Help Topic Hardver/Szoftver

Started by Nakahara, 2002-11-13, 20:06:43

Previous topic - Next topic

Próféta

Dear Lazyweb,

http://windowsupgradeoffer.com/hu-HU
Legális Windows 7-em van. Megér-e nekem 4500 Ft-ot (€15), hogy legális Windows 8-am legyen? És ha legális Windows 8-am van, megéri-e ténylegesen ráfrissíteni a gépre? Az előnyök (sokak szerint jobb teljesítmény, stb.) lenyomják-e a vicces gyerekbetegségeket (sleep bug, stb.)?

Mielőtt bárki pozitív vagy negatív érvként felhozná a "Metro" Start Screent és a csempéket, közölném vele, hogy a laptopom munkaeszköz és nem lakberendezési tárgy, így abban a napi átlagosan 2579 millisecundumban, amit a Start menü bámulásával töltök, úgy néz ki a laptopom ahogy jólesik neki.

NLZ

Quote from: Próféta on 2013-02-15, 01:42:33
Dear Lazyweb,

http://windowsupgradeoffer.com/hu-HU
Legális Windows 7-em van. Megér-e nekem 4500 Ft-ot (€15), hogy legális Windows 8-am legyen? És ha legális Windows 8-am van, megéri-e ténylegesen ráfrissíteni a gépre? Az előnyök (sokak szerint jobb teljesítmény, stb.) lenyomják-e a vicces gyerekbetegségeket (sleep bug, stb.)?

Mielőtt bárki pozitív vagy negatív érvként felhozná a "Metro" Start Screent és a csempéket, közölném vele, hogy a laptopom munkaeszköz és nem lakberendezési tárgy, így abban a napi átlagosan 2579 millisecundumban, amit a Start menü bámulásával töltök, úgy néz ki a laptopom ahogy jólesik neki.
Én legális W8-at birtoklok, ám mivel mindig csak az asztalt használom, így igazából nem látok különbséget. :)  Mivel a win8 frissítéssel együtt cserétem a procit, így a sebesség növekedést nem tudom leszűrni win7hez képest, továbbá az alvó üzemmód hibákról sem tudok nyilatkozni, asztali gép lévén sosem használtam.
Örülök, hogy segíthettem. :D
[reserved]

Próféta

Selmo

A tökéletesség unalmas.

Cobra

Milyen hardver egyébként? Számít az is, mert pl egy i3 + HD3000 + normál HDD kombóra felesleges felrakni szerintem.
Hide and fear, Cobra Commander is here !

Próféta

Quote from: Cobra on 2013-02-15, 08:56:18
Milyen hardver egyébként? Számít az is, mert pl egy i3 + HD3000 + normál HDD kombóra felesleges felrakni szerintem.
Annál is jobb, Sandy Bridge i5  + HD3000 + SSD, tehát az általam gyorsan átfutott benchmarkok szerint még kevésbé fog a boot idő javulása meglátszani, ha erre gondolsz.

Quote from: Cobra on 2013-02-15, 08:56:18
Igen, ezek jórészt pont azok a változások, amik nem érdekelnek se pozitív, se negatív irányban, mivel munkalaptopra lesz.
Inkább innen próbálok most tájékozódni: http://arstechnica.com/staff/2012/10/windows-8-deep-dive/
(BTW ez a hosszadalmas WinRT API glossza elég jó, pár fehér foltomat be tudtam tömni vele, de persze a jelenlegi kérdésben ez most pont nem számít)

Ilyesmi tanácsoknak örültem volna inkább, hogy "szerintem a Win7 támogatási ciklusa nem lesz hosszú, hogy a MS átkényszerítse az embereket W8-ra, ezért minimum a licenszt érdemes most megvenni", vagy ellenkezőleg "úgyis kidobod a laptopot addigra, amikor a Win7 már nem lesz támogatott, maga az OS újítás meg nem nagy szám, amit nyernél vele, azt el is veszted az upgrade-del", stb.

Darkstar

Akkor tessék: 4500Ft nem az a pénz, ami mellett különösebben gondolkodni kell. Vedd meg, ártani nem árthat, ha megvan.
小野寺梓のラブリーすきぴちゃん

.Attila

Még 2 évig full support, 7 évig bővített támogatás.
Hogy neked mi elég, ill. hogy mikor váltasz laptopot, azt te tudod.

