Main Menu

Harcmûvészet

Started by Damnatus, 2004-05-22, 23:32:29

Previous topic - Next topic

Itachi

Quote from: SquallNa igen, de én rengetegszer hallom azt emberektõl, h szerintük CSAK az a harcmûvészet, amibõl nem csinálnak versenyeket (pl iaido, kendo, stb), amibõl meg rendeznek (taekwon-do, karate, stb), azok sosem lesznek mások, mint küzdõsportok...
Na én ezzel szállok általában vitába, hiszen egyik sem sportként kezdte annó, hanem csak átalakultak azóta...viszont ha olyan hozzáállással csinálja vki ma ezeket, mint régen csinálták, akkot ugyanúgy harcmûvészetként ûzi...legalábbis ez az én véleményem errõl...
Ha vmi sport szintre kerül , elalacsonyodik...
And then the Mighty Dragon said: "lol noob"

Damnatus

Quote from: ItachiHa vmi sport szintre kerül , elalacsonyodik...
Ezzel én nem értek egyet. Attól hogy vmi harcmûvészet, még egy cseppet sincs magasabb szinten, mint egy sport, küzdõsport. Eltérõ célt tûznek ki maguk elé: a harcmûvészet a technikákon keresztüli fejlõdést, míg a küzdõsport a technikák fejlesztését tûzi ki célul. Értelmetlen az összehasonlítás, és ebbõl következõen a megállapítás is hibás.
Én ugyanannyira becsülöm a sportot, küzdõsportot, sportolót, küzdõsportolót is. Munkát fektet abba, hogy minél jobb legyen, s gyakran nagyobb szorgalommal teszi, mint a harcmûvész.
Ráadásul maga a sport is egy nagyszerû dolog: szabadidõ töltési lehetõség, egészségessé tesz, tartást, önbizalmat ad, megtanít a fairplayre, sportszerûségre, szociális készségek, együttmûködést fejleszt, megtanít elviselni a vereséget stb.
Aki harcmûvésznek gondolván magát lebecsüli a sportolókat, annak még nagyon sokat kell fejben fejlõdnie.

Itachi

Quote from: DamnatusEzzel én nem értek egyet. Attól hogy vmi harcmûvészet, még egy cseppet sincs magasabb szinten, mint egy sport, küzdõsport. Eltérõ célt tûznek ki maguk elé: a harcmûvészet a technikákon keresztüli fejlõdést, míg a küzdõsport a technikák fejlesztését tûzi ki célul. Értelmetlen az összehasonlítás, és ebbõl következõen a megállapítás is hibás.
Én ugyanannyira becsülöm a sportot, küzdõsportot, sportolót, küzdõsportolót is. Munkát fektet abba, hogy minél jobb legyen, s gyakran nagyobb szorgalommal teszi, mint a harcmûvész.
Ráadásul maga a sport is egy nagyszerû dolog: szabadidõ töltési lehetõség, egészségessé tesz, tartást, önbizalmat ad, megtanít a fairplayre, sportszerûségre, szociális készségek, együttmûködést fejleszt, megtanít elviselni a vereséget stb.
Aki harcmûvésznek gondolván magát lebecsüli a sportolókat, annak még nagyon sokat kell fejben fejlõdnie.
Hmmm...Akkor mondom úgy; amelyik harcmûvészetbõl sport lesz az lealacsonyodik.A sport önmagában egy jó dolog.Én olyan elrettentõ példákra gondoltam mint a verseny-aikido,vagy az olimpiai taekwondo meg hasonló okosságok.A sportolókat én nem becsülöm le egyáltalán.Magát a stílust ami sporttá vált.Az nem ugyanaz. :3x3:

Damnatus

Hm...
Egy ismerõsömnek az a véleménye, hogy a harcmûvészet olyan, mint a kiherélt ember. Mert ugyebár harci iskolákból alakultak át (?fejlõdtek?), és pont a lényege változott meg a harci stílushoz képest.
Szóval én a stílust sem degradálnám le. Másról szól, ennyi az egész.

