Filmek (minden, ami nem japán)

Started by Flaser, 2004-09-15, 11:18:12

Previous topic - Next topic

L.Mole

Silent Hill (véletlen én is éppen most néztem meg :) )

A túlélő horror játékokat soha nem csíptem igazán, de a Silent Hill második része három darab újrajátszásra is képes volt rávenni; Egyszerűen imádtam. Így aztán érthető módon kiborultam, mikor először megláttam a készülő film hatásvadász jeleneteit. Több helyen is panaszkodtam róla, hogy szánalmas ami mostanában videojáték feldolgozás címén megy: Próbálják moziba csalni a gyanútlan játékost, hogy megnézessenek vele olyan kliséhalmokat mint a Doom, vagy Resident Evil, melyeknek egyetlen kapcsolata a forrással, maximum az azonos cím. A Silent Hillt már jóelőre besoroltam ebbe a kategóriába, de most, hogy lefutott a mozikban, gondoltam megalapozom a véleményemet azzal, hogy egyszer végigülöm. Hát... Tévedni emberi dolog.
Kicsit olyan érzésem volt közben, mint mikor az Equilibriumot néztem: A film rendkívül szórakoztató, és látszólag a bevált elemekkel operál... De valahogy mégsem. Valami megkülönbözteti az amerikai tucatprodukcióktól. Többször az a különös felismerés tört rám, hogy nem tudom mi fog történni a következő pillanatban, vagy nem az történik amit vártam. Kifejezetten tetszett, hogy a készítők érezhetően nem csak az artvörköket nézegették, de játszottak is a játékkal, hiszen megpróbálták azt, ami a Resevil készítőiben fel sem merült, hogy kicsit átültessék a játék kalandjellegét. Ez ráadásul egészen hitelesre sikerült, anélkül hogy megtörné a film menetét (a feszültséget pedig kifejezetten teremti). Egyébként nagy pirospont azért, hogy a film nem próbál meg a szokásos, hirtelen feldördülő hangeffektekkel ijesztgetni, hanem valóban a borzongásra helyezi a hangsúlyt. Persze durva jelenetek elő-előfordulnak, dehát ez azért mégiscsak egy horrorfilm. :)
Akik játszottak a játékkal nehezményezhetik, hogy a történet a film végére erősen egyértelművé kerekedik (a játékra jellemző misztikus köddel szemben), de az igazság az, hogy amíg egy rengeteg apró részletet tartalmazó program esetében szívesen filózok hosszasan a mondanivalón, és olvasom napokig az ezzel kapcsolatos fórumokon található észrevételeket, addig egy két órás film esetében csak frusztrálna az ilyen jellegű költői homály. A játékosok egyébként rengeteg apró ismerős mozzanatot kapnak a filmhez, de ezek szervesen beépülnek a cselekménybe, így az egyszeri néző sem érzi, hogy valamiből kimaradt.
Összességében remekül szórakoztam a filmen. Aki kicsit is vonzódik a horror műfajhoz, annak nem hiszem, hogy csalódást okozhatna. A reklám pedig ne riasszon el senkit (ötlettelen plakátok a száj nélküli kislányról, hatásvadász módon összevágott bemutató, stb.), az csak az amerikai közönségnek szól. :hehe:       

Lythis

Quote from: Predaking on 2006-09-12, 18:56:00
Ma voltam a Saturnban, 2 filmet szereztembe ebből az egyiket most néztem meg:

Scary Movie 4 (Horrorra Akadva 4) :
"Ásd el az átkot. Gyújtsd fel a falut. Vágd át a fűrészt"

Anno 3 nekem anniynyira nem tetszett, de viszont ez a 4  :lol: :lol: fáájdalmas!!!! Minden filmből 1 picit, de nincsen erőltetve a dolog :D pl
Lényegében 2 filmet vesz célpontba: Az Átok (The Gruncsdge ) és a Világok Harca.
Aki szeret egy jót nevetni annak ajánlom ezt a filmet :D

Sry az offért, de offtopicot nem olvasol....

