Gasztronómia, főzőcske & jó helyek (kocsmák, éttermek)

Started by Ramiz, 2005-05-23, 17:01:58

Previous topic - Next topic

sirtomi

Quote from: PirulaGasztronómiai jótanács.
Két doboz sör, egy üveg bor és két deci whiskey után ne igyatok meg egy fél liter vodkát.
Ez elég durván hangzik. Elég szar keverni a dolgokat, fõleg sört és a bort némi röviddel. Én így jártam pórul, máramire emlékszem.

Ramiz

Quote from: PirulaNem állt benne sokat, csak elõtte talán egy 10 percet. Nejlonzacsiba beledobáltuk a hozzávalókat aztán jól összeráztuk. Ennyi.
:lol:

Az ilyen "kicsit odaressöl" dolgokról meg annyit (a rákkeltõ hatáson kívül), hogy amikor elcseszed az elsõ iksz kiló drága szép húst egy szószért, akkor legközelebb jóval óvatosabb leszel.
12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!! 12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!! 12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!!

Raggie

Quote from: RamizAz ilyen "kicsit odaressöl" dolgokról meg annyit (a rákkeltõ hatáson kívül), hogy amikor elcseszed az elsõ iksz kiló drága szép húst egy szószért, akkor legközelebb jóval óvatosabb leszel.
Hát azért azt ne felejtsd el, hogy a grill az mindíg más! Ott sokkal jobban tudsz figyelni. Nem foglalkozol közben semmivel, nem vágod a következõ adaghoz a hagymát, nem pillantgatsz a TV-re meg semmi, ott csak a húsra figyelsz, és ráadásul bármikor lekapod, tulajdonképpen azonnal megszûnik a hõhatás, nem úgy mint a forró serpenyõben vagy a sütõben vagy másban.

Ha meg ezek ellenére is elcs*szed a sok drága húst a ressölésnél, akkor ne nagyon szakácskodj többet! :hehe:
"I know what you're thinking. "Did he fire six shots or only five?" Well, to tell you the truth, in all this excitement I kind of lost track myself. But being as this is a .44 Magnum, the most powerful handgun in the world, and would blow your head clean off, you've got to ask yourself one question: "Do I feel lucky?" ...

Well, do ya, punk?"

Pirula

Quote from: RamizAz ilyen "kicsit odaressöl" dolgokról meg annyit (a rákkeltõ hatáson kívül), hogy amikor elcseszed az elsõ iksz kiló drága szép húst egy szószért, akkor legközelebb jóval óvatosabb leszel.
Rákkeltõ hatás... Rákot sokkal inkább az elfojtott feszültségek okozzák (pszichoszomatikus betegség szép szóval) mintsem egy kis korom. Persze ha az odaégetett hús miatt kialakuló extrém stresszhelyzetre gondolsz akkor bizony mélységesen egyet kell hogy értsek.

Ramiz

A rákot a rákmama és a rákpapa okozza, ha unatkoznak vasárnap délután.

Quote from: PirulaEgy korsó csapolt Krusovicébe hogy közgázt!
Persze úriember biztosra...
Na de Krusovicébe még úriember is... :lazza: elcsábul néha az ember... no meg az úriembernek is csak két lába van, hát hogyne botlana el? :__devil: Egypár korsó Krusovice után meg pláne! :D
12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!! 12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!! 12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!!

Lythis

Quote from: PirulaGasztronómiai jótanács.
Két doboz sör, egy üveg bor és két deci whiskey után ne igyatok meg egy fél liter vodkát.
És még élsz? Hát hallod, van ám májad rendesen...

Ha már ennyire sörrõl szól itt sokminden: most hoztak nekem szlovákból Staropramen-t (remélem jól írtam). Egészen jó, fõleg ha belegondolok, h haver elmondása alapján ott szinte ingyé vágják hozzád (fél litya valami 25 korona asszem).
 Ezt az itthoni piacon magának helyet követelõ Közel-t még nem kóstoltam, de a konyhában van egy példány, ami elpusztításra vár, bár amíg fáj a torkom, addig nem iszok semmi szénsavasat, szal kénytelen lesz várni.

Egyébként valaki csinált már itt pizzát? és ha igen, akkor hogyan (felhívtam a ... telefonszámot, és rendeltem változat kilõve) tette ezt, mert nekem az istenért sem akart rendesen összeállni a tészta.

Pirula

Quote from: LythisHa már ennyire sörrõl szól itt sokminden: most hoztak nekem szlovákból Staropramen-t (remélem jól írtam). Egészen jó, fõleg ha belegondolok, h haver elmondása alapján ott szinte ingyé vágják hozzád (fél litya valami 25 korona asszem).
Szerintem az egyik legjobb sör amit ittam. Na igen, a kinti árak... *sóhaj* Egyszer még úgyis kirándulok csehekhez.
Quote from: LythisEzt az itthoni piacon magának helyet követelõ Közel-t még nem kóstoltam, de a konyhában van egy példány, ami elpusztításra vár, bár amíg fáj a torkom, addig nem iszok semmi szénsavasat, szal kénytelen lesz várni.
Az a baj hogy már nem nagyon lesz gatyarohasztó meleg amikor az embernek direktbe jólesik egy pofa hideg serital. Lassan de biztosan jön a forraltborszezon (tél).
Quote from: LythisEgyébként valaki csinált már itt pizzát? és ha igen, akkor hogyan (felhívtam a ... telefonszámot, és rendeltem változat kilõve) tette ezt, mert nekem az istenért sem akart rendesen összeállni a tészta.
Holnap kifaggatom édesanyám, mert isteni pizzákat szokott csinálni itthon, csak most nincs szívem felébreszteni.

