Filmek (minden, ami nem japán)

Started by Flaser, 2004-09-15, 11:18:12

Previous topic - Next topic

Raggie

:lol: Remélem kirúgták a csajt... :D

Ramiz: editáld újra egy kicsit a postodat! ;)
"I know what you're thinking. "Did he fire six shots or only five?" Well, to tell you the truth, in all this excitement I kind of lost track myself. But being as this is a .44 Magnum, the most powerful handgun in the world, and would blow your head clean off, you've got to ask yourself one question: "Do I feel lucky?" ...

Well, do ya, punk?"

via_mala

Quote from: Raggie on 2007-04-15, 14:46:45
Quote from: noriko on 2007-04-15, 14:37:23
Hamár Eddie Murphy filmeket sorolunk, akkor Fergeteges forgatás! (legalábbis úgy rémlik, ez volt a magyar címe..) Én jól szórakoztam rajta! Remek volt arra a célra, hogy oldja a feszültséget a nyelvizsgaszóbeli és magnóhallgatás között. :) 
Jújj. Tényleg. Azt még én is meg bírtam nézni...
("Ezek itt mind statiszták. Ne is törődj velük. A te feladatod hogy átrohanj az úton!" :lul: :lul: :lul: )
Most néztem meg én is ezt a Bowfinger-t. Anno nagyon nem akaródzott elmenni rá moziba, és annyit tényleg nem ért volna meg, de most jól elvoltam rajta. Mondjuk itt a főszereplő inkább Steve Martin volt, aki az utóbbi időben sajnos egyre haloványabb filmeket produkál. Tőle mondjuk a '87-es Roxanne tetszett leginkább, ami remek komédia, de romantikus filmnek sem utolsó, és persze Daryl Hannah sem volt rossz bőr 27 évesen. :hehe:
"Amíg képesek lesznek meghatódni egy moll akkord hallatán, amíg könnybe lábad a szemük, ha két szerelmes egymásra talál, amíg gyanakvó szívükben jut hely a kockázat vállalására, és mernek Isten arcába nevetni, addig van remény a menekülésre.
Ha mindez kiveszett az emberekből, megértek a pusztulásra."
- Clive Barker: Korbács

noriko

Quote from: via_mala on 2007-04-20, 02:04:11
Most néztem meg én is ezt a Bowfinger-t. Anno nagyon nem akaródzott elmenni rá moziba, és annyit tényleg nem ért volna meg, de most jól elvoltam rajta. Mondjuk itt a főszereplő inkább Steve Martin volt, aki az utóbbi időben sajnos egyre haloványabb filmeket produkál.
Örülök, hogy így kedvet kaptál hozzá! :) Nekem amúgy a KKK-s poén jut eszembe egész sokszor abból a filmből.  :D
Steve Martin tényleg ellaposodott mostanában. A rózsaszín párducot nem is mertem megnézni vele...
"I wish I could, but I don't want to."

Solid Snake

Quote from: Ramiz on 2007-04-20, 00:25:54
Quote from: Solid Snake on 2007-04-19, 23:12:25Szerintem a Kill Bill 1-2-ben az erőszak valóban a fun-faktort szolgálja, nem öncélú (habár én alapból huge Tarantino-fan vagyok, szóval elfogultan kezelem az ezzel kapcsolatos dolgokat  :lazza:).

Ezt most nem értem. Mikor lenne öncélú, ha nem akkor, ha csak a fun-faktort szolgálja? Nem az az öncélúság, ha nem akar semmit sem kifejezni, csak azért jó, mert olyan, amilyen? ("Hurrá, vér!!!") Ne érts félre, nem a filmet kritizálom, csak nem értem ezt az öncélúsággal kapcsolatos megjegyzésedet.

Így utólag átolvasva már én sem.  :muhahah:

Tegnap ugyanis egész délutánom ráment egy jól leizzasztó röpiedzésre, valamint történelem tételek kidolgozására & megtanulására, így érthető, hogy estére lefárad az ember (pláne így érettségi előtt 2,5 héttel, mikor a tanárok úgy rászállnak a diákra, mint légy a sz@rra). Elnézést kérek mindenkitől, hogy ekkora marhaságot írtam, az öncélúság a legtöbb esetben valóban egyenlő a fun-faktorral, neked van igazad, Ramiz. ;)

Más: Ma estére betervezem a Donnie Darko megtekintését. Kinek mi a véleménye róla, mire számítsak?

Damnatus

Quote from: Solid Snake on 2007-04-20, 07:57:14

Más: Ma estére betervezem a Donnie Darko megtekintését. Kinek mi a véleménye róla, mire számítsak?

Kicsit bonyolult, de nekem nagyon bejött. Főleg a zenéje!

