Gasztronómia, főzőcske & jó helyek (kocsmák, éttermek)

Started by Ramiz, 2005-05-23, 17:01:58

Previous topic - Next topic

syeren

Egy kis sütis lap: http://www.sutemeny.hu/
Itt meg mindeféle jó recepet: http://recept.lap.hu/
Tudom, elég édesszájú vagyok... :haha:

Raggie

#31
Huhúúúúúú! Már tegnap be akartam nézni ide de nem jutott rá idõ( :ejj: ). Nna látom ez a mi topicunk lesz Ramizzal!! :D :D ---> SIELÉSEK RULEZ!!*

Szóval, a sajtokról csak annyit, hogy iszonyatosan finomak és naggyon szarok is vannak belõle. Amit nagyon tudok mindenkinek ajánlani azok a francia sajtok(nem kell rájuk sajnálni a pénzt, mert megérik az árukat[ugye Ramiz], és csak a Cora-ban lehet õket kapni, mármint igazi francia importsajtokat, hmmmm.....fincsi). Éltem egy évig kint Fr.o.-ban így van némi tapasztalatom róluk:
-kéksajtok(fromages bleue) : ezek a legfurcsább ízû francia sajtok szvsz. Kicsit fanyar, kicsit szinte csípõs(annyira erõs ízük van), de mindemellett mégis lágy ízük van. Csak olyannak ajánlom, aki vagy kóstolta már(a Cora-ban is lehet kóstolót kérni, és ingyen :) ), vagy pedig tudja, hogy neki biztosan ízleni fog. Ezt leginkább enyhe sonkák, vagy saláta és vajaskenyér mellé ajánlanám, mivel a nagyonm erõs íze elnyomná ha más ízesebbel is egyszerre ennénk. Ja igen a nevük a kinézetükbõl jön, mivel fehér vagy halvány sárga sajtok kisebb-nagyobb kékeszöldes penész buborékokkal(az ízük sokkal jobb, mint a kinézetük!!).
-kemény vagy normális:) sajtok(fromages durs) : ezek azok a fajta sajtok, amirõl egy magyar is egybõl meg tudja mondani, hogy sajt. Általában sárgás vagy barnás színûek és felkemény vagy kemény állagúak(trappista vagy száraz trappista:) ). Ezekbõl aztán mindenféle ízû van. Az egészen erõteljestõl a lanyha kis nyelvenszétolvadóig minden ízlésnek találunk megfelelõt! Ajánlhatom õket jó borok mellé(elsõsorban vörösborok, de lehet jobb minõségû fehérborok mellé is) apró szeletekre vágva mennyei, de akár sör mellé is csipegethetõk. Egészen más, új élvezet lesz inni mellette ezt garantálhatom. Kiemelnék egy pár fajtát, amik különlegsen elnyerték tetszésemet: a Tomme de Savoie(tomm dö szávoá --->így kell kérni a sajtospultnál:) ) egy kellemes, közepesen erõs ízû tomme-féle sajt, kívül vékony szürke száraz réteg borítja, amit le is kell hámozni róla, belül viszont szép szinte fehéres-sárgás a sajt. A Raqulette(ráklett) egy keményebb sajt, amit leginkább olvaszta és kenyérre vagy másra csurgatva szoktak enni, hát nem is ecsetelem tovább, mennyei! A Morbier(morbié) egy félig már lágysajtnak is beillõ nagyon árnyalt ízû sajt, közepén egy vékony zöld csíkkal. Különösen ajánlom vörösbor és/vagy sör mellé, mivel más ízeket érez ki az italból a nyelv, ha elõtte sajtot eszik az ember!!(tényleg, kipróbáltam!) Vkony szeletekre vágva szinte szétolvad a nyelven...
-lágy sajtok(fromages doux) : nna itt találhatjuk a Camembert-féle sajtokat, de még nagyon sok mást is. Nekem speciel a kedvenceim innen a vörös-sajtok(ezek olyanok, mint a camembertek csak pirsas-narancssárgás rajtok a külsõ réteg és vékonyabb). Ezek a sajtok belül teljesen lágyak, krémesek(mint ahogy a nevük is mutatja) kívül lehet egy vékony keményebb réteg is rajtuk. Ezeket is fõleg ital mellé szokták enni utó- vagy elõételként, de én még húsok mellé is ajánlanám õket, mivel lágyabb ízük van, amivel kiemelik a hús erõsebb ízét. Kedvenceim közülük a Rouix(ezt sajna csak Fr.o.-ban kapni :( ), a Chaumer(somé) és a St.Nectaire(szennekter), ezutóbbi eléggé büdös, de egyrészt megéri, másrészt az jelzi, hogy kellõképpen meg van érve.
Nos a kecskesajtokról nem tudk sokat, mivel még nem ettem, de ha valaki tud róluk valamit nagyon érdekelne!

