Main Menu

Elfen Lied

Started by Dragon, 2005-05-15, 12:33:42

Previous topic - Next topic

Értékeld az Elfen Lied-et:

(1) [Elégtelen!] Borzalmas volt, a mûfaj szégyene.
11 (6.3%)
(2) [Elégséges.] Azért nem a legrosszabb, de nem ajánlanám.
11 (6.3%)
(3) [Közepes.] Nem is értem miért ilyen szélsõségesek a vélemények róla.
15 (8.5%)
(4) [Jó.] Tetszett, de azért van ennél jobb is.
80 (45.5%)
(5) [Kitûnõ!] A legjobb, amit valaha láttam.
59 (33.5%)

Total Members Voted: 175

Inkvisitor

Szerintem Nyu teljesen érthetõen cselekedett a gyerekkori vérengzésénél. Valamelyik nagy filozófus és pszichológus mondta, hogy a világ legveszélyesebb teremtménye egy síró csecsemõ. Hasonlóképpen a gyerek diclonusok is hasonlóan reagáltak. Ha valaki megütötte/megbántotta õket, akkor visszaütöttek. És eléggé emberi módon, azonnal a legerõsebb fegyverükhöz nyúltak. Nem véletlen, hogy gyermek kezébe nem adunk fegyvert. A halált is csak úgy fogják fel, mint hogy "megérdemelte, mert szemét volt velem." Utána meg rájött, hogy ezzel szinte bármit el tud érni, mert senki sem tudja megállítani. És úgy viselkedett, mint a cukorkaboltba beszabaduló gyerek. Bármit megtehetett, megszerezhetett, aki pedig útjába állt, azt eltakarította. Egyedül akkor torpant meg, amikor rájött, hogy az egyetlen igazi barátjának milyen fájdalmat okozott. Ez viszont még évekkel késõbb is elég erõs ösztönzõ erõ volt ahhoz, hogy megállítsa. És ez motiválta arra, hogy bocsánatot kérjen, ezért nem ment el a városból, miután megszökött a laborból.
Viva UHU1.2!  :lame:

Hoz_hun

#121
Jó meglátás. Bár szerintem nem azért nem ment el a városból, hisz még mielõtt megtehette volna amnéziás lett.
Itt meg ilyen spoiler jön: A csákó családját azért nyírta ki szerintem, hogy bosszút álljon a a hazudozásért a csákót meg azért nem ölte meg mert mindennek ellenére a barátjának tartotta. Nem hiszem hogy lelkiismerte furdalása lett volna.
Szerintem legalábbis.
Jól van sikerült szineznem a szöveget...:)
"Harcolni a békéért olyan, mint dugni a szüzességért."

Darkstar

#122
A spoilerrõl: igen, azért hagyta életben, ezt meg is mondta neki a vonaton.
-> És Kouta csak akkor ugrott neki, amikor Yuka-t is meg akarta ölni.
小野寺梓のラブリーすきぴちゃん

TearOfAngel

Na igen az EL nagyon teccett nekem, mivel szertintem a durvasággal próbál hatni az érzelmekre. A nagyon szélsõségesen kegyetlen képekkel próbálja fokozni a feszültséget, amikor azt hiszed ennél már nem jöhet durvább, akkor szinte biztos, hogy jönni fog még valami bizarabb. Ezen motívumok mellett viszont, jobban "kiemelõdnek" az érszelmek (férfi és nõ kapcsolata) és a szépet valahogy  szebbnek látom. Mindennek az érzelmi töltése nagyságrendekkel megnõ ebben a környezetben. A tartalom valóban szerintem is az a mit elõttem már L mondtatok: "A gyermeknél nincs kegyetlenebb" (és ezt most nem fejteném ik mivel már elõttem + tették). Én a cselekményt, a storyt nem igezán tartom lényegesnek, az olyan amlyen, sokkal inkább az teccik benne, ahogy az érzelmakre a hat a maga éles ellentétességével.
Érdeke...
<=[A sok vér meg nem felesleges, ha beleteszik akkor célja van.]
YOU'RE GONNA CARRY THAT WEIGHT (4 EVER)