Ramiz

Quote from: Solid Snake on 2007-04-20, 07:57:14Tegnap ugyanis egész délutánom ráment egy jól leizzasztó röpiedzésre, valamint történelem tételek kidolgozására & megtanulására, így érthető, hogy estére lefárad az ember (pláne így érettségi előtt 2,5 héttel, mikor a tanárok úgy rászállnak a diákra, mint légy a sz@rra). Elnézést kérek mindenkitől, hogy ekkora marhaságot írtam, az öncélúság a legtöbb esetben valóban egyenlő a fun-faktorral, neked van igazad, Ramiz. ;)
Jól van na, nem akartam kötözködni... ^_^

Quote from: Solid Snake on 2007-04-20, 07:57:14Más: Ma estére betervezem a Donnie Darko megtekintését. Kinek mi a véleménye róla, mire számítsak?
Egy béna humorú, kaotikus amerikai egyetemista tinédzserfilmre, ami filozófiai babérokra tör (van, aki szerint sikerrel). Egyébként rákereshetsz, mert egyszer megvitattuk ebben a topikban a filmet, én hatalmasat csalódtam, Próféta és kikuchiyo viszont az egekbe magasztalta. Döntsd el magadnak, hogy neked bejön-e a film :) (<= hűvös fejjel, logikusan kitalált mondat) - ha nem sajnálsz 2 órát az életedből (<= elfogult, de valódi véleményem :D).
12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!! 12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!! 12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!!

via_mala

Én idáig Ramiz-on kívül csak pozitív véleményeket olvastam a filmről. A magam részéről pedig: rendkívül jó agyalós film, nagyon megmozgatta a fantáziámat. Miután megnézted, azután elolvashatod az én magyarázataimat, fejtegetéseimet, de csak szigorúan utána, mert erősen spoiler-es: #40, #44, #47
Mindenesetre, ha a Memento, a Fight Club és a hasonló filmek tetszenek, akkor ez is fog.  :jee:

Quote from: Solid Snake on 2007-04-20, 07:57:14a tanárok úgy rászállnak a diákra, mint légy a sz@rra
Érdekes hasonlat, mert ha a tanár a légy, akkor a diák ...  :__devil:
"Amíg képesek lesznek meghatódni egy moll akkord hallatán, amíg könnybe lábad a szemük, ha két szerelmes egymásra talál, amíg gyanakvó szívükben jut hely a kockázat vállalására, és mernek Isten arcába nevetni, addig van remény a menekülésre.

Nakedape

Quote from: noriko on 2007-04-20, 03:34:00
Quote from: via_mala on 2007-04-20, 02:04:11
Most néztem meg én is ezt a Bowfinger-t. Anno nagyon nem akaródzott elmenni rá moziba, és annyit tényleg nem ért volna meg, de most jól elvoltam rajta. Mondjuk itt a főszereplő inkább Steve Martin volt, aki az utóbbi időben sajnos egyre haloványabb filmeket produkál.
Örülök, hogy így kedvet kaptál hozzá! :) Nekem amúgy a KKK-s poén jut eszembe egész sokszor abból a filmből.  :D
Steve Martin tényleg ellaposodott mostanában. A rózsaszín párducot nem is mertem megnézni vele...
háát én csak egy filmben votam oda érte igazán... :) s ott még fekete (vagy álfekete? :D) haja volt... de az komoly (little shop of horrors)
ha csak kicsit is kedveli valaki az elsőt mindenképp nézze meg! :D

(ja a klippek ugyebár spoilerek a filmből)

http://www.youtube.com/watch?v=On3mrKW-Nk0

http://www.youtube.com/watch?v=Nmp-Kxk5FYE

http://www.youtube.com/watch?v=EBOWGyhWLfg

bonus: filmkezdés
http://www.youtube.com/watch?v=aW-T5-wrvAc&mode=related&search=
Nothing About Culture Makes Sense Except in the Light of Evolution

Kvikveg

A remsegek kicsiny boltjaban o volt??! :eek:
edit: atyaeg, es imdb szerint is.
WARNING: module "coffee.exe" did not run correctly. Brain running in limited mode.
Do not meddle in the affairs of dragons for you are crunchy and taste good with ketchup.

minuszmiki

Érdemes megnézni, amikor elsőre láttam, nagyon nagy hatást tett rám (azóta megnéztem még párszor, de már vagy két éve nem láttam). Bizony sokat lehet rajta gondolkodni és sok mindent mögé lehet látni, az OST nekem is nagyon bejött, ráadásul a főszereplő lány (Jena Malone) is gyönyörű.
(Meg kéne néznem újra, kíváncsi vagyok, most hogy tetszene  :smile:)

Solid Snake

Donnie Darko (2001)

Netes fórumokon, valamint baráti körökben történő ajánlások után vettem rá magam, hogy megnézzem. Mindenkitől csak dícsérő szavakat hallottam, így nyugodtan ültem le a házimozikészülék elé. Annál csalódottabban és idegesebben álltam fel a stáblista után.