A sajtokról csak ennyit! ;)
Ja és még valami: ha vesztek sajtot a Cora-ban(franciát), a zt csak a fogyaszthatósági dátum közelében szabad kibontani, mert addigra érik meg kb, mivel ezeket a sajtokat tartósítják kicsit, hogy kibírják az utazást!
___________
*: csak azért írtam, mert Ramizzal egy közös síelésen sajtoztunk utoljára egy nagyot!
"I know what you're thinking. "Did he fire six shots or only five?" Well, to tell you the truth, in all this excitement I kind of lost track myself. But being as this is a .44 Magnum, the most powerful handgun in the world, and would blow your head clean off, you've got to ask yourself one question: "Do I feel lucky?" ...

Well, do ya, punk?"

Ramiz

Végigolvastam ezt a sajtos postot, csorog az ölembe a nyálam, EGYÜNK SAJTOT!!! :D
12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!! 12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!! 12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!!

Djinn

Quote from: PirulaTényleg, ki hogyan szokta enni? Van aki leszedi ról a csokit és külön eszi meg, van aki egybe az egészet... nos?
Én szétszedem mindig  :haha:
Ha már voltak éttermek és is ajánlanék: Bécsi szelet  :jee: ha már valaki írta elöttem, akkor bocs
"If you want the rainbow, you gotta put up with the rain"

Raggie

Hú tényleg a Túró Rudiról jut eszembe: tavaly jöttek ide ilyen MEP-es külfüldí diákok(Model Eu Parlament) hozzánk, nem lakni, csak az iskola szervezte ennek a cuccnak a nagy részét, és hát kiosztottak minket kettesével, hogy vezessünk körbe a városon egy-egy tíz-tizenkét fõs külföldi diákokból álló csoportot. Poénos volt de egy ponton naggyon berágtam rájuk!!! Az egyik osztrák csóka elõszedett a táskájából egy Túró Rudit és mondván, hoy õ most kipróbálja kibontotta és beleharapott(mindez a Szt. István Bazilika elõtti dísztéren). Ezután egy hattalmas fintort vágva kiköpte, a maradékot is ledobta a földre a papírral együtt és szétkente a lábával!!!!! :linsux:  :hogyaza:  :morci:  :grrr:  Ekkora t*hó, b*nkó gyökeret még nem láttam. Nem zavar, ha nem ízlik neki a TR, de akkor se kenje szét a földön a Bazilika elõtt! Ennyit az EU-beli kultúráltságról(az az egy reményem maradt, hogy ez csak egy elvetemült idióta volt, akit kitoloncoltak, csak még nem érkezett meg a hivatalos levél, mielõtt eljöttek ide...)
"I know what you're thinking. "Did he fire six shots or only five?" Well, to tell you the truth, in all this excitement I kind of lost track myself. But being as this is a .44 Magnum, the most powerful handgun in the world, and would blow your head clean off, you've got to ask yourself one question: "Do I feel lucky?" ...

