Kétszintű érettségi

Started by Ramiz, 2004-05-18, 19:49:26

Previous topic - Next topic

Fatal

A semmi csapadék is kevesebb, mint 7 mm.
[spoiler]Sorry if I ruined yer trolling, old bean. ^^[/spoiler]
Some people like to kiss
Some people like to hug
Some lesbians like eating each others shit out of a cup
Some people say I love you
Some even shout it out
Some people puke semi-digested shit into each others mouths

Darkstar

Én kicsit máshogy értelmeztem (nálam a 7mmnél kevesebb esett = esett, de kevesebb, mint 7, azaz 0<x<7)
小野寺梓のラブリーすきぴちゃん

NLZ

Quote from: Darkstar on 2009-04-24, 22:29:33
Én kicsit máshogy értelmeztem (nálam a 7mmnél kevesebb esett = esett, de kevesebb, mint 7, azaz 0<x<7)
Szal ha 0 csapadék esik, az több, mint 7? :facepalm:
[reserved]

Darkstar

小野寺梓のラブリーすきぴちゃん

NLZ

[reserved]

Fatal

Quote from: NLZ on 2009-04-24, 22:45:53
Quote from: Darkstar on 2009-04-24, 22:44:21
...
lurk moar
:wtf:

Darkstar: szopás, de ugye az is a feladat része, hogy jól értelmezd (=ahogy ők akarják).
Some people like to kiss
Some people like to hug
Some lesbians like eating each others shit out of a cup
Some people say I love you
Some even shout it out
Some people puke semi-digested shit into each others mouths

Próféta

Quote from: Darkstar on 2009-04-24, 22:29:33
Na megpróbálom a lehülyézésed nélkül megmagyarázni, hogy miért nem jogos így értelmezni.

Hogy pontosan milyen régen, azt nem tudom, de több mint ezer éve használja az ember a zérus / semmi fogalomnak és a valódi, pozitív mennyiségeknek egy közös absztrakcióját, amely az előbbit és utóbbit egyformán kezeli. Az a "szám" fogalom, amivel akár a hétköznapi életben, akár az általános iskolák matematikaóráin találkozhatsz, tartalmazza ezt az absztrakciót. És ennek értelmében a "semmi nem esik" ugyanaz, mint
Quote from: NLZ on 2009-04-24, 22:43:43
ha 0 csapadék esik
és ez a 0 az ismert szabályok szerint hasonlítható össze például a 7mm értékkel. Továbbá ennek az absztrakciónak a készség szintű használata szerintem teljesen jogos elvárás egy matematika érettségin, és nem tartom elfogadhatónak azt az álláspontot, hogy a feladatkiírás ezen a ponton többféle értelmezésre adott volna lehetőséget, bár egyes filozófusok kétségkívül jól elcsámcsoghatnak rajta. Igen,
Quote from: Fatal on 2009-04-24, 22:48:38
az is a feladat része, hogy jól értelmezd (=ahogy ők akarják).
De az "ő értelmezésük" nem nevezhető éppen valami szokatlan, önkényes, nehezen eltalálható dolognak, hiszen egy több száz éve uralkodó paradigmáról van szó.

Amiről is ez jut eszembe:
Quote from: Stanisław Lem: Kiberiáda
Trurl és Klapanciusz a nagy Csinnadratta Cerebron tanítványai voltak, aki a Felsőfokú Nihiliskolában negyvenhét éven át Általános Sárkányelméletet adott elő. Mint ismeretes, sárkányok nincsenek. Ez a primitív megállapítás talán kielégíti az egyszerű elmét, de nem a tudományt, hiszen a Felsőfokú Nihiliskola létező dolgokkal egyáltalán nem foglalkozik; a létezés banális voltát már oly régen bebizonyították, hogy egy szót sem érdemes többé rá vesztegetni. Elég az hozzá, hogy a zseniális Cerebron, egzakt módszerekkel boncolgatva a problémát, a sárkányok három faját fedezte fel: a nullás, az imaginárius és a negatív sárkányokat. Mindezek, amint már említettük, nem léteznek, de mindegyik fajta egészen másképpen nem létezik.

Valamint ugyanitt "Hogyan reagáljunk túl ártatlan kérdéseket" kézikönyv és jó állapotú, megkímélt TLDR generátor eladó.
(Fact-ribbed dildónak jó lesz?)

Darkstar

WTS troll detector (nincs kedvem tovább húzni, egy ilyen hosszú post elég volt :D)
小野寺梓のラブリーすきぴちゃん

Flaser

Az első adat csak a megkavarásod céljából volt ott.
Ugyanis a két halmaz metszi egymást, de igazából, hogy ez mikor igaz és mikor nem (azaz mikor esett 7mm-nél kevessebb és 3mm-nél több) az teljesen lényegtelen.

Egyszerűen a második állítást kell "megfordítani". Azaz 30-25=5 napon esett több csapadék mint 7mm. Ha az első állítás igaz és az is igaz, hogy júniusban 30 nap van akkor így kellett legyen.
"Logically sound? How laughable. The only thing that people use logic for is to see what they want to see and disregard what they do not."

Én

Az első adat gondolom azért volt ott, mert ez csak az a) kérdés volt, a többihez használható lehetett.