Donnie Darko egy kamasz srác, aki világnézeteivel teljes ellentétben áll a társadalmi normákkal. Szülei pszichiáterhez járatják, nővérével folyton egymás vérét szívják, kishúga viszont imádja. A "hétköznapi" napokat egy groteszk figura fordítja a tetejére: Frank, a robotnyúl, aki közli a megszeppent Donnie-val, hogy pontosan 28 nap, 6 óra, 42 perc, és 12 másodperc múlva a világvége bekövetkezik. A srácnak nincs más választása: versenyt kell futnia az idővel, hogy kiderítse képzelt "barátja" üzenetének valódiságát és egyúttal saját épelműjéségéről is meggyőződhessen.

A film látványvilágára, alaphangulatára, ötletére, főszereplőjére és zenei aláfestésére egyáltalán nem lehet panasz. A gond csupán ott kezdődött el, amikor a filozófiai szálat túlontúl elkezdték össze-vissza adagolni, míg végül totális káoszba nem torkollott az egész végkifejlet. Komolyan mondom, ekkora zagyvaságot régen láttam, mint ami az utolsó negyedórában lezajlik. Pedig a film játékideje alatt igyekeztem koncentráltan figyelni, szóval most akkor:

• bennem van a hiba, hogy első nézésre ütött ennyire övön alul ez az idióta lezárás
  • többszöri megnézés után nyer majd értelmet
  • sima verzió átka, talán a Director's Cut értelmesebb

Jake Gyllenhaal ennek ellenére piros pontot érdemel, ugyanis a figurába olyan mértékű életet lehelt, hogy néha még azonosulni is képes voltam a meglehetősen abnormális karakterjellemmel. A dühös, pszicho-nézéstől pedig bruuuuu....horrorfilmbe a srácot, darabolós gyilkos legyen belőle!  :morci:

Némely jelenetek filozófiai jellege tetszett, néhol valóban elgondolkodtató és értelmes gondolatok jönnek le a képernyőről. Néhol ironikus, fekete humorral átitatott pillanatokkal is találkozhatunk.

[spoiler=favorit]
Ironikus:
Donnie: Miért viseled ezt az ocsmány nyúljelmezt?
Frank: Miért viseled ezt az ocsmány emberjelmezt?

Humoros:
Dr. Lilian Thurman: Még mindig sokat gondolsz a lányokra?
Donnie: Igen.
Dr. Lilian Thurman: És az iskolában mire gondolsz?
Donnie: Ott is sokat gondolok a lányokra.
Dr. Lilian Thurman: Engem az iskola érdekel, Donnie.
Donnie: Sokat gondolok a b@szásra, suliban.
Dr. Lilian Thurman: Mire gondolsz még, amikor az iskolában vagy?
Donnie: A Rém rendes családra.
Dr. Lilian Thurman: A családodra gondolsz?
Donnie: Leveszem a hangerőt és arra gondolok, hogy Christina Applegate-t kúrom.
Dr. Lilian Thurman: A családod érdekel.
Donnie: Nem, arra nem gondolok, hogy a családomat kúrom. Az azért durva lenne.
[/spoiler]

A szerelmi száltól viszont már sikítani volt kedvem, annyira bugyuta, élettelen, logikátlan (gyorstalpaló hasonló korú lányoknak: amennyiben anyucit a csúnya mostohaapuci vélhetően elrabolja, a rendőrség értesítése után azonnal vonuljatok biztonságos helyre /ami persze a barátotok lakása/, és sokkoló állapototoknál fogva rögvest feküdjetek is le vele!  :lazza:).

Összességében egy fantasztikus alapötlettel és főszereplővel rendelkező filmet kapunk, ami azonban a túlzott filozófiai jelleg és az érthetetlenségig összekotyvasztott történetelemek (+ a rettenetes szerelmi szál) miatt nálam nem fog klasszikussá válni. Azért a délutánom nem volt most sem felesleges, a filmre vonatkozó teóriákat márpedig azért is elolvasom, hogy felfogjam az egyelőre kretén lezárást.

65%

Szerk: via_mala, elolvastam az elméletedet, gratulálok hozzá, így már átfogóbban lehet értelmezni az egészet.  :tezsvir:

L.Mole

A DVD lemezhez adtak egy kis füzetet, mely részleteket tartalmaz Roberta Sparrow Az időutazás filozófiája c. (képzeletbeli) könyvéből. Ez elég pontosan rávilágít a film gerincét adó időutazás témára.
De igazából ez nem számít, mert a film egyetlen dologról szól: A kamaszkorról, annak minden szorongásával, kínlódásával, örömével és bugyutaságával. Nálam 100%-os, mert hibátlanul eleget tesz annak a feladatnak, amit elvállal.