.Attila

Quote from: TearOfAngel<=[A sok vér meg nem felesleges, ha beleteszik akkor célja van.]
Még nem láttam az EL-t, a postodból is csak ezt olvastam el, szóval lehet, hogy amit mondok, az nem idevág:
Tehát ha vmibe sok vért raknak, akkor célja van? Hadd hozzak fel egy általam már sokszor emlegetett példát:
Fist of the North Star
Rengeteg vér folyik, csak úgy patakzik. A végén a 2 legerõsebb ember harcol egymás ellen. Fejenként min. 10 liter vért vesztenek, ami egy normális emberben lévõ vérmennyiségnek a duplája. És mindketten életben maradnak. A sok vérnek abban az animeben értelmes célja nem volt, nyílvánvalóan csupán a látványért rakták bele, hogy megfogják azokat a nézõket, akik a tocsogó vérre gizdulnak.

TearOfAngel

Quote from: BonciRengeteg vér folyik, csak úgy patakzik. A végén a 2 legerõsebb ember harcol egymás ellen. Fejenként min. 10 liter vért vesztenek, ami egy normális emberben lévõ vérmennyiségnek a duplája. És mindketten életben maradnak. A sok vérnek abban az animeben értelmes célja nem volt, nyílvánvalóan csupán a látványért rakták bele, hogy megfogják azokat a nézõket, akik a tocsogó vérre gizdulnak.
Tehát volt célja, csak te nem találtad értelmesnek, mert téged nem "izgat fel" a vér.
YOU'RE GONNA CARRY THAT WEIGHT (4 EVER)

.Attila

Quote from: TearOfAngelTehát volt célja, csak te nem találtad értelmesnek, mert téged nem "izgat fel" a vér.
Vááááááááááááááááá, ez most ugye csak vicc volt? -_- Vagy komolyan gondoltad?

TearOfAngel

:p Hehe minden relatív amúgy 1-et értek veled, ahova nem szükséges oda minek a vér. Amúgy miér VÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁ? (ez is 1 nézõpont)
YOU'RE GONNA CARRY THAT WEIGHT (4 EVER)

.Attila

Quote from: TearOfAngel:p Hehe minden relatív amúgy 1-et értek veled, ahova nem szükséges oda minek a vér. Amúgy miér VÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁ? (ez is 1 nézõpont)
Mert direkt úgy írtam le, hogy senki ne tudja azt mondani, hogy van értelme, erre te azt írod, hogy van célja (btw. én értelmes célról beszéltem, anime történetén belül, nem nézõhajhász célra).

Hoz_hun

Itt sok emberbõl folyik a vér. :)
De szerintem, EL nem is a vér mennyisége a nérvadó, hanem a kegyetlenkedés és csonkolások. Így kell érteni, hogy "véres". Persze itt-ott más animékben is röpül a végtag (ez már nem nagy szám a japánoknak), de itt... szerintem az volt a jó az EL-ben, hogy lehet követni Lucy gondolkodásmódját. Egyfelõl meg lehet érteni mit miért csinál.
Megmondom õszintén én inkább a fogyatékos Nyu-val nem tudok mit kezdeni. Persze poén, de nem értem mit akartak vele a készítõk mutatni.
"Harcolni a békéért olyan, mint dugni a szüzességért."

TearOfAngel

Quote from: BonciMert direkt úgy írtam le, hogy senki ne tudja azt mondani, hogy van értelme, erre te azt írod, hogy van célja (btw. én értelmes célról beszéltem, anime történetén belül, nem nézõhajhász célra).
Oké oké !peace!
(Ám a cél és az értele nem ugyanaz. :jee: )
YOU'RE GONNA CARRY THAT WEIGHT (4 EVER)

.Attila

#131
Nohát, most már írhatok ide :)
Elolvastam pár postot, de azért több mint 100-at nincs kedvem, ahhoz túl lusta vagyok :)

Pár dologra reagálva:

Elsõként Chronos kérdésére, miszerint a sok díjat megérdemli-e: nem, egyet sem érdemel, mert vannak nála jobbak minden téren, vagy ha tényleg ez volt a legjobb az említett kategóriákban, akkor azért igen szegényes év lehetett 2004 az anime-k történetében.