Rin

Hehe, jól van, nem is lett ez vészes :P
Köszi a linket ^^

Én

Ja a szövegértés könnyű volt de verselemzésre csak 2 oldalt produkáltam :frown:

Rin

Uh, az elég kevés... És miért azt választottad?

Én

Novellát akartam elemezni, de ezt a Csapdát nem értettem meg rendesen, csak valami sületlenséget hoztam volna ki belőle... Ez a 2 vers meg elég könnyű volt. Szerintem leírtam minden fontosat, millió szempontot körbejártam, és elég tömör 2 oldal lett... Utána találkoztam irodalomtanárral és azt mondta, hogy ha a tartalom rendben van, nem fognak túl sokat levonni :)
Mondjuk a magyar nekem nem túl fonos, ha négyesnél jobb, rendben vagyok vele :P
Te melyiket csináltad?

chilip

Quote from: Én on 2009-05-04, 15:53:26
Novellát akartam elemezni, de ezt a Csapdát nem értettem meg rendesen, csak valami sületlenséget hoztam volna ki belőle... Ez a 2 vers meg elég könnyű volt. Szerintem leírtam minden fontosat, millió szempontot körbejártam, és elég tömör 2 oldal lett... Utána találkoztam irodalomtanárral és azt mondta, hogy ha a tartalom rendben van, nem fognak túl sokat levonni :)
Mondjuk a magyar nekem nem túl fonos, ha négyesnél jobb, rendben vagyok vele :P
Te melyiket csináltad?

ha négyesnél jobb, akkor csak 5ös lehet :D kis maximalista :D

Én

Kapd be :D Na, szal ha négyes vagy jobb, akkor oks. :D
Haverom beteg: A fogalmalmazásnak első 9 mondatának kezdőbetűje a barátnője neve... :facepalm:

kikuchiyo

"J...
O...
B...
B...
K...
E...
Z...
E...
M..."?
Failure is the default option

Rin

Ha mondjuk Andrea a csaj, nincs akkora gond :D
Egyébként nálam csak az érvelés jöhetett szóba, a többi meg sem fordult a fejemben. Pláne, hogy idén a témája is elég egyszerű volt :)

chilip

Andrea... első 9 betű... 9...  :ayay:

Rin

hm, nem ezt akartam írni... azt hiszem aludnom kéne :D Igazából olvasni nem tudok, és azt hittem minden mondatot a barátnője nevének kezdőbetűjével kezdett... bocs  :oops:

Én

Quote from: chilip on 2009-05-04, 16:15:25
Andrea... első 9 betű... 9...  :ayay:
Matek érettségi majd holnap lesz :ejnye: Addig pihen az agyunk :D
Amúgy meglepődtem, hogy mindenki érvelést választott. Nálam pont az volt az, ami kizárt volt, egyszerűen még sosem csináltam "érettségi" szinten írásban... Nem tudom milyen szempontok szerint kellett volna. Pedig lehet jobban járok.
[spoiler]Habár Spiró György nevét amikor megláttam, egyből továbblapoztam :F Később elolvastam a szöveget, nem is csalódtam: "Jókai regényeit át kéne írni mai nyelvezetűre, hogy a gyerekek is megértsék" - you best be trolling, jew[/spoiler]

chilip

legjobb kikapcsolódás egy jó kis dota party  :__devil:

Én

Gáh nézem tavalyi javítókulcsot. Ilyen 12+ levonás jár "kirívó rövidség"-ért... Vajon ez az? :zomg: A rövidségen kívül imho tökéletes elemzést írtam, ennyit csak nem vonnak le érte...

Rin

Hát...ha jól emlékszem idén az volt ráírva, hogy 3-8 oldal terjedelmű legyen az iromány. Ha kettőt írtál, csak nem vonnak le 8-9nél többet, legalábbis szurkolok neked hogy ne

Én

Kösz, az jó lenne, úgy még 5-ös is meglehet, már ha szövegétésen csak azt bukom amit gondoltam :redface:

.Attila

Quote from: Én on 2009-05-04, 16:48:35
Gáh nézem tavalyi javítókulcsot. Ilyen 12+ levonás jár "kirívó rövidség"-ért... Vajon ez az? :zomg: A rövidségen kívül imho tökéletes elemzést írtam, ennyit csak nem vonnak le érte...

Az általad linkelt oldalon a kommentekben már feltette valaki ezt a kérdést.
Válasz kb. az volt rá, hogy ha a tartalma jó, akkor nem vonnak le sokat érte.

kikuchiyo

Ez nyilván az én lelki szegénységemet minősíti, de olyan jó a rég végzettek felső nézőpontjából lenézni a most érettségizőkre... :D
Failure is the default option

Én

Nagon vártam már az első ilyen postot. :D
Quote from: kikuchiyo on 2009-05-04, 16:11:26
jobbkéz
Ha jól tudom, balkezes :D
.Attila: Köszi, így már nem aggódom annyira :) El kéne kezdeni törit tanulni...

Nakedape

Quote from: kikuchiyo on 2009-05-04, 18:27:04
Ez nyilván az én lelki szegénységemet minősíti, de olyan jó a rég végzettek felső nézőpontjából lenézni a most érettségizőkre... :D

sajnálom kiku, tartalom rendben, de ez így túl rövid. le vonunk...
Nothing About Culture Makes Sense Except in the Light of Evolution