Offtopic

Started by Lt. Simoan Blarke, 2006-10-23, 21:38:47

Previous topic - Next topic

Én

Quote from: minuszmiki on 2008-06-03, 21:26:33
Nemrég beszéltem egy HR-es faszival, aki szerint elég jelentős túlképzés van a piacon, elmondása szerint pár héttel korábban tartott valami tanácsadást egy teremnyi munkanélküli vegyészmérnöknek. Illetve épp a múlt héten beszéltem egy vegyészhallgató haverommal, szakosodás után maradt 2 (kettő!) olyan cég Magyarországon, ahol azzal foglalkoznak, amivel ő is szeretne.
Pfffffffffffffffffffffffffffffffffffff... Akkor nekem rendesen átbaszták a fejemet... Azért szerencse, hogy még most megtudtam, mire számítsak, ha.
Remek, már annyi tervem sincs, mint eddig :haha: Bár ha egyetemre kerül a sor, valszeg csak ezt tudom vinni. Semmi másból nem vagyok igazán jó...

motifator

Quote from: Kvikveg on 2008-06-03, 21:22:54
http://www.okj2006.hu/szakmak_regi/szamitastechnikai_programozo.html
Ez simán mehetne a lol topikba  :gyagya: :falba:

Ha meg nem tudod, hogy mit akarsz, csak azt, hogy állást szeretnél és rendes pénzt akarsz keresni, akkor menj valamilyen IT képzésre. A mostani PTI BSc már nem annyira halálosan nehéz (az MSc csak akkor kell, ha imádsz egyetemre járni, vagy érekel az akadémiai pálya/PhD-zni akarsz), a gazdasági és mérnök informatikus szakok még lazábbak (csak ott bejátszik még a közgáz vagy a fizika). Persze lehet menni OKJ-s képzésre is, de azzal könnyen lehet, hogy elvágod magad a nagyvállalatoktól, azok már csak ilyen finnyásak a diplomára(tapasztalat). De rengeteg kisebb cég van, akik normális pénzekért alkalmaznak diplomával vagy anélkül egyaránt.
Az biztos, hogy nem sűrűn találkozni munkanélküli IT-ssel, aki infós szakmával most nem talál munkát, az vagy nem is akar dolgozni, vagy súlyos baja van.

És igazából nem is kell veleszületett programozó-tehetségnek lennni, mert rengeteg állás van adminisztrációban is. El lehet menni DBAnek, Unix adminnak, web adminnak(1-2 év alatt kitanulható szakmák). Ott nem kell programozni, és még azok is elég jól fizetnek, főleg túlóra és ügyeleti díjakkal együtt.
Nothing amazing happens here, and you get used to that: used to a world where everything is ordinary.
Every day we spend here is like a whole lifetime of dying slowly.

Nakedape

Quote from: minuszmiki on 2008-06-03, 21:26:33

szakosodás után maradt 2 (kettő!) olyan cég Magyarországon, ahol azzal foglalkoznak, amivel ő is szeretne.

két cég is???

ésméég panaszkodik?????

nekem sztem 0-cég :D
Nothing About Culture Makes Sense Except in the Light of Evolution

Én

Megfontolandó, pedig azt hittem ilyen képesítésű emberekkel Dunát lehet rekeszteni. :smile: Gondolom így is van, csak sokra van szükség. Csak azért riaszt, mert nem vagyok igazán ilyen beállítottságú (kicsit ijeszt, hogy gép előtt töltöm a fél életem, még ha meglepően is hangzik :redface: ) és nem is vagyok olyan hűdejó a gépekkel/IT dolgokkal, de ha tényleg nem olyan gáz, ezt is megjegyzem. Mérnök informatikus: ezmiez? Fizikából elég jó vagyok, bár nem tanulom emelt szinten, de egy ilyen kb mit csinál? Most leegyszerűsítve, bizonyos jelenségek/folyamatok/egyebek fizikai folyamatait/tulajdonságait szimulálja gépen? Sounds fun... :zomg:

Manitu

Quote from: Én on 2008-06-03, 21:41:15Mérnök informatikus: ezmiez? Fizikából elég jó vagyok, bár nem tanulom emelt szinten, de egy ilyen kb mit csinál? Most leegyszerűsítve, bizonyos jelenségek/folyamatok/egyebek fizikai folyamatait/tulajdonságait szimulálja gépen? Sounds fun... :zomg:
Asszem az én diplomámba is ez van írva, de foggalmam sincs :D Tulajdonképpen egy olyan mérnök, ami semmihez nem ért, de mindenbe bele tud pofázni :D
Jó alapanyag nagyvállalatoknak, mert az alap rálátása megvan sokmindenhez, és könnyen továbbképezhető olyan speciális szakirányokba, ami épp a cégnek kell. Én speciel szoftverfejlesztő vagyok, de gyakorlatilag bármilyen infós munkát elvállalhatsz vele. Maszekolni annyira nem jó magában :D

Amúgy valóban sok IT-st képeznek, és el is tudnak helyezkedni, de az igazán jókból azért erőteljesen hiány van. A multik ezrével vesznek föl mindenkit, akinek van diplomája, aztán azt a néhány tucatot, akire tényleg szükségük van megtartják. A többi mehet isten hírével egy éve múlva, de addigra már beírhatja az önéletrajzába, hogy dolgoztam itt és itt. És közben pedig nem is igazán ért a munkájához.
Ha viszont tényleg jó vagy, akkor van lehetőség ebben a szakmában.


Solid Snake

Quote from: motifator on 2008-06-03, 21:35:29
mérnök informatikus szakok még lazábbak (csak ott bejátszik még a közgáz és a fizika).

Mérnök informatikusként ezt muszáj volt fixelnem.  :ejnye:
Amúgy nem laza szak az...

motifator

A mérnök informatikust valahogy úgy kéne elképzelni, hogy tipikusan nem üzleti információs rendszerekkel foglalkozik, hanem alacsonyabb szintű (ennek nincs semmi negatív jelentése!), iparban használt vagy fogyasztói beágyazott rendszereket bütyköl.
Egyszerű példa(fogyasztói): a szuperintelligens mosógépben valami mikrokontrolleren futó szoftver vezérli a mosási programokat, tipikusan mérnök informatikus feladat ilyesmit tervezni/programozni.
Ipari példa: mikrokontrollerek, FPGA-k használata gyártásban, tesztelésben, automatizálásban. Ezeket mind meg kell tervezni, implementálni (megvalósítani), ilyenek.
Aműgy felettébb érdekes témakör, csak nekem túl sok benne a fizika, a fizikában meg túl sok nekem a matek :) Így nekem maradnak az üzleti információs rendszerek, ott csak józan paraszti ész kell :D (persze nem, de majdnem :))

Közben már látom, hogy megelőztek :)
Nothing amazing happens here, and you get used to that: used to a world where everything is ordinary.
Every day we spend here is like a whole lifetime of dying slowly.

Zsiga

Én a saját példámból kiindulva azt tudom javasolni hogy amíg nem vagy biztos benne hogy mit is akarsz csinálni, addig ne egyetemen csináld. :) Mert valóban, jól el lehet lenni egy egyetemen 1-2 félévig úgy is hogy az első héten rájössz hogy ezt te az életben nem fogod elvégezni (így voltam a progmattal), csak érdemes arra gondolni hogy mi lesz majd ha ezt eljátszod egy-két másik helyen is (esetleg nem csak 1-2 félévig tart mire leesik hogy nem érdekel annyira az adott téma hogy tudnál benne dolgozni életed végéig) mire rájössz hogy mit is szeretnél valójában, aztán huszonpár évesen nem tudsz már nekiállni még egy államilag finanszírozott képzésnek mert már jórészt elhasználtad az ingyenes féléveidet... Az a kisebbik probléma ha az őseid azt mondják majd mondjuk 23 évesen hogy na fiam akkor mostantól dolgozol, mellette meg csinálgathatod szépen az egyetemet ha akarod; az nagyobb gáz ha ki kellene fizetned mondjuk évi fél millát tandíjra. Nem tudom te hogy vagy vele, én zsebből nehezen tudnék kirakni csak úgy fél milliót évente, az őseimtől meg nem szívesen kérnék így hogy már 5. éve vagyok egyetemista és még van két évem a diplomáig...

motifator

Quote from: Manitu on 2008-06-03, 21:49:30
Maszekolni annyira nem jó magában :D
Maszekolni webbel lehet legkönnyebben. Kicsit konyítasz a php-hez, és lehet gyártani a KKV-knak a honlapokat ezerrel :)
Quote from: Manitu on 2008-06-03, 21:49:30
Amúgy valóban sok IT-st képeznek, és el is tudnak helyezkedni, de az igazán jókból azért erőteljesen hiány van. A multik ezrével vesznek föl mindenkit, akinek van diplomája, aztán azt a néhány tucatot, akire tényleg szükségük van megtartják. A többi mehet isten hírével egy éve múlva, de addigra már beírhatja az önéletrajzába, hogy dolgoztam itt és itt.
És az a 2 év az önéletrajzban sokszor többet ér, mint 2 év MSc az egyetemen :)
Amúgy tényleg sok a szakbarbár, akiknek semmi agyuk nincs a melóhoz, mégis programozóként dolgoznak, de én azt látom, hogy iszonyatosan hülyének kell lenni ahhoz, hogy egy multitól kirúgjanak :) Persze lehet, hogy ez csak az én munkahelyemen van így...  ^^"
Nothing amazing happens here, and you get used to that: used to a world where everything is ordinary.
Every day we spend here is like a whole lifetime of dying slowly.

Én

motifator, Manitu: :merci: Ez az IT-s dolog megnyerőnek hangzik (persze még nem döntöttem el véglegesen), ez is OKJ-s, vagy ez külön? Kb mennyi egy képzés? Ha leírni nincs is kedvetek, amit meg tudok érteni, egy linkkel megdobnátok? Köszi. :)
Mérnök infó jól hangzik, de amit SS-től szoktam olvasni én nem bírnám számtech-el valamint már késő szerintem elkezdeni a felkészülést egyetemre, ennyi kémianerdség után...

Zsiga: Igen, engem is ez hajt, hogy nem akarok az amúgy sem csillogó családi kasszából sokat feleslegesen leszívni...

Manitu

Quote from: Én on 2008-06-03, 22:06:59
Mérnök infó jól hangzik, de amit SS-től szoktam olvasni én nem bírnám számtech-el valamint már késő szerintem elkezdeni a felkészülést egyetemre, ennyi kémianerdség után...
Mindenki egyedi eset, én nem szívtam vele annyit, mint SS, amit mégis, az csakis a saját hibámból/lustaságomból fakadt. És ne izgulj, volt egy évfolyamtársam, aki asztalosnak tanult szakmunkásképzőben, majd éretségi után belevágott az infóba. Kábé annyit tudott a számítógépekről, hogy hogy indulnak el a játékok, de simán elvégezte, és nagyon penge programozó lett belőle :)

Quote from: motifator on 2008-06-03, 22:00:40
Quote from: Manitu on 2008-06-03, 21:49:30
Maszekolni annyira nem jó magában :D
Maszekolni webbel lehet legkönnyebben. Kicsit konyítasz a php-hez, és lehet gyártani a KKV-knak a honlapokat ezerrel :)
Azt műinfósnak nem tanították mifelénk. php, java, de még html sem volt a tananyagban... illetve volt valami webfejlesztés című tárgy, minden második félévben, 20 fős limittel. Gondolhatod, hogy fél másodperc alatt mindig betelt :D Persze, meg lehet ezeket tanulni magadtól is, csak éppen nem árt még némi szépérzék is hozzá, hogy eladható cuccokat tudj csinálni :D

Quote from: motifator on 2008-06-03, 22:00:40
És az a 2 év az önéletrajzban sokszor többet ér, mint 2 év MSc az egyetemen :)
Amúgy tényleg sok a szakbarbár, akiknek semmi agyuk nincs a melóhoz, mégis programozóként dolgoznak, de én azt látom, hogy iszonyatosan hülyének kell lenni ahhoz, hogy egy multitól kirúgjanak :) Persze lehet, hogy ez csak az én munkahelyemen van így...  ^^"
Nem feltétlenül kirúgnak, csak éppen az emberek szeretnének valamiféle karriert csinálni. Egy multinál el lehet lenni évekig is úgy, hogy nem csinálsz semmit, de úgy elraknak egy sarokba, ha nem felelsz meg, hogy esélyed se legyen a cégen belül feljebb lépni, úgyhogy inkább elmész magadtól.
Aztán lehet, hogy csak a levegőbe beszélek, csak kollégáktól, haveroktól hallottam ilyeneket, nem voltam még multinál. Mi kis cég vagyunk, itt biza dolgozni kell :D


kikuchiyo

Nagy cégnél épp az a gond, hogy rengeteg a jelentkező hozzájuk, megtehetik, hogy kitesznek fél év után, ha nem felelsz meg tökéletesen.
Failure is the default option

motifator

@Én:
Az OKJ-s dolgokról nem igazán tudok semmit, de amiket én írtam, azok 3 éves BSc-s egyetemi képzések. És azért ezeket nem árt komolyan venni, igencsak szórják a népet, okos, tehetséges embereket is látok 4-5 év alatt végezni. De ha nem bölcsészkarra mész, akkor azért a legtöbb szakot komolyan kell venni (kivéve talán Nyíregyházi Főiskola (a'mán' jó lesz!) és társai).

@Manitu:
Php-t nem egyetemen tanulsz, hanem tutorialokból. Persze rohadt könnyű benne szarul tervezett alkalmazásokat készíteni, de viszonylag kis időráfordítással már látványos dolgokat el lehet érni. Én jópár évvel ezelőtt úgy vállaltam el az első php-s munkámat, hogy még életemben nem írtam egy sor php-t sem. Aztán kb. 1 hónap alatt elkészült a cucc(mondjuk a kódja olyan undorító lehet, hogy botokkal se piszkálnám, nemhogy módosítsak rajta valamit, de működött, ők meg fizettek, ennyi :)). Az, meg hogy valami esztétikus dolgot csinálj, már egészen más tészta. Én mindig is grafikussal dolgoztam, az ő feladata volt a dizájn, én "csak" programoztam.

A szomorú tapasztalatom meg az, hogy legtöbbször nem azzal juthatsz fentebb a ranglétrán, hogy jó szakember vagy. Ha tudsz nyomulni, ha el tudod adni magad, akkor nem baj, ha nem értesz semmihez, könnyen lépsz előre. Sőt, ha ügyes programozó vagy, akkor eszük ágában se lesz engedni, hogy a karriered elinduljon a management irányába. Ha jó programozó vagy, akkor programozó maradsz, elvégre ők is olyanokat akarnak dolgoztatni, akik jól tudnak dolgozni, managernek mehetnek a kevésbé tehetséges programozók. Szal az előrelépésnél a szaktudásnál sokkal fontosabb az, hogy hogy adod el magad, mennyire nyomulsz.

@kikuchiyo:
Nem vagyok benne biztos. Még mindig mindenhol csak felvenni-felvenni-felvenni akarnak. Ha már egy cég beléd ölt fél évet, hogy kiképezzen, nem fog olyan könnyedén megválni tőled. Ha egy új céghez kerülsz, jó eséllyel minimum 2-3 hónapig csak tanulod a rendszert, beilleszkedsz, nem igazán tudsz komoly érdemi munkát végezni. Ok, ezt is embere és cége válogatja, de pályakezdőként ez főleg igaz. Szal én azt látom, hogy nagyon hülyének kell lenni most ahhoz, hogy programozóként bárhonnan is kirúgasd magad.
Nothing amazing happens here, and you get used to that: used to a world where everything is ordinary.
Every day we spend here is like a whole lifetime of dying slowly.

Solid Snake

#22993
Végre érdekes téma folyik az offtopicban.  :__devil:

Quote from: Manitu on 2008-06-03, 22:37:18
Quote from: Én on 2008-06-03, 22:06:59
Mérnök infó jól hangzik, de amit SS-től szoktam olvasni én nem bírnám számtech-el valamint már késő szerintem elkezdeni a felkészülést egyetemre, ennyi kémianerdség után...
Mindenki egyedi eset, én nem szívtam vele annyit, mint SS, amit mégis, az csakis a saját hibámból/lustaságomból fakadt. És ne izgulj, volt egy évfolyamtársam, aki asztalosnak tanult szakmunkásképzőben, majd éretségi után belevágott az infóba. Kábé annyit tudott a számítógépekről, hogy hogy indulnak el a játékok, de simán elvégezte, és nagyon penge programozó lett belőle :)

A legjobban bizony pont a programozással szívtam meg, mivel középsuliban a tanár olyan mértékben megutáltatta velem, amit nehezen tudtam utána kiirtani magamból -- ezért is buktam belőle első félévben. De aztán magamtól elkezdtem tutorialok segítségével programokat írogatni, és egy idő után már kezdtem látni az egésznek a mechanikáját, és utána már a szakirodalom sem volt annyira érthetetlen. Szóval meg lehet ezt csinálni (sikerült is összekaparnom az elégséges szintet két hete egy CV-s vizsgán, ráadásul pont a tárgyoktató vizsgáztatott, aki piszkosul precíz és szigorú ember hírében áll nálunk).

/önfényezés on
Most hétfőn vizsgáztam pl. Adatstruktúrák és algoritmusokból. Az átlag szerint borzalmasan szar és érthetetlen tárgy, a szorgalmi időszak kétrostás követelményrendszere a szakunk ~70%-át kipergette, mégis jelest szereztem belőle, mert már nem úgy álltam az egészhez, hogy "nagyívben lesz@rom, mert úgyse tudom megtanulni".
/önfényezés off

Quote from: motifator on 2008-06-03, 22:51:42
3 éves BSc-s egyetemi képzések. És azért ezeket nem árt komolyan venni, igencsak szórják a népet, okos, tehetséges embereket is látok 4-5 év alatt végezni. De ha nem bölcsészkarra mész, akkor azért a legtöbb szakot komolyan kell venni (kivéve talán Nyíregyházi Főiskola (a'mán' jó lesz!) és társai).

Ez pontosan így van, nem is kell hozzáfűzni egyebet.  :tezsvir:

.Attila

Quote from: motifator on 2008-06-03, 22:51:42
Még mindig mindenhol csak felvenni-felvenni-felvenni akarnak.

Ez sok helyen igaz, tanúsítom.

QuoteHa már egy cég beléd ölt fél évet, hogy kiképezzen, nem fog olyan könnyedén megválni tőled.

Erre azért nem vennék mérget. Najó, fél év után valóban nem, de mihelyst fizetésemelést szeretnél, kb. a képedbe röhögnek.

motifator

Quote from: .Attila on 2008-06-03, 23:02:46
de mihelyst fizetésemelést szeretnél, kb. a képedbe röhögnek.
:tezsvir: Istenem, de mennyire igaz :D Az az általános, hogy ha nagyobb fizetést akarsz, akkor válts munkahelyet. Sokkal könnyebb lesz új állást találnod nagyobb lóvéért, mint a jelenlegi helyen bármi számottevő emelést kiharcolni :)

Quote from: Solid Snake on 2008-06-03, 23:01:06
[...]Adatstruktúrák és algoritmusok[...]
Egyike annak a kevés tárgynak (kb. 5-6 darab) a mai infóképzésben, ami tényleg szemléletformáló, aminek valóban komoly haszna van.
Nothing amazing happens here, and you get used to that: used to a world where everything is ordinary.
Every day we spend here is like a whole lifetime of dying slowly.

Manitu

Quote from: .Attila on 2008-06-03, 23:02:46de mihelyst fizetésemelést szeretnél, kb. a képedbe röhögnek.
Na én is valami ilyesmi értelemben gondoltam az előbbrelépést a cégen bellül. Akar a halál manager lenni, én kódolni szeretek :D


Solid Snake

Quote from: motifator on 2008-06-03, 23:07:58
Quote from: Solid Snake on 2008-06-03, 23:01:06
[...]Adatstruktúrák és algoritmusok[...]
Egyike annak a kevés tárgynak (kb. 5-6 darab) a mai infóképzésben, ami tényleg szemléletformáló, aminek valóban komoly haszna van.

Mely tárgyakra gondolsz még?  :smile:

Xzone

Pályaválasztás... Ez kb. össze is foglalja :D

A határozatlanság szerintem nagyon nem egyedi dolog. Én most fogom "elvégezni" a második félévemet itt és nem is tudom hányszor változott meg az elképzelésem az egészről ezidő alatt. Most például azért fogom beszopni, mert ebben a félévben 4-5 hétre teljesen hikikomori lettem, a szó szoros értelmében. Úgy voltam vele, hogy leszarom az egészet, nem érdekel semmi, leszek árufeltöltő valami közértben.

De aztán rájöttem, hogy nem tudnék tükörbe és az ismerőseim szemébe nézni, ha "nem viszem semmire". Ez valószínűleg a középiskola hatása... a volt osztályom nagy része jó egyetemekre jár és elég sikeres is ott. Szinte elvárásnak érzem, hogy nekem is gazdaggá és sikeressé kell válnom.

Annak a 4-5 hét elzártságnak viszont az lett a következménye, hogy jó sok tárgyat buktam és most megvan az esély rá, hogy átraknak költségtérítésesre. Azt nem bírnám 1 évnél tovább fizetni (azt is kínkeservesen), szóval ha ez megtörténik, akkor mindenképp az évfolyam felső 15%-ába kell kerülnöm... szar idők jönnek.

Hopp, ez afféle rant lett, és kétlem, hogy Énnek jót tesz :)

motifator

@Solid Snake:
Nos ez erősen szubjektív, de ami nekem igazán tetszett, tényleg hasznosnak, szemléletformálónak találtam:
- Adatszerkezetek és algoritmusok
- Programozás 1-2
- Formális nyelvek és automaták/Fordítóprogramok (nem hiszem, hogy valaha használni fogom a tudást, amit ezeken szereztem, de mindenképp szemkinyitó, perspektíva-szélesítő tárgyak)
- Adatbázisrendszerek

- Programozási környezetek/Programozási technológiák
- Rendszerfejlesztés technológiája
Az utolsó 2 pont már határeset, azokra inkább azt mondom, hogy ha tényleg komolyan vettem volna őket, akkor biztos hasznosak lettek volna, de talán lustaságomnál fogva nem használtam ki a potenciált, ami ezekben a tárgyakban rejlett :D
Nothing amazing happens here, and you get used to that: used to a world where everything is ordinary.
Every day we spend here is like a whole lifetime of dying slowly.

Solid Snake

Quote from: Xzone on 2008-06-03, 23:19:37
Úgy voltam vele, hogy leszarom az egészet, nem érdekel semmi, leszek árufeltöltő valami közértben.

De aztán rájöttem, hogy nem tudnék tükörbe és az ismerőseim szemébe nézni, ha "nem viszem semmire". Ez valószínűleg a középiskola hatása... a volt osztályom nagy része jó egyetemekre jár és elég sikeres is ott. Szinte elvárásnak érzem, hogy nekem is gazdaggá és sikeressé kell válnom.

Nálam ez a lélektani folyamat az első félév közepén játszódott le, szóval tudom, hogy mit érezhettél.
Gondolom, ezen minden gólya átesik. Az határozza meg a későbbi dolgokat, hogy ki mennyire veszi utána komolyan. Engem pl. rohadtul idegesített, hogy az átlagom első szemeszterben nem volt elég a minimális ösztöndíjra sem (míg a cimboráim a második szemeszterben létesültek tanulmányi/szociális ösztöndíjban). Szóval már jóval komolyabban vettem ezt a második szemesztert, s szerencsére ennek többé-kevésbé meglátszik az eredménye. Kezdek asszimilálódni, úgy tűnik.  :smile:

Kvikveg

Quote from: motifator on 2008-06-03, 23:23:54
@Solid Snake:
Nos ez erősen szubjektív, de ami nekem igazán tetszett, tényleg hasznosnak, szemléletformálónak találtam:
- Adatszerkezetek és algoritmusok
- Programozás 1-2
- Formális nyelvek és automaták/Fordítóprogramok (nem hiszem, hogy valaha használni fogom a tudást, amit ezeken szereztem, de mindenképp szemkinyitó, perspektíva-szélesítő tárgyak)
- Adatbázisrendszerek

- Programozási környezetek/Programozási technológiák
- Rendszerfejlesztés technológiája
Az utolsó 2 pont már határeset, azokra inkább azt mondom, hogy ha tényleg komolyan vettem volna őket, akkor biztos hasznosak lettek volna, de talán lustaságomnál fogva nem használtam ki a potenciált, ami ezekben a tárgyakban rejlett :D
Erdekelne. Van belole valami elerheto anyag?
WARNING: module "coffee.exe" did not run correctly. Brain running in limited mode.
Do not meddle in the affairs of dragons for you are crunchy and taste good with ketchup.

Baggio

@Én:
szerintem menj BGF-re. igaz hogy annak semmi köze a fizikához/matekhoz/... de ha nincs más ötledet...
egy jó suli, és ami a legfontosabb, használható diplomát ad. az öcsém jövöre fog végezni de már igy is rengeteg lehetősége van, a biznisz mindenféle ágazatában.

vagy ha mazochista vagy menj orvosira. végig szopatnak 6 évig, minden vizsgaidőszakba belehalsz, aztán meg elkezdesz dolgozin 100 ezerért heti 2 ügyelettel. és közben végig azt fogod hallani a tvben/újságban/...  hogy a szemét fehérköpenyesek meg a hálapénz meg....   jó válsztás :D

vagy ha szereted nyelveket tanulj meg vmi különlegeset (vagy 2őt) pl japán kinai.... a fordításokkal jól lehet keresni. nekem van egy ismerősőm 1 évet volt kint a japszeknél és most az egyetem mellet megcsinál havi 4-5 nagyobb fordítást és csak abból van 200 ezre

szerintem mindenképp menj egyetemre, mert tényelg: ha suli után nem kezded el utánna már nem fogod...
1 évet még el lehet cseszni. én is váltottam, mondjuk én 2 év után, ugyhogy sajnos egy félév már fizetős de legalább megtudtam hogy mit akarok igazán. Ha nem mész el egyetemre csak ugyanolyan homályso elképzelésed lesz évek múlva is mint pont érettségi után. akkor már inkább válasz egy szakot, és ha rájöttél hogy nem az igazi másodjára már azért az emberek 90%a beletalál :D

Én

Quote from: Xzone on 2008-06-03, 23:19:37
a volt osztályom nagy része jó egyetemekre jár és elég sikeres is ott. Szinte elvárásnak érzem, hogy nekem is gazdaggá és sikeressé kell válnom.
Hát igen, nálunk is nyom a suli rendesen, tanárok mást se nyomatnak, hogy EGYETEM MUSZÁÁÁJ EGYETEM (afféle elit-gimi, mi értelmiségiek vagyunk vagy mi az Isten) ... És mindenkinek természetes, hogy egyetemre kell menni, ha segghülyék, vagy elképzelésük sincs, akkor is. Csak pár barátom nem nézett hülyének, amikor azt itteni kérdést felvetettem az osztálynak.
Quote from: Xzone on 2008-06-03, 23:19:37
Hopp, ez afféle rant lett, és kétlem, hogy Énnek jót tesz :)
Legalább felkészülök lélekben, mondjuk engem a WoW nem fenyeget. :D

Baggio: orvosnak akkor se lennék jó, ah túlélném azt a szopást... :D BGF = gazdasági? Ennek azért utánna kell néznem, hog egész pontosan mit faragnak az emberből.

Amúgy azért kurva jó ez a fórum, mert már messze nem ez az első eset, hogy felteszek valami kérdést és >9000 hasznos tanács érkezik pár óra alatt. Tényleg köszönöm. :smile:

motifator

Quote from: Kvikveg on 2008-06-03, 23:29:54
Erdekelne. Van belole valami elerheto anyag?
A legtöbb önmagában száraz, nehezen emészthető. Ezek mind olyan tárgyak, amiknél szerencsére jó gyakorlati csoportba kerültem, jó gyaktanárhoz, aki jól tanított. Önmagában a jegyzet nem adja át a dolgot, az csak arra jó, hogy vizsgán átmenj.

Most hirtelen csak prog 2 jegyzetet találtam online, prog1 valamiért sehol sincs, de a prog2 jegyzetből is átjön az autentikus Juhász Pici stílus  :whoah:. Ez a fickó olyan fokú precizitást vert belénk, aminek szerintem még hasznát fogom venni az életben.
Adszerk jegyzet sose volt hivatalos, bár egy egész részletes word doksi járt kézről kézre, én abból négyest vizsgáztam. Adatbéből kézzel írt előadás-jegyzet fénymásolatából tanultam, így ez is minuszos. Rendszerfejlesztés technológiájából se volt hivatalos jegyzet, csak valami word doksi, ami messze nem volt pontos.
A többi tárgynál tipikusan a gyakorlaton leadott anyag volt meggyőző, így jegyzetet tényleg nem tudok/nem volna értelme linkelni. Például a fonya vagy a fordítóprogramok elméletéből tulajdonképpen semmit se tudok, azt se tudom, hogy vizsgáztam le belőlük, de mindkettőből nagyon jó gyakorlatvezetőim voltak.
Nothing amazing happens here, and you get used to that: used to a world where everything is ordinary.
Every day we spend here is like a whole lifetime of dying slowly.

.Attila


Zsiga

#23006
BGF leánykori neve PSZF, ha eseteg így ismerős. Közgáz ja, talán a leghasználhatóbb (leginkább keresett) illetve mindenképp a leggyakorlatiasabb közgáz-képzés az országban. (Mivel csak 7 félév, ellentétben pl. a Fővám téri Szabadidőközpont vagy a BME ötéves szakjaival, kevesebb idejük van felesleges elméleti hülyeséggel mosni az agyad.) Anno gondolkodtam rajta, még felvételiztem is, de szerencsére felvettek máshová, azóta rájöttem hogy nagyon nem szeretem a gazdasági tárgyakat. :)

Orvosira normális ember nem megy, az okokat Baggio már leírta. :)

Azt meg semmiképp ne hagyd hogy a tanárok befolyásolják a döntéseidet. A te életed, nem az övék. Pl. inkább hagyj ki egy évet ha nem vesznek fel oda ahova menni akarsz, de ne menj el valami alacsony ponthatáros helyre amivel utána kitörölheted a segged vagy nem érdekel, semmi értelme. Én is ezért mentem a progmatra, ahova menni akartam oda nem vettek fel, és persze meg is kaptam a jól ismert "milyen szégyen lenne már egy elit gimi tanulójának ha érettségi után nem menne rögtön egyetemre" című bullshitet, amit be is kajáltam ahogy a nagykönyvben meg van írva... Persze jó dolog egy évet végigszórakozni egyetemistaként, csak hosszútávon nem kifizetődő. Akkor már inkább dolgozz egy évet, vagy tanulj valami okj-s szakmát, vagy nyelvet, vagy akármit.

.Attila : LOL Somebody's gonna get v& pretty baaad... :D

Nakedape

nekem az, hogy hova megyek az egyértelmű  volt, meg az is látszott h esélyes, h felvegyenek, tehát én ezt akkor megúsztam..

én eltoltam a kérdéseket mostanra, azaz megvan , letudtam, a folytatásra, hogy felvegyenek az nem sok esélyes, amúgy meg ki kell találnom, h mit csináljak majd  :redface:
Nothing About Culture Makes Sense Except in the Light of Evolution

Zsiga

Quote from: Nakedape on 2008-06-04, 00:10:26
nekem az, hogy hova megyek az egyértelmű  volt, meg az is látszott h esélyes, h felvegyenek, tehát én ezt akkor megúsztam..

én eltoltam a kérdéseket mostanra, azaz megvan , letudtam, a folytatásra, hogy felvegyenek az nem sok esélyes, amúgy meg ki kell találnom, h mit csináljak majd  :redface:
Ha már úgyis itt vagy, lenne egy kérdésem. Hogy adtad be az őseidnek hogy nem fogsz ötödév végén diplomázni? :D

Kvikveg

http://kk.blog.hu/2007/12/12/nehany_elsargult_fenykep#more261534
:lol: Mar nem tudom melyik topicban volt az eredeti link, de ezen en most halalra rohogtem magam.  :lul:
WARNING: module "coffee.exe" did not run correctly. Brain running in limited mode.
Do not meddle in the affairs of dragons for you are crunchy and taste good with ketchup.