Main Menu

Világpolitika

Started by Raggie, 2005-05-22, 17:24:16

Previous topic - Next topic

Ramiz

Quote from: Kuro_TenshiNincs kocsim.
Ritkán járok metróval.
Meg különben is utálom a tömegközlekedésbõl a felét, azt a nagy bunkó "tömeg" részét, pusztuljon a férgese :p :haha:
Én agresszív vagyok, rendet rakok, utána kérdezek.
És különben is semmi értelme :p
Jólvan, lenyugszok, gettelek egy lájfot, és a filozófiában kérdezgetek ilyen hülyeségeket... :D
12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!! 12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!! 12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!!

Kuroi Tenshi

Végülis az ilyen vagy történik veled, vagy nem, max itt filozofálhatsz ilyeneken, de hát?

katz

Csak nem a párizsi események mozgatták meg a fantáziád?

Pirula

Quote from: Kuro_Tenshi"Szóval ez a Grabowsky fazon tudja, hogy mi tudjuk, hogy õ tudja, de..."
:D
Alap. :jee:
Quote from: Ramizcontent(brain) = 0
waiting for input...
Remélem tudod hogy ezért az állapotért buddhisták milliói törik magukat hiába? :)
Quote from: Ramiz(átterjed ránk a forradalom, mint 1848-ban). Mit tesztek?
A zújságokban meg okos helyeken azt terjesztik hogy ezek a zavargók mohamedánok.
Ebben az esetben bejárok a kocsival egy disznóólba, a házamat meg körbekerítem némi kóstolóval. Végre egyszer kolbászból lesz a kerítés.

Kuroi Tenshi

Quote from: PirulaA zújságokban meg okos helyeken azt terjesztik hogy ezek a zavargók mohamedánok.
Ebben az esetben bejárok a kocsival egy disznóólba, a házamat meg körbekerítem némi kóstolóval. Végre egyszer kolbászból lesz a kerítés.
:lul: :jee:

Úgykülönben most már azt terjesztik, hogy fiatalkorú afrikai sármazásúak/bevándorlók.
Akkor most voodoo-babákat raksz ki nagy zulu-pajzsokkal és koponyákkal? :)

Kvikveg

Quote from: PirulaRemélem tudod hogy ezért az állapotért buddhisták milliói törik magukat hiába? :)
:lul: :lol:
bbc.co.uk-t ajanlom tajekozodashoz.
WARNING: module "coffee.exe" did not run correctly. Brain running in limited mode.
Do not meddle in the affairs of dragons for you are crunchy and taste good with ketchup.

Kvikveg

Quote from: PirulaEbben az esetben bejárok a kocsival egy disznóólba, a házamat meg körbekerítem némi kóstolóval. Végre egyszer kolbászból lesz a kerítés.
:lul:  A rohogestol eddig nem jutottam el.
WARNING: module "coffee.exe" did not run correctly. Brain running in limited mode.
Do not meddle in the affairs of dragons for you are crunchy and taste good with ketchup.

Pirula

Quote from: Kuro_Tenshi:lul: :jee:

Úgykülönben most már azt terjesztik, hogy fiatalkorú afrikai sármazásúak/bevándorlók.
Akkor most voodoo-babákat raksz ki nagy zulu-pajzsokkal és koponyákkal? :)
Á, elég lesz egy négyméteres Johnny Weismüller plakát, mögötte egy 22 colos hangszóróval ami majd hozza a jellegzetes Tarzan-soundot.
Legfeljebb az állatkerti dolgozók is megizzadnak egy kicsit ha szökni akarnak a mongúzok meg az elefántok.

Ramiz

Quote from: PirulaRemélem tudod, hogy ezért az állapotért buddhisták milliói törik magukat hiába? :)
Így jár, aki nem tanul programozni.

Quote from: katzCsak nem a párizsi események mozgatták meg a fantáziád?
A gyújtogatás részt az. Nem parázok, éppen csak belegondoltam, mert miért ne, imádok belegondolni dolgokba...
A félelemkeltés megy persze, a média jó abban... de ez tényleg valami. Nem tudom, hogy a dolgok mögé láthatunk-e, de azért próbálni kell...
12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!! 12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!! 12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!!