Másodszor: sokaknál tényleg azt lehet érezni, hogy pusztán azért szólják le az anime-t, mert sok a vér és a meztelenség benne.
Én elítélem (utálom), ha feleslegesen sok vért használnak. Jelen esetben viszont nem érzem, hogy maga a vér mennyisége irreális lenne. Ennyi vér van az emberi testben (ellentétben a sokat emlegetett Fist of the North Star-ral). Hogy szükség volt-e ennyi vérre? Meg lehetett volna oldani, mint a Noirban, hogy hullanak az emberek, de sem lyuk nincs rajtuk, sem vér nem folyik (ez sem jó, megjegyzem). Ahogyan folyt a vér, azt még reálisnak tartottam, egy-két kivételtõl eltekintve (pl. a vállan lõtt tudósnõ, elõször csak nagy vérfolt, semmi tovább, majd egyszercsak elkezdett folyni a vére, mintha az artériáját lõtték volna át). Van ezen a téren hiba, de nem akkora gáz, mint azt sokan mondják.
Meztelenség: na itt röhögöm szét az agyam... szóval ezt nem nevezném úgy tisztán ecchinek, de még hogy díjat is nyert! :lul: :ejj: Volt pár olyan jelenet tényleg, ahol ellentmondóan  alkalmaztak meztelenséget, pusztán a nézõk szórakoztatására (vidámabb jelenetekben természetesen). Ez is hiba, bár megjegyzem, ilyeneket más népszerû sorozatokban is alkalmaztak (pl. Love Hina, Ai Yori Aoshi). edit: Az openingben/endingben tartottam teljesen feleslegesnek a meztelenséget.

Még itt jegyezném meg, hogy azért, mert sokan (perverz módon) ezekre buknak, ezért még nem a készítõket szidnám. Nem vagyok benne biztos, hogy õk ezt akarták elérni, a nézõk perverzitásáról meg nem õk tehetnek.

A sorozatot utálókról: készséggel elhiszem, hogy vannak olyanok, akiknek tényleg nem tetszik, nekem sem tetszett a Saikano, sokan mégis szeretik, van ilyen. Azonban sok helyen tényleg azt lehet érezni, hogy pusztán azért utálják, mert mások 10-est adnak rá. Ez a jelenség úgy általában is létezik, nem csak az Elfen Lied-del kapcsolatban (valakinek ajánlottam egy anime-t, ami nekem nagyon tetszett, de pusztán azért nem akarja megnézni, mert népszerû...). Szóval vhol igenis divatjelenség az is, hogy utáljunk bizonyos anime-ket (filmeket etc. bármilyen médiumot) pusztán azért, mert népszerû. Most itt mégegyszer megemlítem, hogy vannak olyanok, akiknek tényleg nem tetszik.

Az egészet tekintve: szerintem nem rossz anime, bár nem is kiemelkedõ.


És akkor végre rátérnék arra, ami engem zavart az anime-ben :)

Az elõször roderick által említett dolog, miszerint egyes szereplõk igen furcsán viselkednek néha, ellentmondva a történteknek, ebben igazat kell adnom. Én sem értem, hogy amikor Lucy és Kouta gyerekkorukban hazafele utaztak a buszon, és Lucy elkezdte fojtogatni Koutat, és amikor abbahagyta, Kouta nem volt nagyon megilletõdve. Vhogy nem ez a várható reakció egy gyerektõl (hangsúlyozom, Kouta még gyerek volt, nem lehetett még olyan szilárdan kialakult képe semmirõl). Ilyenkor egy gyerek minimum megijed, és hátrahúzódik...

