Négyszögletes, vékony, fa eredetû lapokból készített dolgok sok fekete jellel

Started by Ramiz, 2004-07-01, 18:29:24

Previous topic - Next topic

minuszmiki

Alberto Moravia: A megvetés (Il Disprezzo): Érdekes volt, ma nekiálltam és el is olvastam. A főszereplő (és egyben narrátor) egy wannabe drámaíró, aki drámaírás helyett, hogy feleségének minél jobb körülményeket biztosíthasson, forgatókönyvírásból él. Kétéves házasok, amikor kezdi úgy érezni, mintha elhidegülne tőle a nő. A regény gyakorlatilag ennek az elhidegülésnek az okait keresi, a faszi gondolatait és elképzeléseit arról, hogy miért alakulnak úgy a dolgok, ahogy. Ez eddig rendben lenne, csakhogy eléggé körülményesen és feltételezések alapján próbál a dolgok mélyére ásni, ezáltal csak méginkább eltaszítva magától az asszonyt. Együtt nem tudtam érezni vele, mivel eléggé szerencsétlen és sokszor túlbonyolítja a dolgokat, valamint túlságosan ragaszkodik a megszokott (és észre sem vett) boldogságához. Valójában nekem úgy tűnt, az egész a feleségnek rosszabb, de mivel nem az ő szempontjából ismerjük meg a történetet, ezért ez nem nagyon jön át. Mivel a főszereplő karaktere nagyon nem szimpatikus, annyira maga a regény sem tetszett.

(Zárójeles megjegyzés: Az említett körülményes gondolkodás a szerző írásmódjában is tükröződik, és ezt sajnos a fordító (Székely Éva) nem tudta mindig úgy visszaadni, hogy élvezetes legyen.)

Próféta

"Hogyan találjunk rá az igazságra egy hamis szöveg pontos rekonstruálása által?"
- A Foucault-inga

Svájcban a nézelődés mellett este se lazsáltam: kiolvastam egy 776 és egy 675 oldalas könyvet (meg egy picit dolgoztam is, de az nem ide tartozik).

Umberto Eco: A Foucault-inga (Il pendolo di Foucault)
A történet főszereplői egy olasz kiadóvállalat alkalmazottai, akikhez csőstül érkeznek a különböző okkultisták, összeesküvéselméletetek gyártói, ördöngősök, történelem-átértelmezők, hogy előadják a maguk néha ijesztő, néha képtelen, és szinte mindig önellentmondásos elméleteit arról, hogy miként irányítja a világot egyetlen titkos Terv, és milyen fontos ezoterikus, hermetikus titkokat őriznek a mágia, a teremtés, az emberiség mibenlétéről. A kiadónál persze vagy elhajtják őket, vagy fondorlatos módon megkopasztják szegény bolondokat. Az egyik szerző azonban többször hivatkozik arra, hogy életveszélyes titoknak van a birtokában, és bizonyos körök megölnék őt érte, mint korábban annyi mindenkit; ezek után előad egy szokásos baromságot, ám érdekes módon hamarosan rejtélyes körülmények közt csakugyan nyoma vész. Ez az esemény elindítja hőseinket egy furcsa eseményláncolaton, amely során felsejlik az igazság a fátylak mögött, maga a Terv, amely alapján minden mindennel összefügg, az egész történelem és az egyes emberek élete magyarázatot nyer, a főszereplők élete pedig nagy veszélyben van.

Ebben a könyvben vannak templomos lovagok, kabbalisták, Cthulhu, szabadkőművesek, diáktüntetések, BASIC program teljes forráskóddal, szefirotikus fa (ismerem az NGE-ből! ZOMG de művelt vagyok!), rózsakeresztesek, hasis, illuminátusok, valamint idézetek fontos összeesküvéselméleti művekből, híres reneszánsz szerzőktől, a Kabbalából, alkimistáktól, a 22-es csapdájából és Raymond Smullyantől. Annyira eklektikus, hogy már csak jó lehet. És az is. Nagyon.