Kuroi Tenshi

Quote from: PirulaÁ, elég lesz egy négyméteres Johnny Weismüller plakát, mögötte egy 22 colos hangszóróval ami majd hozza a jellegzetes Tarzan-soundot.
Legfeljebb az állatkerti dolgozók is megizzadnak egy kicsit ha szökni akarnak a mongúzok meg az elefántok.
Egyre jobb :D Rep ment

Beren

Quote from: katzA technopoloszokról én is hallottam. Érdekes és életklépesnek tûnõ koncepcio. Japik is nagyon nyomatják, csak elõtte hosszú évekig tanulmányozták a Szilicium völgyi megoldást, hogy ne essenek bele ugyan azon hibákba...

kifejtenéd?
Az Életben nincs csak Fekete vagy csak Fehér - a Világ színes
Éljen a nehézlovasság!

Amióta megjelentek az elsõ hópelyhek, ismét erõs késztetést érzek arra, hogy a szobám padlóján fellelt gyanúsan makk-alakú szelídgesztenyét ilyen-olyan résekbe gyömöszöljem-tartalékoljam...

Beren

Quote from: RamizNem tudom, ti hogy vagytok vele, de engem nyugtalanit az, hogy manapság a szó legelemibb értelmében vett harc, pusztulás, gyilkolás mennyire áttolódott a "civil szférába", a "nyugodt" országokba: öngyilkos robbantások, gyújtogatás, minden... Asziszem sokszor fog még eszembe jutni a Gits: SAC 2 az elkövetkezõ idõkben...
Azért is rossz ez, mert mindig is nagyon távol állt tõlem ez a fanatikus-szerûség, a szembenálló felek, mint pl az izraeliek meg a palesztinok, akik csak azért gyilkolják egymást (gyerekek, felnõttek, mindenki), mert a másik oldalon vannak. Meg a mohamedánok. Akik Londonban, meg akik most Dániában felrobbantották magukat, azok brit és dán állampolgárok voltak, ott éltek, volt munkájuk, nem csavargók vagy akkor odautazott fanatikusak voltak! Nem tudom a legtávolabbról sem megérteni ezeket az embereket. Az a baj, hogy mégis muszáj állást foglalni, muszáj lesz, ahogy egyre inkább érintenek bennünket az ilyen dolgok... Nem szabja meg, hogy hogyan vélekedjek ilyesmirõl az, hogy keresztény nevelést kaptam (aztán otthagytam a hittant) vagy az, hogy magyar vagyok, én csak azt látom, hogy egy ember meggyilkolt más embereket... ez bûn. De mégis, ez is valamennyire egyoldalú itélkezés lehet, mert el tudok képzelni olyan helyzeteket, amikor én is tudnék ölni. De mégis, nem tudunk egyes embereket külön külön megitélni, ha nem gondolunk bele, hogy mi milyen nagy lépéseket tennénk, globális véleményeket formálunk, azzal nem oldunk meg semmit, csak elzárkózunk. Az gyengeség, és én nem akarok gyenge lenni. De rossz a felelõsség, még ha az csak a vélemény felvállalásának felelõssége is...
Mégis, mit gondoljon az embeR?...

Hát, az általad elmondottakat, jó sokszor, fõleg, ha olyan idióták akcióznak, akik még nem voltak képesek felfogni az általad elmondottakat:)
[magyarán: a Ramiz által lefektetett gondolatsor fut át álatlában minden normális, civilizált ember fején, ha az illusztrált szörnyûságekkel találkozik... akik viszont ezeket mûvelik, többnyire még a közelébe se jutnak az alábbiaknak, vagy ignorálják azokat olyan téveszmékkel, amelyek minden normális és civilizált ember számára hajmeresztõ õrültségként hatnak... mint például Mirror esetében (filozófia és társai topic): a srác a maga világában tök jól fut, meg minden, viszont mások értékrendje szerint egy szemét önzõ állat, aki majd büntit kap a másvilágon (mondjuk, az nem derül ki az írásából ,miért is kéne, de szvsz õ se nagyon tudja:) )... természetesen, ha valaki képes inteligensen végignézni, hogy mit mûvel és ezért miket áldoz fel, akkor azért annyira mégse szemétláda...]
Éljen a nehézlovasság!

Amióta megjelentek az elsõ hópelyhek, ismét erõs késztetést érzek arra, hogy a szobám padlóján fellelt gyanúsan makk-alakú szelídgesztenyét ilyen-olyan résekbe gyömöszöljem-tartalékoljam...

Beren

tom, pronyó dolog saját magunkat idézni, de olyan szépen ide vág a dolog...