Lythis

Quote from: PirulaAz a baj hogy már nem nagyon lesz gatyarohasztó meleg amikor az embernek direktbe jólesik egy pofa hideg serital. Lassan de biztosan jön a forraltborszezon (tél).
Addig csak nem tart ez a szarság, hogy beálljon a tél. Hacsak nem valami irdatlan mutáns torokfájásom van, amit azért kétlek kicsit...
Quote from: PirulaHolnap kifaggatom édesanyám, mert isteni pizzákat szokott csinálni itthon, csak most nincs szívem felébreszteni.
Elõre is kösz!

Raggie

Quote from: LythisHa már ennyire sörrõl szól itt sokminden: most hoztak nekem szlovákból Staropramen-t (remélem jól írtam). Egészen jó, fõleg ha belegondolok, h haver elmondása alapján ott szinte ingyé vágják hozzád (fél litya valami 25 korona asszem).
Egészen jóóóó???!!! A nagyapám szerint a világ legjobb söre én szerintem meg a világ egyik legjobb söre! Najó, ízlések és pofonok, de hát azt a testes cseh ízt nem lehet elfelejteni!  :) (szerencsés vagy, hogy ilyen jófej haverjaid vannak!)
Quote from: LythisEzt az itthoni piacon magának helyet követelõ Közel-t még nem kóstoltam, de a konyhában van egy példány, ami elpusztításra vár, bár amíg fáj a torkom, addig nem iszok semmi szénsavasat, szal kénytelen lesz várni.
Én még csak kint Csehországban ittam Kozelt, de ott naggyon jóó!!! Remélem itthon is hasonló minõséget produkálnak és akkor ha rajtam múlik lesz piaca a dolognak! ;)
"I know what you're thinking. "Did he fire six shots or only five?" Well, to tell you the truth, in all this excitement I kind of lost track myself. But being as this is a .44 Magnum, the most powerful handgun in the world, and would blow your head clean off, you've got to ask yourself one question: "Do I feel lucky?" ...

Well, do ya, punk?"

sirtomi

Quote from: Raggie GordonÉn még csak kint Csehországban ittam Kozelt, de ott naggyon jóó!!! Remélem itthon is hasonló minõséget produkálnak és akkor ha rajtam múlik lesz piaca a dolognak! ;)
Ahhoz nagyon sokat kell innod, hogy csak miattad megérje :D
Én is kipróbálom és akkor már lehet, hogy ketten leszünk.

Pirula

Quote from: sirtomiAhhoz nagyon sokat kell innod, hogy csak miattad megérje :D
Én is kipróbálom és akkor már lehet, hogy ketten leszünk.
Hárman. ;)

Raggie

Well, do ya, punk?"

Ramiz

Hé, engem kihagynátok a bizniszbõl, fiúk? :D Négy az a három!
Pirula, a kibírod jövõ nyárig, egy pár napos prágai Sörjárat-folytatásban benne lennék! (Elmesélem a sztorit... majd a következõ sörözés mellett. :D )

Raggie

Nna már vártam Ramiz csatlakozását!
ismerem az öreget, mint a rossz unokatestvért! :]

Well, do ya, punk?"

Ramiz

Quote from: Raggie GordonNna már vártam Ramiz csatlakozását!
ismerem az öreget, mint a rossz unokatestvért! :]
Szerintem ennyire a többiek is. :D
Még egy ember kell Prágába, és akkor négyen elférünk 2 szobában abban a király koliban.

Raggie

Szerintem hamar lesz rá jelentkezõ, csak ki kell hirdetni valamelyik meeten! :rolleyes:

Well, do ya, punk?"

Pirula

Kovászkészítéssel kezdõdik az egész. Ennek menete: egy deci langyos tejben feloldunk két kockacukrot, majd hozzáadunk  20g élesztõt és felfuttatjuk. Ezután egy tálba lisztet szitálunk és hozzáöntjük a tejes cuccot. Lényeg hogy galuskajellegû masszát kapjunk. Erre kell egy kis lisztet dobni, majd keleszteni. Anyám kelesztõedényt használ, szóval nem tudom hogy meddig kell, amikor az ledobja a tetejét akkor kész aztán kalap. A könyv 15-20 percet és kétszeresre kelést ír. Ezután kell bele némi só, 2 evõkanál olaj és annyi langyos víz hogy a tészta kicsit ragacsos legyen. Ezt jól össze kell gyúrni, lisztet szitálni rá és megint kétszeresére keleszteni (könyv szerint egy óra). Ennek végeztével még egy kicsit lazán át kell gyúrni aztán lehet darabolni.
Remélem így már összeáll. Sok sikert! :)

Lythis

Arigato gozaimasu!!

