Kalandjátékok és RPG-k, avagy a múlt nagyjai

Started by Shadowolf, 2004-04-28, 13:10:25

Previous topic - Next topic

Shadowolf

Nemtom ti hogy vagytok vele, de én mindig is odavoltam a kaland-, illetve szerepjátékokért. Ennek legfőbb okai a megfogó történetek, illetve (a kalandjátékok esetében) a logikai feladványok voltak. Viszont manapság ez a két műfaj egyre inkább kezd eltünni, s helyüket agyatlan mészárlással "szórakoztató" programok veszik át. :ejj: Számomra úgy tünik, az emberek mind a médiában, mind a játékok terén a butulásra vágynak. Szerintetek jó ez így? Ezt a thread-et elsősorban azért hoztam létre, hogy ezt a kérdést megvitassuk, illetve hogy felidézhessük azokat a régi szép időket, amikor egy játékot nem azért vettek meg az emberek mert annyival "élethűbb" volt a grafikája, hanem azért mert egy szépen elmesélt történetre vágytak.

Totya

Néha jó egy kis agyatlan lövöldözés  :uzi: , de én jobban szeretem a tartalamsabb dolgokat. Inkább végigjátszom még egy párszor a KOTOR-t, a Baldur Gate-t, NWN-t másik karakterrel  :hopp:
Az igaz, hogy egyre inkább tűnnek el a süllyesztőben a szerep- ill. a kalandjátékok, arra hivatkozva, hogy nincs elég nagy célközönség. Sajnos a kiadók a minél nagyobb haszonra hajtanak  :ejj:

Hova tart a világ?
Teacher Banzai!!!

Shadowolf

Quote from: TotyaNéha jó egy kis agyatlan lövöldözés  :uzi: , de én jobban szeretem a tartalamsabb dolgokat. Inkább végigjátszom még egy párszor a KOTOR-t, a Baldur Gate-t, NWN-t másik karakterrel  :hopp:
Az igaz, hogy egyre inkább tűnnek el a süllyesztőben a szerep- ill. a kalandjátékok, arra hivatkozva, hogy nincs elég nagy célközönség. Sajnos a kiadók a minél nagyobb haszonra hajtanak  :ejj:

Hova tart a világ?

Tény hogy idegesség levezetésénél jól jön egy ilyen játék. De a gond az, hogy manapság az ilyen játékok teszik ki a játékipar kb 60%-át. A kiadók meg nem tudom mennyire hibásak ebben a tekintetben, hiszen ők csak azt adják a népnek amire vágyik. Én inkább az embereken akadok ki, hogy ezt a műfajt így képesek isteníteni. :ejj: Volt olyan ismerősöm aki elmondása szerint azért nem játszott sokáig a Baldurs Gate-el, mert nem volt valami megfogó a története. :grrr: Helyette innkább a Soldier of Fortune 2-vel "szórakozott". :rolleyes: Visszasírom azokat a régi szép időket, amikor karácsonyra ajándékba egy Lucasarts, vagy Sierra kalandjátékot kaptam. :beken:

Totya

Quote from: ShadowolfTény hogy idegesség levezetésénél jól jön egy ilyen játék. De a gond az, hogy manapság az ilyen játékok teszik ki a játékipar kb 60%-át. A kiadók meg nem tudom mennyire hibásak ebben a tekintetben, hiszen ők csak azt adják a népnek amire vágyik. Én inkább az embereken akadok ki, hogy ezt a műfajt így képesek isteníteni. :ejj: Volt olyan ismerősöm aki elmondása szerint azért nem játszott sokáig a Baldurs Gate-el, mert nem volt valami megfogó a története. :grrr: Helyette innkább a Soldier of Fortune 2-vel "szórakozott". :rolleyes: Visszasírom azokat a régi szép időket, amikor karácsonyra ajándékba egy Lucasarts, vagy Sierra kalandjátékot kaptam. :beken:

Azért a kiadók is felelősek elég sok ígéretes játék fejlesztését állították már le, azért mert ők nem láttak benne fantáziát.

Azért a SOF 2-nek elég komoly története van ám  :lol:
Teacher Banzai!!!