Próféta

Quote from: via_mala on 2007-04-20, 09:40:32Miután megnézted, azután elolvashatod az én magyarázataimat, fejtegetéseimet, de csak szigorúan utána, mert erősen spoiler-es: #40, #44, #47
Wow. Tök jó, hogy erre a filmre lehetséges több tökéletesen különböző, de önmagában konzisztens magyarázatot is adni. Ami nekem lejött a filmből, az totál más, mint ez.

Quote from: HWMásik példa: a törpökről beszélő haverjai hatására egész komplett összeesküvés elméletet gyárt Törpilla lényére vontakozóan, hogy őt nem törpapa alkotta, hanem Hókuszpók hozta létre azzal a céllal, hogy kémkedjen és előusztítsa Törpfalvát. Azonban a törpök túláradó jósága megváltoztatta őt.
Csendben megjegyzem, hogy ez márpedig így van, nem Donnie agyszüleménye. Még halványan emlékszem is egy olyan Hupikék Törpikék részre, amelyikben hatályát veszti Törpapa jóság-varázslata, és Törpilla újra gonosz lesz. Ideje lenne újranézni  :rotfl:

L.Mole

Quote from: L.Mole on 2007-04-21, 00:15:52
A DVD lemezhez adtak egy kis füzetet, mely részleteket tartalmaz Roberta Sparrow Az időutazás filozófiája c. (képzeletbeli) könyvéből. Ez elég pontosan rávilágít a film gerincét adó időutazás témára.

(Ez nem a hivatalos fordítás, de a neten most ezt találtam, begépelni meg nincs kedvem.)

Az időutazás filozófiája

Előszó

Meg szeretném köszönni a Szent János Zárdának Alexandriában, Virginiában a támogatásukért a végső döntésemben.
Az Úr kegyelméből ők:

Eleanor Lewis nővér
Francesca Godard nővér
Helen Davis nővér
Catherine Arnold nővér
Mary Lee Pond nővér
Virginia Wessex nővér

Ez a könyv azzal a célzattal készült hogy egy egyszerű és pontos útmutatóval szolgáljon nagy veszély idején.

Imádkozom, hogy ez csak a képzelet szüleménye maradjon.
Ha mégsem, akkor imádkozom a könyv olvasójáért.
Ha még mindig életben vagyok amikor a lapokon leírt dolgok megtörténnek, remélem megtalálsz mielőtt túl késő lenne.
Roberta Ann Sparrow
1944 októbere

Első fejezet: A Tangens Univerzum

Az Elsődleges Univerzum tele van halállal. Háborúk, járványok, éhinség és természeti katasztrófák mind előfordulhatnak. A halál mindnyájunkat elér.
Az Idő Negyedik Dimenziója stabil szerkezetű ,de nem áthatolhatatlan.
A Negyedik Dimenzió szerkezetének megváltozása rendkívül ritka esemény.
Ha létrejönne egy Tangens Univerzum, az nagyon instabil lenne, és nem lenne képes fenntartani önmagát pár hétnél tovább.
Valójában önmagába roskadna, egy Fekete Lyukat képezve az elsődleges dimenzióban, mely képes lenne elpusztítani minden élőt.

Második Fejezet: Víz és Fém

A Víz és Fém az időutazás kulcselemei.
A víz az elválasztó elem az időkapuk létrehozásához melyeket átjáróként használhatunk az univerzumok között a Tangens Áramlatokban.
A Fém az utazásra használt elem mely az Időutazó Jármű elkészítésére szolgál.

Negyedik fejezet: A Tárgy és az Élők

Mikor egy Tangens Univerzum keletkezik, a legközelebb lévő Élők a központjában találják magukat egy veszélyes, új világnak.
A Tárgyak adják az első jelét annak, hogy egy Tangens Univerzum alakult ki.
Ha egy Tárgy tűnik fel, az Élők nagy érdeklődéssel és kíváncsisággal fogadják azt. A Tárgyak mind Fémből készülnek, mint egy nyílhegy az ősi Maya civilizációból, vagy egy fém kard a középkori Európából.
A Tárgyak visszatérése az Elsődleges Univerzumba gyakran vallási jelentéshordozással párosul, mivel a megjelenésük a Földön nélkülöz minden logikus magyarázatot.
Az Isteni Beavatkozás tűnik az egyetlen logikus következetésnek a Tárgy megjelenésével kapcsolatban.

Hatodik Fejezet: Az Élő Fogadó

Az Élő Fogadó arra lett kiválasztva, hogy úgy irányítsa a Tárgyat, hogy az visszakerüljön az Elsődleges Univerzumba.
Senki nem tudja, hogyan vagy miért kerül kiválasztásra egy Fogadó.
Az Élő Fogadó gyakran Negyedik Dimenzióbeli erőkkel van felruházva. Ez lehet a megnövekedett erő, gondolat általi tárgymozgatás, agykontrol és a képesség, hogy befolyásolja a tüzet és a vizet.
Az Élő Fogadót néha szörnyű álmok, látomások és hallási halucinációk kínozhatják a Tangens Univerzemban eltöltött ideje alatt.
Az Élő Fogadót körülvevők, a Befolyásoltak félnek tőle és megpróbálják elpusztítani őt.