Cobra

AMD-s laptopra azt mondtam volna mindenképpen cseréld le, de Intelen szerintem sebességben nem lesz különbség. Driver terén viszont megintcsak az Intel van hátrányban, szóval én maradnék W7-nél.
Hide and fear, Cobra Commander is here !

White SeeD

Szerencsétlen tabletem gagyi akkuja megdöglött pontosan így ahogy ennek az embernek:
http://www.pandawillforum.com/showthread.php?15610-My-tablet-is-not-starting-and-charging/page3

QuoteYES..the tablet is working again...i took the tablet and the battery to a repair shop and they rejuvenate my battery...it was discharged on Ampers...the battery has 4V but no Ampers...so after a few voltage imput now its ok and working again...

Tudja valaki hogy ez mit jelent? (nem nem szószerint) Megkérdeztem több embert akik jobban értenek az ilyenhez de ők sem tudták elképzelni hogy ez micsoda.
Eredeti windóz 7 aktiválások száma: 6

.Attila

Volt fesz, de nem volt áramerősség? Kisütötték valami cuccal? Passz.
Milyen tablet amúgy? Most tervezek rendelni egy Ainol Hero-t. (Ami úgyis el fog tolódni, mert a holnapi jegybank elnök bejelentéssel haza fogják vágni a forintot.)

White SeeD

Typhoon s12.
Minden nagyon frankó rajta 6 hónapja, egyedül az akkuja nagyon rossz. Konkrétan eddig bírta. De szerintem az összes ragasztott akkus tablet ilyen sajna.
Eredeti windóz 7 aktiválások száma: 6

chilip

van itt fórumon EXCEL MACRO mágus?

egyik excel fájlból kéne átműtenem egy táblázatot egy másikba 1:1 egy olyan csavarral hogy a fájl neve:

az A1-es mezőben lévő név + "munkalap" .xls
pl.: Gipsz Jakab munkalap.xls

a baj az hogy 300+ táblázatnál kéne ezt relatív nagy táblával megcsinálni, így makróval kéne megoldani ezt

.Attila

Éppenséggel tanulgatok önszorgalomból excel macro-t, de előbb nekem kéne kipróbálni, hogy menne-e.
Szóval ha tudnál adni nekem workbookokat konkrét leírással, hogy minek hova kell mennie, akkor talán.
Azt mondjuk hirtelenjében nem tudom, hogy egy mappából hogyan fog 300 különböző elnevezésű workbookot ciklussal berántani, mert nyilván nem nyithatja meg mindegyiket egyszerre. (Bár, ki tudja :))

chilip

nemnemenem

2 tábla van csak, 2 fájl

a célom hogy majd a név átírásával másik fájlból nézze az ugyanakkora táblát :)

minnyá adom a workbookokat

.Attila

Fogalmi zavaraim vannak.
Egyik sorban 2 táblát írsz, másikban 300+at.

Beszéljünk inkább munkalapokról és másolandó cellákról.
Szóval, van két munkafüzeted (2 excel fájl), egyikből másolsz a másikba. Mit másolsz hova?
Csak hogy tisztázzuk: a Gipsz Jakab munkalap.xls egy munkafüzet (workbook). Megteheted, hogy cellából olvasod ki, milyen néven mentsd el a fájlt, de akkor meg kell határozni, melyik munkalap A1 cellájából, különben meglepetések fognak érni, hogy nem éppen arról a munkalapról olvasta ki, amelyikről kellett volna.

chilip

nu akkor tisztázom a dolgot :D legalábbis megpróbálom

( amúgy itt a példafájlok )

a 2 fájlosat kell megcsinálnom 300x

minden emberhez kell egy ilyen másolás külön fájlba, az emberkék vannak 300+ -an.

az lenne jó hogy én egyszerűen csak más néven csinálok 300 példányt ebből a makrózott xls-ből és csak a nevet írom át mindenkinél az A1-es mezőben. az meg auto átír minden mást.