Shadowolf

Quote from: TotyaAzért a kiadók is felelősek elég sok ígéretes játék fejlesztését állították már le, azért mert ők nem láttak benne fantáziát.

Ebben látod igazad van. :)

QuoteAzért a SOF 2-nek elég komoly története van ám  :lol:

A Doom-ét viszont soha nem fogja überelni. :D

Totya

Tényleg nem akar a Square-Enix egy FFX és FFX-2 PC-s konverziót csinálni?
Onegai!!!!!!!!!!
Teacher Banzai!!!

Shadowolf

Quote from: TotyaTényleg nem akar a Square-Enix egy FFX és FFX-2 PC-s konverziót csinálni?
Onegai!!!!!!!!!!

Kétlem. :( Ezért is fogok valamikor egy PS2-t beszerezni. :D

Xaga

Juj a régi szép idők mikor még Doom volt a sztár játék  :rolleyes: Eszembe jutnak a szép emléket a régi játékokról (Settlers, Warcraft, The Neverhood).
De azért manapság is előkerül néhány király kaland (Syberia II) vagy rpg bár az utobiak inkább az internetre kezdenek specializálodni (MMORPG).
Huh erről eszembe jutot pár játék amivel akartam játszani de nem sikerült megszerezni. Tudja vki honnan lehet a köv. megszerezni: 3 Skulls (nagyon régi nagyon jó:D) The Longest Journey, Zanzarah, Outlive (starcraft clone).

Feldin

A Sam&Max2-t most törölték...
Amerikaiak...
Pedig milyen jó volt a régi!!!!!!!!!!!!
Imádom a kalandjátékokat!!!!!!
Adhattok :)
http://myanimelist.net/animelist/Feldin


topok:
anime film: Ghibli összes, Akira, Perfect Blue, Grave of the firefly
anime sorozat: Azumanga Daioh, School Rumble, Kare Kano, FLCL, Excel Saga, Kino no Tabi, Haibane
manga: I''s

.Attila

Képzeljétek egy játékgyártó vezetőjévé magatokat! Mit fogtok gyártani? Ami szerintetek tartalmas, vagy amit sokkal jobban el lehet adni? (Kalkuláljátok bele, hogy rossz döntés, nagy veszteség esetén a tulajdonosok úgy dobnak ki titeket, hogy a lábatok nem éri a földet!)
Tehát nem a gyártók a hibások, hanem bizony a vásárlók, és itt nem az összesre, hanem a nagy részére gondolok. Igen, az agyatlan barmok vannak többségben, ezért nem készülnek tartalmilag igényes játékok.
Én spec. az FF, CC szerű rpg-ket keresem, de PS2-n nem találtam sokat (ráasásul a a Xenosaga, ami állítólag nagyon jó, nem jön ki Európában). Ezért hezitálok PS2 vásárlásnál (nincs elég játék, amit venni akarok rá).

.Attila

Quote from: FeldinA Sam&Max2-t most törölték...
Na az 1. rész tényleg nem volt semmi :D
És itt jut eszembe egy másik: The Day Of The Tentacle, az is mekkora ökörség volt.
Egyiket sem tudtam leírás nélkül végigjátszani, sőt, asszem a TDOTT-t nem is játszottam végig :confused:

Shadowolf

DOTT, Sam & Max, Full Throttle, Monkey Island 1&2,...stb. Mind nagyszerű játékok voltak, amikkel élvezet volt játszani. Ó a régi szép idők...

Totya

A Full Throttle 2-t is törölték. Igaz nem kaland sem rpg, de a magyar fejlesztésű Galaxi Andromeda-t alias Imperium Galactica 3-t is törölték  :ejj:

Úgy látszik egyre inkább romlik az emberek problémamegoldó képességük (vagy az IQ  :rotflol: ), és a nagy töbség nem tud elbánni egy komplexebb RPG-vel.
Teacher Banzai!!!