Hetedik fejezet: A Befolyásolt Élők

A Befolyásolt Élők általában az Élő Fogadó közelei barátai és szomszédai.
Hajlamosak zavaró, bizar és néha erőszakos viselkedésre. Ez szerencsétlen következménye a feladatuknak, miszerint segíteniük kell az Élő Fogadót a Tárgy visszajuttatásában az Elsődleges Univerzumba.
A Befolyásolt Élők bármit megtennének, hogy megmentsék magukat a megsemmisüléstől.

Tizedik fejezet: A Befolyásolt Halott

A Befolyásolt Halott erősebb mint az Élő Fogadó. Ha egy személy meghal a Tangens Univerzumban képes lesz rá hogy kapcsolatba lépjen az Élő Fogadóval a Negyedik Dimenziós Építményen keresztül.
A Negyedik Dimenziós Építmény alkotóeleme a Víz.
A Befolyásolt Halott manipulálja az Élő Fogadót a Negyedik Dimenziós Építménnyel. (Lásd A és B ábrán)
A Befolyásolt halott gyakran alkalmaz egy Biztonsági Csapdát az Élő Fogadón, hogy biztosítsa a Tárgy visszajutását az Elsődleges Univerzumba.
Ha ez a Csapda sikeres, az Élő Fogadónak nem marad más lehetősége, mint hogy használja Negyedik Dimenziós Erőit azért, hogy visszajuttassa a Tárgyat az időben azelőtt, hogy a Fekete Lyuk önmagába roskadna.

Tizenkettedik Fejezet: Álmok

Mikor a Befolyásoltak felébrednek a Tangens Univerzumban tett Utazásukból, gyakran különös álmokat tapasztalnak.
Sokan nem emlékeznek semmire.
Azokban akiknek vannak emlékeik az Utazásról gyakran felülkerekedik
a mély lelkiismeret-furdalás szánalmas cselekedeteik miatt, és mélyen Álmaikba temetik azokat. Az egyetlen kézzelfogható bizonyíték maga a Tárgy; ez az egyetlen dolog, ami megmarad az elveszett világból.
Ősi mítoszok mesélnek egy Maya harcosról akit egy Nyílhegy ölt meg, mely egy szírtről esett le, ahol nem volt Hadsereg vagy ellenség.
Hallhattunk a középkori lovagról akit titokzatosan módon döfött le egy kard, melyet még el sem készített.
Azt mondják, hogy ezek a dolgok okkal történnek.

L.Mole

Ez egyébként rámutat olyan dolgokra is, amik abszolút megmagyarázatlanul maradnak a filmben. Pl. van egy rész, amikor látunk valamiféle furcsa képződményt a vízben állni. A DVD tok tanulsága szerint a jelenet címe: Negyedik Dimenziós Építmény. (Tizedik fejezet: A Befolyásolt Halott)

Próféta

GYK: angolul Tangent = érintő. Nem csak a tangens szögfüggvényt jelenti.

via_mala

Quote from: via_mala on 2006-11-09, 04:32:27
The American Astronaut (2001)
Ennek a filmnek 2x kellett nekiugranom, de végül leteperetük egymást. Nem szoktam kedvelni a művészfilmeket, és bár az imdb szerint ez Musical / Comedy / Sci-Fi főkategóriákba van besorolva, mégis inkább érzem jellemzőnek rá a Independent Film / Surreal / Absurd besorolást.
...
A másik bánatom, hogy a film OST-jét sem találom sehol, de más semmit sem Cory McAbee-től, pedig elhallgatgatnám ma-holnap és holnapután is.

Szerk.: találtam trailer-t itt, és egy pár számot az OST-ről. Sovánka, de több a semminél. Na gyorsan le is rántom az MP3-makat...
Jó hír azoknak, akik hozzám hasonlóan kedvelték a filmet és a zenéjét: Végre van teljes Soundtrack is! Hopp!

Solid Snake

Letters From Iwo Jima (2006)

Clint Eastwood legújabb felemelő alkotása.

A történet a II. világháború keleti frontjának egyik leghíresebb csatája, az Iwo Jima-i ütközet idején játszódik. Érdekesség azonban, hogy a háború ezen mozzanata a filmben a hősies japán védők szemszögéből kerül bemutatásra, akiket az amerikaszimpatizáns Kuribayashi tábornok vezetett. A főszereplő a civil életben pék Saigo, akit behívnak a hadseregbe, ezzel elszakítják szerető feleségétől és születendő gyermekétől. Bár az ifjú hazafias és önfeláldozó gondolatokkal vonul a harcmezőre, a háború kereszttüzében, borzalmában, társainak, barátainak elvesztésekor egyre inkább rájön, hogy mit is jelentenek az alapvető erkölcsi morálok és a haza szeretete, és hogy ezekért valóban érdemes-e egy katonának az életét adnia.