Valahol azt olvastam, hogy Dan Brown ezt a könyvet írta volna a Da Vinci Code helyett, ha csak tizedannyit akart volna keresni, de tízszer olyan művelt lett volna (és Umberto Eco, a Rózsa neve írója nem írta volna meg évekkel korábban). Szerintem ez nem igaz, mert nem elég tízszer műveltebbnek lenni ehhez a könyvhöz (viszont szerepelnek benne Brown-szerű szerzők, és a DVC-ben felhasznált klasszikus Holy Blood, Holy Grail összeesküvéselmélet-csokor is előkerül itt). Egész egyszerűen zseniális, ahogy Eco mester összerakta a könyvet számtalan rétegével együtt. A szereplők modora és viszonya egymáshoz, az olasz korszellem változása a történelem előrehaladtával, Belbo élete, az összeesküvés-elmélészek lélekrajza és maga a Terv mind páratlan gondossággal vannak kimunkálva. Már az irodalmi és történelmi hivatkozások puszta mennyisége is tiszteletet parancsol, de az igazán lenyűgöző a koherenciájuk, összefüggésrendszerük.

Ja, a fülszöveg íróját ezért az egy mondatért vízbe fojtanám: "Az elmélyülést kívánó mű elsősorban az értelmiségi olvasók körében válik élményszerű befogadássá"

J.K. Rowling: HP4 (a tűzserleges)
Ez is pont olyan volt, mint az eddigiek; ugyanazt lehet elmondani róla, mint a régebbekről; azt kaptam, amit vártam. Egyedül a végén a temetős jelenet lepett meg, nem számítottam ilyen darkos, borús fordulatra. Piton karaktere szvsz továbbra is képtelenség.

minuszmiki

Quote from: Próféta on 2007-08-17, 00:34:06
Umberto Eco: A Foucault-inga (Il pendolo di Foucault)
...
Régesrég tervezem, hogy elolvasom, ez most alaposan meghozta a kedvem. Amint tehetem, beszerzem és nekiállok.

Egyébként az úton én is olvastam, Terry Pratchett-től az Őrség! Őrség!-et sikerült a határon befejeznem, itthon pedig kivégeztem a Mortot is. Mindkettőt olvastam már korábban, de már elég régen olvastam Pratchettet és ezek voltak kéznél. A Mort tetszett jobban, nagyon komálom a Halált és itt meglehetősen sok szerepet kap, de a másik is zseniális.

Kvikveg

Quote from: Próféta on 2007-08-17, 00:34:06
Umberto Eco: A Foucault-inga (Il pendolo di Foucault)
...
Lehet, hogy megegyszer elo kene vennem, mert amikor eloszor es utoljara a kezembe kerult, elaludtam rajta.
WARNING: module "coffee.exe" did not run correctly. Brain running in limited mode.
Do not meddle in the affairs of dragons for you are crunchy and taste good with ketchup.

Meske

Mivel a könyvespolcom (majdnem) minden darabját elolvastam már, (na jó, ez kb. két napja már nem igaz, mert most kaptam nemrég 2 új könyvet... :D) ezért elkezdtem kutakodni anyám könyvei között, és rátaláltam a Decameronra, és elolvastam.
Hááááát, mondjuk azt, hogy nem igazán naz én stílusom, hiszen majdnem mindegyik novella ugyanarról az egy témáról szólt... De azért volt benne egy-két jó novella is, de azért egyik se votl olyan vicces, ahogy azt Boccaccio beállítja, ugyanis majdnem minden novella végére odaírja, hogy milyen jót és sokat kacagtak a hölgyek a novellán... De lehet, hogy csak azért van ez, mert akkoriben teljesen más dolgokon kacagtak, és mást tartottak mulatságosnak, mint manapság. Mindenesetre egy novella azért jó volt:
[spoiler]Amikor az orvos csávót belelökték a pöcegödörbe, mert az csatlakozni akart egy nemlétező tárasághoz.  :lol: Bár azért, szerintem nem kellett volna szegénnyel ilyen csúful elbánni...[/spoiler]

The secret to concentration is the acceptance of endless distractions.

Próféta

Nekünk anno amikor tanultunk Boccaccio bácsiról, az irodalomtanárunk felolvasott egy fejezetet a Dekameronból. Hogy a mű volt-e jó, vagy ő adta-e elő akkora élvezettel, azt nem tudom, de elég szórakoztatónak találtuk :) Az a sztori volt, amelyikben az apácák találnak egy mukit, és felfedezik, milyen állat az a férfi.

kikuchiyo

Hehe... nálunk a töritanár volt ilyen perverz. Minden nagyobb fejezet elején volt egy óra azzal a címmel, hogy "$(az adott kor) és a nők", ami tipikusan erotikus novellák vagy versek felolvasásából állt. Élénken emlékszem az iszlámos órára, ott egy szamár is szerepelt.
Failure is the default option

Solid Snake

Quote from: kikuchiyo on 2007-08-18, 15:31:57
Élénken emlékszem az iszlámos órára, ott egy szamár is szerepelt.