Itachi

Quote from: DamnatusHm...
Egy ismerõsömnek az a véleménye, hogy a harcmûvészet olyan, mint a kiherélt ember. Mert ugyebár harci iskolákból alakultak át (?fejlõdtek?), és pont a lényege változott meg a harci stílushoz képest.
Szóval én a stílust sem degradálnám le. Másról szól, ennyi az egész.
Az egy dolog, viszont ha a harcmûvészeten elsajátított technikákat dolgokat alkalmaznák a mai "civilizált" álszent világban, azok pont olyan pusztítoak és hatékonyak lennének mint anno.Persze ilyet nem tehet a harcos mert ugye ölni bûn meg hasonló hülyeségek.Meg ugye effektívek addig volnának amíg nem találkoznának lõfegyverekkel mert onnantól egyértelmû ,hogy mi lenne a dolog vége.Ezt leszámítva azok az õsrégi technikák még a mai életben is megállnák heylüket, feltéve ugye ha alkalmazhatná õket az ember.Így a harcmûvész csak gyakorolja és gyakoroloja õket és általuk önmagára talál és halad az Úton.Az már más, hogy ez már nem a sengoku jidai meg nem a 3 királyság kora így gyakorlati alkalmazásuk elvész.De ettõl még nem kiherélt.Adott heylzetben igen is megállná a heylét, jobban mint bármien küzdõsport ,tekintettel arra, hogy a küzdõsportokban messze nincs annyi végzetes technika a sport-jellegük miatt.

Squall

Sztem meg a mai harcmûvész pont a dolog szépsége miatt csinálja...egyszerûen nem akar versenyezni vele, meg különbözõ díjakat nyerni, hanem szimplán csak a szépsége miatt ûzi az adott harcmûvészeti ágat, meg azért, h esetleg egyszer majd minél jobb tanító váljon belõle...
A küzdõsportoló díjakat nyer, versenyekre jár, de ettõl még semmivel sem lesz jobb, vagy rosszabb a tudása...szimplán arról van szó, h másfajta indíttatás vezérli a 2-t, de ettõl még nem szabad azt kijelenteni, h az egyik hasznosabban csinája az adott ágat, v jobban, etc...ez már egyénfüggõ...és mind2re szükség van, én azt mondom...
Nincs abban semmi szégyellnivaló, meg lenéznivaló, ha vki csak azért ûz vmit, mert szereti, de nem akarja ezt versenyeken bizonygatni, h õ márpedig jó, míg vannak akik igenis azért csinálják, h minél nagyobb eredményeket érjenek el...
Soon I will be here no more
You'll hear my tale
Through my blood
Through my people
And the eagle's cry...

Feldin

Quote from: SquallNa igen, de én rengetegszer hallom azt emberektõl, h szerintük CSAK az a harcmûvészet, amibõl nem csinálnak versenyeket (pl iaido, kendo, stb), amibõl meg rendeznek (taekwon-do, karate, stb), azok sosem lesznek mások, mint küzdõsportok...
Na én ezzel szállok általában vitába, hiszen egyik sem sportként kezdte annó, hanem csak átalakultak azóta...viszont ha olyan hozzáállással csinálja vki ma ezeket, mint régen csinálták, akkot ugyanúgy harcmûvészetként ûzi...legalábbis ez az én véleményem errõl...
khm. iaidoból kendóból vannak versenyek.
aikidoból is... sajnos.
http://myanimelist.net/animelist/Feldin

topok:
anime film: Ghibli összes, Akira, Perfect Blue, Grave of the firefly
anime sorozat: Azumanga Daioh, School Rumble, Kare Kano, FLCL, Excel Saga, Kino no Tabi, Haibane
manga: I''s