A film - bár a háborúról szól - mégis inkább a szereplők jellemére, a japán katonák hazaszeretetének mértékére, a haladó gondolkodású, emberi értékeket szem előtt tartó hősökre apellál. A maradiság és az önfeláldozás a háború poklában mit sem számít, mikor az ellenség is emberekből áll, akik más célokért, de szintén küzdenek. A film üzenetét nehéz szavakba önteni, ahhoz látni kell az alkotást. Annyi azonban bizonyos, hogy az eddigi, általában amerikai szemszögből bemutatott fekete-fehér alapú "mi vagyunk a jók, az ellenség meg gonosz és kész" felfogás erre a filmre nem érvényes, az alkotók a lehető legnagyobb realizmust és átérzést ültették bele a kb. 130 percnyi játékidőbe.

Egyedüli negatívum, hogy a CGI-os partraszállás meglehetősen otromba lett. Ha már a költségvetés nem terjedt ki nagyobb tömegjelenetekre, akkor legalább a számítógéppel való megoldáson csiszolhattak volna egy kicsit (hála az égnek a harcjelenetek legtöbb része élőszereplős, egyedül a partraszállás volt látványra "enyhén durva").

A képi világ kellően szép a nyugodt jeleneteknél és sötét a vérontásoknál, "1944-es hangulatú", a zenére sem lehet panasz: lágy, kellemes, érzelmeket keltő melódiák hangzanak el. A színészi játék nagyszerűsége szintén említésre méltó (Ken Watanabe aduász a kissé különc, mégis bölcs stratéga Kuribayashi tábornokként, de Kazunari Ninomiya is fantasztikus a háború borzalmait egyre jobban megtapasztaló Saigo szerepében), még a mellékszereplők is emlékezetes alakítást nyújtanak, a teljes stáb kitett magáért.

Annyit tudok mondani: Gratulálok, Clint Eastwood. Így kell háborús filmet csinálni.  :zen:

95%

Raggie

Quote from: Solid Snake on 2007-04-21, 23:33:47
Letters From Iwo Jima (2006) (...)
Régóta meg akartam már nézni... úgy tűnik mostmár nem halasztgatom tovább! :D ;)

Where eagles dare/Kémek a sasfészekben
Csak hogy erősítsem a II.VH-s vonulatot :) . Egy jó regényből készített film, ami szintén jó lett(a könyvet nem olvastam, csak Ramizzal való konzultálás után tudtam meg hogy elég hűen követi a film a cselekményeit és a fordulatait is).
Kicsit akció orientáltabb a mostanában általam megnézett háborús filmeknél, de egyáltalán nem zavart, mert Richard Burton és Clint Eastwood igazán cool párost alkotnak a náciktól nyüzsgő várban grasszálva és konspirálva.

Egy ausztriai kastélyban tartanak fogva egy elfogott magasrangú angol tisztet, aki tud a második front megindítási terveiről. Ha ezek az információk a németek kezére kerülnek az súlyos csapás lenne a szövetségi erőkre nézve. Ezért egy kisebb csapatot küldenek a kiszabadítására, mivel hadsereggel lehetetlen lenne ilyen messze a frontvonal túlsó oldalára eljutni mielőtt kiszedik belőle az infókat. A csapat kizárólag angol különlegesen kiképzett katonákból és egy amerikaiból áll. Már a csapat landolásánál elkezdődnek a gyanús események...

És innentől csak sorra jönnek a fordulatok. Minden negyedórában legalább egyszer leesik az ember álla. De szó szerint. Fordulatos, izgalmas és háborús kémfilmet láthatnak akik megnézik ezt a filmet. Mindenkinek ajánlom.
(azért még mindíg a jóó öreg Clint Eastwood a legmenőbb arc... :lazza: )
"I know what you're thinking. "Did he fire six shots or only five?" Well, to tell you the truth, in all this excitement I kind of lost track myself. But being as this is a .44 Magnum, the most powerful handgun in the world, and would blow your head clean off, you've got to ask yourself one question: "Do I feel lucky?" ...

Well, do ya, punk?"

Próféta

A Sasfészek valóban egy  :cool: film.
Csak az zavart, hogy miután minden részletében ennyire jól alkották meg, akkor a váron belüli akciójelenetek (folyosós géppisztolyozás, meg ilyesmi, a részletek már homályosak) miért voltak ennyire nevetségesek/túlheroizáltak/tökéleteseshősős-hentelősök?