Amire viszont még mindig nem találok választ, akárhogy is erõltetem az agyam: Lucy skizofréniája. Elemezzük egy kicsit:
Volt egyszer egy egyszemélyiségû Lucy. Történt vele pár dolog, meg egyébként mutáns, egy diclonius, akinek az embereket kell ölnie blablabla etc.stb., és megjelent benne egy másik személyiség, a gyilkos. Engedett ennek a személyiségnek. Mindjárt visszatérek erre.
Eltelik sok-sok év (8 év), szökni próbál, eltalálják, kiúszik a partra, és megjelenik egy harmadik személyiség O.o Honnan a bús fenébõl jött Nyu? Erre a 3. személyiségre egyszerûen nincs magyarázat, nincs semmilyen nyoma annak, hogy miért jött létre. Létezik a tudathasadásos skizofrénia (ha jól tudom, vhogy így nevezik) jelensége, és Lucy esetében meg is lenne az oka, de ezt vhol elfelejtették beleírni a történetbe. Egyszercsak megjelent, hogy nesze nektek, itt van Nyu, az aranyos, jósággal teli, macskaszerû lány. Sajna itt most hatásvadászatot érzek: macskaszerû fülek (a szarvak), állandóan azt mondja, hogy nyu (ami csöppet sem hasonlít a nya-ra, a macska hangutánzó szavára -_-), és hát nagy õzike szemek, nomeg akkor is aranyos, meg izé meg etc. meg stb.
No tehát megvan a 3 személyiség... nade várjunk csak, hiszen 2-nek kéne lennie... :confused: Hogy is van ez? Lehet, hogy az elsõ 2 egybeolvadt? Ez vmi újfajta pszichológiai jelenség, személyiségek egybeolvadásáról még nem hallottam, de lehet, hogy csak én vagyok mûveletlen. Szóval az eredeti Lucy, meg a gyilkos ösztöne/személyisége vhogy nagyon összekeveredett, hogy roderick-et idézzem: mintha bele akartak volna keverni vmit (vmilyen pszichológiát - nem vagyok benne biztos, hogy freudi pszichológiát -), de nem egészen pontosan tudták, hogy mit.


Tessék Chronos, hosszú postot kértél, megkaptad :)

animoni

Szerintem az Elfen Liedet elsõsorban az elsõ része alapján itélik meg az emberek, valaki végig se nézi az elsõ részt. Ennek alapján én szerintem nem annyira népszerû sorozat. Sokan már az elsõ 5 perc után leteszik és nem is érdekli õket a történet további kibontása. Pedig késõbb már nem folyik annyi vér.Utána szerintem arányosan el van osztva.
 De szerintem az elsõ rész megnézése nélkül is meglehet érteni a történetet. A történet egész szépen kibomlik a végére. Na jó a befejezését egy kicsit elszúrták szerintem.
Quote from: BonciLucy skizofréniája

Én szerintem az a Nyu akit, mi ismerünk és a gyerek Lucy ugyanaz a személyiség, ölõs Lucy pedig a másik. Volt már gyerekkorában is egy tudat hasadása a gyerek Lucy és az ölõs Lucy.Az utóbbi akkor szabadult ki, amikor rájött, hogy az egyetlen barátja hazudott neki.
De azt nem tudjuk mi lett a gyerek Lucy-val. Szerintem õ is megmaradt ölõs Lucy mélyén, csak nem akart elõjönni, abba a világba, ami bántotta.
Majd sok év után kiszabadították, és a személyisége megmaradt( vagyis gyermek Lucy). Nem fejlõdött tovább, hanem - ha szabad ezt mondanom - pangott a személyiség, gyerek maradt.
 Azt, hogy folyton csak azt  hajtogatta, hogy ,,nyu" és csak késõbb mondott néhány szót, szerintem az azért van, mert – erre vannak bizonyított élõ személyek is – az ember, ha nem beszél egy idõ után(jó hosszú idõ után) elfelejti, hogy kell beszélni.
Arra pedig, hogy nem emlékezett rögtön Koutara, szerintem a lövés miatt van, amit kapott. Szerintem egy kis amnézia is van a dologban, mert amikor a templomnál vannak az esõ után, Nyu is emlékezett Koutara, amikor átölelte.
De mondom ez az én véleményem, hogy hogy lehetett ez a tudathasadás.
You called me strong, you called me weak
But your secrets I will keep
[/COLOR]

roderick

Quote from: BonciAmire viszont még mindig nem találok választ, akárhogy is erõltetem az agyam: Lucy skizofréniája.