:lul:

Mikor Japánt vettétek, akkor volt szó tintahalakról?  :__devil:

Member

Tudna vki adni linket valami rövidebb könyvhöz, amihez nem kell szótár?
Nyaralni megyünk és ahogy anyámat ismerem, lesz néhány unalmasabb percem és jól jönne valami, amit kinyomtathatok.

Selmo


A tökéletesség unalmas.

Member

Köszönöm, oldal címe lementve, azt hiszem, két nap alatt bepótolom a Galaxis Utikalauz lemaradásomat. :D

ArchElf

Most rendeltem meg, egy hónap múlva már olvashatom is. Állítólag igen igényes lett a fordítás, a ha megjön, megírom milyen lett...

AE

あさ。。。あさだよ。。。あさごはん たべて がっこう いくよ。。。

0118 999 881 999 119 725...3

Member

Az élet, a világmindenség meg minden
Külön-külön nem akartam jellemezni most őket, de ez nagyon ütött. Először gyengébbnek éreztem, mint az 1-2-4-et, de a befejezés nagyon megütött, eddig a legjobb. Ha ez már így bekomolyodott a végére, vajon mi lesz az 5.-ben? :eek:

Próféta

Quote from: Member on 2007-08-26, 00:01:08
Az élet, a világmindenség meg minden
Külön-külön nem akartam jellemezni most őket, de ez nagyon ütött. Először gyengébbnek éreztem, mint az 1-2-4-et, de a befejezés nagyon megütött, eddig a legjobb. Ha ez már így bekomolyodott a végére, vajon mi lesz az 5.-ben? :eek:
Jó sorrendben olvasod?  :3x3: Útkalauz-étterem-megminden-halakat-jobbára a táncrend.
És az utolsó kettő szvsz már elég vérszegény (kivétel: a Viszlát zárójelenete), az első három könyv a "trilógia", szóval ne várj túl sokat. Legrosszabb esetben majd kellemesen csalódsz.

Member

Elsőt és negyediket olvastam először, a többit akkor kivették a könyvtárból Szedegen mindenhol, most netről szedtem a 2-3-at. Majd még meglátjuk.

Próféta

Harry Potter 5
Na, most történt meg, amit Kvikveg jól elspojlerezett nekem :)
Megvolt. Borúsabb, mint az eddigiek. Kicsit logikusabb is, mint a Tűz Serlegének ellentmondásai. Snape most nem viselkedik annyira irracionálisan. Majd valamikor lesz folytatás, de addig egy kis Joseph Heller :)

Kvikveg

Quote from: Próféta on 2007-09-12, 00:44:05
Harry Potter 5
Na, most történt meg, amit Kvikveg jól elspojlerezett nekem :)
Megvolt. Borúsabb, mint az eddigiek. Kicsit logikusabb is, mint a Tűz Serlegének ellentmondásai. Snape most nem viselkedik annyira irracionálisan. Majd valamikor lesz folytatás, de addig egy kis Joseph Heller :)
Öööö...  :3x3: :redface:
WARNING: module "coffee.exe" did not run correctly. Brain running in limited mode.
Do not meddle in the affairs of dragons for you are crunchy and taste good with ketchup.

Solid Snake

Egyetemista kollégák ajánlották J.D. Salinger: Zabhegyező című könyvet. "Egyetemista Bibliája", azt mondták. A mai napon ki is vettem a könyvtárból.

Aki olvasta: kb. mire számíthatok?  :smile:

Nakedape

Quote from: Solid Snake on 2007-09-12, 21:42:31
Egyetemista kollégák ajánlották J.D. Salinger: Zabhegyező című könyvet. "Egyetemista Bibliája", azt mondták. A mai napon ki is vettem a könyvtárból.

Aki olvasta: kb. mire számíthatok?  :smile:

hát bennem nem hagyott mély nyomt..lehet h fasza korrajz volt, meg akkor ez így..v nemtom, de én jóval jóval többet vártam..kb ennyi mardta meg.. alig emlékszem rá
Nothing About Culture Makes Sense Except in the Light of Evolution

kikuchiyo

Failure is the default option

Solid Snake


minuszmiki

Nekem tetszett, amikor olvastam, úgy kb. öt éve, de Salingertől a Seymour bemutatását ajánlom inkább, szerintem az magasan veri a Zabhegyezőt.