Shadowolf

Quote from: TotyaIgaz nem kaland sem rpg, de a magyar fejlesztésű Galaxi Andromeda-t alias Imperium Galactica 3-t is törölték  :ejj:

Ha jól tudom, most éppen Nexus néven fut. Vagy az a Galaxy Andromeda előtt volt? :confused:

Totya

Quote from: ShadowolfHa jól tudom, most éppen Nexus néven fut. Vagy az a Galaxy Andromeda előtt volt? :confused:

Most utólag Nexus volt, de bizonytalan időre ezen a néven is leállították.
Teacher Banzai!!!

thrall

Morrowindet ismeritek? annak jó a grafikája története mégnagyobb és a VILÁG LEGJOBB GAME(föleg szerepjáték) :hopp:

thrall

Quote from: ShadowolfDOTT, Sam & Max, Full Throttle, Monkey Island 1&2,...stb. Mind nagyszerű játékok voltak, amikkel élvezet volt játszani. Ó a régi szép idők...
amúgypedig a monkey 3 is jó nemcsak az 1-2 a 4-nél  elb... a 3d-nél vagyis inkább a no egér -nél

Totya

Quote from: thrallMorrowindet ismeritek? annak jó a grafikája története mégnagyobb és a VILÁG LEGJOBB GAME(föleg szerepjáték) :hopp:

Ismerem. Megvan minden kieg csak már abbahagytam mert már minden a maxon volt és jött a Dungeon Siege a NWN a KOTOR  :rotflol: és közbeszóltak.  :hopp:
Teacher Banzai!!!

thrall

Quote from: TotyaIsmerem. Megvan minden kieg csak már abbahagytam mert már minden a maxon volt és jött a Dungeon Siege a NWN a KOTOR  :rotflol: és közbeszóltak.  :hopp:
amúgy nwn nem hamarabb jött ki morro-nál???

Totya

Quote from: thrallamúgy nwn nem hamarabb jött ki morro-nál???

Hát nem tom kb egyidőben jöttek ki. De az a lényeg, hogy az NWN nekem később lett meg mint a Morrowind.
Teacher Banzai!!!

.Attila

Quote from: thrallMorrowindet ismeritek? annak jó a grafikája története mégnagyobb és a VILÁG LEGJOBB GAME(föleg szerepjáték) :hopp:
Én 10 óra játék után mindig meguntam. Túl nagy volt a világ, lassúak a történések, harcrendszer sem volt valami nagy durranás. Nem is volt érdekes a történet, nem kötött le.

thrall

Quote from: TriviÉn 10 óra játék után mindig meguntam. Túl nagy volt a világ, lassúak a történések, harcrendszer sem volt valami nagy durranás. Nem is volt érdekes a történet, nem kötött le.
tudod ehhez nem 10 óra kell hogy megismerd a világot és a történetet hanem minimum egy hét(vagy több) épp ezért jó és hogy lassú?? már akinek :)

Shadowolf

Quote from: thrallMorrowindet ismeritek? annak jó a grafikája története mégnagyobb és a VILÁG LEGJOBB GAME(föleg szerepjáték) :hopp:

Számomra mindig is a Baldurs Gate 2 marad a világ legjobb szerepjátéka...

Shadowolf

#23
Quote from: thrallamúgypedig a monkey 3 is jó nemcsak az 1-2 a 4-nél  elb... a 3d-nél vagyis inkább a no egér -nél

A Monkey Island 3-ban ugyan voltak helyenként jó poénok, de azért számomra érződött, hogy Ron Gilbert nem vett részt a fejlesztésében...

EDIT: a 4.-ik rész pedig tényleg xar, de ezért nem feltétlenül a 3D a felelős. A Grim Fandago sztem pl zseniális játék, és az volt ugyebár a Lucasarts első 3D-s kalandjátéka. A Monkey 4-ben sztem a történettől kezdve a logikai feladatokig mindent elcsesztek. A Monkey Kombat meg engem kifejezetten irritált. :ejj:

Fazék

a Grim Fandango-t nem említettétek!!! Shame on you!

a játékfejlesztéssel meg az a baj, hogy tényleg a vevő a hibás. egyszerűen nincsen akkora igény ilyen játékokra, és azt meg sztem nem várhatjuk el egy fejlesztőtől, hogy a kedvünkért veszteségesen dolgozzon... nekem sincs túl sok eredeti kalandjátékom... bár egy Lucasarts Pack-on már többször is elgondolkodtam...

amúgy ígérem egyszer már tényleg elmegyek egy meet-re, és akkor lehet tőlem kalandjátékot szerezni, ugyanis fanatikus módon nekiálltam összegyűjteni őket, amibe csak belebotlok archiválom, sztem életem végéig nem fogom a felét se végigjátszani ezeknek...