Feldin

Quote from: SquallSztem meg a mai harcmûvész pont a dolog szépsége miatt csinálja...egyszerûen nem akar versenyezni vele, meg különbözõ díjakat nyerni, hanem szimplán csak a szépsége miatt ûzi az adott harcmûvészeti ágat, meg azért, h esetleg egyszer majd minél jobb tanító váljon belõle...
A küzdõsportoló díjakat nyer, versenyekre jár, de ettõl még semmivel sem lesz jobb, vagy rosszabb a tudása...szimplán arról van szó, h másfajta indíttatás vezérli a 2-t, de ettõl még nem szabad azt kijelenteni, h az egyik hasznosabban csinája az adott ágat, v jobban, etc...ez már egyénfüggõ...és mind2re szükség van, én azt mondom...
Nincs abban semmi szégyellnivaló, meg lenéznivaló, ha vki csak azért ûz vmit, mert szereti, de nem akarja ezt versenyeken bizonygatni, h õ márpedig jó, míg vannak akik igenis azért csinálják, h minél nagyobb eredményeket érjenek el...
A harcmûvész... (e... ez igen nehéz fogalom. ki merné magára mondani hogy harcmûvész?) szóval  a harcmûvészt az érdekli amit csinál. A technika is. Az úton keresztül pedig magát keresi fejleszti javítja. Kihat arra amit csiál és kihat rá amit csinál.
A sportoló idõt tölt el, megcsonkított, lecsupaszított dolgokat tanul, amikbõl már kiveszett az eredeti eszme. csak a technika maradt.ha küzdõsportról van szó. hajszolja az érmeket , a helyezéseket, versenyre tanul nem magának.

topok:
anime sorozat: Azumanga Daioh, School Rumble, Kare Kano, FLCL, Excel Saga, Kino no Tabi, Haibane

Itachi

Quote from: FeldinA harcmûvész... (e... ez igen nehéz fogalom. ki merné magára mondani hogy harcmûvész?) szóval  a harcmûvészt az érdekli amit csinál. A technika is. Az úton keresztül pedig magát keresi fejleszti javítja. Kihat arra amit csiál és kihat rá amit csinál.
A sportoló idõt tölt el, megcsonkított, lecsupaszított dolgokat tanul, amikbõl már kiveszett az eredeti eszme. csak a technika maradt.ha küzdõsportról van szó. hajszolja az érmeket , a helyezéseket, versenyre tanul nem magának.
100% egyetértek testvér! Nos igen, ez az amit még kihaygtam.A sportoló megtanulja a technikákat, de azok is amiket megtanul leegyszerûsített, a profán által jobban felfogható és kevesebb gyakorlattal elsajátítható mozdulatok.btw. én nem vallom magam harcmûvésznek mert ahhoz még messze kevés vagyok.Inkáb csak tanonc vagyok.ha majd valóban el fogok vmit sajátítani mesteri szinten, akkor már méltó leszek erre a címre.Addig viszont shuugyou,shuugyou,shuugyou. :)

Squall

Quote from: FeldinA harcmûvész... (e... ez igen nehéz fogalom. ki merné magára mondani hogy harcmûvész?) szóval  a harcmûvészt az érdekli amit csinál. A technika is. Az úton keresztül pedig magát keresi fejleszti javítja. Kihat arra amit csiál és kihat rá amit csinál.

Na...ez az amit nem tudtam megfogalmazni és ezért tök más lett belõle :hehe:
Király vagy  :hail:
You'll hear my tale
Through my blood
Through my people
And the eagle's cry...

Damnatus

Quote from: FeldinA sportoló idõt tölt el, megcsonkított, lecsupaszított dolgokat tanul, amikbõl már kiveszett az eredeti eszme. csak a technika maradt.ha küzdõsportról van szó. hajszolja az érmeket , a helyezéseket, versenyre tanul nem magának.
Dehát a harcmûvészetek is megcsonkított dolgok, mert a katonai képzést csonkolták meg! Az eszme itt is átalakult.
Az érmek, helyezések miért rosszak? Kitûz magának egy életcélt, amit el akar érni, és megtesz érte mindent. Csak úgy lehet elsõ, ha beletesz mindent.

Squall

Quote from: DamnatusDehát a harcmûvészetek is megcsonkított dolgok, mert a katonai képzést csonkolták meg! Az eszme itt is átalakult.
Az érmek, helyezések miért rosszak? Kitûz magának egy életcélt, amit el akar érni, és megtesz érte mindent. Csak úgy lehet elsõ, ha beletesz mindent.