Ezzel szerintem nincs sok baj, föleg mivel az elején sztem nem is igazi tudathasadása van szvsz. csak olyan kifejlödö izé, amit máshol a kis vállra ülö ördöggel szoktak szimbolizálni
Másrészt nyugodtan lehet valakinek 2-nél több személyisége is, elvileg végtelen a határ, de asszem olyan 7 szokott lenni amit emlegetnek megtörtént esetnél. De kb. olyan komolyan közelítenek ehhez a témához általában, mint mondjuk az idöutazáshoz... ugyhogy nemhiszem hogy nagyon bele kéne menni rendes orvosi elemzésbe (pl. nem is igazán szokták skizofréniának nevezni, hanem disszociatív személyiségnek... a skizofrénia egy nagyon-de-nagyon tág fogalom, amibe sokfajta tünet van, egyik fajtája ez a tudathasadásos izé).
Amúgy Nyu személyisége felteszem onnan ered, hogy jól fejbe lötték egy mesterlövész puskával és ezt általában az ember ha túléli azért eléggé meglepödik rajta, neadjisten sokként éri.. habár nemhiszem hogy sokkakkal megesett akik túlélték (+ agyi roncsolódás is befigyelhet ilyenkor...)
All human relationships are built upon interests.
But relations built on interests have their own aesthetics.

animoni

Quote from: roderickEzzel szerintem nincs sok baj, föleg mivel az elején sztem nem is igazi tudathasadása van szvsz. csak olyan kifejlödö izé, amit máshol a kis vállra ülö ördöggel szoktak szimbolizálni
Mármint a sorozat elejére, vagy a gyermekkorára gondolsz?
Szerintem egyik esetben sem nevezhetjük a két én-t vállon üllõ kis ördögnek.
You called me strong, you called me weak
But your secrets I will keep
[/COLOR]

.Attila

Quote from: animoniMármint a sorozat elejére, vagy a gyermekkorára gondolsz?
Szerintem egyik esetben sem nevezhetjük a két én-t vállon üllõ kis ördögnek.
Szerintem se. Ez benne játszódott le.
Attól, hogy vkire rálõnek, attól még nem lesz tudathasadásos... legfeljebb impotens, de ez Lucy esetében... :)

roderick

Quote from: BonciSzerintem se. Ez benne játszódott le.
Attól, hogy vkire rálõnek, attól még nem lesz tudathasadásos... legfeljebb impotens, de ez Lucy esetében... :)

ööö.. most nemtom nekem az rémlik, hogy el is találják, de ha ez nem igaz, akkor még aztat is lehet mondani, hogy a majdnem megfulladt és attól kapott sokkot és azért ment át ilyen regredaálós picsába... ami amúgy távolról se biztos h. skizofrénia, csak lehet elfojt sokmindent... de igazából nem érzek most nagy lelki eröt, hogy egy védjem ennek a sorozatnak a történetét, hisz kifejtettem már mennyire gyengén közepesnek tartom... uh. védje az akinek teccik.
All human relationships are built upon interests.
But relations built on interests have their own aesthetics.

.Attila

Valóban eltalálják, és keményen, de ettõl még nem alakul ki senkinek sem skizofréniája, Nyu személyisége meg annyira eltér Lucy-étól, hogy aligha lehet elfolytásról beszélni.