Ramiz

Quote from: via_mala on 2007-04-21, 20:16:01
Quote from: via_mala on 2006-11-09, 04:32:27
The American Astronaut (2001)
Ennek a filmnek 2x kellett nekiugranom, de végül leteperetük egymást. Nem szoktam kedvelni a művészfilmeket, és bár az imdb szerint ez Musical / Comedy / Sci-Fi főkategóriákba van besorolva, mégis inkább érzem jellemzőnek rá a Independent Film / Surreal / Absurd besorolást.
...
A másik bánatom, hogy a film OST-jét sem találom sehol, de más semmit sem Cory McAbee-től, pedig elhallgatgatnám ma-holnap és holnapután is.

Szerk.: találtam trailer-t itt, és egy pár számot az OST-ről. Sovánka, de több a semminél. Na gyorsan le is rántom az MP3-makat...
Jó hír azoknak, akik hozzám hasonlóan kedvelték a filmet és a zenéjét: Végre van teljes Soundtrack is! Hopp!
Én meg ennek örültem meg nagyon:
http://www.mininova.org/search/?search=dead+man+soundtrack
Imádtam a film (Dead Man) zenéjét: szaggatott belepengetések a gitárba és semmi más, mégis valamilyen elbűvölő, nyugodt és filozófikus hangulatot árasztott. Nem csoda, tekintve, hogy ki csinálta (ezt csak most tudtam meg): Neil Young. :)
12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!! 12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!! 12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!!

minuszmiki

Quote from: Ramiz on 2007-04-22, 10:52:35
Én meg ennek örültem meg nagyon:
http://www.mininova.org/search/?search=dead+man+soundtrack
Imádtam a film (Dead Man) zenéjét: szaggatott belepengetések a gitárba és semmi más, mégis valamilyen elbűvölő, nyugodt és filozófikus hangulatot árasztott. Nem csoda, tekintve, hogy ki csinálta (ezt csak most tudtam meg): Neil Young. :)
:merci: Régen megvolt, de valahol elhagytam, és el is felejtettem, hogy egyike a legnagyobb OST-knek. Thx. :tezsvir:

Dreamcleaver

Quote from: Solid Snake on 2007-04-21, 23:33:47
Letters From Iwo Jima (2006)

Kicsit langyi volt ez a film. Pont az a baj vele, hogy Clint bácsi elamerikanizálta a japánokat. A film főszereplője egy pék, akinek egyetlen célja, hogy életben maradjon, és visszatérjen a feleségéhez. Ez nagyon nem II. VH-s japán attitűd. A film végén meg sec perc alatt végbemegy rajta egy 180 fokos fordulat, és bekattan. Máshol meg japcsikat láthatunk, akik amcsi fogságba menekültak, ahol aztán a gonosz őrök lelőtték őket, hogy ne legyen velük probléma. tudnám miért nem rázott meg a jelenet...:rolleyes:
A gránátos öngyilkolós rész viszon ütött. Tökéletesen tébolyult, tökéltesen kilátástalan reakció, ahol a japán katonákkal a saját ideológiai csapdájuk végez.

Iwo Jimán kb 20 ezer japán harcolt 60 ezer amerikai ellen. A források szerint egy sem maradt életben, az utolsó emberig védték a szigetet.

"But there's no sense crying
over every mistake
You just keep on trying
till you run out of cake"
- GLaDOS

Damnatus

Quote from: Dreamcleaver on 2007-04-23, 13:48:43
1. A film főszereplője egy pék, akinek egyetlen célja, hogy életben maradjon, és visszatérjen a feleségéhez. Ez nagyon nem II. VH-s japán attitűd.
2. Iwo Jimán kb 20 ezer japán harcolt 60 ezer amerikai ellen. A források szerint egy sem maradt életben, az utolsó emberig védték a szigetet.
1. ez egy tipikus emberi háborús attitűd. Úgyhogy japán is, meg II. vh-s is.
2. a források szerint többen is életben maradtak: (wikipedia szerint: 20,703 dead, 216 captured)

Dreamcleaver

Quote from: Damnatus on 2007-04-23, 19:21:09
Quote from: Dreamcleaver on 2007-04-23, 13:48:43
1. A film főszereplője egy pék, akinek egyetlen célja, hogy életben maradjon, és visszatérjen a feleségéhez. Ez nagyon nem II. VH-s japán attitűd.
2. Iwo Jimán kb 20 ezer japán harcolt 60 ezer amerikai ellen. A források szerint egy sem maradt életben, az utolsó emberig védték a szigetet.
1. ez egy tipikus emberi háborús attitűd. Úgyhogy japán is, meg II. vh-s is.
2. a források szerint többen is életben maradtak: (wikipedia szerint: 20,703 dead, 216 captured)

1. Pont, hogy a japán attitűd nem.
2. most köss bele, 216 fogoly, lényeg, hogy nem mentek tömegesen megadni magukat, aki fogságba eset az is azért, mert úgy sérült meg, hogy nem volt képes öngyilkosságot elkövetni.