Ramiz

Quote from: Solid Snake on 2007-09-12, 21:42:31
Egyetemista kollégák ajánlották J.D. Salinger: Zabhegyező című könyvet. "Egyetemista Bibliája", azt mondták. A mai napon ki is vettem a könyvtárból.

Aki olvasta: kb. mire számíthatok?  :smile:
Ne számíts semmire, eleve hiba ilyesmiről megkérdezni másokat, mert minek indulj neki elvárásokkal egy szűz terepnek? :) Én mindenesetre imádom, kurva jó könyv, elég sokszor olvastam és mindig megadta az ismerős részek újraolvasásának és az új dolgok felfedezésének örömét is. Tény, hogy sok becsavarodott és/vagy divat-depressziós tinédzser mászkál ezzel a könyvvel a hóna alatt, de hát erre meg csak azt tudom mondani, hogy a ronda nőknek is van pinája és mégis jó dolog a pina alapvetően, szóval szerintem ne hagyd, hogy ez befolyásolja a véleményedet. :D
12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!! 12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!! 12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!!

Nakedape

OFF

Quote from: Ramiz on 2007-09-16, 15:42:47
csak azt tudom mondani, hogy a ronda nőknek is van pinája és mégis jó dolog a pina alapvetően
its soo nice, to have you back :D

ON

Történelmi regényeket javasoljatok már!! (olaszm velencés intrikásm v bármi középkoros please :D ), megint feltűnt, hogy az összes pont olvasott könyvem nem irodalom (evolution everywhere, its got me  :oops: )
Nothing About Culture Makes Sense Except in the Light of Evolution

motifator

Robert Merle-től az egész Francia história sorozat. Középkori Franciaország, hugenották és pápisták harca, mindez Merle-féle jófajta, néhol enyhén szexista stílusban előadva(a főszereplő egy nagy nőcsábász). Bár még csak az első 2 könyvet olvastam, de bátran tudom ajánlani.
Nothing amazing happens here, and you get used to that: used to a world where everything is ordinary.
Every day we spend here is like a whole lifetime of dying slowly.

Nakedape

Quote from: motifator on 2007-09-16, 16:19:50
Robert Merle-től az egész Francia história sorozat. Középkori Franciaország, hugenották és pápisták harca, mindez Merle-féle jófajta, néhol enyhén szexista stílusban előadva(a főszereplő egy nagy nőcsábász). Bár még csak az első 2 könyvet olvastam, de bátran tudom ajánlani.

hm , végül is Merlén már sokat gondolkodtam, mert szeretem, s majd minden franciahistórián kívüli könyvét olvastam :) de valahogy 3 kötet felettiekbe (mmint sorozathossz) nem merek belekezdeni.. lehet, hogy tényleg ideje lenne..:)
Nothing About Culture Makes Sense Except in the Light of Evolution

motifator

Minden kötet önálló könyvként is felfogható, csak a történet folytatódik. De attól nem kell félned, hogy ha mondjuk 2 kötet után abbahagyod, akkor olyan érzésed lesz, hogy kimaradt a sztori vége.
Nothing amazing happens here, and you get used to that: used to a world where everything is ordinary.
Every day we spend here is like a whole lifetime of dying slowly.

Ramiz

Quote from: Nakedape on 2007-09-16, 15:58:01Történelmi regényeket javasoljatok már!! (olaszm velencés intrikásm v bármi középkoros please :D ), megint feltűnt, hogy az összes pont olvasott könyvem nem irodalom (evolution everywhere, its got me  :oops: )
Talán Eco. Én még csak nem is szeretem a középkort, de a Rózsa nevét mégis végigolvastam és baromi jó volt, ez az Eco középkor-mániás és talán még ért is hozzá, plusz baromi jó stílusa van.
12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!! 12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!! 12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!!

Selmo

Quote from: Nakedape on 2007-09-16, 15:58:01
Történelmi regényeket javasoljatok már!! (olaszm velencés intrikásm v bármi középkoros please :D ), megint feltűnt, hogy az összes pont olvasott könyvem nem irodalom (evolution everywhere, its got me  :oops: )
Rónaszegitől a Kartal könyvek?

A tökéletesség unalmas.

Damnatus