.Attila

Aha, tehát megnyitod a célfájlt, beírod a nevet A1-be, majd a macro-ra bízod, hogy nyissa meg a név_munkalap.xls fájlt és onnan olvassa be az adatokat a megfelelő mezőkbe.

chilip

.Attila

Kezdjük ott, hogy majd amikor létrehozod az excel fájlokat, mindegyiket xlsm formátumban kéne elmenteni (ez a macro-engedélyezett xls fájl).
És természetesen majd a trusted publishers/documents/locations-t is be kell állítani, mert csak lesel majd, hogy ott a macro, csak éppenséggel nem futhat :)

Fájlnevekben lehetőleg ne használj szóközt, csak bonyodalmat okoz.

.Attila

Kész vagyok vele, elvileg küldtem privit, de lehet, hogy nem neked :D

chilip

Sub copycopy()
    Application.ScreenUpdating = False
    Dim wbk As Workbook

Set wbk1 = ActiveWorkbook

Dim strFName As String

strFName = Sheet1.Range("A1").Value

If FileExists(strFName) Then
        'létezik-e
            If Not BookOpen(Dir(strFName)) Then Workbooks.Open Filename:=strFName
            'ha nincs nyitva nyitom
        Set wbk = Workbooks.Open(strFName)
        With wbk.Sheets("Sheet1")
            Range("A1").copy
        End With

With wbk1.Sheets("Sheet1")
            Range("D4").PasteSpecial Paste:=xlPasteAll, Operation:=xlNone, SkipBlanks:= _
                False, Transpose:=False
        End With
    Else

End If

Application.ScreenUpdating = True
End Sub

Function FileExists(strfullname As String) As Boolean
    FileExists = Dir(strfullname) <> ""
End Function

Function BookOpen(strWBName As String) As Boolean
    Dim wbk As Workbook
    On Error Resume Next
    Set wbk = Workbooks(strWBName)
    If Not wbk Is Nothing Then BookOpen = True
End Function

jelenleg 1 cellát akarok átvinni az épp aktív woorkbookomba és nem akarja átvinni, miért nem?
kinyitom a "Gipsz Jakab munkalap.xls"-t, kimásolja az A1-et és ugyanabba a fájlba és sheet-be bemásolja a D4es mezőbe, nem pedig az épp aktívamba :P

ed.: ninja'd lol köszi, küldtem :D közbe elkezdtem én is dolgozni rajta :D de ez így jobb  :Kiraly:

.Attila

Sub CopyFromMunkalap()
    Dim WbTarget As String
    Dim WbName As String
    Dim WbLoc As String

WbTarget = ActiveWorkbook.Name

Workbooks(WbTarget).Worksheets("Sheet1").Activate
    WbName = Range("A1") & " munkalap.xls"
    WbLoc = ThisWorkbook.Path & "\" & WbName

Workbooks.Open Filename:=WbLoc

Workbooks(WbName).Worksheets("Sheet1").Activate

Range("B4:G23").Select
    Selection.Copy

Range("G6").PasteSpecial

Workbooks(WbName).Close

End Sub

Na ez az enyém. Ez működik, de nem csinál ellenőrzést.
Apró szépséghiba, hogy a vágólap tartalmát nem üríti, így a fájl bezárásakor rákérdez. Nem volt időm foglalkozni vele, úh. ez így maradt.

Változó értékének megadásához nem kell set (nem is tudtam, hogy ilyen van VBA-ban).

.Attila

Quote from: chilip on 2013-03-06, 18:53:36
...

Bocsi, de egy kicsit kusza a kódod.
Kezdjük ott, hogy deklarálsz egy wbk nevű változót, majd értéket (egész pontosan egy objektumot) adsz egy wbk1 nevű változónak, ami nincs is deklarálva. (Bár talán ilyenkor létrehozza a változót, Variant típusú változóként.)

Aztán gyanús nekem az is, hogy fájlt akarsz megnyitni, ami ugye a "Gipsz Jakab munkalap.xls", márpedig az A1 cellában csak annyi van, hogy "Gipsz Jakab". Ha nincs eleve nyitva a fájl, akkor még csak útvonala sincs hozzá, hogy mégis a lemezen hol keresse.