A terrorizmus, mint állampótló tényező – a Közel-Kelet
További példaként napjaink terrorizmusa is kiemelhető, ahol a terrorista szervezetek költségvetésének 90%-a megy el közszükségleti célokra, és a maradék 10% kerül ,,hadászati" felhasználásra. Különleges példának találom ebből a szempontból a Közel-Keletet, azon belül is az izraeli-palesztin viszályt. Ez esetben ugyanis a palesztin lakosságnak mintegy hatvan éve kell nélkülöznie az állami kereteket. Természetesen Izrael állam ezeket a funkciókat tökéletesen képes volna ellátni, azonban ez alapvetően ellentétes meg a palesztin lakosság identitásával. Ebből a szempontból már érthető, hogy miért ez a terület a terrorizmus melegágya. A lakosság számára hiány mutatkozott az állami szolgáltatásokból, amit a különböző terrorszervezetek napjainkra olyannyira be is töltenek, hogy az már a Palesztin állam létrehozását akadályozza9. Az egyes szervezetek ugyanis versenyben állnak egymással a ,,palesztin állami piacon", hiszen az általuk külföldről kapott támogatások javarészt a taglétszámtól függenek5. A taglétszám megtartásához és emeléséhez (így a magasabb bevételekhez) viszont kemény marketing szükséges (ezt szolgálják az öngyilkos merényletek és a rendszeres tüntetések), valamint megfelelő szolgáltatások nyújtása (a politikai elismertetés már ennek a következménye). A nyújtott szolgáltatások között megtalálható az oktatás (biztosítva a szervezet számára szükséges ,,szakképzett" munkaerőt) az egészségügy, a szociális ellátások biztosítása is a rend fenntartása mellett. Az állami funkciók ellátása ebben az esetben azonban jobban hasonlít a vállalati, mint a valódi állami működésre. Eme szervezetek ugyanis valóban magántulajdonban állnak, sőt, ,,tulajdonosuk" számára osztalékot is fizetnek. Elég csupán arra gondolni, hogy Jasszer Arafat a PFSZ vagyonát összemosva tárolta a saját vagyonával, vagy Osama bin Ládenre, aki személyes vagyonából tartja fenn az Al Kaidát, miközben egyéb vállalatai jogszerű tevékenységet folytatnak a nemzetközi kereskedelemben10.
Ebben a megközelítésben az állampolgárok számára tehát felajánlott a választás lehetősége az ,,állami szolgáltatások piacán", amihez még adófizetés sem tartozik. De, akkor mit kérnek cserébe az államhelyettesítő szervezetek? Az ár maga az állampolgár, hiszen a szolgáltatások igénybevétele a szervezet identitásának elismeréséhez kötött.
Éljen a nehézlovasság!

Beren

Quote from: RamizHát ezért kell őket nézni...
Jó, akkor gondolatkísérlet: Budapest utcáin nagy arányú gyújtogatás kezdődik (átterjed ránk a forradalom, mint 1848-ban). Mit tesztek? Felgyújtják a kocsitokat. Az egyik (mondjuk jobboldali) párt rendet szeretne tenni a honvédséggel. A másik (mondjuk liberális) párt tárgyalni szeretne, engedményeket tenni (bár követelések még nincsenek). Ki mellé állnátok? Öngyilkos merénylők robbantanák fel magukat a belvárosi metróvonalokon. Aztán megtudnátok, hogy a szomszédban egy hithű muzulmán lakik, akit mostanában gyakran látogatnak a barátai csapatostul. Mit szólnátok?
Vagy ezeknek a kérdéseknek semmi értelme? Mert nekem ilyenek járnak mostanában a fejemben.

asszem, nem csak neked...
Most választhatunk két módszer közül:
- amerikai: mindenki megveszi a maga kis M16-osát, gránátvetőjét otthonra, hogy "azzal védje magát", amiből persze az lesz, hogy a sok idióta állig felfegyverkezve lődözi a szomszédot, mint a Macskajajban, és a végén már jobban fel lesz fegyverkezve a lakosság, mint a hivatásos hadsereg... mint amilyennel mostanáság a Balkánon lehet találkozni. Dobtam hátast, amikor olvastam a Szegedi Kézifegyver Program éves jelentését, hogy akt évben éppen hány uznyettát/tányéraknát/rakétavetőt semmisítettek meg... hihetetlen.
- európai: tárgyalgatunk, meg csinálunk is valamit, aminek csak évek múltán lesz eredménye... meg, persze fizetjük a segélyeket rendesen, mert Európban még élénken él annak az emléke, hogy 1929 után 1933 következett...

Quote from: PirulaA zújságokban meg okos helyeken azt terjesztik hogy ezek a zavargók mohamedánok.

:) meg beszerzel sör-, bor-, és pálinkaágyúkat is mi?! Sokkal hatékonyabb lesz, mint a normál vízágyú... Plusz, ha jó kráftos a pálesz, akkor meggyújtása esetén másodlagos tűzerővel is rendelkezel:):)

Quote from: Kuro TenshiÚgykülönben most már azt terjesztik, hogy fiatalkorú afrikai sármazásúak/bevándorlók.
Akkor most voodoo-babákat raksz ki nagy zulu-pajzsokkal és koponyákkal?

Jó, de az afrikai bevándorlók nagy része a Kongó-medencétől északa datálja eredetének a helyét, márpedig ottan a bácsi-nénik muzulmán vallásúak ám!! A zuluk Afrika déli részén tanyáznak:)

Quote from: PirulaÁ, elég lesz egy négyméteres Johnny Weismüller plakát, mögötte egy 22 colos hangszóróval ami majd hozza a jellegzetes Tarzan-soundot.

Na, most aztán nem mondhatják rám azt a moderátor-bácik, hogy flúdolok - szépen, gondoszan kihasználom a helyet:)

Még egy módszer az "Allah-akhbar"-veszély elhárítására: ugyebár az amerikaiak Irakban a "vallatások" során olyan eszközökkel is éltek, mint a Metallica egész estés hallgattatása, amitől az igazhitűek teljesen kikészültek... Nos, mi sem köllemesebb egy átlagos földi halandó számára, mint, hogy eme módon végje otthonát és szeretteit:
Hölgyeim, Uraim: elő az 1000 wattos hangfalat és mélynyomókat, aztán tessék nyomatni a Kill 'em allt, az Enter Sandmant, a Justice for Allt, a Loadot meg a Reloadot, Blacket, S&M-t, Garage Incet, St Angert meg a többi hasonló műremeket:) (kérdés: az AC DC ugyancsak használható preventíve???)
Éljen a nehézlovasság!

Kvikveg

Hat ti  se szalltok mar el...
AC/DC Big gun Videoklip kormanyzo urral sulyosbitva? :lul:

Amugy kivancsi lennek, mennyire volt "spontan" a felzudulas.

Ramiz

Quote from: BerenA terrorizmus, mint állampótló tényezõ – a Közel-Kelet
Ezt tényleg te írtad? Nagyon tetszik! :cool:

katz

Quote from: Berentom, pronyó dolog saját magunkat idézni, de olyan szépen ide vág a dolog...
Ezt igy már ismertem, esetleg tudnál bövebb infóval is szolgálni? Érdekelne a téma mélyebben.
Quote from: Berenkifejtenéd?
Ha komolyabban érdekel a téma akkor előkaparhatom a jegyzetem, addig is egy összefoglaló:

A Szilicum-völgy elég ugrásszerűen növekedett és hatalmas munakerőigénye volt, amit jórészt bevándorlók (kínaiak, spanyol ajkuak) segítségéval elégítettek ki. A bevándorlok idővel áthozták a családjukat is (asszony + gyerek), de mivel idejuk nagyrészét munkában töltötték (, és mivel a nagyszülőket nem hozták magukkal, h vigyázzanak a gyerekekre), ezért az otthon, egyedül marad kulcsos gyerek remek táptalajt biztosítottak a bűnözésnek(nem nagyon volt aki felügyelje őket elég hatákonyan, igy "kicsit" elkanászodtak), amit csak tovább erősített az idővel jelentkező munkaerő felesleg, illetve a bevándorlók sokszinű kulturális kavalkádja. Ennek következtében nőtt a bűnözés, a közbiztonság leromlott, a terület veszített vonzerejéből, etc, etc
A japik hosszu évekig tanulmányozták Szilicium-völgyet, h leszürjék a tapszatalatokat a saját technopoliszaik számára. Azt hiszem 16 városban alakitanak ki technopoliszokat, ahol az egyetmek mellé K+F irodákat és gyárakat telepítenek. A projektet napjainkaban fejezik be, vagyis inkább keltik életre a saját technopoliszaikat.
Europa, szintén dolgozik hasonló témában. Franciaországben létesült egy valahol a francia riviérán, Angliában és Németországban pár egyetemi város, illetve nálunk Szeged és asszem még Pécsnek és Győrnek is hasonló szerepet szánnak...