Mondjuk azokra a levelekre kíváncsi lennék.

"But there's no sense crying
over every mistake
You just keep on trying
till you run out of cake"
- GLaDOS

Damnatus

Quote from: Dreamcleaver on 2007-04-23, 19:25:35
1. Pont, hogy a japán attitűd nem.
Ez kb. olyan hozzáállás, mint hogy a muszlimok terroristák...
Nem egyszer előfordult, hogy öngyilkosoztak, meg minden, de ha a felettesed ezt parancsolja, nem nagyon van más választásod.
A besorozottak többsége ugyanolyan egyszerű hétköznapi ember volt, mint bármely más nemzet katonája, ugyanúgy féltette az életét, vagy halt épp hősi halált.

Solid Snake

Quote from: Damnatus on 2007-04-23, 20:50:05
A besorozottak többsége ugyanolyan egyszerű hétköznapi ember volt, mint bármely más nemzet katonája, ugyanúgy féltette az életét, vagy halt épp hősi halált.

Így igaz. Nem volt az összes japán katona szélsőséges.  :ejnye:

noriko

Quote from: Ramiz on 2007-03-20, 01:22:11
Quote from: noriko on 2007-03-20, 00:56:05
Apropó Kurosawa. Tegnap húgommal megnéztük a Yojimbo-t, utána meg rögtön a Clint Eastwood-os remake-et is (Egy marék dohány).  :D

Érdekes volt levonni a párhuzamot a kettőből! Nagyon szorosan követi a remake az eredetit. Viszont mégis más, így nem lehet azt mondani, hogy ez, vagy az a jobb. Kurosawa verziójában a főhős pl. sokkal komikusabb volt. És egyfolytában evett.  :haha: Clint meg inkább  :lazza: volt.

Szóval, mi mindkét filmet élveztük. :)

Pont ezen a héten lesz egy másik remake-je is elvileg, egy Bruce Willis-es. Na arra kíváncsi leszek!
Az előbbi kettőt azért nem éri fel, de szerintem jó film, megint egy kicsit másfajta és mégis ugyanaz. Bruce Willis is elég :lazza: , persze azért annyira nem, mint Eastwood. :D
Az utolsó emberig (Yojimbo remake with Bruce Willis)
Végül csak felvettük a filmet, és tegnap tudtunk leülni végre megnézni.
Háát...szerintem a szinkron minősége is hozzájárult, de elég gyenge filmnek találtam. Mint remake, persze hozta a sok párhuzamot mindkét előd filmből, de itt valahogy nagyon belekavartak minket a szálakba, a karakterek is gyengébbek voltak, páran még feleslegesek is. A gengszterfilmes megközelítés sem tetszett annyira, zavart a narrálás. Bruce meg próbált  :lazza: lenni, de valahogy nem volt hiteles. Ez a harmadik már nem jött össze!
Viszont felfedeztem, hogy az egyik bandavezér Jerry volt, a Twin Peaks-ből. :D

"I wish I could, but I don't want to."

Próféta

Quote from: noriko on 2007-04-23, 22:16:38
Az utolsó emberig (Yojimbo remake with Bruce Willis)
Én ugyan nem láttam a két eredetit, de hasonlóan éreztem. Persze nem volt rossz film, csak nem is ugrottam ki a bőrömből. Kicsit uncsi is volt.

Darren Aronofsky - The Fountain
imdb

Ezt a filmet már hosszú hónapok óta hájpolják (itt legutóbb kikuchiyo mester hívta fel rá a figyelmet), és meg kell állapítanom, az előzetes várakozásoknak maradéktalanul képes volt megfelelni. Egész egyszerűen csodálatos a film. Nem hasonlít az író-forgatókönyves-rendező Aronofsky általam ismert korábbi munkáira (Pi, Requiem for a Dream), bár a reklámfilmes / videoklip jellegű vonzódását a tökéletesen összepasszoló történet-látvány-zene-hangulat négyeshez megőrizte.

Az elején kicsit úgy tűnt, mintha semmiről se szólna, inkább összevisszaság volt, és azt hittem, Hugh Jackman és Rachel Weisz valahogy furcsán túljátssza a szerepét. Aztán később persze megértettem, mit is látok, a film gyönyörűsége pedig egészében eltöltött.

A sztoriról egy szót se, nem érdemes. Nézzétek meg.
:hail:

Kvikveg

Ideadod? Vagy le lehet szedni emberi ido alatt?
Es vajh nalunk mi a rakert nem mutatjak be??!  :grrr: (Tudom, nem volt nagy bevetele, dogoljon meg a sok hulye aki nem nezte meg. Most miattuk szivok.)
WARNING: module "coffee.exe" did not run correctly. Brain running in limited mode.
Do not meddle in the affairs of dragons for you are crunchy and taste good with ketchup.