Nem a célkitûzéssel van baj, meg azzal h beletesz mindent...meg egyáltalán semmi gond nincs azzal, ha vki érmekért csinálja, ha ebben talál örömet...viszont az tény, h egy adott stílust, ha mint harcmûvész csinál vki, és mint küzdõsportoló, ég és föld a különbség...
Küzdõsportolók arra mennek rá, amit versenyen is tudnak használni, és sok esetben nem is érdekli õket az adott ág többi része, és most nem csak a filozófiára célzok kifejezetten...
Persze még1x mondom, h nincs abban semmi rossz, ha vki az egyik csoporthoz tartozik, míg más a másikhoz...szükség van mind2re, én azt mondom...
You'll hear my tale
Through my blood
Through my people
And the eagle's cry...

Damnatus

Akkor nem értem mivel van a baj...

Squall

Quote from: DamnatusAkkor nem értem mivel van a baj...

Leírom megint...SEMMIVEL  :muhahah:
Mér lenne baj egyikkel, v. másikkal?
Egyszerûen csak különböznek egymástól és azt feszegetjük már egy ideje, h miben is  :hehe:
You'll hear my tale
Through my blood
Through my people
And the eagle's cry...

Damnatus

Csak mert nekem az jött le, hogy az összehasonlítás során a küzdõsport degradálóbb jellemzõkkel lett ellátva.
Egyébként szerintem sincs baj egyikkel sem.
Az egyes stílusok vagy mestereket már könnyebb összehasonlítani, véleményezni.

Squall

Kicsit valóban ledegrabálóbban volt szólva a küzdõsportról, de sztem senki sem úgy értette, h mert rosszabb v vmi, hanem mert kevésbé összetett elemei vannak, mint a harcmûvészetnek és most nem a befektetett energiára gondolok, amit beletesz vki h megtanulja, hanem ugye filozófia, bizonyos technikák (mert ugye vannak olyanok, amit versenyeken nem csinálsz/csinálhatsz meg, és sok küzdõsportoló sajnos nem is tartja lényegesnek rendesen megtanulni õket pont ezért), stb...de ez még nem azt jelenti, h egy küzdõsportoló kevesebb lenne, mint egy harcmûvész...
You'll hear my tale
Through my blood
Through my people
And the eagle's cry...

Damnatus

Viszont a küzdõsport igazolja a technikákat, míg egy harcmûvészet nem.

Feldin

Quote from: SquallNa...ez az amit nem tudtam megfogalmazni és ezért tök más lett belõle :hehe:
Király vagy  :hail:
:D :rolleyes:

topok:

Feldin

Quote from: DamnatusViszont a küzdõsport igazolja a technikákat, míg egy harcmûvészet nem.
téves.
A harcmûvészet igazolta régen amikor még használták háborúban.
Csak az maradt fenn ami hatásos volt.

topok:

Damnatus

Amikor kipróbálták a harcban, akkor nem harcmûvészet volt, hanem harci stílus...
Tudod Te is azt, hogy hogyan alakult át az, amit ma kendonak neveznek.

Feldin

Quote from: DamnatusAmikor kipróbálták a harcban, akkor nem harcmûvészet volt, hanem harci stílus...
Tudod Te is azt, hogy hogyan alakult át az, amit ma kendonak neveznek.
igen persze. de mégis csak kipróbált elemeket használ.

topok:

Inu Yasha

Hy! megin'  idetoltam a képem, látom még mindíg a harcmûvészet vs. küzdõsport megy. Nos én ezzel úgy vagyok, hogy a  karatéban nem sportot hanem mûvészetet, életformát, filozófiát, egy egész életen át tartó tanulást látok/keresek.
U.I.:ztem teljesen norm. ha vki kitûz maga elé egy célt, és azért megtesz mindent.