Well, do ya, punk?"

syeren

A külföldiek egy része (a sok extra kajájuk mellett) nem képesek elképzelni még az édes túró-csokoládé gondolatát sem... Nem, hogy még megkóstolni! Azt hallottam anno, épp ezért szinte nincs is exportja a rudinak.
Teljesen egyetértek veled, nagyon nem volt szép, amit tett!  :mad: Kultúra... Pedig náluk, Ausztiában állítólag szinte nem is szemetelnek az emberek az utcán...

Thomasson88

Túró Rudit ugy eszem ahogy van :) Amugy Szegeden már voltama  Gödörben az is jó hely. Habár kcsiit sajátos :) A Boci tejivót kicsit drággálom.Habár elhet cask azért mert itt az Alföld közepén Szolnokon nem olyan drágák a dolgok mnit BP-n vagy NY-Mo. on. Szeged már nem az Alföld közepe:)
Jól kezdõdött ez a nap is, csak kár, hogy felébredtem.

Djinn

Quote from: syerenA külföldiek egy része (a sok extra kajájuk mellett) nem képesek elképzelni még az édes túró-csokoládé gondolatát sem...
Valóban nem igen van ilyen külföldön. Mi el is döntöttük, miután kimegyünk Ausztráliába nyitunk ott Túró Rudi gyárat és abból gazdagodunk meg!! :D Kell majd valami jó reklámfogás, amitõl elkezdik venni. Ha már divat úgyis mindenkinek ízleni fog!!  :rolleyes:
Meg egy jó név is kell. Jobb mint a "Cheese Ralphl"  :haha:
"If you want the rainbow, you gotta put up with the rain"

Pirula

Quote from: Thomasson88Túró Rudit ugy eszem ahogy van :) Amugy Szegeden már voltama  Gödörben az is jó hely. Habár kcsiit sajátos :) A Boci tejivót kicsit drággálom.Habár elhet cask azért mert itt az Alföld közepén Szolnokon nem olyan drágák a dolgok mnit BP-n vagy NY-Mo. on. Szeged már nem az Alföld közepe:)
Akkor lehet hogy azért írom mindenre hogy viszonylag jó árban van a kaja mert a vadnyugaton lakom? :haha: Elképzelhetõ egyébként.
Szolnokról jut eszembe, egyszer átszálltam ott és a vasútállomás közelében - ahogy kimész az épületbõl a parkolók végén valahol baloldalt - van egy kis lángossütõ. Korrektnek tûnt, nem az a köpködõs lepukkant hely. Meg jó is volt.
Ééésjuteszembe a lángosról! Szombathelyen a Romkert mellet van még egy ilyen elsõ osztályú hely, legutóbb mikor arra jártunk még hajnali 4-kor is szolgálták ki az embereket mennyei friss kajával zokszó nélkül. Reggelig bulizni szeretõ embereknek (is) kötelezõ kipróbálni!

Raggie

Hát ja. Bp-en sajnos elég drágák a kajáldák, de mondjuk a benszülöttek azért tudnak egy két jó helyet a városban!* Ezzel csak az a baj, hogy a város elég nagy, így a jó helyek is eléggé el vannak szórva, ezért a legtöbb ilyen helyre csak nagyon ritkán jut el még a Pesti ember is! :(
__________
*: most nem akarok bepostolni ide ilyesmiket, mert úgyse érdekel mindenkit, de ha valakit mégis, vagy majd esetleg vki Pestre jön, akkor írjon PM-et és visszaírok(vagy Ramiz kollégának, õ is tud egy-két jó helyet).
"I know what you're thinking. "Did he fire six shots or only five?" Well, to tell you the truth, in all this excitement I kind of lost track myself. But being as this is a .44 Magnum, the most powerful handgun in the world, and would blow your head clean off, you've got to ask yourself one question: "Do I feel lucky?" ...

Well, do ya, punk?"