Fazék

A szélsõséges negatív vélemény, mint már párszor kifejtettük vélhetõen azért van, mert szabályosan úgy érezzük páran, hogy ez a sorozat elrabolt 13*25 percet az életünkbõl, amit már sohasem kapunk vissza. Én kifejtettem mikben nem tetszett a sorozat, még magamon is meglepõdtem mennyire kultúráltan idõnként, a sorozattal kapcsolatos érzéseim ellenére :) Nem igazán tudok kellõ hasonlatot írni, amennyire átvertnek éreztem magam ezen anime közben. Többnyire úgy vagyok vele, hogy egy tisztán szórakoztató céllal készült sorozat, felõlem tartalmazhat hibákat, ha jókat nevetek rajta/ nagyon meghat nem különösebben zavarnak azok. De amennyiben egy sorozat komoly kérdésekkel akar foglalkozni, azt sokkal komolyabban ítélem meg, és részemrõl ebbõl a szempontól csúnyán elbukott a sorozat teljesítés szintjén. Újabb érvelgetésbe nem akarok merülni, sztem már majdnem mindent elmondtam a sorozattal kapcsolatban korábban. Kb ezeket ki is tárgyaltuk, szóval további hozzászólásokkal már nem is akarom szemetelni a fórumot, de kérem értsük meg hogy ahogy vannak akik istenítik a sorozatot és el is fogadjátok õket, akkor légyszi fogadjátok el azokat is, akik beleteszik a legrosszabb anime élményeik közé az EL-t. Köszi :) Mert mindannnnyian mááások vagyunk :)

.Attila

Quote from: FazékA szélsõséges negatív vélemény, mint már párszor kifejtettük vélhetõen azért van, mert szabályosan úgy érezzük páran, hogy ez a sorozat elrabolt 13*25 percet az életünkbõl
Akkor ti még jól jártatok, a Saikano az enyémbõl meg 26*25 percet ;) Sõt, az a sorozat sok helyen engem kifejezetten bosszantott :linsux:
Van ilyen, át fogunk még esni pár ilyenen.

roderick

#140
Quote from: BonciValóban eltalálják, és keményen, de ettõl még nem alakul ki senkinek sem skizofréniája

Pedigmár miért ne?
(de abban megegyezhetünk, hogy akkor is csak egy hatásvadász fordulat, akármilyen kifejezéssel dobálózunk)


Saikanot meg kétszer nézted meg?
All human relationships are built upon interests.
But relations built on interests have their own aesthetics.

.Attila

Quote from: roderickSaikanot meg kétszer nézted meg?
De csúnyán elnéztem vmit :lame:
Nem, soha meg nem nézném mégegyszer. Akkor én is csak 13*25 percet vesztettem :)

Pirula

Quote from: BonciEgyszercsak megjelent, hogy nesze nektek, itt van Nyu, az aranyos, jósággal teli, macskaszerû lány. Sajna itt most hatásvadászatot érzek: macskaszerû fülek (a szarvak), állandóan azt mondja, hogy nyu (ami csöppet sem hasonlít a nya-ra, a macska hangutánzó szavára -_-), és hát nagy õzike szemek, nomeg akkor is aranyos, meg izé meg etc. meg stb.
Ezt én is furcsálltam egy kicsit. Pláne hogy Lucy tekintete szvsz fényévekkel dögösebbre sikerult Nyu-énál. :)

.Attila

Quote from: PirulaEzt én is furcsálltam egy kicsit. Pláne hogy Lucy tekintete szvsz fényévekkel dögösebbre sikerult Nyu-énál. :)
Ja igen, ezt mondani is akartam: a szeme a személyiségváltásnál igen érdekes alakváltáson megy keresztül (most itt nem a tekintetére gondolok, hanem a szeme fizikai alakjára).

Pirula

Quote from: BonciJa igen, ezt mondani is akartam: a szeme a személyiségváltásnál igen érdekes alakváltáson megy keresztül (most itt nem a tekintetére gondolok, hanem a szeme fizikai alakjára).
Igen, igen, pont erre gondoltam - nyilvánvaló hogy a tekintete is megváltozik.