Feldin

Quote from: Inu YashaHy! megin'  idetoltam a képem, látom még mindíg a harcmûvészet vs. küzdõsport megy. Nos én ezzel úgy vagyok, hogy a  karatéban nem sportot hanem mûvészetet, életformát, filozófiát, egy egész életen át tartó tanulást látok/keresek.
U.I.:ztem teljesen norm. ha vki kitûz maga elé egy célt, és azért megtesz mindent.
a karate eredetileg harcmûvészet.
Én annak tekintem.
Persze nem a sportkarate vonalat.

topok:

kisvirag

ide is kis reklám:

http://webbolt.keletkapuja.hu
http://forum.keletkapuja.hu

várunk szeretettel minden harcmüvészet és keleti filozófia, életmód  iránt érdeklõdõt!
hamarosan a portálunk is elindul, ahol cikkeket, hireket olvashattok majd :)
Az emberek azért magányosak mert falakat építenek hidak helyett.

ustak

Üdv mindenkinek!

Én még nagyon új vagyok itt, de örömmel olvasgattam bele a fórumba, és érdekes dolgokat láttam :)
Jómagam 4 évig Itf -taekwondoztam, utána 4 évig Wtf -taekwondoztam, majd áttértem az aikidora, és lassan már 4 éve csinálom azt is, szerintem meg is találtam benne a magam harcmûvészetét. Érdekel még a batta do és a iaido is, de kinek van mindenre ideje :)

Itachi

Quote from: ustakÜdv mindenkinek!

Én még nagyon új vagyok itt, de örömmel olvasgattam bele a fórumba, és érdekes dolgokat láttam :)
Jómagam 4 évig Itf -taekwondoztam, utána 4 évig Wtf -taekwondoztam, majd áttértem az aikidora, és lassan már 4 éve csinálom azt is, szerintem meg is találtam benne a magam harcmûvészetét. Érdekel még a batta do és a iaido is, de kinek van mindenre ideje :)
Az batto-do.Amúgy üdv.:)

thrall

Quote from: ustakÉrdekel még a batta do és a iaido is, de kinek van mindenre ideje :)
iaido-t próbáld ki, jó móka (vagy csak itt miskolcon? :D)

Feldin

Quote from: thralliaido-t próbáld ki, jó móka (vagy csak itt miskolcon? :D)
jó móka? végülis ez is egy felfogás...
Én is szeretem.

topok:

ustak

Quote from: ItachiAz batto-do.Amúgy üdv.:)
BATTADO (battadó) – a iaidohoz hasonlító budo-stílus, amelyben a vágáson van a hangsúly. A gyakorlók páros katákat gyakorolnak, de sok próbavágást is végeznek különbözõ próbatesteken – általában vízben áztatott, összetekert gyékényen. A középkori Japánban a kardokat elítéltek lefejezésével vagy keresztbevágásával próbálták ki. A vágás tökéletesítésének másik módja a csúcsos sisak egy csapással történõ keresztbevágása volt. :)
--bocsi,hogy kötõdök, de én mindig is batta-do-nak tudtam :) Persze elfér mind a kettõ, jó nagy a net!
Nálunk is nagyon jó a társaság aikidon, nekem is az jut eszembe, hogy milyen "jó buli" :)

Itachi

Quote from: ustakBATTADO (battadó) – a iaidohoz hasonlító budo-stílus, amelyben a vágáson van a hangsúly. A gyakorlók páros katákat gyakorolnak, de sok próbavágást is végeznek különbözõ próbatesteken – általában vízben áztatott, összetekert gyékényen. A középkori Japánban a kardokat elítéltek lefejezésével vagy keresztbevágásával próbálták ki. A vágás tökéletesítésének másik módja a csúcsos sisak egy csapással történõ keresztbevágása volt. :)
--bocsi,hogy kötõdök, de én mindig is batta-do-nak tudtam :) Persze elfér mind a kettõ, jó nagy a net!
Nálunk is nagyon jó a társaság aikidon, nekem is az jut eszembe, hogy milyen "jó buli" :)
Sztem ugyanaaz a kettõ.Írd be a google ba minektõtt, és vagy nagyon hasonlít vagy vagy pedig ugyanarról van szó mindkét név alatt.Amúgy szvsz a battodo a helyes mivel az jöhet a japán batto szóból, viszont japán batta szót nem ismerek. o.o