Rounin

Quote from: L.Mole on 2006-09-13, 01:56:27
A reklám pedig ne riasszon el senkit (ötlettelen plakátok a száj nélküli kislányról, hatásvadász módon összevágott bemutató, stb.), az csak az amerikai közönségnek szól. :hehe:

Heh, köszi, azt hiszem meghoztad a kedvem, hogy mégiscsak megnézzem ezt a filmet. :angyali:

RE@L

Band of Brothers

Tom Hanks és Spielberg közös produceri gyermeke ez a 10 részes sorozat. Tíz rész többet tud nyújtani mint minden egyes 2. Világégéses film külön külön önmagában. Tíz rész elég ahoz hogy megismerjük a katonákat, ne csak úgy mint a többi fimben hogy tulajdonképpen újoncok. Epizódról, epizódra egyre jobban megkedvelünk egyeseket, nem számítva arra hogy a háborúban bármikor bárki eleshet. Hogy életbenmaradsz-e az nem pusztán szerencse kérdése, de legfőbbrészt csak vakszerencse. Tíz rész olyan mély utazást enged nekünk a háború poklaiba naturalisztikusan. Ezekután az első dolgom az lesz hogy bemegek egy könyvesboltba, vagy bookline.hu-ról megrendelem Stephen E. Ambrose regényét...
Aki eddig még elszalasztotta, fusson utánna megéri ez a sorozat nagyonis. Az eddigi legjobb HBO saját gyártású sorozat szerintem.

Gondolkoztam, hogy ne rakjam-e inkább a sorozatok topikba, de ez túlnőtte magát mint sorozat szerintem.

"The past is the past... and the future is the future. A man is a man, and a woman is a woman. I am who I am, and you are who you are. Like it really matters anyway....
" - Faye Valentine (Cowboy Bebop)
Van ami kell van ami nem / újra itt, újra ott  remélem nem elkapkodott.

Zsiga

Quote from: RE@L on 2006-09-14, 21:29:17
Band of Brothers

Tom Hanks és Spielberg közös produceri gyermeke ez a 10 részes sorozat. Tíz rész többet tud nyújtani mint minden egyes 2. Világégéses film külön külön önmagában. Tíz rész elég ahoz hogy megismerjük a katonákat, ne csak úgy mint a többi fimben hogy tulajdonképpen újoncok. Epizódról, epizódra egyre jobban megkedvelünk egyeseket, nem számítva arra hogy a háborúban bármikor bárki eleshet. Hogy életbenmaradsz-e az nem pusztán szerencse kérdése, de legfőbbrészt csak vakszerencse. Tíz rész olyan mély utazást enged nekünk a háború poklaiba naturalisztikusan. Ezekután az első dolgom az lesz hogy bemegek egy könyvesboltba, vagy bookline.hu-ról megrendelem Stephen E. Ambrose regényét...
Aki eddig még elszalasztotta, fusson utánna megéri ez a sorozat nagyonis. Az eddigi legjobb HBO saját gyártású sorozat szerintem.

Gondolkoztam, hogy ne rakjam-e inkább a sorozatok topikba, de ez túlnőtte magát mint sorozat szerintem.
Nekem megvan a könyv (meg a sorozat díszdobozban. :D), ha kell kölcsönadhatom.

Ramiz

A könyv és a sorozat is kiváló anyag, sokkal jobb a hasonló stílusú/kategóriájú könyvek/filmek körében. Szerintem a könyv->sorozat sorrend a jobb, bár talán a sorozat után az arcokat könnyebb kapcsolni... de azok úgyis csak színészek arcai.

edit: díszdoboz? dvd-s kiadás? wáááh! még egy valami, amit el kell csórnom tőled! :D
12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!! 12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!! 12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!!

Zsiga

Quote from: Ramiz on 2006-09-14, 23:54:59
A könyv és a sorozat is kiváló anyag, sokkal jobb a hasonló stílusú/kategóriájú könyvek/filmek körében. Szerintem a könyv->sorozat sorrend a jobb, bár talán a sorozat után az arcokat könnyebb kapcsolni... de azok úgyis csak színészek arcai.

edit: díszdoboz? dvd-s kiadás? wáááh! még egy valami, amit el kell csórnom tőled! :D
Bizony, az 5+1DVD-s igazi gyári fém díszdoboz. :D Majd holnap megnézem, de szerintem pont ráfér egy rész áttömörítés nélkül egy DVD-re.