Pirula

Quote from: katzGyõrnek is hasonló szerepet szánnak...
Erre kíváncsi leszek. Szegeden meg Pécsett vannak hagyományai az egyetemi életnek, Gyõrben meg az iparnak. Nem élem én meg azt hajasan hogy olyan diákélet legyen itt is mint említett helyeken. :(

katz

Quote from: PirulaErre kíváncsi leszek. Szegeden meg Pécsett vannak hagyományai az egyetemi életnek, Gyõrben meg az iparnak. Nem élem én meg azt hajasan hogy olyan diákélet legyen itt is mint említett helyeken. :(
Magyar viszonylatban tudtommal még csak távlati tervek vannak, ezért is volt meglepõ, h Szegeden már csináltak vmit...

Kvikveg

Hm. Valami "Jovokepek" bufe es ruhatar tantargyon volt szo a Szilicium-volgy tipusu uj varaosok gyengesegeirol, es ott szinten az idosebb generacio hianyat emlegettek. Kvazi gyokertelen volt a varos ilyen szempontbol.

Beren

Quote from: RamizEzt tényleg te írtad? Nagyon tetszik! :cool:

:) Iggen, bár az ötlet nem zongoraként esett a fejemre az égből (szóval, sok embernek köszönhetek sok előadást, meg cikket:) )

Quote from: katzEzt igy már ismertem, esetleg tudnál bövebb infóval is szolgálni? Érdekelne a téma mélyebben.

Hehe:) korábban tényleg feltettem már egyszer, csak azóta módosult a projekt, és némileg át lett fazonírozva a cucc (szóval, jelenleg a 2.0-ás verziót gyártom, amelynek ez egy kicsi, de nemm elhanyagolható része itten)

Quote from: katzHa komolyabban érdekel a téma
Teljesen rá vagyok gerjedve a témára, szóval ha van valami anyag, akkor nyomasd kérlek!! :)
Éljen a nehézlovasság!

Beren

Quote from: KvikvegHm. Valami "Jovokepek" bufe es ruhatar tantargyon volt szo a Szilicium-volgy tipusu uj varaosok gyengesegeirol, es ott szinten az idosebb generacio hianyat emlegettek. Kvazi gyokertelen volt a varos ilyen szempontbol.

Érdekes a probléma ez irányú megközelítése, mert eddig nem nagyon foglalkoztam az ilyen jellegû hátrányokkal (ami ugyebár ciki). Mondjuk, ez összefüggésbe hozható azzal, ahogyan az angolszász és a kontinentális egyetemek elhelyezkednek: az angolszász egyetemeknél divat az "isten háta mögötti" elhelyezés, míg a kontinensen inkább a városokba (beléje) telepítik. Így aztán ott rejtve is marad a "hátország" hiánya... (szóval, nem hinném, hogy félni kéne attól, hogy 2030-ban AK-val felszerelt kis bendzsók fogják elözönleni Szeged utcáit amiatt, mert nincs otthon a nagyi, hogy vigyázzon rájuk... amúgy se értem, mi a rossz abban, ha a kölök délután egyedül van, mert én speciel remekül elvoltam úgy is ld: számítógép:):):) )
Éljen a nehézlovasság!

Ramiz

Quote from: Beren:) Igen, bár az ötlet nem zongoraként esett a fejemre az égbõl (szóval, sok embernek köszönhetek sok elõadást, meg cikket:) )
Jó, hát gondoltam, hogy nem csakis saját tapasztalásból írtad, mert akkor jópár (rázós) helyen kellett volna lenned jópár életen át, jópár nyelven kéne tudnod, jópár nemzetiségûnek kellett volna születned etc. :D Szóval nyugodtan fogadd el a tudásodat illetõ elismeréseket. :cool: ;)

Beren

Quote from: katzMagyar viszonylatban tudtommal még csak távlati tervek vannak, ezért is volt meglepõ, h Szegeden már csináltak vmit...

Katz!! Katzchen!! Mintha ígérgettél volna még némi infót!! plíz!!
Éljen a nehézlovasság!

katz

Quote from: BerenKatz!! Katzchen!! Mintha ígérgettél volna még némi infót!! plíz!!
Mindjárt előkeresem a jegyzetemet, csak mostanában én se sokat vagyok online...