Kraivan

#145
Nekem nagyon tetszett az egész Elfen Lied azért mert képes arra, amire csak igazán kevés alkotás képes: ilyen szinten elgondolkodtat. Egyszerûen meg kellett emészteni 1-1 részt, és amikor a 13 részben nyitottan bezárul a kör akkor meg sokat gondolkodtam, hogy mi a fõ mondanivaló.
És amit ki kell emelni mondanivalók közül: nem árt elgondolkodni hogy ebben a mûben kit nevezhetünk "emberinek". Mert sokkal emberségesebbek voltak a kegyetlennek feltüntetett mutáns kislányok mint az "egészséges emberek" akik fajtánkat védik meg. Persze kiderül hogy egy diclonius irányítja a szálakat, de õt nem tartottam túl aktív szereplõnek. Inkább felvetõdik a kérdés: lesz ennek folytatása is? Vagy ezen már mindenki gondolkozzon el? Esetleg a szokásos "olvasd el a mangát" effekt üt be?

Amúgy meg jó ez az anime, csak kell gondolkozni a "miérteken", és nem csak azt nézni ahogy a színek váltják egymást hangokkal együtt. Aki meg a vérre izgul az nézzen valami mást, mert ebben a mûben sokkal lényegesebb dolgok mentek le, mint az hogy hogyan szakad le az õr feje.
És amikor megtaláljátok a miértekre a választ, akkor rádöbbenhettek, hogy egy nagyon jó anime-rõl beszélünk.

Tovább nem igazán fejtem ki, mert mindegyik részrõl lehetne írni egy fejezetet. És most nincs kedvem "Elfen lied filozófiáról" írni. Viszont a mûfaja tényleg érdekes: pszicho-dráma talán? Nade mindegy minek nevezzük. A lényeg hogy szívesen ajánlom mindenkinek.

Amúgy olvasom egy páran nem értika  fogyatékos Nyu-t. Az én gondolatmenetem errõl:
Práhuzam van Kouta és Lucy között. Mindketten egy elég nagy sokkot kaptak, bár én úgy látom, hogy Lucy nem a golyó miatt lett tudathasadásos. Õ is olyan lett mint a srác, azaz elfolytotta az emlékeit. Ezek sokkhatások. Vannak emberek akiknek ha az agya túlterhelõdik akkor valahogy reagál a szervezet. Ebben az esetben Kouta amnéziával védekezett, Lucy személyisége inkább megbomlott, minthogy tovább bírja a szenvedést. (A Kontrollban a tag speciel bealudt. Ez csak azért hogy külsõ példa is legyen :D) Mert hiába az éltette hogy egyszer megbocsáthat a fiúnak, akinek családját megölte, de ott van az a tényerzõ hogy szabad lett. És amikor kilépett a vízbõl akkor még Lucy tekintete volt. Most el lehet gondolkodni, hogy a szabadság, és a megbocsátás esélyének mámorától lett sokkos, vagy mert azonal találkozott Koutával?
De vegyük azt hogy megölte a családját a srácnak:
Miért ölte meg? Mert hazudott neki. Bántotta a hazugsággal, ami felidézte a barátnõjének esetét. Mivel gyerekrõl volt szó, nem tudta mi az a bûnhõfdés. Nem volt neki bûntudata. Kouta akkor nevelte bele ezt az érzést amikor a vonaton voltak. Elég nagy hatással lehetett rá, mert 8 év után csak azoknak ártott, aki ártani akart neki. De ott van a "mi van ha mégsem olyen jó mint amilyennek én elképzelem". Elvégre az alagútban elkapott egy lányt a vektorjával. És nem derül ki hogy annak mi volt a lényege. (vagy csak fordítói hiba volt ez a gond)

Nade...Affene. Már elkezdtem a könyvet. Na leállítom gyorsan magam, mert olyan mûelemzést kapnátok, hogy fórumban-t kapnék könyv bepastelése miatt.  :haha:

.Attila

Quote from: KraivanAmúgy olvasom egy páran nem értika  fogyatékos Nyu-t. Az én gondolatmenetem errõl:
Emlékszel arra, hogy mit írtam? Az oka meglenne a tudathasadásra, nekem nem ezzel van bajom. Hanem hogy a múltban a tudathasadásra semmi utalás nem volt, pusztán a "jelenben" már volt és kész.