RE@L

Köszi szépen a felajánlást, de úgy érzem hogy ez a darab kötelezően kell álljon a jövendőbeli könyvtáramban :) (Ergo megveszem mindenképp ;) )

"The past is the past... and the future is the future. A man is a man, and a woman is a woman. I am who I am, and you are who you are. Like it really matters anyway....

RE@L

Jarhead

Nem mindennapi háborús film. Kicsit művészi, olyan nem a széles nagyközönségnek készült mű. Mindenképpen valami egyedi és valami új, nem megszokott sablonszerű rókabőr. Igazi friss hús ami abszolúte elsöprően tarol, mert a film magával ragad és van mondani valója. Méghozzá nem a nagy általános igazság humbug és amerikai propaganda.
Színészek Jamie Foxx kivételével nem valami befutottak de nagyon jól teszik a dolgukat.
Sajna magyar szinkronnal láttam, de olvastam hogy ebből is lehetne vágni 1 "Fuck" os verziót Scarface-es mintára. (278x szerepel benne és 38x a mother előtaggal)

Próféta

Quote from: RE@L on 2006-09-16, 19:24:33Színészek Jamie Foxx kivételével nem valami befutottak
Nem Jake Gyllenhaal a főszereplő?  :confused:
Nálam ő erősen befutottnak számít :)

RE@L

Quote from: Próféta on 2006-09-16, 19:36:24
Quote from: RE@L on 2006-09-16, 19:24:33Színészek Jamie Foxx kivételével nem valami befutottak

De, de én műveletlen paraszt vagyok ^^ (Na ez azért így nem igaz, de sajna tőle nem láttam még sok számomra emlékezetes  vagy viszhangzott filmet)

Fazék

Quote from: RE@L on 2006-09-16, 19:54:31

De, de én műveletlen paraszt vagyok ^^ (Na ez azért így nem igaz, de sajna tőle nem láttam még sok számomra emlékezetes  vagy viszhangzott filmet)
akkor tessék szépen megnézni a Donnie Darko-t :)

Próféta

Quote from: Fazék on 2006-09-16, 19:59:26
Méghozzá sürgősen :)

RE@L

Quote from: Fazék on 2006-09-16, 19:59:26
Quote from: RE@L on 2006-09-16, 19:54:31

Ő volt a főhős? Nem emlékeztem rá, de most hogy mondtátok beugrott :eek: Nem is egyszer láttuk a Donnie Darkot ;)

kikuchiyo

A klasszikus filmváltozat Lugosi Béla főszereplésével.
A történelmi jelentőségén felül nincs saját értéke ((Filmik*vk = lambda*vi ?).
Igazából nem is tudom elképzelni, hogy hol volt ez rémisztő a bemutatója idején, mert mai szemmel nézve inkább csak vicces a film, de leginkább unalmas.
A magyar néző számára viccesnek hatnak a magyarul beszélő statiszták az elején (Balog János Szesz- és Pálinka kimérése szerepel a filmben :)), és viccesnek hat Lugosi Béla magyar akcentusa, és a merev, eltúlzott mozdulatai is. Azonban emellett semmi nincs, ami kiemelné a filmet a vele egykorú, de azóta elfelejtett tömegtermékek sorából. Bár - a vele párhozamba állítható Nosferatuval ellentétben - ennek a filmnek a producerei megszerezték a jogot az eredeti Bram Stoker-történet cselekményének és szereplőinek használatára, alaposan lebutították azokat, és nem tudták átmenteni a könyv borzongató, nyomasztó hangulatát. A Nosferatuval szemben itt a fényképezés is legfeljebb átlagosnak nevezhető.
Nem éri meg megnézni, csak akkor, ha valaki feltétlenül kötelezőnek érzi a film hírneve miatt.
Failure is the default option

Ramiz

Quote from: kikuchiyo on 2006-09-17, 19:51:32
A klasszikus filmváltozat Lugosi Béla főszereplésével.
A történelmi jelentőségén felül nincs saját értéke ((Filmik*vk = lambda*vi ?).
WÁÁÁH!!!  :bruhuhu: :muhahah:
12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!! 12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!! 12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!!