Amúgy szerintem nem túl elegáns függvényt az eljárás után megírni.

A With struktúrát akkor érdemes használni, amikor egy objektummal egyszerre több műveletet is végre akarsz hajtani.
De ha csak egy műveletet hajtasz végre, akkor felesleges.
Pl. ehelyett:

With wbk.Sheets("Sheet1")
            Range("A1").copy
        End With

Simán elég ennyi:

wbk.Sheets("Sheet1").Range("A1").Copy

szerk.: na látom még le vagyok maradva, a Set paranccsal még nem találkoztam, de most már ennyivel is többet tudok :)

Most nincs időm foglalkozni a kibogozással, így ránézésre nekem bonyolultabbnak tűnik, mint szükséges, így könnyű elveszni.
Nem lehet, hogy a Workbooks.Open-nel megváltoztattad az ActiveWorkbook-ot?
A Set parancs, ahogy olvastam, csak referencia, nem változó, ergo te nem változót rögzítettél, csak egyszerűbb nevet adtál egy objektumnak (ami dinamikusan változik).

chilip

lehet, még csak a napokban kezdtem el ezt az "EXCEL VARÁZSLÁS"-t ^^" szóval, majd meg kell oldanom a kódodban hogy feltételesen másolgasson dolgokat  ^^" szóval lesz dolgom

de amúgy köszi a cuccot, igen kicsit egyszerűbb mint az enyém :D

.Attila

No, kicsit kiegészítve.
Benne van az ellenőrzés, hogy létezik-e a fájl.
Most már nem fog rákérdezni, hogy a vágólappal mit csináljon.
Új részek kiemelve :)
Azt még nem ellenőrzi, hogy már nyitva van-e a fájl, azt is megnézem.

[spoiler]Sub CopyFromMunkalap()
    Dim WbTarget As String
    Dim WbName As String
    Dim WbLoc As String

If Len(Dir(WbLoc)) = 0 Then
        MsgBox "No such file."

Else

Selection.Copy

Range("G6").PasteSpecial
        Application.CutCopyMode = False

Workbooks(WbName).Close
    End If
End Sub
[/spoiler]

chilip

tökéletes, kussban teszi a dolgát :D

.Attila

Amúgy ez mire kell?
Említetted, hogy ezt 300+szor kell megcsinálni. Vagy félreértettem? Mert egy for ciklussal azt is meg lehet csinálni, hogy beolvassa, melyik fájlt kell bemásolnia és egyben el is mentheti mindet külön új fájlba.

szerk.: na végre megvan :)
Egyelőre még nem értem, miért így pontosan, de működik.

[spoiler]Private Function WbIsOpen(WorkbookName) As Boolean
    Application.Volatile
    Dim TestBook As Workbook
    On Error Resume Next
    Set TestBook = Workbooks(WorkbookName)
    If Err.Number = 0 Then
        WbIsOpen = True
    Else
        WbIsOpen = False
    End If
End Function

Sub CopyFromMunkalap()
    Dim WbTarget As String
    Dim WbName As String
    Dim WbLoc As String

If Len(Dir(WbLoc)) = 0 Then
        MsgBox "No such file."
    ElseIf WbIsOpen(WbName) Then
        MsgBox "Source file is open. Please close it first!"

Else

Selection.Copy

Range("G6").PasteSpecial
        Application.CutCopyMode = False

Workbooks(WbName).Close

End If
End Sub
[/spoiler]

Az Application.Volatile nélkül is megy.

Ha minden igaz, akkor végül is azt csinálja a függvény, hogy megpróbál a keresett munkafüzetre TestBook-ként hivatkozni (set).
Ha nem fut hibába (err.number = 0), akkor az azért van, mert nyitva van a munkafüzet.
Ha nincs nyitva a munkafüzet, akkor viszont hibába fut, ezért az else ág hajtódik végre és a függvény értékét false-ra állítja.

Darkstar

Nekem való téma :D

Az application.volatile-t miért akartad beletenni?
小野寺梓のラブリーすきぴちゃん

Selmo

Ha már itt tartunk, anno volt egy problémám, hogy képeket akartam cserélgetni excelben. Arra van valami megoldás?

A tökéletesség unalmas.