Amint összeszedek magamnak elég szabadidõt, és energiát, neki is látok. Addig marad a rántottsajt készítés(^^)!

Fenrir

Quote from: PirulaKovászkészítéssel kezdõdik az egész. Ennek menete: egy deci langyos tejben feloldunk két kockacukrot, majd hozzáadunk  20g élesztõt és felfuttatjuk. Ezután egy tálba lisztet szitálunk és hozzáöntjük a tejes cuccot. Lényeg hogy galuskajellegû masszát kapjunk. Erre kell egy kis lisztet dobni, majd keleszteni. Anyám kelesztõedényt használ, szóval nem tudom hogy meddig kell, amikor az ledobja a tetejét akkor kész aztán kalap. A könyv 15-20 percet és kétszeresre kelést ír. Ezután kell bele némi só, 2 evõkanál olaj és annyi langyos víz hogy a tészta kicsit ragacsos legyen. Ezt jól össze kell gyúrni, lisztet szitálni rá és megint kétszeresére keleszteni (könyv szerint egy óra). Ennek végeztével még egy kicsit lazán át kell gyúrni aztán lehet darabolni.
Remélem így már összeáll. Sok sikert! :)

Jó, jó, csak néhány kiegészítés:
-a tej amibe beleteszed az élesztõt testmeleg legyen, mert ha túl meleg, akkor elpusztulnak az élesztõbaktériumok, és az életben nem kel meg. Ja és a tetejére szórj egy csipet lisztet
-mikor gyúrod a tésztát, akkor úgy csináld mintha masszíroznád, mert levegõt kell bele gyúrni
-meleg helyen keleszd, úgy ezerszer gyorsabb
-én csak egyszer szoktam keleszteni, akkor is lesz 2* akkora

Üdv újra Pirula, Ramiz, meg mindenki!
For those who seek perfection there can be no rest in this side of the grave.

Pirula

Quote from: FenrirÜdv újra Pirula, Ramiz, meg mindenki!
Ahoy tengerész! Jó újra látni itt a fórum vizein!

Ramiz

Üdv mester! :D Hints nekünk is valami friss tippet! :D

Pirula

Ééééés sikerült!

Életem elsõ pizzája, tésztától a feltétig az én kezem munkája! És ennek ellenére finom!!!

Ripityom!

sirtomi

Gratulálok.

Én pörköltet készítettem nem rég, és még él az egész család :D

Fenrir

Quote from: PirulaÉéééés sikerült!

Életem elsõ pizzája, tésztától a feltétig az én kezem munkája! És ennek ellenére finom!!!

Ripityom!

Gratulálok!
Ezután már jöhet a következõ lépcsõfok: a lasagne!

Múlt hétvégén anyám hazajött és én örültem hogy nem nekem kell fõznöm.
Odaállt a kaja fölé cigivel a szájában, ráadásul a hagymát amit apróra kellett volna vágnia akkorákra darabolta mint az ujjam. És nem is tett bele eleget. Végül én fõztem. :haha:
Más is annyi lilahagymát zabált a nyáron mint én?

Raggie

:D

Úgylátszik ez most a sikerek idõszaka! Nekem egy nagyszerû pecsenyét sikerült összeütnöm! ;) (Pirula mézes-mustáros cuccát is felhasználva)((és méég oda sem égettem!  :rolleyes: )

Well, do ya, punk?"

Fenrir

Quote from: Raggie Gordon:D

Úgylátszik ez most a sikerek idõszaka! Nekem egy nagyszerû pecsenyét sikerült összeütnöm! ;) (Pirula mézes-mustáros cuccát is felhasználva)((és méég oda sem égettem!  :rolleyes: )

PIRULA mézes-mustáros cuccát??!!

Pirula

Quote from: FenrirPIRULA mézes-mustáros cuccát??!!
Igazából az öcsém érdeme. :) Lásd itt.

Ramiz

Ettem almás tormát és mézes mustárt. Mindkettõ nagyon jó. Kezdem unni, hogy itthon csak hagyományos (és mindig a legolcsóbb) mustár & kecsöp van.

Raggie

Quote from: RamizEttem almás tormát és mézes mustárt. Mindkettõ nagyon jó. Kezdem unni, hogy itthon csak hagyományos (és mindig a legolcsóbb) mustár & kecsöp van.
Mondom, én is SK csináltam a mézesmustárt! Méz + mustár(nagy meglepetésre :) ), ízlés szerinti arányban(nekem kb-ra a fele-fele jött be).

Megééri!

Well, do ya, punk?"

Lythis

Quote from: Raggie GordonMondom, én is SK csináltam a mézesmustárt! Méz + mustár(nagy meglepetésre :) ), ízlés szerinti arányban(nekem kb-ra a fele-fele jött be).

Megééri!
Jaja, finom is az!!!

Egyébként ettem ilyen Pajela v mi a rák nevezetû cuccot, és... ehhhh... ez is olyan tenger izû/szagú förtelem, és persze muter folyamatosan ilyennel kínálgat :eeek: