wacom digitizer, etc), de anyagminőségétől messze nem
voltam lenyűgözve.

Quote from: Cobra on 2012-04-04, 01:22:30
Ez meg nem épp üzleti, de

ne is vedd meg.
Nálunk ahogy a marketingesek meglátták, egyből kettőt kértek.
Az egyik egyből ment is vissza szervizbe...
Össz-vissz 2 usb port, 0 ethernet, ne vicceljünk már.

Próféta: jársz kinn külföldön, akkor vegyél ott (jobb árakon)
Thinkpadet. T vagy W széria, utóbbiban van 2. lemeznek hely.

Pr3d4k1ng

#14897
Aki jártas a Windows Live Movie maker-ben az plz mondja el nekem, hogy a vágandó video hangsávját hol tudom eltávolítani? 
Egyszerűen némítás?

,,Egy férfi sok jó ügyért harcolhat: az országáért, az elveiért, a barátaiért, egy bájos gyermek orcáján megcsillanó könnycseppért. Ami engem illet, egy rakás pénzért, egy gyönyörű óráért, és némi szaftos francia pornóért a saját anyámat is eladnám."

Fazék

#14898
Amilo L7300-as gépre (Celeron M 1400Mhz, 512MB RAM, 60GB vinyó) milyen linux-ot raknátok föl egyszerű használhatóság céljából?
(amit telepíteni is egyszerű usb-ről)

szerk: legfrissebb ubuntu telepítés elindítva. meglássuk.
Linux Mint-ről vélemények, mint alternatíva?

Kuroi Tenshi

Quote from: Fazék on 2012-04-17, 12:18:52


Az *buntu gnome helyett kde (kubuntu) vagy ha absz. erőforrás-spórolósan
kéne, akkor lxde-s lubuntu verzióját telepíteném. Gnome-os ubuntuhoz szűkös
lesz a RAM, de avval is menni fog.

Fazék

Quote from: Kuroi Tenshi on 2012-04-17, 15:14:32
Quote from: Fazék on 2012-04-17, 12:18:52


Az *buntu gnome helyett kde (kubuntu) vagy ha absz. erőforrás-spórolósan
kéne, akkor lxde-s lubuntu verzióját telepíteném. Gnome-os ubuntuhoz szűkös
lesz a RAM, de avval is menni fog.
thx. azt hiszem lefuttatok stress test-eket, illetve megpróbálom elérni hogy láthassam közben a hőmérsékleteket, és ha rendben lévőnek tűnik a gép, akkor rárakok egy lubuntu-t

Darkstar

Vezeték nélküli egér és billentyűzet jeligére várnék tapasztalatokat és ötleteket.
Utóbbinál feltétel, hogy slim legyen.
És nem G15 árszintben gondolkodom.  :D
小野寺梓のラブリーすきぴちゃん

Lythis

Quote from: Darkstar on 2012-04-19, 00:40:23
Vezeték nélküli egér és billentyűzet jeligére várnék tapasztalatokat és ötleteket.
Utóbbinál feltétel, hogy slim legyen.
És nem G15 árszintben gondolkodom.  :D
tapasztalat: amikor az egér fps közben döglik le, akkor az rohadtul irritáló :D
ettől eltekintve halál ugyan az, mint a vezetékes változat, csak nincs vezeték.

Darkstar

Pont az kéne, mert próbálok vezetékeket irtani, meg ha a tvn nézek valamit, jó lenne nem mindig a géphez rohangálni.
小野寺梓のラブリーすきぴちゃん

Fazék

#14904
Quote from: Darkstar on 2012-04-19, 00:40:23
Vezeték nélküli egér és billentyűzet jeligére várnék tapasztalatokat és ötleteket.
Utóbbinál feltétel, hogy slim legyen.
És nem G15 árszintben gondolkodom.  :D
egybe akarod venni, vagy külön-külön is jó lenne?

nálam ez van: Logitech MK520
billentyűzet elsőre egy kicsit fura, szóval próbáld ki vmi boltban, de alapvetően megbízhatóan működik, én elégedett vagyok vele.
mondjuk 2-3m távolságból már tud bizonytalan lenni, szóval inkább a gép elejébe dugtam a vevőegységét, de adnak hozzá usb hosszabbító kábelt, szóval akár asztal tetejére is kivezetheted mondjuk
egy éve vettem, egeret napi szinten használom, billentyűzetet ritkábban. elemet még nem kellett cserélnem
fps-hez azért nem szívesen használnám az egeret

Cobra

Ha nem használod az F1-12 gombokat, akkor MS Wireless Desktop 3000.
Állítólag a Fujitsu-k is jók, képről az LX400 (vagy LX900) használhatónak tűnik.
Hide and fear, Cobra Commander is here !

kikuchiyo

A $munkahelyen kaptam egy SSD-vel szerelt gépet. Mit kell róla tudni/máshogy csinálni telepítéskor és használatkor?
Valami blokkméret 4k-ra állítása rémlik nekem, mint nemtriviális procedúra.
Failure is the default option

Kuroi Tenshi

Quote from: kikuchiyo on 2012-04-19, 21:03:29


Milyen os kerül rá?
A blokkméret egy hosszú sor végén van, első az írások csökkentése.
Itt egy jó összefoglaló az első posztban.

Cloud

Ezt érdemes elolvasgatni:


http://prohardver.hu/tema/flash_ssd/hsz_1-200.html


Win7ben alapértelmezetten ha friss os kerül rá, akkor nem sok mindent kell csinálni vele. Használd. Hja és soha ne próbálj meg töredezettség mentesítést csinálni.


szerk:

Oh nézd a ninját. :D