Íme egy kivonatos órai jegyzet, ennél bővebbet azt hiszem én sem tudnék mondani

Beren

Quote from: katzMindjárt elõkeresem a jegyzetemet, csak mostanában én se sokat vagyok online...

Íme egy kivonatos órai jegyzet, ennél bõvebbet azt hiszem én sem tudnék mondani

köfi!:jee:
Éljen a nehézlovasság!

Mirror

Mi a globalizáció? Maga a fogalom egy rendkívül összetett fogalmat takar, egy olyan folyamatot, melynek gyökerei évszázadokra nyúlnak vissza, és napjainkra se teljesedett ki. A kereskedelem története egyidõs az emberi civilizáció történelmével, azonban két egymástól elválasztható szakaszra bontható szét – a nagy földrajzi felfedezések elõtti és utáni idõszakra. A nagy földrajzi felfedezések elõtt a távolsági kereskedelem egyenrangú régiók közötti árucserét jelentett a Távol-Kelet és Európa között a Közel-Kelet közvetítése révén. Ezt az ezer éves kapcsolatot szüntették meg portugálok és a spanyolok felfedezõ útjai. Ez elõtt csupán a közel-keleti hajósok foglalkoztak olyan mélytengeri hajózással, amely kontinensközi szállítást jelentett – Európában Levante és a Hanza szövetség szállításai jobbára regionális igényeket elégítettek ki, vagy csupán továbbították a közel-keleti árut az európai piacra.
A nagy földrajzi felfedezések azonban megnyitották az utat a gyarmatosítás – és Európa hegemóniája felé. A három nagy régió közül ugyanis egyedül Európának volt kára a korábbi ,,világgazdasági" rendszerbõl (kínai felfedezõk szintén felfedezték az amerikai kontinenst, azonban számukra semmi nem indokolta a gyarmatszerzést fix európai piacaik miatt): az ezüst és az arany évszázadokon át tartó keletre vándorlása a XV. századra már krónikus aranyhiányhoz vezetett. Az arany (mint pénz) utáni szükség (és vágy) volt az, ami Amerika és Afrika gyarmatosításához vezetett a gyarmatosítás korai szakaszában.
A gyarmatok (azaz, a Föld többi része) feletti ellenõrzés adta a mindenkori nagyhatalmak alapját: Spanyolország, Franciaország és Anglia egyaránt igényelték e ,,külsõ" területek meglétét társadalmi és gazdasági fejlõdésük különbözõ állomásainál. A spanyol Habsburg abszolút monarchia számára az amerikai arany jelentette a lehetõséget az Európa feletti hegemónia megszerzésére (Nagy Károly óta csupán egyes régiók megszerzése szerepelt minden európai uralkodó tervei között – ld.: száz éves háborúk, rekonkviszta – ettõl kezdve azonban a nagyhatalmiság egyet jelentett az egész kontinens ellenõrzésének igényével); Anglia számára az indiai gyarmatok felvevõ piacot jelentettek, valamint multiplikátort az ipari forradalom kibontakozásához. Franciaország számára a gyarmatoknak inkább belpolitikai hatásai voltak (az õ gyarmatosításuk elsõ szakasza meglehetõsen erõtlenre sikeredett, Luisiana-t eladták, Kanadát elvesztették, a második szakasz pedig egybeesett III. Napoleon törekvéseivel).
Max Raabe funclub
[FONT="Lucida Console"]MirrOrG - da inteGrateD Sir Dave & GuarDian francishe[/FONT]

Minden idõk legjobb mellékszereplõi:
1.: Stanley - Ford Fairline kalandjai
2.: Kirk - Gilmore Girls
3.: Muldoon atya - Horrorra akardva 3
(jé, elolvastam Chronos szabályzatát az aláírásokról... aszem mosmá kompatibilis)