Xipe

Jo hely szerintem a Bohem Tanya.
Deak Ferenc tertol kb 5 perc seta.
3-as arkategoria, de akkora tal kajat kapsz hogy meg haza is viszel belole.
mi altalaban 8-an eszunk ott kb 10,000Ft-ert.
in principio creavit Deus caelum et metal
You know the first time you get laid and you turn around and say "daddy, are you sure this is alright?".
_(๏̯͡๏)_

Raggie

Az egészen elfogadható! Fõleg, ha jól is fõznek :jee: ! Még a ínai bufékben szoktak jó nagy adagokat adni, csak attól meg egy idõ után tele van az ember t*ke!
"I know what you're thinking. "Did he fire six shots or only five?" Well, to tell you the truth, in all this excitement I kind of lost track myself. But being as this is a .44 Magnum, the most powerful handgun in the world, and would blow your head clean off, you've got to ask yourself one question: "Do I feel lucky?" ...

Well, do ya, punk?"

Xipe

Quote from: Raggie GordonAz egészen elfogadható! Fõleg, ha jól is fõznek :jee: ! Még a ínai bufékben szoktak jó nagy adagokat adni, csak attól meg egy idõ után tele van az ember t*ke!


igen, jol foznek.
az en kedvencem peldaul a rantott hus.
maga a szelet hus akkora mint egy pizza.
ha valakit erdekel megkereshetem a cimet valahol.
in principio creavit Deus caelum et metal
You know the first time you get laid and you turn around and say "daddy, are you sure this is alright?".
_(๏̯͡๏)_

Djinn

Egy kis szusi.  :)
Érdekes ötlet (volt). Azért nem fair, hogy fel sem merül sehol, hogy ezt nem csak  nõkön lehetne...  :rolleyes:

ha valaki kifogásolná, hogy ebbe a topicba tettem azt a linket, szoljon és átrakom
"If you want the rainbow, you gotta put up with the rain"

Ramiz

Quote from: Raggie GordonMég a kínai bufékben szoktak jó nagy adagokat adni, csak attól meg egy idõ után tele van az ember t*ke!
Csak a tiéd. :D
12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!! 12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!! 12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!!

Fenrir

Hú de rég jártam itt, látom beindult a gõzhenger!
Jézus Krisztus ez a parsztkoktél nagyon elvetemült lehet...biztos hogy kipróbálo. A sajtokról csak annyit hogy én is imádom a francia sajtokat( fõleg ha annyira érett hogy már jönnek rá a legyek a szag miatt-tudjátok: hatmilliárd légy nem tévedhet), de a kedvencem a holland sajt. Ott hatalmas szabadtéri piacokon árulják a hatalmas guriga sajtokat, az illat isteni, nem tudod hova kapd a fejed...mint a menyországban.
Egy jó éttermet én is ajánlanék Siófokon, ha arra tévedtek a Muskátli vendéglõ, a Palace közelében. (A palace melletti középkori vendéglõt nem ajánlom). Egy kollégám Puskás Krisztián volt ott a séf pár évig, míg tavaly át nem igazolt Galytetõre. Jó szakács volt, és nagyon igényes. Sok embert kitanított és nagyon feljavította a konyhát. A kiszolgálás elsõrangû, a hangulat olyan mint egy falusi kiscsehóban, és állítom az ár-minõség arány itt a legjobb egész Siófokon. Amúgy én a pincekajáldákat szeretem a legjobban...bõséges adagok, finom ízek. Mekdonaldszba be nem tenném a lábam.
Az én kedvencem az olasz és a magyar konyha...fõleg a palóc. Kóstoltatok már palóc  húsgombócot? Olyan mint a szilvásgombóc csak nem szilva van benne hanem jó disznópörkölt bedarálva és paprikás szaftban úszik....hm...
Vagy egy helyi spec.: olyan mint a krumplipüré csak meg van pirítva sok vöröshagymával bõ olajban.
Ja és Túró-Rudolf a király! Reggie, miért nem kaptad pofán a Túró Rudi-taposó parasztot? Már csak azért is mert a Bazilika elõtt van pofája szemetelni :lame:
For those who seek perfection there can be no rest in this side of the grave.

Ramiz

Quote from: FenrirMekdonaldszba be nem tenném a lábam.
Nono... sörözés után hazafelé menet nagy szolgálatot tehet egy mc'dszos wc... :D

Quote from: FenrirAz én kedvencem az olasz és a magyar konyha...fõleg a palóc. Kóstoltatok már palóc  húsgombócot? Olyan mint a szilvásgombóc csak nem szilva van benne hanem jó disznópörkölt bedarálva és paprikás szaftban úszik....hm... Vagy egy helyi spec.: olyan mint a krumplipüré csak meg van pirítva sok vöröshagymával bõ olajban.
Ezek jól hangzanak. :D
12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!! 12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!! 12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!!

Fenrir

Quote from: RamizNono... sörözés után hazafelé menet nagy szolgálatot tehet egy mc'dszos wc... :D
Igenigenigen...  :jee:
Bár öszintén szólva kicsiny városkánkban a derék polgárok egy hajnalig tartó sakkparti után kótyagos fejjel hazafelé tántorogva nagyobb preferenciával használják a távolsági buszmegálló egész területét. Nyáron nem merek odamenni, mert félek hogy felfalnak a legyek.
 És igen, jó a magyar-palóc konyha. Francokat az egészséges táplálkozásba! Isten nagy mûvének megcsúfolása a pörkölt ami nem nemes disznóból készül, hanem rágós marhából. És nem olyan erõs hogy nem marja szét a kanalat.
 :jee:
For those who seek perfection there can be no rest in this side of the grave.

Pirula

Quote from: FenrirÉs igen, jó a magyar-palóc konyha. Francokat az egészséges táplálkozásba! Isten nagy mûvének megcsúfolása a pörkölt ami nem nemes disznóból készül, hanem rágós marhából. És nem olyan erõs hogy nem marja szét a kanalat.
 :jee:
:tezsvir: A számból vetted ki a szót, pedig más szájában turkálni mint tudjuk illetlen. :)
Bár én rajongok a jó, bográcsban készült vörösboros marhapörköltért. A palóc konyha egy másik éke a palócleves - mi meglepõ - ami még a jó Gundel mûve volt ha emlékezetem nem csal. Vajbableves az alapja, de tejfölös habarással és omlós húskockákkal van felturbózva. Hetekig elélnék rajta!

Fenrir

Az ám...
Egy másik gyöngyszem a legényfogó-leves.
Ahol gyakorlaton voltam volt ez a specialitása a séfnek (Koós Sándor mesterszakács). Olyan mint a gulyás, sok zöldbabbal, és savanykás, de csak egy nagyon kicsit, az észlelhetõség határán...Nyamnyam :rolleyes:
For those who seek perfection there can be no rest in this side of the grave.

Fenrir

Mellesleg egy jó kis száraz veresborban megpárolt marha ellen nem lehet lényegi kifogás... :rolleyes:
For those who seek perfection there can be no rest in this side of the grave.

Necrid^

Sry For my Bad Hungarian. I'm Not Magyar!

Fenrir

Nem is rossz...
Voltatok már német hipermarketben? Iszonyú mennyiségû sör, Amennyi megtöltene egy kisebb hazai szupermarketet, a legolcsóbb, 0,32 euró, és az is finom, a minõségi, exportra fõzött sör pedig 1 euró körül...istenem, még mindig álmodom róla...
Ja és a Jager ott olyan mint itthon az Alaszka vodka. 2000Ft ára euróért veszel egy 0,7-et :rolleyes:
For those who seek perfection there can be no rest in this side of the grave.

Pirula

Quote from: FenrirNem is rossz...
Voltatok már német hipermarketben? Iszonyú mennyiségû sör, Amennyi megtöltene egy kisebb hazai szupermarketet, a legolcsóbb, 0,32 euró, és az is finom, a minõségi, exportra fõzött sör pedig 1 euró körül...istenem, még mindig álmodom róla...
Ja és a Jager ott olyan mint itthon az Alaszka vodka. 2000Ft ára euróért veszel egy 0,7-et :rolleyes:
Cseh hipermarketben csak, a sörök pofátlanul olcsóak... Pilsnert meg Krusovicéket dobálnak olyan árakon mint itthon az Arany Ászok. :bruhuhu:
Ott meg a Becherovka van úgy mint germánoknál a Jager.

Fenrir

Hát csoda ha folyton reklamál a magyar, hogy bezzeg a külföld?
Belga sörre vágyom, de csak Pesten tudok, ott meg POFÁTLANÚL drága.
For those who seek perfection there can be no rest in this side of the grave.

Pirula

Quote from: FenrirHát csoda ha folyton reklamál a magyar, hogy bezzeg a külföld?
Ha borról van szó, akkor azért bõszen hallgatok. :) Olyan Szentgyörgyhegyi Olaszrizlingem van most itthon hogy a szõlõtõke leborul elõtte. 700 Ft körül vettem, a minõsége viszont simán magasabb árkategóriás borokkal vetekszik.

Fenrir

Sokan mondják hogy a francia bor a legjobb...
Francokat! Szénsavas, gyenge lötty, olyan mint egy kisfröccs, amit sokáig hagytak a szabadban. A magyar bor a legjobb!
És most már a Tokji név is a miénk. Az olaszok pedig gebedjenek meg :beeee:
For those who seek perfection there can be no rest in this side of the grave.

Pirula

Quote from: FenrirSokan mondják hogy a francia bor a legjobb...
Francokat! Szénsavas, gyenge lötty, olyan mint egy kisfröccs, amit sokáig hagytak a szabadban. A magyar bor a legjobb!
És most már a Tokji név is a miénk. Az olaszok pedig gebedjenek meg :beeee:
:haha: Így van!
Múlt hét szombaton betévedtem Szegeden a borfesztiválra... azt kell mondjam hogy nagyon szép évünk volt 2004-ben, már ami a borokat illeti. Ami különösen betalált nálam most - nem azért mert hazáig másztam na ;) - az a Somló vidéke. Juhfarkot és Chardonnayt kóstoltam meg és azt kell mondjam mindkettõ remek választás volt. Kis csípõsséget érezni bennük a vulkanikus talaj miatt mondja aki ért hozzá. Én ezt nem vettem nagyon észre, inkább sima, kellemes viszont karakteres ízzel rendelkezõ bornak tartottam mindkettõt. Talán a chardonnay egy kicsit erõsebb, intenzívebb volt. Mindenesetre minden tiszteletem a föld alatti magmafolyamoké hogy egy ilyen jó helyen buktak fel nekünk, pompás lejtõket alkotva.
Ami nagyon ízlett még az az Egri Leányka és Királyleányka volt, valamit egy Muskotály szintén errõl a vidékrõl. Az ilyen édes bor mellé somlói galuskát kell eszegetni annak aki szeret gyönyörûségében könnycseppeket hullajtani.
Egy szintén jó félszáraz Rizlingszilvánival futottam össze még azon az estén. Ez olyan bor aminek nincs igazán kiugró tulajdonsága, viszont el tudnám iszogatni egy egész éjjel - alkalomadtán fröccsé vegyítve - annyira kínálja magát. Olyan érzés volt belekortyolni mint miután egy egzotikus világkörüli út után hazatér az ember.
Végül hadd ajánljak egy olcsóbb édes bort: idén nagyon jól sikerült a Nagyrédei Muscat Ottonell és bizony nagyon sokszor futunk össze vele a boltok polcain. Emeljük le bátran a polcról, van olyan jó mint az elmúlt években hasonló dömpingben érkezõ BB Muskotály Cuvée (1997-es volt a legjobb, még újborként, akárcsak a Debrõi Hárslevelû) amiknek felénk igencsak nagy kultusza volt.

Fenrir

Quote from: Pirula:haha: Így van!
Múlt hét szombaton betévedtem Szegeden a borfesztiválra... azt kell mondjam hogy nagyon szép évünk volt 2004-ben, már ami a borokat illeti. Ami különösen betalált nálam most - nem azért mert hazáig másztam na ;) - az a Somló vidéke. Juhfarkot és Chardonnayt kóstoltam meg és azt kell mondjam mindkettõ remek választás volt. Kis csípõsséget érezni bennük a vulkanikus talaj miatt mondja aki ért hozzá. Én ezt nem vettem nagyon észre, inkább sima, kellemes viszont karakteres ízzel rendelkezõ bornak tartottam mindkettõt. Talán a chardonnay egy kicsit erõsebb, intenzívebb volt. Mindenesetre minden tiszteletem a föld alatti magmafolyamoké hogy egy ilyen jó helyen buktak fel nekünk, pompás lejtõket alkotva.
Ami nagyon ízlett még az az Egri Leányka és Királyleányka volt, valamit egy Muskotály szintén errõl a vidékrõl. Az ilyen édes bor mellé somlói galuskát kell eszegetni annak aki szeret gyönyörûségében könnycseppeket hullajtani.
Egy szintén jó félszáraz Rizlingszilvánival futottam össze még azon az estén. Ez olyan bor aminek nincs igazán kiugró tulajdonsága, viszont el tudnám iszogatni egy egész éjjel - alkalomadtán fröccsé vegyítve - annyira kínálja magát. Olyan érzés volt belekortyolni mint miután egy egzotikus világkörüli út után hazatér az ember.
Végül hadd ajánljak egy olcsóbb édes bort: idén nagyon jól sikerült a Nagyrédei Muscat Ottonell és bizony nagyon sokszor futunk össze vele a boltok polcain. Emeljük le bátran a polcról, van olyan jó mint az elmúlt években hasonló dömpingben érkezõ BB Muskotály Cuvée (1997-es volt a legjobb, még újborként, akárcsak a Debrõi Hárslevelû) amiknek felénk igencsak nagy kultusza volt.
Ez aztán a kedvcsináló!
Én nem vagyok egy nagy borrajongó, bár sokat tanultam róla. A száraz borok nekem csak ételben jönnek be, de ott nagyon. Viszont van néhány bor, aminek nem tudok ellenállni.
Kezdetnek említeném a BB Muskotályost, mely lágy és gyümölcsös ízvilágával részesíti kulináris extázisban ízlelõbimbóinkat. Másik nagy kedvencem, és biztos vagyok benne, nem vagyok ezzel egyedül, a Tokaji Aszú. De nem igazán a Tokaji Kereskedõház pincéiben termett borokért, bár minõség dolgában azokra sem lehet sok panasz, de szerény véleményem szerint a Disznókõ Rt pruduktuma túlszárnyalja azt. Érett, kissé kenyérre emlékeztetõ ízével, a kiválló minõségû aszúszemek felhasználásával ez a bor a személyes kedvencem. Ezenkívül osztom kiválló kollégám, mr Pirula véleményét, miszerint idén boráûszat dolgában igen jó évet zárhattunk. Pécsett magam is megkóstolhattam a Somlyó lankáin érett kiválló Olaszrizlinget, ami méltó hírnevére.
For those who seek perfection there can be no rest in this side of the grave.

Pirula

Quote from: FenrirKezdetnek említeném a BB Muskotályost, mely lágy és gyümölcsös ízvilágával részesíti kulináris extázisban ízlelõbimbóinkat.
Bizony, bizony...:sóhaj: Sokan mondták már akiknek elõször kínáltam hogy tiszta traubis íze van.