Kraivan

Ezen nem érdemes vitatkozni, mert amit itt csinálunk az olyan mint egy mûelemzés magyar óra közepén. Gyakran nem az a lényeg, hogy mit akartak az alkotók mondani, hanem hogy mi marad meg az olvasóban, nézõben.
Azaz eljátszahtunk a gondolattal, hogy miért van az ami. Bár tegnap fogtam magam és végignéztem a sorozatot. Volt az a jelenet, amikor a karniválon dúl a lelki vita, és akkor gondolt úgy, hogy átfesti a helyszínt. De két külön személyiségrõl szerintem azért nem beszélhetünk, mert akkor "mindkét énje" szerette volna Koutát? Szerintem egy személyrõl van szó, és a szituáció az, ami a Dr. Jekyll és Mr. Hyde különös esetében van. Érdemes elolvasni, Robert Louis Stevenson írta még 1886-ban. A lényeg az volt, hogy fõhõs nem 2 személyiséggel rendelkezik (mint az sok felújíttt változatban van), hanem Mr. Hyde-ként is önmaga volt, csak akkor élvezte azt, hogy agreszív volt.
De lehet alegjobb megoldás az lenne a vita eldöntésére hogy megkérdezzük magukat az alkotókat. Akkor viszont hol marad az egész Elfen Lied lényege, miszerint gondolkozzunk?
Ez az egész sorozat egy nagyon jó személyiségfejlesztõ. Aki látja a lényeget, azoknak a személyisége "embreibb" lesz, bár Lucy szavaival élve a 8. epizód végén (és ez lehet az alkotók egyik hatalmas mondanivalója) "akik nem ebmeri lények...azok ti vagytok!"

Ez valahogy egy kicsit az Angel Sanctuary-t idézi bennem ahol az volt a lényeg, hogy az angyalok voltak a kocsmába járó, erõszakos személyek, és az ördögök, démonok jártak a templomba. Mégis az angyalok voltak a jófiúk, csak nem úgy ahogy azt az emberek gondolják.
Jut eszembe: az Angel Sanctuary az egy 3 részes sorozat, amit láttam. Ismerõs szerint az viszont csak egy bevezetõ, és az lesz a folytasában amit fentebb írtam. Viszont nem tudom hogy az AS-nek mi a folytatása, az pedig nem okos megoldás, ha letöltök mindent amiben benne van az "Angel" szó.

.Attila

Az Angel Sanctuary ugyanezen a néven folytatódott, csak mangaban, animeben nem jött ki.

Lythis

#149
Én visszautalnék az alagutas részre, amit fentebb említett vki (sry, lusta vagyok vissza scrollozni, és megnézni). Szóval az a jelenet szerintem nagyon nyitva van hagyva, mert általábban amikor Lucy megölt valakit, azt vagy közben, vagy utána mutatták. Ellenben ebben az esetben ilyen nem volt. Elképzelhetõ h életben hagyta? Vagy simán megfertõzte és kész?
 Mert ugye ottvan az a csekély tény, hogy fertõz a vektoraival.
 De ami jobban érdekel, az az, hogyha Lucy az egyetlen diclonius, aki szaporodóképes, akkor a "fõgenyának" hogyhogy van fia, aki szintén az? És pl a sorozatban szereplõ diclonius férfiak miért nem használják a vektoraikat? (a fiatalabbik papol valamit, h már csak a szarvai bizonyítják h õ is az, de ez a rész nekem akkor is homályos...)
 
 És persze a számomra egyik legfontosabb kérdés: Elõreláthatólag lesz folytatása a sorozatnak?