Mirror

A gyarmatosítás azonban nem egyszerû politikai kérdés – máig visszaható nyomokat hagyott Európa és a Föld térbeli gazdasági felépítésében. Európa gazdasága a virágzó feudalizmus idején a Rajna völgyének kereskedelmi tengelye körül forgott – ez a fontos út kötötte össze az itáliai városállamokat (egyben a távol-keleti utak végpontját) a flandriai és a hanza városokkal. Bár már ekkor is megjelentek gócpontok, a céhes ipar egy erõsen kereslethiányos piac jegyeit tükrözte (lassú gyártási folyamatok, piacra belépés korlátozása a különbözõ szabályozásokkal). A városok létrejötte a középkori Európában a kereskedelemhez köthetõ (a kontinensen kívül a városfejlõdés minden esetben a helyi hatalmi centrum körüli csoportosuláshoz kapcsolódtak igazodva a centralizált társadalom és kultúra követelményeihez – a decentralizált feudális hûbéri állam felépítése teljesen mást mutatott), és a kereskedelem a késõbbiekben is drámai hatást gyakorolt a kontinens fejlõdésére.
Már a gyarmatosítás korai szakaszában teljesen átalakult Európai gazdasági térképe, helyet adva a kontinentális munkamegosztásnak. Az expedíciók indítása, majd a flották kiszolgálása ugyanis korábban nem tapasztalt igényeket támasztott a maritim hatalmak gazdaságában. Az iparcikkek iránt megugró igény szétfeszítette a korábbi céhes ipart, megjelentek a tömegtermelést végzõ manufaktúrák. Az iparban beálló változások kihatottak a mezõgazdaságra is, a kontinens nyugati felében az állattartás vált dominánssá, minek következtében megindult a bekerítése folyamata, ami a vidéki tömegek városba áramlását eredményezte. Ezzel pedig szétesett a feudális társadalom, utat adva a polgárosodásnak, valamint a munkásmozgalmak megjelenésének (a középkorra jellemzõ parasztháborúk helyét átvették a luddisták, majd 1848 után a baloldali megmozdulások). Mindeközben pedig az Elbától keletre látszólag megszilárdult a korábbi feudális rend, amit lehetõvé tett a majd száz évig nyitva álló ipari olló (a mezõgazdasági termékek ára gyorsabban nõtt, mint az ipari termékeké – az ipar átállt a tömegtermelésre, míg a mezõgazdaság nem, ráadásul számolni kellett a kiesõ nyugat-európai élelmiszertermelõ-kapacitásokkal is; ezek átálltak ipari-alapanyag termelésre).
Európa új gazdasági központjává mind inkább Anglia vált, bár ez csupán a XIX. század elsõ felére vált teljesen nyilvánvalóvá. A gazdasági ,,utolérés" kényszerû igénye már a XVI. századi merkantilizmusban testet öltött, bár ekkor a hangsúly csupán az abszolút uralkodó kincsárának feltöltésén volt (bár, mint tudjuk, XIV. Lajos személye egyet jelentett az állam fogalmával). A külkereskedelmi aktívum hajszolása azonban messzemenõ következményekkel jár, mivel remekül kiegészíti a versengõ európai hatalmi központok igényeit.
Ez a hatalmi versengés – mint már fentebb leírtam – Amerika felfedezése után indult, azt követõen, hogy Spanyolország a Habsburg-dinasztia kezére került, majd a bekerítéstõl aggódó franciák megtámadták Itáliát. Vízválasztónak ebben a tekintetben a harmincéves háború bizonyult, amely rávilágított arra: bármely össz-európai konfliktus iszonyatos vérfürdõvel, és végül döntetlenül fog végzõdni. Ez szülte meg az igényt a kollektív biztonsági rendszerek iránt. A vesztfáliai béke tehát a nemzetközi szerzõdések bölcsõje, amelyen késõbb az elsõ valóban nemzetközi szervezet, a Szent Szövetség is alapult.
Max Raabe funclub
[FONT="Lucida Console"]MirrOrG - da inteGrateD Sir Dave & GuarDian francishe[/FONT]

Minden idõk legjobb mellékszereplõi:
1.: Stanley - Ford Fairline kalandjai
2.: Kirk - Gilmore Girls
3.: Muldoon atya - Horrorra akardva 3
(jé, elolvastam Chronos szabályzatát az aláírásokról... aszem mosmá kompatibilis)

kikuchiyo

Kicsit elsüllyedt ez a topik, pedig van mirõl beszélni...

Némi olvasnivaló azoknak, akik nem félnek a saját árnyékuktól:
Life after the oil crash

Szép kilátások. :(
Failure is the default option

Kuroi Tenshi

Most nem jön be az a lap, de úgy emlékszem, már olvastam.
Az a legjobb, hogy száguldunk a szakadék felé, tudjuk, hogy arra megyünk, de mégse teszünk még kis lépéseket sem...