Shadowolf

Quote from: Blimpa Grim Fandango-t nem említettétek!!! Shame on you!

Az edit-emben épp most említettem. ;)

EDIT: amúgy nekem is egy rahedli játékom van. A régi kalandjátékok közül szinte az összes megvan. :D A legtöbb ráadásul eredetiben. :D

Totya

Quote from: Blimpa Grim Fandango-t nem említettétek!!! Shame on you!

a játékfejlesztéssel meg az a baj, hogy tényleg a vevő a hibás. egyszerűen nincsen akkora igény ilyen játékokra, és azt meg sztem nem várhatjuk el egy fejlesztőtől, hogy a kedvünkért veszteségesen dolgozzon... nekem sincs túl sok eredeti kalandjátékom... bár egy Lucasarts Pack-on már többször is elgondolkodtam...

amúgy ígérem egyszer már tényleg elmegyek egy meet-re, és akkor lehet tőlem kalandjátékot szerezni, ugyanis fanatikus módon nekiálltam összegyűjteni őket, amibe csak belebotlok archiválom, sztem életem végéig nem fogom a felét se végigjátszani ezeknek...

Én speciel nem a fejlesztőket szidom,hanem a kiadókat,  mert a fejlesztők szeretnének sokminden jót csak hát általában az van amit a kiadó mond.

A kiadó szava szent, mint tudjuk.  :wtf:

Maradjunk annyiban, hogy a játékosok nagy része (kivéve minket akik szeretjük a jó kalandjátékot és RPG-t  :D  ) és a kiadók is hibásak.

Apropó emlékeztek a Larry sorozatra  :hopp: ?
Teacher Banzai!!!

Shadowolf

Quote from: thralltudod ehhez nem 10 óra kell hogy megismerd a világot és a történetet hanem minimum egy hét(vagy több) épp ezért jó és hogy lassú?? már akinek :)

A legtöbb szerepjátékhoz elég sok idő kell. :D A Morrowind mondjuk engem sem fogott meg túlságosan. Egyszer végigvittem egy mágussal (minden fantasy szerepjátékban azzal vagyok :D) oszt kész. A NWN meg a BG2 után elég nagy csalódás volt számomra. Tény hogy nagyon szép volt, de kivettek belőle egy csomó dolgot, ami a BG-t annyira élvezetessé tette. (pl csapattársak, egy csomó jól használható varázslat...stb)

Shadowolf

Quote from: TotyaApropó emlékeztek a Larry sorozatra  :hopp: ?

Hogyne emlékeznék! Egyik kedvencem. Apropó Blimp: sikerült megszereznem a Larry 7-et eredetiben, szóval már nem kérem el tőled. ;)

Totya

Quote from: ShadowolfA legtöbb szerepjátékhoz elég sok idő kell. :D A Morrowind mondjuk engem sem fogott meg túlságosan. Egyszer végigvittem egy mágussal (minden fantasy szerepjátékban azzal vagyok :D) oszt kész. A NWN meg a BG2 után elég nagy csalódás volt számomra. Tény hogy nagyon szép volt, de kivettek belőle egy csomó dolgot, ami a BG-t annyira élvezetessé tette. (pl csapattársak, egy csomó jól használható varázslat...stb)

Én is mágus szoktam lenni minden RPG-ben. Én szeretek egyedűl végigrambózni a játékon, persze nem ész nélkül  :rolleyes: . A végére mindíg kigyúrt Battlemage leszek, ami nálam azt jelenti, hogy brutál mágia+brutál közelharc  :rotflol: . Persze ami megkívánja a csapatjátékot azt úgy teljesítem.
Teacher Banzai!!!