Flaser

Quote from: RE@L on 2006-09-16, 19:24:33
Jarhead

Nem mindennapi háborús film. Kicsit művészi, olyan nem a széles nagyközönségnek készült mű. Mindenképpen valami egyedi és valami új, nem megszokott sablonszerű rókabőr. Igazi friss hús ami abszolúte elsöprően tarol, mert a film magával ragad és van mondani valója. Méghozzá nem a nagy általános igazság humbug és amerikai propaganda.
Színészek Jamie Foxx kivételével nem valami befutottak de nagyon jól teszik a dolgukat.
Sajna magyar szinkronnal láttam, de olvastam hogy ebből is lehetne vágni 1 "Fuck" os verziót Scarface-es mintára. (278x szerepel benne és 38x a mother előtaggal)

Jónak jó a film, különösen a mai kor filmjeivel összehasonlítva; de igazság szerint nálam csak 4/5-kapna a klasszikusokkal összehasonlítva.
*5: A szakasz
*5: Full Metal Jacket
5: Apokalipszis Most

"Logically sound? How laughable. The only thing that people use logic for is to see what they want to see and disregard what they do not."

RE@L

Full Metal Jacket? Kis infót tudsz mondani róla, egyedül az nincs meg és nem láttam még :) Amúgy Szvsz ehez a felsoroláshoz még hozzájöhet a Thin Red Line (Azaz: Az Őrület Határán) nagyon mély alkotás 2.vh-s pacifikus hadjáratról.

Fazék

Quote from: RE@L on 2006-09-17, 22:12:59
Full Metal Jacket? Kis infót tudsz mondani róla, egyedül az nincs meg és nem láttam még :) Amúgy Szvsz ehez a felsoroláshoz még hozzájöhet a Thin Red Line (Azaz: Az Őrület Határán) nagyon mély alkotás 2.vh-s pacifikus hadjáratról.
és ha nem is annyira mély, de azért az Ellenség a kapuknál és megérdemel pár dícsérő szót sztem :)

Full Metal Jacket-et nemrég láttam és igazából jó meg minden, de (így későn megnézve?) nem igazán éreztem, hogy filmtörténeti jelenség lenne. Amúgy ugyebár Stanley Kubrick rendezte, szóval érdemes megnézni tényleg, akinek eddig kimaradt, de nekem egy Thin Red Line vagy az Elit alakulat jobban bejött, mint ez vagy mondjuk a másik klasszikusnak számító Apocalypse Now. :redface:

még a Szakaszt kell bepótolnom, bár a másik 2 klasszikus után, attól se várok különösebben egetrengetőt. bocsánat  :redface:

RE@L

Quotemég a Szakaszt kell bepótolnom, bár a másik 2 klasszikus után, attól se várok különösebben egetrengetőt. bocsánat  :redface:

Nagyon nagyon nagy hiba! Hidd el nagyon nagyon jó az a film, énis azt hittem hogycsak 1 átlagos film, de a Szakasz a Szakasz. Olvire Stone nagyon megmutatja hogy hogy tud operálni a szereplőkkel a jelenetekkel és tulajdonképpen az egész kibas*ott Vietnammal mert nagyon erős jelenetek vannak benne. Közelebb áll a Thin Red Line-hoz mondanivalóban.

Rounin

Én csak azt tudom, hogy kiskorom óta egyik kedvenc háborús filmem a Platoon. Ha csak tehettem, megnéztem tévében.

kikuchiyo

Full Metal Jacket: Nem Kubrick legjobb filmje, bár ez csak az ő skáláján mérve számít dorgálásnak, más rendező az egész életművét odaadná egy ilyen filmért... Leginkább a felépítése miatt nem nevezhető tökéletesnek. Két részből áll, amelyek között alig van kapcsolat, és a film legeleje a legjobb, azaz mondhatni az elején ellövi a munícióját.
Az viszont tényleg zseniális: a kiképzést ábrázoló jelenetek, de főleg Hartmann őrmester monológja a legelején tényleg filmtörténeti jelentőségűek.

Fazék

Quote from: kikuchiyo on 2006-09-17, 23:23:13
Full Metal Jacket: Nem Kubrick legjobb filmje, bár ez csak az ő skáláján mérve számít dorgálásnak, más rendező az egész életművét odaadná egy ilyen filmért... Leginkább a felépítése miatt nem nevezhető tökéletesnek. Két részből áll, amelyek között alig van kapcsolat, és a film legeleje a legjobb, azaz mondhatni az elején ellövi a munícióját.
Az viszont tényleg zseniális: a kiképzést ábrázoló jelenetek, de főleg Hartmann őrmester monológja a legelején tényleg filmtörténeti jelentőségűek.
jó összefoglalás a filmről. én is így érzem.
talán még annyi, hogy a "második részben" számomra valahogy abszolút nem sikerült elérnie, hogy beleéljem magam egy pillanatra is ebbe a világba, átérezzem a szereplők problémáit, ami viszont a kiképzési rész alatt hibátlanul sikerült.

Ramiz

Én is így voltam vele, mint Fazék. És a végén [spoiler]a gyerek-orgyilkosos rész[/spoiler] teljesen kiábrándított a filmből: béna, erőltetett. 3/5. Az Apokalipszis most szerintem mindent üt.

kikuchiyo

Mondjuk az a második rész talán már nem is azért készült, hogy az ember beleélje magát bárkinek is a helyzetébe. Egyszerűen azt ábrázolja, amit az amerikaiak éreztek, vagy kellett volna, hogy érezzenek Vietnamban, ha maradt volna egy csöppnyi józan eszük: "Egyáltalán mi a f@szt keresünk mi itt? B@szottul abszurd ez az egész!"
Jellegzetes ennek a második résznek - második filmnek - a nézőpontja: nincsenek nevesített, megszemélyesített vietnami szereplők. Vagy terroristák, vagy kurvák, vagy célpontok, akiknek attól függően kell jobban vagy kevésbé elébe célozni a géppuskával, hogy férfiak-e vagy nők. Egy odavezényelt, előtte az embertelenítő kiképzésen átesett átlag G.I. Joe kb. ennyit foghatott fel Vietnamból.

Fazék

tényleg jó film volt ez is. sajnos már kezdéskor rájöttem, hogy pár hónapja egy este már láttam a tv-ben a filmet a harmadától, de azért végignéztem most is.
pár dolog ami bökte a csőrömet: Charlie Sheen-en nem érzem hogy olyan nagyon jó színész lenne, legalábbis ezzel a szerepével nem győzött meg. a feketék gyanúsan kvázi dezertőrként vannak ábrázolva, csak a fehér fiúk bátorságát követik. most hogy ez mennyire volt szándékos, arról fogalmam sincs, csak fura volt. bár az is lehet hogy ezzel pont dícsérte őket, hogy tőlük a többség megértette, hogy mennyire "B@szottul abszurd ez az egész!" (@FMJ) és inkább szerettek volna miharamabb kiszállni, ahogy az értelmes ember tenné :)

átkozott jarhead diamond verzióhoz alig van forrás... a végén még fölmegyek dc-re és leszedem inkább onnan
pedig most ez lenne a következő, de ha torrent-en múlna napok múlva tudnám csak megnézni...

szerk: erről a filmről tudtok pár szót mondani? mennyire ajánlott?

Ramiz

Érdemes elolvasni a Szakasz könyvet is. Sokkal jobban vannak ábrázolva a karakterek szerintem. Nem annyira "jó fiú" és "rossz fiú" (bár a film is próbálkozik árnyalni).

Fazék

Jarhead

...

hát enyhén túldícsérve érzem ezt a filmet.
a zenéje egész jó, de a többi "been there, done that" (természetesen nem én, hanem sok más rendező sok más filmben, és sokkal jobban.)

még a 6/10-et is csak nehéz szívvel vagyok hajlandó megadni rá...

szerk: módosítom is inkább 5.5/10-re

Ramiz

Quote from: Fazék on 2006-09-20, 23:03:46
a zenéje egész jó, de a többi "been there, done that" (természetesen nem én, hanem sok más rendező sok más filmben, és sokkal jobban.)
A fent említett vagy más filmekben?

Fazék

Quote from: Ramiz on 2006-09-20, 23:08:01
A fent említett vagy más filmekben?
folyton megzavar, hogy default-ból másoknál a frissebb hozzászólások vannak lent, először nagyon nem értettem mit kérdezel :haha:

szóval igen hirtelen főleg a "fent" említett filmekre gondoltam :)